Έφυγε και ο Παναγιώτης Γκιόλμας

Στις 26 Ιουλίου 2014 μας "άφησε" και ο Παναγιώτης Γκιόλμας σε ηλικία 90 ετών από ανακοπή. Η κηδεία του έγινε στο Ληξούρι και η ταφή του στα Μιχαλιτσάτα, που είναι κοντά στο Ληξούρι. Ο Παναγιώτης Γκιόλμας, που ήταν καθηγητής στη Σχολή από το 1956 έως το 1990 ζούσε στην Αθήνα και μέχρι την τελευταία του στιγμή πήγαινε τακτικά στην πατρίδα του την Κεφαλλονιά και διάβαζε ακατάπαυστα.

Με τον θάνατο του Παναγιώτη Γκιόλμα, του τελευταίου εκπροσώπου της «ιστορικής ηγεσίας» των Ελλήνων καθηγητών στη Γερμανική Σχολή και ενός φιλολόγου και ιστορικού «παλαιάς κοπής», κλείνει αναπόδραστα ο «κύκλος των χαμένων εκπαιδευτικών» στο ιστορικό Σχολείο. Είχαν προηγηθεί πολύ ή αρκετά πριν από αυτόν, ο Παπαντωνίου, ο Ασωνίτης, ο Λαμψίδης, ο Δημητράκος, ο Δημόπουλος, ο Παπαδάκης, η Μεϊντάνη, η Καρβελά και αρκετοί άλλοι.
Η Γερμανική, σαν τη νοσταλγία, δεν είναι αυτό που ήταν, όμως ούτε κι εμείς γινήκαμε αυτό που θέλαμε. Στις αίθουσές της πάντως δίδαξαν άνθρωποι με ήθος, γνώση και αγάπη γι' αυτό που έκαναν, χωρίς την πολυτέλεια της μετεκπαίδευσης και την ιδιοτέλεια του συνδικαλισμού. Εκεί μάθαμε γράμματα και, προ παντός, σωστά Ελληνικά. Ο Κεφαλλονίτης Παναγιώτης Γκιόλμας, μικρός το δέμας, αλλά αεικίνητος και εύστροφος, «πατρικός», αλλά και αυστηρός, όταν χρειαζόταν, μετέδιδε τη γνώση με γλαφυρό τρόπο, εκφραστικότητα και χειρονομίες, όπως οι χαρακτηριστικές του «στράκες» και η έκφραση «δεν βλέπω κίνηση», όταν αμήχανη σιωπή κυριαρχούσε στην αίθουσα μετά από κάποια δύσκολη ερώτησή του. Άνθρωπος με ανησυχίες και με αριστερές καταβολές, βγαλμένες μέσα από εμπειρίες και όχι από τους κομματικούς σωλήνες, έδωσε, όπως οι περισσότεροι της γενηάς του, τους δικούς του αγώνες για την επιβίωση και την καθημερινή μάχη εντός της αιθούσης για τη σωστή μόρφωση, σ' ένα προνομιακό σχολικό περιβάλλον που, χάρις στη σχετική του αυτονομία από τα τεκταινόμενα της εποχής, αλλά και τη γερμανική ανεκτικότητα και φιλελεύθερη εκπαιδευτική παράδοση, που επέτρεπε ή πιο σωστά προέτρεπε να ειπωθούν κάποια πράγματα με τ' όνομά τους. Στο μάθημα της Ιστορίας και της Αγωγής του Πολίτη (μία εγγενής, στα όρια της ιλαροτραγωδίας, αντίφαση στα χρόνια της Δικτατορίας) μάθαμε από αυτόν ότι «οι πόλεμοι γίνονται για πρώτες ύλες και αγορές» και πως «δεν υπάρχουν αναίμακτες επαναστάσεις», και... ο νοών νοήτω. Ακόμα και σε βαθύ γήρας διατήρησε ακέραιες τις πνευματικές του δυνάμεις και ζωντανά τα αναγνωστικά ενδιαφέροντά του, αν και εμφανώς πλέον καταπονημένος από προβλήματα υγείας και κάποιες οικογενειακές ταλαιπωρίες.
Λίγο πριν συναντηθούν οι τάξεις αποφοίτων του 1974, η είδηση του θανάτου του, το φετεινό καλοκαίρι στο νησί του, έφτασε καθυστερημένα, επισκιάζοντας, διακριτικά, την ευφορία της επανένωσης σαράντα χρόνια μετά. Στο «Πάνθεον» της ιστορικής εκπαιδευτικής κοινότητας της Γερμανικής, ο Παναγιώτης Γκιόλμας έχει πάρει ήδη επάξια μια θέση, «ίσος ανάμεσα στους πρώτους». Οι μαθητές και οι μαθήτριές του τον ευχαριστούν για όσα τούς δίδαξε τα «άγουρα χρόνια» και τον θυμούνται με σεβασμό και αγάπη.

Giolmas1

Παναγιώτης Γκιόλμας - Κώστας Γαλάνης. Ο Κώστας Καλφόπουλος, απόφοιτος του 1974, που είναι ο συντάκτης του κειμένου είναι και ο φωτογράφος της συνάντησης όπου ο καθηγητής μας είδε τα videos της δεκαετίας του '60, που μας έστειλε ο Τάσος Κυπριανίδης, απόφοιτος του 1969.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Σοφία Οικονομάκη (82)

Η Σοφία Οικονομάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1982. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου&n [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.