montags2

Από τα θρανία

Οδηγίες για σπουδές

120+1 Χρόνια

Στείλτε μας φωτογραφίες
από την τάξη σας και δείτε
τις στο Klassenzimmer
και στο Lehrerzimmer.
Στο Klassenbuch θα βρείτε
όλα τα ονόματα ανά χρονιά.

Φοιτητής στην Γερμανία;
1. πως θα βρεις σπίτι
2. πως θα συμπληρώσεις
    τα απαραίτητα έγγραφα
3. τι χρήματα θα πρέπει να
    προΰπολογίσεις;

hansen diafimisi

Έκθεση με έργα των μαθητών στην Γερμανική Σχολή

Ο τομέας Εικαστικών της Γερμανικής Σχολής μας καλεί στην ετήσια έκθεση, που πραγματοποιείται από 16.03 έως 31.05.2018 στο φουαγιέ της DSA. 

Περισσότερο «Φαίνεσθαι» παρά «Είναι» «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί»
Οι καλλιτέχνες δεν είναι παρά απατεώνες, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χώρο σε μια δισδιάστατη επιφάνεια· δημιουργούν μια ψευδαίσθηση του χώρου και της πραγματικότητας, η οποία βασίζεται σε μια πλάνη. Στις εικαστικές τέχνες το «Είναι» και το «Φαίνεσθαι» ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό θέμα.
Το εν λόγω ζήτημα απασχολεί τους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα. Ανέκαθεν καταβάλουν προσπάθεια να παραπλανήσουν τον άνθρωπο αναπαριστώντας με ακρίβεια και τελειότητα την πραγματικότητα. Το διαπιστώνει κανείς στα έργα trompe l'oeil –έργα τόσα ρεαλιστικά που αποτελούν οφθαλμαπάτη– των μεγάλων Φλαμανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα. Το διαπιστώνει επίσης σε όλες τις τάσεις ρεαλισμού στην τέχνη που ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα οι φιγούρες του Duane Hanson (20ος αιώνας) ή εκείνες του Ron Mueck (21ος αιώνας), ο σουρεαλισμός, τα έργα των υπερρεαλιστών τον 20ο αιώνα στην Αμερική ή τα έργα του Lucian Freud τον 21ο αιώνα. Από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα αυτές οι μορφές του ρεαλισμού μάς παρουσιάζουν έναν κόσμο τόσο αληθινό που νομίζει κανείς ότι μπορεί να απλώσει το χέρι του και να πιάσει τα αντικείμενα που απεικονίζονται. Και οι μορφές των Duane Hanson και Ron Mueck έχουν παραπλανήσει –περισσότερο από μια φορά– οποιονδήποτε τις αντικρίζει για πρώτη φορά.
«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ» υπόσχονται και οι ταλαντούχοι πλαστογράφοι έργων τέχνης που αντιγράφουν τους μεγάλους καλλιτέχνες και παρουσιάζουν τα έργα αυτά ως γνήσια. Στην προκειμένη περίπτωση η πλαστογραφία γίνεται με πολύ ταλέντο και καλλιτεχνική γνώση. Ποιος μπορείς να αναρωτηθεί πλέον – «Είναι» ή «Φαίνεσθαι»; Η τέχνη είναι από μόνη της μια ψευδαίσθηση.
Η αντιστροφή αυτού του θέματος «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ» πραγματεύεται αυτήν την απαίτηση της τέχνης για μια όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη καλλιτεχνική δημιουργία και εξετάζει τις προθέσεις της τέχνης. Είναι η απεικόνιση της
πραγματικότητας το μόνο σημαντικό για εμάς –και δε θα ήταν πιο εύκολο, σ' αυτήν την περίπτωση, να έβγαζε κανείς απλά μια φωτογραφία ενός αντικειμένου ή ενός ανθρώπου– ή αποσκοπεί η καλλιτεχνική δημιουργία σε κάτι παραπάνω; Μήπως εμείς απεικονίζουμε με την τέχνη μας κάτι περισσότερο από την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα συναισθήματα, σκέψεις, συγκαλυμμένη και ανοιχτή κριτική, κ.λπ.;!
Με την τέχνη μας θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα. Γι' αυτόν τον λόγο η τέχνη είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των επί μέρους στοιχείων που τη συνθέτουν, ή του πραγματικού κόσμου που απεικονίζει. Δεν είναι ο απλός καθρέπτης της πραγματικότητας, αλλά πετυχαίνει πολλά περισσότερα· μας μυεί σε μια νέα μορφή της πραγματικότητας.
Το όμορφο «Φαίνεσθαι» δεν είναι μόνο απατηλό, αλλά μπορεί να κάνει κάποιον και ευτυχισμένο...
«Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» «Είναι όλα μόνο προσωπείο;» «Τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο.» «Τα φαινόμενα απατούν...»


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Πότης Μπενή-Ψάλτης (71) (1953-2017)

Ο Παναγιώτης Μπενή-Ψάλτης αποφοίτησε από την Σχολή το 1971. Σπούδασε ηλεκτρονικός και στο διάστημα 1978 – 1985 εργάστηκε σε ξένες τράπεζες στον τομέα των ναυτιλιακών δαν [ ... ]