Έκθεση με έργα των μαθητών στην Γερμανική Σχολή

Ο τομέας Εικαστικών της Γερμανικής Σχολής μας καλεί στην ετήσια έκθεση, που πραγματοποιείται από 16.03 έως 31.05.2018 στο φουαγιέ της DSA. 

Περισσότερο «Φαίνεσθαι» παρά «Είναι» «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί»
Οι καλλιτέχνες δεν είναι παρά απατεώνες, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χώρο σε μια δισδιάστατη επιφάνεια· δημιουργούν μια ψευδαίσθηση του χώρου και της πραγματικότητας, η οποία βασίζεται σε μια πλάνη. Στις εικαστικές τέχνες το «Είναι» και το «Φαίνεσθαι» ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό θέμα.
Το εν λόγω ζήτημα απασχολεί τους καλλιτέχνες από την αρχαιότητα. Ανέκαθεν καταβάλουν προσπάθεια να παραπλανήσουν τον άνθρωπο αναπαριστώντας με ακρίβεια και τελειότητα την πραγματικότητα. Το διαπιστώνει κανείς στα έργα trompe l'oeil –έργα τόσα ρεαλιστικά που αποτελούν οφθαλμαπάτη– των μεγάλων Φλαμανδών ζωγράφων του 17ου αιώνα. Το διαπιστώνει επίσης σε όλες τις τάσεις ρεαλισμού στην τέχνη που ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα οι φιγούρες του Duane Hanson (20ος αιώνας) ή εκείνες του Ron Mueck (21ος αιώνας), ο σουρεαλισμός, τα έργα των υπερρεαλιστών τον 20ο αιώνα στην Αμερική ή τα έργα του Lucian Freud τον 21ο αιώνα. Από τον 17ο έως τον 21ο αιώνα αυτές οι μορφές του ρεαλισμού μάς παρουσιάζουν έναν κόσμο τόσο αληθινό που νομίζει κανείς ότι μπορεί να απλώσει το χέρι του και να πιάσει τα αντικείμενα που απεικονίζονται. Και οι μορφές των Duane Hanson και Ron Mueck έχουν παραπλανήσει –περισσότερο από μια φορά– οποιονδήποτε τις αντικρίζει για πρώτη φορά.
«ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ» υπόσχονται και οι ταλαντούχοι πλαστογράφοι έργων τέχνης που αντιγράφουν τους μεγάλους καλλιτέχνες και παρουσιάζουν τα έργα αυτά ως γνήσια. Στην προκειμένη περίπτωση η πλαστογραφία γίνεται με πολύ ταλέντο και καλλιτεχνική γνώση. Ποιος μπορείς να αναρωτηθεί πλέον – «Είναι» ή «Φαίνεσθαι»; Η τέχνη είναι από μόνη της μια ψευδαίσθηση.
Η αντιστροφή αυτού του θέματος «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ» πραγματεύεται αυτήν την απαίτηση της τέχνης για μια όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη καλλιτεχνική δημιουργία και εξετάζει τις προθέσεις της τέχνης. Είναι η απεικόνιση της
πραγματικότητας το μόνο σημαντικό για εμάς –και δε θα ήταν πιο εύκολο, σ' αυτήν την περίπτωση, να έβγαζε κανείς απλά μια φωτογραφία ενός αντικειμένου ή ενός ανθρώπου– ή αποσκοπεί η καλλιτεχνική δημιουργία σε κάτι παραπάνω; Μήπως εμείς απεικονίζουμε με την τέχνη μας κάτι περισσότερο από την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα συναισθήματα, σκέψεις, συγκαλυμμένη και ανοιχτή κριτική, κ.λπ.;!
Με την τέχνη μας θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα. Γι' αυτόν τον λόγο η τέχνη είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των επί μέρους στοιχείων που τη συνθέτουν, ή του πραγματικού κόσμου που απεικονίζει. Δεν είναι ο απλός καθρέπτης της πραγματικότητας, αλλά πετυχαίνει πολλά περισσότερα· μας μυεί σε μια νέα μορφή της πραγματικότητας.
Το όμορφο «Φαίνεσθαι» δεν είναι μόνο απατηλό, αλλά μπορεί να κάνει κάποιον και ευτυχισμένο...
«Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» «Είναι όλα μόνο προσωπείο;» «Τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο.» «Τα φαινόμενα απατούν...»


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Ελίζα Παναγιωτάτου (02)

Η Ελίζα (Ζωή-Ελένη) Παναγιωτάτου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή το 2002. Είναι κόρη δύο αποφοίτων, του Βαγγέλη Παναγιωτάτου και της Ματίνας Αρ [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

table

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.