Γιώργος Πουλημένος: Η Προκυμαία της Σμύρνης

Ο Γιώργος Πουλημένος, απόφοιτος του 1977, είναι ένας από τους δύο συγγραφείς του μοναδικού έργου "Η Προκυμαία της Σμύρνης" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καπόν. Δεν γνωρίζαμε ότι πρόκειται για τον "δικό μας" απόφοιτο και χαρήκαμε όταν λάβαμε το μήνυμα της συμμαθήτριάς του Κρίστας Καραπλή, η οποία με τη σειρά της μας ειδοποίησε μέσω "montags", απόδειξη ότι το εβδομαδιαίο μας τεύχος απλώνεται και διαβάζεται από πολύ κόσμο.
Ας ρίξουμε μία ματιά στα εισαγωγικά κείμενα των εκδόσεων Καπόν για να αντιληφθούμε την σημασία του έργου:
poulimenos prokymaia smyrnis2019.jpg"Το δίτομο αυτό έργο παρουσιάζει με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο το «Και», την μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων Προκυμαία της Σμύρνης, ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο.
Το «Και» ήταν το συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων της, κατά τα 47 χρόνια που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 1875 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1922. Ακριβώς τότε όμως, η εικόνα αυτή έμελλε να αλλάξει βίαια, με την τραγική κατάληξη του ελληνοτουρκικού πολέμου, την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό και τη μεγάλη πυρκαγιά που ακολούθησε. Μεγάλο μέρος των κτισμάτων της Προκυμαίας χάθηκε ανεπιστρεπτί και ό,τι είχε επιζήσει έπεσε μοιραία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θύμα της νέας ανοικοδόμησης της πόλης ως σύγχρονης Ιζμίρ.
Η παρούσα έκδοση αποτελεί τον καρπό πολυετούς έρευνας των συγγραφέων, οι οποίοι αξιοποίησαν το σύνολο των διαθέσιμων πηγών (βιβλιογραφία, τύπο, φωτογραφίες, χάρτες, εμπορικούς οδηγούς κ.ο.κ.) στην Ελλάδα και διεθνώς.
Μελετήθηκαν εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία του «Και», καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού."

Το εξαιρετικό με τον Γιώργο είναι ότι η έρευνα για την Σμύρνη, όπως και οι άλλες συγγραφικές του εργασίες δεν αποτελούν κομμάτι της βασικής επαγγελματικής του δραστηριότητάς αλλά είναι το "χόμπυ" του.

Δείτε το βιογραφικό του Γιώργου Πουλημένου...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

a1b2cd.club | 520: Web server is returning an unknown error

Error 520 Ray ID: 4ebdcf87e9ac9e85 • 2019-06-24 09:52:44 UTC

Web server is returning an unknown error

You

Browser

Working
Athens

Cloudflare

Working
a1b2cd.club

Host

Error

What happened?

There is an unknown connection issue between Cloudflare and the origin web server. As a result, the web page can not be displayed.

What can I do?

If you are a visitor of this website:

Please try again in a few minutes.

If you are the owner of this website:

There is an issue between Cloudflare's cache and your origin web server. Cloudflare monitors for these errors and automatically investigates the cause. To help support the investigation, you can pull the corresponding error log from your web server and submit it our support team. Please include the Ray ID (which is at the bottom of this error page). Additional troubleshooting resources.