Γιώργος Πουλημένος: Η Προκυμαία της Σμύρνης

Ο Γιώργος Πουλημένος, απόφοιτος του 1977, είναι ένας από τους δύο συγγραφείς του μοναδικού έργου "Η Προκυμαία της Σμύρνης" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καπόν. Δεν γνωρίζαμε ότι πρόκειται για τον "δικό μας" απόφοιτο και χαρήκαμε όταν λάβαμε το μήνυμα της συμμαθήτριάς του Κρίστας Καραπλή, η οποία με τη σειρά της μας ειδοποίησε μέσω "montags", απόδειξη ότι το εβδομαδιαίο μας τεύχος απλώνεται και διαβάζεται από πολύ κόσμο.
Ας ρίξουμε μία ματιά στα εισαγωγικά κείμενα των εκδόσεων Καπόν για να αντιληφθούμε την σημασία του έργου:
poulimenos prokymaia smyrnis2019.jpg"Το δίτομο αυτό έργο παρουσιάζει με πρωτότυπο και εποπτικό τρόπο το «Και», την μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων Προκυμαία της Σμύρνης, ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο.
Το «Και» ήταν το συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων της, κατά τα 47 χρόνια που μεσολάβησαν από την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 1875 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1922. Ακριβώς τότε όμως, η εικόνα αυτή έμελλε να αλλάξει βίαια, με την τραγική κατάληξη του ελληνοτουρκικού πολέμου, την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό και τη μεγάλη πυρκαγιά που ακολούθησε. Μεγάλο μέρος των κτισμάτων της Προκυμαίας χάθηκε ανεπιστρεπτί και ό,τι είχε επιζήσει έπεσε μοιραία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θύμα της νέας ανοικοδόμησης της πόλης ως σύγχρονης Ιζμίρ.
Η παρούσα έκδοση αποτελεί τον καρπό πολυετούς έρευνας των συγγραφέων, οι οποίοι αξιοποίησαν το σύνολο των διαθέσιμων πηγών (βιβλιογραφία, τύπο, φωτογραφίες, χάρτες, εμπορικούς οδηγούς κ.ο.κ.) στην Ελλάδα και διεθνώς.
Μελετήθηκαν εκατοντάδες καρτ-ποστάλ και πανοράματα, όπου αποτυπώνονται τα μεγαλοπρεπή ιδιωτικά μέγαρα, θέατρα, καφέ, προξενεία, λέσχες και ξενοδοχεία του «Και», καθώς και η ζωηρή κίνηση του λιμανιού."

Το εξαιρετικό με τον Γιώργο είναι ότι η έρευνα για την Σμύρνη, όπως και οι άλλες συγγραφικές του εργασίες δεν αποτελούν κομμάτι της βασικής επαγγελματικής του δραστηριότητάς αλλά είναι το "χόμπυ" του.

Δείτε το βιογραφικό του Γιώργου Πουλημένου...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Κατερίνα Εξερτζόγλου (03)

Η Κατερίνα Εξερτζόγλου γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου  [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.