Άννα Γουλανδρή (40) (1921-1988)

goulandri annaΗ Άννα Γουλανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921και  ήταν κόρη του εφοπλιστή Νικόλα Γουλανδρή (γιου του Ιωάννη Γουλανδρή, ιδιοκτήτη  ιστιοφόρων και γενάρχη του εφοπλιστικού κλάδου της οικογένειας). Φοίτησε στη Σχολή στα τέλη της δεκαετίας του '30. Ήταν συμμαθήτρια της Μαριέττας Ράδοβιτς και αποφοίτησε το 1940.
Παντρέυτηκε σε πρώτο γάμο τον πρέσβη Λεωνίδα Παπάγο, ο οποίος διετέλεσε αυλάρχης του βασιλέα Κωνσταντίνου του Β' και σε δεύτερο γάμο τον ηθοποιό Δημήτρη Χορν. Ο γάμος της με τον Χορν έγινε στο παρεκκλήσι του Αμαλιείου (στην οδό Στησιχόρου) το Σάββατο της 21ης Ιανουαρίου 1967 λίγο μετά την πρεμιέρα του "Ιβάνωφ", όπως αναφέρει ο Μιχάλης Αργυρόπουλος.
Μαζί με τον Χορν θα ζήσουν 20 χρόνια και θα ιδρύσουν το 1981 το "Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν", τότε στην Πλάκα και αργότερα στο Κολωνάκι στην οδό Καπλανών 4, ως κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την συμβολή στην ανάπτυξη του πολιτισμού με την έκδοση εντύπων και βιβλίων, τη βράβευση προσπαθειών, τη διοργάνωση σεμιναρίων επί πολιτιστικών και φιλοσοφικών θεμάτων, τη διάδοση διαχρονικών αξιών και λαϊκών παραδόσεων.
Η Άννα Γουλανδρή ήταν και αυτοδίδακτη ζωγράφος και άρχισε να ζωγραφίζει από το 1950, βρίσκοντας περισσότερο μια ψυχική διέξοδο στον κόσμο της τέχνης. Η ζωγραφική της κινείται στα πλαίσια του αφηρημένου εξπρεσιονισμού της «Σχολής της Νέας Υόρκης» (action painting), με εκρηκτικά, παλλόμενα χρώματα. Ποτέ δεν εξέθεσε έργα της όσο ζούσε. Το 1990 διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν έκθεση πινάκων της, οι οποίοι βρίσκονται εκεί εκτεθειμένοι.
Η Άννα Γουλανδρή θα πεθάνει από καρκίνο στις 12 Μαΐου 1988 στο Λονδίνο.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 2003. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2003-2012) και συνέχισε με μεταπτ [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.

table