Η Εύη Πάσχου "συναντά" τον Οδυσσέα Λαμψίδη

lampsidis od 1949Η Εύη Πάσχου, απόφοιτος του 1973, περπατώντας στη Σόλωνος και προς μεγάλη της έκπληξη, αντίκρυσε στην προθήκη ενός παλαιοβιβλιοπωλείου το βιβλίο του Οδυσσέα Λαμψίδη: "Η ποινή ης τυφλώσεως παρά τοις Βυζαντινοίς", συγκινήθηκε και βεβαίως το αγόρασε. Πρόκειται για την διατριβή του καθηγητή μας, ιδιαίτερα γνωστού για το επιστημονικό του έργο για το Βυζάντιο και για τον ποντιακό χώρο, που "έφυγε" το 2006 σε ηλικία 89 ετών. Η Εύη, που είναι ψυχίατρος, και βέβαια είχε καθηγητή στο σχολείο τον συγγραφέα, και τάχασε όταν διαπίστωσε ότι το βιβλίο ήταν άκοπο , έτσι όπως εκδόθηκε πριν από 70 χρόνια.

Ο Οδυσσέας Λαμψίδης γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1917 στην Τραπεζούντα από γονείς Ποντίους. Το 1923 ήρθε στην Ελλάδα μετά από ταλαιπωρίες με την οικογένεια του (γονείς, δύο κορίτσια και πέντε αγόρια) και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον προσφυγικό συνοικισμό Σκοπευτηρίου Καλλιθέας.
Το 1941 πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1948 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με το βαθμό «Άριστα» και με θέμα διατριβής του «Η ποινή της τυφλώσεως παρά τοις Βυζαντινοίς».
Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση από το 1944 έως το 1957 στο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών. Το 1948 μάλιστα όταν δίδασκε στη Σχολή Μπερζάν, είχε μαθητή τον 17χρονο τότε Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος θα τον μνημονεύσει αργότερα στο βιβλίο του «Η Ξεχασμένη Φρουρά» στο αφιέρωμα για τον Καβάφη, αλλά θα θυμηθεί ότι τον αποκαλούσε χαριτολογώντας "Κουμανταρινέα". Δείτε το βιογραφικό του...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιάννης Πίσσης (95)

Ο Γιάννης Πίσσης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη ΓΣΑ το 1995. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχ [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.