Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος για τον όρο "ρεμπέτης"

dsa rebetes iliopoulos smallΜε αφορμή μία δημοσίευση μας στο montags της 21.10.2019 σχετικά με την ετυμολογία των λέξεων "ρεμπέτης" και "ρεμπέτικο" άναψε τα αίματα. Είναι βέβαιο ότι η ετυμολογία του όρου συνοδεύεται από ερωτηματικά και παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής. Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, απόφοιτος του 1969, μας έστειλε την δική του εκδοχή, ή μάλλον την εκδοχή του Ulf Bucheld. 
Εμείς θα επαναλάβουμε έδώ την δημοσίευση στο montags, που ούτως ή άλλως έχει ενδιαφέρον, (θα την δείτε μετά από το σημείωμα του Δημήτρη) και που αναφέρει ότι: «Η λέξη “ρεμπέτικος” είναι παραφθορά της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης λογίας “ρεμβαστικός” και προέρχεται από το ρήμα “ρέμβω” ή “ρεμβάζω” απ’ όπου και ο ρέμπελος = ο σπαταλών τον χρόνον αναιτίως, άρα αραχτός και αντικοινωνικός…».

 

dsa rebetes iliopoulos

Δείτε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013 στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου με τίτλο: "Η ρεμπέτα, οι ρεμπέτες και το ρεμπέτικο"...

 


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Πάνος Αλεξανδρής (77)

Ο Πάνος Αλεξανδρής γεννήθηκε το 1960 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1977. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών.
Διτεέλεσε Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου από το 1 [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.