Μαριέττα Ισιδωρίδου-Ράδοβιτς (40) (1922-2014)

radovich marietta2Η Μαριέττα Ράδοβιτς γεννήθηκε το 1922 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1940. Αρχικά γράφτηκε στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά λόγω του πολέμου και της Κατοχής μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Iowa, όπου σπούδασε Βιολογία, Ζωολογία και Φυσική. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα το 1953. Το 1961 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέπτυξε σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στο εργαστήριο Βιολογίας, που ήταν στα υπόγεια της Νομικής Σχολής στην οδό Σίνα. Μετά από δικές τις προσπάθειες ήρθε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Βιολογίας, το πρώτο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Παρέμεινε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο ίδιο εργαστήριο για περίπου δεκατρία χρόνια και εν συνεχεία μεταπήδησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με διάφορες ιδιότητες και τίτλους. Συγκεκριμένα, το 1966 οργάνωσε το εργαστήριο ιστοχημείας στο κέντρο νευρολογικών ερευνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και έκανε παραδόσεις μεταπτυχιακού επιπέδου στο μάθημα της νευρολογίας. Τον Απρίλιο του 1976 ίδρυσε στην Πάτρα μαζί με άλλα 22 μέλη την Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών (ΕΕΒΕ). Παράλληλα με την επιστημονική της ενασχόληση στην Ελλάδα το επιστημονικό της ενδιαφέρον την έκανε να ασχολείται και με ιδρύματα της αλλοδαπής. Το 1983 διορίστηκε επισκέπτρια καθηγήτρια της Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, ενώ το 1984 επανεκλέχθηκε στο ίδιο Πανεπιστήμιο, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Η Μαριέττα Ισιδωρίδου, που έφερε το πρώτο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο στην Ελλάδα, διηύθυνε μέχρι τον θάνατό της την ερευνητική μονάδα ιστοχημείας και ηλεκτρονικού μικροσκοπίου της Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου με κύριο μέλημα την προώθηση ερευνών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στις 7 Απριλίου του 2003 το Πανεπιστήμιο Αθηνών της απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος.Το 2010 ως Γενική Γραμματέας του κοινωφελούς Ιδρύματος Θεόδωρου Θεοχάρη Κότσικα, του οποίου βασικός σκοπός είναι η λειτουργία του Ινστιτούτου Νευροβιολογικών Ερευνών, οργάνωσε και συντόνισε το συνέδριο "Dialogue of Psychoanalysis and Neurobiology: Theoretical and Therapeutic Aspects". Λίγους μήνες πριν "φύγει" προετοιμαζόταν να μετάσχει στην εκδήλωση της Σχολής προς τιμήν των "Αποφοίτων του Πολέμου", αλλά ένα διάστρεμμα δεν της το επέτρεψε και στη θέση της παρέστη η κόρη της Φωτεινή. Πεθανε από πνευμονική εμβολή στις 13 Μαρτίου 2014.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.