ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - Ιστορικά θέματα
 


Η πρώτη τάξη, οι πρώτοι 11 της Γερμανικής Σχολής

Στο βιβλίο του Jens Godber Hansen, που εκδόθηκε το 1970 και επανεξέδωσε ο Σύλλογος το 2017 μαζί με την ελληνική του μετάφραση αναφέρεται ότι η Γερμανική Σχολή ιδρύθηκε το 1896 και αναφέρεται ως Deutsche Schule in Athen. Τα πρώτα όμως μαθήματα ξεκίνησαν στις 6/18 Ιανουαρίου 1897 (6 με το Ιουλιανό, το παλαιό ημερολόγιο, που ίσχυε στην Ελλάδα έως το 1923, 18 με το Γρηγοριανό, που ίσχυε στην Ευρώπη ήδη από τον 16ο αιώνα). Η πρώτη αίθουσα που υποδέχθηκε τα πρώτα παιδιά ήταν στο Νο 35 της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. Δάσκαλος ήταν ο Daniel Schuhmacher, Διευθυντής Δημοτικού από το 1897 έως το 1898 και οι 11 πρώτοι εκείνοι μαθητές ήσαν:
Johann Pittlinger
Edwin Fetter
Elise Fix
A.Fix (πρόκειται μάλλον για τον Αντώνιο Φιξ. Ο Κάρολος Φιξ είχε δύο γιούς: τον Ιωάννη και τον Αντώνιο και πιθανώς μία κόρη την Ελίζε)
Luise von Hirst
Eugen Baumann
Sophie Grundmann
Helene Pittlinger
Karl Beckmann
Alive Giet
Kimon Grundmann
Διακρίνουμε ήδη δύο μέλη των οικογενειών Fix, Pittlinger και Grundmann, και όπως υπογραμμίζει ο Hansen, μόνο 5 προέρχονται από οικογένειες μελών της επιτροπής, που έκανε την έκκληση για την ίδρυση του σχολείου, ενώ δεν είναι μαζί τους κανένα παιδί του Dörpfeld. 
Όπως αναφέραμε τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στο βιβλίο του Hansen, ο οποίος χρησιμοποίησε ως πηγή την ιστορία του Wilhelm Barth, που έχουμε ολόκληρη στην ενότητα Εκδόσεις / Ιστορικά Θέματα κια την οποία είχε εντοπίσει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Παντελής παντελούρης και μας την είχε στείλει. Δείτε την "Wilhelm Barth: Geschichte der Deutschen Schule in Athen"...

Η οδός Σκουφά και η οδός Ομήρου

Voukourestiou Agxesmou

Ο χάρτης της περιοχής του σημερινού Κολωνακίου δείχνει την οδό Αγχεσμού (από το 1913 και μετά: Βουκουρεστίου) στην διασταύρωση της οποίας με την οδό Σκουφά (Σκουφά 35) ξεκίνησαν το 1897 τα πρώτα μαθήματα της νεοσύστατης τότε Γερμανικής Σχολής και ένα χρόνο μετά, επειδή ο χώρος ήταν μικρός η Σχολή μεταφέρθηκε στην οδό Ομήρου, λίγο πιό πάνω από την οδό Πανεπιστημίου, εκεί που τότε ήταν ο "Σύλλογος Φιλαδέλφεια" και σήμερα είναι το "Ινστιτούτο Γκαίτε".
Στον χάρτη βλέπουμε τις οδούς Δημοκρίτου και Ηρακλείτου να ξεκινούν πιό ψηλά από ότι ξεκινούν η σημερινή Βουλή των Ελλήνων να αναφέρεται ως Βασιλικό Ανάκτορο.

Ο πρώτος χρόνος στην Σκουφά

skoufa1940

πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Φωτογραφικό Αρχείο (ευχαριστούμε για την βοήθεια την κα Νίκη Μαρκασιώτη)

 

skoufa2017 lowΆποψη της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι το 1940  (επάνω) και σήμερα (αριστερά), η οποία στο βάθος τελειώνει στην Πλατεία Κολωνακίου. Η φωτογραφία είναι από  την κηδεία του Ναυάρχου Στέφανου Παπαρρηγόπουλου στις 25 Οκτωβρίου 1940. Σε πρώτο πλάνο ανεβαίνει τις σκάλες του Αγίου Διονυσίου ο Βασιλιάς Γεώργιος Β'. Εκεί που φαίνεται το περίπτερο (και στις δύο φωτογραφίες) είναι η οδός Δημοκρίτου.

Στο επόμενο τετράγωνο είναι η οδός Βουκουρεστίου, όπου στην γωνία της με την Σκουφά (εκεί που σήμερα είναι το Νο 35) είχε στεγαστεί το 1896 η Γερμανική Σχολή σε δύο δωμάτια (πριν μετακομίσει στην οδό Ομήρου στο κτίριο του Philadelphia, εκεί όπου σήμερα είναι το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Φωτογραφία από την κορυφή του Κολωνακίου προς την οδό Ακαδημίας. Διακρίνεται στο κέντρο η οδός Βουκουρεστίου που εκετείνεται προς τον νότο μέχρι το Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

 

skoufa voukourestiou 

πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Φωτογραφικό Αρχείο (ευχαριστούμε για την βοήθεια την κα Νίκη Μαρκασιώτη)

Philadelphia Haus

philadelphia haus tsatsaroni no text

Η Ηρώ Τσατσαρώνη δεν το βάζει κάτω. Επειδή το βιβλιοπωλείο της "NOTOS" βρίσκεται στην οδό Ομήρου διαγωνίως απέναντι από το Ινστιτούτο Γκαίτε, της είχαμε ζητήσει να μας βρει φωτογραφίες από την γειτονιά της, όπου να φαίνεται το Philadelphia Haus πριν γκρεμιστεί και δώσει την θέση του στο σημερινό κτίριο του Goethe. Εκεί είχε φιλοξενηθεί η Γερμανική Σχολή το 1896, πριν μετακομίσει στην οδό Αραχώβης το 1898.

Όσο και να φαίνεται παράξενο δεν είχαμε καταφέρει να βρούμε ούτε μία φωτογραφία "καθαρή" του κτιρίου παρόλο που ψάξαμε τόσο στα αρχεία του Γκαίτε, όσο και σ'αυτά του σημερινού Philadelphia.

Πριν λίγο καιρό η Ηρώ εντόπισε μία φωτογραφία όπου φαινόταν μία "φέτα" του οικήματος και σήμερα, μετά από αίτημά της σε διάφορες ομάδες που ανιχνεύουν παλιές φωτογραφίες, μας εμφάνισε αυτήν, από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" της 17/12/1961 με τίτλο: Γερμανική Λέσχη "Φιλαδέλφεια" - Ομήρου 16.

Omirou 16

Η Alexandra Kankeleit, συνεργάτις του DAI (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο) μας έστειλε την φωτογραφία από την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου,  όπου πίσω δεξιά φαίνεται οριακά το κτίριο του Philadelphia.

Εξ ίσου οριακά, φαίνεται και σε μία άλλη φωτογραφία που έχει στείλει η Ηρώ Τσατσαρώνη, κα υπάρχει στο άρθρο "Η Ηρώ Τσατσαρώνη για την Ομήρου", όπου διακρίνεται τμήμα του κτιρίου δίπλα στο Μέγαρο Εμπειρίκου.

Χρονικό της Γερμανικής Σχολής

Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Αγγελική Κανελλακοπούλου παρουσίασε το χρονικό της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κατά τη διάρκεια της "Τιμητικής Βραδιάς των Αποφοίτων του Πολέμου" που έλαβε χώρα στην Aula στις 17 Ιουνίου 2013. Η παρουσίαση έγινε σε power point και φαίνεται στο video της εδήλωσης. Εδώ παρουσίαζεται σε μορφή 37 εικόνων με το κείμενο που τις συνοδεύει.

Μετά την παρουσίαση, ακολουθεί ένα Χρονικό της Σχολής με πληροφοριίες που έχουν στηριχθεί στο κείμενο του Jens Godber Hansen, όπως αυτό παρουσιάζεται στην έκδοση του 1971 με τίτλο "Das Dörpfeld-Gymnasium in Athen, Geschichte und Gestalt einer deutschen Auslandsschule".

Wilhelm Barth: Geschichte der Deutschen Schule in Athen

Ο Παντελής Παντελούρης μας έστειλε ένα αντίγραφο της Ιστορίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών - μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου του Wilhelm Barth που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1937. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια έκδοση που εντόπισε ο Παντελής ανάμεσα στα βιβλία του Πλάτωνα Παντελούρη, ετεροθαλούς αδελφού του και απόφοιτου του 1938. Ο Wilhelm Barth αφιερώνει την έκδοση αυτή στον Wilhelm Dörpfeld, ιδρυτή της Athener Deutschen Schule. Το έργο αυτό προφανώς αποτελεί την κύρια πηγή πληροφοριών του Jens Godber Hansen, όταν έγραψε την Ιστορία της Γερμανικής Σχολής (μέχρι το 1970), που εξέδωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων τον Μάρτιο του 2017.

Wilhelm Barth: Geschichte der Deutschen Schule in Athen (επεξεργασμένη)

Ο Κώστας Παπαηλιού επεξεργάστηκε με OCR το αντίγραφο της Ιστορίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών - μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου του Wilhelm Barth, που μας έστειλε ο Παντελής Παντελούρης έτσι ώστε να μπορούμε να το διαβάσουμε πιο εύκολα. Το αρχικά σκαναρισμένο αντίγραφο του Παντελη Παντελούρη υπάρχει αποθηκευμένο σε άρθρο με παρόμοιο τίτλο. 

"Wilhelm Barth" από τον Κώστα Παπαηλιού

Ο Κώστας Παπαηλιού έστειλε το βιογραφικό του Wilhelm Barth αναφέροντας:
Ο Barth ήταν στενά συνδεδεμένος με τη Γερμανική Σχολή, αφού όπως γράφει στην τελευταία σελίδα του βιβλίου του, διετέλεσε επί είκοσι συναπτά έτη ο πρώτος της γραμματέας της. Ήταν ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον άνθρωπος και ήταν επίσης, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του που επισυνάπτω, προσωπικός φίλος του Dörpfeld. Ο Wilhelm Barth απεβίωσε στις 26 Φεβρουαρίου 1940 στο Νέο Φάληρο.

Το οκτατάξιο σχολείο

Τα χρόνια του Πολέμου η Γερμανική Σχολή στην Αραχώβης λειτουργούσε ως Οκτατάξιο Γυμνάσιο. Έχει λοπόν ένα ενδιαφέρον να αναφέρουμε τα όσα ίσχυαν εκείνη την εποχή, αλλά και όσα είχαν προηγηθεί από τη εποχή του Όθωνα:

Οι Έλληνες λογίζονται φιλεκπαιδευτικός λαός. Είτε λόγω της αρχαιοελληνικής παράδοσης, είτε λόγω της γεωγραφικής θέσης και του γεωγραφικού αναγλύφου, είτε λόγω της ιδιαιτερότητας της ελληνικής γλώσσας η οποία επί Ελληνιστικών χρόνων ήταν η κυρίαρχη γλώσσα του δυτικού κόσμου, η λαϊκή σοφία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη υπέρ του σχολείου. Το "άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο" αντικατοπτρίζει τον διαρκή πόθο των Ελλήνων για το σχολείο. Μετά την Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη, οι Έλληνες δούλοι που αναλαμβάνουν τη μόρφωση των Ρωμαίων, το Βυζάντιο που ιδρύει σχολεία και κατά το Μεσαίωνα, ο ελληνικός Χριστιανισμός με τα "ιερογράμματα", διατηρούν την παράδοση του σχολείου.

Με την άφιξή του στην Ελλάδα το 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει ορφανοτροφεία στην Αίγινα και τον Πόρο, όπου τα ορφανά ελάμβαναν γενική μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση και όπου παράλληλα λειτουργούσαν διδασκαλεία για τη μόρφωση των δασκάλων. Ιδρύεται γεωργική σχολή στην Τίρυνθα, ιερατική σχολή στον Πόρο και στρατιωτικό σχολείο στο Ναύπλιο. Με τον Όθωνα, το 1933, εκδόθηκε διάταγμα που καθόριζε τις αρμοδιότητες της "επί των Εκκλησιαστικών γραμματείας" που ήταν το πρώτο υπουργείο παιδείας. Οι Βαυαροί διαίρεσαν την όλη εκπαίδευση σε τρεις κύκλους, τη στοιχειώδη εκπαίδευση, τη μέση και την ανώτερη. Τη στοιχειώδη εκπαίδευση ονόμασαν Δημοτική, διότι η διοίκηση και η εποπτεία ανατέθηκαν στους Δήμους, σύμφωνα με τον νόμο της 6ης Φεβρουαρίου 1834 που ήταν πιστό αντίγραφο του γαλλικού νόμου του 1833, και η διάρκεια φοίτησης προβλεπόταν να είναι επταετής. Βάσει αυτού του νόμου, ιδρύθηκε Διδασκαλείο στο Ναύπλιο το 1835, όπου εισήχθη η αλληλοδιδακτική μέθοδος. Το 1836 συστάθηκε η “Φιλεκπαιδευτική εταιρία” που ίδρυσε σχολεία θηλέων και προετοίμασε τις πρώτες δασκάλες. Δυστυχώς όμως ούτε η υποχρεωτική φοίτηση ούτε η επταετής διάρκεια εφαρμόστηκαν και η θέση των δασκάλων ήταν τραγική. Το 1844, λόγω της απροθυμίας των δήμων να ιδρύσουν και συντηρήσουν σχολεία εκδόθηκε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο “εις την δημοτική εκπαίδευσιν συντρέχει και το κράτος κατά το μέτρον της ανάγκης των δήμων”. Παρ' όλα ταύτα η κατάσταση χειροτέρεψε και το 1863 το διδασκαλείο έκλεισε. Το 1871 ιδρύεται στην Αθήνα ο “Σύλλογος προς διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων” μέλη του οποίου το 1874 ιδρύουν το εξατάξιο “Πρότυπο δημοτικό σχολείο” στην Αθήνα και το τετρατάξιο “Παιδαγωγείο” στη Θεσσαλονίκη. Έτσι σ' αυτήν την περίοδο ο εκπαιδευτικός κύκλος αποτελείται από το δημοτικό σχολείο με τετραετή φοίτηση, ακολουθεί το Ελληνικό σχολείο με τριετή φοίτηση και τέλος το Γυμνάσιο με τετραετή φοίτηση.

Εικόνες από το εσωτερικό των κτιρίων της Αραχώβης

dsa arachovis special report ant1Είχαμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου στο πλαίσιο της σειράς "Special Report" για την Γερμανική Σχολή της Αραχώβης. Ο τίτλος τη εκπομπής ήταν  Η “Άγνωστη Ιστορία” της Γερμανικής Σχολής την περίοδο του ναζισμού και ένα από τα κομμάτια που μας άρεσε πολύ ήταν αυτό της περιήγησης στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου.
Να θυμίσουμε ότι το σύμπλεγμα των κτιρίων του τετραγώνου "Αραχώβης-Ασκληπιού-Βαλτετσίου-Πρασσά" περιλαμβάνει τρία κτίρια της Γερμανικής Σχολής: δύο του Dörpfeld και ένα κτισμένο λίγο αργότερα: του Eglau απέναντι ακριβώς από τον Άγιο Νικόλαο. Το αρχικό κτίριο του Dörpfeld ενώθηκε με αυτό του Eglau, όπου στην ένωση μεσολαβεί το Treppenhaus, το κλιμακοστάσιο, που ήταν το βασικό πλάνο της αφίσσας της εκδήλωσης του 2013 για τους Αποφοίτους του Πολέμου.
Το άλλο κτίριο του Dörpfeld είναι από την πλευρά της Βαλτετσίου και αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί σαν σπίτι καθηγτών (Lehrerhaus), αλλά σήμερα είναι ακατοίκητο. Στο τετράγωνο υπάρχουν και άλλα τρία κτίσματα, που δεν ανήκαν στο σχολείο. Είναι κτίσματα που κτίστηκαν σε οικόπεδα, που αναγκάστηκε η Γερμανικήν α πούλησει ώστε να αποκτήσει πόρους και να μπορέσει να ολοκληρώσει την ανέγερση του κτιρίου του Eglau.
Στην ενότητα "Ιστορικά Θέματα" έχουμε ένα άρθρο για την εκκένωση των κτιρίων της Αραχώβης στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, που είχαν καταληφθεί από μετανάστες. Η είσοδος τότε από την πλευρά της Αραχώβης σφραγίστηκε, κτίστηκε με τσιμεντόλιθους. Ο παρουσιαστής με τον οπερατέρ χρησιμοποιούν την πίσω πόρτα από την οδό Πρασσά (είναι ο πεζόδρομος που χωρίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο από την παλαιά Γερμανική Σχολή, όπως ο ποταμός Ρήνος, που σε ένα τμήμα του χωρίζει την Γαλλία από την Γερμανία.
Δείτε μερικές φωτογραφίες από την περιπλάνηση της κάμερας στον εσωτερικό χώρο:

Από την Sexta και την Quarta στην Oberprima

Πολλοί παλαιοί αναφέρονται στον πρώτο χρόνο τους στην σχολή μιλώντας για την Quarta. Αναζητήσαμε όλες τις ονομασίες των τάξεων και η Marita Schwarz μας έδωσε τον πλήρη κατάλογο επισημαίνοντας, όπως θα δείτε, ότι η αρίθμηση  γίνεται αντίστροφα, δηλαδή η Prima (η πρώτη τάξη) είναι η δική μας τελευταία. Βεβαίως η τελευταία τάξη του Γερμανικού Τμήματος ήταν η 13η, κάτι που πλέον έχει καταργηθεί, οπότε οι του Ελληνικού Τμήματος αποφοιτούσαν στην 12η (Unterprima):

Nach 1945 wurde das Gymnasium zum „altsprachlichen Gymnasium“, das Realgymnasium zum „neusprachlichen Gymnasium“, schließlich die Oberrealschule zum „mathematisch-naturwissenschaftlichen Gymnasium“. 1974 wurden alle Gymnasien enttypisiert.

Die Klassen zählte man im Gymnasium rückwärts:

Sexta (VI) = Klasse 5 
Quinta (V) = Klasse 6 
Quarta (IV) = Klasse 7  
Untertertia (UIII) = Klasse 8 
Obertertia (OIII) = Klasse 9  
Untersekunda (UII) = Klasse 10  
Obersekunda (OII) = Klasse 11 
Unterprima (UI) = Klasse 12 
Oberprima (OI) = Klasse 13

Die Zählung hat sich in Resten bis heute erhalten („Sextanereinschulung“).

Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων (*)

(*) Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο 251ο τεύχος του montags στις 13 Απριλίου 2020:

Ξεκίνησε και η Μεγάλη Εβδομάδα. Προηγήθηκε η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και να θυμίσουμε ότι το 2017 είχαμε κοινό εορτασμό Ορθόδοξων και Καθολικών, ενώ θα ξαναέχουμε πάλι το 2025. Αξίζει εδώ να εξηγήσουμε ότι το πρόβλημα της διαφοράς του εορτασμού προκύπτει από τον τρόπο υπολογισμού των ισημεριών και της Πανσελήνου, αλλά ξεκινά από το λάθος της Εαρινής Ισημερίας.
Die Osterwoche hat begonnen. Letzte Woche war die Osterwoche der Katholiken und wir erinnern uns, dass 2017 Orthodoxen und Katholiken Ostern zusammen feierten. Das wiederholt sich erst wieder 2025. Hier ist es wichtig zu erwähnen, dass der Datumsunterschied sich in der Berechnungsweise der Äquinoktien (Tagundnachtgleiche) und des Vollmondes basiert, der Fehler befindet sich anfänglich im Frühlingsäquinoktium (Frühlingstagundnachtgleiche).

Ο καθορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα, γίνεται βάσει των κανόνων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας της Βιθυνίας του 325 μ.Χ. και αναφέρει τα εξής:
Die Bestimmung des Osterdatums erfolgt nach den Regeln des Ersten Ökumenischen Rates von Nicäa in Bithynien im Jahre 325 n.Chr.:

1.Το Πάσχα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη Πανσέληνο, που συμβαίνει μετά την Εαρινή Ισημερία (εάν η πανσέληνος είναι Κυριακή τότε εορτάζεται την επόμενη Κυριακή, για να μην συμπίπτει με το Πάσχα των Εβραίων).
2.Το Πάσχα εορτάζεται από όλους τους Χριστιανούς συγχρόνως.
3.Το Πάσχα θα εορτάζεται την μέρα που θα καθορίζει η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας.
Γιατί όμως από την εκκλησία της Αλεξάνδρειας; Γιατί το 325 μ.Χ. η Αλεξάνδρεια ήταν το Επιστημονικό κέντρο της εποχής και απευθύνονταν στους εκεί αστρονόμους που υπολόγιζαν Εαρινή Ισημερία και Πανσέληνο, θέματα καθαρά αστρονομικά και καθόλου εύκολα όπως αποδείχθηκε.
Για να υπολογίσουμε λοιπόν την ημερομηνία του Πάσχα, πρέπει να γνωρίζουμε πότε έχουμε Ισημερία, και κάθε πότε έχουμε Πανσέληνο, πράγματα πολύ δύσκολα να υπολογιστούν με ακρίβεια.

1. Ostern wird am ersten Sonntag nach dem ersten Vollmond gefeiert, der nach dem Frühlingsäquinoktium stattfindet (wenn der Vollmond Sonntag ist, wird er am folgenden Sonntag gefeiert, um nicht mit dem jüdischen Passafest zusammenzufallen).
2. Ostern wird von allen Christen gleichzeitig gefeiert
3. Ostern wird an dem von der Kirche von Alexandria festgelegten Tag gefeiert. Aber warum wurde dies von der Kirche von Alexandria festgelegt? Weil im Jahr 325 n.Chr. Alexandria das wissenschaftliche Zentrum der Zeit war und sich die Kirche an die dortigen Astronomen richtete, die Frühlingsäquinoktium und Vollmond berechneten; Themen rein astronomisch und wie sich herausstellte, überhaupt nicht einfach. Um das Osterdatum zu berechnen müssen wir genau wissen, wann wir Frühlingsäquinoktium (Frühlinstagundnachtgleiche) und den darauffolgenden Vollmond haben. Dinge, die sehr schwer genau zu berechnen sind.

Το λάθος των 13 ημερών της Εαρινής Ισημερίας
Der Fehler der 13 Tage der Frühlingstagundnachtgleiche

Για να βρούμε την ημερομηνία που έχουμε Εαρινή Ισημερία, πρέπει να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο περιφοράς της Γης περί τον Ήλιο, δηλαδή την διάρκεια ενός έτους. Ο Πατέρας της Αστρονομίας Ίππαρχος (2ος π.Χ. αιώνας), υπολόγισε ότι το έτος έχει 365,25 ημέρες, που χρησιμοποιήθηκε από τον Αλεξανδρινό αστρονόμο Σωσιγένη, για να φτιάξει το Ιουλιανό ημερολόγιο (από τον Ιούλιο Καίσαρα), το Παλαιό. Σήμερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι το έτος έχει 365,242199… ημέρες. Το έτος του Ίππαρχου ήταν μεγαλύτερο και πρόσθετε τρεις μέρες κάθε 400 χρόνια, με αποτέλεσμα η Εαρινή Ισημερία του 1923 να θεωρείται η 3η Απριλίου, δηλαδή 13 μέρες αργότερα!
Um das Datum der Frühlingstagundnachtgleiche zu ermitteln, müssen wir die genaue Zeit der Erdumlaufbahn um die Sonne kennen, d.h. die Dauer eines Jahres. Der Vater der Astronomie, Hipparchus (2. Jahrhundert v: Chr.), schätzte, dass das Jahr 365, 25 Tage hat, die vom alexandrinischen Astronomen Sosigenes verwendet wurden, um den julianischen Kalender (von Julius Caesar), den Alten Kalender, zu erstellen. Heute schätzen Astronomen mit Hilfe der Technologie, dass das Jahr 365,242199… Tage hat. Das bedeutet, dass das Jahr des Hipparchus länger war und es wurden alle 400 Jahre drei Tage hinzugefügt, mit dem Ergebnis, dass die Frühlingstagundnachtgleiche von 1923 am 3. April war, also 13 Tage später!

Το παλαιό λοιπόν ημερολόγιο χρειαζόταν διόρθωση 13 ημερών, που πραγματοποιήθηκε το 1923 από την κυβέρνηση Γονατά, κατόπιν εισηγήσεως του Αστρονόμου και Ακαδημαϊκού Αιγινήτη. Για να διορθωθεί, η 16η Φεβρουαρίου 1923 ονομάστηκε 1η Μαρτίου, προστέθηκαν δηλαδή 13 «λευκές» μέρες, με αποτέλεσμα ουδείς Έλληνας να γεννηθεί από 16 έως 28 Φεβρουαρίου το 1923! Με 341 χρόνια καθυστέρηση συμβαδίσαμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, που ήδη από το 1582 εφάρμοζε το Νέο Ημερολόγιο, το Γρηγοριανό όπως ονομάστηκε από τον ομώνυμο Πάπα που το εισήγαγε.
Der „Alte Kalender“ benötigte daher eine Korrektur von 13 Tagen, die 1923 von der Regierung Gonatas auf Vorschlag des Astronomen und Akademikers von Ägina vorgenommen wurde. Um dies zu korrigieren, wurde der 16. Februar 1923 als 1. März bezeichnet, dies bedeutet, dass kein Grieche vom 16. bis 28. Februar 1923 ein Geburtsdatum hat. Mit einer Verzögerung von 341 Jahren einigten wir uns mit dem übrigen Europa, das bereits 1582 den neuen „Gregorianischen Kalender“ umsetzte, wie er vom gleichnamigen Papst, der ihn einführte, benannt wurde.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δέχτηκε το επόμενο έτος το Γρηγοριανό ημερολόγιο για όλες τις εορτές πλην του Πάσχα, που συνέχισε να το εορτάζει με το Παλαιό. Η διόρθωση του Πάσχα δεν έγινε, γιατί υπήρχαν έντονες αντιδράσεις πολλών κύκλων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, επειδή την μεταρρύθμιση του ημερολογίου εισηγήθηκε ο Πάπας Γρηγόριος και είναι σαν να αναγνωρίζεται η πρωτοκαθεδρία του. Έτσι τα Χριστούγεννα και οι άλλες γιορτές είναι κοινές με την Καθολική Εκκλησία, πλην των Ορθοδόξων Παλαιοημερολογιτών (Άγιον Όρος, Σερβία, Ρωσία κλπ) που τις γιορτάζουν 13 μέρες αργότερα.
Die orthodoxe Kirche Griechenlands akzeptierte im nächsten Jahr den Gregorianischen Kalender für alle Feiertage außer Ostern, das weiterhin mit dem Alten Kalender gefeiert wird. Die Osterkorrektur fand nicht statt, da viele Kreise der orthodoxen Kirche heftigen Widerstand zeigten, weil Papst Gregor die Reform des Kalenders vorschlug und es so gewesen wäre, als ob sein Primat anerkannt würde. Weihnachten und andere Feiertage sind wie in der katholischen Kirche üblich, mit Ausnahme der Orthodoxen die immer noch nach dem Alten Kalender gehen (siehe Berg Athos, Serbien; Russland usw.), die 13 Tage später feiern.

Το λάθος των 5 ημερών της Πανσελήνου
Der 5-Tagesfehler in der Berechnung des Vollmondes

Ένας Σεληνιακός μήνας, δηλαδή από Πανσέληνο σε Πανσέληνο, διαρκεί 29,53059 μέρες. Η Πανσέληνος για τους Ορθοδόξους υπολογίζεται από τον 19ετή κύκλο του Μέτωνα (5ος αι.π.Χ), που αντιστοιχεί σε 235 Πανσελήνους. Σήμερα με τις σύγχρονες μετρήσεις προέκυψε ένα λάθος του Μέτωνα μόνον 2,066 ωρών κάθε 19 έτη. Το σφάλμα συσσωρεύτηκε και τώρα έφτασε τις 5 μέρες περίπου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζοντας να υπολογίζει τις Πανσελήνους με τον Μετωνικό Κύκλο, υπολογίζει κάθε Πανσέληνο 5 μέρες αργότερα από την πραγματική. Επομένως για την Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε ισημερία 13 μέρες αργότερα από την πραγματική και Πανσέληνο 5 μέρες αργότερα από την πραγματική.
Ein Mondmonat, d.h. von Vollmond zu Vollmond, dauert 29,53059 Tage. Der Vollmond für die Orthodoxen wird aus dem 19-Jahres-Zyklus von Metonas (5. Jahrhunder v. Chr.) berechnet, der 235 Vollmonde entspricht. Bei modernen Bemessungen trat ein Fehler von Metonas auf. Dies hat sich nun angesammelt und hat einen Unterschied von 5 Tagen erreicht. Die orthodoxe Kirche berechnet weiterhin den Vollmond nach dem Metonischen-Zyklus und berechnet jeden Vollmond 5 Tage später als den tatsächlichen. Bei der orthodoxen Kirche haben wir also einen Unterschied bei der Berechnung der Tagundnachtgleiche um 13 Tage später und bei der Berechnung des Vollmondes um 5 Tage später als in der Realität.

Με την ευκαιρία αυτή ας αναφέρουμε ότι λίγες ημέρες πριν, την Τρίτη 7 Απριλίου, λάβαμε ένα μήνυμα από τον απόφοιτό μας του 1974 Δημήτρη Σωτηρόπουλο, ο οποίος είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά, και μας ενημέρωνε ότι την ημέρα εκείνη μετά την Δύση του ηλίου τήρησαν την πιο σημαντική επέτειο του έτους, την Ανάμνηση του Θανάτου του Ιησού Χριστού.
Bei dieser Gelegenheit, einige Tage zuvor, am Dienstag, den 07.April, erhielten wir eine Nachricht von unserem Absolventen von 1974, Dimitris Sotiropoulos, der Zeuge Jehovas ist, und teilte uns mit, dass sie an diesem Tag nach Sonnenuntergang, den wichtigsten Tag des Jahres ehrten, nämlich die Erinnerung an den Tod Jesus Christus.

Η “Άγνωστη Ιστορία” της Γερμανικής Σχολής την περίοδο του ναζισμού

Την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 το κανάλι του Αντέννα προέβαλε την εκπομπή Special Report με τίτλο Η “Άγνωστη Ιστορία” της Γερμανικής Σχολής την περίοδο του ναζισμού, στην οποία συνέβαλε πολύ με υλικό και ο Σύλλογος των Αποφοίτων. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι, πέραν τον τίτλων αρχής και τέλους, δεν υπήρξε αναφορά για τον Σύλλογό μας,  που πρώτος τόλμησε να θέσει επί τάπητος το θέμα μέσα στην Γερμανική Σχολή το 2013 με την εκδήλωση "Τιμητική βραδιά για τους απόφοιτους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου" και ένα χρόνο μετά, το 2014, με την δεύτερη εκδήλωση "Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών υποδέχεται τον Μανώλη Γλέζο". Δείτε την εκπομπή...

Ο Ελευθέριος Σκιαδάς για την Γερμανική Σχολή

Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 δημοσίευσε η εφημερίδα "Εστία" ένα άρθρο του Λευτέρη Σκιαδά, γνωστού δημοσιογράφου, συγγραφέα και νυν Αντιδημάρχου Αθηναίων, ο οποίος είναι σήμερα Γενικός Διευθυντής της καθημερινής απογευματινής εφημερίδος «Εστία», Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων» και Ισόβιο Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών του Ολυμπισμού (International Society of Olympic Historians). Είναι πολυγραφότατος και πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του με τίτλο "Οι συνοικίες των Αθηνών" από τις εκδόσεις Μένανδρος.

Δύο άτομα μας ειδοποποίησαν για την δημοσίευση ταυτόχρονα χωρίς να έχουν καμία μεταξύ τους επικοινωνία:

Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης, μαθητής στη ΣΧολή έως το 1944, και 
ο Νικόλας Χρήστου, απόφοιτος του 1964

Σε επικοινωνία μας με τον συντάκτη / συγγραφέα διαπιστώσαμε ότι στην εφημερίδα έχουν εμφανιστεί και άλλα άρθρα του για την Γερμανική Σχολή στην Αραχώβης με θέμα την στιγμή, που οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα, την στιγμή που αποχώρησαν αλλά και μετά όταν αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσει η Σχολή το 1956, τα οποία και θα φιλοξενήσουμε μόλις τα έχουμε στην διάθεσή μας.

dsa skiadas estia 2019 low

Δείτε το άρθρο σε μεγέθυνση έτσι ώστε να είναι αναγνώσιμο:

Αγγελική Κανελλακοπούλου: "Η DSA και η πανδημία"

Angeliki Kanellakopoulou: Die DSA und die Pandemie...

Η Αγγελική Κανελλακοπούλου, απόφοιτος 1985, και Διευθύντρια Διδακτικού Έργου στην DSA μας έστειλε μία αναλυτική περιγραφή της λειτουργίας της Σχολής όλο αυτό το διάστημα που το σχολείο έμεινε κλειστό για τους μαθητές:

Ήδη από την Δευτέρα 9 Μάρτη η DSA έπρεπε να αναστείλει την διεξαγωγή των μαθημάτων λόγω του Covid19. Εκπαιδευτικοί άρχισαν από τις πρώτες ημέρες να τροφοδοτούν με υλικό τις τάξεις τους κάνοντας χρήση διάφορων μέσων (e-mail, αποστολή μέσω της πλατφόρμας για τη σχολική οργάνωση schulmanagerOnline και Moodle).
Στις 17 Μαρτίου, οπότε και ήταν πλέον πασιφανές ότι η σχολική καραντίνα δεν θα διαρκούσε μόνο 14 ημέρες, μού ανατέθηκε το έργο εύρεσης και υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης λύσης για όλο το σχολείο τόσο για ασύγχρονη όσο και για σύγχρονη μάθηση, λόγω της θέσης μου ως Διευθύντριας Διδακτικού Έργου καθώς και λόγω του μεταπτυχιακού μου στις «Τεχνολογίες Μάθησης».
Μαζί με την παλιά μου μαθήτρια (έτος αποφοίτησης από την DSA 2002) και νυν συνάδελφο, Μίρκα Κουκά, εκπαιδευτικό (ΠΕ86) η οποία διακρίνεται από υψηλότατο αίσθημα ευθύνης και καταπληκτικό επαγγελματισμό, αποφασίσαμε ότι η λύση ήταν μονόδρομος και έφερε το όνομα Moodle.

Deutsche Buchhandlungen in Athen

Ο Κώστας Παπαηλιού εντόπισε ένα άρθρο στην Griechenland Zeitung για τα γερμανικά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα. Η Griechenland Zeitung, που κάνει σπουδαία δουλειά στην Ελλάδα αγκαλιάζοντας και αυτή με τον τρόπο της την Ελληνο-Γερμανική κοινότητα είχε εκδόσει το 2018 το βιβλίο "Deutsche Spuren in Griechenland" στο οποίο υπάρχει το αφιέρωμα για τα γερμανικά βιβλιοπωλεία, ανάμεσα στα οποία θα εντοπίσετε και το όνομα του Κώστα Ελευθερουδάκη. 
Δείτε το άρθρο...

Εκκένωση των κτιρίων της Αραχώβης

Το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2019 είδαμε στις ειδήσεις ότι τα μέχρι το 1945 κτίρια της Γερμανικής Σχολής στην οδό Αραχώβης (σήμερα Οκταβίου Μερλιέ) και Ασκληπιού, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψιν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκκενώθηκαν μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Πρόκειται για τα  δύο κτίρια του Doerpfeld και το κτίριο των Eglau και Διαμαντόπουλου, που είναι από την πλευρά του Αγίου Νικολάου των Πευκακίων στη Νεάπολη, όπου όσοι περνούσαν από την περιοχή και κοιτούσαν μέσα από την πόρτα αναγνώριζαν το παλαιό Treppenhaus, που φιλοξενούσε η αφίσα της εκδήλωσης των "Αποφοίτων του Πολέμου" του 2013.

Το in.gr δημοσίευσε μία ιστορική αναδρομή στη ιστορία των κτιρίων αυτών. Δείτε το άρθρο...

Αμέσως μετά την εκκένωση ακολούθησε "σφράγισμα" των εισόδων του κτιριακού συγκροτήματος. Για όσους δεν θυμούνται, στο τεράγωνο αυτό Αραχώβης- Ασκληπιού - Βαλτετσίου - Πρασσά βρίσκονται δύο κτίρια που σχεδίασε ο Doerpfeld και ένα των Eglau και Διαμαντόπουλου, του οποίου σφραγίστηκε με τούβλα η κεντρική είσοδος.

arachovis 2019a

Η ομιλία του Jens Godber Hansen το 1996

Η Esther Baumann, απόφοιτος του 1969 από το γερμανικό τμήμα μας έδωσε πολλά στοιχεία κυρίως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται όμως άμεσα με το σχολείο και τον Wilhelm Dörpfeld. Η οικογένειά της είναι πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ήδη από τον 19ο αιώνα, και ο προπάππους της ήταν συνιδρυτής της Σχολής (!). Ανάμεσα στα βιβλία και τα χειρόγραφα που σιγά-σιγά θα παρουσιάζουμε στο montags και θα τα αποθηκεύουμε στο site μας εντοπίσαμε και κάτι πιό πρόσφατο: την ομιλία του Dr. Jens Godber Hansen, ιστορικού και καθηγητή της Σχολής, που έγραψε την ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, την οποία ο Σύλλογος θα επανεκδώσει με αφορμή την συμπλήρωση των 120 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής. Δείτε την ομιλία, που δόθηκε στις 30.3.1996 με τίτλο: "της Ευρώπης παίδευσιν" Hundert Jahre Deutsche Schule Athen:

Μία ομιλία του Γεωργίου Δημητράκου

Το 1994 ο Γεώργιος Δημητράκος, Διευθυντής της Σχολής, παρουσίασε μία εργασία του σε ένα συνέδριο στους Δελφούς, που έγινε μεταξύ 31 Μρτίου και 2 Απριλίου 1994 με τίτλο: "Europa und die griechische Philosophie". Ο Κώστας Παπαηλιού, απόφοιτος του 1963, εντόπισε στα χαρτιά του ένα αντίγραφο, που του το είχε αφιερώσει ο Γ.Δημητράκος.

Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα στις φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών 1941-1944"

Mit dem Blick des Eroberers: Athen in den Fotos von deutschen Soldaten während der Besatzung...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου διοργανώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης ημερίδα μα τίτλο: "Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα στις φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών 1941-1944"

Συνέντευξη του Βασίλη Μαυρίδη

Στο πλάισιο της έκθεσης "Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967 – 1974)" που οργάνωσε το Ίδρυμα Friedrich - Ebert - Stiftung Athen την Τρίτη 17 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ στο Θησείο έδωσε ο Βασίλης Μαυρίδης, μαθητής της Σχολής στα χρόνια του Πολέμου, μια συνέντεξη στον Βαγγέλη Καραμανωλάκη την 15η Ιανουαρίου 2016. Να θυμήσουμε ότι Βασίλης Μαυρίδης μας είχε τιμήσει στα "120+1 Χρόνια" της ΓΣΑ όατν είχε μιλήσει στην Aula.

Ελληνογερμανική Εταιρεία Αμβούργου

Από τον Παντελή Παντελούρη, πρώην πρόεδρο και νυν στενότατο φίλο του Συλλόγου, πήραμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με μία πολύ σημαντική εκδήλωση για τα 100 χρόνια δράσης της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Αμβούργου:

Αγαπητοί συναπόφοιτοι,

Την Παρασκευή 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επισημότητα στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Αμβούργου - οπου και η έδρα της τοπικής κυβέρνησης (Συγκλήτου) και της τοπικής Βουλής (Bürgerschaft) - μια σημαντική για τις ελληνογερμανικές σχέσεις εκδήλωση: η Σύγκλητος του Αμβούργου τίμησε σε ειδική τελετή τη συμπλήρωση 100 χρόνων δράσης της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Αμβούργου, της αρχαιότερης τοπικής οργάνωσης της ομοσπονδίας εληνογερμανικών Eταιρειών Γερμανίας, η οποία παραμένει ενεργή επι 100 συναπτά έτη.

Η Ηρώ Τσατσαρώνη για την "Ομήρου"

Με αφορμή το κείμενο για την "οδό Ομήρου στα τέλη του 19ου αιώνα" η Ηρώ Τσατσαρώνη μας έστειλε μία σειρά από φωτογραφίες, που ξετρύπωσε από την βιβλιοθήκη της, που έχει και βιβλία από την οικογένειά της. Η Ηρώ, που είναι απόφοιτος του 1989, έχει το βιβλιοπωλείο "NOTOS" που βρίσκεται στην οδό Ομήρου, σχεδόν απέναντι από το Ινστιτούτο Γκαίτε. Ο πατέρας της, που απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2004, ήταν ανταποκριτής του περιοδικού "Der Spiegel" στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία (1965-1992) και είχε συνεργαστεί με τις ελληνικές εκπομπές της Deutsche Welle και της Bayrischen Rundfunks  / Βαυαρικής Ραδιοφωνίας - Μονάχου (1967-1996), ενώ εξέδιδε από το 1962 ανελλιπώς το εβδομαδιαίο γερμανόγλωσσο Δελτίο Οικονομικών Πληροφοριών GWD, το οποίο στις αρχές του 1995 ενσωματώθηκε στην εβδομαδιαία γερμανόγλωσση εφημερίδα Athener Zeitung, της οποίας ήταν μέχρι το 2003 εκδότης - διευθυντής. Μαζί με τις φωτογραφίες μας έστειλε λοιπόν και το παρακάτω σημείωμα:

Η αυλή της Αραχώβης κρύβει πολλές πατημασιές

Αργήσαμε, αργήσαμε και γλύστρισε μέσα από τα χέρια μας η ευκαιρία να καταγράψουμε όλα αυτά που συνέβαιναν στην "αυλή των θαυμάτων" όχι εκείνης της εποχής αλλά των χρόνων, που θα ακολουθούσαν. Γνωρίζαμε ότι ο Γεώργιος Ράλλης, ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, η Νάτα Μελά, ο Απόστολος Πίτσος, η Νίκη Γουλανδρή, ο Ρένος Ρώτας, ο Αλέκος Κυριακός, η Σωσώ Χουτοπούλου, ο Κώστας Αξελός, η Έλλη Αλεξίου, η Ελένη Παπαδάκη, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, η Έβη Τουλούπα, ο Γιοχάννες Παπαλέκας, η Μαρίεττα Ράδοβιτς, η Αλίκη Περρωτή, ο Αλέξανδρος Μακρής, ο Αργύρης Φορτούνας, ο Βασίλης Μαυρίδης, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Πλάτων Παντελούρης, η Έρση Λάγκε, η Βεατρίκη Δημητριάδου άφησαν τα ίχνη τους στο χώμα της αυλής της Αραχώβης. 

Ήταν οι μόνοι; Όχι βέβαια, ήσαν πολλοί άλλοι και άλλες και κάθε μέρα που ψάχνουμε όλο και ξετρυπώνουμε κάποια ονόματα. Πόσο σπουδαίο ήταν το σχολείο μας εκείνη την εποχή; Ήταν πολύ σπουδαίο, μάζευε την αφρόκρεμα της κοινωνίας. Όλοι θέλανε τα παιδιά τους να πάνε στη Γερμανική. Οι "επώνυμες" οικογένειες δεν το διαπραγματεύονταν και εμείς μόνο σήμερα φαίνεται ότι αγνοούμε παντελώς όλη εκείνη την αίγλη που περιέβαλε την Αραχώβης με τα δύο κτίσματα του Wilhelm Dörpfeld και την προσθήκη του Gustav Eglau με το Treppenhaus (κλιμακοστάσιο) που φιγουράρει στην αφίσα των "Αποφοίτων του Πολέμου".

Ο "μακρύς" Ελληνογερμανικός 20ος αιώνας

Ο Κώστας Παπαηλιού μας έστειλε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά στη ΓΣΑ που γίνεται στο βιβλίο των εκδόσεων "ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ", και για το οποίο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση μέσα στις μέρες αυτές,στο Goethe Institut Athen. Ο Κώστας μάλιστα είχε την καλωσύνη να μαρκάρει το σημείο που γίνεται η αναφορά.

Deutschsprachige Presse in Griechenland

Ο Dr. Thomas Greve, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Γερμανικής Σχολής, αλλά και απόφοιτος, εντόπισε μία εργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που περιέχει υλικό της περιόδου του Πολέμου σε γερμανικά και ελληνικά έντυπα με πολλές αναφορές στην Γερμανική Σχολή, ειδικά το 1935 και 1937. Η εργασία έχει τίτλο „Deutschgriechische Beziehungen in der deutschsprachigen und der griechischen Presse" και έχει εκπονηθεί από ομάδα φοιτητών υπό την καθοδήγηση της Αικατερίνης Ζάχου, καθηγήτριας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Eργοστάσιο μπύρας στην οδό Ομήρου

Κάνοντας την έρευνά της η Ηρώ Τσατσαρώνη εντόπισε στο βιβλίο του Κώστα Μπίρη "ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ" ότι το "πρώτο εργοστάσιο μπύρας στην Αθήνα λειτούργησε στην οδό Ομήρου, εκεί όπου μετά εγκαταστάθηκε ο Σύλλογος ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.

"Εις μνήμην του φιλέλληνα Προξένου στον Βόλο Έλμουτ Σέφελ"

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο liberal.gr για τον Helmut Scheffel, Γερμανό πρόξενο στα χρόνια του Πολέμου μας έδωσε τροφή για έρευνα και έτσι εντοπίσαμε ένα άρθρο του Αν. Καθηγητή Λαογραφίας Παν/μίου Θεσσαλίας Δρ. Δημητρίου Μπενέκου με τίτλο "Εις μνήμην του φιλέλληνα Προξένου στον Βόλο Έλμουτ Σέφελ", που δημοσιεύτηκε το 2016:

Πέρασαν 52 χρόνια από την ημέρα που ο Γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλία με έδρα τον Βόλο, Έλμουτ Σέφελ, διάβηκε το κατώφλι της αιωνιότητας και από εκεί στην Ιστορία. Πέρασαν 52 χρόνια από τότε που οι καμπάνες της ορθόδοξης Μητρόπολης του Αγίου Νικολάου Βόλου ηχούσαν πένθιμα, στέλνοντας το ύστατο χαίρε στον Γερμανό ευαγγελικό Σέφελ.

Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος στον οποίο ο Δήμος του Βόλου χάρισε το όνομα σε ένα δρόμο της πόλης, την «οδό Σέφελ» και όταν το μάτι μας αναπαύεται στον καταπράσινο με το μοναδικό πυκνό πευκόδασος λόφο «Πευκάκια», απέναντι από το λιμάνι του Βόλου, συνειρμικά συνδέουμε τα «Πευκάκια» με το όνομα του Σέφελ; Θυμούμαστε ακόμη τον άνθρωπο, που, σ’ όλη την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής, το όνομά του ήταν συνώνυμο με τον «σωτήρα», τον «ευεργέτη» και την «ελπίδα ζωής»;

Ας γυρίσουμε τον τροχό της Ιστορίας πίσω στο 1905. Στον Βόλο εγκαθίσταται ένας νεαρός από τη Σαξονία, ο Έλμουτ Σέφελ, με σκοπό να ασχοληθεί με το εισαγωγικό εμπόριο αγροτικών μηχανών. Μέχρι το 1916 διευρύνει διαρκώς τον κύκλο δραστηριοτήτων των επιχειρήσεών του και καθίσταται σημαντικός οικονομικός παράγοντας της περιοχής. Ως επιβράβευση τούτου διορίζεται εκπρόσωπος του Γερμανικού προξενείου στον Βόλο.

180 Jahre Philadelphia

Ο Hubert Eichheim μας έστειλε ένα κείμενο, ένα δελτίο τύπου με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον. Πριν από 180 χρόνια, στις 16 Σεπτεμβρίου 1837, δημιουργείται ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος Philadelphia και 10 χρόνια μετά εγκαθίσταται στην οδό Ομήρου, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Ινστιτούτο Γκαίτε. Το 1896 μάλιστα, όταν ιδρύθηκε η Γερμανική Σχολή Αθηνών, μετακόμισε για δύο χρόνια εκεί αφού το σπίτι στην οδό Σκουφά δεν την "χώραγε". Hubert σ' ευχαριστούμε.

Ο Θανάσης Απέργης για τον Παναγιώτη Σούρσο

Ένας εξαιρετικός Θανάσης Απέργης μίλησε για τον Παναγιώτη Σούρσο, τον αρχιτέκτονα, τον αρχαιολόγο, τον συνεργάτη του Wilhelm Dörpfeld, τον συγγενή. Παρουσίασε άγνωστα στοιχεία όχι μόνον για τον Παναγιώτη Σούρσο, αλλά και για τις ανασκαφές από την Ελλάδα και την Μικρά Ασία την περίοδο μέχρι την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Γεμάτη η μικρή αίθουσα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου από ερευνητές που παρακολουθούσαν τον Θανάση να παρουσιάζει άγνωστο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Παναγιώτη Σούρσου, διανθισμένο με σχόλια και κουτσομπολιά για κάθε στιγμιότυπο που απεικονιζόταν στην οθόνη. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ήταν και η πολύ γνωστή μας φωτογραφία του 1914 με την τάξη από τα κτίρια της Αραχώβης, όπου φαίνονται η Ελένη Παπαδάκη και η Ιουλία Σούρσου, κόρη του αρχιτέκτονα. Να θυμήσουμε ότι η φωτογραφία αυτή δόθηκε από τον Θανάση Απέργη και χρησιμοποιήθηκε ως αφίσα για την εκδήλωσή μας "120+1 Χρόνια".
Ο Θανάσης υποσχέθηκε να επαναλάβει την ομιλία στην Σχολή αυτήν τη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα περιμένουμε!

Solardach Deutsche Schule Athen

Ο Στέφανος Μίτμαν θυμάται: εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στην στέγη της Γερμανικής Σχολής. Το έργο είχε εγκαινιαστεί το 2004 από τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Δείτε και την σχετική ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στην σελίδα της πρεσβείας...

Η Λευκάδα τίμησε τον Wilhelm Dörpfeld

Με τίτλο "Η Λευκάδα τιμά τον μεγάλο Γερμανό Αρχαιολόγο, τον μεγάλο Φιλέλληνα Wilhelm Dörpfeld" οργάνωσε ο Σύλλογος για τον Πολιτισμό & το Περιβάλλον Νυδρίου "Βίλχελμ Νταίρπφελντ"την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ακρόπολης ένα σπουδαίο αφιέρωμα στο γνωστό και άγνωστο έργο του μεταξύ άλλων εμπνευστή της ιδέας της δημιουργίας της Γερμανικής Σχολής.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Βερυκίου που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης από την αρχή μέχρι το τέλος πέτυχε να δοθεί μία πλήρης εικόνα του έργου του Dörpfeld και τελικά να οργανώσει μία εξαιρετική εκδήλωση που όσοι δεν παρευρέθησαν έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν στο youtube.

Η Λευκάδα τιμά τον Wilhelm Dörpfeld

Ο Σύλλογος για τον Πολιτισμό & το Περιβάλλον Νυδρίου "Βίλχελμ Νταίρπφελντ" οργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου γερμανού αρχαιολόγου και φιλέλληνα, την ερχόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στις 10 πμ, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί online από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λευκάδας www.lefkadachamber.gr που επίσης συμμετέχει στην οργάνωση (η προσέλευση γίνεται μόνον με ατομικές προσκλήσεις).

Η Λευκάδα μέσα από τον φακό του ...

Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα εντόπισε η Χαρούλα Αντωνοπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Γερμανικής Σχολής. Πρόκειτα για ένα άρθρο για τον αρχιτέκοτανα, αρχαιολόγο και ιδρυτή της Γερμανικής Σχολής,  με τίτλο: "Η Λευκάδα μέσα από τον φακό του Wilhelm Doerpfeld".
Όπως αναφέρεται στο άρθρο: Όλα τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνάς του, ο Dörpfeld, τα δημοσίευσε στο μνημειώδες έργο του «Alt Ithaka» (München, 1927) από το οποίο προέρχονται και οι φωτογραφίες του άρθρου.Το «Alt Ithaka» αποδόθηκε στα ελληνικά από τον Βασίλη Φραγκούλη με τον τίτλο «Λευκάς, η ομηρική Ιθάκη», Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Β΄ (1972), Αθήνα 1973, ο οποίος πρόσθεσε αρκετά σχόλια στο κείμενο του Dörpfeld.

Όλα τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνάς του, ο Doerpfeld, τα δημοσίευσε στο μνημειώδες έργο του «Alt Ithaka» (München, 1927) από το οποίο προέρχονται και οι φωτογραφίες του άρθρου. - See more at: http://www.agriniopress.gr/%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-wilhelm-doerpfeld/#sthash.wpRwThOE.dpuf
Όλα τα αποτελέσματα της πολύχρονης έρευνάς του, ο Doerpfeld, τα δημοσίευσε στο μνημειώδες έργο του «Alt Ithaka» (München, 1927) από το οποίο προέρχονται και οι φωτογραφίες του άρθρου. - See more at: http://www.agriniopress.gr/%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-wilhelm-doerpfeld/#sthash.wpRwThOE.dpuf
Η Λευκάδα μέσα από τον φακό του Wilhelm Doerpfeld
Η Λευκάδα μέσα από τον φακό του Wilhelm Doerpfeld

Η γωνία Βαλτετσίου και Ασκληπιού

valtetsiou-asklipiou

Είναι η γωνία Ασκληπιού και Βαλτετσίου. Δεξιά φαίνεται η οδός Βαλτετσίου που σήμερα είναι πεζόδρομος και ανηφορίζει μέχρι την οδό Πρασσά. Το γωνιακό σπίτι που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο είναι προφανές ότι ανήκει στο τετράγωνο της Γερμανικής Σχολής του Doerpfeld. Δεξιά του μέσα στην Βαλτετσίου συνορεύει μ' ένα ακόμη κτίριο του Doerpfeld, που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως Lehrerhaus, αλλά αργότερα κάλυψε τις τρέχουσες ανάγκες του σχολείου. Το κτίριο αυτό φαίνεται καθαρά στις δύο φωτογραφίες κάτω, και είναι ακριβώς στην μέση της πλευράς της Βαλτετσίου. Στην απέναντι πλευρά του τετραγώνου, δηλαδή στην Αραχώβης, βρίσκονται δύο πολύ γνωστα κτίρια, το πρώτο του Doerpfeld και το νεώτερο του Gustav Eglau, ενωμένα με ένα κλιμακοστάσιο, που χρησιμοποιήσαμε για την αφίσα των "Αποφοίτων του Πολέμου".

valtetsiou doerpfeld1 low

valtetsiou doerpfeld2 low

Ας φύγουμε απο το κτίριο αυτό του Doerpfeld και ας ξαναγυρίσουμε στο κτίριο της πρώτης φωτογραφίας με το στρογγυλό στοιχείο στον πρώτο όροφο. Κάπου εντοπίσαμε στο κείμενο του Hansen, στο βιβλίο με την ιστορία της Γερμανικής Σχολής, (σελίδα 31 αριστερή στήλη της ελληνικής μετάφρασης, σελ.32 του γερμανικού πρωτοτύπου, κάτω δεξιά στο τέλος της σελίδας) ότι:

Η γωνία αυτή πωλήθηκε έναντι 11.000 μάρκων πριν από το 1930 με σκοπό να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσόν για την ολοκλήρωση του κτιρίου του Eglau. Μία επιτόπια έρευνα μας αποκάλυψε ότι το κτίριο αυτό που είχε περιέλθει σε Γερμανούς χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως Γερμανικό Προξενείο.

 

19.12.1957: Παραχώρηση οικοπέδου για την Γερμανική Σχολή Αθηνών

Η Ήρα Καλιαμπέτσου ξετρύπωσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως από το 1957, βάσει του οποίου καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής του τετραγώνου Ασκληπιού-Αραχώβης-Βαλτετσίου-Πρασσά, του τετραγώνου δηλαδή που βρισκόταν η Γερμανική Σχολή Αθηνών από τότε ιδρύθηκε μέχρι και την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και έκλεισε για 12 χρόνια. Όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 34 του φύλλου 256 της 19ης Δεκεμβρίου 1957 (σελίδα 8), ανταλλάσσεται το εν λόγω ακίνητο με οικόπεδο στην οδό Πατησίων 196.

Ξιφασκία στο Ζάππειο του 1896

Η εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" δημοσίευσε στις 12 Απριλίου ένα άρθρο για τις φωτογραφίες του γερμανoύ φωτογράφου Albert Meyer, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα το 1896. Όπως έχουμε δει και στο Journal of Olympic History, μία από αυτές είναι μπροστά στην τότε Γερμανική Σχολή. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Ν.Ε. Ιερείδη

Ξιφασκία στο Ζάππειο του 1896

Σπάνιες φωτογραφίες του γερμανού Αλμπερτ Μάγερ από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη

Οδός Ομήρου στα τέλη του 19ου αιώνα

Η Γερμανική Σχολή ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα από το Κολωνάκι. Στην αρχή από την οδό Σκουφά 35 και λίγο μετά τον Ιανουάριο 1897 στην οδό Ομήρου, εκεί που ήταν ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος "Φιλαδέλφεια" και σήμερα βρίσκεται το Ινστιτούτο Γκαίτε. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει φωτογραφίες του κτιρίου της Φιλαδέλφεια, το οποίο σημειωτέον γκρεμίστηκε το 1952 για να δώσει τη θέση του στο σημερινό κτίριο του Γκαίτε.
Πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει στο τεύχος του "montags" Της 4ης Απριλίου 2016 ένα δημοσίευμα από το τεύχος του Journal of Olympic History, που μας έστειλε ο Volker Kluge, στο οποίο υπαρχει μία φωτογραφία βγαλμένη "στη Γερμανική Σχολή". Ποιά Γερμανική Σχολή; της Ομήρου, δηλαδή του "Συλλόγου Φιλαδέλφεια";
Στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε μία φωτογραφία της εποχής του τέλους του 19ου αιώνα, ήρθε η απρόσμενη βοήθεια της Ειρήνης Λούβρου, ιδιοκτήτριας των εκδόσεων "Ολκός", η οποία θυμήθηκε ότι το 2007 είχε εκδώσει το βιβλίο του Hubert Pernot: "Εξερευνώντας την Ελλάδα - Φωτογραφίες 1898-1913", όπου φιλοξενείται μία φωτογραφία από την οδό Ομήρου των τελών του 19ου αιώνα.

Ο Άρης Μασουρίδης ξετρύπωσε...

Ο Άρης Μασουρίδης, απόφοιτος του 1973, ξέθαψε μία βεβαίωση του 1944 (!) και μας την έστειλε συνοδεύοντάς την με μία υποσημείωση:

"υπέπεσε στην αντίληψή μου στα παλιατζίδικα και στο στέλνω για το αρχείο της Σχολής, γιατί όλες οι εποχές πρέπει να έχουν θέση σ' ένα αρχείο... (αρκεί κάποιες να μην ξαναβγούν ποτέ από κει...)"

"Journal of Olympic History"

Το "Journal of Olympic History" δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Albert Meyer, επίσημο φωτογράφο των Πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896. Το άρθρο με τίτλο "Say cheese! Herr Meyer stage-manages the Committeee", το οποίο υπογράφουν ο Rüdiger Fritz και ο Volker Kluge, editor του περιοδικού, ο οποίος είχε την ευγενή καλωσύνη να μας το στείλει, φιλοξενεί φωτογραφίες από την Αθήνα του 1896 και το περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε μία από αυτές εμφανίζονται οι τρεις ολυμπιονίκες της σκοποβολής φωτογραφημένοι στην Γερμανική Σχολή Αθηνών (!)

Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ο Νικόλας Χρήστου, απόφοιτος 1964, εντόπισε ένα κείμενο για την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης

"Έφυγε" σε ηλικία 100 ετών ο Peter Limbourg

Έφυγε στις 28 Δεκεμβρίου 2015, σε ηλικία 100 ετών, ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Peter Limbourg, πατέρας του απόφοιτού μας Peter Limbourg, General Manager της Deutsche Welle. Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το φύλλο της 20.1.2016 της Griechenland Zeitung, όπου ο πρώην πρέσβης εικονίζεται με ένα άλλον "δικό μας" τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη.

Απεβίωσε ο Hans-Dietrich Genscher

Απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 2016 σε ηλικία 89 ετών ο Hans-Dietrich Genscher. Εμείς επιλέξαμε να προβάλλουμε μία σπάνια φωτογραφία που πάρθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1993 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία σε μία επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου όμως αναγορέυτηκε ως επίτιμο μέλος του Συλλόγου Philadelphia. Η φωτογραφία είναι δανεισμένη από την εξαιρετική έκδοση της ιστορίας του συλλόγου "Geschichte der Deutschen Geselschaft PHILADELPHIA in ATHEN", που έγραψε ο Wilhelm Barth το 1936 και καλύπτει όλη την περίοδο από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ περιέχει και ένα Παράρτημα του Gustav Auernheimer για την συνέχεια έως το 1997.

Το ΦΕΚ του 1834 για την Ιδρυση Γερμανικού Σχολείου

Το 1834 δημοσιεύθηκε στο 8ο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η απόφαση για την Ίδρυση Γερμανικού Σχολείου και αναφέρεται στο βιβλίο του Hansen "Das Doerpfeld Gymnasium in Athen" (1970)Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως

Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που εκδόθηκε στο Ναύπλιο το 1833 από τον Βασιλέα Όθωνα.

- Το φύλλο είναι δίγλωσσο γραμμένο στα Ελληνικά και στα Γερμανικά.

- Έχει δύο ημερομηνίες, την ευρωπαϊκή 28 Φεβρουαρίου και την ελληνική 16 Φεβρουαρίου, αφού στην Ελλάδα μέχρι το 1923 ίσχυε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το Γρηγοριανό ήδη από το 1600 σε κάποια κράτη.

- Η ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου είναι συμβολική, διότι από παλαιά ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του νέου έτους.

Το παρουσιάσαμε στην εκδήλωση "Τα χρόνια στη Μετσόβου".
Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Κυριακή Γονή (00)

Η Κυριακή Γονή είναι εικαστικός. Η καλλιτεχνική της πρακτική συνδυάζεται με την έρευνα και εστιάζει στις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις τεχνολογίας και κοινων [ ... ]


instagram takipçi instagram takipçi free followers for instagram instagram takipçi satın al instagram free followers free instagram followers instagram takipçi kasma instagram beğeni hilesi cheat follower for instagram instagram giriş instagram free follower twitter begeni twitter takipci smm panel sosyal medya paneli instagram takipçi hilesi Adana Escort Gaziantep Escort Burdur Escort Gümüşhane escort Bolu Escort Çanakkale Escort ısparta escort kıbrıs escort Mardin Escort Niğde Escort Didim Escort Kütahya Escort Zonguldak Escort Afyon Escort Giresun Escort Yozgat Escort Artvin Escort Kastamonu Escort Ordu Escort Çeşme Escort Erzurum Escort Bolu Escort Diyarbakır Escort Nevşehir Escort Rize Escort Erzincan Escort Trabzon Escort Edirne Escort Kütahya Escort Sinop Escort Hatay escort Afyon Escort Sivas Escort Yalova Escort Hatay Escort Marmaris Escort Yozgat Escort kıbrıs escort Artvin Escort Çanakkale Escort Diyarbakır Escort Edirne Escort Elazığ Escort Elazığ Escort Erzincan Escort Erzurum Escort Giresun Escort ısparta escort Kastamonu Escort Kuşadası Escort Manisa Escort Manisa Escort Mardin Escort Nevşehir Escort Niğde Escort Ordu Escort Rize Escort Sakarya Escort Sakarya Escort Şanlıurfa Escort Şanlıurfa Escort Sinop Escort Sivas Escort Tekirdağ Escort Tekirdağ Escort Trabzon Escort Uşak Escort Van Escort Van Escort Yalova Escort Zonguldak Escort Bodrum Escort Konya Escort Alanya Escort Malatya Escort Bayan Adana Escort Alanya Escort Alanya Escort Alanya Escort Escort Antalya Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Beylikdüzü Escort Bursa escort Bursa Escort Bursa escort Eskisehir Escort Eskisehir Escort Gaziantep Escort Antep Escort Gaziantep Escort kayseri escort kayseri escort Escort Malatya Mersin Escort Samsun Escort Samsun Escort bodrum escort bodrum escort Antalya escort samsun escort gaziantep escort adana escort afyon escort agri escort alanya escort artvin escort aydin escort antalya escort konya escort mersin escort bolu escort burdur escort çanakkale escort çeşme escort çorum escort denizli escort didim escort didim escort düzce escort düzce escort edirne escort adana escort agri escort artvin escort aydin escort balıkesir escort afyon escort balıkesir escort bodrum escort denizli escort bolu escort burdur escort çeşme escort çorum escort diyarbakır escort eskişehir escort hatay escort kayseri escort konya escort kuşadası escort maraş escort mersin escort gümüşhane escort kars escort kıbrıs escort kıbrıs escort kocaeli escort kocaeli escort konya escort maraş escort marmaris escort muğla escort muğla escort tokat escort tokat escort uşak escort bursa escort bursa escort bursa escort erzincan escort erzincan escort erzurum escort erzurum escort giresun escort giresun escort ısparta escort kastamonu escort kastamonu escort kütahya escort kütahya escort malatya escort malatya escort ısparta escort favorisen giriş onwin giriş altincasino giriş casinokral giriş casino360 giriş aresbet giriş betmarino giriş betflix giriş limakbahis giriş jetbahis giriş akbet giriş milosbet giriş kareasbet giriş mrcasino giriş casinoslot giriş betkanyon giriş betorder giriş wolbet giriş bahisnow giriş bets4you giriş melbet giriş discountcasino giriş megapari giriş bahistir giriş betwego giriş hemenbahis giriş hiperbet giriş noxwin giriş sinyorbet giriş baymavi giriş deneme bonusu adana escort bedava bahis kayseri escort mersin escort