"Έφυγε" η Νάτα Μελά

"Έφυγε" το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου σε ηλικία 96 ετών η Νάτα Μελά, απόφοιτος του 1941. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 17 Απριλίου στο Α’ Νεκροταφείο και ώρα 2 μ.μ.

glezos DSA9

Παρούσα και στις εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων στη Σχολή. Εδώ με την Έβη Τουλούπα και τον Μανώλη Γλέζο στην αυλή, μετά την εκδήλωση προς τιμήν του Γλέζου πριν από πέντε χρόνια, στις 2 Απριλίου 2014.

apof vr19

Ο Νίκος Κυριαζής βραβεύει τη Νάτα Μελά κατά την διάρκεια της εκδήλωσης: "Τιμητική βραδιά για τους Απόφοιτους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου"

Δείτε το αφιέρωμα του περιοδικού LIFO για τη Νάτα...

Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"...

Δείτε το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"...

Δείτε το δημοσίευμα του protagon...

Δείτε το αφιέρωμα του Μανώλη Νταλούκα για τη Νάτα Μελά...

Χάσαμε και τον Αλέκο Κυριακό

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 97 ετών ο Αλέκος Κυριακός, απόφοιτος του 1941. Ο Αλέκος μας τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση του 2013 "Τιμητική βραδιά για τους Απόφοιτους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", αλλά και στο γεύμα που παρέθεσε ο Γερμανός πρέσβης κ. Wolfgang Dold στην οικία του λίγες ημέρες μετά, ενώ διατήρησε την επαφή με τον Σύλλογο.
Την είδηση του θανάτου του Αλέκου μας μας την έδωσε η Μαρία Παπαδημητρίου, απόφοιτος του 1988, που συνδέεται με την οικογένειά του, και μας ανέφερε ότι η υγεία του, τα τελευταία χρόνια που τον είχαμε "χάσει", ήταν κλονισμένη.

apof vr27

Εδώ με τον Τάσο Κυπριανίδη κατά την στιγμή της βράβευσής του στην εκδήλωση "Τιμητική βραδιά για τους Απόφοιτους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου"

Ο Αλέκος Κυριακός γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1922, όπου και τέλειωσε το Δημοτικό. Το 1936 ο πατέρας του, που εργαζόταν σε μία γερμανική εταιρεία, μετατέθηκε στην Ελλάδα γεγονός, που το δέχθηκε με ανακούφιση αφού ήταν ο μοναδικός μαθητής στο σχολείο του που αρνιόταν να ενταχθεί στη νεολαία του Χίτλερ. Στην Αθήνα πήγε αρχικά σε ελληνικό σχολείο και ένα χρόνο μετά το 1938 πήγε στη Γερμανική Σχολή, όταν διαπίστωσε την ύπαρξη της.
Το 1941, όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Αθήνα τα μαθήματα λιγόστεψαν και ανάλαβε ο Βύρων Θεοδωρόπουλος να διδάξει, και μάλιστα στο σπίτι του Πέτρου Μόρντο, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να πάρουν το Abitur (ανάμεσα σ' αυτούς δε ήταν και ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Θέμις Πάνος, ο Kurt Goldberg κ.α.). Περισσότερα...

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος / ΕΕΤΕ ενημέρωσε για τον θάνατό του...

Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Αλέκος Κυριακός...

Έσβησε στα 97 του χρόνια ο διεθνούς φήμης γλύπτης Αλέκος Κυριακός...

Απολυτήριο (Abitur) του πολέμου - Καθηγητής Μιλτιάδης Καρύδης

Σίγουρα η πιο σύντομη προετοιμασία απολυτηρίου (Abitur) στην ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών έλαβε χώρα στο σχολικό έτος 1940/41.

Τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα της ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας από την Αλβανία, στάλθηκαν όλοι οι μαθητές πάλι στο σπίτι και έμειναν εκεί για πολλούς μήνες, μια και τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο τότε Διευθυντής Dr. Romain, κάλεσε μερικούς μαθητές της τάξης, που στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους θα έπρεπε να δώσουν εξετάσεις για το γερμανικό απολυτήριο (Abitur), και τους έκανε την εξής πρόταση: να προσπαθήσουν με ιδιαίτερα μαθήματα να καλύψουν, όσο ήταν δυνατόν, την ύλη της τελευταίας τάξης, ώστε να παρουσιαστούν μετά από περίπου δύο μήνες για τις τελικές εξετάσεις. Η αιτία: είχε πληροφορίες ότι σύντομα ο γερμανικός στρατός θα ερχόταν σε βοήθεια του ιταλικού, ο οποίος ήδη πολύ γρήγορα είχε αποκρουστεί προς την Αλβανία από τους Έλληνες.

Όποιος έζησε την εποχή εκείνη, μπορεί να κρίνει πόσο επικίνδυνο ήταν κάτι τέτοιο και ο Διευθυντής θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρεθεί στο δικαστήριο για προδοσία στρατιωτικών μυστικών. Του αποδίδουμε ευχαριστία μετά θάνατον, διότι έτσι εκτός από εμάς τους δύο και ο Kurt Goldberg, Alekos Kyriakos, Peter Mordo, Themis Panos και Edda Saramandi, μπόρεσαν να αρχίσουν το μάθημα. Αυτό λάμβανε χώρα αφενός στην κατοικία της οικογένειας Μοrdo - δάσκαλος εδώ ήταν ο λίγο μεγαλύτερος Βύρων Θεοδωρόπουλος, τότε "υπόδειγμα μαθητού" και αργότερα Έλληνας διπλωμάτης σε υψηλή θέση - και αφετέρου στο σπίτι με τη βοηθό σπουδών Moseke και με τον κύριο Lichtenberg, έναν όχι "καθαρόαιμο" τότε καθηγητή της Γερμανικής Σχολής, τον οποίο ο Dr. Romain (και αυτό ήταν επίσης πολύ θαρραλέο) κατ· αυτό τον τρόπο βοήθησε να αποκτήσει ένα βοηθητικό εισόδημα.

Στις 12 και 13 Μαρτίου 1941 - δηλαδή λίγο πριν από τη γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου - έγιναν οι εξετάσεις απολυτηρίου με επιτυχία από όλους - μετά από συνολικά περίπου τρεισήμισι μηνών μάθημα!!

Dr. med. Sonja Karidis, το γένος Dengel
Καθηγητής Μιλτιάδης Καρύδης (Μαέστρος)

Η Ναταλία Μελά στον Αθήνα 9.84

Η Έλενα Χατζηιωάννου έχει την επιμέλεια της εκπομπής του Αθήνα 9.84 "Δημόσια και ιδιωτικά", στην οποία φιλοξενήθηκε η Ναταλία Μελά. Συνομίλησε με τη συγγραφέα και αγαπημένη της φίλη Ισμήνη Καπάνταη. Η εκπομπή ηχογραφήθηκε στο σπίτι της (Βασ.Σοφίας 4) τον Οκτώβριο του 2015 και μεταδόθηκε σε επανάληψη την Κυριακή 5.5.2019.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

instagram takipçi kasma instagram takipçi hilesi instagram beğeni hilesi instagram takipçi instagram giriş instagram takipçi satın al instagram free followers instagram free follower cheat follower for instagram free instagram followers free followers for instagram instagram free follower application instagram takipçi uygulama twitter begeni twitter takipci çiğköfte bayiliği Promosyon Şapka cami halısı cami halısı cami halısı