Η τάξη του 1942

Μία σπάνια φωτογραφία της τάξης του '42 που μας έδωσε η Δήμητρα Μάτου, μητέρα του επίσης απόφοιτου Ανδρέα Παπανδρικόπουλου (74). Πέραν του γεγονότος ότι η ίδια 'εχει σημειώσει πολλά ονόματα καθηγητών και μαθητών οι μεταγενέστεροι αναγνωρίζουν στους καθηγητές την φιλόλογο / ιστορικό, Ρίτσα Αναστασιάδου, που 24χρονη διακρίνεται στη φωτογραφία και είναι ίσως η μόνη καθηγήτρια που δίδαξε πριν και μετά τον Πόλεμο στη Σχολή.

 matou class1942 a

matou class1942 b

πηγή: Δήμητρα Μάτου (42)

Αντιγράφουμε από την ίδια ενότητα τις σημειώσες της Δήμητρας Μάτου (δίχως να είναι βέβαιη η αντιστοίχηση ανά σειρά)

Herr Greulich (Klassenlehrer)
Herr Groß Friedrich (Mathematiklehrer)
κ. Αναστασιάδου Πουλχερία (Ιστορία) (βιογραφικό στην ενότητα "Εκδόσεις /οι δικοί μας Έλληνες")
κ. Μονογιός Δημήτριος (αρχαία-νέα)

Δάμων Μαυρίδης
Αμβρόσιος Δαρδούγιας
Jakob Νικολαΐδης (Τζακ) (υπάρχει βιογραφικό στην ενότητα "Αθλητισμός")
Μίμης Ιορδανίδης
Πέτρος Παπαπέτρος
Νίκος Ψωμιάδης
Αλέκος Μακρής (υπάρχει βιογραφικό στην ενότητα "Επιχειρήσεις")
Κώστας Θεοφανίδης
Δημοσθένης Καρυωτάκης
Γιάννης Σοφιανόπουλος
Αθηνά Πετροπούλου-Αργυρού
Αμαλία Γκιέζικου-Κλώνη
Μαρία Λαμπρινοπούλου-Κασκαρέλη
Ίρις Στράδη
Σμάρω Κλωνάρη
Μαρία Ραγκούση-Τζαννετάκου
Beata Κατσίκη
Ναταλία Σερράου
Janna Ζάννου-Μελετοπούλου
Αλίκη Κωνσταντοπούλου-Περρωτή (υπάρχει βιογραφικό στην ενότητα "Ανθρωπιστικό Έργο")
Κατερίνα Φορτούνα
Αλίκη Ψωμιάδου
Δήμητρα Μάτου-Παπανδρικοπούλου (υπάρχει βιογραφικό στην ενότητα "...και άλλοι")
Ντίνα Ασημακοπούλου

Έφυγε ο Τζακ Νικολαΐδης

Έφυγε στις 30 Αυγούστου 2015 σε ηλικία 90 ετών ο Τζάκ Νικολαΐδης, απόφοιτος της περιόδου του Πολέμου, αθλητής και παράγων του Παναθηναϊκού. Ο Τζακ είχε τιμηθεί όπως και άλλοι συμμαθητές του από τον Σύλλογο στην εκδήλωση "Οι Απόφοιτοι του Πολέμου" το καλακαίρι του 2013.

Απο την ανακοίνωση του  Παναθηναϊκού δανειζόμαστε μία παράγραφο: Ο Ιάκωβος (όλοι τον φώναζαν Τζακ), ανιψιός του μεγάλου Απόστολου Νικολαϊδη,  ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στη μεταπολεμική περίοδο, όταν και κυριάρχησε απόλυτα με συμπαίκτες τον αδερφό του, Γιώργο Νικολαϊδη καθώς επίσης και τους Γιάννη Λάμπρου, Παναγιώτη Κουκόπουλο, Μίσα Πανταζόπουλο, Στέλιο Αρβανίτη και Νίκο Μήλα. Όλοι ήταν και βασικά στελέχη της Εθνικής Ελλάδας.

Πριν λίγο καιρό είχαμε πάρει μια φωτογραφία από τη Δήμητρα Μάτου, απόφοιτο του 1942, συμμαθήτρια του Τζακ, Jakob Νικολαίδης όπως τον σημειώνει πάνω στη φωτογραφία αυτή (αριστερά, τρίτο όνομα κάτω από το όριο της φωτογραφίας). Πρόκειται για μία από τις τάξεις που τελείωσαν μέσα στον Πόλεμο.

Η φωτογραφία αυτή όμως αναφέρει και ένα άλλο όνομα που όλοι οι μεταπολεμικοί απόφοιτοι θυμόμαστε πολύ καλά. Αρειτερα από την φωτογραφία γράφει η Δήμητρα Μάτου τέσσερα ονόματα. Το τρίτο από αυτά είναι της Ρίτσας Αναστασιάδου, ιστορικού από τότε, και διακρίνεται καθιστή στην κάτω σειρά αριστερά από τους τρεις καθηγητές, ενώ ακόμη πιο αριστερά της είναι μία άλλη καθηγήτρια. Πρόκειται για ντοκουμέντο ιδιαιτέρως σπάνιο που έχουμε στο site μας στην ενότητα "Εκδόσεις / Klassenzimmer" στην τάξη του 1942. Να σημειώσουμε ότι ο γιός της Δήμητρας Μάτου, ο Ανδρέας Παπανδρικόπουλος, απόφοιτος του 1974, είχε τη "Ρίτσα" φιλόλογο.

Οι άλλοι καθηγητές που ασημειώνονται είναι οι  Greulich (Klassenlehrer), Groß (Mathematiklehrer) και Μονογιός (αρχαία, νέα). Από τους μαθητές και τις μαθήτριες βλέπουμε το όνομα της Αλίκης Κωνσταντοπούλου - Περρωτή (στην τελευταία σειρά των σημειώσεων), που είχαμε τιμήσει στην εκδήλωση του 2013, ενώ ακριβώς από επάνω είναι γραμμένο της Joanna Ζάννου-Μελετοπούλου.

matou class1942 a

"'Εφυγε" η Βεατρίκη Δημητριάδου

Η Βεατρίκη Δημητριάδου, η Μπεατρίς των συμμαθητών και των συμμαθητριών της, "έφυγε" ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι στο σπίτι της, ήσυχα με την οικογένειά της στο πλευρό της. Η Μπεατρίς ήταν 91 ετών και ήταν εκείνη, στην οποία ο Σύλλογος των Αποφοίτων οφείλει την κινητοποίηση όλων των αποφοίτων του Πολέμου, όταν με μία επιστολή της τον Οκτώβριο του 2012 μας εξήγησε ότι αυτή και πολλοί συμμαθητές και συμμαθήτριές της από τα χρόνια του Πολέμου θέλουν να έχουν μία επαφή με τον Σύλλογό μας. Ήταν αυτή που μας έφερε σιγά-σιγά σε επαφή με όλους μέχρι που κατορθώσαμε να να οργανώσουμε το καλοκαίρι του 2103 την εκδήλωση προς τιμήν των "Αποφοίτων του Πολέμου". Από τις πιό όμορφες κοπέλες του σχολείου, τότε στην οδό Αραχώβης, έφυγε μετά τον Πόλεμο στην Ελβετία όπου στο χωρίο Pestalozzi εργέστηκε ως ψυχολόγος μεγαλώνοντας ορφανά του Πολέμου από την Ελλάδα. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά και ο Αργύρης Σφουντούρης, που έχασε τους δικούς του στο Δίστομο και είχε την Μπεατρίς σαν μητέρα. Συναντήθηκαν μάλιστα στη Γερμανική Σχολή σε μια ομιλία του στα παιδιά τον Απρίλιο του 2014 και η Μπεατρίς συγκινήθηκε καμαρώνοντας τον μικρό Αργύρη, που έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για την δικαίωση όλων των οικογενειών του Διστόμου.      

Μας άφησε ο Αργύρης Φορτούνας

Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 απεβίωσε ήσυχα στο σπίτι του στην Αίγινα σε ηλικία 89 ετών ο Αργύρης Φορτούνας, απόφοιτος του 1942, της περιόδου του Πολέμου. Ο Αργύρης είχε εμφανιστεί και μιλήσει στην Aula μέσω skype στην εκδήλωση προς τιμήν των Αποφοίτων του Πολέμου πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2013, ενώ διατηρούσε συχνή επαφή με την Βεατρίκη Δημητριάδου και την ΈβηΤουλούπα.

Η κηδεία του έγινε την Κυριακή το απόγευμα στην fortounas argyris afierosiΠαναγίτσα στην Αίγινα. Ήρθε πολύ κόσμος, ήταν τα δυό του παιδιά ο Γιώργος και η Τίτσα, τα εγγόνια του, αλλά και από τη Γερμανική Σχολή η συμμαθήτριά του Έβη Τουλούπα και ο Κώστας Γαλάνης από τον Σύλλογο των Αποφοίτων. Ο Αργύρης είχε έρθει σε επαφή με το Σύλλογο το 2012 έπειτα από πρωτοβουλία της συμμαθήτριάς του Βεατρίκης Δημητριάδου, και έστειλε αντίγραφα των βιβλίων του με αναμνήσεις από την Κατοχή. Αντιγράφουμε από το blog οδός Αιγίνης ένα αφιέρωμα των συντοπιτών του, όπου διακρίνεται και ο ίδιος με τα εγγόνια του

 

 


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ