Η τάξη του 1943

1942 Class 01

Πηγή: Μπεατρίς Δημητριάδου (43)

επάνω από αριστερά:

Πόπη Σκούταρη, (?), Αργυρώ (Ρούλη) Καραλή-Τρύφων, Τζένη Ζερβοπούλου, Παναγής Φορτούνας, ο καθηγητής των Νέων Ελληνικών Αγγελόπουλος, Αλίκη Δημητριάδου, Δήμητρα Καρβελλά, (?), Βέρα Μολοκότου (Κουρουνιώτη)

κάτω από αριστερά:

Ρίτα Μερεκέτη, Αργυρώ (Ρούλα) Συράκη, Αγγέλα Βαγιανού, (?), Λένα Γκλαβάνη, Έβη Στασινοπούλου, Αγαμέμνων Παπαδόπουλος

Από τη φωτογραφία λείπουν η Μπεατρίς (Βεατρίκη) Δημητριάδου και η Ροδούλα Κούμαρη.                                                                                              

 Dimitriadou Veatriki 03

Πηγή: Μπεατρίς Δημητριάδου (43)

 

Dimitriadou Veatriki 01

Πηγή: Μπεατρίς Δημητριάδου (43)

 Dimitriadou Veatriki 02

Πηγή: Μπεατρίς Δημητριάδου (43)

 

 

"'Εφυγε" η Βεατρίκη Δημητριάδου

Η Βεατρίκη Δημητριάδου, η Μπεατρίς των συμμαθητών και των συμμαθητριών της, "έφυγε" ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι στο σπίτι της, ήσυχα με την οικογένειά της στο πλευρό της. Η Μπεατρίς ήταν 91 ετών και ήταν εκείνη, στην οποία ο Σύλλογος των Αποφοίτων οφείλει την κινητοποίηση όλων των αποφοίτων του Πολέμου, όταν με μία επιστολή της τον Οκτώβριο του 2012 μας εξήγησε ότι αυτή και πολλοί συμμαθητές και συμμαθήτριές της από τα χρόνια του Πολέμου θέλουν να έχουν μία επαφή με τον Σύλλογό μας. Ήταν αυτή που μας έφερε σιγά-σιγά σε επαφή με όλους μέχρι που κατορθώσαμε να να οργανώσουμε το καλοκαίρι του 2103 την εκδήλωση προς τιμήν των "Αποφοίτων του Πολέμου". Από τις πιό όμορφες κοπέλες του σχολείου, τότε στην οδό Αραχώβης, έφυγε μετά τον Πόλεμο στην Ελβετία όπου στο χωρίο Pestalozzi εργέστηκε ως ψυχολόγος μεγαλώνοντας ορφανά του Πολέμου από την Ελλάδα. Ανάμεσα στα παιδιά αυτά και ο Αργύρης Σφουντούρης, που έχασε τους δικούς του στο Δίστομο και είχε την Μπεατρίς σαν μητέρα. Συναντήθηκαν μάλιστα στη Γερμανική Σχολή σε μια ομιλία του στα παιδιά τον Απρίλιο του 2014 και η Μπεατρίς συγκινήθηκε καμαρώνοντας τον μικρό Αργύρη, που έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για την δικαίωση όλων των οικογενειών του Διστόμου.      

Ο Σπύρος Ευάγγελος Βούλτεψης

Η Tina Voultepsis-Graf ζει στην Αμερική και είναι κόρη του Σπύρου-Ευάγγελου Βούλτεψη, μαθητή της εποχής του Πολέμου, απόφοιτου του 1943, που έφυγε από τη ζωή το 2004. Ανακάλυψε μαζί με την αδελφή της μια σειρά από φωτογραφίες του πατέρα της από τα χρόνια της Γερμανικής στην Αραχώβης και μας τις έστειλε.
Η έκπληξή μας ήταν τεράστια διότι τέτοιο υλικό από την εποχή εκείνη δεν είχαμε ξαναδει, αλλά το πιό σημαντικό ήταν ότι το όνομα του Σπύρου-Ευάγγελου Βούλτεψη δεν υπήρχε στα μαθητολόγια. Προφανώς κάποια μαθητολόγια έχουν χαθεί και πολλά από αυτά είναι του Γερμανικού Τμήματος, τα οποία υποθέτουμε ότι εξεφανίστηκαν λίγο μετά τον Πόλεμο για λόγους ασφαλείας. Έτσι ούτε το όνομα του Αλέκου Κυριακού, που "έφυγε" πρόσφατα (Απρίλιος 2019), ούτε και της Magda Bernau έχουμε εντοπίσει στα διαθέσιμα.
Εδώ θα παρουσιάζουμε σιγά-σιγά το υλικό που μας ήλθε από την Αμερική και θα το συμπληρώνουμε, όποτε έχουμε κάτι νεότερο. Θα προσπαθούμε όταν υπάχει πίσω όψη της φωτογραφίας με σχόλια να το έχουμε δίπλα της.

Έφυγε η Έρση Αργυριάδου-Lange (43)

argyriadou lange ersi Έφυγε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2018 σε ηλικία 92 ετών η Έρση Αργυριάδου-Lange, αδελφή της Ρέας Αργυριάδου-Μυλωνά, απόφοιτος του Πολέμου, συγγραφέας με πλήθος βιβλίων στο ενεργητικό της. Η Έρση Λάγκε γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, από μητέρα Ζακυνθινή και πατέρα Μυτιληνιό. Σπούδασε ζωγραφική και ιστορία τέχνης στο Mainz και τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Εμφανίζεται στα γράμματα το 1972 με την ποιητική συλλογή Σπάλαθρα ενώ ασχολείται και με τη μετάφραση. Έχει δημοσιεύσει 5 ποιητικές συλλογές, 3 μυθιστορήματα, 7 συλλογές διηγημάτων και 5 πέντε βιβλία ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Α' βραβείο Λουντέμη, το Α' κρατικό βραβείο λογοτεχνίας, με βραβείο συνεισφοράς στα ζακυνθινά γράμματα καθώς επίσης με το Β' βραβείο ποίησης στο Μιλάνο της Ιταλίας. Tο έργο της έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κοράλλι το βιβλίο "Η παράξενη σοφία" και το 2016, το τελευταίο της με τίτλο "Το γαλάζιο της γης" από τις εκδόσεις Περίπλους. Ο γιός της Άγης Lange αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα το 1982.
Ο αδελφός της, Δώρος Αργυριάδης, ήταν στη σχολή μέχρι το κλείσιμό της στον Πόλεμο, σπούδασε ναυπηγός και έζησε στην Αμερική, ενώ ό άλλος αδελφός, ο Άλκης Αργυριάδης, που γεννήθηκε το 1930 και που λόγω του πολέμου δεν μπόρεσε καν να πάει στην Σχολή, ήταν καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης (1983-1986) και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, που όμως απεβίωσε πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρύτανης, ενώ προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του στο αμφιθέατρο στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.