Δύο ντοκουμέντα από τον Φωκίωνα Φωτιάδη-Νεγρεπόντη

negrepontis fotiadis fokion 2Ο Φωκίων Φωτιάδης Νεγρεπόντης ήταν μαθητής στην Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου, και όχι μόνον. Μετά τον Πόλεμο, έστειλε και τον γιό του Εμμανουήλ στη Σχολή, όταν αυτή άνοιξε πάλι. Όπως μάλιστα μας διευκρίνισε, ο πατέρας του εγεννηθη ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, αλλά "όταν απεβιωσεν ο πατήρ του ο εν λόγω ήτο μόλις 16 ετων και υιοθετήθη από τον άκληρον αδελφον της μητρος του ΑΜΒΡΟΣΙΟΝ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΝ. Εκρατησε και τα δύο επιθετα από σεβασμον προς τους δυο και τα οποια μας εκληροδοτησε σε εμενα και στον υιον μου και στους μεταγενεστερους". 

Ψάχνοντας στα αρχεία του εντόπισε δύο χειρόγραφά του, αντίγραφα από το Klassenbuch της τάξης του. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για πληροφορίες από το Γερμανικό Τμήμα, από το οποίο δεν έχουμε κανένα στοιχείο.
Η χρονιά του θα αποφοιτούσε κανονικά το 1947, όμως επειδή η Σχολή έκλεισε το 1944 αντιλαμβανόμαστε ότι ανήκε σε αυτούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω των συνθηκών να αλλάξουν σχολείο. Βρέθηκε στου Δ.Ν.Μακρή (επί της οδού Βασ.Σοφίας 23, μετέπειτα Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου), όπως και πολλοί άλλοι της Γερμανικής Σχολής εκείνων των χρόνων.

Οι δύο πίνακες αναφέρονται στα δύο τμήματα: το γερμανικό και το ελληνικό, ή ορθότερα σε εκείνο που οι γνώσεις των γερμανικών δεν ήταν προχωρημένες και όπως διαπιστώνουμε το γερμανικό είχε και τους περισσότερους μαθητές. Επειδή είναι δυσανάγνωστοι ζητήσαμε την βοήθεια του συμμαθητή μας, τους διαβάσαμε μαζί και ξαναγράψαμε τα ονόματα.

Ο Βασίλης Μαυρίδης στην Σχολή

Την προηγούμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 ήρθε στη Σχολή ο Βασίλης Μαυρίδης, απόφοιτος της περιόδου του Πολέμου, και μίλησε για τα χρόνια του στην Αραχώβης κατά την περίοδο της Κατοχής. Ήταν μία συνέντευξη "ποταμός" σε μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων της 10ης και 11ης τάξης, όπου τις ερωτήσεις υπέβαλαν οι μαθήτριες της 11ης: Αλίκη Πορτοσάλτε, κόρη του δημοσιογράφου Άρη Πορτσάλτε και η Ηλέκτρα Μαυρίδη, η οποία, παρόλη την συνωνυμία, δεν είναι συγγενής με τον "εξεταζόμενο". 
Η συνένευξη, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, βιντεοσκοπήθηκε από δύο επίσης μαθητές της 11ης, που είχαν και την τεχνική υποστήριξη: τον Αλέξη Τσακαλάκο και τον Γιάννη Τόλια, γιό του υποδιευθυντή της Σχολής και της Marianne Danner. Στον ήχο την επιμέλεια είχε ο Johannes Müller, υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης της Σχολής και θερμός υποστηρικτής όλων των εκδηλώσεων στην Βιβλιοθήκη και την Aula, ενώ την σκηνοθεσία είχε αναλάβει η Κατερίνα Ευαγγελάκου, μητέρα του μαθητή Αντώνη Αργυροηλιόπουλου. Τέλος όλη αυτή η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο μίας AG της Σχολής με τίτλο "Erinnern für die Gegenwart" και είναι η πρώτη μιάς σειράς συνεντεύξεων με αποφοίτους της Αραχώβης και την συντονίζουν οι καθηγήτριες: Έλενα Κουμεντάκου, Regina Wiesinger και Katharina Strutynski.

Ο Βασίλης, γεννημένος το 1928, είναι σήμερα 91 ετών και ήρθε στη Σχολή, όπου τον υποδέχθηκαν στην είσοδο τα παιδιά. Περπάτησε από την πύλη μέχρι το αίθριο όπου συνάντησε την Διευθύντρια κ. Annette Brunke-Kullik, ο υποδιευθυντής Βασίλης Τόλιας, η υπέυθυνη Δημοσίων Σχέσεων Χαρούλα Αντωνοπούλου και βεβαίως οι καθηγήτριες και τα παιδιά της 10ης και 11ης τάξης.

Αναμνήσεις (αποσπάσματα) - Κώστας Αθανασιάδης

Παρόλο που όσο περνούν τα χρόνια η μνήμη εξασθενεί, είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς απ· την πρόκληση να θυμηθεί στιγμές από τα αναμφισβήτητα ωραιότερα χρόνια της ζωής του. Πολλοί λένε ότι τα χρόνια αυτά είναι και "ανέμελα", πράγμα που προσωπικά δεν πιστεύω, μια και σ· αυτήν ακριβώς την περίοδο της ζωής μας και παρόλη τη σχετική ανωριμότητά μας πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας για το μέλλον, αλλά και να διαμορφώσουμε την κοσμοθεωρητική τοποθέτησή μας.(...)

Και τώρα μερικά ανάκατα και πρόχειρα "ψήγματα" θύμισης από τα προπολεμικά αλλά και τα πρώτα "κατοχικά" χρόνια του σχολειού μας:

Καταρχάς ήταν ωραία η θέση του σχολειού μας στη γωνιά Σίνα και Αραχώβης, απέναντι απ· το δασάκι του Αγίου Νικολάου στους πρόποδες του Λυκαβητού και ακόμη ωραιότερα τα για την εποχή εκείνη "τεράστια" συρτά παράθυρα, που άφηναν ελεύθερο το φως και τον αέρα - τότε δεν είχαμε καυσαέρια - να μπαίνουν στις τάξεις. Ακόμη ωραιότερη ήταν η πάνω από εθνικότητες φιλική νεανική παρέα μας των χρόνων εκείνων, που άρχισαν με την Quarta προπολεμικά (το 1938) και τέλειωσαν με την Oberprima μέσα στον πόλεμο και τη σκληρή κατοχή (το 1944).

Ο Τάκης, η Gustel, ο Χάρης, η Siglinde από τη μια (τη Β) όχθη, ο Ζιζής, οι Μαρίες, ο Νίκος και ένα σωρό άλλα εξαίρετα παιδιά από την άλλη (την Α) όχθη, "μπερδεύονταν" στα διαλείμματα, αλλά και συναντιόντουσαν σε χαρούμενα πάρτι σε σπίτια και ταράτσες, σε κοινές εκδρομές και σε αθλητικά παιχνίδια.

Οι δάσκαλοι, 'Ελληνες και Γερμανοί (ο διευθυντής κ. Romain, ο κ. Μπόνης, η κα Αναστασιάδου, ο κ. Δημάρατος, ο κ. Kuhlmann και ένα σωρό άλλοι) με φανερό ενδόμυχο στόχο να κερδίσουν την εκτίμηση αλλά και την αγάπη μας, πάσχιζαν να μας πλησιάσουν και να μας μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

Δεν ξέρω αν εμείς - τα τρελόπαιδα της εποχής μας - είχαμε εκτιμήσει όσο έπρεπε τις προσπάθειες ό λ ω ν των δασκάλων μας και χωρίς να το θέλουμε ξεπερνούσαμε τα όρια της ευπρέπειας και της τάξης.(...)

Θυμάμαι ότι προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους να συναντηθούμε, κορίτσια και αγόρια, σε ουδέτερο, εκτός σχολής και εποπτείας χώρο, εκμεταλλευόμενοι καμμιά ελεύθερη μεταξύ μαθημάτων ώρα ή εν ανάγκη και "σκασιαρχείο". Από τα καλύτερα γι' αυτό το σκοπό καταφύγια αποδείχτηκε το δασάκι του Αγίου Νικολάου, όπου γινόταν τακτικά το "προοδευτικό", λόγω επιπτώσεων, παιχνίδι της μπουκάλας.

'Απειρες είναι οι εικόνες που μου Τρχονται στο νου απ' την ωραία αυτή νεανική μας εποχή, που σίγουρα όμως θα Τναι ακαταλαβίστικες για τους χιλιάδες "διαδόχους" μας στα ίδια θρανία. Σ' αυτούς εύχομαι μ' όλη μου την καρδιά να βρουν τον τρόπο να δ ι α τ η ρ ή σ ο υ ν και ν' α ξ ι ο π ο ι ή σ ο υ ν τις καλές και φιλικές σχέσεις τους μακριά από οιεσδήποτε "ρατσιστικές" επιφυλάξεις και με γνώμονα το γεγονός ότι η καλή συνεργασία μπορεί να γίνει και αφορμή δημιουργίας των συνθηκών για έναν καλύτερο κόσμο.

Κώστας Αθανασιάδης


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Ανδρέας-Κωνσταντίνος Γούρας (90)

Ο Ανδρέας-Κωνσταντίνος Γούρας γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1990  (Απολυτήριο Λυκείου και Γερμανικό Abitur). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος  [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.