Η τάξη του 1961

Η τάξη αυτή παρουσιάζει τις εξής ιδιομορφίες: Οι μαθητές της, εισήχθησαν στη δευτέρα Γυμνασίου της Σχολής κατά την πρώτη σχολική χρονιά της επαναλειτουργίας, το 1956. Αρχικά, τη χρονιά εκείνη η τάξη αριθμούσε περίπου 40 άτομα, αλλά τη επόμενη χρονιά (τρίτη Γυμνασίου 1957-58), οι μαθητές της τάξης αυξήθηκαν κατά πολύ, δεδομένου ότι η Σχολή είχε αρχίσει να δημιουργεί καλό όνομα. Έτσι έγιναν δύο τμήματα των 30 ατόμων περίπου το καθένα. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η Σχολή απαιτούσε μεγαλύτερες γνώσεις γερμανικών. Ως εκ τούτου οι μαθητές, που έρχονταν από άλλα σχολεία με την επιθυμία να φοιτήσουν σε ένα καλύτερο, δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία. Έτσι το 1958-59 έφυγαν περίπου οι μισοί και έμειναν λιγότεροι από 25.
Η προηγούμενη τάξη, δηλαδή οι μαθητές που αποφοίτησαν το 1960, εισήχθησαν στην Σχολή την ίδια σχολική χρονιά (1956-57), αλλά στην τρίτη Γυμανσίου. Σ' αυτήν την τάξη δεν προέκυψαν τα ίδια προβλήματα, δεδομένου ότι δεν ήταν εύκολο σε γονείς να στείλουν με ρίσκο το παιδί τους σε ένα γερμανόφωνο σχολείο για τόσο λίγα χρόνια, και έτσι οι ίδιοι οι μαθητές που ήρθαν ήταν καλοί γνώστες των γερμανικών. Άλλωστε, από την πλευρά της Σχολής εκείνη η πρώτη χρονιά αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη προσοχή, μιάς και επρόκειτο για τους πρώτους Έλληνες μετά τον Πόλεμο, που επισκέπτονταν γερμανικό σχολείο.
Από την εποχή εκείνη υπήρχε και Γερμανικό Τμήμα, με λίγους μαθητές, οι οποίοι τελείωσαν ένα χρόνο αργότερα, αφού το γερμανικό σύστημα προέβλεπε 7 γυμνασιακά χρόνια. Έτσι στην πρώτη φωτογραφία φαίνονται και οι μαθητές του γερμανικού τμήματος: Klaus-Peter Koltermann, Thomas Ziegler, Alexander (Αλέκος) Mamatis (Έλληνας, που γνώριζε πολύ καλά γερμανικά), Susanne .............., Sabine Jens , Ute Wienchenbach. Ειδικά ο Αλέκος Μαμάτης, ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, που έκανε καριέρα στον κινηματογράφο, διέκοψε για ένα χρόνο και επανήλθε στο σχολείο και περιλαμβάνεται στους απόφοιτους του '63.

 apofoitoi 61

Obertertia a: Οι  Απόφοιτοι του 61 την περίοδο 1957-58 μαζί με το Γερμανικό Τμήμα (με * ):

Όρθιοι (πίσω σειρά, από αριστερά):
Klaus-Peter Koltermann (*), Δημήτρης Κολοβός, Thomas Ziegler (*), Alexander (Αλέκος) Mamatis (*, αποφοίτησε από το Γερμανικό Τμήμα το 1963), Χριστόδουλος Βασιλόπουλος (καθ. Θρησκευτικών), Έφη Κουκουβάκη, Ειρήνη Μαλικιώση, Αντώνης Κοκκίνης, Γιώργος Καβάλλης, Δημήτρης Πετρόπουλος, Αντώνης Γεωργιάδης.

Καθιστοί (πίσω σειρά): Χέρμπερτ Χαν, Susanne .............. (*), Sabine Jens (*), Ute Wienchenbach (*), Μαρίνα Γαβριηλίδου, Ρέα Αργυριάδου.

Καθιστοί πρώτη σειρά: Άννα Γκανά, Μαριάνθη Πολίτου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ευστάθιος Κορρές, Γιάννης Καρελλάς (δεν αποφοίτησε από τη ΓΣΑ), Ροζ-Μαρί Γκέσκερ.

πηγή: Μιχάλης Παπαδόπουλος

 
apofoitoi 61 korfiatis

 

κάτω σειρά:

Στάθης Κορρές, Ούρσουλα Τρύφωνος, Αλίκη Ορφανού

μεσαία σειρά:

ο καθηγητής, Γιώργος Χριστόπουλος - Γερουλάνος, Παναγιώτης Πανουργιάς, Άννα Γκανά, Σπύρος Τσερώνης, Μάρκος Γουζέλης, Νίκος Αβράσογλου, Ιωάννα (?), Γιάννης Γεωργακάκης και Γιάννης Στεριώτης

πίσω σειρά:

Βασίλης Σαλαπάτας, Χρήστος Κλάιν, Μιχάλης Χρυσαφίδης, Γιώργος Κορφιάτης και Βάλτερ Φισάμπερ

 

πηγή: Κώστας Γαλάνης, Τένια Παπαδάκη  

 

 

Η τάξη του '61 την Ισημερία 21.3.2013

Κάθε ισημερία και ηλιοστάσιο, τέσσερεις φορές δηλαδή κάθε χρόνο οι απόφοιτοι της Τάξης του 61 συναντώνται. Έτσι και εφέτος την Εαρινή Ισημερία, στις 21 Μαρτίου βρέθηκαν όλοι στο Tennis Club του Χαλανδρίου. Και όχι μόνον αυτοί που αποφοίτησαν. Ήταν και αυτοί που για διάφορους λόγους δεν ήταν στην τελευταία τάξη, ήταν και οι σύζυγοι, ήταν όλοι. Έχουν και χιούμορ, έχουν και όνομα: Gruppe 61, και δεν βρίσκονταν πάντα. Ξύπνησαν όταν πρωτοσυναντήθηκαν στο reunion των 50 χρόνων, το 2011 και από τότε τηρούν τα τέσσερα ετήσια ραντεβού. 

Από τα κορίτσια ήταν η Ρέα Αργυριάδου (καθηγήτρια για πολλά χρόνια στη Γερμανική, ενώ αργότερα ήρθε και ο Γιάννης Μυλωνάς, ο συζυγός της επίσης καθηγητής στη Σχολή), η Μαρίνα Γαβριηλίδου (νομικός - οικονομολόγος), η Άννα Γκανά (καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας), η Ούρσουλα Τρύφωνος (αρχιτέκτων). Από τα αγόρια ο Νίκος Αβράσογλου (μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, που συνοδευόταν από τη συζυγό του Τζένη), ο Γιώργος Βιδάλης (μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος ΕΜΠ), ο Μάρκος Γουζέλης (πολιτικός μηχανικός), ο Γιώργος Κορφιάτης (αρχιτέκτων ΕΜΠ), ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (χημικός, που συνοδευόταν από τη συζυγό του Πλάμενα), ο Βασίλης Σαλαπάτας (μηχανολόγος, ο οποίος συνοδευόταν και από τη γυναίκα του Εύα, καθηγήτρια στη Γερμανική Σχολή), ο Σπύρος Τσερώνης (ιατρός χειρουργός), ο Βάλτερ Φισάμπερ (οικονομολόγος), ο Χέρμπερτ Χαν (φυσικός), ο Γιώργος Χριστόπουλος – Γερουλάνος (ιατρός παιδίατρος χειρουργός) και όπως είπαμε και πιό πάνω οι Γιώργος Καβάλης (Ασφαλειομεσίτης στη Ναυτιλία, που συνοδευόταν από τη συζυγό του Ιωάννα) και Γιάννης Καρελλάς (Σύμβουλος Επιχειρήσεων), που δεν αποφοίτησαν.

Η Αλίκη Ορφανού δεν μπόρεσε νάρθει, ο Αντώνης Κοκκίνης (μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος ΕΜΠ), η Ανθούλα Πολίτου (καθηγητρια γερμανικών), ο Αντώνης Γεωργιάδης (πολιτικός μηχανικός, που είναι εγκατεστημένος στην Τήνο), ο Γιάννης Γεωργακάκης (ηλεκτρολόγος μηχανικός, που βρισκόταν εκτός Ελλάδος). Την επόμενη φορά.

Ήταν και η Τένια Παπαδάκη (απόφοιτος 67, κόρη του Ιδομενέα Παπαδάκη, καθηγητή της Γερμανικής Σχολής)

reunion 61 21032-13 1 reunion 61 21032-13 2 reunion 61 21032-13 3
     

 Στις πρώτες συναντήσεις των 50 χρόνων τους είχαν φωτογραφηθεί όλοι μαζί

apofoitoi1961 50years

από αριστερά: ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ Γιώργος (έξω από τα τραπέζια), ΚΑΡΕΛΛΑΣ Γιάννης, ΦΙΣΣΑΜΠΕΡ Βάλτερ, ΟΡΦΑΝΟΥ-ΣΤΑΪΚΟΥ Αλίκη, ΒΙΔΑΛΗΣ Γιώργος, ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ Βασίλης, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Γιώργος (ακουμπισμένος στα τραπέζια), ΓΚΑΝΑ-ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ Άννα, ΤΡΥΦΩΝ Κατερίνα, ΤΣΕΡΩΝΗΣ Σπύρος, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ-ΧΡΙΣΤΑΚΟΥ Μαρίνα, ΑΡΓΥΡΙΑΔΟΥ-ΜΥΛΩΝΑ Ρέα, ΓΟΥΖΕΛΗΣ Μάρκος, ΧΑΝ Χέρμπερτ, ΠΟΛΙΤΟΥ Μαριάνθη, ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ Γιάννης

(μπροστά φωτισμένη από άγνωστο φως η τούρτα του "Μισού Αιώνα")

Οι G61 πιστοί στην παράδοσή τους

Πιστοί στην παράδοσή τους οι Απόφοιτοι του '61, γνωστοί ως Gruppe 61, συναντώνται τέσσερεις φορές το χρόνο στα ηλιοστάσια και στις ισημερίες. Έτσι και την φορά αυτή, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014, στο γνωστό στέκι τους το Tennis Club του Χαλανδρίου, βρεθήκανε όλοι σχεδόν, κόψανε την πίτα τους επιφυλάσσοντας μία έκπληξη με μορφή μαγκούρας στον άτυπο "πρόεδρό" τους Γιώργο Κορφιάτη, γιορτάσανε τα γενέθλια του Γιώργου Βιδάλη, ακούσανε τα πειράγματα του Γιάννη Γεωργακάκη, ως εκπροσώπου άτυπης "αντιπολιτεύσεως", δεχθήκανε τα δώρα της Ούρσουλας Τρύφωνος, η οποία μόλις είχε εορτάσει τα γενέθλιά της, αλλά ήταν ευτυχείς και κόσμιοι. Όλοι κάθισαν γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι και ο Έρμπερτ Χαν τους απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή. Παρόντες εκτός των προαναφερθέντων ήσαν και: ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, η Αλίκη Ορφανού-Στάικου με το συζυγό της Γιάννη Στάικο (απόφοιτο του 1962), η Ρέα Αργυριάδου με τον σύζυγό της Γιάννη Μυλωνά (αμφότεροι καθηγητές στη Σχολή), ο Γιάννης Γεωργακάκης με τη σύζυγό του Μαρίνα, η Μαρίνα Γαβριηλίδου-Χριστάκου, ο Μάρκος Γουζέλης, ο Γιάννης Καρελάς, η σύζυγος του Γιώργου Κορφιάτη Αντριάνα και ο Νίκος Αβράσογλου με τη σύζυγό του Τζένη. Την παρέα συμπλήρωσαν η Τένια Παπαδάκη και ο Κώστας Γαλάνης σαν φίλοι και τιμώμενοι εκπρόσωποι του Συλλόγου των Αποφοίτων, ενώ εκτός από τον Walter Fischaber, που είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις, δεν κατάφεραν να έρθουν η Άννα Γκανά, ο Βασίλης Σαλαπάτας, ο Γιώργος Χριστόπουλος-Γερουλάνος, Μαριάνθη Πολίτου και ο Σπύρος Τσερώνης.
Η G61 πέραν των τακτικών συναντήσεών τους έχουν επιτύχει να είναι δεμένοι πρώτα σαν φίλοι και μετά σαν παλαιοί συμμαθητές.

Η τάξη του 1961 ξανασυναντήθηκε

Πιστοί στα ραντεβού τους ξαναβρέθηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο γνωστό στέκι του Χαλανδρίου οι συμμαθητές και συμμαθήτριες της τάξης του 1961. Έλειπαν δυστυχώς ο Έρμπερτ Χάν και ο Βασίλης Σαλαπάτας που μας άφησαν το 2015 και το 2016.

Οι απόφοιτοι του 1961 ξανασυναντήθηκαν

Δεν χάνουν ευκαιρία να περάσει χωρίς να συναντηθούν οι απόφοιτοι του 1961. Ο Γιώργος Κορφιάτης τηρούν ευλαβικά την υπόσχεσή τους να τα λένε τέσσερεις φορές το χρόνο, στα Ηλιοστάσια και στις Ισημερίες. Έτσι μαζεύτηκαν στο γνωστό τους στέκι στο Χαλάνδρι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και τα είπαν. Μαζί τους ήταν και η σύζυγος του Έρμπερτ Χαν που έφυγε ξαφνικά από την παρέα αλλά και η Τένια Παπαδάκη από το ΔΣ του Συλλόγου. Και στο επόμενο παιδιά!

Καλό ταξίδι Βασίλη Σαλαπάτα

Στις 30 Ιανουαρίου 2016 "έφυγε" ο Βασίλης Σαλαπάτας, απόφοιτος του '61. Ο Βασίλης ήταν στην Γερμανία αυτό το διάστημα, όπου είχε μεταβεί για θεραπεία, αλλά είχαμε τη χαρά να τον έχουμε μαζί μας λίγο καιρό πριν στην Σχολή, στην εκδήλωση των αποφοίτων της Δικτατορίας. Βασίλη, καλό ταξίδι...

"'Εφυγε" ο Μιχάλης Παπαδόπουλος της παρέας του 1961

Το βράδυ της 15ης Απριλίου μας "αποχαιρέτησε" ο Μιχάλης Παπαδόπουλος της τάξης του 1961, μέλος της στενής παρέας των G61, της παρέας που βρίσκονται κάθε ηλιοστάσιο και ισημερία και τρώνε όλοι μαζί. Αποχώρησε διακριτικά... όπως μας μήνυσε ο Γιώργος Κορφιάτης συμπληρώνοντας ότι ο Μιχάλης "πήγε" να συναντήσει τον Χέρμπερτ, τον Γιώργο, τον Στάθη, τον Βασίλη, τον Δημήτρη, τον Χρήστο. 

'Εφυγε ο Νίκος Αβράσογλου της τάξης του '61

Έφυγε σήμερα Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 ο Νίκος Αβράσογλου:
Ο Γιώργος Κορφιάτης, συμμαθητής και επιστήθιος φίλος του μας έστειλε το θλιβερό νέο:

Ο Νίκος,
ο Νίκος μας,
έφυγε σήμερα…
Ήρεμος, διακριτικός και μεθοδικός,
είχε προετοιμάσει όλους μας, εδώ και καιρό,
για το Μεγάλο του Ταξείδι…
Και τώρα πιά -τουλάχιστον νοερά- θα μένει βέβαια
για πάντα μαζί μας !

Δείτε την τάξη σε φωτογραφία του 1958 όταν τότε ήσαν όλοι στην Oberterzia...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιάννης Πίσσης (95)

Ο Γιάννης Πίσσης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη ΓΣΑ το 1995. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχ [ ... ]


Attention Required! | Cloudflare

One more step

Please complete the security check to access a1b2cd.club

Why do I have to complete a CAPTCHA?

Completing the CAPTCHA proves you are a human and gives you temporary access to the web property.

What can I do to prevent this in the future?

If you are on a personal connection, like at home, you can run an anti-virus scan on your device to make sure it is not infected with malware.

If you are at an office or shared network, you can ask the network administrator to run a scan across the network looking for misconfigured or infected devices.