Μιχάλης Μολοκότος (1929-2022) (45*)

1945 molokotos michalis(*) αν δεν είχε κλείσει η Σχολή θα είχε αποφοιτήσει το 1945

Ο Μιχάλης Μολοκότος γεννήθηκε στα Πριγκηπονήσια της Κωνσταντινούπολης τον Ιούλιο του 1929. Η οικογένεια Μολοκοτου, οι γονείς του, ο Αθανάσιος και η Κορίννα, καθώς και οι δυο αδερφές του, η Βέρα και η Μάρω, έφτασαν στην Αθήνα ως πρόσφυγες. Εγκαταστάθηκαν στο Παγκράτι, στην οδό Πρατίνου, όπου ο πατέρας Αθανάσιος συνέχισε στην Αθήνα το μικρό εμπόριο ψιλικών ειδών που είχε στήσει στην Πόλη. Ο Μιχάλης άρχισε να εργάζεται με τον πατέρα του σε πολύ νέα ηλικία και χωρίς κάποια ουσιαστική ανωτέρα μόρφωση, αλλά με εφόδιο την γερμανική παιδεία με την οποία μεγάλωσε ως μαθητής (μαζί με τις δυο αδερφές του) της Γερμανικής Σχολής στην Αθήνα.

Εμφανίζεται στα μαθητολόγια την περίοδο 1936-37 στο Δημοτικό και την περίοδο 1939-40 στην Α’ Γυμνασίου συνεχίζοντας έως την Δ’ Γυμνασίου την περίοδο 1942-43.

Βήμα με βήμα, κάτω από την σκιά του πατέρα του, ο Μιχάλης αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη της οικιακής βιοτεχνίας νημάτων, την όποια ο ίδιος μεταμόρφωσε σε βιομηχανική μονάδα στις “Τρεις Γέφυρες” για την επεξεργασία νημάτων, την παραγωγή, την βαφή και την ύφανση, καθώς επίσης και την χονδρική και λιανική πώληση νημάτων χειροπλεκτικής. Στο ζενίθ του, και με την συμμετοχή της γυναίκας του Ελένης, και αργότερα των δυο παιδιών τους Θαναση (και της γυναίκας του Νταϊάνας) και Λίνας, το εργοστάσιο δημιούργησε ιστορικά νήματα, όπως το «Χρυσό Προβατάκι», με το όνομα Μαλλιά Μολοκοτου και το γνωστό σλόγκαν «ο καθένας το πλεκτό του με Μαλλιά Μολοκοτου».

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με την παγκόσμια κρίση και την αναδιάρθρωση της κλωστοϋφαντουργίας, και με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, η χειροπλεκτική πέρασε μια μεγάλη κάμψη. Ύστερα από περίπου 50 χρόνια μετά από την ίδρυση της εταιρείας Μολοκοτου, το σύνολο της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας πωλήθηκε το 1992.

Ο Μιχάλης και η Ελένη Μολοκοτου εγκαταστάθηκαν στην Γενεύη, όπου ζούσε η μητέρα της Ελένης, και έζησαν εκεί από το 1993. Ο Μιχάλης πέθανε τον Μάιο 2022 στην Γενεύη. Άφησε πίσω του την μνήμη μιας ζωής γεμάτη αφοσίωση στην εργασία του και στην οικογένειά του.

1945 molokotos michalis periodeia jeep

πηγή: Αγγέλα Πρατικάκη – Ο Μιχάλης Μολοκότος με το jeep σε περιοδεία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας