Λίνα (Χριστίνα) Αιλιανού (40) (1922-

ailianou christina lina low 2Η Λίνα (Χριστίνα) Αιλιανού γεννήθηκε το 1922 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια το 1929-30 στην Γ' Δημοτικού. Πιθανόν να συνέχισε έως την αποφοίτησή της, αφού επανεμφανίζεται στην Δ' Γυμνασίου το 1937-38 και παραμένει έως την ΣΤ' Γυμνασίου το έτος 1939-40. Το κενό αυτό στην φοίτηση δικαιολογείται δεδομένου ότι πολλά μαθητολόγια έχουν χαθεί ή καταστραφεί και δεν αποτυπώνεται η συνέχεια της φοίτησης.

Σπούδασε Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και παρακολούθησε την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Μπάτση, με τον οποίο το 1942, απέκτησε μία κόρη, την Ελένη Μπάτση - Λυκιαρδοπούλου και με τον οποίο χώρισε το 1951, και ακολούθως πήρε, με καθυστέρηση λόγω της Κατοχής, το πτυχίο της στην αρχαιολογία.

Eργάστηκε ως συντάκτρια του περιοδικού "Γυναίκα" γράφοντας παράλληλα χρονογραφήματα στο "Εθνος" και στην "Αλλαγή" και παντρεύτηκε τον Δημήτρη Κατάβολο, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω, νομικό σύμβουλο του Αριστοτέλη Ωνάση, γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη και υπουργό Εργασίας στην κυβέρνηση Κανελλόπουλου από την 1η έως τις 22 Νοεμβρίου 1945, ο οποίος απεβίωσε στις 4.8.1962.το 1951 

Σε τρίτο γάμο παντρεύτηκε τον Απόστολο Ζηρό. 

ailianos michailΠατέρας της ήταν ο Μιχαήλ Αιλιανός (1896 - 25 Ιουλίου 1966), Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. Ήταν ο νεώτερος, και συγχρόνως ένας από τους σημαντικότερους των Ελλήνων οικονομολόγος και κοινωνιολόγος. Η επιστημονική και εγκυκλοπαιδική του μόρφωση ήταν φαινόμενο. Σε ηλικία 22 χρονών άρχισε να εκδίδει το πρώτο στην Ελλάδα οικονομικό φύλλο, τον «Οικονομολόγο Αθηνών». Η επιτυχία του φύλλου αυτού τον ώθησε να εκδώσει και άλλο περιοδικό, σε γαλλική γλώσσα, τον «Economiste d' Athènes», του οποίου η εμφάνιση σημείωσε αληθινό θρίαμβο. Το 1946 ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού συντονισμού στις κυβερνήσεις Τσαλδάρη και στην Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου 1947 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου με καθήκοντα Υφυπουργού Τύπου και Πληροφοριών στις κυβερνήσεις του Σοφούλη και Διομήδη μέχρι το 1950.

batsis dimitris
Ο δικηγόρος Δημήτριος Μπάτσης, διευθυντής του περιοδικού Ανταίος, συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1951 στην οδό Σοφοκλέους υπό της Γενικής Ασφαλείας Πειραιώς. Στις 18 Ιανουαρίου παραπέμφθηκε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και στις 26 Μαρτίου 1952 εκτελέστηκε το πρωί στο Γουδί, πίσω από το Σωτηρία μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Ηλία Αργυριάδη και τον Νίκο Καλούμενο, ενώ η Έλλη Παππά, που είχε επίσης παραπεμφθεί, εξαιρέθηκε λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

 

Μιχαήλ Αιλιανός...

https://left.gr/news/san-simera-1951-arhizei-i-proti-diki-toy-nikoy-mpelogianni

Ίδρυμα της Βουλής: Ειδικό Αφιέρωμα: Μιχαήλ Αιλιανός...

ailianos michail idryma voulis afieroma


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Δημήτρης Δρούτσας (87*)

(*) αν δεν είχε φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1987. Ο Δημήτρης Δρούτσας γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 5 Αυγούστου 1968. Φοίτησε επί σειρά ετών στο γερμανικό τμήμα  [ ... ]