Ψηφιακή ενημερωση για την Γερμανική Σχολή Αθηνών στις 22.1.22

Συνδεθείτε και ενημερωθείτε για τη Γερμανική Σχολή Αθηνών!

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA), το μοναδικό «Γερμανικό Σχολείο του Εξωτερικού» στην Αθήνα, προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 σε μια ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση με τα ακόλουθα θέματα:

11:00: «Προσχολική και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη DSA» (στα Γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα)
Για να συνδεθείτε ακολουθήστε τον εξής σύνδεσμο:
https://us06web.zoom.us/j/82330818147?pwd=eGdxb2ZWbXNOeVJhb1lPWnZIdUVNQT09
(Meeting ID: 823 3081 8147, Passcode: 642901)

Περισσότερα...

Κίτσος Μαλτέζος: "Ο αγαπημένος των θεών"

kitsos maltezosΜία κουβέντα με την Φωφώ Ισιδωρίδου (*), κόρη του Κώστα Ισιδωρίδη και της Μαριέττας Ράδοβιτς, μας άνοιξε διάπλατα μία πόρτα και μας αποκάλυψε ιστορίες τελείως άγνωστες σε εμάς. Ένα βιβλίο του Πέτρου Μακρή-Στάικου, που δεν είναι απόφοιτός μας, με τίτλο "Ο αγαπημένος των θεών" και που αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής και το ιστορικό φαινόμενο που αργότερα ονόμασαν "Εθνική Αντίσταση", περιστρέφεται γύρω από ένα ιστορικό πρόσωπο, τον Κίτσο Μαλτέζο.

Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 1944. Στις 9.30' το πρωί, δολοφονείται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στο άγαλμα του Βύρωνα, ο Κίτσος Μαλτέζος, ο τελευταίος απόγονος του Στρατηγού Μακρυγιάννη, το χαρισματικό παιδί της γενιάς του '40. Τη δολοφονία, που θυμίζει δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει αναλάβει ο ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας. Έκτοτε το γεγονός θα μυθοποιηθεί και θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η «Αριστερά» θα αρνείται επίμονα την οποιαδήποτε αναφορά σε μιαν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της δράσης της, ενώ η σκληρή μετεμφυλιακή «Δεξιά» θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τον θάνατο ενός ανθρώπου που στην πραγματικότητα δεν της ανήκε. Ο Μαλτέζος θα πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση δύο μυθιστορημάτων, στην "Τειχομαχία" του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και στο "Χρονικό μιας σταυροφορίας" του Ρόδη Ρούφου.

Το βιβλίο ξεκινά από τα δώδεκα παιδιά που χάρισε η Αικατερίνη Σκουζέ στον Γιάννη Μακρυγιάννη, τον Στρατηγό και περνάει σιγά-σιγά στο Ζάππειο του Μεσοπολέμου, όπου μαζεύονται, σχεδόν καθημερινά, τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από τα "καλά" σχολεία της Αθήνας: του "Μακρή", το Πειραματικό, την "Ιόνιο Σχολή", το "Γερμανικό Σχολείο" (σημ: την Γερμανική Σχολή της Αραχώβης), το "Κολλέγιο Αθηνών" και άλλα. Όλα συνοδεύονται απο τις δασκάλες τους. 

Εκεί είναι οι αδελφοί Ίων και Άλεξ Ζαούσης, ο Ρόδης Ρούφος, ο Θεόφιλος Φραγκόπουλος, ο Πέτρος Παπαδάτος, η Νάτα Μελά, η Μαριέττα Ράδοβιτς, μερικοί θυμούνται αχνά και τη Μελίνα Μερκούρη. Κι ακόμη ο Παντιάς Σκαραμαγκάς, ο Νίκος Κυριαζίδης, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Βασίλης Παυλίδης, ο Νίκος Μομφεράτος, ο Στάμος Μακρής, ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Χριστόφορος Στράτος, ο Νίκος Φιλάρετος, ... (σελ 39-40, όπου με έντονα στοιχεία οι μαθητές της Γερμανικής Σχολής). (**)

Περισσότερα...

Μέγαρο Μουσικής: Ακροάσεις / Γέφυρες - Ανοιχτές Πλατφόρμες

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της υποστήριξης δημιουργών και ερμηνευτών, επεκτείνει και αναβαθμίζει μια πολύ σημαντική θεσμική πρωτοβουλία του, το πρόγραμμα «Το Μέγαρο ακούει» της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ, συμπράττοντας με την Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) και διευρύνοντας τις Ανοιχτές Πλατφόρμες με ψηφιακές και φυσικές ακροάσεις

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να υποστηριχτεί έμπρακτα όλο το μουσικό δυναμικό. Σε πρώτη φάση, δίνεται βήμα σε δημιουργούς και ερμηνευτές και ακούγεται το έργο τους στις ακροάσεις. Σε δεύτερη φάση, οι καλλιτέχνες προβάλλονται στο φιλόμουσο κοινό και αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο μουσικών δράσεων (συναυλίες, ηχογραφήσεις, προώθηση στα social media κ.λπ.).

Καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησης:

Γιάννης Βακαρέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Δήμητρα Γαλάνη, ερμηνεύτρια–συνθέτις, μέλος ΕΔΕΜ

Σταύρος Λάντσιας, πιανίστας–συνθέτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΜ

Δημήτρης Μαραγκόπουλος, συνθέτης, επικεφαλής της ΣΕΙΡΑΣ Γέφυρες

Περισσότερα...

Γιάννης Βαληνάκης: Πόσο ρεαλιστική είναι μια τουρκική επίθεση;

Ο Γιάννης Βαληνάκης συμμετείχε σε ένα αφιέρωμα της εφημερίδας "Τα Νέα" με τίτλο "Η επόμενη ημέρα με την Τουρκία" στο οποίο συμμετείχαν έξι Υπουργοι Εξωτερικών και ανάμεσά τους και ο Τάσος Γιαννίτσης. Ο τίτλος του άρθρου είναι "Πόσο ρεαλιστική είναι μια τουρκική επίθεση;"

Το 2022 θα είναι λογικά μια ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό — τη ραχοκοκαλιά της εθνικής στρατηγικής. Η εκθετικά κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας αναπτύσσεται σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον που συχνά αφήνει ατιμώρητες τις επεκτατικές τάσεις και υβριδικές επιθέσεις. Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα και η πολυφωνική ΕΕ παραλύει μέσα σε εσωτερικές διχόνοιες. Καίριες δυτικές αξίες απειλούνται από αυταρχικές μεγαλομεσαίες Δυνάμεις που διαβλέπουν παράθυρο ευκαιρίας για περιφερειακή ηγεμόνευση. Τι μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες να περιμένουμε στα λεγόμενα «εθνικά» μας θέματα το 2022;

Δείτε όλο το άρθρο...

Μία κοσμογονική αποκάλυψη για τον Καποδίστρια

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 ο Άγγελος Κωβαίος δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον Καποδίστρια:

Ποιος ήταν ο προεπαναστατικός ρόλος του πρώτου κυβερνήτη, πέραν όσων είναι γνωστά ή εικάζονται; Μήπως ήταν και ο συντάκτης της «βίβλου» των Φιλικών; Μία νέα εργασία πείθει με πολλούς τρόπους για αυτό το ενδεχόμενο.

Πρόκειται μέχρι σήμερα περί κειμένου «αγνώστου πατρός». Εξ ου και «ΠΑΡΑ ΑΝΟΝΊΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ». Το γιατί το έργο δεν αξιολογείται διαχρονικά όπως θα του άξιζε, μπορεί και να εξηγείται από το περιεχόμενο του, ίσως και από άλλες παραμέτρους. Περιλαμβάνει όχι και τόσο ευχάριστες αναφορές στη σχέση κράτους και κλήρου, προτάσεις για το πολίτευμα του νέου κράτους («καληωτέρα η Νομαρχική διοίκησις», η διακυβέρνηση με την ισχύ των νόμων), σχόλια για την ταξική διάρθρωση και το ρόλο των αρχόντων, κ.ά. Παρά ταύτα, ήταν το απόλυτο εγχειρίδιο των Φιλικών και ενδεχομένως, δίχως αυτό να μην υπήρχε καν η Επανάσταση, ή πάντως να είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλη έκβαση. 

Δείτε το άρθρο...

Wandertag #117 Κυριακή 23 ΙΑΝ 2022 βόρειος Υμηττός

Απλός περίπατος σε χωματόδρομο
Διάρκεια 3 ώρες περίπου
Έρχεστε με δική σας ευθύνη, συμμετοχές στο
Ας είμαστε τουλάχιστον δέκα
Σε πιθανότητα ψιχάλας, παρακαλώ φέρτε αδιάβροχο.

Πεζοπορικά Τάσος Κ

Δημήτρης Ποτηρόπουλος: Cascading Terraces στο lifo

lifo 710 potiropoulos 1Το τεύχος 710 του Δεκεμβρίου 2021 του Lifo ήταν μία ειδική έκδοση, αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική με τίτλο Green issue σε συνεργασία με την archisearch.gr. Το "πράσινο" αυτό τεύχος φιλοξενεί τον όρο βιωσιμότητα πολλές φορές κλείνοντας το μάτι στην"κλιματική αλλαγή" με παρουσιάσεις έργων και συνεντεύξεων.

Στις σελίδες 20-23 φιλοξενείται το έργο του Δημήτρη Ποτηρόπουλου "cascading terraces", ένα σύμπλεγμα κατοικιών στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.

Περισσότερα...

Στέφανος Παλλαντζάς: Παθητικό κτίριο στο lifo

lifo 710 palantzasΤο τεύχος 710 του Δεκεμβρίου 2021 του Lifo ήταν μία ειδική έκδοση, αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική με τίτλο Green issue σε συνεργασία με την archisearch.gr. Το "πράσινο" αυτό τεύχος φιλοξενεί τον όρο βιωσιμότητα πολλές φορές κλείνοντας το μάτι στην"κλιματική αλλαγή" με παρουσιάσεις έργων και συνεντεύξεων.

Στις σελίδες 84-85 φιλοξενείται μία συνέντευξη του Στέφανου Παλλαντζά με τίτλο "παθητικό κτίριο".

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο ξεφυλλίζοντας το lifo...

Τάσος Καβαδέλλας: Ούτε ο τελευταίος

Προχτές έχασε την ζωή του ένας 43χρονος και κινδύνευσε σοβαρά και η ζωή της συνοδηγού.
Με ένα αυτοκίνητο που οι επιδόσεις του ξεπερνούν κατά πολύ την κατάσταση των δρόμων και τις ικανότητες πολλών οδηγών.
Η γοητεία αυτής της μηχανής;
Όλοι γνωρίζουμε: Να δώσει στον οδηγό μια αίσθηση υπέρτερης δύναμης, περιπέτειας, αθλητικής πρωτιάς.
Πράγματι; Η μήπως επιθυμία απόκτησης ιδιοτήτων του αυτοκινήτου;
Αν πεζοπορούσε στο βουνό, αν κολυμπούσε στις θάλασσές μας, αν ποδηλατούσε, θα ήταν μαζί μας σήμερα.

Εκεί έξω, κατάματα την φύση και τον εαυτό μας.

πεζοπόροι της DSA

NOTOS Προσφορές

Καλή χρονιά με ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΧΑΡΤΙΚΑ-ΤΣΑΝΤΕΣ-ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ανανεώνουμε τη συλλογή μας με νέα είδη, ‘χαρίζοντας’ σχεδόν κάποια παλαιότερα και αγαπημένα μας με έκπτωση ως 50%.

Αναζητήστε τα στις κατηγορίες
- Σχολικά - Χαρτικά - Αναλώσιμα - Τσάντες
- Αξεσουάρ - Μάσκες - Για εκπαιδευτικούς
- Μικρά-μεγάλα δώρα - Κάρτες
- T-Shirts - Παιχνίδια
- Παιχνίδια για όσους μαθαίνουν γερμανικά

Οι προσφορές ισχύουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα - Στα μέλη του e-shop μας μπορεί να αποσταλεί προσωπικός κωδικός πρόσθετης έκπτωσης 10%. Περισσότερα...

Κώστας Παπαηλιού: Φιλελληνική Βιβλιοθήκη

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί ιστορικό γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας – και όχι μόνο για τον ελληνικό λαό. Στον απόηχο της κοσμοϊστορικής Γαλλικής Επανάστασης και εντελώς αναπάντεχα, αν κρίνει κανείς από την αρχικά αρνητική στάση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής αλλά και από το ασύμμετρο στρατιωτικό δυναμικό μεταξύ της κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιας χούφτας Ελλήνων ανταρτών, ύστερα από πολλά «σκαμπανεβάσματα» τελικά πέτυχε τον σκοπό της, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποδόμηση των Οθωμανών και στην επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη των Βαλκανίων.

Με τα λόγια αυτά ξεκινά τον πρόλογό του ο Κώστας Παπαηλιού, απόφοιτος του 1963, στην Φιλελληνική Βιβλιοθήκη, μία μοναδική εκδοτική προσπάθεια εν μέσω πανδημίας με στόχο την ανάδειξη της προσφοράς των Φιλελλήνων στα δύσκολα χρόνια της Επανάστασης.

Όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για μία αποκάλυψη πολύ σπάνιου υλικού με αναφορά σε προσωπικότητες άγνωστες στους περισσότερους από εμάς. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει: 

parisianou filellines 2 parisianou filellines 3 parisianou filellines 1 parisianou filellines 4
Περισσότερα... Περισσότερα... Περισσότερα... Περισσότερα...

Περισσότερα...

Ο Ελβετικός Φιλελληνισμός στα Χρόνια του Αγώνα

seel papailiouΟ Κώστας Παπαηλιού μας καλεί σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση για τον Ελβετικό Φιλελληνισμό:

Σας προσκαλούμε στην πρώτη ομιλία του ΣΕΕΕΛ για το έτος 2022 με θέμα "Ο Ελβετικός Φιλελληνισμός στα Χρόνια του Αγώνα", που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18.30 CET.

Τρεις ιστορικοί ερευνητές, ο Διονύσιος Λιανός, ο Γεώργιος Γκέκος και ο Κωνσταντίνος Παπαηλιού εστιάζουν, μέσα από τις ομιλίες τους, στους επώνυμους και αφανείς ήρωες της σύγχρονης Ελβετίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε στο συνημμένο κείμενο.

Το λινκ για να συνδεθείτε την ημέρα της εκδήλωσης είναι το παρακάτω:

https://us02web.zoom.us/j/85137393224

 

Περισσότερα...

Εκπτωτικό κουπούνι εκδόσεων Παρισιάνου

Οι εκδόσεις Παρισιάνου προσφέρουν εκπτωτικό κουπόνι για τη χορήγηση της έκπτωση με 20% είναι το PARISIANOU20% και ισχύει μέχρι 28/2/2022 στα παρακάτω βιβλία:

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΦΟΡΝΕΖΗ (1Η ΕΚΔ.)

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ: ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ (1Η ΕΚΔ.)

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1821-1831 (1Η ΕΚΔ.)

Ο ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΫΡΟΝ: Η ΖΩΗ ΤΟΥ – ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ (1Η ΕΚΔ.)

Για την εφαρμογή της έκπτωσης στην αγορά αφού επιλέξουμε το βιβλίο που θέλουμε να αγοράσουμε επιλέγουμε δείτε το καλάθι και καταχωρούμε τον εκπτωτικό κωδικό.

Όλες οι αγορές γίνονται μέσα από το www.parisianou.gr

Ξένια Κουναλάκη: Mπορεί μια σοκολάτα να διαμορφώσει συνειδήσεις;

Στην αρχή παρακολούθησα το σποτάκι της Lacta με καχυποψία. Μια σοκολάτα της οποίας οι διαφημίσεις έχουν ταυτιστεί με γλυκερές ιστορίες αγάπης υπογράφει μια ταινία μικρού μήκους για μια γυναικοκτονία, από κοινού με μια γυναικεία ΜΚΟ, τη Διοτίμα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Η αλήθεια είναι πως το σενάριο είναι πολύ ρεαλιστικό. Δύο νέα παιδιά ερωτεύονται παθιασμένα, ασφυκτικά, δεν μπορούν να ξεκολλήσουν ο ένας από τον άλλο, στη συνέχεια η σχέση εξελίσσεται σε κτητική – κακοποιητική και καταλήγει στη δολοφονία. Εχει νόημα να προβάλλεται μία ταινία σαν κι αυτήν, τόσο σκληρή και ωμή και τελικά να καταλήγει με το λογότυπο μιας σοκολάτας, συνυφασμένης με καρδούλες και ροζ συννεφάκια; Ή ο αρχικός συνειρμός ακυρώνει αυτόματα το μήνυμα, το εντάσσει αμέσως σε ένα κιτς πλαίσιο, εκχυδαΐζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα –την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες– και εξοικειώνει το κοινό με το φαινόμενο;

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Ξένιας Κουναλάκη στην εφημερίδα "Καθημερινή" της 25.11.21...

Diplomatische Akademie Wien - Sommerkurs

Die Diplomatische Akademie Wien (https://www.da-vienna.ac.at/de/Sommerkurs) ist an uns mit dem Wunsch herangetreten, ihren Sommerkurs für Deutsche Sprache und Österreichische Landeskunde, der von 18. Juli – 11. August 2022 zu bewerben.

Der Sommerkurs der Diplomatischen Akademie Wien (DA) bietet intensiven Deutschunterricht für Lernende aller Leistungsniveaus. Sowohl Anfänger als auch Fortgeschrittene, die ihre Deutschkenntnisse perfektionieren möchten, finden hier den ihren Kenntnissen entsprechenden Kurs. Der Unterricht findet in Kleingruppen statt und wird von einem Team hoch qualifizierter Lehrkräfte mit einer spezifischen Ausbildung in Deutsch als Fremdsprache durchgeführt. Im Rahmen von Vorlesungen und Exkursionen können die TeilnehmerInnen Kenntnisse über österreichische Politik, Geschichte und Wirtschaft erwerben. Themenrecherchen, kreative Spracharbeit und Freizeitaktivitäten bieten die Möglichkeit die Österreichische Gesellschaft und Kultur kennenzulernen und das im Unterricht erworbene Sprachwissen anzuwenden.

Die Zielgruppe richtet sich an Studierenden und Berufstätigte, der Kurszeitraum ist Juli-August 2022 (vier Wochen) und die Anmeldefrist ist der 15. Mai 2022.

Περισσότερα...

Γερμανία: Το βιβλίο στους κερδισμένους της πανδημίας

Παρά την κρίση του κορωνοϊού τα γερμανικά βιβλιοπωλεία βίωσαν μια μικρή αναγέννηση. Πολλοί επέστρεψαν σε αυτά αναζητώντας καταφύγιο στην ανάγνωση. Δεν συνέβη όμως το ίδιο σε όλο τον κόσμο.

O Nτάβιντ Μέσε δεν έχει λόγο να παραπονιέται για την έλλειψη πελατών. Από το ξέσπασμα της πανδημίας το βιβλιοπωλείο «Buchbox» στο κέντρο του Βερολίνου, είναι πάντα γεμάτο. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν τα παιδικά βιβλία.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Νταν Χίρσφελντ στην Deutsche Welle...

Philadelphia Verein: Einladung zu einer Online-Konferenz

Liebe Mitglieder und Freunde des Vereins,

das Institut für Historische Forschung der Nationalen Griechischen Forschungsstiftung, in Zusammenarbeit mit der Botschaft der Bundesrepublik Deutschland in Athen, lädt ein zu einer Online-Konferenz im Rahmen des Forschungsprojekts "Database of German military and paramilitary units in Greece 1941-1944/45" (dt.: "Datenbank der deutschen militärischen und paramilitärischen Einheiten in Griechenland 191-1944/45").

Dieses Forschungsprojekt wird vom Auswärtigen Amt aus Mitteln des Deutsch-Griechischen Zukunftsfonds finanziert und steht unter der Leitung von Dr. Dr. Valentin Schneider (Mitglied des Vorstands und Schriftführer des Vereins Philadelphia).

Tag und Uhrzeit: Donnerstag, 13. Januar 2022 um 09:30 Uhr (Athener Zeit), Sprache: Englisch

Teilnehmer müssen sich über den nachstehenden Link anmelden:

Die Anmeldung kann bis 5 Minuten vor dem Beginn der Konferenz erfolgen.

Weitere Informationen und das Programm der Konferenz finden Sie in der angehängten PDF...

Μία σπάνια φωτογραφία του 1934 ή 1935

baumann esther small 0

Ήρθε στα χέρια μας η φωτοτυπία μίας σπάνιας φωτογραφίας της οποίας αναζητούμε το πρωτότυπο. Χρονολογείται γύρω στο 1934/35 και υπάρχουν επάνω της χειρόγραφα γραμμένα τα ονόματα κάποιων μαθητών και μαθητριών, αλλά και του καθηγητή τους Hans Wende στην επάνω σειρά και της καθηγήτριας Miriam Preston κάτω αριστερά 

Διαβάζουμε επάνω: Xariklia Baitazi, Wende, Evangelos Kofiniotis, Lella Sakellariou

Διαβάζουμε από κάτω: Miriam Preston, Verena Huber, Marga Ventewwi, Hans Kaleja (+1944), Rolf Reif (+1941), Genio Santorini, (dahinter: Jannis Tryphon), Gustav Walther, Dora Noppency, Irini Lytra.

να σημειώσουμε ότι η Irini Lytra είναι η αδελφή της Ευγενίας Λύτρα, εγγονή του μεγάλου ζωγράφου μας, που βρήκε φρικτό θάνατο στα Δεκεμβριανά, κάτι που μας επιβεβαίωσε και με ένα κείμενό του ο επίσης εικονιζόμενος Γένιο (Ευγένιος) Σαντορίνι, ο οποίος αναφέρει και τον Ευάγγελο Κοφινιώτη, που επίσης εικονίζεται.

Δείτε το κείμενο του Genio Santorini: "Αναμνήσεις από την προπολεμική ΓΣΑ"...

Τρεις φωτογραφίες από την Λένα Τσιπούρη

Η Λένα Τσιπούρη μας έστειλε τρεις φωτογραφίες από την τάξη του 1944 με το εξής μήνυμα: 

Πρόσφατα είδα την φίλη μου Φράνσις Φλωρίδου, που οι μαμάδες μας ήταν συμμαθήτριες στη Γερμανική Σχολή τότε και της είπα για τις προσπάθειες που κάνει ο Σύλλογος να μαζέψει υλικό. Μου έστειλε τις φωτογραφίες που σς περνάω και το πιο κάτω κείμενο. Η Ρέα στην οποία αναφέρεται είναι η Ρέα Κυπρίωτη μετέπειτα Κοτιώνη (που ο γιός της είναι γνωστός αρχιτέκτων,).

I found three photos of my mother with her classmates.the one in the schoolyard has her handwriting on the back. Η ταξη μου 7β τον Ιουνιου του 43 στην αυλη του σχολειου μας Standing between Rea and my mother is Xeni Maza. Is your mother standing in front of the boys?The other two photos are taken on the rooftop and are earlier but nothing is written on the back and I only recognize Aliki Papadea in addition to my mother.

1944 tsipouri lena 1

1944 tsipouri lena 2

1944 tsipouri lena 3

Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2022

Κυκλοφόρησε το τεύχος του Ιανουαρίου 2022 της Οικονομικής Επιθεώρησης με κύριο άρθρο "Υψηλές προσδοκίες σε αχαρτογράφητο έδαφος" του Γιώργου Κατρούγκαλου και φιλοξενεί μία ξενάγηση στον λαβύρινθο των διεθνών γεωπολιτικών ισορροπιών με άρθρα των Αντώνη Παπαγιαννίδη, συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου και άλλα πολλά.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι γεγονός. Για πρώτη φορά τρικομματική, με μια ιδιαίτερα ασταθή συμμαχία, με τους Φιλελεύθερους να επιδιώκουν να αποτελέσουν θεσμικό φρένο σε οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσης από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Βρισκόμαστε λοιπόν σε αχαρτογράφητα νερά. Κατά τη μακροχρόνια διακυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ το γερμανικό πολιτικό σύστημα μετατόπισε τις προτεραιότητές του, από την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής Γερμανίας προς την εδραίωση μιας γερμανικής Ευρώπης, με έντονα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Κάθε προσπάθεια εμβάθυνσης της δημοκρατικής πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι πολύ μετριοπαθείς προτάσεις του προέδρου Μακρόν, έπεφταν στο κενό. Τα αδιέξοδα αυτής της πρωτοκαθεδρίας της οικονομίας έναντι της πολιτικής και της λιτότητας έναντι του κοινωνικού στοιχείου φάνηκαν ανάγλυφα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, πάνω από όλα στην Ελλάδα. Οι μνημονιακές πολιτικές αποτέλεσαν πιο θανατηφόρο φάρμακο από την ασθένεια της κρίσης που, υποτίθεται, θα θεράπευαν και πέραν της δυστυχίας που επιφύλαξαν στον ελληνικό λαό δηλητηρίασαν κάθε ιδέα αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα...

Ο Κώστας Παπαηλιού επισημαίνει για την ΙΖΟΛΑ

papailiou kostas isolatorenΟ Κώστας Παπαηλιού έστειλε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο με αφορμή την αναφορά μας στο βιβλίο "Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973" των εκδόσεων Κέρκυρα και την προέλευση του ονόματος της εταιρείας ΙΖΟΛΑ.

Στο προηγούμενο τεύχος του montags (338) υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στην εταιρεία ΙΖΟΛΑ (ηταν το πρωτο μας ψυγείο!) από την οποία θέλω να σχολιάσω την πρώτη πρόταση, δηλ. ότι "Το όνομα ΙΖΟΛΑ προέρχεται από την αγγλική λέξη isolation". Αυτό το θέμα με έχει απασχολήσει στο παρελθόν στο πλαίσιο των παραδόσεων μου αλλά και του συγγράμματος μου για σύνθετους μονωτήρες (Verbundisolatoren), του οποίου σου επισυνάπτω το εξώφυλλο.

Το όνομα της εταιρείας ΙΖΟΛΑ λοιπόν επιλέχθηκε προφανώς με αναφορά στην θερμική μόνωση. Η μόνωση ομως στα αγγλικά δεν λέγεται "isolation" (που σημαίνει "απομόνωση"), αλλά "insulation", από την λατινική λέξη "insula", η οποία ίσως προήλθε με αναγραμματισμό από την ελληνική λέξη "νήσος", δηλ. ένα έδαφος απομονωμένο από την στεριά!

Τώρα αν αυτό θυμίζει τον πατέρα της νύφης στην ξεκαρδιστική κωμωδία "My big fat Greek wedding" που ανήγαγε όλες τις λέξεις στα ελληνικά, είναι μια άλλη ιστορία.

Κίτσος Λούης: Έκθεση Ζωγραφικής στη Βιολογία

louis kitsos zografiki biologiaΈνα βιβλίο από τον Κίτσο Λούη κυκλοφόρησε στις αρχές του Δεκεμβρίου από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτηςκαι έχει τίτλο "Έκθεση Ζωγραφικής στη Βιολογία, Μία επιστημονική σουΐτα":

Έχει σχέση η βιολογία με τη μουσική, κι αν ναι, τι είδους σχέση είναι αυτή; Παρά το ότι δεν διανοείται να την εξηγήσει, ο συγγραφέας προφανώς την αποδέχεται, γιατί το ύφος του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας υπαγορεύθηκε από μια σουίτα για πιάνο του Μουσόργκσκι: χρησιμοποιώντας το… πιάνο, αυτός ο σπουδαίος μουσουργός περιέγραψε πίνακες ενός φίλου του ζωγράφου που είχε πεθάνει πρόσφατα. Εδώ, ο Κίτσος Λούης, με πυξίδα τούτο το έργο, περιγράφει 10 θέματα της βιολογίας, με την πλατύτερή της έννοια, εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο (από τη βιολογία του ανθρώπου μέχρι και την εξέλιξη του γαϊδουριού, και από την ιστορία της ιατρικής μέχρι το προσδόκιμο ζωής), με μοναδικό σκοπό να κάνει τα θέματα αυτά, που πάντοτε τα έβρισκε «ελκυστικά», πιο προσιτά στους μη ειδικούς. Είναι προφανές πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς βιολόγος (ή γιατρός, ή γεωπόνος, ή, ή, ή…) για να καταλάβει τι θέλει να πει ο συγγραφέας. Παρότι εργάστηκε ερευνητικά στον χώρο της βιολογίας για πάνω από 40 χρόνια, η συνεχής επαφή του με φοιτητές διαφόρων επιστημονικών πεδίων τού έμαθε να μιλάει με τρόπο κατανοητό σε όλους.

Περισσότερα...

Wandertag#116: Νότιος Υμηττός - Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022,

Με το ένα και το άλλο πολλοί μείναμε εντός των τειχών. Δεκάξι μαζευτήκαμε στην Τερψιθέα Γλυφάδας
Λιακάδα και γλυκιά θερμοκρασία. Γύρω μας το Μαυροβούνι, η δασωμένη κορυφή, ο Σταυραετός, με βαθυπράσινα πευκοδάση.
Ακόμα και τα <<γυμνά - βραχώδη>> τμήματα είναι πράσινα με φρέσκα μποτσίκια, λαδανιές πουρνάρια, αγριελιές και σπάνια πεύκα που γλίτωσαν την τελευταία πυρκαγιά.
Ανεβαίνουμε σε ραχούλα που ανεβαίνει ανατολικά, πάνω και νότια από υπηρεσία της πολεμικής αεροπορίας. Λείπει ένα μπατόν, σταματάμε.
Σίλια και Κορνέλια πάνε πίσω να βρουν το ξεχασμένο μπατόν, οι άλλοι περιμένουμε και νάσου ο Νίκος με την Ελένη και τα παιδάκια τους που είναι νέας τεχνολογίας και όσο ανεβαίνουμε το βουνό, τόσο πιό ξεκούραστα είναι..Έτσι γίναμε είκοσι.

wtag116 a

Περισσότερα...

Ένα mail από την Virginia Nicolaieff Williams

Ich wäre Ihnen sehr dankbar, wenn Sie mich weiterhin auf Ihrer Leserliste behalten würden. Ich werde im Januar 92 Jahre alt, besuchte Ihre Schule von 1940 bis 1943; sie ist mir übrigens noch in allerbester Erinnerung. Ich kann besser deutsch als griechisch, lebe allerdings schon seit 1949 in den USA. Mein Vater war Grieche, meine Mutter Deutsche, mein Großvater stammte aus der Ukraine, deshalb der Name NICOLAIEFF. Ich selbst bin Witwe namens WILLIAMS, spreche fliessend englisch, deutsch und griechisch, und habe Griechenland oft in vergangenen Jahren besucht. Ich könnte Ihnen noch viel schreiben, aber glaube es genügt.

Ich wünsche der Deutschen Schule Athen alles Gute.

Immer Ihre

Virginia Marlies Nicolaieff Williams

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Virginia, η οποία ζει στην Αμερική, είδε στο montags πριν από ένα χρόνο το όνομα του Dieter Klemm και αμέσως μας ερώτησε:

Sie erwähnen einen Dieter Klemm in dieser Ausgabe. Ist sein voller Name Dieter Klemm von Hohenberg? Letzterer war ein Klassenkamerad von mir 1940-1943.

Virginia Nicolaieff Williams

και εμείς θυμηθήκαμε τον κατάλογο του Φωκίωνα Φωτιάδη Νεγρεπόντη που αναφέρει σαν συμμαθητές του τόσο τον Dieter Klemm von Hohenberg, όσο και την Wirginia Nikolaieff, αλλά και τον Γιώργο Παπαδάκη, ενώ ο Dieter Klemm (απόφοιτος του 1964) μας έστειλε μία σημείωση:

είχα κάνει κι`εγώ μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο για τον Clemm von Hohenberg. Υπήρξε, φαίνεται, στρατιωτικός ακόλουθος στη Γερμανική Πρεσβεία μέχρι το 41. Υποθέτω ότι ο μαθητής στη ΓΣΑ ήταν ο υιός του.

"Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973"

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέρκυρα ένα μοναδικό βιβλίο με τίτλο "Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973", ο οποίος ακούγεται βαρύγδουπος (και είναι) αλλά δίπλα στους πίνακες και στο μοναδικό φωτογραφικό υλικό κρύβονται και κάποιες "πικάντικες" ιστορίες, μαζί με την μελέτη επτά εμβληματικών επιχειρήσεων της περιόδου 1950-1973, οι οποίες ήταν αντιπροσωπευτικές για την ελληνική βιομηχανία αποτελώντας παράλληλα το 25% του τότε μεγέθους της.

Διαβάζοντας τις σελίδες θα αναγνωρίσουμε τα ονόματα πολλών δικών μας: Τάσος Γιαννίτσης, Απόστολος Πίτσος, Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, Χρήστος Χατζηιωσήφ, Γιάννης Παπαθανασίου κ.α.

"Όπως έγραψε το 1958 ο υπεύθυνος της αμερικανικής αποστολής από πλευράς State Department στην Ευρώπη: "The Greeks are undoubtedly one of the most brilliant and diverse people of the world". Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα του Έλληνα εργάτη και τεχνίτη συνετέλεσαν στην ταχεία ανάπτυξη έμπειρων και αποτελεσματικών εργαζομένων στην στη μεταπολεμική βιομηχανία, ζήτημα που συνέχει τη διήγηση και στις επτά εταιρείες που μελετώνται" (σελ. 268).

Ξεκινάμε με την ΙΖΟΛΑ:

Το όνομα ΙΖΟΛΑ προέρχεται από την αγγλική λέξη isolation, διότι η εταιρεία, παρ όλο που έγινε μεταπολεμικά γνωστή για την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών, τα πρώτα της προϊόντα ήταν προπολεμικά οι σωλήνες μόνωσης (σελ 258).
- Η οικογένεια Δράκου: ο Παναγιώτης Δράκος γεννήθηκε το 1876, και το 1906 άνοιξε με τις οικονομίες του ένα κατάστημα υδραυλικών ειδών στην οδό Πραξιτέλους
- η εταιρεία παρήγαγε τα καζανάκια τύπου Νιαγάρα (το brand name Niagara ανήκει στη ΙΖΟΛΑ) (σελ. 261)
- τα πρώτα ψυγεία, τα επονομαζόμενα ΜΙΝΩΑ, ήταν καμπύλα. Τα σχεδίασε το γραφείο μελετών της ΙΖΟΛΑ και το όνομα δόθηκε από τον συγγραφέα Μ.Καραγάτση, που εργαζόταν στην διαφημιστική ΑΔΕΛ.
- κατέστησε τηνν ΔΕΗ μεταπωλητή των συσκευών ... κα με τον τρόπο αυτόν η συμφωνία ΙΖΟΛΑ-ΔΕΗ συνδιαμόρφωσε την ανάπτυξη του ηλεκτρισμού για οικιακή χρήση στη χώρα, αλλά και το ίδιο τον κλάδο των οικιακών συσκευών (σελ. 296)

Περισσότερα...

Η Όλγα Ντάλλα στο GNTM

Η Όλγα Ντάλλα είναι κολυμβήτρια του Ολυμπιακού, αλλά και απόφοιτος του 2017.

Η Όλγα Ντάλλα είναι κολυμβήτρια του Ολυμπιακού και επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη της στο ριάλιτι μοντέλων, GNTM όπου κατάφερε να βρίσκεται στους φιναλίστ και να διεκδικεί το έπαθλο.

Ποιος είπε πως οι αθλήτριες, δεν μπορούν να γίνουν και μοντέλα; Πόσω μάλλον να είναι νικήτριες ενός ριάλιτι μόδας! Μια απόδειξη είναι η περίπτωση της Όλγας Ντάλλα η οποία είναι κολυμβήτρια του Ολυμπιακού και μάλιστα, πρόσφατα, έγινε η ανανέωση του συμβολαίου της.

Δείτε το ρεπορτάζ του sportday.gr...

Εμείς για να συμπληρώσουμε το ρεπορτάζ θα προσθέσουμε ότι η Όλγα δεν ανακηρύχθηκε τελικά νικήτρια. Δείτε το επεισόδιο...

Χριστουγεννιάτικη δράση της Γερμανικής Πρεσβείας και του περιοδικού «Σχεδία»

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» σκορπίζουν χριστουγεννιάτικη διάθεση για έναν καλό σκοπό στην οδό Αιόλου και στέλνουν μήνυμα βιώσιμης συμπεριφοράς.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές, εν μέρει αποτελούμενες από εκατοντάδες μικρές καλύβες, έχουν μεγάλη παράδοση σε όλη τη Γερμανία. Εκεί προσφέρονται εκτός από τις γαστρονομικές απολαύσεις και το παραδοσιακό Glühwein, το ζεστό και γλυκό αυτό αρωματικό κρασί, και γερμανικά εργοτεχνήματα και χειροτεχνήματα. Εμπνευσμένοι από αυτήν την παράδοση, η οποία είναι μέρος της προχριστουγεννιάτικης περιόδου στη Γερμανία, η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» συνέλαβαν μία δημιουργική ιδέα:

Περισσότερα...

Το τεύχος 33 του περιοδικου "Εξάντας"

exantas33 klemm lowΤο τεύχος 33 του περιοδικού "Εξάντας" που εκδίδεται στο Βερολίνο από τον "δικό μας" Dieter Klemm που ζει εκεί. Μαζί με την Φανή – Μαρίνα Παπούλια, κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τον Γιώργο Λάιο, που είναι και ο υπεύθυνος έκδοσης και τον Claus Quassowski εκδίδουν κάθε 6 μήνες ένα μοναδικό στο είδος του περιοδικό με άρθρα στα ελληνικά και στα γερμανικά, με μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων και πολλά άλλα. Ο "Εξάντας" ιδρύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 2005 από Έλληνες που ζουν στο Βερολίνο με τίτλο Verein „Exantas Berlin“.

Στο εξώφυλλο φιλοξενείται το πορτραίτο του Ρήγα, έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη (συμμαθητή του Dieter Klemm) από την πρόσφατη  έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη την οποία δημιούργησε κατά την διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας, με αφορμή σκέψεις και προβληματισμούς που ενεργοποίησε και ζωντάνεψε δημιουργικά η επέτειος των διακοσίων ετών από το 1821.

Δείτε τα περιεχόμενα του τεύχους #33, όπου συναντάμε από τους δικους μας: τον Τάσο Γιαννίτση, τον Κώστα Καλφόπουλο, τον Dieter Klemm, αλλά και τον Νίκο Τζαβάρα, τον Βασίλη Αλεξάκη, τον Αντώνη Λιάκο και άλλους. Επίσης ένα αφιέρωμα στα "Ψάθινα καπέλα" της Μαργαρίτας Λυμπεράκη.

Περισσότερα...

Wandertag#116: Κυριακή 2 ΙΑΝ 2022, Νότιος Υμηττός

5 ώρες περίπου, εύκολη διαδρομή, ανάβαση 300 μέτρων

Συνάντηση 9:00 περίπου από Τερψιθέα Γλυφάδας: Τρύπια σπηλιά, βωμός ομβρίου Διός

Συμμετοχές στο tasoskavadellas@gmail.com

Φέρτε και καπέλο και αδιάβροχο καλού κακού...
Έρχεστε με δική σας ευθύνη
Αρχή 2022, μην το ξεχνάμε !

 1. Ευχές από τον Κίτσο Λούη για το 2022
 2. Έκπτωση 20% σε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Παρισιάνου
 3. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Πρεσβείας
 4. Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα
 5. Wandertag#115 Κυριακή 26 ΔΕΚ 2021 Υμηττός
 6. Μάριος Ιορδάνου: Ένιωθα ότι πεθαίνω, έχω χάσει 27 κιλά
 7. Διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Πρεσβείας
 8. PETDEMONIUM // εικαστικό event @ The Creatures
 9. Μαρία Σούμπερτ: Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου.. ξανά!
 10. 5+1 Μαγικά Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 11. Sea versus Continental Powers - The Quest for World Dominance
 12. Ο "Εξάντας" συμπλήρωσε 33 τεύχη
 13. Πρόσκληση στη συναυλία μας «Restart: Συνεχίζουμε από την αρχή»
 14. Κυβέρνηση Σολτς: Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
 15. Έβη Τουλούπα: "Η Μεγάλη Κυρία της αρχαιολογίας"
 16. O Τάσος Γιαννίτσης γράφει για τη σοσιαλδημοκρατία
 17. Άννα Φιλίνη: Ζωγραφικό αφιέρωμα
 18. «Ντάνιελ ΄16» με δύο μαθητές της DSA δίπλα στον Βασίλη Κουκαλάνι
 19. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2021
 20. Katerina Vatsella: 12. Newsletter der Open Space Edition
 21. Συνεχίζεται η έκθεση της Άννας Φιλίνη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου
 22. Μαρίκα Μητσοτάκη: "Συνταγές με ...Ιστορία"
 23. Ο Αντώνης Ρεγκάκος στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 24. Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα: “Αφηγήσεις της Ιστορίας”
 25. Γιώργος Σταμάτης: “Μήπως είμαστε πιο ώριμοι απ’ όσο νομίζουμε;“
 26. Ομιλία Χρυσόστομου Μαντζαβίνου
 27. «Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία»
 28. Κ. Αραβώσης: "Εναρκτήρια ομιλία σε Post Event της Βραδιάς Ερευνητή του ΕΜΠ"
 29. Νίκος Παπαντώνης: “Τις λεωφόρους θα ανοίξω”
 30. Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν: "The Black Bachelor"
 31. Weihnachtsmarkt - Χριστουγεννιάτικη Αγορά
 32. 2ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις»
 33. KAS: Η νέα Eυρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική
 34. 1. Glimpses into the Future - 2. A new world reality in the making
 35. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει την όπερα Ανδρονίκη στο θέατρο Ολύμπια
 36. Ο Χρήστος Γκόρτσος στο 4ο EBI Academic Debate
 37. Βράβευση του Βασίλη Παπαθεοδώρου
 38. Υποκριτική μέσα από την αφήγηση με την Έφη Ρευματά
 39. Η Λιλιάνα Αρεταίου στην εικαστική έκθεση "Solus ipse"
 40. Η Μανταλίνα Ψωμά στην Art Athina
 41. Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2021
 42. Ρεσιτάλ πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη
 43. Η Λητώ Ντάκου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 44. Λένα Κιτσοπούλου: σκηνοθετική επιμέλεια στη “Γυναίκα της Πάτρας“
 45. «Αλεξάνδρα Παυλίδου: Η ζωή με τον Νόα»
 46. Deutsche Welle - Volontariat
 47. Οικονομική Επιθεώρηση Νοέμβριος 2021
 48. Gedenkfeier zum Volkstrauertag am Sonntag, den 14.November 2021
 49. Γιώργος Πασσάς: Αφιέρωμα στην Καθημερινή για τη λίστα του μουσικού περιοδικού Rolling Stone
 50. Φοίβος Πιομπίνος: "Περί τέχνης τινά"
 51. Ο Στράτος Σωπύλης στον "Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου"
 52. Ο Μάρκος Κούμαρης στο "Μουσικό Κουτί", ολόκληρη η εκπομπή
 53. Ο Δημήτρης Γιάκας στην όπερα «Μάρκος Μπότσαρης»
 54. Επανέρχεται η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου
 55. NOTOS - Μπαζάρ τιμών
 56. Π. Πικραμμένος στο Διεθνές Φόρουμ του Malmö
 57. "Το κύκλωμα της ηλεκτρικής κιθάρας"
 58. Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Μορφές του ΄21“ στο Μουσείο Μπενάκη
 59. Η Άννα Φιλίνη εκθέτει στο Ίδρυμα Κακογιάννη
 60. Ο Μάρκος Κούμαρης στο "Μουσικό Κουτί"
 61. Ο Δημήτρης Δημόπουλος επανέρχεται με την Καφρόκρεμα
 62. Ο Στέφανος Παλλαντζάς στην ΕΡΤ2
 63. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΙ
 64. Deutsches Archäologisches Institut: Zwei digitale Vorträge über Phokis
 65. Επίσκεψη στη γενέτειρα του Ερρίκου Τράιμπερ
 66. KinderDocs: “Δεξιότητες και συνδέσεις: το ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία”
 67. Στο θέατρο «Πρόβα» με τον Σωτήρη Τσόγκα
 68. Goethe - Institut Athen: Συζήτηση και προβολές
 69. Θάλεια Ματίκα και Τάσος Ιορδανίδης: “Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι“
 70. Η Έλενα Χατζηιωάννου για την έκθεση «1821 Πριν & Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη
 71. Deutsche Botschaft in Athen: Digitaler Tag der Deutschen Einheit 2021
 72. Πρόγραμμα Υποτροφιών Ιδρύματος Konrad-Adenauer
 73. PHILADELPHIA - Archäologische Exkursion
 74. Δυο απόφοιτοί μας στην όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου»
 75. Παρουσίαση Ταινίας MOG - update: 25.10.21 16:00
 76. Μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο
 77. Παρουσίαση σειράς απομνημονευμάτων Γερμανών Φιλελλήνων
 78. Ο Δημήτρης Δημόπουλος στις 10 Οκτωβρίου στο Faust
 79. Wandertag#114 Κυριακή 10 ΟΚΤ 2021: Πεντέλη σπήλαιο Νταβέλη
 80. Μαρία Σούμπερτ "Στη σφαίρα του μίσους"
 81. Η Ανθή Φουντά σκηνοθετεί «Το μήνυμα»
 82. Βασίλης Κουκαλάνι: “Μια γιορτή στου Νουριάν 21-22“
 83. Εκπομπή CNN Greece για τη Φιλελληνική Βιβλιοθήκη και τις Εκδόσεις Παρισιανου
 84. Ο Paul Saroglou εκθέτει στο Μόναχο
 85. Memories of the Occupation in Greece: Der Film / Η ταινία
 86. Ο πρώτος ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας για τη δεκαετία του 1940
 87. Έλενα Χατζηιωάννου: εκπομπή για το βιβλίο «Σαλός Θεού - Ο μυστικός Μίκης»
 88. Ο Μάρκος Κούμαρης και οι Locomondo ανακοίνωσαν δυο νέες εμφανίσεις τους
 89. Θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 90. Διδάσκεις ή μαθαίνεις ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ?
 91. 225 χρόνια από τη γέννηση του Φιλέλληνα Daniel Elster
 92. Ευχαριστήριο Ζωής Βασιλείου
 93. Wandertag #113 Παρνασσός, δεύτερο μισό ΣΕΠ 2021
 94. Νέο πρόγραμμα, νέες δράσεις KinderDocs 2021/22
 95. Οικονομική Επιθεώρηση: Αφιέρωμα στην Μακεδονία
 96. Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
 97. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2021
 98. Η Βίκυ Απέργη για τον χρυσό παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα
 99. Ulf-Dieter Klemm: "Εξάντας"
 100. DAI: Stellenangebot für die Stelle des Zweiten Direktors
 101. Ν. Αθηναίος/Τελευταίες εμφανίσεις του 5ου Κύκλου Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών
 102. Γιάννης Καλιφατίδης «Μεταφράζω σημαίνει για μένα γράφω μουσική»
 103. Ο Παύλος Αγιαννίδης για τη Μύκονο του 1955
 104. Τα αφιερώματα της Πρεσβείας στους 21 γερμανούς φιλέλληνες
 105. Η Βίκυ Βολιώτη στο ΒΗΜΑ
 106. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει τον 5ο Κύκλο Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών
 107. Εικαστική έκθεση: Iera Polis/I-eromeni
 108. Συνάντηση συμμαθητών στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς ΜουσικήςΑκαδημίας της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
 109. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν
 110. Ο Νίκος Αθηναίος και η ACADEMICA στο 15ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
 111. Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι συναυλίες με τον Δημήτρη Γιάκα
 112. Ξένια Κουναλάκη: “Έτσι κάνουν τα νέα παιδιά“
 113. Κώστας Καλφόπουλος: Άρθρα στο the books’ journal
 114. Hanna von Feilitzsch: "Bittersüße Mandeln"
 115. Ο Δ. Γιάκας συνοδεύει γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όλο τον Αύγουστο
 116. Διαδικτυακά εργαστήρια μετάφρασης
 117. NOTOS - Ξεμείνατε από βιβλία;
 118. Arturo Perez-Reverte: Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς
 119. Το νέο επιστημονικό/τεχνικό βιβλίο του Κώστα Παπαηλιού
 120. Η Χριστίνα Σημαντήρα στην έκθεση "1821 - Οπτική μιας επανάστασης"
 121. Η Athensvoice γράφει για το νέο βιβλίο του Πάνου Παντελούκα
 122. Οικονομική επιθεώρηση Ιούλιος 2021
 123. Υπογραφή δήλωσης προθέσεως για την υλοποίηση του 3ου Ελληνογερμανικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας
 124. Τρεις απόφοιτοί μας στη βραχεία λίστα των βραβείων Public
 125. Αφιερώματα της Πρεσβείας σε γερμανούς φιλέλληνες: Wilhelm Dörpfeld, Ernst Ziller, Ludwig Ross
 126. Π. Αγιαννίδης: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα
 127. Ν. Δοντάς: “Εικόνες για την Όπερα. Αφίσες για την Εθνική Λυρική Σκηνή“
 128. Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020: Ο “Σπυρίδων Τρικούπης“ της Λύντιας Βελισσαρίου – Τρίχα στη βραχεία λίστα
 129. Συμμετοχή της Κυριακής Γονή στην έκθεση στο Πεδίον του Άρεως, Τεχνητή Νοημοσύνη
 130. “Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης” με Έφη Ρευματά και Βίκυ Βολιώτη
 131. Σε video η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Hagen Fleischer από το Philadelphia Verein
 132. Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2021
 133. Ο Νίκος Μουσιόπουλος στο αφιέρωμα της Καθημερινής για τα επαγγέλματα του μέλλοντος
 134. Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Παντελούκα
 135. Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Ταξιδιώτες της Ανατολής“
 136. Η Άντζη Σαλταμπάση μεταφράζει βιβλίο για τον Leonardo da Vinci
 137. Λένα Κιτσοπούλου: "The 1821 - η επιθεώρηση"
 138. Θέατρο στο Μιλάνο με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 139. O Paul Saroglou στην έκθεση "Hellas in München"
 140. NOTOS - Der Sommer ist da!
 141. Απόφοιτοί μας συγγραφείς στα βραβεία βιβλίου Public
 142. Ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 143. Kafka und Griechenland
 144. HSS: «Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί»
 145. FES: "80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται η κοινή κουλτούρα μνήμης;"
 146. Ο Γιάννης Καλιφατίδης μεταφράζει Γιούντιτ Σαλάνσκυ
 147. Ο Βασίλης Κουκαλάνι γράφει για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
 148. Philadelphia Verein: „Griechenland im Umbruch – nach der Revolution von 1821“
 149. Ο Πέτρος Πετρακόπουλος για τη Νέα Διεθνή Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες
 150. Η Άννυ Βιτσέντζου στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» της Έλενας Χατζηιωάννου
 151. Βασίλης Παπαθεοδώρου: "Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος"
 152. Πάνος Παντελούκας: "Ο Σπινέλλι στον κάμπο"
 153. NOTOS - Προσφορά Deutsche Schule - Σχολικά βιβλία σε τιμές Γερμανίας
 154. Wandertag #111 Κυριακή 6 ΙΟΥΝ 2021: Πόρτο Γερμενό
 155. Δ. Δημόπουλος σε 3 διαδικτυακές παραστάσεις της ΕΛΣ
 156. Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός: "70 Χρόνια Ελληνογερμανικής Φιλίας"
 157. Κλάους Ρέγκλινγκ: «Τώρα ή ποτέ» για την ελληνική οικονομία
 158. KAS: Ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης
 159. Digitale Buchvorstellung des Historikers Hagen Fleischer
 160. Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις
 161. FES: Greece and Portugal: Ready to grap the RRF opportunity?
 162. KAS: Διαγωνισμός "Σώστε το περιβάλλον"
 163. DSA-Ein online Jahrbuch
 164. Η Αγγελική Κανελακοπούλου για τη χρονιά που πέρασε
 165. Έκτωρ Κακναβάτος: Ποιήματα 1943-1987
 166. Μ. Σούμπερτ: Βιωματικό Διαδικτυακό Εργαστήριο Δραματοθεραπείας
 167. KAS: Το μέλλον της Ευρώπης - Συζητώντας με τη νέα γενιά
 168. Συνέντευξη του Καθ. ΕΜΠ Απόστολου Παπανικολάου
 169. Η Έμη Βαϊκούση μεταφράζει Βάλτερ Μπένγιαμιν
 170. Ι. Ρόκας, Δίκαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, 2021
 171. Μ. Σούμπερτ - εκδόσεις Διάπλαση
 172. MOG: Πρόσκληση-Παρουσίαση ταινίας
 173. Ο Παντελής Παντελούρης και “Οι Φιλέλληνες του Αμβούργου”
 174. Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου για πτυχιούχους από την Ελλάδα
 175. Ν.Κυριαζής: Νομοθεσία και Δημόσια Διοίκηση
 176. ΔΤ: Πρόγραμμα εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία
 177. Ν. Ψαρρός: "Από πλάγια οπτική γωνία"
 178. Wandertag #110 Κυριακή 25 Απριλίου 2021
 179. FES Athen: Κερδοσκόποι του φόβου;
 180. Notos: Παιχνίδια, δώρα για το Πάσχα και άλλα non books
 181. Διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
 182. James Joyce: Δουβλινέζοι
 183. Α. Κωβαίος: Μπορούν οι Έλληνες να γίνουν ευτυχισμένοι;
 184. Η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα - Θέσεις και εξελίξεις"
 185. Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη: Σύνορα, κυριαρχία, γραμματόσημα
 186. Δ. Δημόπουλος - A virtual standup comedy show
 187. Science Moments Dr.rer. nat. Tobias Sommer-Blöchl
 188. Kinderdocs - Σάββατο 10 Απριλίου
 189. Philadelphia: Vortrag am 21.04.2021
 190. Α. Στριγγάρης: "Ευερεθιστότητα στα παιδιά και τους εφήβους"
 191. Wandertag #109 Κυριακή 18 Απριλίου 2021
 192. Φιλελληνική Βιβλιοθήκη σε επιμέλεια Κώστα Παπαηλιού
 193. Μιρσέα Ελιάντ: "Η νύχτα της Βεγγάλης"
 194. Οικονομική επιθεώρηση Απρίλιος 2021
 195. Ο Κ. Αραβώσης μιλά στο WEN
 196. Λένα Μερίκα: "Μια ζωή στα ροζ"
 197. Για τον Θωμά Μπονέλη από τον Νάσο Ηλιάδη
 198. Μ. Βλασταράκης - Ενίσχυση νεανικής επιχειρηματικότητας
 199. Ο Δημήτριος Λούνδρας στους Ολυμπιακούς του 1896
 200. Verein Philadelphia:Griechenland im Umbruch - nach der Revolution von 1821
 201. Ιδρυτική συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
 202. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ στην τάξη
 203. Σύλλογος γονέων "Σπουδές στο Εξωτερικό"
 204. «Μπήκαμε» στη νέα Εθνική Πινακοθήκη
 205. Ο Δημήτρης Ψαρράς για τον σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή
 206. Σωτήρης Μητραλέξης: “Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία”
 207. «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά»
 208. Μαρία Σούμπερτ: Webinars απο την ΕΔΠΕ
 209. Ο Βάλτερ Πούχνερ στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 210. Οι ξεχασμένες "πληγές" ενός σχολείου
 211. Διεθνής νίκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»
 212. Δύο άρθρα του Αργύρη Στριγγάρη για τη βοήθεια στους ευάλωτους του εγκλεισμού
 213. Ξένια Κουναλάκη: Social Media & Δημοκρατία
 214. Kataster – Grundbuch – Κτηματολόγιο 17.3.2021
 215. Notos: Παραλαβές Μαρτίου
 216. Η Καλλιόπη Αθανασιάδη στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά»
 217. Δύο συλλογές διηγημάτων από την Κατερίνα Καζολέα
 218. KAS Ελλάδας/Κύπρου: Το Μέλλον μετά το Λιγνίτη
 219. KAS: "Beyond Covid19: The way forward for Greek and German Industries"
 220. Εκδόσεις Παρισιάνου - Έκπτωση 10% σε όλα τα βιβλία
 221. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Προκήρυξη διδακτορικής υποτροφίας
 222. Berufskundlicher Tag im Mai
 223. Γερμανική Πρεσβεία: «….με την ψυχή αναζητώντας των Ελλήνων τη χώρα»
 224. Δήμητρα Κουζή και Kinderdocs: Διάφορες εκδηλώσεις
 225. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2021
 226. Ο Βασίλης Μαυρίδης στην DW το 2017
 227. Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;
 228. Δύο διηγήματα της Έμης Βαϊκούση
 229. Βάλτερ Πούχνερ: "Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως δραματουργός"
 230. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" FAQs
 231. Η Κατερίνα Μαούτσου στη διαδικτυακή παράσταση «Ρόζμαρι»
 232. Γιώργος Σταμάτης: "O μετασχηματισμός της οικονομίας: προκλήσεις και παγίδες"
 233. “Ο νέος ‘Αναγεννησιακός Άνθρωπος’ και ο Παρα-επιστημονικός Λαϊκισμός”
 234. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά
 235. Friedrich Ebert Stiftung Athen: "Σύνορα και κορονοϊός"
 236. KAS: "Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές"
 237. “I.X. τραγούδια ιδιωτικής χρήσης” του Νίκου Παπαντώνη
 238. Γιώργος Σταμάτης: "Μέρκελ ή Θάτσερ;"
 239. KAS: "Η Ευρώπη μετά το Brexit" στις 11.2
 240. Η Έλενα Χατζηιωάννου με την Μαρία Ευθυμίου
 241. Μαρία Σούμπερτ: «Οι τρεις εαυτοί – αναζητώντας την ισορροπία στις σχέσεις»
 242. Οι ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
 243. Διεθνής αναγνώριση για την Ντόρα Μπακογιάννη
 244. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2021
 245. Αντώνης Μεταξάς: Η Ποιοτική Ιδιαιτερότητα της Ενωσιακής Έννομης Τάξης
 246. Ενημερωθείτε για την Προσχολική και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη DSA
 247. Interviews mit Alumni der Deutschen Schule Athen
 248. Αργύρης Στριγγάρης: Παιδική κακοποίηση, τι πρέπει να ξέρουμε
 249. Αντί για διερευνητικές, να κάνουμε τα ελληνοτουρκικά ευρωτουρκικά
 250. Hanns Seidel Stiftung: Πρόσκληση σε συζήτηση στις 27.1
 251. Ξένια Κουναλάκη: Επιχειρήματα κατά και υπέρ του ελληνικού #ΜeΤoo
 252. Επαγγελματικός Οδηγός 2020
 253. Παρατείνονται οι διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 254. Ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση για ενδιαφερόμενους γονείς
 255. Δημήτρης Χαραλάμπης: Εκφασισμός και ύβρις
 256. Κλεινόν άστυ: "Γυρίζοντας στην Αθήνα"
 257. Βιβλία οικονομικής θεωρίας από τον Γιώργο Σταμάτη
 258. NOTOS: Μία επιλογή από τις νέες παραλαβές μας σε λογοτεχνικά βιβλία
 259. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στον ΣΚΑΪ 100,3 την παραμονή των Χριστουγέννων
 260. Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει»
 261. ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τον Μπ. Ομπάμα
 262. Διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 263. Ιανουάριος στο KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους!
 264. Δημήτρης Γιάκας: online Μουσικό Αναλόγιο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
 265. Άγιος Βασίλης – Η δημιουργία του μύθου
 266. Να τα πούμε; Η ιστορία πίσω από τα κάλαντα
 267. Sydney Carter: "Standing in the rain"
 268. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2021
 269. NOTOS: Καλή, καλύτερη χρονιά! Frohes Neues Jahr!
 270. Κυριακή Γονή: "τα χέρια μας"
 271. Το Ίδρυμα Heinrich Böll ευχαριστεί την Όλγα Δρόσου
 272. Ήρα Καλιαμπέτσου στην Griechenland Zeitung
 273. Θεόδωρος Πάγκαλος: ΙΜΙΑ / S-300 / ΟΤΣΑΛΑΝ
 274. Dieter Klemm: περιοδικό Εξάντας
 275. Κωνσταντίνα Ψωμά: "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
 276. Η Κυριακή Γονή στην Εποχή των Εικόνων
 277. NOTOS PLUS: Τις τελευταίες ημέρες του 2020 είμαστε ανοιχτα
 278. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην ψηφιακή τάξη
 279. Ο Αντώνης Ρεγκάκος νέος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
 280. Brain drain - Έλληνες του εξωτερικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη
 281. Η Κυριακή Γονή στην Εποχή των Εικόνων
 282. Απόστολος Πίτσος, Τάσος Γιαννίτσης στη Οικονομική Επιθεώρηση
 283. Δημήτρης Δημόπουλος: «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ»
 284. Paula Lakah: Ο πλούσιος καλλιτεχνικός κόσμος της
 285. KAS: Online Discussion on Energy Security in the EastMed, 10.12.2020
 286. Ηλίας Βλάχος: Ομιλία στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
 287. Δήμητρα Κουζή: Παρουσίαση του νέου προγράμματος KinderDocs 2020-2021
 288. Σωτήρης Μητραλέξης. On a viable European Union: some considerations.
 289. Γιάννης Παπαδημητρίου: Neue Misstöne zwischen Deutschland und Griechenland
 290. Ο Παύλος Αγιαννίδης για τον Γιάννη Μπουτάρη
 291. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στις 2.12
 292. “Daniel 16” με τον Βασίλη Κουκαλάνι
 293. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2020
 294. „Der Anfang nach dem Ende – Wie sich Griechenland neu erschaffen hat“
 295. 7-tägige online Einladung zur Museum für Neue Kunst in Freiburg von Kyriaki Goni
 296. Ομιλία του Θόδωρου Σωτηρόπουλου στην εκδήλωση για τον Ίωνα Δραγούμη
 297. Mitgliederversammlung την Τετάρτη 18.11 και ώρα 19:00
 298. Ένα πείραμα της VW στην Αστυπάλαια για ηλεκτροκίνηση
 299. DSA erinnert - Η ΓΣΑ θυμάται 1941-1944
 300. US Elections 2020 - Principles of democracy
 301. Η Αναστασία Καλαντζή σε ιστορίες για τα παιδιά της εποχής του κορωνοϊού
 302. KAS: "Στρατηγικές βιωσιμότητας σε Ελλάδα και Γερμανία"
 303. Μαρία Κατσαρού: When Overwhelmed...
 304. Βασίλης Παπαθεοδώρου: Το «Ημερολόγιο ενός δειλού»
 305. Βοηθώντας τα παιδιά να θέτουν στόχους και να διαχειρίζονται το στρες
 306. Earth Speakr: Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 11:00
 307. Wir gehen in die Verlängerung: Jubiläumsaktion!
 308. Ίδρυση συλλόγου ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίου FU Berlin
 309. Άρθρο του Θόδωρου Σωτηρόπουλου στην Καθημερινή για τον Ίωνα Δραγούμη
 310. Κυκλοφόρησε το 1000ο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης
 311. Η Έλενα Παλλαντζά συντονίστρια σε διαδικτυακό σεμινάριο για μεταφραστές
 312. Στο Διαδίκτυο η “Αντιγόνη – Lonely Planet” της Λένας Κιτσοπούλου
 313. 28η Οκτωβρίου: "Αλαλά - Αέρα"
 314. Διαγωνισμός ζωγραφικής για τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικης κάρτας!
 315. «Ρίτερ, Ντένε, Φος» σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα
 316. Δημήτρης Ψαρράς: «Πώς συλλογάται ο Ρήγας;»
 317. «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Από το εγώ στις μυλόπετρες της ιστορίας»
 318. Παύλος Αγιαννίδης: "Σον Κόνερι - Ο Καβάφης, ο Σωκράτης και δύο τατουάζ"
 319. Στην ΕΡΤ3 το Φεστιβάλ Μολύβου 2020
 320. KAS: Το μέλλον της εκπαίδευσης
 321. Ο Νίκος Μπεχράκης διαδικτυακά στην Aula
 322. Η Vicky Pryce στο Action 24
 323. Παύλος Αγιαννίδης: “ Ενισχύστε το θέατρο, γιατί χανόμαστε“
 324. KAS: "Business Agility during the time of the Covid"
 325. Λένα Κιτσοπούλου: Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα
 326. Κλαίρη Θεοδώρου: Εραστές του φωτός
 327. "Μιλώντας με τους νέους για τις σχέσεις και το σεξ"
 328. Συναυλία της ορχήστρας ACADEMICA του Ωδείου Αθηνών με τον Νίκο Αθηναίο
 329. „(Ein)sicht und Führung“ / «(Εν)όραση και ηγεσία»
 330. Bauprojekt: Goethe-Institut Athen
 331. PITSOS: Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο στου Ρέντη και πάει στην Τουρκία
 332. Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Δεν πιστεύω να φοβάσαι!»
 333. Εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος
 334. Ο Δημήτρης Ψαρράς στην Lifo για τη Χρυσή Αυγή
 335. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στην Βουλή των Ελλήνων
 336. Internationales Volontariat der Deutschen Welle – Deutschland
 337. Κυριακή Γονή: Einladung zum Museum für Neue Kunst, Freiburg
 338. Μαρία Σούμπερτ: Σεμινάριο δραματοθεραπείας
 339. Μαρία Σούμπερτ: "Ήταν κάποτε"
 340. ΕΛΙΑΜΕΠ - Hanns-Seidel: Μετανάστευση
 341. 30ή επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης
 342. Ο Ιταλός Φιλέλληνας Giuseppe Chiappe, δικηγόρος, εθελοντής αγωνιστής, εκδότης εφημερίδας και ...
 343. NotosPlus: Παραλαβές σε βιβλία και άλλα είδη - Αγορές online απλά, γρήγορα και οικονομικά
 344. Οικονομική Επιθεώρηση Οκτώβριος 2020
 345. Το Ινστιτούτο Goethe ανακαινίστηκε
 346. Μαθαίνοντας διαδικτυακά στην εποχή του COVID 19
 347. Leserwettbewerb der Griechenland Zeitung
 348. "10. Newsletter der Open Space Edition" από την Katerina Vatsella
 349. Wandertag#103: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 Παρνασσός
 350. Wandertag #104: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 - Συντήρηση Μονοπατιού
 351. Δημοσιεύσεις για των "Κήπο Δεδομένων"
 352. Μαίρη Χρηστέα. “Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας“
 353. "Οι Λύκοι Επιστρέφουν" παρουσίαση στο Πατάρι του Gutenberg
 354. The Love Boat: Αµαξοστάσιο Απορριµματοφόρων
 355. Μαρία Σούμπερτ: "Η δραματοθεραπευτική σκηνή: Από τη θεατρική σκηνή στην ψυχοθεραπευτική πράξη"
 356. Γιάννης Θεολογίτης: "A World in Transition"
 357. Μαρία Κατσαρού: "Resistance to change"
 358. Τελευταίες παραστάσεις της «Λυσιστράτης», συμμετέχει η Βίκυ Βολιώτη
 359. Κλαίρη Θεοδώρου: Οι κόρες της βασίλισσας
 360. Ορχήστρα ACADEMICA του Ωδείου Αθηνών με Νίκο Αθηναίο: 4 νέες συναυλίες τον Σεπτέμβριο.
 361. economia: "Winning Shipping Strategies"
 362. Δημήτρης Δημόπουλος και "Καφρόκρεμα", 18 & 23 Σεπτεμβρίου
 363. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
 364. Πρόσκληση σε διαδικτυακή συζήτηση στις 9.9.2020
 365. Κυριακή Γονή: 9 Σεπτεμβρίου στην Στέγη του Ιδρυματος Ωναση
 366. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2020
 367. Ακύρωση 1ου Canto Human Voice Festival
 368. Το βιβλίο του Γ. Ράλλη από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 369. Ενα πρωτόγνωρο Φεστιβάλ για την Ανθρώπινη Φωνή στη Ρόδο -Ανάσες της Μαρίας Κάλλας στη μεσαιωνική πόλη
 370. Η Κωνσταντίνα Ψωμά στο στο Φεστιβάλ Όπερας Baroque του Bayreuth
 371. Οι ταινίες της Δήμητρας Κουζή on demand στο Internet
 372. Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το Φεστιβάλ Μολύβου
 373. Η Συμμορία της Τήλας με το Πρώτο Θέμα
 374. Γεώργιος Ράλλης "Η αλήθεια για τους Έλληνες πολιτικούς - Μέρος Α
 375. Γεώργιος Ράλλης "Η αλήθεια για τους Έλληνες πολιτικούς - Μέρος Β
 376. Ξένια Κουναλάκη: “Η νύχτα με τις μάσκες“
 377. Γεώργιος Ι. Ράλλης: «Η αλήθεια για τους έλληνες πολιτικούς»
 378. Διεθνής διάκριση για τον Κώστα Παπαηλιού
 379. Στην μνήμη της Αικατερίνης Λασκαρίδη στην Αγόριανη
 380. Η Γερμανική Πρεσβεία για την ματαίωση της ΔΕΘ
 381. Υποδοχή ακόμη 90 αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία
 382. Νίκος Δοντάς: «80 χρόνια Εθνική Λυρική Σκηνή 1940 - 2020»
 383. Γιάννης & Μαρίνα Αλεξάνδρου: "Στο κόκκινο και στο γαλάζιο"
 384. Λένα Μερίκα: «Ζωή στα ροζ»
 385. Συνεχίζονται οι παραστάσεις της Λυσιστράτης σε περιοδεία
 386. Το περιοδικό "Der Dörpfeldianer"
 387. Χρυσό Παράσημο προσφοράς της Αυστριακής Δημοκρατίας στην Χριστίνα Ρούτνερ
 388. "Τα στέκια" : Το κουκλοθέατρο
 389. Οικονομική Επιθεώρηση Αύγουστος 2020
 390. Απόφοιτοι στην εκπομπή "Προσωπικά" της ΕΡΤ1
 391. Ευχαριστίες για τις ευχές στα 95τα γενέθλια του κ. Werner Ricken
 392. Μαρλένα Πολιτοπούλου: Η «Πηνελόπη των τρένων» στα Γερμανικά
 393. Δήμητρα Κουζή: “Liebe mit Hindernissen - Die Geschichte der Deutschen und Griechen”
 394. Καλλιόπη Αθανασιάδη: Η κορυφαία Ελληνίδα θωρακοχειρουργός
 395. Ιωάννα Δελλαδέτσιμα: "Γιατί το ελληνικό Πανεπιστήμιο στερείται τους καλύτερους"
 396. Ένα τρίγωνο πρότυπο για την Αθήνα
 397. Η Βίκυ Βολιώτη στην παράσταση της Λυσιστράτης στην Επίδαυρο
 398. Ο Γ. Καλιφατίδης μεταφράζει Dürrenmatt
 399. Μουσικό Φεστιβάλ Χίου - Καλοκαίρι 2020 : 3-8 Αυγούστου
 400. 9. Newsletter der Open Space Edition + Preis Effrosyni Kontogeorgou
 401. Δωρεά οικογένειας Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό
 402. Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος στο ''Medea & other friends I made in Athens''
 403. Η Κατερίνα Μαούτσου στο «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»
 404. O Δημήτρης Δημόπουλος περιοδεύει ξανά με την Καφρόκρεμα
 405. Ξεκινούν στις 15 Ιουλίου οι συναυλίες της Ορχήστρας Academica με τον Νίκο Αθηναίο
 406. «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης»
 407. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούλιος 2020
 408. 1st Canto Human Voice Festival - Rhodes
 409. Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 410. Βραβεία Βιβλίου Public 2020
 411. Μαρία Σούμπερτ: "Από που προέρχεται η εξάρτηση. Η σημασία της θεραπείας μέσω τέχνης"
 412. Πάνος Παντελούκας: "Έγκλημα στο Πότζο"
 413. Βασίλης Παπαθεοδώρου: Τρία ακόμη βιβλία
 414. Κώστας Παπαηλιού: "Οι "φροντιστές" της Γερμανικής"
 415. KAS: Δημοσκόπηση για την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα
 416. Hanns Seidel: Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19
 417. Αργύρης Στριγγάρης: Δύο συνεντεύξεις για τη γενιά της πανδημίας
 418. Η «Φρουτοπία» στην ΕΡΤ 2. Όλα τα επεισόδια στο youtube.
 419. Ο Χρήστος Μπαλόγλου για τους καθηγητές "ενός έτους"
 420. Ο Δημήτρης Γιάκας στην Γιορτή της Μουσικής στο Μέγαρο
 421. Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές αποχαιρέτησαν τον Νίκο
 422. Π.Πικραμμένος: "Ευκαιρία να αλλάξουμε την τροχιά της χώρας"
 423. Κωνσταντίνος Αραβώσης: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για το μέλλον του Περιβάλλοντος
 424. Ο Βασίλης Ψάλτης στο 5ο Delphi Forum
 425. Καθημερινή 4.6.2018: "Η Ντόρα πίσω από την Ντόρα"
 426. Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου στον Βασίλη Παπαθεοδώρου
 427. Ροδούλα Κούμαρη-Σταθάκη: "Ένας περίπατος στο Κοιμητήριο Γαλαξειδιού"
 428. Η Αλεξάνδρα Βοβολίνη μιλά στο portraits
 429. Ένα Αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά
 430. Wandertag#103: Δίρφυς στα χαμηλά του βουνού - Κυριακή 14.6.2020
 431. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούνιος 2020
 432. Διαδικτυακή έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων 9/10 Ιουνίου 2020
 433. Νίκο, καλό ταξίδι.
 434. Παναγιώτης Πικραμμένος: «Πρέπει να πλουτίσουμε τη δημοκρατία με νέες διαδικασίες»
 435. Η προσφορά του Werner Hermann προς το Γηροκομείο Αθηνών
 436. World Human Forum: The Echo of Delphi in Ludwigsburg 22-23-24 May 2020
 437. Καλημέρα Κύριε Φώτη σε σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή
 438. 75η επέτειος λήξης Β' ΠΠ: Ψηφιακή εκδήλωση
 439. Πως αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο ο κορωνοϊός;
 440. Άγγελος Κωβαίος: "Τα μυστήρια της Καρλσρούης"
 441. Wandertag #101: Κυριακή 24 Μάη 2020 Ραμνούς με μπάνιο!
 442. Κυριακή Γονή: "Η πύλη ή ας κάνουμε ησυχία για τις φάλαινες"
 443. Παραστάσεις μέσω διαδικτύου
 444. Πάνος Λασκαρίδης: "Συνάντησα τον Σωτήρη"
 445. Η Vicky Pryce σε διαδικτυακη συζήτηση του ΙΟΒΕ
 446. Γιάννης Θεολογίτης: "Beyond the SARS-CoV-2 pandemic"
 447. Οικονομική Επιθεώρηση Μάιος 2020
 448. Wandertag # 100 Κυριακή 10 Μάη 2020 Περίπατος στην Χασιά
 449. Ο Πολύβιος Μαρσάν, βιογράφος της Ελένης Παπαδάκη
 450. Κυριακή Γονή στην "Εποχή των Εικόνων"
 451. NotosPlus: Ανοίγουμε τη Δευτέρα 4 Μαΐου - η online εξυπηρέτηση συνεχίζεται
 452. Μαρία Σούμπερτ: "Η Δραματοθεραπεία στη διαδικτυακή συνθήκη"
 453. Η Αναστασία Καλαντζή σε ιστορίες για τα παιδιά της εποχής του κορωνοϊού
 454. Μένουμε σπίτι με γερμανικές ταινίες από το KInderDocs online
 455. Ίδρυμα Ωνάση: "Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι"
 456. Το εξοχικό του Wilhelm Dörpfeld στην Κηφισιά
 457. "Πώς αλλάζει τον κόσμο μας ο κορονοϊός"
 458. Η εξέλιξη της εξάπλωσης του COVID-19
 459. Η επαγγελματική απασχόληση του Φιλίππου, Μαθητού του Χριστού και η μεσσιακή ιδέα
 460. 30% στα non books και 20% στα παιχνίδια – ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
 461. Ο Μάρκος Κούμαρης στο Artweek
 462. Οι "7 σκύλοι" της Λύντιας Βελισσαρίου-Τρίχα στο ΒΗΜΑ 29.3.2020
 463. Ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου στο OPEN
 464. COVID-19 (2) A sociopolitical and economic perspective. Pride and futility in a technological age
 465. Voucher Κατάρτισης 600€
 466. "Έφυγε" ο Μανώλης Γλέζος
 467. Ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος από τα πρώτα στελέχη που προσφέρουν το 50% του μισθού τους
 468. Οικονομική Επιθεώρηση Απρίλιος 2020
 469. «Πανδημία, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δημοκρατία»
 470. NotosPlus: 20% στα παιδικά βιβλία - Αποστολή με ΕΛΤΑ Πόρτα Πόρτα
 471. Ο Κωστας Παπαηλιού σχολιάζει
 472. Locomondo και Μάρκος Κούμαρης στον ΣΚΑΙ
 473. Μία συνέντευξη του Μάρκου Κούμαρη στο lifo
 474. Η Έλια Δομνηνού σχολιάζει
 475. Η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη "Μεσάνυχτα"
 476. Γιάννης Θεολογίτης: "COVID-19 (Coronavirus) A social and economic perspective"
 477. Μαρία Σούμπερτ: "Περί κανονικότητας στις μέρες του κορωνοϊού"
 478. KinderDocs ONLINE! γιατί μένουμε σπίτι!
 479. Σοφίκα Ελευθερουδάκη: "Γράψε Μπορείς"
 480. Η Μαρία Κατσαρού: Οι συνέπειες του Covid 19 στις σχέσεις...
 481. Δωρεά Αρχείου Βοβολίνη στην Τράπεζα της Ελλάδος
 482. Ίδρυμα Ακατερίνης Λασκαρίδη: Βιβλιοπαρουσίαση του "Ottoman Athens: Archaeology, Topography, History"
 483. Αναβολή παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη
 484. Τελετή παραλαβής της Προεδρίας του IHRA από τη Γερμανία
 485. Διαδικτυακή έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων της DAAD
 486. Ακρόπολη-Μακρυγιάννη: Λήξη Αναστολής έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
 487. Έτος Αντώνη Σαμαράκη και η επίσκεψη στη Σχολή πριν από 36 χρόνια
 488. Ο Στράτος Σωπύλης στην παράσταση “Βασιλιάς Αλέξανδρος”
 489. Γιάννης Βαληνάκης: "Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών" στις 13 Μαρτίου
 490. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2020
 491. Österreichisches Archäologisches Institut Athen: Institutsabend Παρασκευή 6 Μαρτίου
 492. Παρακολούθηση μαθημάτων και προγράμματα μετεκπαίδευσης για καθηγητές Γερμανικών από την Ελλάδα
 493. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Έναρξη έτους Αντώνη Σαμαράκη 25.2.2020
 494. Aspects of an Emerging World B. Times of conflict. Section III
 495. Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος στη θεατρική παράσταση "Μικρές Κυρίες"
 496. Deutsches Archäologisches Institut: Διάλεξη την Τετάρτη 26.02
 497. Wandertag #99: Κατσιμίδι Πάρνηθας - Κυριακή 1 ΜΑΡ 2020
 498. Sommerkurs für Deutsche Sprache und Österreichische Landeskunde
 499. «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45»
 500. Deutsches Archäologisches Institut: Διάλεξη την Τετάρτη 11 Μαρτίου

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Παύλος Αγιαννίδης (79)

Ο Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1979. Ως δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με πολλες εφημερίδες και περιοδικά, με ραδιο [ ... ]