Οι δάσκαλοί μας που εξελέγησαν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο

galitis georgios 2Με αφορμή την αναφορά μας στον Γεώργιο Γαλίτη ως τον μόνο δάσκολο μας που εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο επεσήμανε ορθώς Αγγελική Κανελλακοπούλου ότι και άλλοι εκπαιδευτικοί μας είχαν αυτήν την εξέλιξη. Οπότε θα διορθώσουμε για τον Γεώργιο Γαλίτη, ότι ήταν ο πρώτος και με την αφορμή αυτή θα αναφέρουμε και τους άλλους.

Ας δούμε και τους άλλους:

η Έλενα Παλλαντζά, η οποία είναι και απόφοιτος του 1987. Από το 1997 έως το 2003 εργάστηκε ως φιλόλογος στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και από το 2003 ζει στη Γερμανία και διδάσκει Νέα Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο της Βόννης,

ο Χρήστος Σταυράκος, που ήταν δίδαξε Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία το 1992 και εξελέγη Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στα Ιωάννινα, και 

ο Βαγγέλης Αλεξίου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

pallatza elena

 Έλενα Παλλαντζά
βιογραφικό...

 stavrakos christos                  

Χρήστος Σταυράκος
βιογραφικό...

             alexiou evangelos 

Ευάγγελος Αλεξίου
βιογραφικό...

 

 

Τάκης Ζενέτος (43*) (1926-1977)

zenetos takis 1Ο Τάκης (Παναγιώτης) Ζενέτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και ήταν γόνος εύπορης οικογένειας κοσμηματοπωλών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής γενιάς. Κατόπιν παρότρυνσης οικογενειακού φίλου προσανατολίστηκε στις αρχιτεκτονικές σπουδές στη Γαλλία. Με αυτήν την προοπτική μαθήτευσε στη σχολή αρχιτεκτονικού σχεδίου («Σχολή Αρχιτεκτονικών Μελετών») η οποία απευθυνόταν σε σπουδαστές του Ε.Μ.Π. το οποίο, όπως όλες οι σχολές, υπολειτουργούσε την περίοδο της κατοχής.

Το 1945 έφυγε απ’ την Ελλάδα με υποτροφία για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux Arts στο εργαστήριο του Otello Zavaroni. Το 1952 τελειώνει τον κύκλο σπουδών του στη σχολή και το 1953 παρουσιάζει τη διπλωματική του εργασία με θέμα «Μικρόπολις – Αυτόνομη οικιστική μονάδα».

Επέστρεψε στην Ελλάδα οριστικά το 1955 και άνοιξε σε συνεργασία με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη γραφείο μελετών στην οδό Ακαδημίας 61. Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα γόνιμα. Τα πρώτα έργα μαζί με τον Μαργαρίτη Αποστολίδη (εξάδελφο του Νίκου Αποστολίδη, αποφοίτου της Αραχώβης και συνομήλικου του Ζενέτου) είναι τα εργοστάσια Φιξ και APCO, το μονόσπιτο στο Καβούρι και η πολυκατοικία στην Λ. Αμαλίας 34. Ακολούθησαν οι μονοκατοικίες στη Γλυφάδα, Ψυχικό και η πολυκατοικία στην οδό Ηρώδου Αττικού. Ωστόσο, μέχρι το 1962 παραμένει ουσιαστικά άγνωστος. Το έργο του δημοσιεύτηκε με τη βοήθεια του Ορέστη Δουμάνη, υπεύθυνου αρχιτεκτονικών θεμάτων στον «Ζυγό» ,αργότερα διευθυντή σύνταξης της «Αρχιτεκτονικής», ιδρυτή των «Αρχιτεκτονικών Θεμάτων» καθώς και υπεύθυνου συντάκτη για το ελληνικό τμήμα του «World Architecture». Επίσης έργα του δημοσιεύτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά περιοδικά. Ο Ζενέτος ολοκλήρωσε συνολικά 120 έργα, ανάμεσα στα οποία είναι το χωροταξικό σχέδιο του Λεκανοπεδίου Αττικής, πολλά βιομηχανικά κτήρια καθώς και σημαντικές πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.

Ταλαντούχος «συνθέτης», με άρτια επιστημονική κατάρτιση και ευρύτατες τεχνολογικές γνώσεις, αντιμετώπισε με την ίδια ευσυνειδησία, σοβαρότητα και συνέπεια όλα τα έργα που μελέτησε, έργα που χαρακτηρίζονται από τη λειτουργικότητα της οργάνωσης ,την καθαρότητα της μορφής, τη σαφήνεια της κατασκευής, την ευελιξία και τη δυνατότητα συμμετοχής του χρήστη στη διαμόρφωση του περιβάλλοντός του, τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και την ανάδειξη των λεπτομερειών, τον σεβασμό τού τοπίου ή τη δραστική επέμβαση στο περιβάλλον, ανάλογα με την περίπτωση.

zenetos takis kavouriΔίνει έμφαση στη λειτουργία των κτηρίων αλλά και στην κατάργηση των συμβατικών όγκων. Δέχεται να ασχοληθεί με τις μορφολογικές επιπτώσεις της σύλληψής του αφού πρώτα εξασφαλίσει τις απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις.

Τα μικρά έργα του, τα περισσότερα βίλες στην Αττική έχουν και τον πιό έντονα προσωπικό χαρακτήρα του. Το έργο τού Τάκη Ζενέτου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από ένα μικρό κύκλο νέων αρχιτεκτόνων, πολλούς από τούς όποιους επηρέασε σημαντικά.

Αριστερά: Το "Μονόσπιτο στο Καβούρι" και η πηγή της εικόνας είναι: weekend-houses.blogspot.com. Το σπίτι ανήκε στον Γιάννη Κατσικόπουλο, γνωστό κοσμηματοπώλη της Αθήνας στις δεκαετίες '60 και '70 και σήμερα έχει κατεδαφιστεί και αναφέρουμε ότι ο πατέρας του Ζενέτου ήταν επίσης κοσμηματοπώλης. 

Σε μία εποχή στην οποία κυριαρχούσε η μαζική, πρόχειρη δόμηση, ο Ζενέτος υποστήριζε ότι η ανθρώπινη κατοικία πρέπει να είναι το υψηλότερο και πλέον πολυτελές προϊόν του σύγχρονου πολιτισμού. Θεωρούσε απαραίτητη την κατάργηση του κύβου κουτιού της μοντέρνας κατοικίας και την ενσωμάτωσή της στο περιβάλλον. Την περίοδο εκείνη η Αθήνα ζούσε την εποχή της αλόγιστης καταστροφής των παλαιότερων κτηρίων και την ανέγερση κακότεχνων πολυκατοικιών που στέγασαν τους εσωτερικούς μετανάστες.

zenetos takis lykavittosΟ Ζενέτος όμως είχε ήδη οραματιστεί την εξέλιξη της πόλης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Δύση. Είχε προβλέψει τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επηρέαζαν τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου και τα επόμενα χρόνια θα προσπαθούσε να διατυπώσει τη δική του άποψη για την ιδανική μορφή της και να χτίσει κτήρια που θα την υπηρετούσαν. Η πεμπτουσία της πολεοδομικής και χωροταξικής φιλοσοφίας του Τάκη Ζενέτου περιέχεται στην έρευνά του, όπως διατυπώθηκε στην πρότασή του για την Ηλεκτρονική Πολεοδομία (1962), δηλαδή στην ένταξη των πιο πρόσφατων κατακτήσεων της ηλεκτρονικής επιστήμης και τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Δίπλα: Το Θέατρο του Λυκαβηττού (1964-65). Πηγή εικόνας: www.culture2000.tee.gr

Τα κείμενά του ήταν πάντα γεμάτα με τεχνικά δεδομένα, διασταυρώσεις και πιστοποιήσεις για την δυνατότητα υλοποίησης, κείμενα που υπερασπίζονταν τη συμβατότητα των ιδεών του με τα προβλήματα του παρόντος κόσμου αλλά και ενός κόσμου που ο Ζενέτος οραματιζόταν.

zenetos takis glyfada xanthou 21 katrantzosΑριστερά: Μία από τις δύο βίλες της οικογένειας Κατράντζου στην Γλυφάδα, στην οδό Ξάνθου 21, η οποία σήμερα έχει κατεδαφιστεί. Πηγή της εικόνας είναι το βιβλίο "Τάκης Χ.Ζενέτος: Ψηφιακά Οράματα και Αρχιτεκτονική" της Ελένης Καλαφάτη και του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου

Εκεί που ίσως εκφράστηκε απελευθερωμένος από προστριβές με υπηρεσίες και πελάτες ήταν τα τέσσερα ρυθμιστικά που ανέλαβε το 1966. Η πίστη του σε μια ζωή εν εξελίξει που διαρκώς προσβλέπει στο μέλλον τον αποξένωσε από την παρούσα ζωή.

Ο Τάκης Ζενέτος αυτοκτόνησε το 1977 πηδώντας από το παράθυρο του γραφείου του στο Κολωνάκι.

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ από την σειρά: Ταξίδι στον Πολιτισμό για το Υπουργείο Πολιτισμού Αρχιτεκτονική - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ - Έλληνες Αρχιτέκτονες- ΤΑΚΗΣ ΖΕΝΕΤΟΣ...

"Όταν ο Τάκης Ζενέτος οραματιζόταν τις «έξυπνες πόλεις»" από το vima.gr...

"Το σύμπαν του Τάκη Ζενέτου" από την Καθημερινή…

 Τάκης Ζενέτος: Πολυκατοικία στην Ηρώδου Αττικού 17...

"Έφυγε" ο Γεώργιος Γαλίτης, καθηγητής των Θρησκευτικών

galitis georgios 2Έφυγε την Πέμπτη 28.7.2022 σε ηλικία 96 ετών ο καθηγητής των Θρησκευτικών Γεώργιος Γαλίτης, ο οποίος ήταν στην Σχολή μεταξύ 1959 και 1969. Αντιγράφουμε από την ενότητα "οι δικοί μας Έλληνες":

Ο Γεώργιος Αντ. Γαλίτης γεννήθηκε στίς 8.11.1926, τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα, σπούδασε Θεολογία καί Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Marburg, Bonn και Mainz Γερμανίας. Το 1960 ανακηρύχθη διδάκτωρ, το 1964 υφηγητής, το 1966 εντεταλμένος υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1969 τακτικός καθηγητής της Ιστορίας των Χρόνων της Κ.Διαθήκης καί Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπηρέτησε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών από τό 1959 μέχρι το 1969 διδάσκοντας το μάθημα των Θρησκευτικών (Ορθόδοξη Θεολογία), αλλά μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη λόγω της εκλογής του ως καθηγητής και μάλιστα είναι ο πρώτος δάσκαλος του σχολείου, που έγινε Τακτικός Καθηγητής Πανεπιστημίου. 

Περισσότερα...

Δείτε το δημοσίευμα στην "Ρομφαία" με τίτλο "Ο Καθηγητής Γεώργιος Αντ. Γαλίτης κεκοίμηται"...

Δείτε το άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'...

Το 2000 είχε εκδόσει απο της εκδόσεις "Αστερισμος - Λιζα Έβερτ" το βιβλίο: "Παύλος Ο Απόστολος Των Ελλήνων"...

Άγγελος Κωβαίος: "Από τον Βενιζέλο στον Μάμετ: Η αναζήτηση της σαφήνειας"

kovaios angelosΗ εποχή της σύγχυσης και της θολούρας γεννά πολιτικά αποτελέσματα τα οποία δεν είναι προφανή. Τα όσα σημειώνει ο πρώην αντιπρόεδρος των ελληνικών κυβερνήσεων στο τελευταίο βιβλίο του και η αντίστιξή τους με τα δοκίμια του διάσημου αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, είναι διαφωτιστικά, όσο και επώδυνα.

Το τελευταίο έργο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» είναι ίσως το χρησιμότερο εγχειρίδιο για την ερμηνεία και την κατανόηση της πρόσφατης ιστορικής περιόδου της Ελλάδας. Θα το διαπιστώσουν όσοι το διαβάσουν, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία ιδιαιτερότητα. Δεν πρόκειται για κείμενο με το οποίο κανείς θα συμφωνήσει ή θα διαφωνήσει. Πρόκειται για καταγραφές περιστατικών μίας κρίσιμης περιόδου για την υπόσταση της χώρας, η οποία όπως σημειώνει και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (ορθότερα: των κυβερνήσεων), δεν έχει τελειώσει, καθώς «έχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα».

Δείτε το άρθρο του Άγγελου Κωβαίου στο protagon.gr...

Οικονομική Επιθεώρηση Αύγουστος 2022

economia apr 2022Κυκλοφόρησε το τεύχος του Αυγούστου 2022 της Οικονομικής Επιθεώρησης με θέμα "Οδύσσειας συνέχεια για την ελληνική οικονομία".

Τον Αύγουστο η ελληνική οικονομία συμπληρώνει 4 χρόνια από την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πλέον τα… νησιά των Μνημονίων ανήκουν στο παρελθόν αλλά τα νερά στα οποία πλέει κάθε άλλο παρά γαλήνια είναι. Τους επόμενους μήνες η «απόλυτη καταιγίδα» απειλεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Πώς βρίσκει το ελληνικό «σκάφος» η συγκυρία αυτή; Υπάρχει κάποιο θετικό αποτύπωμα από την περίοδο των Μνημονίων; Αναζητώντας απαντήσεις απευθυνθήκαμε στον επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών που συγκρότησε η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της Οικονομίας, Χριστόφορο Πισσαρίδη, στον επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα την περίοδο 2010-13, Μπομπ Τραα και στον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Περισσότερα...

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα"

laskaridis grammatosima 2022Με μεγάλη χαρά, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει τη νέα έκδοση Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947, έργο του κ. Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η Ελλάδα παρουσιάζει πλούσια ανάπτυξη της εδαφικής κυριαρχίας μετά την έκρηξη της Επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του κράτους το 1830. Η μελέτη εξετάζει στη γενεαλογία των εδαφικών μεταβολών της Ελλάδας και τη συμβολοποίησή τους μέσω του γραμματοσήμου. Η ταξινόμηση και η διαχρονική συσχέτιση των περιπτώσεων γίνεται με κριτήριο τον βίαιο ή τον ειρηνικό τρόπο κτήσης του εδάφους, την επιτυχία ή την αποτυχία της εδαφικής μεταβολής, τη μονιμότητά της, την παρένθετη μεταβολή, την αλλοίωση ή την ακύρωση της κυριαρχίας του ελληνικού κράτους από ξένη κατοχή και κυριαρχία, την εδαφοποίηση πολιτικής μη κρατικής εξουσίας, την κατοχή ξένου εδάφους, την εξωχώρια ελληνική στρατιωτική παρουσία ή την ξένη στρατιωτική φίλια παρουσία στην Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το γραμματόσημο και η ταχυδρομική σφραγίδα παρακολουθούν και εκφράζουν τις μεταβολές της εξουσίας που καθορίζουν το έδαφος και τους ανθρώπους.

Περισσότερα...

Reunion αποφοίτων ΓΣΑ τάξη '72. Πάρτυ 2 Σεπτεμβρίου 2022

iordanidou eleftheroudakiΑγαπητές μας συμμαθήτριες και αγαπητοί μας συμμαθητές,                                   

…και όμως, πέρασαν ΠΕΝΗΝΤΑ (50) ολόκληρα χρόνια από την αποφοίτησή μας στη ΓΣΑ!
Σκεφτήκαμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και δικαιολογία να βρεθούμε όσοι περισσότεροι μπορούμε και να το γιορτάσουμε.

Κανονίζουμε λοιπόν τα εξής:
· Πότε; Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.30
· Πού; Πού αλλού; Στην αυλή του σχολείου! (Ναι, είναι ακόμη εκεί, στο Μαρούσι).
· Τι; Με finger food, ποτό, DJ με μουσική της εποχής μας, να ιδωθούμε, να θυμηθούμε τα παλιά και να γελάσουμε!
· Ποιοι; Εκτός από όλους εμάς, σας περιμένει και…μια ΤΕΛΕΙΑ έκπληξη που θα τη μάθετε εκείνη την ημέρα!!!
Όσοι λοιπόν από σας ενδιαφέρεστε, (ελπίζουμε όλοι!), ενημερώστε μας στα email: sofikaeleftheroudaki@gmail.com, niovijo@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6947303656 (Νιόβη).

Τα έξοδα (φαγητό, ποτό, μουσική, επιστάτης, ηλεκτρολόγος) θα κυμαίνονται από 32 έως 35 Ευρώ ανά άτομο.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για την συμμετοχή σας έως το αργότερο τις 15 Ιουλίου. Μόλις έχουμε καλύτερη εικόνα για τις
συμμετοχές, οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό ποσό, θα σας στείλουμε τραπεζικό λογαριασμό όπου θα καταβάλετε τα χρήματα...

Επειδή ο Αύγουστος είναι μήνας απουσιών… και μόλις τελειώσει, τσουπ!, έφτασε η 2α Σεπτεμβρίου, θα σας παρακαλέσουμε να κάνετε
την πληρωμή έως τις 30/7/2022, γιατί θα χρειαστεί να δώσουμε προκαταβολές.
Όσοι από εσάς έχετε φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, μπορείτε να μας τις στείλετε με email και θα προσπαθήσουμε να τις παρουσιάσουμε εκείνη την ημέρα.
Και κάτι τελευταίο: Παράκληση…τα έτερα αγαπημένα μας ημίσεα…να κάνουν κάτι άλλο εκείνη την ημέρα!
Θα χαρούμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να σας δούμε! Νιόβη Ιορδανίδου και Σοφίκα Ελευθερουδάκη

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (6-13.8.2022)

giakas dimitris 1Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων επανέρχεται για 18η συνεχή χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη μαγευτική Σύρο, για να προσφέρει για μία ακόμα φορά ένα πρόγραμμα συναυλιών υψηλών προδιαγραφών με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων μουσικών αλλά και εξαίρετων σολίστ από το εξωτερικό.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, φέρνει κοντά παγκοσμίου φήμης σολίστες και σύνολα, παρέχοντας ένα στέρεο έδαφος για τη δημιουργικότητα της μουσικής δωματίου διεθνούς επιπέδου, ενώ παρουσιάζει masterclasses και συναυλίες σε ένα ευρύ κοινό από όλον τον κόσμο, υπηρετώντας μία σπουδαία αποστολή, την προώθηση της τέχνης της κλασικής μουσικής. Το Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 2004 και διοργανώνεται έκτοτε από το Δίκτυο Κλασσικής Μουσικής ΑΜΚΕ, υπό την οργανωτική επιμέλεια των μελών του Φώτη Καραγιαννόπουλου, Κώστα Φωτόπουλου, Γιώργου Φουφόπουλου και Γιάννου Μαργαζιώτη.
Ο Δημήτρης Γιάκας, στην φωτογραφία, εμφανίζεται την Τετάρτη 10 Αυγούστου. Δείτε όλο το πρόγραμμα...

Οι Locomondo συνεχίζουν και τον Αύγουστο

koumars markosΟι Locomodo συνεχίζουν τις εμφανίσεις και μέσα στον Αύγουστο. Οι δύο συναυλίες τους στην Κύπρο αναβλήθηκαν, αλλά θα ορισθούν ξανά νέες ημερομηνίες. Πρώτος σταθμός είναι το Νεστόριο, στο γνωστό φεστιβάλ της Καστοριάς που επανέρχεται με μεγάλα ονόματα:

4 Αυγούστου: 42o RIVER PARTY – REBOOT, Νεστόριο Καστοριάς
6 Αυγούστου: Ρόδος
7 Αυγούστου: Κάλυμνος Beach Party

στις 12 Αυγούστου θα εμφανιστούν στην Γαλλία στο Evian scénes estivales 2022

19 Αυγούστου: Λεωνίδιο
31 Αυγούστου: Παλαιό Φάληρο

Περισσότερα...

Επίσκεψη Μπέρμποκ: Τα μηνύματα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προς Αθήνα και Άγκυρα

baerbock annalenaΗ Annalena Baerbock, η γερμανίδα ΥΠΕΞ επισκέφθηκε την Ελλάδα  και με αφορμή τις δηλώσεις και τις επισκέψεις της επιλέξαμε ένα άρθρο της εφημερίδας "Καθημερινή":

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, τα γερμανικά κρατητήρια της κατοχικής περιόδου στην Οδό Κοραή και τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό επισκέφθηκε χθες, κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψής της στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Κατά την ξενάγησή της στη δομή προσφύγων η κ. Μπέρμποκ συνοδευόταν από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία του Frontex, καθώς και την ΜΚΟ Solidarity Now.

Δείτε το άρθρο του Βασίλη Νέδου...

Η Marita Schwarz συνταξιοδοτείται και μας αποχαιρετά

schwarz marita 2022Η Μαρίτα ήρθε στη Σχολή πριν από 12 χρόνια και εργάστηκε σαν νοσηλεύτρια.
Παράλληλα όμως βοηθούσε και στην υποδοχή, αλλά τα γερμανικά της και τα ελληνικά της ήταν αυτά που την έκαναν πολύ δημοφιλή γιατί πάντα και τις δύο γλώσσες τις χρησιμοποιούσε γελώντας. Πολλές φορές έτυχε να την ακούσουμε να απαντά στο τηλεφωνικό κέντρο αλλά και πολλές φορές να προτείνει το magic tea, το χαμομήλι, που "ξεγελούσε" τα παιδιά.
Ένα από αυτά, η κόρη της, τελείωσε την Σχολή και ζει στην Γερμανία.
Μόνο καλά μπορούμε να λέμε για την Marita, που πάντα χωρίς να διαμαρτύρεται εξυπηρετούσε τους πάντες.
Θα μας λείψει και δεν θα έχουμε ποιόν να πειράζουμε.

Comedy Night στη Θεσσαλονίκη με τον Δημήτρη Δημόπουλο

dimopoulo dimitris-50% για Είσοδο 2 Ατόμων με Ποτό σε μία Comedy Night με τον Δημήτρη Δημόπουλο, σε μία Παράσταση με τον... πρωτότυπο τίτλο «Best Of Δημήτρης Δημόπουλος»!

Tα καλύτερα αποσπάσματα από τους Stand up μονολόγους του, στο Ian's Lounge Bar του Regency Casino, την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 21:30.

Περισσότερα...

Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Αμφιβολίες και Όνειρα“

alexandrou giannis marina amfivoliesΜόλις κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα των Γιάννη και Μαρίνας Αλεξάνδρου (ψευδώνυμο του εδώ και χρόνια επιτυχημένου συγγραφικού ζευγαριού που αποτελείται από τον απόφοιτό μας Γιάννη Γεωργακάκη και τη σύζυγό του Μαρίνα) με τίτλο “Αμφιβολίες και Όνειρα“, από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Στο βιβλίο, μια σύµπτωση ενώνει τη ζωή δύο διαφορετικών γυναικών. Η πρώτη ζει στο σήµερα, ενώ η άλλη αιώνες πριν. Η μια από τις δυο γυναίκες είναι η Μυρσίνη, φιλόλογος, η οποία ονειρεύεται πανεπιστηµιακή καριέρα, και φεύγει από την Αθήνα για να πάει να ζήσει στην Καρδαµύλη. Μετά από περιπέτειες, θα βρει την ευτυχία. Η άλλη γυναίκα είναι η Στέλλα Αλιπράντη, που έζησε στην Αγία Πετρούπολη το 1770: το ηµερολόγιο της θα ανακαλύψει στο µουσείο Ερµιτάζ σε ένα ταξίδι της η Μυρσίνη.

Περισσότερα...

Astrophysicists & Delos Concert at Megaron Athens Concert Hall 22/7/2022

Μία συναυλία με αποστολή…

Μία συναυλία που την είδαν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι…

Ακόμη μία ευκαιρία να δείτε ή να ξανάδειτε την συναυλία της Δήλου με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σε μεγάλη οθόνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Α. Τριάντη) έχετε την Παρασκευή 22.7, στις 19:30 στο πλαίσιο του COSPAR, του σημαντικότερου συνεδρίου αστροφυσικών που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην χώρα μας.

Αυτές τις μέρες ο κόσμος του Διαστήματος βρέθηκε στην Αθήνα και μας έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε για το ALPHA MISSION -ΔELOS τις επαφές με την ΝASA και του άλλους διαστημικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στο ARTEMIS MISSION.

Περισσότερα...

Ο Νίκος Χατζηαργυρίου προφητεύει

hatziargyrou nikosΣυναντήσαμε στην εκδήλωση του Goethe στις 8 Ιουλίου τον Νίκο Χατζηαργυρίου, απόφοιτο του 1971, καθηγητή του ΕΜΠ, πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ και θυμηθήκαμε μία προφητική του δήλωση στο πλαίσιο μίας συνέντευξής του στο STARTUPPER στις αρχές του χρόνου, στις 24.1.2022, όταν ο Πόλεμος στην Ουκρανία δεν "υπήρχε" καν στον ορίζοντα.

Με τίτλο "επικίνδυνη η υπερβολική εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές ενέργειας" ο Νίκος Χατζηαργυρίου υπογράμμίζε τον κίνδυνο από την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Στον απόηχο της άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Γαλλία και με την «έκρηξη» του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο τραπέζι των συζητήσεων, κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το ενεργειακό ζήτημα με σχετική ασφάλεια κρίνεται παρακινδυνευμένη. Ο Καθηγητής του ΕΜΠ και τέως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Νίκος Χατζηαργυρίου επιχειρεί μια εκτίμηση για την ενεργειακή κρίση, αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση που κρίνεται περισσότερο από επιτακτική.

Δείτε την συνέντευξη...

Χρίστος Τζιφάκις / Από την Κρήτη ως την Κόρδοβα

tzifakis christos 3«Αυτός ο νεαρός μουσικός παίζει με 20 δάχτυλα» ήταν τα λόγια του περίφημου Leo Brouwer για τον δεξιοτέχνη των 6 χορδών και έξοχο συνθέτη Χρίστο Τζιφάκι.

Αυτός ο σημαντικός Έλληνας κιθαριστής -με ρίζες στην Κρήτη- ανήκει σε μια πρωτοποριακή γενιά κιθαριστών, καθώς σταδιακά υιοθέτησε ένα μοναδικό στιλ που συνδυάζει την κλασική μουσική με το flamenco και την jazz.

«Κάποτε, το 1982, παρακολουθούσα έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Στο διάλειμμα άκουσα την κιθάρα του Paco De Lucia. Μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτήν τη μουσική. Πήγα στην Ισπανία και σπούδασα δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους, έκανα γνωριμίες στον χώρο και έτσι άρχισα να έχω επαγγελματικές επαφές και σχέσεις» μας έλεγε ο Χρίστος, ερμηνεύοντας την αφοσίωσή του στο flamenco και στον μαγικό κόσμο που το περιβάλλει.

Δείτε το αφιέρωμα στον Χρίστο Τζιφάκι από την εφημερίδα "ΑΥΓΗ" της 4.7.2022, από όπου δανειζόμαστε και την φωτογραφία...

Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

dakou litoΗ Λητώ Ντάκου (’80) είναι η διευθύνουσα σύμβουλος και βασική δημιουργός του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ - Molyvos International Music Festival – MIMF). Μια διοργάνωση που χαρίζει πολιτισμό μέσα στην κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, με τη συμμετοχή κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών διεθνούς φήμης.

Για το φετινό 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2022 (από Πέμπτη 11 Αυγούστου μέχρι Παρασκευή 19 Αυγούστου) επελέγη σαν θεματική η ‘‘ΟΔΥΣΣΕΙΑ’’. Το έπος αυτό του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, δύναμης και ευρηματικότητας.

Το περιοδικό LIFO αφιερώνει ένα μεγάλο κείμενο στην Λητώ και στις δύο κόρες της για το εξαιρετικά σημαντικό έργο όλων αυτών των χρόνων,

Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ φέρνει την κλασική μουσική στον Μόλυβο της Λέσβου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κατάφερε μέσα σε οκτώ χρόνια να γίνει ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως.

Δείτε το αφιέρωμα του LIFO... 

Δείτε το άρθρο στο Euronews για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το ΔιΦεΜΜ...

Ronald Meinardus: "Die Karten werden neu gemischt"

meinardus ronaldΟ Ronald Meinardus δημοσίευσε ένα άρθρο του στο Qantara.de στις 12 Απριλίου 2022 με τίτλο "Die Karten werden neu gemischt" και υπότιτλο "Streit um die EastMed-Pipeline".

Europa sucht nach neuen Bezugsquellen für Erdgas im östlichen Mittelmeer, um weniger abhängig von Russland zu sein. Doch der Ukraine-Krieg führt zu neuen Konflikten um das Pipeline-Projekt EastMed. 

So schnell als irgend möglich will der Westen seine Abhängigkeit von russischem Öl und Erdgas beenden. Die Suche nach alternativen Bezugsquellen läuft auf Hochtouren. Ins Blickfeld ist einmal mehr das östliche Mittelmeer gerückt. Hier werden große Erdgasvorkommen vermutet. Zudem: In Europas südlicher Nachbarschaft sind die Bedingungen ideal, um Sonnenenergie in Elektrizität umzuwandeln und diese sodann in transkontinentale Stromnetze einzuspeisen.

Den Transport von Rohöl über die Ozeane besorgen vor allem riesige Tankschiffe. Erdgas wird bevorzugt über ein Netz von Pipelines zu den Verbrauchern befördert. Die Streckenführung der Röhren ist längst zu einem Politikum ersten Ranges geworden. Das zeigt beispielhaft der Streit um Nordstream 2: Die Pipeline, die russisches Erdgas nach Deutschland transportieren sollte, wurde zum Symbol für Berlins Abhängigkeit von Putin.

Δείτε όλο το άρθρο...

Locomondo: καλοκαιρινή περιοδεία

koumars markosΟ Μάρκος Κούμαρης (’92) και οι Locomondo ανακοίνωσαν την περιοδεία τους για το καλοκαίρι του 2022. Τα live τους είναι πάντα μία μεγάλη γιορτή! Οι εμφανίσεις τους είναι αξέχαστα συναυλιακά πάρτι με αγαπημένα τραγούδια, ανεβαστικούς ρυθμούς και ατελείωτο χορό, και μάς προσκαλούν να γίνουμε όλοι μία παρέα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού! Άλλωστε, «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα»!

Οι συναυλίες ξεκίνησαν ήδη (με την πρώτη στο SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στις 23/06) και συνεχίζονται μέχρι 31/7 σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ πρόκειται να συνεχιστούν και αργότερα (to be continued).

 

 

Περισσότερα...

Philadelphia Stammitisch στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου

philadelphia stammtisch 14072022Diesmal im Garten des Byzantinischen Museums
Treffpunkt des Stammtisches ist diesmal das „Illissia Bistrot & Café“ im Garten des Byzantinischen Museums

(Adresse: Leof. Vasilissis Sofias 22, Metro-Station Evangelismos)

Jeweils am zweiten Donnerstag im Monat ab 18:30 Uhr
Nächster Termin: 14. Juli 2022

Wir freuen uns auf Ihren Besuch!

Εμείς θα προσθέσουμε στην πρόσκληση του Philadelphia ότι ο χώρος του Βυζαντινού Μουσείου συνδέεται με μία παράξενη ιστορία:

Sophie de Marbois duchess of PiacenzaΗ Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρύν, που έφερε τον τίτλο Δούκισσα της Πλακεντίας, κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας (Πιατσένσα), πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής της στο Ναύπλιο, την Αθήνα, αλλά και την Πεντέλη. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τόσο η ίδια όσο και η κόρη της Ελίζα, διέθεσαν πολλά χρήματα στον αγώνα και διεκρίθησαν για τον φιλελληνισμό τους. Η ίδια έγινε ενεργό μέλος του Φιλελληνικού Κομμιτάτου πουλώντας τα κοσμήματά της και συγκεντρώνοντας το ποσό των δεκατεσσάρων χιλίαδων φράγκων, αλλά και προσφέροντας και άλλα εννιά χιλιάδες φράγκα και πέθανε στις 2 Μαίου 1854.

Όταν είδε την περιοχή μαγεύτηκε τόσο που την παρομοίασε με τα "Ηλύσια Πεδία" (όπως αναφέρονται στον Όμηρο) και έφτιαξε μία βίλα με το όνομα "Βίλα Ηλύσια", έργο του Σταμάτιου Κλεάνθη. Για τον λόγο αυτό η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του "Ηλυσιακού" (με "Η" και ένα "σ") πήρε το όνομά της από την ονομασία  αυτή, παρόλο που οι κάτοικοι της περιοχής των Κουπονιών, όπως ονομάζονταν οι Αμπελόκηποι, το(υ) Γουδί (ή), η Καισαριανή και το Παγκράτι, θα θεωρήσουν ότι το όνομα προέρχεται από τον Ιλισσό ποταμό.

Περισσότερα...

Δύο απόφοιτοί μας στην όπερα ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

koutroumbas nikos 1Ο Νίκος Κουτρουμπάς (’63) και ο Γιώργος Παπαπαύλου (’69) συμμετέχουν στην νέα Όπερα “ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ“ η οποία έρχεται σε πρώτη παρουσίαση στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Συγκεκριμένα, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη νέα αυτή όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου για τέσσερις παραστάσεις στις 8, 10, 12 και 13 Ιουλίου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Ώρα έναρξης: 19.30 (Κυριακή: 18.30). Το σπονδυλωτό αυτό έργο –μια ανάθεση της ΕΛΣ στον συνθέτη–, σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, πραγματεύεται το ζήτημα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία. Διευθύνει ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης και σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου.

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20, €25, €30, €35, €40, €45, €60
Φοιτητικό, παιδικό: €12
Περιορισμένης ορατότητας: €10

Η Μέσα χώρα θα ερμηνευτεί από σολίστες άνω των 65 κατά βάση, μπολιασμένους με κάποιους νεότερους. Κάποιοι με πολυετή καριέρα, άλλοι ερασιτέχνες, άλλοι αμιγώς λυρικοί ερμηνευτές, άλλοι όχι. Η χορωδία αποτελείται από ανθρώπους 65+ επίσης, ενώ συμμετέχει και η Διαπολιτισμική Ορχήστρα, πέρα από την Ορχήστρα της ΕΛΣ.

Περισσότερα...

Δημόσια και Ιδιωτικά - Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

mitsotaki charalambidis 984Για την κλιματική κρίση και το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις μας και να συμβάλλουμε στην αλλαγή του πολιτισμικού μοντέλου, μίλησαν στην εκπομπή “Δημόσια και Ιδιωτικά” η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος και συν ιδρύτρια του World Human Forum, και μέλος της υψηλής επιτροπής του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους και ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα.
Αφορμή για τη συνάντησή τους στο στούντιο του Αθήνα 9.84, το βιβλίο της διακεκριμένης οικονομολόγου, Μάγια Γκέπελ “Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς” (εκδόσεις Ψυχογιός), για το οποίο μίλησαν πριν από λίγες μέρες στο Ινστιτούτο Γκαίτε, παρουσία της συγγραφέως.
«Σε αυτό το βιβλίο η Γερμανίδα οικονομολόγος Μάγια Γκέπελ επισημαίνει ότι οι παγκόσμιες κρίσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία δεν είναι απλές συμπτώσεις. Θυμάμαι τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν διάβασα αυτό το βιβλίο το οποίο βάζει μαζί όλα αυτά τα πράγματα που απασχολούν και τα οποία μέχρι τώρα δεν βλέπαμε πως και γιατί συνδέονται» τόνισε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Δείτε το άρθρο στο athina.gr για την εκπομπή της οποίας την παραγωγή έχει η 'Ελενα Χατζηιωάννου...

Ακούστε την συζήτηση της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη με τον Νίκο Χαραλαμπίδη στην εκπομπή της 3.7.2022...

Οικονομική Επιθεώρηση Ιούλιος 2022

economia jul 2022Κυκλοφόρησε το τεύχος του Ιουλίου 2022 της Οικονομικής Επιθεώρησης με θέμα "Η άνθιση της ψηφιακής γεωργίας".

Αρχικά ήταν η κλιματική κρίση που γεννούσε ανησυχίες για μελλοντικά προβλήματα στην ομαλή κάλυψη των διατροφικών αναγκών της ανθρωπότητας. Μετά ήρθε η πανδημία να αναδείξει τις αδυναμίες της παγκόσμιας τροφοδοτικής αλυσίδας. Τελικά, όμως, ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές βασικών τροφίμων και έφερε στο σαλόνι των σπιτιών τη συζήτηση για «επισιτιστική κρίση το φθινόπωρο». Ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Το τεύχος Ιουλίου της Οικονομικής την αναζητά στην «άνοιξη» της ψηφιακής γεωργίας και στις ριζικές αλλαγές που μπορεί να φέρει η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων, η ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών πρακτικών και ριζικά νέων οργανωτικών σχημάτων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών αγαθών ή καλύτερα αυτού που περιγράφεται με τον όρο «αγροδιατροφικός τομέας».

Περισσότερα...

Philadelphia - Παρουσίαση του βιβλίου "Wirbel"

wirbel elisabeth HeidenreichΑπό τον Ελληνογερμανικό Σύνδεσμο “Philadelphia“ (Μονεμβασίας & Κριεζή 62 – 64, Μαρούσι, τηλ. 210 6848009) λάβαμε την ακόλουθη πρόσκληση για την παρουσίαση, την οποία θα κάνει η Γερμανίδα συγγραφέας Elisabeth Heidenreich για το βιβλίο της Wirbel την Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 20:00

Die Novelle Wirbel erzählt von der Annäherung zweier Menschen im Dritten Lebensalter und, damit verflochten, von unvorhersehbaren, bedrohlichen und zugleich verlo-ckenden Naturkräften.

Alles beginnt mit außergewöhnlichen Turbulenzen auf dem Nachtflug nach Athen, durch die der allein reisende Jurapro-fessor, ein überzeugter Stoiker, und seine Sitznachbarin sich näherkommen. Doch was geschah mit ihnen in dieser Nacht,wem waren sie da ausgesetzt? Die gleiche Frage beschäftigt auch drei befreundete Ärzte. Sie kümmern sich auf einer In-sel um Flüchtlinge, die in ihren Schlauchbooten Wellengang und Wetter preisgegeben sind und die furchterregende Naturauf ihre eigene Weise deuten.Aufgespannt zwischen Wissenschaft und Geisterglauben,Zuneigung und Zögern erfahren wir von einer Welt jenseitsder Schutzräume und Gewissheiten, von dem, was nichtmehr in unserer Macht steht.

Elisabeth Heidenreich ist Autorin und Professorin i.R. Sie studierte Germanistik und Sozialwissenschaft in Marburg und Frankfurt, schrieb Radio-Features über die Literatur des 20. Jahrhunderts, veröffentlichte Gedichte und Fachbücher und lehrte als Stadt- und Umweltsoziologin an der Universität Kassel und der University of the Aegean. Seit über zwei Jahrzehnten lebt und arbeitet sie in Athen. Frau Heidenreich ist auch Mitglied von Philadelphia.

Moderation: Hubert Eichheim | Eintritt frei auch für Nichtmitglieder
Deutsch-Griechischer Verein Philadelphia Kriezi 62-64 GR-151 25 Maroussi
Tel.: +30 210 68 48 009 E-Mail: info@philadelphia1837.gr www.philadelphia1837.gr

ΕΛΙΑΜΕΠ - Veranstaltung zu der Rolle Deutschlands in den griechisch-türkischen Beziehungen

meinardus ronaldΟ Ronald Meinardus μας έστειλε μία πρόσκληση της ΕΛΙΑΜΕΠ για μία διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο τον ρόλο της Γερμανίας στις ελληνο-τουρκιές σχέσεις:

Gerne informiere ich über ein Webinar am kommenden Montag, den 27. Juni 2022, (16.00-17.00) bei dem es um die Rolle Deutschlands in den griechisch-türkischen Beziehungen geht.

Von ELIAMEP organisiert und von meiner Wenigkeit moderiert werden Fachleute aus den drei Ländern über ein - in meinen Augen - sehr wichtiges, indes unterbeleuchtetes Thema sprechen.

Vielen Dank und viele Grüße

Ronald/

Περισσότερα...

BFFEAE // εικαστική έκθεση // 5-10 Ιουλίου 2022

ebeffae 2022Απο την Εριφύλη Βενέρη λάβαμε την πρόσκληση για την έκθεση

Από τις Susan B. Anthony και Elizabeth Cady Stanton μέχρι τις Θέλμα και Λουίζ ή την τετράδα του Sex and the City, χιλιάδες άρθρα με γνωματεύεις ειδημόνων και μη προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της γυναικείας φιλίας, η οποία αμφισβητείται και εξετάζεται: υπάρχει τελικά;

Η Σοφία Λασκαρίδου, ζωγράφος με σπουδές σε Αθήνα, Παρίσι και Μόναχο, πετυχαίνει την ισότιμη φοίτηση των γυναικών στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, το Μόναχο και το Παρίσι, διατελεί πολεμική ανταποκρίτρια της Αλεξανδρινής «Εφημερίδος» στον Α ́ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο κοσμοπολιτισμός και η κοινωνική τους χειραφέτηση τις ενώνουν καθώς σπάνε δεσμά και στερεότυπα. Κυκλοφορούν μόνες τους σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο διαχωρισμός σφαιρών δράσης των δύο φύλων -η Λασκαρίδου οπλοφορεί μάλιστα, ώστε να προστατεύεται από τους κλέφτες όταν ζωγραφίζει στην ύπαιθρο-, διεκδικώντας την ισόνομη παρουσία τους στον καλλιτεχνικό χώρο και την αυθύπαρκτη καλλιτεχνική τους οντότητα.

Το 1906 η Λασκαρίδου και η Φλωρά-Καραβία πραγματοποιούν κοινή έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Αναγνωρίζονται ως επαγγελματίες δημιουργοί, κάτι ρηξικέλευθο για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Με αφορμή την εικαστική συνάντηση και συνέργεια του 1906, παρουσιάζουμε την έκθεση BFFEAE στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας „Σοφία Λασκαρίδου“ -πρώην οικία της ζωγράφου και οικιστικό έργο του Τσίλλερ- με κεντρική θεματική τη γυναικεία φιλία και συνεργασία στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Παρουσιάζονται γυναικεία συνεργατικά σχήματα αλλά και νέες εικαστικές συμπράξεις με βάση τη φιλία των δημιουργών.

Εγκαίνια: Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, 19.00 - 22.30 μ.μ., Διάρκεια: 6-10 Ioυλίου 2022
Τετ-Παρ: 10.00 - 14.00 μ.μ. & 18.00 - 21.00 μ.μ., Σαβ-Κυρ: 18.00 - 21.00 μ.μ.

Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας „Σοφία Λασκαρίδου“, Λασκαρίδου 120, 176 75 Καλλιθέα

Γιάννης Θεολογίτης: "East versus West - The first act …"

theologitis giannis 1Ο Γιάννης Θεολογίτης μας παρουσιάζει την τελευταία έκθεση "East versus West - The first act …"

Η Ουκρανική κρίση μαζί με τις εκτεταμένες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές στον πλανήτη σηματοδοτούν την αρχή της μακροχρόνιας μάχης εξουσίας και πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

τονίζοντας ότι: οι θέσεις  και οι προβλέψεις του IMTe δεν θέτουν καμία αξίωση ότι τα περιγραφόμενα γεγονότα και οι εξελίξεις θα υλοποιηθούν ή ότι οι εκτιμήσεις μας μπορεί να είναι πιο έγκυρες από άλλες αναλύσεις.

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα... 

“Τηλεαγάπη“ σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση

tileagapi vaikoussi petra hardtΣε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση (’76) κυκλοφόρησε προσφάτως η “Τηλεαγάπη“ της Γερμανίδας συγγραφέως Petra Hardt από τις εκδόσεις Εστία.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα και την Εύα Καραϊτίδη, βεβαίως διότι μου εμπιστεύθηκε το βιβλίο, αλλά και διότι η μετάφραση του τίτλου (Fernlieben, Τηλεαγάπη) ήταν δική της ιδέα. Μια ιδέα που αμέσως προτίμησα από λύσεις του τύπου "αισθήματα εξ αποστάσεως" κ.λπ. Βρίσκω πως έχει μια φρεσκάδα αυτή η λέξη, που επιπλέον εκφράζει με σαφήνεια και απλότητα την νέα πραγματικότητα, αυτήν της εποχής μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Πέτρα Χαρτ –εμβληματική φυσιογνωμία του παγκόσμιου εκδοτικού τοπίου– περιγράφει τις εμπειρίες της στα μεγάλα κέντρα υψηλής τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στη Σίλικον Βάλεϊ και τις πανεπιστημιουπόλεις Μπέρκλεϊ και Στάνφορντ. Οι τακτικές υπερατλαντικές επισκέψεις της γιαγιάς σε παιδιά και εγγόνια στην Καλιφόρνια δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην εξοικείωση με τη ζωή και το εκεί εργασιακό περιβάλλον. Φταίει άραγε η ηλικία της, φταίει το ότι είναι πολύ Ευρωπαία, πολύ καλλιεργημένη, ένας αληθινός «βιβλιοπόντικας»; Η συγγραφέας περιγράφει με αυτοσαρκαστική διάθεση τις σχέσεις μεταξύ των γενεών, μεταξύ των διαφορετικών τρόπων ζωής και συμπεριφοράς.
Περισσότερα...

Δημόσια και Ιδιωτικά: εκπομπή με Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και Χρήστο Μποκόρο

hatziioannou elenaΗ εκπομπή “Δημόσια και Ιδιωτικά“ του Αθήνα 9,84FM μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 7μμ σε επιμέλεια – παραγωγή της δημοσιογράφου Έλενας Χατζηιωάννου (’82). Την περασμένη Κυριακή 19/6, τιμώντας τη μνήμη της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, μεταδόθηκε σε επανάληψη η εκπομπή της 17ης Νοεμβρίου 2019 στην οποία, με αφορμή το έτος Ντα Βίντσι (500 χρόνια από το θάνατό του), η Μαρίνα Λαμπράκη συνομίλησε με τον αγαπημένο της μαθητή, σημαντικό ζωγράφο και στοχαστή Χρήστο Μποκόρο, για τον ιδιοφυή επιστήμονα και εφευρέτη και την εποχή της Αναγέννησης.
Ακούστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπομπή...

«Η Κική και ο Κοκός» Μια αθηναϊκή μουσική παράσταση με τη συμμετοχή τριών αποφοίτων μας

kiki kokos mousiki parastasiΟ γνωστός πιανίστας Δημήτρης Γιάκας (’75) έχει αναλάβει τη μουσική προετοιμασία ενώ παράλληλα θα παίζει πιάνο, η ηθοποιός – τραγουδίστρια και θεατρολόγος Κωνσταντίνα Ψωμά (’88) έχει αναλάβει τα κείμενα και την επιμέλεια, και η βιολοντσελίστα Αμαλία Γιαννοπούλου (’87) θα συνοδεύει με το βιολοντσέλο της, στη λυρική μουσική παράσταση «η Κική και ο Κοκός», που ανεβαίνει την Παρασκευή 24 Ιουνίου (ώρα 21:00) στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στον Ταύρο.

Το ΠΙΟΠ παρουσιάζει τη λυρική μουσική παράσταση «η Κική και ο Κοκός», στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης τουΘεΑθήναι, που είναι αφιερωμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας. Το έργο είναι μια ιστορία με έρωτες και πάθη, με συντρόφους που αγαπιούνται και μισιούνται, η οποία εκτυλίσσεται στην Αθήνα μιας παλαιότερης εποχής, πλαισιωμένη με τραγούδια της ελληνικής λόγιας μουσικής (αθηναϊκό τραγούδι, αθηναϊκή καντάδα, ελληνική οπερέτα και αθηναϊκή επιθεώρηση) που γράφτηκαν μεταξύ 1906 και 1955.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 210 3418051
(Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος, Τ.: 210 3418051 |

Περισσότερα...

 1. Κώστας Παπαηλιού: Διάλεξη στο Meinigen
 2. Reunion της τάξης του 1972 στις 2 Σεπτεμβρίου 2022
 3. H συζήτηση με την Maja Göpel στο Goethe
 4. Ο Θανάσης Γεράνιος για την ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 5. Η Μανταλίνα Ψωμά στην ΕΡΤ2: Μια εικόνα, χίλιες σκέψεις
 6. Δημήτρης Δημόπουλος: τελευταίες παραστάσεις της "Καφρόκρεμας" στην Κρήτη
 7. Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Το δικό μου βασίλειο»
 8. Σωτήρης Τσόγκας: συνεχίζονται 28 Ιουν - 1 Σεπ 2022 “ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ”
 9. Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα: Ομιλία για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη
 10. "Η Θεολογία του Πλήθωνος" - Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022
 11. Alpha mission Δelos - Η συναυλία της 30ης Μαΐου 2022
 12. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "Πρόλογος στο βιβλίο της Maja Göpel"
 13. Maja Göpel: "Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς"
 14. Παιδικός Σταθμός: "ο Μικρός Αντώνης"
 15. 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους
 16. Reunion της τάξης 2002 - Είκοσι χρόνια μετά
 17. Ή Μανταλίνα Ψωμά στη Σχολή Καλών Τεχνών - και σε εκπομπή στην ΕΡΤ2
 18. Πάτρικ Ακρίβος: Ο Hilbrecht στους Ολυμπιακούς του 1936
 19. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Live from Delos - 30, May
 20. Γιάννης Παπαδημητρίου: "200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου"
 21. Ο Σπύρος Αρταβάνης Τσάκωνας μελετά την την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών στα κύτταρα
 22. Γιώργος Σταμάτης: "Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός, Πορεία προς την Αβεβαιότητα"
 23. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "Από τη Δήλο στη Σελήνη για τη Γη"
 24. Philadelphia Verein: Διάλεξη και παρουσίαση του μυθιστορήματος "Οδυσσέας" του James Joyce
 25. "Ίσως γι'αυτό το μάθημα μας το'πανε γαρίδα"
 26. Σε ένα γάμο στην Τζιά
 27. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούνιος 2022
 28. Werner Hermann: "Ο τρίτος που άργησε..."
 29. Stammtisch am 9.06.2022 im Philadelphia - Haus
 30. Νίκος Κυριαζής: "Το πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα"
 31. Wandertag #121: (Ξανά..) Κυριακή 5 Ιουνίου 2022: Μπάνιο στον Ραμνούντα
 32. Στο θέατρο Πρόβα με τον Σωτήρη Τσόγκα: «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού»
 33. Philadelphia: Literaturfestival 3-5.6.2022
 34. Διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας
 35. "Άντε γεια": Ο Αθήνα 9.84 γιορτάζει!
 36. „Heinrich Schliemann und das DAI Athen“
 37. Ανθή Φουντά: “ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ” στο Θέατρο Χώρος
 38. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "ALPHA MISSION ΔELOS"
 39. ΚΟΑ / Ολα στον υπερθετικό - Έτος Στραβίνσκυ
 40. 21st Athens Jazz 23 – 29.05.202
 41. «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση»
 42. Διεύρυνση ΝΑΤΟ: Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία και όχι η Ουκρανία;
 43. Λένα Κιτσοπούλου: "Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος"
 44. ΚΕΤ: οι επόμενες εκδηλώσεις του Μαΐου @ κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων
 45. Νίκος Αθηναίος: Δεύτερος κύκλος συναυλιών της ACADEMICA Αθηνών για το 2022
 46. «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα»
 47. Wandertag#121 Κυριακή 22 Μάη 2022: Μπάνιο στον Ραμνούντα
 48. Ο Δημήτρης Γιάκας στα “Ματωμένα Χώματα”
 49. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν
 50. Ρεσιτάλ Νίκου Κουτρουμπά στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος
 51. Neue Bücher 2022 - Νέες κυκλοφορίες γερμανικών βιβλίων
 52. Κλαίρη Θεοδώρου & Λένα Μαντά: “Γυναικεία Υπόθεση“
 53. Οικονομική Επιθεώρηση Μάιος 2022
 54. Νάνα Παπαδάκη: "Νίκη, απόψε στο πάρτι"
 55. Έκθεση της Άννας Φιλίνη στα Ιωάννινα
 56. Ο Justus Frantz διευθύνει την Underground Youth Orchestra
 57. Έλενα Χατζηιωάννου: "αφιέρωμα στον Νίκο Θέμελη"
 58. NOTOS PLUS - Μικρά δώρα
 59. Philadelphia: "Smyrna in Flammen"
 60. Ο Δημήτρης Γιάκας σε μουσική εκδήλωση για τη Μαντώ Μαυρογένους
 61. Κλαίρη Θεοδώρου: Ο Βασιλιάς Πεθαίνει Πάντα Τελευταίος
 62. Απονομή του Σταυρού επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας στον κ. Α. Σφουντούρη
 63. Ανθή Φουντά: Radio Plays - «Ο παράμεσος» της Yoko Ogawa
 64. "Εξάντας": Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος
 65. Αναγόρευση του Cornelius Prittwitz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ
 66. Κώστας Χατζιώτης "Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας"
 67. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο στην Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου
 68. Ελένη Γέμτου: "Ιστορία της τέχνης"
 69. Ατομική έκθεση της Κυριακής Γονή, Art Collection Deutsche Telekom
 70. Παύλος Μπακογιάννης: "Πάλι κερδίσατε Κωστάκη;"
 71. Prof. Dr. Fthenakis: „Familienentwicklung im Zeitalter der Beschleunigung“
 72. Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα: «Οι γυναίκες στην επανάσταση / Η επανάσταση των γυναικών»
 73. NOTOS PLUS - Σαββατιάτικη προσφορά 1 στα 5
 74. Nο Signal: Οπτικοακουστικό δοκίμιο της Νάνας Παπαδάκη
 75. Δύο απόφοιτοί μας σε μουσική performance στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ
 76. Το "OPEN HOUSE" στο Goethe
 77. Βίκυ Βολιώτη: τελευταίες παραστάσεις στο “Μια ιστορία αγάπης”
 78. Έναρξη της ACADEMICA Αθηνών για το 2022
 79. Θανάσης Γεράνιος: “AKKUYU… Η 11η Τουρκική πυρηνική απειλή"
 80. Θανάσης Γεράνιος: “Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας”
 81. Οικονομική Επιθεώρηση Απρίλιος 2022
 82. Ο Νίκος Παπαντώνης στο Γυάλινο Up Stage
 83. Wandertag#120 : Βροκόλι Πάρνηθας. Κυριακή 10 Απριλίου
 84. Επιτυχής προβολή της ταινίας «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ»
 85. Stammtisch am 14.04.2022 im Philadelphia - Haus
 86. Δυο απόφοιτοί μας στην όπερα “Ιδομενέας“ του Mozart
 87. Wandertag#119 Νότια Πεντέλη Κυριακή 3 Απριλίου 2022
 88. "Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο" στις 29.3
 89. Αναστασία Καλαντζή: δύο βιβλία για την ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους
 90. Ομιλία της Αριάδνης Μαλαμίτση με θέμα τη σύγκριση της covid-19 με τον λοιμό της Αρχαίας Αθήνας
 91. "The EU facing hybrid threats / Russia's hybrid war in Ukraine"
 92. Ο Werner Hermann εκθέτει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
 93. Γεράσιμος Γασπαρινάτος: "ΜΕΛΑΘΡΑ, ΔΟΛΑΡΙΑ, ΣΟΥΙΤΕΣ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ"
 94. Ο Αντώνιος Ρεγκάκος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
 95. Χρήστος Μπαλόγλου: "Χρήστος Κ. Κηπουρός"
 96. Μεταπτυχιακή έρευνα - Αναζήτηση συμμετεχόντων/-ουσών
 97. Ο Στέλιος Βογιατζάκης για το μουσικό συγκρότημα της τάξης του
 98. Buchvorstellung am 17.03.22 im Philadelphia-Haus
 99. NO FINISH LINE ATHENS
 100. DSA Schüler Projekt in der Griechenland Zeitung
 101. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2022
 102. Reunion της τάξης του 2002
 103. Philadelphia Verein: Der Kerameikos in Athen
 104. Ο Στράτος Σωπύλης στο θέατρο 104
 105. Δημήτρης Δημόπουλος: 25 Φεβ - 15 Απρ 2022
 106. KAS Ελλάδας/Κύπρου Πρόσκληση: Συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, 03.03.2022
 107. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο για τον ρόλο του Heinrich Schliemann
 108. Horst Krüger: "Το διαλυμένο σπίτι"
 109. Διονύσιος Αναπολιτάνος: "Υπαρκτικές Τροπικότητες και Φιλοσοφικές Αποτιμήσεις"
 110. Σταύρος Αργυριάδης (79)
 111. Π.Αγιαννίδης: "Κάποτε με τις χρυσές φωνές στον Γαλαξία του Xίλτον"
 112. “Νίτσα Χαρβάτη-Fenton: Μία Ελληνίδα Πρωτοπόρος της Ψυχολογίας“
 113. Δημήτρης Γιάκας: “Τραγούδια της αγάπης” στο Μέγαρο
 114. Wandertag#118 Κυριακή 20 ΦΕΒ 2022 Νότια Πάρνηθα
 115. Ο Χρίστος Τζιφάκης στην "Ισπανική Φαντασία"
 116. Multilingual Webinar: Language Jobs in Greece 22/02/2022
 117. "Τα κακά παιδιά" Επεισόδια 3 και 4 σύντομα στους κινηματογράφους
 118. Νίκος Δελλόγλου, Σύρος: "H Αθήνα έχει γίνει πλέον το «χωριό» μου"
 119. Ο άνθρωπος που χρωματίζει το ασπρόμαυρο παρελθόν
 120. Γιάννης Θεολογίτης: "From the island of Tinos …"
 121. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2022
 122. ΜΕΘ στο "Σωτηρία" από την Χριστίνα Θεολογίτη
 123. Το χιούμορ μπορεί να φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα;
 124. NOTOS: Sesamstraße, Mittelalter und Super-Angebote
 125. Οι δικοί μας, Βαλκάνιοι Τζέφρι Επσταϊν
 126. "Έφυγε" η καθηγήτρια της Σχολής Ute Grimm
 127. Ο Γιώργος Ευγενίδης μιλά στο star.gr
 128. Νέα δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «Ο Πολεμικός μας στόλος είναι το καμάρι μας»
 129. Φωτεινή Μπάνου / Πολυχώρος ΚΕΤ
 130. Literarisches Quartett am 11.02.2022 um 19.30 Uhr
 131. Κυριακή Γονή: Group exhibition in Berlin
 132. Μέγαρο Μουσικής: Ακροάσεις / Γέφυρες - Ανοιχτές Πλατφόρμες
 133. «Τσοκολάτα Παυλίδου». Η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα ...
 134. Νέες μειωμένες τιμές από το ΙΑΣΩ για τη διεξαγωγή rapid & PCR test
 135. Δημήτρης Ποτηρόπουλος: Cascading Terraces στο lifo
 136. Wandertag #117 Κυριακή 23 ΙΑΝ 2022 βόρειος Υμηττός
 137. Στέφανος Παλλαντζάς: Παθητικό κτίριο στο lifo
 138. Ψηφιακή ενημερωση για την Γερμανική Σχολή Αθηνών στις 22.1.22
 139. Εκπτωτικό κουπούνι εκδόσεων Παρισιάνου
 140. NOTOS Προσφορές
 141. Diplomatische Akademie Wien - Sommerkurs
 142. Γερμανία: Το βιβλίο στους κερδισμένους της πανδημίας
 143. Philadelphia Verein: Einladung zu einer Online-Konferenz
 144. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2022
 145. Ο Κώστας Παπαηλιού επισημαίνει για την ΙΖΟΛΑ
 146. Κίτσος Λούης: Έκθεση Ζωγραφικής στη Βιολογία
 147. "Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973"
 148. Η Όλγα Ντάλλα στο GNTM
 149. Χριστουγεννιάτικη δράση της Γερμανικής Πρεσβείας και του περιοδικού «Σχεδία»
 150. Το τεύχος 33 του περιοδικου "Εξάντας"
 151. Wandertag#116: Κυριακή 2 ΙΑΝ 2022, Νότιος Υμηττός
 152. Ευχές από τον Κίτσο Λούη για το 2022
 153. Έκπτωση 20% σε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Παρισιάνου
 154. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Πρεσβείας
 155. Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα
 156. Wandertag#115 Κυριακή 26 ΔΕΚ 2021 Υμηττός
 157. Μάριος Ιορδάνου: Ένιωθα ότι πεθαίνω, έχω χάσει 27 κιλά
 158. Διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Πρεσβείας
 159. PETDEMONIUM // εικαστικό event @ The Creatures
 160. Μαρία Σούμπερτ: Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου.. ξανά!
 161. 5+1 Μαγικά Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 162. Sea versus Continental Powers - The Quest for World Dominance
 163. Ο "Εξάντας" συμπλήρωσε 33 τεύχη
 164. Πρόσκληση στη συναυλία μας «Restart: Συνεχίζουμε από την αρχή»
 165. Κυβέρνηση Σολτς: Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
 166. O Τάσος Γιαννίτσης γράφει για τη σοσιαλδημοκρατία
 167. Άννα Φιλίνη: Ζωγραφικό αφιέρωμα
 168. «Ντάνιελ ΄16» με δύο μαθητές της DSA δίπλα στον Βασίλη Κουκαλάνι
 169. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2021
 170. Katerina Vatsella: 12. Newsletter der Open Space Edition
 171. Συνεχίζεται η έκθεση της Άννας Φιλίνη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου
 172. Μαρίκα Μητσοτάκη: "Συνταγές με ...Ιστορία"
 173. Ο Αντώνης Ρεγκάκος στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 174. Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα: “Αφηγήσεις της Ιστορίας”
 175. Γιώργος Σταμάτης: “Μήπως είμαστε πιο ώριμοι απ’ όσο νομίζουμε;“
 176. Ομιλία Χρυσόστομου Μαντζαβίνου
 177. «Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία»
 178. Κ. Αραβώσης: "Εναρκτήρια ομιλία σε Post Event της Βραδιάς Ερευνητή του ΕΜΠ"
 179. Νίκος Παπαντώνης: “Τις λεωφόρους θα ανοίξω”
 180. Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν: "The Black Bachelor"
 181. Weihnachtsmarkt - Χριστουγεννιάτικη Αγορά
 182. 2ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις»
 183. KAS: Η νέα Eυρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική
 184. 1. Glimpses into the Future - 2. A new world reality in the making
 185. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει την όπερα Ανδρονίκη στο θέατρο Ολύμπια
 186. Ο Χρήστος Γκόρτσος στο 4ο EBI Academic Debate
 187. Βράβευση του Βασίλη Παπαθεοδώρου
 188. Υποκριτική μέσα από την αφήγηση με την Έφη Ρευματά
 189. Η Λιλιάνα Αρεταίου στην εικαστική έκθεση "Solus ipse"
 190. Η Μανταλίνα Ψωμά στην Art Athina
 191. Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2021
 192. Ρεσιτάλ πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη
 193. Η Λητώ Ντάκου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 194. Λένα Κιτσοπούλου: σκηνοθετική επιμέλεια στη “Γυναίκα της Πάτρας“
 195. «Αλεξάνδρα Παυλίδου: Η ζωή με τον Νόα»
 196. Deutsche Welle - Volontariat
 197. Οικονομική Επιθεώρηση Νοέμβριος 2021
 198. Gedenkfeier zum Volkstrauertag am Sonntag, den 14.November 2021
 199. Γιώργος Πασσάς: Αφιέρωμα στην Καθημερινή για τη λίστα του μουσικού περιοδικού Rolling Stone
 200. Φοίβος Πιομπίνος: "Περί τέχνης τινά"
 201. Ο Στράτος Σωπύλης στον "Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου"
 202. Ο Μάρκος Κούμαρης στο "Μουσικό Κουτί", ολόκληρη η εκπομπή
 203. Ο Δημήτρης Γιάκας στην όπερα «Μάρκος Μπότσαρης»
 204. Επανέρχεται η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου
 205. NOTOS - Μπαζάρ τιμών
 206. Π. Πικραμμένος στο Διεθνές Φόρουμ του Malmö
 207. "Το κύκλωμα της ηλεκτρικής κιθάρας"
 208. Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Μορφές του ΄21“ στο Μουσείο Μπενάκη
 209. Η Άννα Φιλίνη εκθέτει στο Ίδρυμα Κακογιάννη
 210. Ο Μάρκος Κούμαρης στο "Μουσικό Κουτί"
 211. Ο Δημήτρης Δημόπουλος επανέρχεται με την Καφρόκρεμα
 212. Ο Στέφανος Παλλαντζάς στην ΕΡΤ2
 213. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΙ
 214. Deutsches Archäologisches Institut: Zwei digitale Vorträge über Phokis
 215. KinderDocs: “Δεξιότητες και συνδέσεις: το ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία”
 216. Στο θέατρο «Πρόβα» με τον Σωτήρη Τσόγκα
 217. Goethe - Institut Athen: Συζήτηση και προβολές
 218. Θάλεια Ματίκα και Τάσος Ιορδανίδης: “Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι“
 219. Η Έλενα Χατζηιωάννου για την έκθεση «1821 Πριν & Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη
 220. Deutsche Botschaft in Athen: Digitaler Tag der Deutschen Einheit 2021
 221. Πρόγραμμα Υποτροφιών Ιδρύματος Konrad-Adenauer
 222. PHILADELPHIA - Archäologische Exkursion
 223. Δυο απόφοιτοί μας στην όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου»
 224. Παρουσίαση Ταινίας MOG - update: 25.10.21 16:00
 225. Μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο
 226. Παρουσίαση σειράς απομνημονευμάτων Γερμανών Φιλελλήνων
 227. Ο Δημήτρης Δημόπουλος στις 10 Οκτωβρίου στο Faust
 228. Wandertag#114 Κυριακή 10 ΟΚΤ 2021: Πεντέλη σπήλαιο Νταβέλη
 229. Μαρία Σούμπερτ "Στη σφαίρα του μίσους"
 230. Η Ανθή Φουντά σκηνοθετεί «Το μήνυμα»
 231. Βασίλης Κουκαλάνι: “Μια γιορτή στου Νουριάν 21-22“
 232. Ο Paul Saroglou εκθέτει στο Μόναχο
 233. Memories of the Occupation in Greece: Der Film / Η ταινία
 234. Ο πρώτος ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας για τη δεκαετία του 1940
 235. Έλενα Χατζηιωάννου: εκπομπή για το βιβλίο «Σαλός Θεού - Ο μυστικός Μίκης»
 236. Ο Μάρκος Κούμαρης και οι Locomondo ανακοίνωσαν δυο νέες εμφανίσεις τους
 237. Θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 238. Διδάσκεις ή μαθαίνεις ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ?
 239. 225 χρόνια από τη γέννηση του Φιλέλληνα Daniel Elster
 240. Ευχαριστήριο Ζωής Βασιλείου
 241. Wandertag #113 Παρνασσός, δεύτερο μισό ΣΕΠ 2021
 242. Νέο πρόγραμμα, νέες δράσεις KinderDocs 2021/22
 243. Οικονομική Επιθεώρηση: Αφιέρωμα στην Μακεδονία
 244. Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
 245. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2021
 246. Η Βίκυ Απέργη για τον χρυσό παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα
 247. Ulf-Dieter Klemm: "Εξάντας"
 248. DAI: Stellenangebot für die Stelle des Zweiten Direktors
 249. Ν. Αθηναίος/Τελευταίες εμφανίσεις του 5ου Κύκλου Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών
 250. Γιάννης Καλιφατίδης «Μεταφράζω σημαίνει για μένα γράφω μουσική»
 251. Ο Παύλος Αγιαννίδης για τη Μύκονο του 1955
 252. Τα αφιερώματα της Πρεσβείας στους 21 γερμανούς φιλέλληνες
 253. Η Βίκυ Βολιώτη στο ΒΗΜΑ
 254. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει τον 5ο Κύκλο Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών
 255. Εικαστική έκθεση: Iera Polis/I-eromeni
 256. Συνάντηση συμμαθητών στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς ΜουσικήςΑκαδημίας της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
 257. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν
 258. Ο Νίκος Αθηναίος και η ACADEMICA στο 15ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
 259. Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι συναυλίες με τον Δημήτρη Γιάκα
 260. Ξένια Κουναλάκη: “Έτσι κάνουν τα νέα παιδιά“
 261. Κώστας Καλφόπουλος: Άρθρα στο the books’ journal
 262. Hanna von Feilitzsch: "Bittersüße Mandeln"
 263. Ο Δ. Γιάκας συνοδεύει γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όλο τον Αύγουστο
 264. Διαδικτυακά εργαστήρια μετάφρασης
 265. NOTOS - Ξεμείνατε από βιβλία;
 266. Arturo Perez-Reverte: Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς
 267. Το νέο επιστημονικό/τεχνικό βιβλίο του Κώστα Παπαηλιού
 268. Η Χριστίνα Σημαντήρα στην έκθεση "1821 - Οπτική μιας επανάστασης"
 269. Η Athensvoice γράφει για το νέο βιβλίο του Πάνου Παντελούκα
 270. Οικονομική επιθεώρηση Ιούλιος 2021
 271. Υπογραφή δήλωσης προθέσεως για την υλοποίηση του 3ου Ελληνογερμανικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας
 272. Τρεις απόφοιτοί μας στη βραχεία λίστα των βραβείων Public
 273. Αφιερώματα της Πρεσβείας σε γερμανούς φιλέλληνες: Wilhelm Dörpfeld, Ernst Ziller, Ludwig Ross
 274. Π. Αγιαννίδης: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα
 275. Ν. Δοντάς: “Εικόνες για την Όπερα. Αφίσες για την Εθνική Λυρική Σκηνή“
 276. Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020: Ο “Σπυρίδων Τρικούπης“ της Λύντιας Βελισσαρίου – Τρίχα στη βραχεία λίστα
 277. Συμμετοχή της Κυριακής Γονή στην έκθεση στο Πεδίον του Άρεως, Τεχνητή Νοημοσύνη
 278. “Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης” με Έφη Ρευματά και Βίκυ Βολιώτη
 279. Σε video η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Hagen Fleischer από το Philadelphia Verein
 280. Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2021
 281. Ο Νίκος Μουσιόπουλος στο αφιέρωμα της Καθημερινής για τα επαγγέλματα του μέλλοντος
 282. Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Παντελούκα
 283. Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Ταξιδιώτες της Ανατολής“
 284. Η Άντζη Σαλταμπάση μεταφράζει βιβλίο για τον Leonardo da Vinci
 285. Λένα Κιτσοπούλου: "The 1821 - η επιθεώρηση"
 286. Θέατρο στο Μιλάνο με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 287. O Paul Saroglou στην έκθεση "Hellas in München"
 288. NOTOS - Der Sommer ist da!
 289. Απόφοιτοί μας συγγραφείς στα βραβεία βιβλίου Public
 290. Ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 291. Kafka und Griechenland
 292. HSS: «Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί»
 293. FES: "80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται η κοινή κουλτούρα μνήμης;"
 294. Ο Γιάννης Καλιφατίδης μεταφράζει Γιούντιτ Σαλάνσκυ
 295. Ο Βασίλης Κουκαλάνι γράφει για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
 296. Philadelphia Verein: „Griechenland im Umbruch – nach der Revolution von 1821“
 297. Ο Πέτρος Πετρακόπουλος για τη Νέα Διεθνή Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες
 298. Η Άννυ Βιτσέντζου στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» της Έλενας Χατζηιωάννου
 299. Βασίλης Παπαθεοδώρου: "Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος"
 300. Πάνος Παντελούκας: "Ο Σπινέλλι στον κάμπο"
 301. NOTOS - Προσφορά Deutsche Schule - Σχολικά βιβλία σε τιμές Γερμανίας
 302. Wandertag #111 Κυριακή 6 ΙΟΥΝ 2021: Πόρτο Γερμενό
 303. Δ. Δημόπουλος σε 3 διαδικτυακές παραστάσεις της ΕΛΣ
 304. Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός: "70 Χρόνια Ελληνογερμανικής Φιλίας"
 305. Κλάους Ρέγκλινγκ: «Τώρα ή ποτέ» για την ελληνική οικονομία
 306. KAS: Ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης
 307. Digitale Buchvorstellung des Historikers Hagen Fleischer
 308. Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις
 309. FES: Greece and Portugal: Ready to grap the RRF opportunity?
 310. KAS: Διαγωνισμός "Σώστε το περιβάλλον"
 311. DSA-Ein online Jahrbuch
 312. Η Αγγελική Κανελακοπούλου για τη χρονιά που πέρασε
 313. Έκτωρ Κακναβάτος: Ποιήματα 1943-1987
 314. Μ. Σούμπερτ: Βιωματικό Διαδικτυακό Εργαστήριο Δραματοθεραπείας
 315. KAS: Το μέλλον της Ευρώπης - Συζητώντας με τη νέα γενιά
 316. Συνέντευξη του Καθ. ΕΜΠ Απόστολου Παπανικολάου
 317. Η Έμη Βαϊκούση μεταφράζει Βάλτερ Μπένγιαμιν
 318. Ι. Ρόκας, Δίκαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, 2021
 319. Μ. Σούμπερτ - εκδόσεις Διάπλαση
 320. MOG: Πρόσκληση-Παρουσίαση ταινίας
 321. Ο Παντελής Παντελούρης και “Οι Φιλέλληνες του Αμβούργου”
 322. Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου για πτυχιούχους από την Ελλάδα
 323. Ν.Κυριαζής: Νομοθεσία και Δημόσια Διοίκηση
 324. ΔΤ: Πρόγραμμα εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία
 325. Ν. Ψαρρός: "Από πλάγια οπτική γωνία"
 326. Wandertag #110 Κυριακή 25 Απριλίου 2021
 327. FES Athen: Κερδοσκόποι του φόβου;
 328. Notos: Παιχνίδια, δώρα για το Πάσχα και άλλα non books
 329. Διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
 330. James Joyce: Δουβλινέζοι
 331. Α. Κωβαίος: Μπορούν οι Έλληνες να γίνουν ευτυχισμένοι;
 332. Η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα - Θέσεις και εξελίξεις"
 333. Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη: Σύνορα, κυριαρχία, γραμματόσημα
 334. Δ. Δημόπουλος - A virtual standup comedy show
 335. Science Moments Dr.rer. nat. Tobias Sommer-Blöchl
 336. Kinderdocs - Σάββατο 10 Απριλίου
 337. Philadelphia: Vortrag am 21.04.2021
 338. Α. Στριγγάρης: "Ευερεθιστότητα στα παιδιά και τους εφήβους"
 339. Wandertag #109 Κυριακή 18 Απριλίου 2021
 340. Μιρσέα Ελιάντ: "Η νύχτα της Βεγγάλης"
 341. Οικονομική επιθεώρηση Απρίλιος 2021
 342. Ο Κ. Αραβώσης μιλά στο WEN
 343. Λένα Μερίκα: "Μια ζωή στα ροζ"
 344. Για τον Θωμά Μπονέλη από τον Νάσο Ηλιάδη
 345. Μ. Βλασταράκης - Ενίσχυση νεανικής επιχειρηματικότητας
 346. Ο Δημήτριος Λούνδρας στους Ολυμπιακούς του 1896
 347. Verein Philadelphia:Griechenland im Umbruch - nach der Revolution von 1821
 348. Ιδρυτική συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
 349. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ στην τάξη
 350. Σύλλογος γονέων "Σπουδές στο Εξωτερικό"
 351. «Μπήκαμε» στη νέα Εθνική Πινακοθήκη
 352. Ο Δημήτρης Ψαρράς για τον σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή
 353. Σωτήρης Μητραλέξης: “Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία”
 354. «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά»
 355. Μαρία Σούμπερτ: Webinars απο την ΕΔΠΕ
 356. Ο Βάλτερ Πούχνερ στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 357. Οι ξεχασμένες "πληγές" ενός σχολείου
 358. Διεθνής νίκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»
 359. Δύο άρθρα του Αργύρη Στριγγάρη για τη βοήθεια στους ευάλωτους του εγκλεισμού
 360. Ξένια Κουναλάκη: Social Media & Δημοκρατία
 361. Kataster – Grundbuch – Κτηματολόγιο 17.3.2021
 362. Notos: Παραλαβές Μαρτίου
 363. Η Καλλιόπη Αθανασιάδη στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά»
 364. Δύο συλλογές διηγημάτων από την Κατερίνα Καζολέα
 365. KAS Ελλάδας/Κύπρου: Το Μέλλον μετά το Λιγνίτη
 366. KAS: "Beyond Covid19: The way forward for Greek and German Industries"
 367. Εκδόσεις Παρισιάνου - Έκπτωση 10% σε όλα τα βιβλία
 368. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Προκήρυξη διδακτορικής υποτροφίας
 369. Berufskundlicher Tag im Mai
 370. Γερμανική Πρεσβεία: «….με την ψυχή αναζητώντας των Ελλήνων τη χώρα»
 371. Δήμητρα Κουζή και Kinderdocs: Διάφορες εκδηλώσεις
 372. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2021
 373. Ο Βασίλης Μαυρίδης στην DW το 2017
 374. Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;
 375. Δύο διηγήματα της Έμης Βαϊκούση
 376. Βάλτερ Πούχνερ: "Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως δραματουργός"
 377. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" FAQs
 378. Η Κατερίνα Μαούτσου στη διαδικτυακή παράσταση «Ρόζμαρι»
 379. Γιώργος Σταμάτης: "O μετασχηματισμός της οικονομίας: προκλήσεις και παγίδες"
 380. “Ο νέος ‘Αναγεννησιακός Άνθρωπος’ και ο Παρα-επιστημονικός Λαϊκισμός”
 381. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά
 382. Friedrich Ebert Stiftung Athen: "Σύνορα και κορονοϊός"
 383. KAS: "Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές"
 384. “I.X. τραγούδια ιδιωτικής χρήσης” του Νίκου Παπαντώνη
 385. Γιώργος Σταμάτης: "Μέρκελ ή Θάτσερ;"
 386. KAS: "Η Ευρώπη μετά το Brexit" στις 11.2
 387. Η Έλενα Χατζηιωάννου με την Μαρία Ευθυμίου
 388. Μαρία Σούμπερτ: «Οι τρεις εαυτοί – αναζητώντας την ισορροπία στις σχέσεις»
 389. Οι ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
 390. Διεθνής αναγνώριση για την Ντόρα Μπακογιάννη
 391. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2021
 392. Αντώνης Μεταξάς: Η Ποιοτική Ιδιαιτερότητα της Ενωσιακής Έννομης Τάξης
 393. Ενημερωθείτε για την Προσχολική και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη DSA
 394. Interviews mit Alumni der Deutschen Schule Athen
 395. Αργύρης Στριγγάρης: Παιδική κακοποίηση, τι πρέπει να ξέρουμε
 396. Αντί για διερευνητικές, να κάνουμε τα ελληνοτουρκικά ευρωτουρκικά
 397. Hanns Seidel Stiftung: Πρόσκληση σε συζήτηση στις 27.1
 398. Ξένια Κουναλάκη: Επιχειρήματα κατά και υπέρ του ελληνικού #ΜeΤoo
 399. Επαγγελματικός Οδηγός 2020
 400. Παρατείνονται οι διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 401. Ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση για ενδιαφερόμενους γονείς
 402. Δημήτρης Χαραλάμπης: Εκφασισμός και ύβρις
 403. Κλεινόν άστυ: "Γυρίζοντας στην Αθήνα"
 404. Βιβλία οικονομικής θεωρίας από τον Γιώργο Σταμάτη
 405. NOTOS: Μία επιλογή από τις νέες παραλαβές μας σε λογοτεχνικά βιβλία
 406. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στον ΣΚΑΪ 100,3 την παραμονή των Χριστουγέννων
 407. Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει»
 408. ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τον Μπ. Ομπάμα
 409. Διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 410. Ιανουάριος στο KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους!
 411. Δημήτρης Γιάκας: online Μουσικό Αναλόγιο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
 412. Άγιος Βασίλης – Η δημιουργία του μύθου
 413. Να τα πούμε; Η ιστορία πίσω από τα κάλαντα
 414. Sydney Carter: "Standing in the rain"
 415. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2021
 416. NOTOS: Καλή, καλύτερη χρονιά! Frohes Neues Jahr!
 417. Κυριακή Γονή: "τα χέρια μας"
 418. Το Ίδρυμα Heinrich Böll ευχαριστεί την Όλγα Δρόσου
 419. Ήρα Καλιαμπέτσου στην Griechenland Zeitung
 420. Θεόδωρος Πάγκαλος: ΙΜΙΑ / S-300 / ΟΤΣΑΛΑΝ
 421. Dieter Klemm: περιοδικό Εξάντας
 422. Κωνσταντίνα Ψωμά: "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
 423. Η Κυριακή Γονή στην Εποχή των Εικόνων
 424. NOTOS PLUS: Τις τελευταίες ημέρες του 2020 είμαστε ανοιχτα
 425. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην ψηφιακή τάξη
 426. Ο Αντώνης Ρεγκάκος νέος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
 427. Brain drain - Έλληνες του εξωτερικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη
 428. Η Κυριακή Γονή στην Εποχή των Εικόνων
 429. Απόστολος Πίτσος, Τάσος Γιαννίτσης στη Οικονομική Επιθεώρηση
 430. Δημήτρης Δημόπουλος: «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ»
 431. Paula Lakah: Ο πλούσιος καλλιτεχνικός κόσμος της
 432. KAS: Online Discussion on Energy Security in the EastMed, 10.12.2020
 433. Ηλίας Βλάχος: Ομιλία στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
 434. Δήμητρα Κουζή: Παρουσίαση του νέου προγράμματος KinderDocs 2020-2021
 435. Σωτήρης Μητραλέξης. On a viable European Union: some considerations.
 436. Γιάννης Παπαδημητρίου: Neue Misstöne zwischen Deutschland und Griechenland
 437. Ο Παύλος Αγιαννίδης για τον Γιάννη Μπουτάρη
 438. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στις 2.12
 439. “Daniel 16” με τον Βασίλη Κουκαλάνι
 440. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2020
 441. „Der Anfang nach dem Ende – Wie sich Griechenland neu erschaffen hat“
 442. 7-tägige online Einladung zur Museum für Neue Kunst in Freiburg von Kyriaki Goni
 443. Ομιλία του Θόδωρου Σωτηρόπουλου στην εκδήλωση για τον Ίωνα Δραγούμη
 444. Mitgliederversammlung την Τετάρτη 18.11 και ώρα 19:00
 445. Ένα πείραμα της VW στην Αστυπάλαια για ηλεκτροκίνηση
 446. DSA erinnert - Η ΓΣΑ θυμάται 1941-1944
 447. US Elections 2020 - Principles of democracy
 448. Η Αναστασία Καλαντζή σε ιστορίες για τα παιδιά της εποχής του κορωνοϊού
 449. KAS: "Στρατηγικές βιωσιμότητας σε Ελλάδα και Γερμανία"
 450. Μαρία Κατσαρού: When Overwhelmed...
 451. Βασίλης Παπαθεοδώρου: Το «Ημερολόγιο ενός δειλού»
 452. Βοηθώντας τα παιδιά να θέτουν στόχους και να διαχειρίζονται το στρες
 453. Earth Speakr: Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 11:00
 454. Wir gehen in die Verlängerung: Jubiläumsaktion!
 455. Ίδρυση συλλόγου ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίου FU Berlin
 456. Άρθρο του Θόδωρου Σωτηρόπουλου στην Καθημερινή για τον Ίωνα Δραγούμη
 457. Κυκλοφόρησε το 1000ο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης
 458. Η Έλενα Παλλαντζά συντονίστρια σε διαδικτυακό σεμινάριο για μεταφραστές
 459. Στο Διαδίκτυο η “Αντιγόνη – Lonely Planet” της Λένας Κιτσοπούλου
 460. 28η Οκτωβρίου: "Αλαλά - Αέρα"
 461. Διαγωνισμός ζωγραφικής για τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικης κάρτας!
 462. «Ρίτερ, Ντένε, Φος» σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα
 463. Δημήτρης Ψαρράς: «Πώς συλλογάται ο Ρήγας;»
 464. «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Από το εγώ στις μυλόπετρες της ιστορίας»
 465. Παύλος Αγιαννίδης: "Σον Κόνερι - Ο Καβάφης, ο Σωκράτης και δύο τατουάζ"
 466. Στην ΕΡΤ3 το Φεστιβάλ Μολύβου 2020
 467. KAS: Το μέλλον της εκπαίδευσης
 468. Ο Νίκος Μπεχράκης διαδικτυακά στην Aula
 469. Η Vicky Pryce στο Action 24
 470. Παύλος Αγιαννίδης: “ Ενισχύστε το θέατρο, γιατί χανόμαστε“
 471. KAS: "Business Agility during the time of the Covid"
 472. Λένα Κιτσοπούλου: Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα
 473. Κλαίρη Θεοδώρου: Εραστές του φωτός
 474. "Μιλώντας με τους νέους για τις σχέσεις και το σεξ"
 475. Συναυλία της ορχήστρας ACADEMICA του Ωδείου Αθηνών με τον Νίκο Αθηναίο
 476. „(Ein)sicht und Führung“ / «(Εν)όραση και ηγεσία»
 477. Bauprojekt: Goethe-Institut Athen
 478. PITSOS: Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο στου Ρέντη και πάει στην Τουρκία
 479. Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Δεν πιστεύω να φοβάσαι!»
 480. Εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος
 481. Ο Δημήτρης Ψαρράς στην Lifo για τη Χρυσή Αυγή
 482. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στην Βουλή των Ελλήνων
 483. Internationales Volontariat der Deutschen Welle – Deutschland
 484. Κυριακή Γονή: Einladung zum Museum für Neue Kunst, Freiburg
 485. Μαρία Σούμπερτ: Σεμινάριο δραματοθεραπείας
 486. Μαρία Σούμπερτ: "Ήταν κάποτε"
 487. ΕΛΙΑΜΕΠ - Hanns-Seidel: Μετανάστευση
 488. 30ή επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης
 489. Ο Ιταλός Φιλέλληνας Giuseppe Chiappe, δικηγόρος, εθελοντής αγωνιστής, εκδότης εφημερίδας και ...
 490. NotosPlus: Παραλαβές σε βιβλία και άλλα είδη - Αγορές online απλά, γρήγορα και οικονομικά
 491. Οικονομική Επιθεώρηση Οκτώβριος 2020
 492. Το Ινστιτούτο Goethe ανακαινίστηκε
 493. Μαθαίνοντας διαδικτυακά στην εποχή του COVID 19
 494. Leserwettbewerb der Griechenland Zeitung
 495. "10. Newsletter der Open Space Edition" από την Katerina Vatsella
 496. Wandertag#103: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 Παρνασσός
 497. Wandertag #104: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 - Συντήρηση Μονοπατιού
 498. Δημοσιεύσεις για των "Κήπο Δεδομένων"
 499. Μαίρη Χρηστέα. “Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας“
 500. "Οι Λύκοι Επιστρέφουν" παρουσίαση στο Πατάρι του Gutenberg

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιώργος Φλώρος (91)

Ο Γιώργος Φλώρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1991. Σπούδασε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημ [ ... ]