Κώστας Παπαηλιού: Φιλελληνική εκδήλωση στη Ζυρίχη

philellinismos zurich papailiouΣτο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Δημητρίου, Ζυρίχη έγινε ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Παπαηλιού για τους Ελβετούς φιλέλληνες του '21 στη Ζυρίχη.
Παρουσία του Έλληνα γενικού προξένου στη Ζυρίχη κ. Δημητρίου Παπαδόπουλου και με αθρόα προσέλευση του κοινού, έλαβε χώρα την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου στη Ζυρίχη η διάλεξη του αντιπροέδρου της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και εμπνευστή της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» των Εκδόσεων Παρισιάνου κ. Κωνσταντίνου Παπαηλιού, με θέμα «Ελβετοί Φιλέλληνες στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας και Ελβετίας και στη ζωή και δράση των Ελβετών φιλελλήνων στην Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας πρωτότυπο αρχειακό υλικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Παπαηλιού στον αποφασιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην πολιτική διαμόρφωση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας το 1815 και στη φιλία του με τον μεγάλο φιλέλληνα και εθνικό ευεργέτη Εϋνάρδο.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Ζυρίχης και την Ελληνική Βιβλιοθήκη Ζυρίχης «Αριστοτέλης».

Περισσότερα...

Διαγωνισμός ζωγραφικής: «Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις»!

botschaft deutschlandΗ Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα με χορηγό επικοινωνίας το «ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ», σας προσκαλεί να συμμετέχετε για ενδέκατη συνεχή χρονιά σε διαγωνισμό ζωγραφικής για τη δημιουργία της ευχετήριας κάρτας Χριστουγέννων της Πρεσβείας.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Τα πέντε πρώτα έργα που θα διακριθούν στο διαγωνισμό θα ταξιδέψουν ως χριστουγεννιάτικες κάρτες με τη σφραγίδα της Πρεσβείας, είτε ταχυδρομικά, είτε ως E-card σε πολλούς παραλήπτες για να μεταφέρουν τις πιο όμορφες ευχές της χρονιάς.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι «Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις». Το έργο θα πρέπει να αποτυπωθεί σε χαρτί μεγέθους Α4. Δεν πρέπει όμως να περιλαμβάνει αριθμούς, γράμματα ή άλλα στοιχεία (π.χ. ονόματα, ευχές, λέξεις).
Η επιλογή των υλικών και της τεχνοτροπίας (ζωγραφιά, κολάζ, κ.α.) είναι ελεύθερη.

Περισσότερα...

Χρήστος Μπαλόγλου: "Ιστορία του οικονομικου βίου..."

baloglou christos istoria vakalopoulou 2023

Deutsches Archäologisches Institut Athen - Winckelmann Feier 2023

dai akropolis 2023Η φετινή εορτή Winckelmann του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (ετήσιος απολογισμός της Διευθύντριας Katja Sporn και εορταστική ομιλία), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στις 6μμ.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Thomas Otten (Köln) θα παρουσιάσει την εορταστική ομιλία με θέμα: " Wilhelm Dörpfeld, ein Pionier der archäologischen Denkmalpflege", προς τιμήν του Dörpfeld, δεδομένου ότι συμπληρώνονται 170 χρόνια από τη γέννησή του.

Η ομιλία θα δοθεί στα γερμανικά, μετά τον ετήσιο απολογισμό της Διευθύντριας, στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου (Φειδίου 1).

Η ομιλία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Περισσότερα...

Η Κατερίνα Μαούτσου στο Θέατρο Τέχνης - Love and Money

maoutsou katerina zappit.grΗ ηθοποιός Κατερίνα Μαούτσου (απόφοιτος 2004) συμμετέχει στην παράσταση «Love and Money» η οποία κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 4
Δεκεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο: Ο Ντένις Κέλλυ είναι πολυγραφότατος και καταξιωμένος αγγλόφωνος συγγραφέας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το σαρκαστικό αλλά και ποιητικό του ύφος. Αποτυπώνει τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής στον δυτικό κόσμο και συνθέτει ένα ορατόριο για το πώς λοξοδρομούμε συνεχώς από τον δρόμο της αγάπης αν και έχουμε ζωτική ανάγκη να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν-Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Τηλ. 210.3228706- 210.3222760

Παραστάσεις: 4/12 – 9/1, Δευτέρα – Τρίτη, ώρα έναρξης: 21.00...

Εισιτήρια...

Wandertag #129 - Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 - Συντήρηση μονοπατιού

Συντήρηση μονοπατιού
Τόπος : Ανατολική Πάρνηθα, δύσκολο έδαφος-απλό ορειβατικό
Χρόνος: Κυριακή 3 ΔΕΚ 2023
Γάντια εργασίας, κλαδευτήρι η/και πριονάκι . Συντήρηση υπάρχοντος μονοπατιού.
Διάρκεια: 5 - 6 ώρες
Συμμετοχή στο
Οι περισσότερες διανοίξεις / σηματοδοτήσεις είναι προϊόν εθελοντικής εργασίας !
Οι πεζοπόροι αποφοίτων της DSA

Λίλα Πολενάκη: "Περί τρυφερών πραγμάτων"

polenaki lila peri tryferon 2023Η Λίλα Πολενάκη στη νέα ατομική της έκθεση που φιλοξενεί η γκαλερί Batagianni παρουσιάζει ζωγραφικά έργα ποικίλων διαστάσεων από διάφορες στιγμές της δημιουργικής της πορείας και μια ομάδα αντικειμένων από την πρόσφατη ενασχόληση της με την κεραμική θα συνομιλήσουν «τρυφερά» με τα ζωγραφικά τελάρα.

Περί τρυφερών πραγμάτων (Von zarten Dingen)

Είναι ο τίτλος ενός μικρού κολλάζ της Γερμανίδας εικαστικού Hanna Hoch.

21 Νοεμβρίου 2023 - 23 Δεκεμβρίου 2023

Μια παλιά φίλη της από το Βερολίνο το έστειλε στη Λίλα Πολενακη. «Το είδα και σε θυμήθηκα», της έγραφε.

Έτσι μέσα από τις αλλεπάλληλες συνάφειες της μνήμης ο τίτλος επικολλήθηκε στην παρούσα έκθεση με τον ίδιο τρόπο που η δημιουργός χρησιμοποιεί κι ενσωματώνει στη ζωγραφική της, με εκλεπτυσμένες τεχνικές κολλάζ, διαφορά υλικά. Πρόκειται κυρίως για στοιχεία από ύφασμα και χαρτί:

(πηγή: www.culturenow.gr), Περισσότερα...

https://batagiannigallery.com/exhibitions/peri-tryferwn-pragmatwn

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: «Σημάδια» της Εύης Γεροκώστα

idryma aik laskaridi simadia 2023Το ΊΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε ένα βιωματικό εργαστήριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με αφορμή το νέο βιβλίο της Εύης Γεροκώστα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στη Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Πόσες ιστορίες έχει να πει κάποιος για τα σημάδια του;

Με οδηγό το βιβλίο «Σημάδια» της Εύης Γεροκώστα, σε εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, (εκδ. Μεταίχμιο, 2023) ερχόμαστε σε επαφή με ιστορίες και εικόνες. Μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες. Μιλάμε για τα ανείπωτα που, όταν γίνουν ειπωμένα, όλα μοιάζουν πιο εύκολα.

Χρησιμοποιώντας μικρές και μεγάλες αφορμές μέσα από κείμενα της λογοτεχνίας και της προφορικής παράδοσης αλλά και πραγματικά γεγονότα, ψάχνουμε και βρίσκουμε τα σημάδια μας, αποδεχόμαστε τις μοναδικές, πολύτιμες διαφορές στο δέρμα και την ψυχή μας, και φτιάχνουμε ο καθένας τον δικό του «χάρτη» σημαδιών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Απαραίτητη η Αίτηση Συμμετοχής...

Βέρνερ Χόγιερ στην «Κ»: Συμφωνίες για νέα μεγάλα έργα στην Ελλάδα

hoyer werner 2Για πρώτη φορά ήρθα στην Ελλάδα πριν από 50 χρόνια όταν φοίτησα στο γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής, στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών. Και φυσικά, άφησα την καρδιά μου εδώ!

Ο κ. Χόγιερ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπέγραψε δύο σημαντικές δανειακές συμβάσεις: Με τον ΔΕΔΔΗΕ για τη χρηματοδότηση με 150 εκατ. ευρώ του έργου εγκατάστασης 3,12 εκατ. έξυπνων μετρητών και με την ιδιωτική εταιρεία «Veridos Ματσούκης» για τη χρηματοδότηση με 10,5 εκατ. ευρώ επενδυτικού σχεδίου για την εκτύπωση ασφαλών εγγράφων ταυτότητας. Η χρηματοδότηση της τράπεζας στην Ελλάδα έφτασε το 2022 στο εντυπωσιακό ύψος των 2,4 δισ. ευρώ και το μέλλον προβλέπεται επίσης δραστήριο, με τη χρηματοδότηση επενδύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή να αναδεικνύεται σε βασική προτεραιότητα, όπως λέει ο κ. Χόγιερ.

Δείτε την συνέντευξη του Werner Hoyer στην Ειρήνη Χρυσολωρά και την εφημερίδα "Καθημερινή"...

Wandertag #128: Κυριακή 26 ΝΟΕ 2023. Ξεροβούνι

Τόπος. Ανατολική Πάρνηθα. Ξεροβούνι.
Διάρκεια: 2 ώρες ανάβαση, 5. ώρες συνολικά. Δυνατότητα επιστροφής από διαφορετική διαδρομή. Θέες.
Συμμετοχή στο tasoskavadellas@gmaii.com
Παρακαλώ δηλώσετε ως και την Πέμπτη. Κατ' ελάχιστο 5 συμμετοχές.
Ευχαριστώ, οι πεζοπόροι της DSA.

Η Σοφία Καμαγιάννη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

kamagianni sofiaH εξαιρετικά επιτυχημένη όπερα για παιδιά και νέους Το ερωτευμένο σύννεφο της Σοφίας Καμαγιάννη σε λιμπρέτο της Ελένης Ζαφειρίου, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ, και σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για μια παράσταση υψηλών συμβολισμών και συναισθηματικού πλούτου, ένα μαγευτικό παραμύθι από την Ανατολή που υμνεί τον άνθρωπο. Το Ερωτευμένο σύννεφο θα παρουσιαστεί για δέκα μοναδικές παραστάσεις στις 25, 26, 30 Νοεμβρίου και 1, 2, 3 Δεκεμβρίου 2023, εξακολουθώντας να ταξιδεύει τους θεατές σε τόπους και χρόνους μακρινούς μέσα από τη δύναμη της μουσικής και της ποίησης.

Περισσότερα...

Zazbazaar στις 25 και 26 Νοεμβρίου

zazbazaar 2023zazzirei dareiaΗ Δαρεία Zazirei, απόφοιτος του '99, εκθέτει στις

25 και 26 Νοεμβρίου μεταξύ 11.00 και 21.00

στον χώρο της στην οδό Τύχης 3, 152 33 στο Χαλάνδρι

έργα της, κοσμήματα και πολλά άλλα.

Η Δαρεία Ντάσα Τσατσιράι γεννήθηκε στην Μόσχα από Λιθουανό / Ουκρανό πατέρα και Ελληνορωσσίδα μητέρα. Έκανε master σε graphic design.

Περισσότερα...

ΙΑΛ: Πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και της έμφυλης βίας

laskaridi idryma paidiki kakopoiisiΤο Ίδρυμα Ακατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει επιμορφωτικό κύκλο πέντε (5) συναντήσεων με θέμα την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και της έμφυλης βίας. Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί γενική επισκόπηση και προσδιορισμός του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων, θα συζητηθούν οι βασικές ενδείξεις κακοποίησης στα παιδιά, ο ρόλος των αντιλήψεων στο θέμα της βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, ενώ θα παρουσιαστεί ο ρόλος του σχολείου αλλά και η νομική πλευρά ως προς το θέμα της διαχείρισης των περιστατικών κακοποίησης. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε πέντε δίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ημέρες συναντήσεων: Δευτέρα 20/11, 27/11, 4/12, 11/12 και 18/12. Περισσότερα...

Στον Νίκο Περάκη ο "Χρυσός Αλέξανδρος"

perakis nikos schloendorf volker xrysos alexandros 2023Την Δευτέρα 7/11/2023 έγινε η απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον δημοφιλή σκηνοθέτη Νίκο Περάκη (’62), σε μια βραδιά συγκινητική και εορταστική.

Τον Νίκο Περάκη προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης και η «έκπληξη» της βραδιάς ήταν η παρουσία του πολυβραβευμένου, οσκαρικού Γερμανού σκηνοθέτη Volker Schlöndorff , ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για να δώσει με τα χέρια του τον Χρυσό Αλέξανδρο στον φίλο και συνεργάτη του.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Schlöndorff είπε χαρακτηριστικά: «Ο Νίκος Περάκης προσέδωσε χιούμορ, ευφυΐα και υψηλή αισθητική στο γερμανικό σινεμά, ενώ στο ελληνικό σινεμά ανέδειξε την πολιτική και κοινωνική ευθύνη μέσω της σάτιρας».

Περισσότερα...

και: https://www.kathimerini.gr/culture/562717804/o-nikos-perakis-tis-satiras-kai-tis-ypsilis-aisthitikis/

Ο Νίκος Περάκης της σάτιρας και της υψηλής αισθητικής

perakis nikos schloendorf volker xrysos alexandros 2023 2Η Μαρία Κατσουνάκη αφιερώνει στην εφημερίδα "Καθημερινή" για τον Νίκο Περάκη, που τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον Χρυσό Αλέξανδρο δια χειρός του πολυβραβευμένου, οσκαρικού, Γερμανού σκηνοθέτη Φόλκερ Σλέντορφ, που ήταν η «έκπληξη» της βραδιάς μιάς και ταξίδεψε ειδικά για τον φίλο του.

Προχθές, που έγινε η απονομή του Χρυσού Αλέξανδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στον δημοφιλή σκηνοθέτη Νίκο Περάκη, η βραδιά ήταν πολύ συγκινητική, εορταστική και, κυρίως, όλη δική του. Γιατί από χθες αργά το απόγευμα, το Ολύμπιον, οι Αποθήκες του Λιμανιού, όλη η διοργάνωση και ένα μέρος της πόλης ασχολείται με τη Μόνικα Μπελούτσι. Η παρουσία της προκαλεί, εκτός από κοσμοσυρροή, και πονοκέφαλο με την τήρηση προγραμμάτων και ασφάλειας.

To βράδυ της Τρίτης, όμως, οι θεατές του Ολύμπιον απόλαυσαν την ελληνική κινηματογραφική σάτιρα σε μία από τις καλύτερες στιγμές της με την προβολή της ταινίας «Βίος + πολιτεία» (1987), αλλά και τον σκηνοθέτη της σε εξαιρετική φόρμα παρά το ατύχημα που είχε το πρωί. Χάζευε, όπως είπε, τη θέα στη θάλασσα και έπεσε στο πλακόστρωτο («εκτινάχτηκε») χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί.

Δείτε το άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην εφημερίδα "Καθημερινή"...

Έκθεση Ψυχοπαίδη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

psychopaidis giannis 1Μια συνάντηση του Λόρδου Βύρωνα με τον Καμύ και τον Εμπειρίκο τι θα σήμαινε σήμερα; Κι ο λόγος τους θα έβρισκε απήχηση στον σημερινό Ευρωπαίο; Σ’ αυτήν τη φανταστική συνομιλία, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αυθαιρετεί, βάζοντας όχι μόνο χρώμα, αλλά κάνοντας τους τρεις συνομιλητές συγκαιρινούς του και μάλιστα, συλλειτουργούς. Με τους ποιητές άλλωστε, ο σημαντικός δημιουργός έχει ασχοληθεί συστηματικά, αφιερώνοντας ολόκληρες ενότητες που έγιναν οργανικό κομμάτι της δουλειάς του.

Ο ζωγράφος, χρόνια τώρα, μετουσιώνει τον ποιητικό λόγο σε αξία ζωγραφική. Όχι εικόνα μιας επεξηγηματικής μεταγραφής, αλλά εικόνα δική του, μιας καινούριας οπτικής που μπορεί να ιδωθεί ως ποίηση. Το κάνει στο τελαρωμένο έργο, το κάνει και στο χαρτί μιας έκδοσης, δημιουργώντας «έργα τέχνης-βιβλία» (artist’s books) που φιλοτέχνησε σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών ως τις μέρες μας (1979-2023).

Δείτο το άρθρο του Γιώργου Μυλωνά στο liberal.gr με αφορμή την έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη...

Γιάννης Ψυχοπαίδης: "Artist's Books" 1979-2023

psychopedis giannis artists books 2023 lowΗ Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, αποκλειστικά με “έργα τέχνης-βιβλία” (artist’s books), που φιλοτέχνησε στη διάρκεια της καριέρας του (1979-2023) σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στις 19:30, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία artist’s books. Παράλληλα με την τεράστια εικαστική του διαδρομή και την εικονογράφηση πλήθους λογοτεχνικών και ποιητικών έργων που κυκλοφορούν σε ειδικές εκδόσεις περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εμπνεύστηκε και από τη δομή των leporello. Τα leporello προσφέρονται για μια εκτεταμένη αφηγηματική διήγηση, για να αναπτύξει εικονογραφικά αγαπημένα του θέματα. Σ’ αυτές τις επιφάνειες ενσωματώνει με τις εικαστικές του επεμβάσεις συλλογισμούς, απόψεις, αμφισβητήσεις και άλλους συνειρμούς της κριτικής του σκέψης πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Επίσης φιλοτεχνεί και ένα μεγάλο αριθμό πολυμορφικών έργων-βιβλίων, που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο κοινό.

Περισσότερα...

Λένα Μερίκα: “Όταν με έζωσαν τα φίδια…”

merika lena otan me ezosan ta fidiaΜπορεί τα φίδια να έκλεισαν σχολεία προσφάτως και να έγιναν ο φόβος και ο τρόμος στα πλημμυρισμένα σπίτια…

Όμως στο νέο βιβλίο της ΛέναςΜερίκα (’64), που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, τα επικίνδυνα αυτά ερπετά παίρνουν μία άλλη διάσταση και μορφή μέσα από τα ήθη και έθιμαμιας μικρής κοινότητας, κάπου στο πανέμορφο νησί της Κεφαλονιάς.

Η πολυβραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2004, βραβείο Ιπεκτσί 2001) με το ξεχωριστό αυτό έργο της, ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στη λαογραφία, τη μυθολογία, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, συνδυάζοντας την λογοτεχνική απόλαυση με τη γνώση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη για παιδιά από 6 ετών και η εικονογράφηση έγινε από την Αθηνά Κοντογιάννη.

Περισσότερα...

Ημερίδα: "Αφιέρωμα στο έργο του Αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ"

ziller ernst 2023Μια Επετειακή Ημερίδα αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα "ΕΡΝΣΤ ΤΣΙΛΛΕΡ - 100 ΧΡΟΝΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ", την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023, στις 10.00 π.μ..
Την Ημερίδα διοργανώνει το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών (ΠΠΠ) με την οργανωτική υποστήριξη των εταιρειών "Synedra Events" και «Δράσεις Έκφρασης», με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Χορηγοί επικοινωνίας της Ημερίδας είναι η Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Η ημερίδα θα εστιάσει στην οικιστική ανάπτυξη της Ελλάδος και το έργο του Τσίλλερ, διαμορφώνοντας την σύγχρονη αισθητική, εισάγοντας μοναδικές καινοτομίες που αναβάθμισαν το επίπεδο διαβίωσης εντός των κτηρίων αυτών

Τέλος, το αρχιτεκτονικό του έργο, που εκτείνεται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, χαρακτηρίζεται από δημιουργική πνοή και από αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, στην οποία θα εστιάσει η Ημερίδα, προσδίδοντας μια αρχιτεκτονική και πολιτισμική έμπνευση στη σύγχρονη εποχή.

Περισσότερα...

Κυκλοφόρησε το 36ο τεύχος του περιοδικού "εξάντας"

exantas 36 2023Ο Ulf-Dieter Klemm, απόφοιτος του '63 και στενός φίλος του Συλλόγου εκδίδει στο Βερολίνο το περιοδικό "εξάντας", που βγαίνει δυο φορές το χρόνο στο Βερολίνο με άρθρα στα γερμανικά, μεταφρασμένα στα ελληνικά, με τίτλο στα ελληνικά και με ένα επιτελείο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Η συντακτική ομάδα αποτελείται από τα εξής μέλη:

Γιώργος Λάιος, υπεύθυνος έκδοσης
Dr. Ulf Dieter Klemm, απόφοιτος 1964
Φανή-Μαρίνα Παπούλια, κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια
Claus Quassowski

Το περιοδικό δημοσιεύεται προς το παρόν μόνο σε έντυπη μορφή και μπορείτε να γίνετε συνδρομητής/τρία ή να παραγγείλετε μεμονωμένα τεύχη.
Το κάθε τεύχος κοστίζει 7 ευρώ, η συνδρομή 18 ευρώ και περιλαμβάνει δύο τεύχη
συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών τελών (χώρες της ΕΕ 20 ευρώ).

Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να μας γράψετε στη διεύθυνση: info@exantas.de

Στο τεύχος αυτό τα θέματα που κυριαρχούν είναι...

Die Künstlerin Kyriaki Goni präsentiert

goni kyriaki 2023 novemberΗ Κυριακή Γονή παρουσιάζει το έργο της 

Not allowed for algorithmic audiences in der Galerie Nord - Kunstverein Tiergarten in der Gruppenausstellung v01ces

Die menschliche Stimme im Zeitalter der Künstlichen Intelligenz

Eröffnung: Fr 10. November, 19 Uhr, 10. 11. 2023 – 13. 1. 2024

Begrüßung: Veronika Witte, Einführung: Inke Arns (Kuratorin)

Künstler*innen: aLifveForms (umsorgt von JP Raether), Erik Bünger, Sean Dockray, Kyriaki Goni, Libby Heaney, Machine Listening (Sean Dockray, James Parker, Joel Stern), Jesse McLean, Pedro Oliveira

Περισσότερα για το έργο...

Λένα Κιτσοπούλου: "Το Μαράκι έκλασε"

kitsopoulou2

Μετά την sold-out επιτυχία της παράστασης για 2 συνεχόμενα χρόνια, οι “Seven Sisters” επιστρέφουν για 3η χρονιά στο Faust και παρουσιάζουν ξανά την παράσταση «Το Μαράκι έκλασε» σε κείμενα Λένας Κιστοπούλου στο Bar-Theater-Arts Faust (Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, τηλ: 210 3234095).

Επτά γυναίκες επί σκηνής αφηγούνται πέντε κωμικοτραγικές ιστορίες, δια χειρός Λένας Κιτσοπούλου. Η Αγία Ελληνική Οικογένεια. Η Πατριαρχία. Η Παιδική Ηλικία. Ο κύκλος της βίας και της κακοποίησης.

Πέντε οικογενειακές ιστορίες απ’ αυτές που όλοι νομίζουμε ότι συμβαίνουν μια στο τόσο, απ’ αυτές που ακούμε στα δελτία των 8, απ’ αυτές που συμβαίνουν και θα έπρεπε να συμβαίνουν «μακριά από μας». Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τρώνε μαζεμένοι σε οικογενειακά τραπέζια, που δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες, που έχουν παιδιά, συζύγους και γιαγιάδες. Άνθρωποι που όταν χρειαστεί να πονέσουν, όταν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη, αντιδρούν και αντιστέκονται όπως μπορούν.

Οι Seven Sisters ως γνήσια παιδιά αγίων ελληνικών οικογενειών που πλέον μεγάλωσαν, νιώθουν έτοιμες να αφηγηθούν τις ιστορίες αυτές «έξω από τα δόντια». Χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης, χωρίς δικαιολογίες και – κυρίως – χωρίς ντροπή.

Περισσότερα...

Εισιτήρια...

Μια νέα NOTOS εμπειρία... που πρέπει να δεις!

notosplus newΤο νέο μας site είναι ONLINE και σε περιμένει για εξερεύνηση. Ανακάλυψε τα αγαπημένα σου γερμανικά βιβλία καθώς και μια πλούσια συλλογή από είδη βιβλιοπωλείου και είδη δώρων.
  ~ Λάβε έκπτωση 5% με την εγγραφή σου ~
Unsere neue Website ist ONLINE! Entdecken Sie Ihre NOTOS-Lieblingsbücher und Geschenke
.~ Registrieren Sie sich und sichern Sie 5 % Rabatt ~

Κιτσοπούλου, η αμαρτωλή

kitsopoulou lena 1Με αφορμή την παράσταση "Το Μαράκι έκλασε", που παίζεται ήδη στο Faust, παρουσιάζουμε ένα άρθρο του Άρη Αλεξανδρή, που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες στην εφημερίδα "Καθημερινή":

Οποιος έχει παρακολουθήσει έστω και λίγο τη Λένα Κιτσοπούλου γνωρίζει ποιες είναι οι θεματικές που την ερεθίζουν: ο μικροαστισμός, η τραυματική και τραυματισμένη ελληνική οικογένεια, ο ανθρωπότυπος του «Ελληνάρα», η συμπλοκή κοινωνίας, πολιτικής και τέχνης, η οδύνη της υπαρξιακής ενδοσκόπησης είναι κάποιες εξ αυτών. Οποιος την έχει παρακολουθήσει δεν μπορεί παρά να γνωρίζει και τη μεθοδολογία της: η Κιτσοπούλου δεν είναι ακαδημαϊκά σχολιαστική ούτε συμπαθεί τις λεπταίσθητες θεατρικές προσεγγίσεις· αντιθέτως, ό,τι θεωρεί άξιο παρατήρησης το φοράει κατάσαρκα και μας το παρουσιάζει βιωματικά. Για να αναδείξει το πρόβλημα, η Κιτσοπούλου γίνεται το πρόβλημα· ενδύεται την υπερβολή του και με αυτήν επιτίθεται στον θεατή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα κιτσοπούλεια θεάματα δεν είναι για όλους· απαιτούν προσήλωση, δυνατότητα ανάγνωσης σε πολλαπλά επίπεδα και εξαιρετική αντοχή στην ασχήμια και την αντιποιητικότητα (οπτική, γλωσσική, ηχητική). Η Κιτσοπούλου δοκιμάζει με σκληρότητα ακόμη και το κοινό που την ακολουθεί πιστά. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να διακρίνεις το θηρίο από τον θηριοδαμαστή, όσο εξοικειωμένος κι αν είσαι με την τάση της Κιτσοπούλου να αναπαριστά το κακό ρεαλιστικά, αντί να το εξωραΐζει ή να το δείχνει με το δάχτυλο. Οποιος ταράχτηκε με τους αμφιλεγόμενους «Σφήκες» ίσως δεν γνώριζε τι πήγαινε να δει· σ’ αυτήν την περίπτωση, ίσως έπρεπε να έχει κάνει την έρευνά του.

Δείτε το άρθρο...

Απονομή του βραβείου του Bernd von Maltzan

klemm maltzan 2023Ο Ulf-Dieter Klemm, διπλωμάτης, απόφοιτος του 1964 και στενός φίλος του Συλλόγου μας έστειλε την είδηση της τελετής απονομής του βραβείου που χορήγησε ο συμμαθητής του Bernd von Maltzan.

Το Φεβρουάριο είχα στείλει πληροφορίες για το βραβείο της καλύτερης μετάφρασης από τα ελληνικά στα γερμανικά.
Η απονομή του βραβείου που χορήγησε ο συμμαθητής μας Bernd von Maltzan έγινε στις 12 Οκτωβρίου στο Johann-Heinrich-Voß-Literaturhaus της πόλης Πεντσλίν του Μεκλεμβούργου. Το βραβείο (5000 ευρώ) κέρδισε η Michaela Prinzinger για τη μετάφραση του βιβλίου "Άθος ο δασονόμος" της Μαρίας Στεφανοπούλου που εκδόθηκε στα γερμανικά με τον τίτλο "Athos der Förster" από τις εκδόσεις Elfenbein του Βερολίνου. Πρόκειται για ένα έξοχο βιβλίο που περιγράφει με λεπτό τρόπο το πως επιδρά το τραύμα του σκοτωμού των Καλαβρύτων από το γερμανικό στρατό κατοχής πάνω σε τέσσερις γενιές γυναικών (σύζυγος, κόρη, εγγονή και δισέγγονη).
Τα μέλη της ειδικής επιτροπής που πρότεινε τη μετάφραση για βράβευση είναι οι Birgit Hildebrand, μεταφράστρια από τα ελληνικά, Κώστας Κοσμάς, συντονιστής των εκδόσεων του Κέντρου Σύγχρονου Ελληνισμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, και εγώ.
Για τη τελετή απονομής και το δείπνο ο Bernd von Maltzan είχε καλέσει και τον παλιό συμμαθητή από την ΓΣΑ και φίλο του Joachim Horras που είχα να τον δω 59 χρόνια. Έτσι βρεθήκαμε, μετά από σχεδόν 60 χρόνια, τρεις απόφοιτοι της ΓΣΑ της Μετσόβου να κουβεντιάζουμε για τις κοινές μας σχολικές εμπειρίες σε μια κωμόπολη του Μεκλεμβούργου .
Επισυνάπτω μια φωτογραφία που δείχνει την ειδική επιτροπή, τον χορηγό του βραβείο, τη βραβευθείσα μεταφράστρια και τον δήμαρχο της πόλης Penzlin κ. Fechner.

Σας χαιρετώ από το Βερολίνο

Ausschreibung des Preises des Johann-Heinrich-Voß-Literaturhauses der Stadt Penzlin für griechisch-deutsche Übersetzungen...

Θάλεια Ματίκα: «Το μεγαλύτερο ορόσημο στην καριέρα μου είναι που γνώρισα τον Τάσο»

matika thaleia bovaryΉμουν πολύ καλή μαθήτρια, χωρίς όμως να διαβάζω ποτέ ιδιαίτερα, γιατί δεν μου άρεσε το διάβασμα. Στην έκτη δημοτικού έδωσα εξετάσεις και πέρασα στη Γερμανική Σχολή, την οποία και τελείωσα. Δύσκολο σχολείο, αυστηρό πολύ -μαθησιακά μόνο, γιατί κατά τα άλλα είναι πολύ φιλελεύθερο, καμία σχέση με τα ελληνικά. Δεν τους ενδιαφέρει πώς θα πας ντυμένος, είναι ένα πολύ προχωρημένο σχολείο, όπως και οι Γερμανοί, αλλά στο μαθησιακό κομμάτι δίνει βάση σε όλα τα μαθήματα, δηλαδή τα καλλιτεχνικά και η γυμναστική είναι το ίδιο σημαντικά με τα μαθηματικά. Εκεί έκανα και θέατρο -είχε μια πολύ οργανωμένη θεατρική ομάδα, ενώ ο δάσκαλός μου τότε, ο Στέλιος Παπαπέτρου, με προετοίμασε και για τις εξετάσεις μου στο θέατρο Τέχνης, όπου έδωσα και πέρασα.

Σίγουρα μου έχει αφήσει κατάλοιπα η φοίτησή μου εκεί. Δεν γίνεται να έχεις τελειώσει αυτή τη σχολή και να μη σου αφήσει κάτι. Είμαι φουλ οργανωμένη και τυπική πολύ. Βέβαια, με τα χρόνια έχω αρχίσει λίγο να το αποτάσσω αυτό από πάνω μου.

(η φωτογραφία είναι τμήμα της φωτογραφίας του Παναγιώτη Μάλλιαρη στο bovary.gr.

Δείτε την συνέντευξη της Θάλειας Ματίκα...

Φώτης Απέργης: Γίνεται παρεξήγηση και δίνω την εξήγηση!

apergis fotisΦιλοξενήσαμε το άρθρο του Παύλου Αγιαννίδη με τίτλο: "Φώτης Απέργης: «Ακούγοντας» το μέλλον σε μουσικές συνεντεύξεις", αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στο βιβλίο του Φώτη Απέργη, διότι όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Aρχισα να γράφω γιατί πολλές φορές σε παρέες όλα αυτά τα χρόνια έλεγα ιστορίες και με κοιτούσαν έκπληκτοι: μα με τον Γκιλέσπι, με τον Τζέιμς Μπράουν, πρέπει να τα γράψεις αυτά...»

Έτσι παρουσιάζουμε μία συνέντευξή του στην Μαρία Κατσουνάκη στην εφημερίδα "Καθημερινή" με αφορμή το βιβλίο του, από όπου έχουμε δανειστεί ένα τμήμα της φωτογραφίας του συγγραφέα.

- Ζήσαμε όταν αποχωρούσε από τη ζωή ο Χατζιδάκις και συγχρόνως ένας κόσμος ολόκληρος συναγωνίζονταν για τα πρωτεία της δευτεράντζας.

- Θρηνούμε τόσο ελαφρά που ελπίζουμε τόσο λίγο

Μέσ’ από τη μικρή οθόνη παγιώνεται η μεγάλη μετριότητα. Πάντα υπήρχαν μουσικοί με κάποιο ταλέντο διαφημιστή. Σήμερα ευδοκιμούν οι διαφημιστές με κάποιο ταλέντο μουσικού.

- Του είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις το 1991, σε μία συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ολοκληρώνοντας τη συζήτησή τους: «Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο εμπόρευμα και στο καλλιτέχνημα. Το πρώτο παρασκευάζεται για να καταναλωθεί. Το δεύτερο μπορεί να είναι πολύ, λιγότερο ή καθόλου επιτυχές για εμπορία, όμως, η ειλικρίνεια των προθέσεών του του προσδίδει σοβαρότητα και αυθεντικότητα. Δυστυχώς, η λέξη “τραγούδι” χρησιμοποιείται και στις δύο περιπτώσεις. Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε κάθε τόσο να κάνουμε διευκρινίσεις». Τον ρώτησε ο Φ. Απέργης αν είχε καμιά ιδέα για τον τίτλο. Απάντησε χαμογελώντας: «Γίνεται παρεξήγηση και δίνω την εξήγηση!»

είναι μερικές από τις αναφορές του συγγραφέα. Περισσότερα...

Λουκία Γονή: "Mindful κέντημα. Δημιουργώντας με ενσυναίσθηση"

goni loukiaMindful κέντημα. Δημιουργώντας με ενσυναίσθηση

Στο κέντημα, το ρυθμικό ταξίδι της βελόνας πάνω στο ύφασμα γίνεται η αφορμή για ενσυνείδητη εστίαση στο παρόν, για ηρεμία και γαλήνη.
Ξεκινώντας το εργαστήριο, υλικά από τη φύση προσκαλούν τους συμμετέχοντες να τα επεξεργαστούν και να παρατηρήσουν τα συναισθήματα που τους γεννούν. Στη συνέχεια, με πολύχρωμες κλωστές και βελόνες ξεκινούν να δημιουργούν πάνω σε μία υφασμάτινη τσάντα που στο τέλος θα πάρουν μαζί τους! Με κινήσεις μικρές, ρυθμικές, εστιάζοντας στη θετική πρόθεση, χωρίς καμία επικέντρωση στο αποτέλεσμα, αλλά με στόχο την ηρεμία του μυαλού.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στο κέντημα ή στην πρακτική του mindfulness, απλά ανοιχτή καρδιά και άνετα ρούχα.
Εισηγήτρια: Ελευθερία Σπαντιδάκη, Sense In Scape
Κόστος συμμετοχής: 30€ + ΦΠΑ
Περιλαμβάνονται τα υλικά (Υφασμάτινη τσάντα και όλα τα απαραίτητα υλικά κεντήματος)

Λουκία Γονή: "Εργαστήριο χορού για παιδιά στο Positive Space studio στο Πολύδροσο Αμαρουσίου"

goni loukiaΤο ταξίδι της ταραντούλας

Μια ιστορία - μύθος για τα παιδιά από την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας συνοδευόμενη από χορό, ταραντέλες, παιχνίδια, μουσικά όργανα, τραγούδια. Σε αυτές τις συναρπαστικές συναντήσεις, τα παιδιά μέσα από τη δραματοποίηση, το χορό και το τραγούδι μεταμορφώνονται σε χορευτές και μουσικούς.

Ελάτε να γιορτάσουμε, να χορέψουμε και να παίξουμε μαζί στο Positive Space studio, Ακακιών 52, Πολύδροσο (σύνορα με Χαλάνδρι)
Για παιδιά 5-12 ετών

Διδασκαλία χορού: Γ. Χαμαμέλη & Κ. Καλκάνη, Ballo del mare (encardia)

Το εργαστήριο παιδικής tarantella θα διεξαχθεί σε τρεις αλληλένδετες, αλλά και μοναδικές συναντήσεις.
ΣΑΒ 21/10, ΣΑΒ 18/11 & ΣΑΒ 16/12 | 17:00 - 18:00

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: 698 1959 667 & positivespace.gr/tarantella-kids.html

 1. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Χάρτινες μπουκίτσες"
 2. "YiasasAdenauer", eine neue Podcast-Reihe
 3. Philadelphia Verein: Vortrag von Dr. Ronald Meinardus
 4. Philadelphia - Stammtisch - 9 November 2023
 5. Wandertag #127 - Κυριακή 5 Nοεμβρίου 2023 : Μαλακάσα
 6. Σεμινάρια Βικιπαιδισμού στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
 7. Αλεξάνδρα Νομίδου: συναυλία με «Ταξίδι στον 20ο αιώνα» στο Ωδείο Αθηνών
 8. Philadelphia: "Kulturschätze Nemeas – Antike & Wein"
 9. Η Κωνσταντίνα Ψωμά στην όπερα του Georg Friedrich Händel "Σεμέλη"
 10. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος: "Παναγής Παπαληγούρας"
 11. 8ο KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους
 12. Ο Νίκος Κουτρουμπάς το Σάββατο 21 Οκτωβρίου
 13. Ο Ανδρέας Γεωργόπουλος "ασημένιος" στο SPETSES MINI MARATHON
 14. Ο Δημήτρης Γιάκας σε 4 εκδηλώσεις για τη Μαρία Κάλλας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
 15. Νίκος Αθηναίος: Συναυλία με Έργα του Γιάννη Χρήστου
 16. Jugendblasorchester am 18.10.23 im Philadelphia-Haus
 17. Η Έφη Ρευματά σκηνοθετεί το "Γράμμα στον Ορέστη"
 18. Ο Κώστας Μαντζάκος μεταφράζει την "Μοιραία συνάντηση"
 19. Η Αγγελική Παπανδρέου στο "Μπαράκι της Διδότου"
 20. Δημήτρης Γιάκας: “Η ανθρώπινη φωνή”
 21. Ο Μάριος Ιορδάνου στο Θέατρο Vault
 22. Βίκυ Βολιώτη: "Ιζαμπέλ Ρεμπώ,ο δικός μου Αρθούρος"
 23. Aula DSA: Esther O'Callaghan - The future of work and learning
 24. Πάνος Τσαλιγόπουλος: "Θάνατος στα χαρτιά"
 25. Η Συντεχνία του Γέλιου με τον Βασίλη Κουκαλάνι στο Σύγχρονο Θέατρο
 26. Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας για να αλλάξουμε τον κόσμο
 27. Ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη
 28. Γεώργιος Δημητράκος: πριν από 26 χρόνια
 29. Ο "Μάγκας" της Πηνελόπης Δέλτα σε διασκευή Μαρίας Σούμπερτ
 30. ΙΑΛ: Ξεναγήσεις στην έκθεση «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία»
 31. Δράση της DSA για τους πλημμυροπαθείς
 32. Philadelphia: Wilhelm Müller
 33. Έφη Ρευματά: Η "Κοριτσιέρα των Βούρλων" για το θέατρο Αυλαία στον Πειραια
 34. Ο Δημήτρης Δημόπουλος τον Οκτώβριο σε νέο stand - up μονόλογο
 35. Χριστίνα Φριλίγκου: Mehrsprachigkeit im Europäischen Parlament
 36. Aktion zur Unterstützung der Flutopfer
 37. ΙΑΛ: 10 χρόνια Υποτροφία Ισμήνης Χρυσοχόου Κάρτερ
 38. NOTOS Καλή αρχή σε όλους τους μαθητές
 39. Σφήκες της Λένας Κιτσοπούλου: τελευταίες παραστάσεις της περιοδείας σε θέατρα της Αθήνας
 40. Έφη Ρευματά: Η "Ο Καθένας Πεθαίνει Μόνος του" στο Studio Μαυρομιχάλη
 41. Werner Hermann: Θέατρο Λύχνος τέχνης & πολιτισμού
 42. Θάλεια Ματίκα - Τάσος Ιορδανίδης - Θέλω να σου κρατάω το χέρι
 43. Συνέντευξη της Έφης Ρευματά στον Γιάννη Παπαδημητρίου
 44. Κίτσος Λούης: "Η καταδίκη του Φάουστ"
 45. Philadelphia: Tanzkurs
 46. Philadelphia Verein: Stiftungsfest 15 September 2023
 47. Διάλεξη της Prof. Dr. Katja Sporn στην Αίγινα
 48. Κατάπλους ΠΓΥ ΠΕΡΣΕΥΣ
 49. Ντοκιμαντέρ της Δήμητρας Κουζή σε αφιέρωμα του ERTFLIX
 50. Παναγιώτης Δευτεραίος: "Υπόγεια Αθήνα"
 51. "Έφυγε" ο Eberhard Judt
 52. Η Αγγελική Παπανδρέου στις 24.8 στο Αίγιο
 53. Ο Πάνος Λασκαρίδης υπογράφει την μεταβίβαση του πλοίου "ΠΕΡΣΕΑΣ"
 54. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 55. Υποψηφιότητα Φρεζάδου Ειρήνη | Αθήνα Ψηλά
 56. 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου: "Συμβίωση"
 57. Η Μαρία Ευστρατιάδη και ο Νίκος Αθηναίος στο MusiKythnos Festival 2023
 58. Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου "Φώς και Μύθος"
 59. Λένα Κιτσοπούλου: "Ημερολόγιο Φρανκενσταϊν"
 60. Νάνα Παπαδάκη: Αρχέγονη
 61. 'Έναρξη για το 7ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου | 1-13/8 στη Χίο και στις Οινούσσες
 62. Έκθεση του Paul Saroglou έως 3.9.2023
 63. NOTOS ANGEBOTE
 64. Έλενα Χατζηιωάννου: ο Κώστας Καλφόπουλος φιλοξενούμενος της εκπομπής Δημόσια και Ιδιωτικά
 65. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Κωνσταντίνος Βολανάκης"
 66. Eκδήλωση 20/7/2023 στην Κερκυρα
 67. Η Έφη Ρευματά συνεργάζεται στην Μήδεια του Frank Castorf στην Επίδαυρο
 68. Η Λένα Κιτσοπούλου με τους Σφήκες του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο
 69. Πνευματικό μνημόσυνο στον Καθηγητή Γεώργιο Γαλίτη
 70. Ο Γιάννης Καλιφατίδης μεταφράζει βιβλίο για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο
 71. Χρήστος Γκόρτσος: The European Banking Regulation Vol I
 72. Locomondo - Καλοκαίρι 2023
 73. Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος Υπουργός Δικαιοσύνης
 74. Philadelphia: Stammtisch am 6.7.2023
 75. Η Alpha Bank χορηγεί το ALPHA MISSION-ΔELOS
 76. Project ELPIDA: Συγκεντρώνουμε ραπτομηχανές και κιθάρες
 77. Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Γεώργιο Γαλίτη
 78. Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας το 1822
 79. «Σμύρνη-Αθήναι: μουσικό ταξίδι» - Μια μουσική παράσταση από το ΠΙΟΠ
 80. Δημήτρης Κεραμίδας - Δημήτρης Πέππας: "TapeTales"
 81. The 10th Anniversary of the “Belt and Road” Initiative & China-Greece Relations
 82. NOTOS PLUS: Schulbücher der Deutschen Schule zum Sonderpreis!
 83. Der Geist von Delos: Experten diskutieren über Klima und Kultur
 84. Η Βίκυ Βολιώτη στις Βάκχες του Ευριπίδη
 85. Ο Στράτος Σωπύλης στο "Τσίου"
 86. Χάρης Δημαράς Sergey Rachmaninoff: In Memoriam στις 13.6
 87. Locomondo 21 Ιουνίου στην Τεχνόπολη
 88. Νικόλας Χρήστου: "Προετοιμασία αποφοίτησης νέας γενιάς από την Σχολή μας"
 89. Νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο Γιάννης Παράσχης
 90. Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»
 91. Buchpräsentation "413 Tage" von Jolanda Terenzio
 92. «Ο Biedermann και οι εμπρηστές» 8 και 9 Ιουνίου
 93. Ο 5ος τόμος της "Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης" για τη ζωή του επίατρου Ντάνιελ Έλστερ
 94. «Οι περιπέτειες του φιλέλληνα μουσικού Ντάνιελ Έλστερ»
 95. Τι γίνεται όταν γνωστοί καλλιτέχνες ανακαλύπτουν τα εργαλεία της χαρακτικής;
 96. Τα θέατρα τον Μάιο
 97. Philadelphia - Stammtisch - 8 Juni 2023
 98. Δημοσθένης Κούκουνας (1950-2022)
 99. "Έγραψαν για Αυτήν" - Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
 100. Philadelphia: "Υδρογόνο - Ενημερωτική βραδιά"
 101. "Inclusive School Hub”: η DSA στο Erasmus+
 102. Στο "Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη" τον Μάιο και τον Ιούνιο
 103. Sommerfest der Abteilung Athen des Deutschen Archäologischen Instituts 26.5.2023
 104. Wandertag#126 Κυριακή 21 Μάη 2023 αφού ψηφίσετε, καταρράκτης Ραπεντώσας
 105. Έλενα Χουζούρη: “Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ“
 106. Οι encardia έρχονται στο Positive Space
 107. Retailing: Ιστορία, οικονομία, μετασχηματισμοί στο λιανικό εμπόριο
 108. Χριστόδουλος Βασιλόπουλος δια χειρός Γιάννη Ψυχοπαίδη
 109. Lifo: "Ποιος θυμάται το βιβλιοπωλείο του Κάουφμαν;"
 110. Ο Γιώργος Δεπάστας συζητά με τον Thomas Plaul την Πέμπτη 11 Μαΐου
 111. "Οι Φιλέλληνες" στις 30 Μαΐου στο Πολεμικό Μουσείο
 112. Ο Χρίστος Τζιφάκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 113. "Οι Φιλέλληνες" στις 3 Μαΐου στο Κολλέγιο Αθηνών
 114. Η Αλεξάνδρα Βοβολίνη μιλά για το Λεύκωμα “Μίκης Θεοδωράκης - Οι αφίσες μου”
 115. Δημήτρης Δημόπουλος: “The Last Five Years” στην ΕΛΣ
 116. Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί Καίτης και Μαριλένας Λασκαρίδη
 117. Γιάννης Θεολογίτης: "East versus West - Countdown"
 118. «Βάλτερ Πούχνερ: Ο θεατρολόγος, ο ποιητής»
 119. Τα θέατρα τον Απρίλιο
 120. Ευχές δια χειρός Άννας Φιλίνη
 121. ΙΑΛ - Ημερίδα: «Αναδυόμενες τεχνολογίες για τις Βιβλιοθήκες»
 122. Η Λένα Κιτσοπούλου γράφει για “Μια νύχτα στην Επίδαυρο“
 123. Einladung - Πρόσκληλη - Erasmus + Projekt „Understanding Service-Learning
 124. Paula Lakah: IT ’S SPRINGTIME… one more time
 125. Παύλος Αγιαννίδης: "Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές"
 126. Καππαδοκία - Μικρά Ασία την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023
 127. Έλενα Χουζούρη: «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ»
 128. Κλαίρη Θεοδώρου: "Τρεις ερωτήσεις"
 129. Κυριακή Γονή: Kunsthalle Mannheim 7 April - 8 Oktober 2023 opening 6 April
 130. Παγκόσμια διάκριση για τις ψηφιακές εφαρμογές του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη!
 131. Wandertag #126 Λακωνικός Πάρνων 21,22,23 Απριλίου 2023 (του Θωμά)
 132. Philadelphia: Stammtisch 13 April 2023
 133. Η Μάρη Γκόγκα στο Open House
 134. Η Μάρη Γκόγκα και ο Στέφανος Παλαντζάς στο "Athens Calling"
 135. Πώς από ένα κτίριο ερείπιο στη Νεάπολη έγιναν τέσσερα σπίτια
 136. Lifo: "Το Θέατρο Λυκαβηττού ανοίγει ξανά"
 137. Philadelphia Wanderung 8 April 2023
 138. "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" με τους Ματίκα - Ιορδανίδη
 139. Εριφύλης Βενέρη: «Semaiostolistike - Σημαιοστολιστική»
 140. Todesanzeige Werner Ricken (9.6.1925-17.3.2023)
 141. NOTOS PLUS - Πασχαλινές αγορές με κλήρωση για τους φίλους μας
 142. Tribute Pink Floyd με τον Γιάννη Παπαδαντωνάκη
 143. Τα θέατρα τον Μάρτιο
 144. Μέχρι 26 Μαρτίου το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" με τους Ματίκα - Ιορδανίδη
 145. Στο "Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη" τον Μάρτιο
 146. Κυριακή Γονή: "Not Allowed for Algorithmic Audiences"
 147. Έφη Ρευματά: “Γράμμα στον Ορέστη“
 148. Wandertag #125 Χασιά την Κυριακή 19 Μαρτίου
 149. Η Εθνική Ομάδα Beach Volley αναζητά χορηγούς
 150. Έκθεση του Werner Hermann στο Μέγαρο
 151. Alfred Lichtenstein: "Το λυκόφως"
 152. KinderDocs για σχολεία στο Μουσείο Μπενάκη - Raise the Bar: Μεγαλώνουμε διαφορετικά τα κορίτσια από τα αγόρια;
 153. Δημόσια και Ιδιωτικά: Μάιρα Παπαθανασοπούλου - Κώστας Καλφόπουλος
 154. Τελετή μνήμης για τον Απόστολο Πίτσο
 155. AHK - Εκδήλωση με Θέμα "Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία" στις 17.3
 156. Μαρία Ευστρατιάδη: Ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής
 157. Ο Νίκος Παπαντώνης στο Γυάλινο UpStage
 158. Ο Δημήτρης Γιάκας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη: “Μαρία Κάλλας - Μέσα από τα μάτια της αδελφής της”
 159. "Positive Space" - Νέος κύκλος μαθημάτων Φωτογραφίας
 160. Η Αμαλία Γιαννοπούλου σε συναυλία στις 18 Μαρτίου
 161. Βιωματικό εργαστήριο Δραματοθεραπείας «Κινώντας την ξαφνική ακινησία» στις 19.3
 162. Philadelphia-Stammtisch am 16. März 2023
 163. Ο Δημήτρης Γιάκας στη βραδιά “ΜΟΥΣΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ | Παραλλαγές της γυναικείας μοναξιάς”
 164. Η Vicky Pryce στην εκδήλωση της Women On Top
 165. Δράση της DSA για τους σεισμόπληκτους
 166. Τα θέατρα τον Φεβρουάριο
 167. Δέσπω Διαμαντίδου: Όταν συνεργάστηκε με τον Γούντι Άλεν στον «Ειρηνοποιό»
 168. Ο Γιάννης Μυλωνάς ευχαριστεί
 169. Μάιρα Παπαθανασοπούλου: “Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής”
 170. Ausschreibung des Preises des Johann-Heinrich-Voß-Literaturhauses der Stadt Penzlin für griechisch-deutsche Übersetzungen
 171. Alumnitheater - Και εγένετο η πρώτη συνάντηση!
 172. Philadelphia: Naturkatastrophen - Literarisches Quartett
 173. Απεβίωσε η Gerlinde Tsatsaroni
 174. Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες: Καταγραφή, τεκμηρίωση, ιστορική πλαισίωση
 175. Philadelphia: 16.2.2023 Buchvorstellung
 176. Ο Σωτήρης Τσόγκας στο Θέατρο Πρόβα: “Η κυρία δεν πενθεί”
 177. “Με σιχάθηκα αλλά και πάλι όχι εντελώς!” σε κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου
 178. Ο Τάσος Γιαννίτσης Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
 179. Απεβίωσε η Gisela Pantelouris
 180. Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει θέατρο του Rainer Werner Fassbinder
 181. Deutsches Archäologisches Institut Athen: Veranstaltungen im ersten Halbjahr 2023
 182. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2023
 183. ΙΑΛ: Η μελέτη “La pêche en Grèce” του 1883: ο Νικόλαος Αποστολίδης και το διεθνές περιβάλλον
 184. AHK - Neujahrsdinner / Πρωτοχρονιάτικο δείπνο
 185. Τάσος Γιαννίτσης: "Προβληματισμοί για το αύριο της χώρας"
 186. Τόνια Τζαννετάκη: "The Art of Crime" - Τεύχος 12
 187. Μανταλίνα Ψωμά: Νέα ατομική έκθεση “Μετάβαση”
 188. NOTOS PLUS - Sonderangebote - Προσφορές
 189. Εργαστήριο από την Λουκία Γονή: "Φωτογραφία για παιδιά & εφήβους"
 190. Πάνος Τσαλιγόπουλος: “Γιατί ο Φαίδων δεν μπορεί να αυτοκτονήσει“ στο θέατρο Λύχνος
 191. Κίτσος Λούης: "Γεροντικές αμαρτίες... στις επιστήμες της ζωής"
 192. Μελίτα Εμμανουήλ: "ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ – Μία διαφορετική οπτική"
 193. Philadelphia - Auf den Spuren von Ernst Ziller
 194. Νίκος Δήμου: "Ο τελευταίος της πρώτης γενιάς"
 195. Απόστολος Πίτσος, ο επιχειρηματίας που συνέδεσε το όνομά του με κάθε ελληνικό σπίτι
 196. Κυριακή Γονή: solo exhibition in UK
 197. Η Ένωση Φίλων Ακροπόλεως τιμά την Έβη Τουλούπα
 198. Τα θέατρα τον Ιανουάριο
 199. Η Δανάη Παπαματθαίου – Matschke στο Μέγαρο
 200. Wandertag στην Θεσσαλία
 201. Τραυλίζοντας το Έθνος. Διεθνικός Πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850
 202. Philadelphia: Philhellenismus-Museums
 203. Από την Πανδούρα στο Πειραιώτικο ρεμπέτικο
 204. Wandertag#124 Πεντέλη Κυριακή 15 ΙΑΝ 2023
 205. "Έφυγε" ο Απόστολος Πίτσος
 206. Ο Απόστολος Πίτσος έφυγε από τη ζωή
 207. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2023
 208. Απόστολος Πίτσος: Πέθανε σε ηλικία 104 ετών
 209. “ΜΟΥΣΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ“ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο
 210. Ιανουάριος & Φεβρουάριος στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
 211. Philadelphia: Tanzkurs für griechische Tänze
 212. Βίκυ Βολιώτη: "Ιζαμπέλ Ρεμπώ,ο δικός μου Αρθούρος"
 213. Katerina Vatsella: 13. Newsletter der Open Space Edition
 214. Ευχές από την Μαργαρίτα και τον Κώστα Παπαηλιού
 215. Ευχές απο τήν Αννούλα και τον Κίτσο Λούη
 216. Αφιέρωμα στο έργο του Τάκη Ζενέτου
 217. Η Κυριακή Γονή στο μουσείο σύγχρονης τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα
 218. Φοίβος Πιομπίνος: "Περί των μορφών τινά"
 219. Η παρουσίαση "Γούρι 2023" στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
 220. Παρουσίαση βιβλίου: «Πολεμικό Ναυτικό: Ιστορία & Τέχνη»
 221. “Η Κοριτσιέρα των Βούρλων” από την Έφη Ρευματά στο Studio Μαυρομιχάλη
 222. Έφη Ρευματά - Πρόταση για ομαδική παρακολούθηση της παράστασης
 223. Ο Πέτρος Πίτσίνης γράφει στο Lifo
 224. Philadelphia-Haus: "Weihnachtsfeier"
 225. Βίκυ Βολιώτη: "Επικίνδυνες σχέσεις"
 226. Δύο απόφοιτοί μας στον “Βαπτιστικό“ στο Θέατρο “Ολύμπια“
 227. NOTOS PLUS: Ich lese, du liest, wir… WAFFELN
 228. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Χριστουγεννιάτικη γιορτή"
 229. Hanns Seidel Foudation: "Ευρώπη και Ελλάδα..."
 230. Βιωματικό εργαστήριο Δραματοθεραπείας: Το καλυμμένο σώμα
 231. Μάριος Ιορδάνου: "Το στρίψιμο της βίδας Reloaded"
 232. Πώς κυλάει και δεν χορταριάζει η ζωή σε ένα ανεξάρτητο δισκάδικο στο κέντρο της Αθήνας
 233. Ο Δήμος Πασσάς με τον Νίκο Πετρουλάκη στο "Κόκκινο"
 234. Ηχηρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
 235. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2022
 236. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Ιστορία της ελληνικής αλιείας"
 237. "Ηµυθεολογία" στο Goethe - Δευτέρα 28.11.2022
 238. Tο Ινστιτούτο Julius Stern συναντά την Underground Youth Orchestra
 239. Παράταση της έκθεσης της Άννας Φιλίνη
 240. Paula Lakah εγκαινιάζει τον χώρο της
 241. Εύα Σταματοπούλου: "A! Είπα και άνοιξε ο κόσμος μου ολάκερος!"
 242. Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει θέατρο του Rainer Werner Fassbinder
 243. Werner Hermann: "Ο τρίτος που άργησε..."
 244. Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι: εγχειρίδιο πρακτικών εφαρμογών (Gebrauchsanweisungen) για το βιβλίο DAS KLEINE ICH BIN ICH
 245. NOTOS PLUS: Weihnachten 2022 - Γιορτινή ΚΛΗΡΩΣΗ στις 20 Δεκεμβρίου
 246. Wandertag #123 Υμηττός - Καισαριανή. Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022
 247. Γιάννης Θεολογίτης: "East versus West - Alliances..."
 248. Preisverleihung des Schülerwettbewerbs "Challenge History - Remember Hellas"
 249. Η Κατερίνα Μαούτσου στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ του Χένρικ Ίψεν
 250. 3ο Φόρουμ Καινοτομίας «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας
 251. Παιδική Κακοποίηση: Πρόληψη - Ασφάλεια - Δικαιώματα
 252. Η Φάννυ Γεωμπρέ εκθέτει την Τετάρτη 2.11.2022
 253. Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2022
 254. NOTOS PLUS: November also? Καλό μήνα!
 255. Γητειές και ξόρκια από τα «Μικρασιατικά Χρονικά»
 256. Jolanda Terenzio: "413 Tage"
 257. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Νέα έκδοση & παραμύθια της Μ. Ασίας"
 258. Αθηνόραμα: "Τα νέα της Λένας Κιτσοπούλου είναι σαρωτικά"
 259. Zu verkaufen erstklassiger Familienwagen in hervorragendem Zustand
 260. Οικονομική Επιθεώρηση Νοέμβριος 2022
 261. Άνθή Φουντά: "ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ" του Αργύρη Χιόνη
 262. Philadelphia - Ausflug nach Mesolongi
 263. Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Πρόληψη της Παιδικής Κακοποίησης
 264. Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει Joseph Roth
 265. Η Λένα Κιτσοπούλου στο Θέατρο Σφενδόνη
 266. Άννα Φιλίνη: Έκθεση "Πορεία Ελευθερίας"
 267. Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε: 19 Οκτωβρίου - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 268. Έφη Ρευματά: "Ο καθένας πεθαίνει μόνος του" του Hans Fallada
 269. "Ο Θησαυρός της Βαγίας" στο θέατρο Αλάμπρα
 270. DAAD: "Stammtisch, το γερμανόφωνο στέκι"
 271. Ο Βασίλης Κουκαλάνι και η Συντεχνία του Γέλιου στο Σύγχρονο Θέατρο
 272. ΚΕΤ: "Χριστοδούλου | Θεοδωρίδης | Χυτήρης"
 273. Μαρία Σούμπερτ: "Το μυστικό του δέντρου"
 274. Το κάλεσμα των παιδιών για ειρήνη εισακούστηκε
 275. Η Κατερίνα Μαούτσου στο "Μαύρο Ρόδο"
 276. Οικονομική Επιθεώρηση Οκτώβριος 2022
 277. Science Moments: «Επισιτιστική κρίση: Το πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών. Μπορούν η επιστήμη και η τεχνολογία να βοηθήσουν;»
 278. Γεράσιμος Γασπαρινάτος: "Ο Σπερχειός φλέγεται!"
 279. Ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος και το Μουσείο της ΑΕΚ
 280. Θάλεια Ματίκα & Τάσος Ιορδανίδης στο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»
 281. Νάνα Παπαδάκη: “Νίκη, απόψε στο πάρτι“ για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος
 282. «Επισιτιστική κρίση: Μπορούν η επιστήμη και η τεχνολογία να βοηθήσουν;»
 283. Buchvorstellung am 18.10.22 im Philadelphia-Haus
 284. Philadelphia: Gemäldeausstellung Sabine Angelidis und Stammtisch am 13.10.2022
 285. Το video της εκδήλωσης απολογισμού επετειακών δράσεων Πρωτοβουλίας 21
 286. Εκδήλωση προς τιμήν Δρα Παναγιώτη Λασκαρίδη
 287. Ντόρα Μπακογιάννη: "Θα είμαι υποψήφια με σταυρό, ζητώ απ’ τους Χανιώτες να με προτιμήσουν"
 288. Εκδήλωση Απολογισμού Επετειακών Δράσεων Πρωτοβουλίας 21
 289. Συναυλία της Αλεξάνδρας Νομίδου στο Μέγαρο 13/10/202
 290. Philadelphia: "Iphigenie im Tauerland" am 08. Oktober 2022
 291. Χριστίνα Ρούτνερ: «Η προώθηση της διαπολιτισμικότητας είναι υψίστης σημασίας για την κατάρριψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων»
 292. Wandertag #122: Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, Αμπολή Γιαννούλας
 293. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Ξεναγήσεις στην έκθεση "Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία"
 294. 3x3 Basketball Tournament ΣΑΕΚ - Humanity Greece
 295. Ανακοίνωση έναρξης 29ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού
 296. Ομιλία του Θανάση Απέργη στην Τήνο
 297. Εκδόθηκε νόμισμα με ανάγλυφη έγχρωμη τουλίπα σε σχέδιο της Νίκης Γουλανδρή
 298. Φαλή Βογιατζάκη: Η Νίκη Γουλανδρή επέλεξε ν’ αφιερώσει τη ζωή της στην φύση και το περιβάλλον
 299. online career day alert: language jobs in greece!
 300. MOG: Στον απόηχο της διαδικτυακής Ημερίδας της 28.05.2022
 301. Αυθεντικός Μαραθώνιος 12-13 Νοεμβρίου 2022
 302. Νίκος Αθηναίος: Επόμενη παραγωγή της Academica με 4 συναυλίες
 303. Σπέτσες: "Το επιβλητικό Αρχοντικό του Ανάργυρου θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού"
 304. Η Κωνσταντίνα Ψωμά στο Φεστιβάλ Baroque Όπερας του Bayreuth
 305. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2022
 306. Ελίζα Παναγιωτάτου: Χρυσός Οδηγός
 307. Άγγελος Συρίγος: "Μικρασιατική Καταστροφή"
 308. Γιώργος Πουλημένος: "ΣΜΥΡΝΗ. Η Νύμφη της Ιωνίας"
 309. Κ. Αραβώσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρωτόγνωρη ταχύτητα για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών
 310. Η Μαρία Ευστρατιάδη στο Φεστιβάλ Κύθνου
 311. Αγγελική Παπανδρέου: μουσική στην παραλία του Αιγίου στις 26/8
 312. "Έφυγε" ο Γεώργιος Γαλίτης, καθηγητής των Θρησκευτικών
 313. Δημήτρης Ηλιόπουλος: "Σημειώσεις στο μάθημα του Παναγιώτη Γκιόλμα"
 314. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα"
 315. Οικονομική Επιθεώρηση Αύγουστος 2022
 316. Reunion αποφοίτων ΓΣΑ τάξη '72. Πάρτυ 2 Σεπτεμβρίου 2022
 317. Οι Locomondo συνεχίζουν και τον Αύγουστο
 318. 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (6-13.8.2022)
 319. Επίσκεψη Μπέρμποκ: Τα μηνύματα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προς Αθήνα και Άγκυρα
 320. Η Marita Schwarz συνταξιοδοτείται και μας αποχαιρετά
 321. Comedy Night στη Θεσσαλονίκη με τον Δημήτρη Δημόπουλο
 322. Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Αμφιβολίες και Όνειρα“
 323. Astrophysicists & Delos Concert at Megaron Athens Concert Hall 22/7/2022
 324. Ο Νίκος Χατζηαργυρίου προφητεύει
 325. Χρίστος Τζιφάκις / Από την Κρήτη ως την Κόρδοβα
 326. Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 327. Ronald Meinardus: "Die Karten werden neu gemischt"
 328. Locomondo: καλοκαιρινή περιοδεία
 329. Philadelphia Stammitisch στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου
 330. Δύο απόφοιτοί μας στην όπερα ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
 331. Δημόσια και Ιδιωτικά - Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
 332. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούλιος 2022
 333. Philadelphia - Παρουσίαση του βιβλίου "Wirbel"
 334. ΕΛΙΑΜΕΠ - Veranstaltung zu der Rolle Deutschlands in den griechisch-türkischen Beziehungen
 335. BFFEAE // εικαστική έκθεση // 5-10 Ιουλίου 2022
 336. Γιάννης Θεολογίτης: "East versus West - The first act …"
 337. “Τηλεαγάπη“ σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση
 338. Δημόσια και Ιδιωτικά: εκπομπή με Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και Χρήστο Μποκόρο
 339. «Η Κική και ο Κοκός» Μια αθηναϊκή μουσική παράσταση με τη συμμετοχή τριών αποφοίτων μας
 340. Reunion της τάξης του 1972 στις 2 Σεπτεμβρίου 2022
 341. H συζήτηση με την Maja Göpel στο Goethe
 342. Ο Θανάσης Γεράνιος για την ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 343. Η Μανταλίνα Ψωμά στην ΕΡΤ2: Μια εικόνα, χίλιες σκέψεις
 344. Δημήτρης Δημόπουλος: τελευταίες παραστάσεις της "Καφρόκρεμας" στην Κρήτη
 345. Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Το δικό μου βασίλειο»
 346. Σωτήρης Τσόγκας: συνεχίζονται 28 Ιουν - 1 Σεπ 2022 “ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ”
 347. Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα: Ομιλία για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη
 348. "Η Θεολογία του Πλήθωνος" - Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022
 349. Alpha mission Δelos - Η συναυλία της 30ης Μαΐου 2022
 350. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "Πρόλογος στο βιβλίο της Maja Göpel"
 351. Maja Göpel: "Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς"
 352. Παιδικός Σταθμός: "ο Μικρός Αντώνης"
 353. 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους
 354. Reunion της τάξης 2002 - Είκοσι χρόνια μετά
 355. Ή Μανταλίνα Ψωμά στη Σχολή Καλών Τεχνών - και σε εκπομπή στην ΕΡΤ2
 356. Πάτρικ Ακρίβος: Ο Hilbrecht στους Ολυμπιακούς του 1936
 357. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Live from Delos - 30, May
 358. Γιάννης Παπαδημητρίου: "200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου"
 359. Ο Σπύρος Αρταβάνης Τσάκωνας μελετά την την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών στα κύτταρα
 360. Γιώργος Σταμάτης: "Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός, Πορεία προς την Αβεβαιότητα"
 361. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "Από τη Δήλο στη Σελήνη για τη Γη"
 362. Philadelphia Verein: Διάλεξη και παρουσίαση του μυθιστορήματος "Οδυσσέας" του James Joyce
 363. "Ίσως γι'αυτό το μάθημα μας το'πανε γαρίδα"
 364. Σε ένα γάμο στην Τζιά
 365. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούνιος 2022
 366. Werner Hermann: "Ο τρίτος που άργησε..."
 367. Stammtisch am 9.06.2022 im Philadelphia - Haus
 368. Νίκος Κυριαζής: "Το πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα"
 369. Wandertag #121: (Ξανά..) Κυριακή 5 Ιουνίου 2022: Μπάνιο στον Ραμνούντα
 370. Στο θέατρο Πρόβα με τον Σωτήρη Τσόγκα: «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού»
 371. Philadelphia: Literaturfestival 3-5.6.2022
 372. Διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας
 373. "Άντε γεια": Ο Αθήνα 9.84 γιορτάζει!
 374. „Heinrich Schliemann und das DAI Athen“
 375. Ανθή Φουντά: “ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ” στο Θέατρο Χώρος
 376. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "ALPHA MISSION ΔELOS"
 377. ΚΟΑ / Ολα στον υπερθετικό - Έτος Στραβίνσκυ
 378. 21st Athens Jazz 23 – 29.05.202
 379. «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση»
 380. Διεύρυνση ΝΑΤΟ: Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία και όχι η Ουκρανία;
 381. Λένα Κιτσοπούλου: "Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος"
 382. ΚΕΤ: οι επόμενες εκδηλώσεις του Μαΐου @ κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων
 383. Νίκος Αθηναίος: Δεύτερος κύκλος συναυλιών της ACADEMICA Αθηνών για το 2022
 384. «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα»
 385. Wandertag#121 Κυριακή 22 Μάη 2022: Μπάνιο στον Ραμνούντα
 386. Ο Δημήτρης Γιάκας στα “Ματωμένα Χώματα”
 387. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν
 388. Ρεσιτάλ Νίκου Κουτρουμπά στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος
 389. Neue Bücher 2022 - Νέες κυκλοφορίες γερμανικών βιβλίων
 390. Κλαίρη Θεοδώρου & Λένα Μαντά: “Γυναικεία Υπόθεση“
 391. Οικονομική Επιθεώρηση Μάιος 2022
 392. Νάνα Παπαδάκη: "Νίκη, απόψε στο πάρτι"
 393. Έκθεση της Άννας Φιλίνη στα Ιωάννινα
 394. Ο Justus Frantz διευθύνει την Underground Youth Orchestra
 395. Έλενα Χατζηιωάννου: "αφιέρωμα στον Νίκο Θέμελη"
 396. NOTOS PLUS - Μικρά δώρα
 397. Philadelphia: "Smyrna in Flammen"
 398. Ο Δημήτρης Γιάκας σε μουσική εκδήλωση για τη Μαντώ Μαυρογένους
 399. Κλαίρη Θεοδώρου: Ο Βασιλιάς Πεθαίνει Πάντα Τελευταίος
 400. Απονομή του Σταυρού επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας στον κ. Α. Σφουντούρη
 401. Ανθή Φουντά: Radio Plays - «Ο παράμεσος» της Yoko Ogawa
 402. "Εξάντας": Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος
 403. Αναγόρευση του Cornelius Prittwitz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ
 404. Κώστας Χατζιώτης "Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας"
 405. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο στην Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου
 406. Ελένη Γέμτου: "Ιστορία της τέχνης"
 407. Ατομική έκθεση της Κυριακής Γονή, Art Collection Deutsche Telekom
 408. Παύλος Μπακογιάννης: "Πάλι κερδίσατε Κωστάκη;"
 409. Prof. Dr. Fthenakis: „Familienentwicklung im Zeitalter der Beschleunigung“
 410. Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα: «Οι γυναίκες στην επανάσταση / Η επανάσταση των γυναικών»
 411. NOTOS PLUS - Σαββατιάτικη προσφορά 1 στα 5
 412. Nο Signal: Οπτικοακουστικό δοκίμιο της Νάνας Παπαδάκη
 413. Δύο απόφοιτοί μας σε μουσική performance στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ
 414. Το "OPEN HOUSE" στο Goethe
 415. Βίκυ Βολιώτη: τελευταίες παραστάσεις στο “Μια ιστορία αγάπης”
 416. Έναρξη της ACADEMICA Αθηνών για το 2022
 417. Θανάσης Γεράνιος: “AKKUYU… Η 11η Τουρκική πυρηνική απειλή"
 418. Θανάσης Γεράνιος: “Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας”
 419. Οικονομική Επιθεώρηση Απρίλιος 2022
 420. Ο Νίκος Παπαντώνης στο Γυάλινο Up Stage
 421. Wandertag#120 : Βροκόλι Πάρνηθας. Κυριακή 10 Απριλίου
 422. Επιτυχής προβολή της ταινίας «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ»
 423. Stammtisch am 14.04.2022 im Philadelphia - Haus
 424. Δυο απόφοιτοί μας στην όπερα “Ιδομενέας“ του Mozart
 425. Wandertag#119 Νότια Πεντέλη Κυριακή 3 Απριλίου 2022
 426. "Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο" στις 29.3
 427. Αναστασία Καλαντζή: δύο βιβλία για την ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους
 428. Ομιλία της Αριάδνης Μαλαμίτση με θέμα τη σύγκριση της covid-19 με τον λοιμό της Αρχαίας Αθήνας
 429. "The EU facing hybrid threats / Russia's hybrid war in Ukraine"
 430. Ο Werner Hermann εκθέτει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
 431. Γεράσιμος Γασπαρινάτος: "ΜΕΛΑΘΡΑ, ΔΟΛΑΡΙΑ, ΣΟΥΙΤΕΣ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ"
 432. Ο Αντώνιος Ρεγκάκος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
 433. Χρήστος Μπαλόγλου: "Χρήστος Κ. Κηπουρός"
 434. Μεταπτυχιακή έρευνα - Αναζήτηση συμμετεχόντων/-ουσών
 435. Ο Στέλιος Βογιατζάκης για το μουσικό συγκρότημα της τάξης του
 436. Buchvorstellung am 17.03.22 im Philadelphia-Haus
 437. NO FINISH LINE ATHENS
 438. DSA Schüler Projekt in der Griechenland Zeitung
 439. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2022
 440. Reunion της τάξης του 2002
 441. Philadelphia Verein: Der Kerameikos in Athen
 442. Ο Στράτος Σωπύλης στο θέατρο 104
 443. Δημήτρης Δημόπουλος: 25 Φεβ - 15 Απρ 2022
 444. KAS Ελλάδας/Κύπρου Πρόσκληση: Συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, 03.03.2022
 445. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο για τον ρόλο του Heinrich Schliemann
 446. Horst Krüger: "Το διαλυμένο σπίτι"
 447. Διονύσιος Αναπολιτάνος: "Υπαρκτικές Τροπικότητες και Φιλοσοφικές Αποτιμήσεις"
 448. Σταύρος Αργυριάδης (79)
 449. Π.Αγιαννίδης: "Κάποτε με τις χρυσές φωνές στον Γαλαξία του Xίλτον"
 450. “Νίτσα Χαρβάτη-Fenton: Μία Ελληνίδα Πρωτοπόρος της Ψυχολογίας“
 451. Δημήτρης Γιάκας: “Τραγούδια της αγάπης” στο Μέγαρο
 452. Wandertag#118 Κυριακή 20 ΦΕΒ 2022 Νότια Πάρνηθα
 453. Ο Χρίστος Τζιφάκης στην "Ισπανική Φαντασία"
 454. Multilingual Webinar: Language Jobs in Greece 22/02/2022
 455. "Τα κακά παιδιά" Επεισόδια 3 και 4 σύντομα στους κινηματογράφους
 456. Νίκος Δελλόγλου, Σύρος: "H Αθήνα έχει γίνει πλέον το «χωριό» μου"
 457. Ο άνθρωπος που χρωματίζει το ασπρόμαυρο παρελθόν
 458. Γιάννης Θεολογίτης: "From the island of Tinos …"
 459. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2022
 460. ΜΕΘ στο "Σωτηρία" από την Χριστίνα Θεολογίτη
 461. Το χιούμορ μπορεί να φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα;
 462. NOTOS: Sesamstraße, Mittelalter und Super-Angebote
 463. Οι δικοί μας, Βαλκάνιοι Τζέφρι Επσταϊν
 464. "Έφυγε" η καθηγήτρια της Σχολής Ute Grimm
 465. Ο Γιώργος Ευγενίδης μιλά στο star.gr
 466. Νέα δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «Ο Πολεμικός μας στόλος είναι το καμάρι μας»
 467. Φωτεινή Μπάνου / Πολυχώρος ΚΕΤ
 468. Literarisches Quartett am 11.02.2022 um 19.30 Uhr
 469. Κυριακή Γονή: Group exhibition in Berlin
 470. Μέγαρο Μουσικής: Ακροάσεις / Γέφυρες - Ανοιχτές Πλατφόρμες
 471. «Τσοκολάτα Παυλίδου». Η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα ...
 472. Νέες μειωμένες τιμές από το ΙΑΣΩ για τη διεξαγωγή rapid & PCR test
 473. Δημήτρης Ποτηρόπουλος: Cascading Terraces στο lifo
 474. Wandertag #117 Κυριακή 23 ΙΑΝ 2022 βόρειος Υμηττός
 475. Στέφανος Παλλαντζάς: Παθητικό κτίριο στο lifo
 476. Ψηφιακή ενημερωση για την Γερμανική Σχολή Αθηνών στις 22.1.22
 477. Εκπτωτικό κουπούνι εκδόσεων Παρισιάνου
 478. NOTOS Προσφορές
 479. Diplomatische Akademie Wien - Sommerkurs
 480. Γερμανία: Το βιβλίο στους κερδισμένους της πανδημίας
 481. Philadelphia Verein: Einladung zu einer Online-Konferenz
 482. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2022
 483. Ο Κώστας Παπαηλιού επισημαίνει για την ΙΖΟΛΑ
 484. Κίτσος Λούης: Έκθεση Ζωγραφικής στη Βιολογία
 485. "Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973"
 486. Η Όλγα Ντάλλα στο GNTM
 487. Χριστουγεννιάτικη δράση της Γερμανικής Πρεσβείας και του περιοδικού «Σχεδία»
 488. Το τεύχος 33 του περιοδικου "Εξάντας"
 489. Wandertag#116: Κυριακή 2 ΙΑΝ 2022, Νότιος Υμηττός
 490. Ευχές από τον Κίτσο Λούη για το 2022
 491. Έκπτωση 20% σε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Παρισιάνου
 492. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Πρεσβείας
 493. Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα
 494. Wandertag#115 Κυριακή 26 ΔΕΚ 2021 Υμηττός
 495. Μάριος Ιορδάνου: Ένιωθα ότι πεθαίνω, έχω χάσει 27 κιλά
 496. Διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Πρεσβείας
 497. PETDEMONIUM // εικαστικό event @ The Creatures
 498. Μαρία Σούμπερτ: Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου.. ξανά!
 499. 5+1 Μαγικά Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 500. Sea versus Continental Powers - The Quest for World Dominance

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Ελίζα Παναγιωτάτου (02)

Η Ελίζα (Ζωή-Ελένη) Παναγιωτάτου γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή το 2002. Είναι κόρη δύο αποφοίτων, του Βαγγέλη Παναγιωτάτου και της Ματίνας Αρ [ ... ]