Reunion 50 χρόνων της τάξης του 1971

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου οι απόφοιτοι του 71 πραγματοποίησαν το Reunion για τα 50 χρόνια από την αποφοίτηση τους. Μέσα στην πανδημία το τόλμησαν και το πέτυχαν. Μαζεύτηκαν 41 και αν κάποια Fake News της τελευταίας στιγμής περί 30
κρουσμάτων στην αποφοίτηση τον Ιούνιο δεν έσπερνε πανικό θα ήταν 48, όσοι δηλαδή είχαν πληρώσει συμμετοχή.
Και δεν ήταν εύκολη η οργάνωση, όμως μετά από χίλια κύματα ασυνεννοησίας οι υπεύθυνοι των τμημάτων Χρήστος Παρασκευόπουλος, Λαέρτης Χρήστου και Μαρία Μάστορα κατάφεραν να οργανώσουν την συγκέντρωση η οποία έγινε στο
προαύλιο της Σχολής.
Ώρα προσέλευσης ήταν 20:00, αλλά ήδη μισή ώρα νωρίτερα αρχίσαν να εμφανίζονται οι πρώτοι «μαθητές και μαθήτριες» λες και στις 8 θα χτύπαγε το κουδούνι και θα έμεναν έξω από την τάξη!
Τα σε στυλ δεξίωσης στρωμένα τραπέζια από την πολύ καλή Εταιρεία catering έδιναν μια άλλη όψη στην αυλή. Γρήγορα σχηματίστηκαν τα γνωστά πηγαδάκια συμμαθητών που είχαν χρόνια ναβρεθούν και να τα πουν. Διαλύθηκαν μόνο για λίγο,προκειμένου να σερβιριστούν το καλό φαγητό απότους μπουφέδες και να ξαναβρεθούν αμέσωςκαθιστοί γύρω από τα τραπέζια.
Και μετά το φαγητό ήταν το Highlight της βραδιάς .Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος είχε συγκεντρώσει,επιλέξει και ταξινομήσει φωτογραφίες από τηνεποχή του σχολείου και σε μια οθόνη ξεπρόβαλαν τα τόσο οικεία και άμεσα αναγνωρίσιμα πρόσωπα των συμμαθητών, 50 χρόνια πριν, στα θρανία και σε εκδρομές, οι καθηγητές ακόμα και τα σχολικά βιβλία, αλλά και τα πρόσωπα των αγαπημένων που έφυγαν νωρίς για το μεγάλο ταξίδι. Ήταν πολύσυγκινητική στιγμή, με τον DJ να έχει λάβειοδηγίες να συνοδεύει την προβολή τωνφωτογραφιών με το «To Sir with love» και το«Those were the Days». Και η ωραία βραδιά συνεχίστηκε με φωνές γέλια και με μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο καλός DJ με τα τραγούδια της εποχής εκείνης. Και έκλεισε με κάποιους συμμαθητές που δεν άντεξαν να μην χορέψουν σφιχταγκαλιασμένοι τα slow που στα τότε πάρτυ όλοι περιμέναμε να χορέψουμε μόλις θα έσβηναν τα φώτα.

Περισσότερα...

Ο πρώτος ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας για τη δεκαετία του 1940

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών εξέδωσε ένα δελτίο τύπου για την ολοκλήρωση του πρώτου ψηφιακού χάρτη των διοικητικών συνόρων της Ελλάδας το 1940. Ο χάρτης χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών με πόρους του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» ως μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45».

Περισσότερα...

Έλενα Χατζηιωάννου: εκπομπή για το βιβλίο «Σαλός Θεού - Ο μυστικός Μίκης»

Η δημοσιογράφος Έλενα Χατζηιωάννου (’82), τον Ιανουάριο του 2018, στην εκπομπή της «Δημόσια και Ιδιωτικά», φιλοξένησε το συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη και τον επίσης συγγραφέα και δικηγόρο, Γιώργο Στεφανάκη. Αφορμή για τη συνάντησή τους στο στούντιο του Αθήνα9.84, ήταν το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Σαλός Θεού - Ο μυστικός Μίκης», που τότε μόλις είχε κυκλοφορήσει (https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=223451).

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου μεταδόθηκε σε επανάληψη η εκπομπή, στην οποία οι συνομιλητές αποκαλυπτουν άγνωστα περιστατικά της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη.

Την εκπομπή "Δημόσια και Ιδιωτικά" στον Αθήνα9.84, μπορείτε να την ακούσετε εδω:

https://www.mixcloud.com/%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%91984/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-05-09-2021-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82/?fbclid=IwAR0OhkPW4uj7AUOdTDlu2bDSAvPh3yfc-EcqpQWZsLp1yQ1e6FQySp5B-sw

Ο Μάρκος Κούμαρης και οι Locomondo ανακοίνωσαν δυο νέες εμφανίσεις τους

Ο Μάρκος Κούμαρης (’92) και οι Locomondo έρχονται στο Faliro Summer Theater για δύο ξεχωριστές συναυλίες, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου. Τα live των Locomondo είναι πάντα μία μεγάλη γιορτή! Όταν ανεβαίνουν στην σκηνή, με τραγούδια όπως “Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα”, “Μαγικό χαλί”, ”80’s” και με “ rap, ska, reggae, hip-hop, dub, ska, reggae, one drop”, το κοινό τους μετατρέπεται σε μία τεράστια παρέα! Η μουσική τους συνδυάστηκε με τους ελληνικούς στίχους που γράφει ο Μάρκος Κούμαρης και αγαπήθηκαν απο το νεανικό κοινό κι όχι μόνον. Το κοινό τους αποτελείται από μικρά και μεγάλα παιδιά όλων των ηλικιών! Περισσότερα: https://www.viva.gr/tickets/festival/music/locomondo/?fbclid=IwAR3r4YtWs-zsgmNYryLLoG2ZaHtc6-C_zmbhKfji4g1rxqs9i09RGqoC7bY

Θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη

Ο Παύλος Λαουτάρης (’70) συμμετέχει στο νέο έργο της χορογράφου και ηθοποιού Μαρίας Γοργία με τίτλο «Ο Αναβάτης και ο Ελέφαντας» που θα παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στον Χώρο Αμάλγαμα. Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία και με τα άλλα έργα της σχετικά με τη σχεσιακή αναζήτηση, η χορογράφος ανατρέχει κατά κύριο λόγο στα εργαλεία σύγχρονων υπαρξιακών θεωριών, αλλά και ψυχολογικών θεωριών του 20ου και 21ου αιώνα.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ανεβαίνει για 6 μόνο παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 1, 2 και 3 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 21.15 στον χώρο Αμάλγαμα, Μενάνδρου 47, (πλησίον μετρό Ομόνοια). Τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα! ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στα τηλ 6944686991 και 6949407770.
Μέγιστος αριθμός ατόμων: 18 άτομα (εμβολιασμένοι)
Είσοδος με Ελεύθερη Συνεισφορά (προτεινόμενη ελάχιστη συνεισφορά: 7 ευρώ)

Πληροφορίες στο: https://www.facebook.com/events/208233524623993

και στο: https://www.debop.gr/events/o-anavatis-kai-o-elefadas-maria-gorgia?fbclid=IwAR0-Y9fh_4IE95NBZ0P3bn8vJ_9eS_Ucfg04Ao03sm6oDBlgLiSfpiF-Xbw

Για την εκδήλωση της 20.5.2000 στην Aula

Ο Πέτρος Πετρακόπουλος εντόπισε ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο 2000 στο τεύχος [4] του περιοδικού του Συλλόγου Γονέων ΓΣΑ «Infocus» σχετικά με την υπέροχη αυτή βραδιά:

Ήταν σταθμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της ΓΣΑ!!!
Ήταν μιά μέρα, που οι λίγοι τυχεροί που την έζησαν δεν πρόκειται σίγουρα να τη ξεχάσουν ποτέ! Ο μέγιστος Μίκης Θεοδωράκης στην Aula της ΓΣΑ. Ποιός να το πίστευε!
Το πίστεψαν οι καθηγήτριες κ.κ. Μυλωνά, Παλλαντζά και Παπουτσίδου, που είχαν την ιδέα και την ευθύνη της εκδήλωσης. Το πίστεψε η Δ/νση της Σχολής, που έδωσε αμέριστες διευκολύνσεις στα παιδιά και τους καθηγητές, που συμμετείχαν. Το πίστεψε κι η Γερμανική Πρεσβεία που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του Πρέσβη κ. K.H.Kuhna, αφού για τους Γερμανούς Μίκης = Ελλάδα.

Περισσότερα...

Διδάσκεις ή μαθαίνεις ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ?

Το NotosPLUS μας ενημέρωσε για τις νέες προσφορές στα βιβλία:

Εδώ θα βρεις όλα τα βιβλία που αφορούν την εκμάθηση των γερμανικών στην καλύτερη τιμή, είτε πρόκειται για τα φροντιστηριακά βιβλία, είτε για το πρόσθετο υλικό που είναι απαραίτητο για τον μαθητή ή τον καθηγητή.
Ειδικές τιμές για μεγαλύτερες παραγγελίες άνω των 100 ευρώ, επικοινωνήστε μαζί μας!
Και για τα μέλη του e-shop μας EXTRA 7% μέχρι τις 10 Οκτωβρίου! Αν είστε μέλος, ζητήστε μας να σας στείλουμε τον προσωπικό σας κωδικό SCHULSTART για τις σχολικές αγορές σας

225 χρόνια από τη γέννηση του Φιλέλληνα Daniel Elster

Ο Κώστας Παπαηλιού, που έχει ξεκινήσειμία πολύ δύσκολη και μεγάλη έρευνα για τους Γερμανούς Φιλέλληνες έχοντας ήδη εκδώσει δύο μοναδικούς τόμους (Ο Κατάλογος των Φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη και Η Εποχή των Φιλελλήνων των Γουλιέλμου Μπάρτ και Μαξ Κέριχ-Κορν) μας ενημέρωσε για μία εκδήλωση στην Γερμανία:  Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό. Περισσότερα...

Ευχαριστήριο Ζωής Βασιλείου

Στεναχωρηθήκαμε πολύ με τα νέα. Η Ζωή Βασιλείου, η Ζωή μας, αποχώρησε οικειοθελώς από το σχολείο. Για όσους δεν το ξέρουν, η Ζωή Βασιλείου ήταν εκτός από καθηγήτρια στο σχολείο και Alumnibeauftragte εκ μέρους του σχολείου και συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια στενά με τον σύλλογο.

Αγαπητοί συν-απόφοιτοι,
σας ευχαριστώ πολύ για τα δώρα!
Πιο πολύ, όμως, σας ευχαριστώ για την συνεργασία και την στήριξη αυτά τα τελευταία χρόνια.
Ως απόφοιτος θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό του Συλλόγου.
Εύχομαι δύναμη και κουράγιο,
με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ζωή Βασιλείου

Wandertag #113 Παρνασσός, δεύτερο μισό ΣΕΠ 2021

Ανάβαση 1500μ. προς κορυφή Παρνασσού Λιάκουρα 2456μ. από λιβάδι Αράχωβας.
Ύπνος σε αντίσκηνα.
2η μέρα κατάβαση.

Πεζοπορία χωρίς αναρριχητικά σημεία. Ομαλή κορυφή.
Αξέχαστες θέες. Θα βρούμε μέρες με καλό καιρό!
Πρέπει να φορτωθούμε νερό για δύο μέρες / υπνόσακο / μέρος αντισκήνου
Αντίσκηνο θα βρεθεί.
Πεζοπορική εμπειρία απαραίτητη.

Δηλώστε παρακαλώ αν είστε ελεύθεροι γενικά, αν μπορείτε να πάρετε Παρασκευή
η αν μόνο Σ/Κ: tasoskavadellas@gmail.com
Δηλώστε όσο νωρίς γίνεται. Ευχαριστώ.

Έρχεστε με δική σας ευθύνη.

Ορειβατικά Τάσος Καβαδέλλας DSA'71

Νέο πρόγραμμα, νέες δράσεις KinderDocs 2021/22

Η δημοσιογράφος – επικοινωνιολόγος Δήμητρα Κουζή (’89) και το πρόγραμμα KinderDocs καλούν στην Online ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του KinderDocs 2021/22 και την προβολή της ταινίας Passage to Europe, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

· Παρασκευή 17/9, ώρα 19.00-21.00 Διαδικτυακή παρουσίαση για όλα όσα μπορείτε να δείτε και να κάνετε το 2021/22 online στο σχολείο σας και δια ζώσης στο μουσείο Μπενάκη
+ Προβολή της ταινίας Passage to Europe, 48ʹ, Ελλάδα 2021 (σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή)!

· Σάββατο 18/9, ώρα 11.00-13.00, εργαστήριο με αφορμή την ταινία Passage to Europe. Η παρακολούθηση της ταινίας στις 17/9 είναι απαραίτητη αν θέλετε να συμμετάσχετε στο δωρεάν online εργαστήριο στις 18/9.

Περισσότερα...

Οικονομική Επιθεώρηση: Αφιέρωμα στην Μακεδονία

Η πρώτη μεταπολεμική ΔΕΘ (1951)

Μια άλλη, μακρινή, ιστορική επανεκκίνηση 

Πριν από 70 χρόνια και μετά τον ζόφο του παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου η Θεσσαλονίκη αναβιώνει έναν λαμπρό θεσμό.
Τον Σεπτέμβριο του 1951, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση της ΔΕΘ (22 Σεπτεμβρίου 1940-22 Οκτωβρίου 1940), η Θεσσαλονίκη, επουλώνοντας σιγά-σιγά τις πληγές του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, φιλοξενεί την πρώτη μεταπολεμική Διεθνή Έκθεση, τη 16η.
Η ιστορική αυτή επανεκκίνηση, πριν από 70 χρόνια, θυμίζει κατά κάποιον τρόπο τη φετινή απόπειρα επανόδου της Διεθνούς Έκθεσης σε Covid free συνθήκες και σε αναπτυξιακή τροχιά. Την επαναλειτουργία της Έκθεσης είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος θέλησε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην αναβίωση του θεσμού ύστερα από την καταστροφική δεκαετία 1940-50.
Οι πύλες άνοιξαν στις 16 Σεπτεμβρίου, μία μόλις εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, και το γεγονός συνέπεσε με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης!

Περισσότερα...

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την εξοικείωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιβαλλοντική-Ενεργειακή και Πολιτική Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η από κοινού συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, και κατ΄επέκτασιν την πρόληψη και αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.
Είχα την τιμή να υπογράψω το Μνημόνιο Συνεργασίας για λογαριασμό του Ιδρύματος, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΟΣΥ Υποναύαρχο Δημήτριο Ρυζιώτη ΠΝ, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ρέα Μυλωνά: "Άληστες μνήμες"

Βράδυ, 20 Μάη του 2000. Η Aula, στολισμένη, αδημονεί. Η βαριά βελούδινη κουρτίνα της αυλαίας τρεμοπαίζει εντείνοντας την ανησυχία μέσα και έξω από τη σκηνή. Το πλήθος των ανθρώπων ξεχύνεται απ' τ' ανοιχτά παράθυρα ως έξω στους κήπους της ΓΣΑ κι αφουγκράζεται κάθε τόσο μήπως κι αντιληφθεί την έλευση Εκείνου, που θα τιμήσουν σήμερα. Η αγωνία μεγάλη. Και ξαφνικά ένα υπέρλαμπρο φως καταυγάζει όλη την αίθουσα. Ο πρέσβυς της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Dr Kuhna, ο διευθυντής της ΓΣΑ Κος Koch με τη γυναίκα του και ο Κος Μυλωνάς, που τον συνόδευε από το σπίτι του, χάθηκαν ως διά μαγείας. Τα τεράστια χέρια απλώνονται και μας αγκαλιάζουν όλους και ο ένας, ο μοναδικός Μίκης Θεοδωράκης εμφανίζεται στις σκάλες. Η συγκίνηση ανείπωτη, τεράστια. Ο θρύλος με σάρκα και οστά δίπλα μας. Τον αγγίζουμε, τον αγκαλιάζουμε, μας τυλίγει η ζωοδότρα αύρα του, μας παροσύρει, όπως μόνο αυτός μπορεί και ξέρει, να βιώσουμε μέσα από τη μουσική του την ουσία της ύπαρξής μας, την ουσία της Ελλάδας.
Δάσκαλε, να μας συγχωρέσεις για το θρασύτατο τόλμημά μας, να εμπνεύσουμε στα 100 αυτά παιδιά την αγάπη και την απόδοση του έργου σου. Αν και φιλόλογοι, μας ωθεί η αγάπη και το χρέος προς τη μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία του σύγχρονου ελληνισμού. Γι αυτό η τόσο ευαίσθητη μουσική σου αντίληψη ας φανεί σήμερα επιεικής, εκλιπαρούν η Ρέα Μυλωνά, η Έλενα Παλλαντζά και η Δέσποινα Παπουτσίδου, υπεύθυνες για την εκδήλωση.
Κι έτσι ο Μίκης ο κοινωνικός, ο ερωτικός, ο πολιτικός, ο Μίκης ο πανανθρώπινος, ξεχύθηκε και γέμισε την Aula. Tα μπουζούκια, οι κιθάρες, τα φλάουτα, τα ντραμς, το πιάνο, οι δροσερές φωνές των παιδιών βγάλαν τις πιο γλυκές τους μελωδίες. Όλη η Ελλάδα, η Χίος, η Κρήτη, ο Πύργος, η Μυτιλήνη, η Κεφαλλονιά, η Αθήνα, όλα τα μέρη στα οποία έζησε και άφησαν το αποτύπωμά τους στο μεγάλο μας συνθέτη, ξεδιπλώνεται στα τραγούδια του. Κι αναγκαστικά θυμάσαι τα ρίγη συγκίνησης στο θέατρο Καλουτά το 1962, όταν φρέσκοι και ανήσυχοι.... φοιτητές εμείς και εκείνος εντυπωσιακά ανερχόμενος νεαρός συνθέτης συμφωνικής μουσικής γίναμε κοινωνοί της μυσταγωγίας από την πρώτη παρουσίαση του έργου < Τραγούδι του Νεκρού αδελφού. Στιγμές αλησμόνητες. Κι αλλού. Στην πορεία ειρήνης το 1964, αλλά και σε άλλες συναυλίες. Στη μεταπολίτευση στο Καραισκάκη, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Καλλιμάρμαρο το 2017.
Δάσκαλε, θ' ανέβεις στη σκηνή να πεις ένα τραγούδι με τα παιδιά που τόσο το περιμένουν?
Κι ο Μίκης, ο Ήλιος ο νοητός της Δικαιοσύνης και όλης της Ελλάδας, ο ενωτικός, ο οικουμενικός ανεβαίνει στη σκηνή και μένει για πάντα με τα παιδιά και τους νέους όλου του κόσμου να τους εμπνέει και να τους εμψυχώνει με τα αξεπέραστα ιδανικά του.
Αθήνα, 02 Σεπτέμβρη του 2021

Δείτε και το video της εκδήλωσης που μας έστειλε ο Στέφανος Μίτμαν...

Η τάξη του ’71 πενήντα χρόνια μετά

Με πολυπληθή προσέλευση και μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου η τάξη του 1971 γιόρτασε τα 50 χρόνια από την αποφοίτησή της, μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, νοσταλγία, συγκίνηση και γέλιο! Το Klassentreffen έγινε στο προαύλιο της Σχολής (με όλους εμβολιασμένους!) και ο Λαέρτης Χρήστου, ένας από τους οργανωτές της ωραίας βραδιάς, ανέβασε στο fb αυτό το video:

https://www.facebook.com/laertisc/videos/268909254852055

Στο επόμενο τεύχος θα έχουμε και φωτογραφίες και ένα κείμενο του Χρήστου Παρασκευόπουλου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στο Mega για τον Μίκη

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στην τηλεόραση του Mega για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη και αναφέρθηκε στο Παρίσι, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο ταξίδι στην Σοβιετική Ένωση, στις κουβέντες με τον Γκορμπατσόφ. Μίλησε για την συνεργασία του πατέρα της με τον Μίκη και αναφέρθηκε στο "Καραμανλής ή τάνκς". 
"τα δικά μου εγγόνια τραγουδούν Μίκη με πάθος...".Περισσότερα...

Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2021

Κυκλοφόρησε το τεύχος του Σεπτεμβρίου 2021 της Οικονομικής Επιθεώρησης με τίτλο "΄Ποιά Γερμανία για ποιά Ευρώπη" και με φωτογραφία την πλάτη της Μέρκελ που αποχωρεί.
Καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης στη Γερμανία, τα σενάρια για τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα προκύψει, πληθαίνουν αντί να περιορίζονται. Κι ας πρόκειται για τις κρισιμότερες εκλογές μετά την επανένωση, δεδομένου ότι αποχωρεί η πολιτικός που «σφράγισε» τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Άγκελα Μέρκελ. Το τρέχον τεύχος της Οικονομικής εστιάζει στις γερμανικές εκλογές, αξιοποιώντας μόνιμες συνεργασίες (ανάλυση του Αντώνη Κεφαλά, άρθρο του Economist) και δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου (Ντόρα Μπακογιάννη, Ράνια Σβίγκου) και της ακαδημαϊκής κοινότητας (Γιώργος Πρεβελάκης, Βασίλης Τρίγκας). Περισσότερα...

Η Βίκυ Απέργη για τον χρυσό παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

Η απόφοιτός μας Βίκυ Απέργη (’82), φιλόλογος και καθηγήτρια Γερμανικών, ανέβασε στο fb μια συγκινητική ανάρτηση σχετικά με τον μαθητή της, Νάσο Γκαβέλα:

«Περηφανη και ευγνώμων για τον Νάσο, μαθητής μου τρία χρόνια στο Γυμνάσιο, Γερμανικά και Ιστορία.»
Ακολουθεί το link: https://www.protagon.gr/epikairotita/nasos-gkavelas-mathimata-zwis-apo-enan-xryso-paraolybioniki-44342342209 (Μαθήματα ζωής από έναν «χρυσό» Παραολυμπιονίκη)

Σημειώνεται ότι ο 22χρονος Νάσος, που σπουδάζει Ψυχολογία, ονειρευόταν από μικρός να γίνει ένας επιτυχημένος αθλητής. Ποδοσφαιριστής, όχι σπρίντερ. Αλλά μια κληρονομική νόσος -του Stargardt- που οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη και εμφανίζεται, συνήθως, σε μικρές ηλικίες, του άλλαξε τα σχέδια. Και τη ζωή. Ωστόσο κατάφερε να νικήσει τη μοίρα: στο Τόκιο στέφθηκε «χρυσός» Παραολυμπιονίκης, βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Μαζί με τον συνοδό – οδηγό του, Σωτήρη Γκαραγκάνη, έτρεξε τα 100 μέτρα (κατηγορίας Τ11) σε 10″,82, βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

Ulf-Dieter Klemm: "Εξάντας"

Ο Ulf-Dieter Klemm, απόφοιτος και στενός φίλος του Συλλόγου εκδίδει στο Βερολίνο το περιοδικό "Εξάντας" και μας έστειλε ένα σημείωμα:

Το περιοδικό Εξάντας που βγαίνει δυο φορές το χρόνο στο Βερολίνο εδώ και 16 χρόνια. Από το 2019 είμαι μέλος της συντακτικής επιτροπής μαζί με τη Φανή Παπούλια, ιστορικός, κόρη του τέως προέδρου της δημοκρατίας, τον Γιώργο Λάιο και τον Claus Quassowski. Έκτοτε το περιοδικό βγαίνει σε πλήρη δίγλωσση έκδοση.
Στο επόμενο τεύχος που θα βγει τέλη Ιουνίου θα συνεργαστούν και άλλοι τρεις απόφοιτοι τηςΓΣΑ. Το εξώφυλλο θα δείχνει έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη και οι Τάσος Γιαννίτσης και Κώστας Καλφόπουλος θα συνεισφέρουν ο καθένας άρθρο του. Ο Τάσος γράφει τις σκέψεις του για τηνελληνική οικονομία μετά την πανδημία, ο δέ Κώστας σε γράμμα του από την Αθήνα αναφέρεται μεταξύ άλλων (η πανδημία στην Ελλάδα, επέτειος της εισβολής της Βέρμαχτ) και στα 125χρόνια της ΓΣΑ. Χαιρετίσματα από το Βερολίνο που σιγά σιγά βγαίνει από το λοκντάουν

DAI: Stellenangebot für die Stelle des Zweiten Direktors

Bewerbungsfrist: 27.09.2021

An der Abteilung Athen des Deutschen Archäologischen Instituts (DAI) ist zum 01.08.2022 die Stelle des Zweiten Direktors (m/w/d)(Kennziffer 9/2021) zu besetzen.

Die Abteilung Athen des Deutschen Archäologischen Instituts widmet sich der archäologischen und im weiteren Sinn altertumswissenschaftlichen Forschung in Griechenland und behält dabei die mit der Archäologie Griechenlands verbundenen Fragestellungen in den benachbarten Regionen im Blick. Ihr Arbeitsgebiet reicht an den großen Grabungsplätzen, an denen die Abteilung tätig ist, von der ägäischen Bronzezeit bis in die Spätantike und pflegt gleichermaßen die Methodenfelder der Archäologie, der Bauforschung und der Wissenschaftsgeschichte. In enger Kooperation mit griechischen und internationalen Partnern bilden auch Aufgaben des Kulturerhalts und der Förderung des archäologischen Nachwuchses wesentliche Arbeitsanliegen der Abteilung.

Περισσότερα...

Wandertag #112 Κάμπος Σίμου –Καρέλι Φίδαρη – Γεφύρι Αρτοτίβας. Παρασκευή 27 ΑΥΓ 2021

Κάμπος Σίμου – Καρέλι Φίδαρη – Γεφύρι Αρτοτίβας. Παρασκευή 27 ΑΥΓ 2021
Ο Αντώνης μεγάλωσε στον Κάμπο, εκεί ανάστησε το οικογενειακό σπίτι, εκεί μας κάλεσε.

Πέρασαν Ντίτερ και Ελιάννα και με πήραν από το Περιγιάλι Πέμπτη μεσημέρι.

Η νέα εθνική οδός γρήγορη, φτάσαμε στην Ναύπακτο όπως σχεδιάζαμε. Βρήκαμε την Μέλπω και φάγαμε μαζί στην παραλία Γρίμποβο με θέα την γέφυρα Ρίο/Αντίριο.

Περισσότερα...

Ν. Αθηναίος/Τελευταίες εμφανίσεις του 5ου Κύκλου Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών

Υπολείπονται ακόμη 3 εμφανίσεις του  5ου Κύκλου Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση  του γνωστού μαέστρου Νίκου Αθηναίου. Συγκεκριμένα: Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου (Πεύκη, Άλσος Βαρβαρέσου) και Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (Ηράκλειο Αττικής,  Πλατεία Αγ. Λουκά). Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις συναυλίες. Ώρα έναρξης: 9μμ.

Το πρόγραμμα των 3 συναυλιών:

Περισσότερα...

Γιάννης Καλιφατίδης «Μεταφράζω σημαίνει για μένα γράφω μουσική»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιάννη Καλιφατίδη περί μετάφρασης δημοσιεύεται στο 3ο τεύχος του περιοδικού Φρέαρ. Διαβάστε την εδώ:  https://mag.frear.gr/metafrazo-simainei-gia-mena-grafo-moysiki/?fbclid=IwAR2JLxQukeHwAhtzJVLRm-Q9LQHajYOGmdU2m9lSW2SH9VIYJUzaWMm3Pjw

Ο Παύλος Αγιαννίδης για τη Μύκονο του 1955

Καθώς μπαίνουμε στο αποκαλόκαιρο,  επισημαίνουμε το άρθρο του δημοσιογράφου Παύλου Αγιαννίδη για το πολυσυζητημένο νησί μας με τίτλο “Μύκονος, το ‘ανεξάρτητο πριγκιπάτο’ του 1955”. Ο αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ πήγε για πρώτη φορά στο διασημότερο σήμερα νησί του Αιγαίου εκείνη τη χρονιά. Σε μια συζήτηση με το Protagon θυμάται ανθρώπους, χώρους, δραστηριότητες που με ιδιαίτερη ευαισθησία απαθανάτισε τότε σε έναν  «μοναδικό τόπο ζωής», όπως τον χαρακτηρίζει. Οι φωτογραφίες του τον επιβεβαιώνουν. Περισσότερα: https://protagon.gr/themata/flashback/mykonos-to-aneksartito-prigkipato-tou-1955-44342328671

Τα αφιερώματα της Πρεσβείας στους 21 γερμανούς φιλέλληνες

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα  παρουσίασε, στο πλαίσιο μίας σειράς που δημιουργήθηκε για τα κοινωνικά δίκτυα, 21 γνωστούς κι άγνωστους γερμανούς φιλέλληνες καθώς και μαρτυρίες του γερμανικού φιλελληνισμού στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Η σειρά με τίτλο #germanphilhellenes2021 δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού.
Οι 21 αναρτήσεις, οι οποίες έμπαιναν κάθε Παρασκευή στους λογαριασμούς της Πρεσβείας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram @GermanyinGreece,  ολοκληρώθηκαν και μπορείτε να τις δείτε όλες στο t1p.de/2uv1

Hier blicken wir zurück auf alle 21 #germanphilhellenes2021, die uns seit Februar dieses Jahres jeden Freitag begleitet haben. Unser herzlicher Dank gilt dem Nationalen Historischen Museum und der Gesellschaft für Hellenismus und Philhellenismus für ihre Unterstützung und natürlich Ihnen für ihr andauerndes Interesse! Die einzelnen Videos finden Sie hier: t1p.de/2uv1

Η Βίκυ Βολιώτη στο ΒΗΜΑ

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 15 Αυγούστου δημοσιεύθηκε συνέντευξη της  Βίκυς Βολιώτη, στην οποία η καταξιωμένη ηθοποιός μίλησε για την παράσταση   “Ο Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης“ (παρουσιάστηκε στις 19 και 20 Αυγούστου) , για την απώλεια της Μάγιας  Λυμπεροπούλου και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Περισσότερα...

Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει τον 5ο Κύκλο Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών

Ο 5ος Κύκλος Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση  του γνωστού μαέστρου Νίκου Αθηναίου (’64) από 28.08 έως 19.09.2021 περιλαμβάνει 4 συναυλίες. Συγκεκριμένα, με την πρώτη συναυλία (Σάββατο 28 Αυγούστου) θα ολοκληρώθει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας στην Παραλία Αύρας.  Κατόπιν θα ακολουθήσουν στην Αττική άλλες 3 συναυλίες του Κύκλου: Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου (Πεύκη, Άλσος Βαρβαρέσου) και Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (Ηράκλειο Αττικής,  Πλατεία Αγ. Λουκά). Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις συναυλίες.
Tηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού Covid-19. Περισσότερα για το πρόγραμμα των τεσσάρων συναυλιών στο: https://www.athensconservatoire.gr/academica/academica2020/?fbclid=IwAR0koj8ChHPDdw1wIk-ImvMi6bQxJJnO3UBL8_ByC_Kwn0Fi6xovyQ19sHY

Εικαστική έκθεση: Iera Polis/I-eromeni

Η απόφοιτός μας Εριφύλη Βενέρη δίνει την ιδέα και συμμετέχει μεταλύ άλλων καλλιτεχνών στην εικαστική έκθεση "Iera Polis/I-eromeni" που θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι: 

Iera Polis I/eromeni

Εγκαίνια: Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 @ 20.00  

Διάρκεια: 28 & 29 Αυγούστου 2021, 11.00 π.μ. - 22.00 μ.μ.  

Μουσείο Άλατος, Παραλία Τουρλίδας, Μεσολόγγι    

Ιδέα-επιμέλεια: Νάιρα Στεργίου - Εριφύλη Βενέρη aka COMOTIRIO 

Περισσότερα...

Συνάντηση συμμαθητών στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς ΜουσικήςΑκαδημίας της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών

Ο Πέτρος Πετρακόπουλος μας ενημέρωσε με μήνυμά του για την 1η Διεθνή Μουσική Ακαδημία που έγινε στις Σπέτσες στο διάστημα 6 – 15 Ιουλίου, όπου είχαν και την ευκαιρία να ξαναβρεθούν συναπόφοιτοί μας (βλ. συνημμένη φωτογραφία) μαζί με τον παλιό τους καθηγητή Δημήτρη Ανάργυρο:

"Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η Διεθνής Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (αναλυτικά βλ. https://maakss.com/), στο διάστημα 6-15 Ιουλίου. 
Πέραν των μαθημάτων από διακεκριμένους σολιστ, δόθηκαν και τρία κοντσέρτα, δύο αμιγώς από μαθητές της Ακαδημίας, ένα στη βεράντα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΥ κι ένα στη πλατεία Αγ. Νικολάου, και το gala concert στο αρχαιόμορφο θέατρο της ΑΚΣΣ στο δάσος.
Στο τελευταίο συνέπραξε η Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που ήταν μαζί με την ΑΚΣΣ oi συνδιοργανωτές του συγκεκριμένου κοντσέρτου, με τους διακριθέντες σολίστ-μαθητές της Ακαδημίας σε έργα Vivaldi. Ήταν μια μαγική βραδιά γεμάτη υψηλού επιπέδου μουσική σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος της ΑΚΣΣ Πέτρος Πετρακόπουλος, δόθηκε η ευκαιρία να ξαναβρεθούν παλιοί συμμαθητές και μη της ΓΣΑ., όπως ο Πέτρος Πετρακόπουλος (72), η Ντέπυ Μπαχά-Αισώπου (72), η Ανίτα Μαθιού-Βούρη (72), ο Άρης Βούρης (71) και ο Μιχάλης Τσερέκλας (75) με το παλιό τους καθηγητή στη ΓΣΑ Δημήτρη Ανάργυρο.

Στη φωτογραφία οι 4 πρώτοι εξ αριστερών προς τα δεξιά."

Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν

Η Λένα Κιτσοπούλου (’89) - μοναδική περίπτωση του ελληνικού θεάτρου - ζωγραφίζει και σχεδιάζει τη νέα της παράσταση πάνω στον Φρανκενστάιν, σε ένα αχανές ατελιέ που της έχει παραχωρηθεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Διαβάστε στη Lifo τη συνέντευξη που έδωσε στις 25/7, στη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη, στο 
https://www.lifo.gr/culture/eikastika/i-lena-kitsopoyloy-dinei-pali-zoi-sto-teras-toy-frankestain?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3Ye31bCrkMGRvXzA7zN61g4QQLOxDIA7a6MeiEQ4dCTgVs7hOBd0K9OoY#Echobox=1627193337

 1. Ο Νίκος Αθηναίος και η ACADEMICA στο 15ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
 2. Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι συναυλίες με τον Δημήτρη Γιάκα
 3. Ξένια Κουναλάκη: “Έτσι κάνουν τα νέα παιδιά“
 4. Κώστας Καλφόπουλος: Άρθρα στο the books’ journal
 5. Hanna von Feilitzsch: "Bittersüße Mandeln"
 6. Ο Δ. Γιάκας συνοδεύει γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όλο τον Αύγουστο
 7. Ο Μίκης Θεοδωράκης κλείνει τα 96. Τι λένε γι αυτόν οι Γερμανοί; Ποιο το αποτύπωμά του στη μουσική;
 8. Διαδικτυακά εργαστήρια μετάφρασης
 9. NOTOS - Ξεμείνατε από βιβλία;
 10. Arturo Perez-Reverte: Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς
 11. Το νέο επιστημονικό/τεχνικό βιβλίο του Κώστα Παπαηλιού
 12. Η Χριστίνα Σημαντήρα στην έκθεση "1821 - Οπτική μιας επανάστασης"
 13. Η Athensvoice γράφει για το νέο βιβλίο του Πάνου Παντελούκα
 14. Οικονομική επιθεώρηση Ιούλιος 2021
 15. Υπογραφή δήλωσης προθέσεως για την υλοποίηση του 3ου Ελληνογερμανικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας
 16. Τρεις απόφοιτοί μας στη βραχεία λίστα των βραβείων Public
 17. Αφιερώματα της Πρεσβείας σε γερμανούς φιλέλληνες: Wilhelm Dörpfeld, Ernst Ziller, Ludwig Ross
 18. Π. Αγιαννίδης: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα
 19. Ν. Δοντάς: “Εικόνες για την Όπερα. Αφίσες για την Εθνική Λυρική Σκηνή“
 20. Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020: Ο “Σπυρίδων Τρικούπης“ της Λύντιας Βελισσαρίου – Τρίχα στη βραχεία λίστα
 21. Συμμετοχή της Κυριακής Γονή στην έκθεση στο Πεδίον του Άρεως, Τεχνητή Νοημοσύνη
 22. “Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης” με Έφη Ρευματά και Βίκυ Βολιώτη
 23. Σε video η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Hagen Fleischer από το Philadelphia Verein
 24. Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2021
 25. Ο Νίκος Μουσιόπουλος στο αφιέρωμα της Καθημερινής για τα επαγγέλματα του μέλλοντος
 26. Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Παντελούκα
 27. Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Ταξιδιώτες της Ανατολής“
 28. Η Άντζη Σαλταμπάση μεταφράζει βιβλίο για τον Leonardo da Vinci
 29. Λένα Κιτσοπούλου: "The 1821 - η επιθεώρηση"
 30. Θέατρο στο Μιλάνο με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 31. O Paul Saroglou στην έκθεση "Hellas in München"
 32. NOTOS - Der Sommer ist da!
 33. Απόφοιτοί μας συγγραφείς στα βραβεία βιβλίου Public
 34. Ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 35. Kafka und Griechenland
 36. Τ. Γιαννίτσης: Σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
 37. HSS: «Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί»
 38. FES: "80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται η κοινή κουλτούρα μνήμης;"
 39. Ο Γιάννης Καλιφατίδης μεταφράζει Γιούντιτ Σαλάνσκυ
 40. Ο Βασίλης Κουκαλάνι γράφει για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
 41. Philadelphia Verein: „Griechenland im Umbruch – nach der Revolution von 1821“
 42. Ο Πέτρος Πετρακόπουλος για τη Νέα Διεθνή Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες
 43. Η Άννυ Βιτσέντζου στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» της Έλενας Χατζηιωάννου
 44. Βασίλης Παπαθεοδώρου: "Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος"
 45. Πάνος Παντελούκας: "Ο Σπινέλλι στον κάμπο"
 46. NOTOS - Προσφορά Deutsche Schule - Σχολικά βιβλία σε τιμές Γερμανίας
 47. Wandertag #111 Κυριακή 6 ΙΟΥΝ 2021: Πόρτο Γερμενό
 48. Δ. Δημόπουλος σε 3 διαδικτυακές παραστάσεις της ΕΛΣ
 49. Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός: "70 Χρόνια Ελληνογερμανικής Φιλίας"
 50. Κλάους Ρέγκλινγκ: «Τώρα ή ποτέ» για την ελληνική οικονομία
 51. KAS: Ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης
 52. Digitale Buchvorstellung des Historikers Hagen Fleischer
 53. Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις
 54. FES: Greece and Portugal: Ready to grap the RRF opportunity?
 55. KAS: Διαγωνισμός "Σώστε το περιβάλλον"
 56. DSA-Ein online Jahrbuch
 57. Η Αγγελική Κανελακοπούλου για τη χρονιά που πέρασε
 58. Έκτωρ Κακναβάτος: Ποιήματα 1943-1987
 59. Μ. Σούμπερτ: Βιωματικό Διαδικτυακό Εργαστήριο Δραματοθεραπείας
 60. KAS: Το μέλλον της Ευρώπης - Συζητώντας με τη νέα γενιά
 61. Συνέντευξη του Καθ. ΕΜΠ Απόστολου Παπανικολάου
 62. Η Έμη Βαϊκούση μεταφράζει Βάλτερ Μπένγιαμιν
 63. Ι. Ρόκας, Δίκαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, 2021
 64. Μ. Σούμπερτ - εκδόσεις Διάπλαση
 65. MOG: Πρόσκληση-Παρουσίαση ταινίας
 66. Ο Παντελής Παντελούρης και “Οι Φιλέλληνες του Αμβούργου”
 67. Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου για πτυχιούχους από την Ελλάδα
 68. Τ. Γιαννίτσης: Ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς το Ελσίνκι
 69. Ν.Κυριαζής: Νομοθεσία και Δημόσια Διοίκηση
 70. ΔΤ: Πρόγραμμα εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία
 71. Ν. Ψαρρός: "Από πλάγια οπτική γωνία"
 72. Wandertag #110 Κυριακή 25 Απριλίου 2021
 73. FES Athen: Κερδοσκόποι του φόβου;
 74. Notos: Παιχνίδια, δώρα για το Πάσχα και άλλα non books
 75. Διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
 76. James Joyce: Δουβλινέζοι
 77. Α. Κωβαίος: Μπορούν οι Έλληνες να γίνουν ευτυχισμένοι;
 78. Η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα - Θέσεις και εξελίξεις"
 79. Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη: Σύνορα, κυριαρχία, γραμματόσημα
 80. Δ. Δημόπουλος - A virtual standup comedy show
 81. Science Moments Dr.rer. nat. Tobias Sommer-Blöchl
 82. Kinderdocs - Σάββατο 10 Απριλίου
 83. Philadelphia: Vortrag am 21.04.2021
 84. Α. Στριγγάρης: "Ευερεθιστότητα στα παιδιά και τους εφήβους"
 85. Wandertag #109 Κυριακή 18 Απριλίου 2021
 86. Φιλελληνική Βιβλιοθήκη σε επιμέλεια Κώστα Παπαηλιού
 87. Μιρσέα Ελιάντ: "Η νύχτα της Βεγγάλης"
 88. Οικονομική επιθεώρηση Απρίλιος 2021
 89. Ο Κ. Αραβώσης μιλά στο WEN
 90. Λένα Μερίκα: "Μια ζωή στα ροζ"
 91. Για τον Θωμά Μπονέλη από τον Νάσο Ηλιάδη
 92. Μ. Βλασταράκης - Ενίσχυση νεανικής επιχειρηματικότητας
 93. Ο Δημήτριος Λούνδρας στους Ολυμπιακούς του 1896
 94. Τάσος Γιαννίτσης: «Το ασφαλιστικό στον ορίζοντα εσωτερικών και ευρωπαϊκών ανακατατάξεων»
 95. Verein Philadelphia:Griechenland im Umbruch - nach der Revolution von 1821
 96. Ιδρυτική συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
 97. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ στην τάξη
 98. Σύλλογος γονέων "Σπουδές στο Εξωτερικό"
 99. «Μπήκαμε» στη νέα Εθνική Πινακοθήκη
 100. Ο Δημήτρης Ψαρράς για τον σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή
 101. Σωτήρης Μητραλέξης: “Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία”
 102. «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά»
 103. Μαρία Σούμπερτ: Webinars απο την ΕΔΠΕ
 104. Ο Βάλτερ Πούχνερ στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 105. Οι ξεχασμένες "πληγές" ενός σχολείου
 106. Διεθνής νίκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»
 107. Δύο άρθρα του Αργύρη Στριγγάρη για τη βοήθεια στους ευάλωτους του εγκλεισμού
 108. Ξένια Κουναλάκη: Social Media & Δημοκρατία
 109. Kataster – Grundbuch – Κτηματολόγιο 17.3.2021
 110. Notos: Παραλαβές Μαρτίου
 111. Η Καλλιόπη Αθανασιάδη στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά»
 112. Δύο συλλογές διηγημάτων από την Κατερίνα Καζολέα
 113. KAS Ελλάδας/Κύπρου: Το Μέλλον μετά το Λιγνίτη
 114. KAS: "Beyond Covid19: The way forward for Greek and German Industries"
 115. Εκδόσεις Παρισιάνου - Έκπτωση 10% σε όλα τα βιβλία
 116. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Προκήρυξη διδακτορικής υποτροφίας
 117. Berufskundlicher Tag im Mai
 118. Γερμανική Πρεσβεία: «….με την ψυχή αναζητώντας των Ελλήνων τη χώρα»
 119. Δήμητρα Κουζή και Kinderdocs: Διάφορες εκδηλώσεις
 120. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2021
 121. Ο Βασίλης Μαυρίδης στην DW το 2017
 122. Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;
 123. Δύο διηγήματα της Έμης Βαϊκούση
 124. Βάλτερ Πούχνερ: "Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως δραματουργός"
 125. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" FAQs
 126. Η Κατερίνα Μαούτσου στη διαδικτυακή παράσταση «Ρόζμαρι»
 127. Γιώργος Σταμάτης: "O μετασχηματισμός της οικονομίας: προκλήσεις και παγίδες"
 128. “Ο νέος ‘Αναγεννησιακός Άνθρωπος’ και ο Παρα-επιστημονικός Λαϊκισμός”
 129. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά
 130. Friedrich Ebert Stiftung Athen: "Σύνορα και κορονοϊός"
 131. KAS: "Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές"
 132. “I.X. τραγούδια ιδιωτικής χρήσης” του Νίκου Παπαντώνη
 133. Γιώργος Σταμάτης: "Μέρκελ ή Θάτσερ;"
 134. KAS: "Η Ευρώπη μετά το Brexit" στις 11.2
 135. Η Έλενα Χατζηιωάννου με την Μαρία Ευθυμίου
 136. Μαρία Σούμπερτ: «Οι τρεις εαυτοί – αναζητώντας την ισορροπία στις σχέσεις»
 137. Οι ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
 138. Διεθνής αναγνώριση για την Ντόρα Μπακογιάννη
 139. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2021
 140. Αντώνης Μεταξάς: Η Ποιοτική Ιδιαιτερότητα της Ενωσιακής Έννομης Τάξης
 141. Ενημερωθείτε για την Προσχολική και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη DSA
 142. Interviews mit Alumni der Deutschen Schule Athen
 143. Αργύρης Στριγγάρης: Παιδική κακοποίηση, τι πρέπει να ξέρουμε
 144. Αντί για διερευνητικές, να κάνουμε τα ελληνοτουρκικά ευρωτουρκικά
 145. Hanns Seidel Stiftung: Πρόσκληση σε συζήτηση στις 27.1
 146. Ξένια Κουναλάκη: Επιχειρήματα κατά και υπέρ του ελληνικού #ΜeΤoo
 147. Επαγγελματικός Οδηγός 2020
 148. Παρατείνονται οι διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 149. Ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση για ενδιαφερόμενους γονείς
 150. Δημήτρης Χαραλάμπης: Εκφασισμός και ύβρις
 151. Ντόρα Μπακογιάννη: «2021 – Μία χρονιά αποφάσεων»
 152. Κλεινόν άστυ: "Γυρίζοντας στην Αθήνα"
 153. Βιβλία οικονομικής θεωρίας από τον Γιώργο Σταμάτη
 154. NOTOS: Μία επιλογή από τις νέες παραλαβές μας σε λογοτεχνικά βιβλία
 155. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στον ΣΚΑΪ 100,3 την παραμονή των Χριστουγέννων
 156. Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει»
 157. ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τον Μπ. Ομπάμα
 158. Διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 159. Ιανουάριος στο KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους!
 160. Δημήτρης Γιάκας: online Μουσικό Αναλόγιο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
 161. Άγιος Βασίλης – Η δημιουργία του μύθου
 162. Να τα πούμε; Η ιστορία πίσω από τα κάλαντα
 163. Sydney Carter: "Standing in the rain"
 164. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2021
 165. NOTOS: Καλή, καλύτερη χρονιά! Frohes Neues Jahr!
 166. Κυριακή Γονή: "τα χέρια μας"
 167. Το Ίδρυμα Heinrich Böll ευχαριστεί την Όλγα Δρόσου
 168. Ήρα Καλιαμπέτσου στην Griechenland Zeitung
 169. Θεόδωρος Πάγκαλος: ΙΜΙΑ / S-300 / ΟΤΣΑΛΑΝ
 170. Dieter Klemm: περιοδικό Εξάντας
 171. Κωνσταντίνα Ψωμά: "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
 172. Η Κυριακή Γονή στην Εποχή των Εικόνων
 173. NOTOS PLUS: Τις τελευταίες ημέρες του 2020 είμαστε ανοιχτα
 174. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην ψηφιακή τάξη
 175. Ο Αντώνης Ρεγκάκος νέος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
 176. Brain drain - Έλληνες του εξωτερικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη
 177. Η Κυριακή Γονή στην Εποχή των Εικόνων
 178. Απόστολος Πίτσος, Τάσος Γιαννίτσης στη Οικονομική Επιθεώρηση
 179. Δημήτρης Δημόπουλος: «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ»
 180. Paula Lakah: Ο πλούσιος καλλιτεχνικός κόσμος της
 181. KAS: Online Discussion on Energy Security in the EastMed, 10.12.2020
 182. Ηλίας Βλάχος: Ομιλία στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
 183. Δήμητρα Κουζή: Παρουσίαση του νέου προγράμματος KinderDocs 2020-2021
 184. Σωτήρης Μητραλέξης. On a viable European Union: some considerations.
 185. Γιάννης Παπαδημητρίου: Neue Misstöne zwischen Deutschland und Griechenland
 186. Ο Παύλος Αγιαννίδης για τον Γιάννη Μπουτάρη
 187. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" στις 2.12
 188. “Daniel 16” με τον Βασίλη Κουκαλάνι
 189. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2020
 190. „Der Anfang nach dem Ende – Wie sich Griechenland neu erschaffen hat“
 191. 7-tägige online Einladung zur Museum für Neue Kunst in Freiburg von Kyriaki Goni
 192. Ομιλία του Θόδωρου Σωτηρόπουλου στην εκδήλωση για τον Ίωνα Δραγούμη
 193. Mitgliederversammlung την Τετάρτη 18.11 και ώρα 19:00
 194. Ένα πείραμα της VW στην Αστυπάλαια για ηλεκτροκίνηση
 195. DSA erinnert - Η ΓΣΑ θυμάται 1941-1944
 196. US Elections 2020 - Principles of democracy
 197. Η Αναστασία Καλαντζή σε ιστορίες για τα παιδιά της εποχής του κορωνοϊού
 198. KAS: "Στρατηγικές βιωσιμότητας σε Ελλάδα και Γερμανία"
 199. Μαρία Κατσαρού: When Overwhelmed...
 200. Βασίλης Παπαθεοδώρου: Το «Ημερολόγιο ενός δειλού»
 201. Βοηθώντας τα παιδιά να θέτουν στόχους και να διαχειρίζονται το στρες
 202. Earth Speakr: Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 11:00
 203. Wir gehen in die Verlängerung: Jubiläumsaktion!
 204. Ίδρυση συλλόγου ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίου FU Berlin
 205. Άρθρο του Θόδωρου Σωτηρόπουλου στην Καθημερινή για τον Ίωνα Δραγούμη
 206. Κυκλοφόρησε το 1000ο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης
 207. Η Έλενα Παλλαντζά συντονίστρια σε διαδικτυακό σεμινάριο για μεταφραστές
 208. Στο Διαδίκτυο η “Αντιγόνη – Lonely Planet” της Λένας Κιτσοπούλου
 209. 28η Οκτωβρίου: "Αλαλά - Αέρα"
 210. Διαγωνισμός ζωγραφικής για τη δημιουργία Χριστουγεννιάτικης κάρτας!
 211. «Ρίτερ, Ντένε, Φος» σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα
 212. Δημήτρης Ψαρράς: «Πώς συλλογάται ο Ρήγας;»
 213. «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Από το εγώ στις μυλόπετρες της ιστορίας»
 214. Παύλος Αγιαννίδης: "Σον Κόνερι - Ο Καβάφης, ο Σωκράτης και δύο τατουάζ"
 215. Στην ΕΡΤ3 το Φεστιβάλ Μολύβου 2020
 216. KAS: Το μέλλον της εκπαίδευσης
 217. Ο Νίκος Μπεχράκης διαδικτυακά στην Aula
 218. Η Vicky Pryce στο Action 24
 219. Παύλος Αγιαννίδης: “ Ενισχύστε το θέατρο, γιατί χανόμαστε“
 220. KAS: "Business Agility during the time of the Covid"
 221. Λένα Κιτσοπούλου: Ερωτικές καρτ ποστάλ από την Ελλάδα
 222. Κλαίρη Θεοδώρου: Εραστές του φωτός
 223. "Μιλώντας με τους νέους για τις σχέσεις και το σεξ"
 224. Συναυλία της ορχήστρας ACADEMICA του Ωδείου Αθηνών με τον Νίκο Αθηναίο
 225. „(Ein)sicht und Führung“ / «(Εν)όραση και ηγεσία»
 226. Bauprojekt: Goethe-Institut Athen
 227. PITSOS: Κλείνει το ιστορικό εργοστάσιο στου Ρέντη και πάει στην Τουρκία
 228. Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Δεν πιστεύω να φοβάσαι!»
 229. Εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος
 230. Ο Δημήτρης Ψαρράς στην Lifo για τη Χρυσή Αυγή
 231. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στην Βουλή των Ελλήνων
 232. Internationales Volontariat der Deutschen Welle – Deutschland
 233. Κυριακή Γονή: Einladung zum Museum für Neue Kunst, Freiburg
 234. Μαρία Σούμπερτ: Σεμινάριο δραματοθεραπείας
 235. Μαρία Σούμπερτ: "Ήταν κάποτε"
 236. ΕΛΙΑΜΕΠ - Hanns-Seidel: Μετανάστευση
 237. 30ή επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης
 238. Ο Ιταλός Φιλέλληνας Giuseppe Chiappe, δικηγόρος, εθελοντής αγωνιστής, εκδότης εφημερίδας και ...
 239. NotosPlus: Παραλαβές σε βιβλία και άλλα είδη - Αγορές online απλά, γρήγορα και οικονομικά
 240. Οικονομική Επιθεώρηση Οκτώβριος 2020
 241. Το Ινστιτούτο Goethe ανακαινίστηκε
 242. Μαθαίνοντας διαδικτυακά στην εποχή του COVID 19
 243. Leserwettbewerb der Griechenland Zeitung
 244. "10. Newsletter der Open Space Edition" από την Katerina Vatsella
 245. Wandertag#103: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020 Παρνασσός
 246. Wandertag #104: Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 - Συντήρηση Μονοπατιού
 247. Δημοσιεύσεις για των "Κήπο Δεδομένων"
 248. Μαίρη Χρηστέα. “Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας“
 249. "Οι Λύκοι Επιστρέφουν" παρουσίαση στο Πατάρι του Gutenberg
 250. The Love Boat: Αµαξοστάσιο Απορριµματοφόρων
 251. Μαρία Σούμπερτ: "Η δραματοθεραπευτική σκηνή: Από τη θεατρική σκηνή στην ψυχοθεραπευτική πράξη"
 252. Γιάννης Θεολογίτης: "A World in Transition"
 253. Μαρία Κατσαρού: "Resistance to change"
 254. Τελευταίες παραστάσεις της «Λυσιστράτης», συμμετέχει η Βίκυ Βολιώτη
 255. Κλαίρη Θεοδώρου: Οι κόρες της βασίλισσας
 256. Ορχήστρα ACADEMICA του Ωδείου Αθηνών με Νίκο Αθηναίο: 4 νέες συναυλίες τον Σεπτέμβριο.
 257. economia: "Winning Shipping Strategies"
 258. Δημήτρης Δημόπουλος και "Καφρόκρεμα", 18 & 23 Σεπτεμβρίου
 259. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
 260. Πρόσκληση σε διαδικτυακή συζήτηση στις 9.9.2020
 261. Κυριακή Γονή: 9 Σεπτεμβρίου στην Στέγη του Ιδρυματος Ωναση
 262. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2020
 263. Ακύρωση 1ου Canto Human Voice Festival
 264. Το βιβλίο του Γ. Ράλλη από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 265. Ενα πρωτόγνωρο Φεστιβάλ για την Ανθρώπινη Φωνή στη Ρόδο -Ανάσες της Μαρίας Κάλλας στη μεσαιωνική πόλη
 266. Η Κωνσταντίνα Ψωμά στο στο Φεστιβάλ Όπερας Baroque του Bayreuth
 267. Οι ταινίες της Δήμητρας Κουζή on demand στο Internet
 268. Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το Φεστιβάλ Μολύβου
 269. Η Συμμορία της Τήλας με το Πρώτο Θέμα
 270. Γεώργιος Ράλλης "Η αλήθεια για τους Έλληνες πολιτικούς - Μέρος Α
 271. Γεώργιος Ράλλης "Η αλήθεια για τους Έλληνες πολιτικούς - Μέρος Β
 272. Ξένια Κουναλάκη: “Η νύχτα με τις μάσκες“
 273. Γεώργιος Ι. Ράλλης: «Η αλήθεια για τους έλληνες πολιτικούς»
 274. Διεθνής διάκριση για τον Κώστα Παπαηλιού
 275. Στην μνήμη της Αικατερίνης Λασκαρίδη στην Αγόριανη
 276. Η Γερμανική Πρεσβεία για την ματαίωση της ΔΕΘ
 277. Υποδοχή ακόμη 90 αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία
 278. Νίκος Δοντάς: «80 χρόνια Εθνική Λυρική Σκηνή 1940 - 2020»
 279. Γιάννης & Μαρίνα Αλεξάνδρου: "Στο κόκκινο και στο γαλάζιο"
 280. Λένα Μερίκα: «Ζωή στα ροζ»
 281. Συνεχίζονται οι παραστάσεις της Λυσιστράτης σε περιοδεία
 282. Το περιοδικό "Der Dörpfeldianer"
 283. Χρυσό Παράσημο προσφοράς της Αυστριακής Δημοκρατίας στην Χριστίνα Ρούτνερ
 284. "Τα στέκια" : Το κουκλοθέατρο
 285. Οικονομική Επιθεώρηση Αύγουστος 2020
 286. Απόφοιτοι στην εκπομπή "Προσωπικά" της ΕΡΤ1
 287. Ευχαριστίες για τις ευχές στα 95τα γενέθλια του κ. Werner Ricken
 288. Μαρλένα Πολιτοπούλου: Η «Πηνελόπη των τρένων» στα Γερμανικά
 289. Δήμητρα Κουζή: “Liebe mit Hindernissen - Die Geschichte der Deutschen und Griechen”
 290. Καλλιόπη Αθανασιάδη: Η κορυφαία Ελληνίδα θωρακοχειρουργός
 291. Ιωάννα Δελλαδέτσιμα: "Γιατί το ελληνικό Πανεπιστήμιο στερείται τους καλύτερους"
 292. Ένα τρίγωνο πρότυπο για την Αθήνα
 293. Η Βίκυ Βολιώτη στην παράσταση της Λυσιστράτης στην Επίδαυρο
 294. Ο Γ. Καλιφατίδης μεταφράζει Dürrenmatt
 295. Μουσικό Φεστιβάλ Χίου - Καλοκαίρι 2020 : 3-8 Αυγούστου
 296. 9. Newsletter der Open Space Edition + Preis Effrosyni Kontogeorgou
 297. Δωρεά οικογένειας Πάνου Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό
 298. Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος στο ''Medea & other friends I made in Athens''
 299. Η Κατερίνα Μαούτσου στο «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»
 300. O Δημήτρης Δημόπουλος περιοδεύει ξανά με την Καφρόκρεμα
 301. Ξεκινούν στις 15 Ιουλίου οι συναυλίες της Ορχήστρας Academica με τον Νίκο Αθηναίο
 302. «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης»
 303. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούλιος 2020
 304. 1st Canto Human Voice Festival - Rhodes
 305. Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 306. Βραβεία Βιβλίου Public 2020
 307. Μαρία Σούμπερτ: "Από που προέρχεται η εξάρτηση. Η σημασία της θεραπείας μέσω τέχνης"
 308. Πάνος Παντελούκας: "Έγκλημα στο Πότζο"
 309. Βασίλης Παπαθεοδώρου: Τρία ακόμη βιβλία
 310. Κώστας Παπαηλιού: "Οι "φροντιστές" της Γερμανικής"
 311. KAS: Δημοσκόπηση για την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα
 312. Hanns Seidel: Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από τον COVID-19
 313. Αργύρης Στριγγάρης: Δύο συνεντεύξεις για τη γενιά της πανδημίας
 314. Η «Φρουτοπία» στην ΕΡΤ 2. Όλα τα επεισόδια στο youtube.
 315. Ο Χρήστος Μπαλόγλου για τους καθηγητές "ενός έτους"
 316. Ο Δημήτρης Γιάκας στην Γιορτή της Μουσικής στο Μέγαρο
 317. Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές αποχαιρέτησαν τον Νίκο
 318. Π.Πικραμμένος: "Ευκαιρία να αλλάξουμε την τροχιά της χώρας"
 319. Κωνσταντίνος Αραβώσης: Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για το μέλλον του Περιβάλλοντος
 320. Ο Βασίλης Ψάλτης στο 5ο Delphi Forum
 321. Καθημερινή 4.6.2018: "Η Ντόρα πίσω από την Ντόρα"
 322. Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου στον Βασίλη Παπαθεοδώρου
 323. Ροδούλα Κούμαρη-Σταθάκη: "Ένας περίπατος στο Κοιμητήριο Γαλαξειδιού"
 324. Η Αλεξάνδρα Βοβολίνη μιλά στο portraits
 325. Ένα Αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά
 326. Wandertag#103: Δίρφυς στα χαμηλά του βουνού - Κυριακή 14.6.2020
 327. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούνιος 2020
 328. Διαδικτυακή έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων 9/10 Ιουνίου 2020
 329. Νίκο, καλό ταξίδι.
 330. Παναγιώτης Πικραμμένος: «Πρέπει να πλουτίσουμε τη δημοκρατία με νέες διαδικασίες»
 331. Η προσφορά του Werner Hermann προς το Γηροκομείο Αθηνών
 332. World Human Forum: The Echo of Delphi in Ludwigsburg 22-23-24 May 2020
 333. Καλημέρα Κύριε Φώτη σε σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή
 334. 75η επέτειος λήξης Β' ΠΠ: Ψηφιακή εκδήλωση
 335. Πως αλλάζει την Ευρώπη και τον κόσμο ο κορωνοϊός;
 336. Άγγελος Κωβαίος: "Τα μυστήρια της Καρλσρούης"
 337. Wandertag #101: Κυριακή 24 Μάη 2020 Ραμνούς με μπάνιο!
 338. Κυριακή Γονή: "Η πύλη ή ας κάνουμε ησυχία για τις φάλαινες"
 339. Παραστάσεις μέσω διαδικτύου
 340. Πάνος Λασκαρίδης: "Συνάντησα τον Σωτήρη"
 341. Η Vicky Pryce σε διαδικτυακη συζήτηση του ΙΟΒΕ
 342. Γιάννης Θεολογίτης: "Beyond the SARS-CoV-2 pandemic"
 343. Οικονομική Επιθεώρηση Μάιος 2020
 344. Wandertag # 100 Κυριακή 10 Μάη 2020 Περίπατος στην Χασιά
 345. Ο Πολύβιος Μαρσάν, βιογράφος της Ελένης Παπαδάκη
 346. Κυριακή Γονή στην "Εποχή των Εικόνων"
 347. NotosPlus: Ανοίγουμε τη Δευτέρα 4 Μαΐου - η online εξυπηρέτηση συνεχίζεται
 348. Μαρία Σούμπερτ: "Η Δραματοθεραπεία στη διαδικτυακή συνθήκη"
 349. Η Αναστασία Καλαντζή σε ιστορίες για τα παιδιά της εποχής του κορωνοϊού
 350. Μένουμε σπίτι με γερμανικές ταινίες από το KInderDocs online
 351. Ίδρυμα Ωνάση: "Μένουμε σπίτι, αλλά δεν μένουμε μόνοι"
 352. Το εξοχικό του Wilhelm Dörpfeld στην Κηφισιά
 353. "Πώς αλλάζει τον κόσμο μας ο κορονοϊός"
 354. Η εξέλιξη της εξάπλωσης του COVID-19
 355. Η επαγγελματική απασχόληση του Φιλίππου, Μαθητού του Χριστού και η μεσσιακή ιδέα
 356. 30% στα non books και 20% στα παιχνίδια – ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
 357. Ο Μάρκος Κούμαρης στο Artweek
 358. Οι "7 σκύλοι" της Λύντιας Βελισσαρίου-Τρίχα στο ΒΗΜΑ 29.3.2020
 359. Ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου στο OPEN
 360. COVID-19 (2) A sociopolitical and economic perspective. Pride and futility in a technological age
 361. Voucher Κατάρτισης 600€
 362. "Έφυγε" ο Μανώλης Γλέζος
 363. Ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος από τα πρώτα στελέχη που προσφέρουν το 50% του μισθού τους
 364. Οικονομική Επιθεώρηση Απρίλιος 2020
 365. «Πανδημία, Θεμελιώδη Δικαιώματα και Δημοκρατία»
 366. NotosPlus: 20% στα παιδικά βιβλία - Αποστολή με ΕΛΤΑ Πόρτα Πόρτα
 367. Ο Κωστας Παπαηλιού σχολιάζει
 368. Locomondo και Μάρκος Κούμαρης στον ΣΚΑΙ
 369. Μία συνέντευξη του Μάρκου Κούμαρη στο lifo
 370. Η Έλια Δομνηνού σχολιάζει
 371. Η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη "Μεσάνυχτα"
 372. Γιάννης Θεολογίτης: "COVID-19 (Coronavirus) A social and economic perspective"
 373. Μαρία Σούμπερτ: "Περί κανονικότητας στις μέρες του κορωνοϊού"
 374. KinderDocs ONLINE! γιατί μένουμε σπίτι!
 375. Σοφίκα Ελευθερουδάκη: "Γράψε Μπορείς"
 376. Η Μαρία Κατσαρού: Οι συνέπειες του Covid 19 στις σχέσεις...
 377. Δωρεά Αρχείου Βοβολίνη στην Τράπεζα της Ελλάδος
 378. Ίδρυμα Ακατερίνης Λασκαρίδη: Βιβλιοπαρουσίαση του "Ottoman Athens: Archaeology, Topography, History"
 379. Αναβολή παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη
 380. Τελετή παραλαβής της Προεδρίας του IHRA από τη Γερμανία
 381. Διαδικτυακή έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων της DAAD
 382. Ακρόπολη-Μακρυγιάννη: Λήξη Αναστολής έκδοσης Οικοδομικών Αδειών
 383. Έτος Αντώνη Σαμαράκη και η επίσκεψη στη Σχολή πριν από 36 χρόνια
 384. Ο Στράτος Σωπύλης στην παράσταση “Βασιλιάς Αλέξανδρος”
 385. Γιάννης Βαληνάκης: "Η Ελλάς των τεσσάρων θαλασσών" στις 13 Μαρτίου
 386. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2020
 387. Österreichisches Archäologisches Institut Athen: Institutsabend Παρασκευή 6 Μαρτίου
 388. Παρακολούθηση μαθημάτων και προγράμματα μετεκπαίδευσης για καθηγητές Γερμανικών από την Ελλάδα
 389. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Έναρξη έτους Αντώνη Σαμαράκη 25.2.2020
 390. Aspects of an Emerging World B. Times of conflict. Section III
 391. Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος στη θεατρική παράσταση "Μικρές Κυρίες"
 392. Deutsches Archäologisches Institut: Διάλεξη την Τετάρτη 26.02
 393. Wandertag #99: Κατσιμίδι Πάρνηθας - Κυριακή 1 ΜΑΡ 2020
 394. Sommerkurs für Deutsche Sprache und Österreichische Landeskunde
 395. «Βάση δεδομένων των γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45»
 396. Deutsches Archäologisches Institut: Διάλεξη την Τετάρτη 11 Μαρτίου
 397. German-Hellenic Economic Forum, 09.03.2020 Berlin
 398. Ομιλία Λασκαρίδη και ρόλοι αποφοίτων στην Πρωτοβουλία
 399. NOTOS PLUS Piraten Party für Kinder ab 4!
 400. Γιώργος Σταμάτης: "Το παγωμένο μέλλον"
 401. Aspects of an Emerging World B. Times of conflict. Section II
 402. Locomondo Live Maske Party στο Κύτταρο
 403. «Η Ιστορία Έμπνευση για το Μέλλον»
 404. H Alexandra Kankeleit για την δραστηριότητα του DAI
 405. Ορχήστρα ACADEMICA του Ωδείου Αθηνών με Νίκο Αθηναίο: 4 νέες συναυλίες τον Φεβρουάριο
 406. Η Έλενα Χατζηιωάννου Διευθύντρια Προγράμματος του Αθήνα 984
 407. 16.2 Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς Parent's School/Σχολή Γονέων από το KinderDocs
 408. Aspects of an Emerging World B. Times of conflict. Section I
 409. Βρες τη δική σου ιστορία / Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας
 410. Μουσείο Ακρόπολης: Η "Σμίλη και Μνήμη" παρατείνεται μέχρι 30 Απριλίου
 411. Διάλεξη του Wolf-Dietrich Niemeier 17.2.2020
 412. Ο Νίκος Αθηναίος στο Μέγαρο - Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αντωνίου
 413. Philadelphia Verein: Einladung zum Clubabend am 13.2.2020
 414. Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η “Νυχτερίδα“ του Johann Strauss
 415. Πήγαμε "top girls"
 416. Η Καφρόκρεμα ξανά στο Θέατρο Σταθμός
 417. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2020
 418. Ο Γιώργος Δεπάστας και η «Έντα Γκάμπλερ» του Henrik Ibsen
 419. "16 και 1 Συνομιλίες για το Θέατρο και την Τέχνη"
 420. Απόστολος Καλδάρας - Αλέκος Σακελλάριος για την ετυμολογία του όρου "ρεμπέτικο"
 421. Ο Ηλίας Κυριακόπουλος για την "Ρέμπετική Κομπανία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών"
 422. Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος για την πίτα του ΣΠΠ Ψυχικού
 423. Πήγαμε στην έκθεση "Σμίλη και Μνήμη" στο Μουσείο Ακρόπολης
 424. Η Δανάη Παπαµατθαίου–Matschke στο Μέγαρο
 425. Το σημαντικό ταλέντο της Δανάης Μάτσκε
 426. Θεατρική διασκευή της Ανθής Φουντά
 427. KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη - Κυριακή 2.2.2020
 428. Τραγούδια από το "Jesus Christ Super Star" στις 3 Φεβρουαρίου
 429. Η Λύντια στο συνέδριο της Σχολής Μωραΐτη
 430. Λύντια Τρίχα και "Σπυρίδων Τρικούπης": Βράβευση και video παρουσίασης
 431. Έλια Δομνηνού: Χρίστος ή Χρήστος;
 432. Ο Νικόλας Χρήστου για την χρήση των κεφαλαίων
 433. Literarisches Quartett am 31.01.2020, um 19.30 Uhr
 434. Wandertag#98: Χειμερινός Παρνασσός Παρ 24-Σαβ 25 η Σαβ 25-Κυρ 26-1-2020
 435. Βιογραφικά αποφοίτων (4) - Θεωρητικές Επιστήμες
 436. Dimopoulos Specials
 437. Πάμε θέατρο... “Top girls”
 438. “Το Ινστιτούτο Αναλύει”
 439. Ο Γιώργος Δεπάστας στη μετάφραση του έργου του Carl Sternheim "Το Βρακί"
 440. "Πριν το Πέρασμα" στο Βιβλιοπωλείο Επίκεντρον
 441. Οι θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται στο 2020
 442. "Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους" στις 21.1.2020
 443. "Διάλογοι Ελευθερίας 2020: Η τόλμη της έκφρασης και η ελευθερία του λόγου" στις 27.1
 444. «Επτά σκύλοι αυτοβιογραφούμενοι»
 445. Πήγαμε στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη
 446. "The Ring" Έκθεση Χριστίνας-Σύλβιας Σημαντήρα
 447. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο
 448. «ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ» στο Μουσείο της Ακρόπολης
 449. Επίσκεψη στην έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη
 450. Ημέρα Ενημέρωσης
 451. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2020
 452. Βιογραφικά αποφοίτων (3) - Ιατρική
 453. Βιογραφικά αποφοίτων (2) Τέχνη και Πολιτική
 454. Βιογραφικά αποφοίτων (1) Λογοτεχνία - Τέχνη
 455. Ο Δημήτρης Γιάκας στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στις 9 Ιανουαρίου
 456. Χρίστος Βερελής: «Αrakynthos Ερίκι»
 457. Μαρία Παπαθεοδώρου "Fridays for Future"
 458. Evolve Serious Games - "1821TheGame"
 459. Λένα Κιτσοπούλου: Θέατρο και ατομική έκθεση
 460. Η εταιρεία Wootis ζητά άτομα
 461. Praktikum
 462. Οι σελιδοδείκτες της Λίζας Γεωμπρέ
 463. Έκθεση της Αθηνάς Σταμάτη
 464. Economia: "Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη"
 465. Wandertag #97 Κυριακή 22 ΔΕΚ 2019 Πάρνηθα
 466. «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις»
 467. Στο θέατρο «Πρόβα» με τον Σωτήρη Τσόγκα
 468. Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου NOTOS PLUS
 469. Οι εκδόσεις Παρισιάνου προσφέρουν έκπτωση 20% σε όλα τα βιβλία τους
 470. Εορταστική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Κυριακή 22.12.2019
 471. Weihnachtskonzert / Χριστουγεννιάτικη συναυλία
 472. Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους κ. Hans Joachim Schellnhuber
 473. Η δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη
 474. "Ιστορίες του Τείχους" στην ΕΡΤ
 475. Ο Δημήτρης Γιάκας στο 7ο Χριστουγεννιάτικο Gala
 476. Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: Winckelmann-Feier & Jahresbericht 2019
 477. Οι θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
 478. Δύο απόφοιτοί μας στην “Εύθυμη Χήρα“ στο Θέατρο Ολύμπια
 479. «Στα Βούρλα θα λέγεσαι Χρυσάνθη» από την Έφη Ρευματά
 480. «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» για δεύτερη σεζόν, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα
 481. DAI: "Grave Stelai from Roman Thessaly...
 482. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2019
 483. “Οξυγόνο“ της Ξένιας Κουναλάκη στις 7.12.2019.
 484. Ζώντας μαζί! Τρόποι πετυχημένης ένταξης προσφύγων σε δήμους
 485. Quiz με αφορμή φωτογραφίες της τάξης του 1974
 486. Festliche Musik zur Weihnachtsfeier bei Philadelphia am 9.12.2019
 487. Adventskalender και χριστουγεννιάτικα @ notosplusbooks.gr
 488. Reunion της τάξης του 1989
 489. ΕΛΛΕΤ - ΔΤ - Σημαντικές νίκες στο ΣτΕ για κτήρια κοντά στην Ακρόπολη, τον βιότοπο του Κορινού και την Εύβοια!
 490. KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη - Κυριακή 1.12.2019
 491. Παρουσίαση λογοτύπου ΔΕΘ2020: Γερμανία τιμώμενη χώρα
 492. Ένα ταξίδι στο διάστημα με τον καθηγητή Δρ Στ. Κριμιζή
 493. Wandertag #96 Kυριακή 1 ΔΕΚ 2019 βόρεια Πεντέλη εκκλησάκια/νταμάρι Αλούλα
 494. Ήρα Καλιαμπέτσου: "Ξένες αρχαιότητες: Μνημεία ή πολιτιστικά αγαθά, μία νομική προσέγγιση"
 495. Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ
 496. Ευρωτουρκικές σχέσεις και διεύρυνση
 497. Friedrich Ebert Stiftung: “Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα“
 498. Ρεσιτάλ του εκκλησιαστικού οργάνου στη Γερμανική Εκκλησία
 499. Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γερμανικής Σχολής Αθηνών
 500. Συνεχίζεται το "Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του"

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Τζακ Νικολαίδης (43) (1925-2015)

Ο Ιάκωβος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1925 και αποφοίτησε από τη Σχολή to 1943. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στον Καναδά, όπου και αγωνίστηκα με την ομάδα του Πανεπιστημί [ ... ]