Ηχηρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

mitsotaki alexandra european parl 2Ηχηρό μήνυμα επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εστάλη από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα Yehudi Menuhin, προβλήθηκε η συναυλία με τίτλο "Alpha Mission Δelos & Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές", που δόθηκε τον Μάιο στη Δήλο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και η πρόεδρος του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ενώ μίλησε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στις 30 Μαΐου, στο εμβληματικό νησί της Δήλου, που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες την Νταϊανα Τισένκο -ήταν παρούσα στην εκδήλωση- στο βιολί και τον Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα, έδωσαν μια συναυλία, που μεταδόθηκε ζωντανά από το ARTE TV σε όλη την Ευρώπη, με συνολικά 1.000.000 τηλεθεατές.

Δείτε όλο το άρθρο του capital.gr...

Δείτε επίσης ένα video souvenir από την εκδήλωση εκείνη στην Δήλο.. 

Jeorjios Dimitrakos - Online-Compendium der deutsch-griechischen Verflechtungen

dimitrakos georgios 1Ο Κώστας Παπαηλιού εντόπισε μία αναφορά στον Γεώργιο Δημητράκο, τον Γυμνασιάρχη της Σχολής από το 1956, όταν ξαναάνοιξε η Σχολή, έως το 1982, όταν ο ίδιος συνατοξιοδοτήθηκε. Η αναφορά αυτή στο Online Compendium περιέχει πολλές πληροφορίες, αλλά και ένα βιογραφικό γραμμένο από το ίδιο.

Am 21. Mai 1911 wurde ich, Georgios Dimitrakos, in Prusa (Kleinasien) als Sohn des Unternehmers Symeon Dimitrakos und seiner Ehefrau Helene, geb. Evangelaki, geboren. Bis Juni 1922 besuchte ich die Volksschule in Prusa. Nach der Vertreibung der griechischen Bevölkerung 1922, kam ich als Flüchtling nach Thessaloniki (Griechenland). 1922 bis 1927 besuchte ich das 1. klassische Gymnasium in Thessaloniki. Danach wurde ich an der Thessaloniker Universität immatrikuliert und studierte 8 Semester klassische Philologie, Geschichte, byzantinische und neugriechische Philologie, Archäologie und Philosophie. 1934 bestand ich die Diplomprüfung. Seit Wintersemester 1935/36 studiere ich in Hamburg als Stipendiat des Herrn Homère Pisani alte Geschichte, klassische Philologie und Archaeologie. In Thessaloniki hörte ich die Herren Professoren: Ioan. Apostolakis, Ioan. Bojiadzidis, Chariton Charitonidis, Alex. Delmusos, Georg. Graziatos†, Ioan. Kakridis, Stilpon Kyriakidis, Ioan. Papadopoulos, Nik. Papadakis, Strat. Pelekidis, Konst. Romaios, Anton. Sigalas, Georg. Sotiriadis, Char. Theodoridis, Man. Triantaphylidis. In Hamburg die Herren Professoren: Ziebarth, Kapp, Snell, v. Mercklin, Matthes, Rudolph. Allen meinen akademischen Lehrern bin ich zu aufrichtigem Danke verpflichtet, vor allem aber meinen hochverehrten Lehrern Herren Prof. Dr. E. Ziebarth und Prof. Dr. Ernst Kapp, die mich bei der Abfassung dieser Arbeit mit Rat und Tat unterstützten.«

Περισσότερα...

Ευγένιος Σαντορίνης: "Αναμνήσεις από την προπολεμική Γ.Σ.Α."

santorini eugene(*) το κείμενο δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο 1995 στο τεύχος 9 του περιοδικού του ΣΑΓΣΑ "Der Dörpfeldianer", όταν ο 72χρονος τότε Γένιο Σαντορίνης το έστειλε πό την Αμερική, όπου ζούσε, στον Σύλλογο.

Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι μέσω των φιλόξενων αυτών σελίδων σαν τέως μαθητής και απόφοιτος της προπολεμικής Γερμανικής Σχολής των ετών 1929-40 στους απόφοιτους της νέας Γ.Σ.. Από την εποχή αυτή σχετικά λίγα είναι γνωστά σήμερα μετά πάροδον εξήντα σχεδόν ετών, ξένους και εμφύλιους πολέμους, Κατοχή, λόγω προχωρημένης ηλικίας όλων μας, διασποράς στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και θανάτου πολλών καθηγητών και μαθητών. Νοσταλγούμε τα περασμένα και ευτυχή χρόνια της παιδικής μας ηλικίας που μας προετοίμασαν για την άγνωστη και υπεύθυνη ζωή που ήταν μπροστά μας.
Η προπολεμική Σχολή διέφερε πολύ σημαντικά από την σημερινή μεταπολεμική στο ότι ήταν ίδρυμα απολύτως ίδιο με τα εντόπια σχολεία της Γερμανίας, δηλ. ήταν σχολείο παρμένο μονοκόμματο μέσα από τη Γερμανία και βαλμένο χωρίς καμμία αλλαγή στην Αθήνα. Όλα τα μαθήματα, εκτός ολίγων που γίνοταν στα ελληνικά, εδιδάσκοντο γερμανικά, ήτοι γερμανική γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, βιολογία, μαθηματικά, φυσική, χημεία, μουσική, γυμναστική, χειροτεχνία, σχέδιο. Υποχρεωτική γλώσσα ήταν τα γερμανικά. Υπήρχε μάλιστα ειδική βαθμολογία για την αποκλειστική χρήση της γερμανικής (Deutschsprechen) ακόμη και στα διαλείμματα! Ελληνικά εδιδάσκοντο μόνο τα αρχαία, νέα, ελληνική ιστορία, θρησκευτικά και στις δύο τελευταίες τάξεις ψυχολογία, ηθική και λογική.
Κατόπιν του γνωστού νόμου περί ξένων σχολών μεταξύ 1930/31 και 1933/34 αποκλείσθηκαν από τη Γερμανική Σχολή όλα τα παιδιά ελληνικής ιθαγένειας και ξαναμπήκαν ελάχιστα το σχολικό έτος 1933/34 και περισσότερα το 1934/35. Λόγω της γερμανοφώνου οικογενείας μου έγινε για μένα μια εξαίρεση και έτσι ήμουν επί τρία χρόνια ο μόνος Έλληνας μαθητής στην τάξη μου, ίσως δε και σ΄ολόκληρη τη Σχολή. Ομοίως ήμουν και ο μόνος μαθητής της τάξεώς μου που μαζί με την Ελβετίδα Verena Huber περάσαμε ανελλειπώς και χωρίς διακοπή όλες τις τάξεις από την πρώτη μέχρι το απολυτήριο (1929-40). Κατωτέρω δίνω λεπτομέρειες για κάθε τάξη που πέρασα.

Περισσότερα...

Μαργαρίτα - Γαρυφαλιά (Λιλή) Καροπούλου (1923-2003) (41)

karopoulou lili 1Η Μαργαρίτα- Γαρυφαλιά (Λιλή) Καροπούλου, μοναχοπαίδι του Θεόδωρου Καρόπουλου, και της Πηνελόπης Δούκα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 02.02.1923. Ο πατέρας της Θεόδωρος Καρόπουλος, ήταν έμπορος με καταγωγή από τον Βόλο, η μητέρα της Πηνελόπη Δούκα, με καταγωγή από την Τήνο, μέλος καλλιτεχνικής οικογένειας. Ο αδελφός της, Λουκάς Δούκας (Θείος της Λιλής Καροπούλου) υπήρξε σημαντικός γλύπτης της εποχής του. Οι γονείς της χωρίσανε όταν η Λιλή ήτανε σε μικρή ηλικία.
Στα μαθητολόγια της Σχολής εμφανίζεται στο Νηπιαγωγείο την χρονιά 1927-28 και λίγο μετά στην Α' Δημοτικού την χρονιά 1929-30 συνεχίζοντας κανονικά σε όλες τις τάξεις και πήρε το απολυτήριο της το 1941.
Εργάσθηκε στη γραμματεία προμηθειών της Wehrmacht ως to 1944. Έκτοτε εργάσθηκε στην Γερμανοελληνική εταιρεία AEG μέχρι και το 1958, και ακολούθως προσελήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος όπου εργάστηκε στη γραμματεία της διοίκησης μέχρι την συνταξιοδότησητης το 1988. Απεβίωσε στην Αθήνα το 2003.

Περισσότερα...

Βύρων Κουρουνιώτης (42) (1924-2008)

kourouniotis vyronΟ Βύρων Κουρουνιώτης γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Καλλιθέα. 'Ηταν γιός του Ιωάννη και της Ουρανίας και πρωτοεμφανίζεται στα μαθητολόγια της Σχολής στην Β'  Γυμνασίου την χρονιά 1937-38, παραμένει έως την Στ' Γυμνασίου και αποφοιτά την χρονιά 1941-42 και όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του όνειρό του ήταν να σπουδάσει στη Γεωπονική Σχολή της Γερμανίας. Όμως όταν έγινε η γερμανική Κατοχή εντάχθηκε στην αντίσταση, στην ΕΠΟΝ, στο αντάρτικο κίνημα και μετά στον ΕΛΑΣ. 19 ετών έφυγε στα βουνά και πολέμησε στο αντάρτικο Ρούμελης και μετά στην Πελοπόννησο.
Στη διάρκεια της Κατοχής έχασε τους 2 από τους 3 αδελφούς του. Ο μεγαλύτερος, ο Μικές Κουρουνιώτης, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ενώ ο μικρότερος, ο Αντώνης, πέθανε από φυματίωση λίγους μήνες πριν βρεθεί το εμβόλιο για τη φυματίωση.
Μετά την απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Δεν εκτελέστηκε αλλά από το 1945 ως το 1949 «επισκέφθηκε» όλα τα όμορφα νησιά μας (τόπους εξορίας τότε) ως πολιτικός κρατούμενος: Αίγινα, Κέρκυρα, Σύρο και κατέληξε στη Γυάρο όπου μαζί με συγκρατούμενούς του, ενώ ζούσαν σε υποτυπώδη αντίσκηνα, έχτιζαν με βράχους που κουβαλούσαν μόνοι τους το «κολαστήριο» της Γυάρου όπως το ονόμαζε πάντα λέγοντας: «όταν μπήκαμε σ΄αυτή την κόλαση νοσταλγούσαμε τις σκηνές μας…»
Μετά το 1949 συνέχισε να είναι ενεργό μέλος του ΚΚΕ και της ΕΔΑ αργότερα. Παντρεύτηκε την Βασιλική Ζαχαρία και απέκτησαν μια κόρη την Ουρανία.
Στη Δικτατορία του 1967 γλύτωσε τη σύλληψη γιατί τον έκρυψαν επί ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο, με κίνδυνο της ζωής τους, δύο «φιλοβασιλικές» και άρα υπεράνω πάσης υποψίας θείες του (από την πλευρά της γυναίκας του), που τον αγαπούσαν πάρα πολύ…
Κατάφερε να διαφύγει παράνομα στην Ευρώπη όπου έζησε κάποια χρόνια.
Απογοητευμένος από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 απομακρυνόταν, σταδιακά, από την ενεργό πολιτική δράση.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με το εμπόριο κινηματογραφικών ειδών και τον κινηματογράφο, μαζί με τον μόνο αδελφό του, που είχε επιβιώσει, τον Διονύση.

Περισσότερα...

Οι οικογένειες Κουρουνιώτη

Στα μαθητολόγια της Σχολής συναντάμε το επώνυμο "Κουρουνιώτη" πέντε φορές. Πρόκειται για τον Βύρωνα και τον Αντώνιο Κουρουνιώτη, του Ιωάννη και τον Μιχάλη, την Αργυρώ και την Λουίζα του Χρίστου.
Όπως καταγράφεται στο βιογραφικό του Βύρωνα, ο Αντώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 και φοίτησε στην Σχολή έως την Γ' Γυμνασίου (1941), πέθανε από φυματίωση λίγους μήνες πριν βρεθεί το εμβόλιο για τη φυματίωση και ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Μικές, εκτελέστηκε απο τους Γερμανούς στις 21 Μαρτίου 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκτός αυτών υπήρχε και ο Διονύσης, ο μόνος που είχε επιβιώσει από τα άλλα αδέλφια του.
Για τον Μικέ, αναφέρει ο Πέτρος Μακρής Στάικος στο βιβλίο του "Κίτσος Μαλτέζος, ο αγαπημένος των θεών", ότι ήταν φοιτητής της Ιατρικής και είχε πάθος να συλλέγει πεταλούδες, ενώ ο Διονύσης αναφέρεται και ως Νόνος. Ο Μικές και ο Νόνος αναφέρονται στο ίδιο βιβλίο ως οι εκτελεστές του 23χρονου Κίτσου Μαλτέζου την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 1944.
Ο Πέτρος Μακρής Στάικος αναφέρει μάλιστα στην σελίδα 253 ότι Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, θείος του Μικέ, διαπρεπής αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός εκλιπαρεί την βοήθεια, μεταξύ άλλων, του Walter Wrede, διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου αλλά και καθηγητή της Γερμανικής Σχολής. Ο Wrede, αν και επικεφαλής από το 1934, του γερμανικού ναζιστκού κόμματος στην Ελλάδα, αδυνατεί να προσφέρει το παραμικρό.  
Σε ότι αφορά τα παιδιά του Χρίστου, δηλαδή τους Μιχάλη, Αργυρώ και Λουίζα που φοίτησαν στην Σχολή, γνωρίζουμε ότι ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1922 και φοίτησε στην Σχολή στην Α' Δημοτικού την χρονιά 1929-30, η Αργυρώ γεννήθηκε το 1918 και φοίτησε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο έως την Δ' Γυμνασίου την χρονιά 1935-36 και η Λουίζα γεννήθηκε το 1923, φοίτησε στο Δημοτικό και αποφοίτησε από την ΣΤ' Γυμνασίου 1ο 1940-41. 

ΣΕΛΙΔΕΣ τεύχος 1 - Δεκέμβριος 1965

SELIDES 1 Page 01Οι "ΣΕΛΙΔΕΣ" κυκλοφόρησαν το 1965 και ήταν πρωτοβουλία της τάξης 1966-67, όταν τα παιδιά ήταν ακόμη στην Β' Λυκείου. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1965, το 2ο τον Απρίλιο του 1966, το 3ο τον Ιούλιο του 1966 και το 4ο τον Δεκέμβριο του 1966, όταν πιά η τάξη έφτασε στην Γ΄ Λυκείου.

Η Τένια Παπαδάκη "φύλαξε" τα τρία από τα 4 τεύχη και η Μαίρη Καλαμιώτου - Φιμερέλη το 1ο.
Τα ονόματα που βλέπουμε ανάμεσα στις σελίδες είναι αυτά των: Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, Γιάννη Ιατρού, Άγγελου Παναγάκη, Ιωάννας Παπαλεξοπούλου, Πάνου Λουκάκου, Τένιας Παπαδάκη, Κώστα Ανδριόπουλου, Λύντιας Βελισσαρίου, Ευθύμη Δημητρίου, Ράνιας Γεωργίου, Θέμι Δημίδη, Δημήτρη Δαφίνη, Σταμάτη Εγγλεζάκη, Μαίρης Ζαμπέλη, Γιάννη Καπαγιαννίδη, Γιάννας Κουτρολίκου, Γιώργου Κυριακόπούλου, Δημήτρη Κόστιτς, Σταύρου Νικολαΐδη, Μαλάμως Μπρούζου, Αλεξάνδρας Νομίδου, Ηρακλή Οικονόμου, Θανάση Παπαγεωργίου, Χρήστου Σπηλιόπουλου, Αντώνη Φραγκάτου, Χριστίνας Χριστοπούλου, Στέλλας Πρόφτη.

(*) στο τεύχος που έχουμε στα χέρια μας εμφανίζεται τυπωμένη δύο φορές η 5η στην σειρά σελίδα, που ξεκινά με "Απο.. ...Για" και θεωρώντας ότι προκειται περί λάθους αφαιρέσαμε την επανάληψη. Επίσης πίσω από το εξώφυλλο η σελίδα είνα λευκή, οπότε την παραλείψαμε και αυτήν.

Περισσότερα...

ΣΕΛΙΔΕΣ τεύχος 2 - Απρίλιος 1966

SELIDES 2 Page 00Οι "ΣΕΛΙΔΕΣ" κυκλοφόρησαν το 1965 και ήταν πρωτοβουλία της τάξης 1966-67, όταν τα παιδιά ήταν ακόμη στην Β' Λυκείου. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1965, το 2ο τον Απρίλιο του 1966, το 3ο τον Ιούλιο του 1966 και το 4ο τον Δεκέμβριο του 1966, όταν πιά η τάξη έφτασε στην Γ΄ Λυκείου.

Η Τένια Παπαδάκη "φύλαξε" τα τρία από τα 4 τεύχη και η Μαίρη Καλαμιώτου - Φιμερέλη το 1ο, αλλά και τα άλλα.
Τα ονόματα που βλέπουμε ανάμεσα στις σελίδες είναι αυτά των: Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, Γιάννη Ιατρού, Άγγελου Παναγάκη, Ιωάννας Παπαλεξοπούλου, Πάνου Λουκάκου, Τένιας Παπαδάκη, Κώστα Ανδριόπουλου, Λύντιας Βελισσαρίου, Ευθύμη Δημητρίου, Ράνιας Γεωργίου, Θέμι Δημίδη, Δημήτρη Δαφίνη, Σταμάτη Εγγλεζάκη, Μαίρης Ζαμπέλη, Γιάννη Καπαγιαννίδη, Γιάννας Κουτρολίκου, Γιώργου Κυριακόπούλου, Δημήτρη Κόστιτς, Σταύρου Νικολαΐδη, Μαλάμως Μπρούζου, Αλεξάνδρας Νομίδου, Ηρακλή Οικονόμου, Θανάση Παπαγεωργίου, Χρήστου Σπηλιόπουλου, Αντώνη Φραγκάτου, Χριστίνας Χριστοπούλου, Στέλλας Πρόφτη.

Στο 2ο αυτό τεύχος υπάρχει φρέσκο καλοσχεδιασμένο εξώφυλλο και γενικά είναι σοβαρή η βελτιώση σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο και βέβαια οι σελίδες είναι αριθμημένες.

Περισσότερα...

Σίσσυ Παπαχελά (1923-2004) (40)

papachela sissy 1940Η Αθανασία Παπαχελά γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στα μαθητολόγια της Σχολής την χρονιά 1935-36 στην Β' Γυμνασίου και αποφοίτησε το 1940, μία χρονιά πριν η αδελφή της, Μαρία, εγγραφεί στην Α' Γυμνασίου, η οποία όμως και δεν συνέχισε στην Σχολή. Πήγε στην Νομική και γνωρίστηκε με την παρέα του Κίτσου Μαλτέζου, τρισέγγονου του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάνη, που είχε ενταχθεί στην Αριστερά και συγκέντρωνε γύρω του την "ανήσυχη" νεολαία, ανάμεσα στην οποία και απόφοιτους όπως η Μαριέττα Ράδοβιτς, η Νάτα Μελά, ο Κώστας Αξελός, η Ξένη Σκουζέ, ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Βύρων και ο Μικές Κουρουνιώτης και πολλοί άλλοι, όπως ο Άδωνις Κύρου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος κλπ.
Ο πατέρας της, Αλέξανδρος Παπαχελάς (παππούς και του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά), υπήρξε αρχιμηχανικός της βρετανικής εταιρείας «Πάουερ» στην Ελλάδα, και στην δεκαετία του '50, Γενικός Διευθυντής της ΗΕΜ (Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών), η οποία λειτούργησε τα πρώτα τρόλεϊ στην Αθήνα. Είχε μάλιστα τιμηθεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ, διότι κατά την διάρκεια της Κατοχής φυγάδευε Εγγλέζους.
Το 1944 παντρεύτηκε τον Μάριο Σταυρίδη και το 1945 γεννήθηκε η κόρη της Αιμιλία, που αποφοίτησε από την Σχολή το 1963, και το 1965 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Γρηγόρη Παυλάκη.
Εργάστηκε στο περιοδικό "Γυναίκα", μετέφρασε το βιβλίο του Χένρυ Μίλλερ "Ο Κολοσσός του Αμαρουσίου" που εκδόθηκε από τον "Γαλαξία" και διατήρησε την φιλία της με την Άννα Σκυλακάκη (θεία του μετέπειτα υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη), η οποία εργάστηκε μαζί με μία άλλη απόφοιτο, την Βεατρίκη Δημητριάδου στο χωριό Pestalozzi, που υπέθαλψε ορφανά παιδιά από την Ελλάδα μετά τον Πόλεμο.
Από το 1973 (σε ηλικία 50 ετών) έως το 1982 εργάστηκε στον ΕΟΜΜΕΧ ως υπεύθυνη Εκθέσεων Εξωτερικού.
Απεβίωσε την 6η Ιουνίου 2004. 

Ο Γρηγόρης Παυλάκης ήταν αξιωματικός του Ναυτικού. Είχε τιμηθεί από την Γαλλική Δημοκρατία με το ανώτατο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2004 και με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την Απόβαση στην Νορμανδία, είχε προσκληθεί στο Παρίσι ως ο μόνος Έλληνας επιζών από την απόβαση, στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε με έξι πλοία, ενώ ο ίδος ήταν ύπαρχος της κορβέτας Κριεζης. Παραμονή της τελετής η Σίσσυ παθαίνει εγκεφαλικό και ο ίδιος αναγκάζεται να μεταβεί μόνος, όπου μόλις προσγειώνεται του ανακοινώνεται ο θάνατος της συζύγου του.

Περισσότερα...

Ξεφυλλίζοντας τα τετράδια της Βέρας Μολοκότου:

1942 molokotou vera 0Η Βέρα Μολοκότου αποφοίτησε το 1942 και ήταν μαθήτρια από το 1936, όταν πρωτοπήγε στην Α' Γυμνασίου, σε όλο το διάστημα, τόσο πριν από την έναρξη του Πολέμου στην Ευρώπη, όσο και μέσα στην Κατοχή στην Αθήνα. Ξεφυλλίζοντας τα τετράδιά της δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε: τον γραφικό της χαρακτήρα, την καλλιτεχνική της φύση ή την επιμέλειά της. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες ανεξαιρέτως οι σελίδες της έχουν βαθμολογηθεί με άριστα 10.
Η Αγγέλα Πρατικάκη, η κόρη της Βέρας, μας έδωσε πολλά τετράδια. Από αυτά διαλέξαμε τρία: της Βιολογίας, της Γεωγραφίας και το Ημερολόγιο.
Στην Βιολογία, πέραν του γεγονότος ότι έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πως διδάσκονταν το μάθημα, βλέπουμε και τις εικόνες που ζωγράφιζε η Βέρα Μολκότου, πραγματικά έργα τέχνης.
Στην Γεωγραφία έχουμε κάτι πιό σημαντικό. Βλέπουμε τους χάρτες της Γερμανίας με την Ανατολική Πρωσία έτσι όπως διδάσκονταν πριν από το ξέσπασμα του Πολέμου, αφού οι σημειώσεις της Βέρας κρατήθηκαν όταν ήταν στην Untertertia, δηλαδή στην 8η τάξη οπότε συμπεραίνουμε ότι είμαστε πριν το 1939.
Τέλος, στο Ημερολόγιο επιλέξαμε δύο σελίδες από το 1939. Η πρώτη αναφέρει Ausflug nach Wouliagmeni στις 4.5.39 και η δεύτερη καλύπτει το διάστημα του Anschluß της Αυστρίας, δίχως όμως να βλέπουμε κάποια σχετική αναφορά και δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες σελίδες από το 1940 και μετά.

Περισσότερα...

Βέρα Μολοκότου: Lieder

molokotou vera lieder lowΤο "Πρόχειρον" τετράδιο της Βέρας Μολοκότου περιέχει μιά σειρά από τραγούδια και όπως αναγράφεται στην δεύτερη σελίδα, έχουν αντιγραφεί το 1938.

Εδώ παρουσιάζουμε και τα 9 τραγούδια που περιλαμβάνονται στο τετράδιο και επιχειρούμε όπου είναι δυνατόν να κάνουμε "μετάφραση" από την Sütterlinschrift, την καλλιτεχνική γραφή της εποχής, σε σύγχρονη γερμανική γραφή.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, όπως και σε όλα τα γραπτά της Βέρας Μολοκότου, μόνο "πρόχειρο" δεν είναι το τετράδιο.

Εύκολα ξεχωρίζει κανείς χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις της καλλιτεχνικής γραφής δύο τραγούδια, πανσίγνωστα: το "Der Lindenbaum" (που τραγουδήθηκε και στην μεταπολεμική Γερμανική και στα ελληνικά με τίτλο "Η φλαμουριά") και το "Tango Noturno".

Στο κάτω μέρος του εξωφύλλου βλέπουμε τα στοιχεία του χαρτοπωλείου:
Χαρτοπωλικά καταστήματα ΚΟΣΜΟΣ, Πεσματζόγλου 9Γ, Σταδίου 12, Αδελφών Γεωργιάδου.

Περισσότερα...

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Ιστορία της ελληνικής αλιείας"

idryma laskaridi istoria alieias

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν κύκλο διαλέξεων με στόχο την παρουσίαση βασικών όψεων της ιστορίας της αλιείας στην Ελλάδα από το 1830 έως το 1910.

Σε έναν κύκλο τριών διαλέξεων, ο κ. Νίκος Αλεβυζάκης, Υποψ. Διδάκτορας Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα αναλύσει το θέμα ξεκινώντας από τα αλιευτικά σκάφη και το αλιευτικό δυναμικό, θα προχωρήσει στην ανάδειξη της σχέσης της αλιείας με την εμπορική ναυτιλία, τη σπογγαλιεία και την ιχθυοτροφία, ενώ θα παρουσιαστεί και ο διάλογος της χώρας μας με τον ευρωπαϊκό επιστημονικό χώρο στα σχετικά θέματα. Σχολιασμός των θεμάτων θα γίνει από την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ και τον κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο, Ιστορικό, Διευθυντή Ερευνών του τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς – 5΄ από τον σταθμό μετρό «Δημοτικό Θέατρο»), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Περισσότερα...

"Ηµυθεολογία" στο Goethe - Δευτέρα 28.11.2022

parisianou ymitheologia 2022Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. σας προσκαλούν στην παρουσίαση της Τριλογίας του Γεωργίου Τσάτσου με τίτλο:

Ηµυθεολογία

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16,
την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00

Ομιλητές:

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Ποιητής-Κριτικός, 

Γιώργος Μυλωνάς, Ιστορικός Τέχνης

Θανάσης Λάλας, Εικαστικός, Δημοσιογράφος

Περισσότερα...

Tο Ινστιτούτο Julius Stern συναντά την Underground Youth Orchestra

youth underground orchestraΗ Underground Youth Orchestra συνεχίζοντας την συνεργασία της με ιδρύματα του εξωτερικού, υποδέχεται τέσσερις νέους σολίστ από το Ινστιτούτο Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια τεχνών στον κόσμο, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Η συναυλία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, περιλαμβάνει έργα των J.S. Bach, G.P. Telemann, C.M. von Weber και F. Schubert και πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Η Underground Youth Orchestra μετά από δεκαετή καλλιτεχνική παρουσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νεανικές συμφωνικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, συνεργαζόμενη με Γερμανικά πανεπιστήμια και φορείς. Στόχος της είναι να προσφέρει σε νέους ταλαντούχους μουσικούς την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην ορχηστρική τέχνη συμμετέχοντας σε υψηλού επιπέδου συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με διάσημους μαέστρους και σολίστ. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα καλλιτεχνικής εξέλιξης των ταλαντούχων μελών της μέσα από την σολιστική εμφάνιση τους με την ορχήστρα και την συμμετοχή τους σε masterclasses με επιλεγμένους καθηγητές από την Ευρώπη. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Περισσότερα...

Παράταση της έκθεσης της Άννας Φιλίνη

fillini anna missolonghi1Η έκθεση της Άννας Φιλίνη με τίτλο «Πορεία Ελευθερίας», που βρίσκεται στο κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι από τις 22 Οκτωβρίου 2022, παρατείνεται μέχρι το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Στο Μεσολόγγι η Άννα Φιλίνη παρουσιάζει μαζί με τις 12 εικόνες του έργου Αφιέρωμα στην Παλιγγενεσία και νέα έργα, που δημιουργήθηκαν στα μέσα του 2022 ειδικά για την έκθεση στην Ιερή Πόλη: Είναι έργα με υδατοχρώματα διαστάσεων 50Χ70 εκ., που αναφέρονται στην Πολιορκία του Μεσολογγίου και είναι εμπνευσμένα από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού.Τα έργα αυτά εστιάζουν στην ηρωική αντοχή των εγκλείστων στο φρούριο και την ιδιαίτερη καρτερία των γυναικών, τον ανθρώπινο πόνο για τους σκοτωμένους στον πόλεμο, για τις κακουχίες από την αυξανόμενη έλλειψη τροφής και τις ασθένειες. Ταυτόχρονα εστιάζουν στα λόγια του ποιητή για τις προκλήσεις της ζωής, που δοκιμάζουν την αντοχή των πολιορκημένων μέσα στην άνοιξη με τις ομορφιές της φύσης και τη γέννηση του έρωτα, που θεριεύει την προσμονή μέχρι τον θάνατο. Εστιάζουν στην αστείρευτη ελπίδα να έρθουν ενισχύσεις από τη θάλασσα στους τελευταίους μήνες της Πολιορκίας καθώς οι Πολιορκημένοι περιμένουν τον φιλικό στόλο, που τελικά δεν θα έρθει ποτέ, και στις προετοιμασίες στο τέλος για την Έξοδο, τον Απρίλη του 1826.

Περισσότερα...

Heim - Οικοτροφείον δια Μαθητρίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

dsa molokotou vera heim 0 lowΑνάμεσα στα έγγραφα, που μας έστειλε η Αγγέλα Πρατικάκη, τα οποία εντόπισε στα συρτάρια της μητέρας της, Βέρας Μολοκότου, είναι και ένα μικρό τεύχος με οδηγίες για το "Οικοτροφείον δια Μαθητρίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών", το οποίο είναι δίγλωσσο με τίτλο στα γερμανικά: "Heim - für Schülerinnen der Deutschen Schule in Athen".

Η ύπαρξη του οικοτροφείου ήταν άγνωστη σε όλους μας όλα αυτά τα χρόνια και από το φυλλάδιο πληροφορούμαστε ότι ήταν στην γωνία των οδών Δελφών 1Α και Διδότου απέναντι, τότε, από τα κτίρια της οδού Αραχώβης της Σχολής. Λέμε "τότε" διότι σήμερα η γωνία αυτή είναι μεν στην άκρη της οδού Πρασσά, του πίσω δρόμου δηλαδή των κτιρίων, αλλά έχουν ενδιάμεσα κτιστεί σπίτια, οπότε δεν μπορούμε να αναφέρουμε τον όρο "έναντι Γερμανικού Σχολείου" που αναγράφεται στο φυλλάδιο. Στο σημείο μάλιστα όπου ήταν το οικοτροφείο, σήμερα έχει αντικατασταθεί απο μία ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη πολυκατοικία, την οποία έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας και εικαστικός Αλέξανδρος Πατσούρης, απόφοιτος του 1973, τον οποίο χάσαμε το 1998.

Στην τελευταία σελίδα των κειμένων βλέπουμε ανάμεσα στα ονόματα, που σημειώνονται ως άτομα επαφής για πληροφορίες τον Διευθυντή της Γερμανικής Σχολής κ. Ρομαίν, Αραχώβης 11 και τον καθηγητή κ. Κάρο με διεύθυνση την οδό Φειδίου 1, όπου σήμερα βρίσκεται, όπως και τότε, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Διαβάζουμε ακόμη το Πρόγραμμα της ημέρας με "έγερσι" στις 7 π.μ., ενώ το βράδυ του Σαββάτου γράφονται "τα γράμματα προς τους οικείους" και βέβαια στο μενού έχουμε 5 φορές κρέας και 2 φορές ψάρι με λαχανικά. Τηγανιτές πατάτες πουθενά.

Περισσότερα...

Ο Δήμος Πασσάς με τον Νίκο Πετρουλάκη στο "Κόκκινο"

Ο Δήμος Πασσάς ('87), ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Rock 'n' Roll Circus, ήταν προσκεκλημένος του Νίκου Πετρουλάκη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" το Σάββατο (19/11) το βράδυ. Συνομίλησαν με αφορμή τον νέο δίσκο του Bruce Springsteen, σε μία παρουσίαση που μόνο αυτοί ξέρουν και μπορούν να κάνουν και που θύμισε σε όλους όσοι την άκουσαν, τι σημαίνει ραδιόφωνο.
Μπορείτε ακούσετε την εκπομπή εδώ: https://archive.stokokkino.gr/uploadArchive/221119_200000.mp3

Βέρα Μολοκότου: Stundenplan 1938-39

1942 molokotou vera stundenplan 1Η Βέρα Μολοκότου γεννήθηκε στα Πριγκηπονήσια της Κωνσταντινούπολης το 1924. Η οικογένεια Μολοκότου: οι γονείς Αθανάσιος και Κορίννα, και τα αδέλφια της: Μιχάλης και Μάρω, έφτασαν στην Αθήνα ως πρόσφυγες. Εγκαταστάθηκαν στο Παγκράτι, στην οδό Πρατίνου, όπου ο πατέρας τους, Αθανάσιος, συνέχισε στην Αθήνα το μικρό εμπόριο ψιλικών ειδών που είχε στήσει στην Πόλη.
Ήταν συμμαθήτρια της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, όχι όμως στην Γερμανική, αλλά στο δημοτικό σχολείο στο Παγκράτι και μετά, μαζί με τα αδέλφια της, πήγαν όλοι στην Γερμανική Σχολή, όπου όπως εμφανίζεται στα μαθητολόγια, φοιτά από την Α' Γυμνασίου την περίοδο 1936-37 έως και την ΣΤ' την περίοδο 1941-42. 
Φύλαξε ευλαβικά πολύ μεγάλο όγκο των τετραδίων, σημειώσεων και εγγράφων της από τα χρόνια της Αραχώβης, όπως το Stundenplan της περιόδου 1938-39 όταν ήταν στην Oberterzia III στο τμήμα A, όπου, όπως φαίνεται, προβλέπεται εξάωρη διδασκαλία από Δευτέρα έως Σάββατο με τρεις συνολικά ώρες απογευματινών μαθημάτων την Δευτέρα και την Παρασκευή γραμμένα με εξαιρετικό γραφικό χαρακτήρα. 

Στο κάτω μέρος του προγράμματος μαθημάτων βλέπουμε το όνομα του βιβλιοπωλείου: Deutsche Bücherstube - Fritz Pommerencke Athen, οδός Ιπποκράτους 15.

Ο Jörg Barabas, καθηγητής γερμανικών στην Σχολή, "μετέφρασε" το καλλιγραφικό χειρόγραφο της Βέρας Μολοκότου και μπορέσαμε να διαβάσουμε: "Singen" για την "Μουσική", "Turnen" για την Γυμναστική και να μετρήσουμε: Αρχαία Ελληνικά 3 φορές, Λατινικά 3, Μαθηματικά 4 και Γερμανικά κάθε μέρα.

Περισσότερα...

Paula Lakah εγκαινιάζει τον χώρο της

 lakah paulaΗ Paula Lakah εγκαινιάζει στις 25 Νοεμβρίου 2022 στις 18.30 τον χώρο της που ανανεώθηκε και εκθέτει τις δημιουργίες της.
Ο χώρος ευρίσκεται στην οδό Καρατζά 9 στο Κουκάκι και θα είναι ανοιχτός από Πέμπτη έως Κυριακή από 16.οο έως 19.οο

Η Πάουλα Λάκαχ γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1954 και αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα της Σχολής το 1972. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Μονάχου (Technical University of Munich) και συνέχισε μεταπτυχιακά με αντικείμενο την αναστήλωση παλαιών κτηρίων.
Οι σπουδές της στην αρχιτεκτονική αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη διερεύνηση των πλαστικών τεχνών και την ενασχόληση με το design, τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Παράλληλα, καταπιάστηκε με την κεραμική, τη χρυσοχοΐα και τον πειραματισμό με πληθώρα υλικών. Οι δημιουργίες της περιλαμβάνουν: Γλυπτά και γλυπτικές συνθέσεις, Πολυμορφικά έπιπλα, Φωτεινά σινιάλα / Φωτιστικά, Γλυπτικά Κοσμήματα, Αντικείμενα design, Performances (σκηνικά, κοστούμια, χορογραφία) και τα υλικά με τα οποία δουλεύει είναι: Πλέξιγκλας, Αλουμίνιο, Ασήμι, Μπρούντζος, Χρυσός, Έβενος, Ξύλο, Δέρμα, Καουτσούκ, Πολυεστέρας, Φως.
Από το 1984 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δουλειά της σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, και σε γνωστές γκαλερί και αίθουσες τέχνης, στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ δημιουργίες και αντικείμενα design διατίθενται στα πωλητήρια των μουσείων Ακρόπολης, Μπενάκη, Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, Πελοποννήσου και Ναυπλίου.

Περισσότερα...

Εύα Σταματοπούλου: "A! Είπα και άνοιξε ο κόσμος μου ολάκερος!"

stamatopoulou eva a eipa kai anoixeΘέρος Καιρός του οργώνειν, καιρός του σπείρειν, και ας έρθει λίγο αργότερα ο καιρός του θερίζειν και του λαβείν. Κουκίδα στην άμμο, μαζώξου στη γωνιά σου. Αν και ο μονόφθαλμος μπορεί να βασιλέψει στον κόσμο των τυφλών. Σάρκα, σκύψε το κεφάλι, δώσε αλλού το σκήπτρο. Πνεύμα, σήκω απάνω και άνοιξε τα μάτια, γίνε αντάξιο της ελπίδας και Ψυχή, για μάθε πρώτα καρτερία τι σημαίνει.

Η Εύα Σταματοπούλου, απόφοιτος του 1993, παρουσίασε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, στον χώρο "Τέχνη-Λόγος" (Γκαλερί Πατσόγλου), Συνεσίου Κυρήνης 8 και Μάρκου Ευγενικού στον Λυκαβηττό, την νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο:

A! Είπα και άνοιξε ο κόσμος μου ολάκερος!

από τις εκδόσεις "24γράμματα"

Δεν είναι η πρώτη συλλογή της ποιήτριας. Έχουν προηγηθεί άλλες δύο:

"Του ήλιου τ' αφανέρωτα" από τις "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ"

"Της ψυχής μου το αναλλοίωτο φως" από τις εκδόσεις "poema..."

Περισσότερα...

Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει θέατρο του Rainer Werner Fassbinder

depastas giorgosΤο θεατρικό έργο Ελευθερία στη Βρέμη (Bremer Freiheit) του Rainer Werner Fassbinder, χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για την περίοδο 2022-23, κάνει πρεμιέρα στα Χανιά στις 30 Νοεμβρίου, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα (αποφ. 1963), διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη και με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.
Η παράσταση θα περιοδεύσει στη συνέχεια σε όλη την Κρήτη. Μετά το τέλος της περιοδείας και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2023, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για πρώτη φορά στην ιστορία του συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η παράσταση ανεβαίνει στο ιστορικό «Υπόγειο» μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Περισσότερα...

Werner Hermann: "Ο τρίτος που άργησε..."

o tritos pou argise 2022Ο Γιάννης Παπουτσάκης, με την μεγάλη ευαισθησία που διαθέτει, έγραψε αυτό το θεατρικό έργο, που αποτελεί ύμνο στην αγάπη και στην αντρική φιλία!

Τρεις φίλοι, τρία μεγάλα «παιδιά» που έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα ζωής και είναι μαζί από τα μικρά τα τους, συνυπάρχουν μέσα στα χρόνια σαν ένας άνθρωπος, γιατί ο καθένας νοιάζεται τον άλλο και τον θεωρεί κομμάτι του εαυτού του.

Ο ένας δεν παντρεύτηκε, ο άλλος παντρεύτηκε, αλλά χώρισε και ο τρίτος ήταν ευτυχισμένος με την γυναίκα του, ώσπου εκείνη ταξίδεψε για το αιώνιο φως.

Τρεις άνθρωποι, ο καθένας με τον δικό του καημό, με την δική του τραγωδία που κινούνται μέσα στην κοινωνία, σαν ένα συνεχές παλιρροιακό κύμα.

Πολλές φορές ζωντανεύουν οι μνήμες των νεανικών τους χρόνων και αλληλοπειράζονται μ´ ένα ιδιαίτερο σκωπτικό χιούμορ.

Όμως την ημέρα που πρέπει να ψηφίσουν για την νέα κυβέρνηση ως νομοταγείς πολίτες, ο τρίτος της παρέας καθυστερεί και η ανησυχία τους αγγίζει τα όρια του πανικού.

Τρεις άνθρωποι, τόσο ανθρώπινοι και καθημερινοί, που ζούνε με πολλή αγάπη και ιερούς δεσμούς μεταξύ τους.

Περισσότερα...

Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι: εγχειρίδιο πρακτικών εφαρμογών (Gebrauchsanweisungen) για το βιβλίο DAS KLEINE ICH BIN ICH

kalantzi azizi anastasia 1Η απόφοιτός μας Αναστασία Καλαντζή – Αζίζι (’64), Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, μας ενημερώνει για την κυκλοφορία ενός ενδιαφέροντος βιβλίου:

Το παιδικό βιβλίο ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ (DAS KLEINE ICH BIN ICH) της γνωστής συγγραφέως Mira Lobe απέκτησε εγχειρίδιο πρακτικών εφαρμογών (Gebrauchsanweisungen).

Η Αναστασία Καλαντζή-Αζιζι που μετέφρασε το βιβλίο στα ελληνικά (εκδ. .ΙΕΘΣ/ΤΟΠΟΣ,2017) επιμελήθηκε το εγχειρίδιο Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (εκδ.ΤΟΠΟΣ,2022).
Οι εκπαιδευτικοί, οι ψυχολόγοι αλλά και οι γονείς μπορούν να βρουν στο εγχειρίδιο αυτό πάρα πολλές ιδέες για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά μετά την ανάγνωση του παιδικού βιβλίου.
Περισσότερα...

NOTOS PLUS: Weihnachten 2022 - Γιορτινή ΚΛΗΡΩΣΗ στις 20 Δεκεμβρίου

notos plusΔηλώστε συμμετοχή στην κλήρωσή μας και κερδίστε 10 δώρα συνολικής αξίας πάνω από 200 ευρώ με αγορές 100 ευρώ από σήμερα. Οι αγορές θα πρέπει να γίνουν στο ίδιο όνομα ζωντανά ή ηλεκτρονικά.
Τα δώρα μας μπορείτε να τα δείτε εδώ.
(Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες τηλεφωνικά)
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που μας τελειώνουν σχεδόν τα σοκολατένια Adventskalender. Οι μικρές εκπλήξεις που ομορφαίνουν την καθημερινότητα αποκτούν μεγαλύτερη αξία μετά τα δύσκολα που περάσαμε και όσα συμβαίνουν. Σας στέλνουμε λοιπόν κάποιες παραλαβές σε χριστουγεννιάτικαμε την ελπίδα να δώσουν σε σας και όσους αγαπάτε λίγη χαρά:
Κάρτες - Adventskalender...
Βιβλία...
Στολίδια...

Για να λάβετε νέο εκπτωτικό κωδικό ως μέλος για την επόμενη παραγγελία σας κάντε τώρα εγγραφή νέου μέλους στο e-shop μας

Wandertag #123 Υμηττός - Καισαριανή. Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

kavadellas tassos 1Τόπος: Περιοχή μονής Καισαριανής
Διάρκεια: Περίπου τρεις ώρες. Ανάβαση έως 300μ εύκολο για όλους/ες.
Συμμετοχή στο tasoskavadellas@gmail.com
Δηλώστε νωρίς παρακαλώ !!****##@@@
Έρχεστε με δική σας ευθύνη, όπως πάντα.

Καλό χειμώνα, αέρα στα πανιά μας, το αέριο με μέτρο...
οι πεζοπόροι της DSA

Γιάννης Θεολογίτης: "East versus West - Alliances..."

theologitis giannis 1Ο Γιάννης Θεολογίτης μας παρουσιάζει την τελευταία έκθεση "East versus West - Alliances …"

Η μάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης διεξάγεται όχι μόνο για την απόκτηση πρόσθετης γεωπολιτικής ισχύος και την εξασφάλιση ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών επιρροής, αλλά σε βαθύτερο επίπεδο για την εγκαθίδρυση μίας νέας πολιτισμικής τάξης. Συμμαχίες εθνών και όχι μία μοναδική ηγεμονική δύναμη, πιθανότατα θα αναδειχθούν ως οι νέες ηγετικές δυνάμεις στην παγκόσμια σκηνή.

τονίζοντας ότι: "οι θέσεις και οι προβλέψεις του IMTe δεν θέτουν καμία αξίωση ότι τα περιγραφόμενα γεγονότα και οι εξελίξεις θα υλοποιηθούν ή ότι οι εκτιμήσεις μας μπορεί να είναι πιο έγκυρες από άλλες αναλύσεις"
Δείτε την έκθεση και όλες τις δημοσιεύσεις...

Preisverleihung des Schülerwettbewerbs "Challenge History - Remember Hellas"

apostolopoulo nicolasΑπό τον Νικόλα Αποστολόπουλο, απόφοιτο του 1966, καθηγητή του FU Berlin, λάβαμε μία πρόσκληση για τις απονομές των σχολικών βραβείων "Challenge History - Remember Hellas", που γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας: Erinnerungen an die Okkupation in Griechenland (MOG).

Einladung zur Teilnahme an der Preisverleihung der Gewinnerprojekte des Schülerwettbewerbs "Challenge History - Remember Hellas", den das Projekt "Erinnerungen an die Okkupation in Griechenland" ("Memories of the Occupation in Greece (MOG))" unter der Schirmherrschaft der Botschaft der Hellenischen Republik in Berlin ins Leben gerufen hat.

Die Preisverleihung findet statt am 25. November 2022, um 14:00 Uhr, im Auditorium des Dokumentationszentrums Topographie des Terrors, Niederkirchnerstr. 8, 10963 Berlin.

Die Aufarbeitung der deutschen Okkupation Griechenlands während des Zweiten Weltkrieges sowie
die Mitgestaltung einer deutsch-griechischen Erinnerungskultur sind Inhalt des Schülerwettbewerbs
"Challenge History - Remember Hellas", den das Projekt "Erinnerungen an die Okkupation in
Griechenland" ("Memories of the Occupation in Greece" (MOG)) unter der Schirmherrschaft der Botschaft der Hellenischen Republik in Berlin ins Leben gerufen hat.

Περισσότερα...

Η Κατερίνα Μαούτσου στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ του Χένρικ Ίψεν

maoutsou katerina1Η ηθοποιός Κατερίνα Μαούτσου (απόφ. 2004) συμμετέχει στην παράσταση με την οποία η αυλαία της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τη φετινή θεατρική περίοδο. Πρόκειται για το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν "Βρυκόλακες" σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Η κυρία Άλβινγκ ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του Ιδρύματος που έφτιαξε στη μνήμη του συζύγου της. Ο γιος της Όσβαλντ, καταξιωμένος ζωγράφος που ζει από παιδί στο εξωτερικό, έχει επιστρέψει για την τελετή. Ο παλιός οικογενειακός φίλος και διαχειριστής του Ιδρύματος Πάστορας Μάντερς έχει έρθει και αυτός για να εκφωνήσει λόγο για την προσφορά του λοχαγού Άλβινγκ. Όμως, κάτω από την αψεγάδιαστη, γυαλιστερή επιφάνεια, κάτι άρρωστο και σαθρό ελλοχεύει. Ένα κουβάρι από ψέματα και μυστικά, προδομένους έρωτες, συγκάλυψη και υποκρισία αρχίζει να ξετυλίγεται σταδιακά, την ώρα που οι μάσκες πέφτουν (στην παράσταση του έργου αντικαθίσταται για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους η κ. Νένα Μεντή από την κ. Ναταλία Τσαλίκη).

Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του Νοεμβρίου έχουν ήδη εξαντληθεί. Υπάρχει ακόμη ελάχιστη διαθεσιμότητα εισιτηρίων για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Περισσότερα...

3ο Φόρουμ Καινοτομίας «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας

forum 3 kainotomias 2022Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο - Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Με οκτώ Έλληνες και Γερμανούς Υπουργούς το Φόρουμ «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»

Με πέντε μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τρεις υπουργούς από τη Γερμανία, καθώς και με 26 ανώτατους εκπροσώπους της επιχειρηματικής, τραπεζικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και φορέων της αγοράς, πραγματοποιείται στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2022 το 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τον τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Ειδικότερα, στις εργασίες του Φόρουμ από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας και από τη Γερμανία, ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, Dr. Jens Brandenburg, η Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Lilian Tschan και η Υπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Κρατιδίου της Έσσης, Prof. Dr. Kristina Sinemus.

Περισσότερα...

Παιδική Κακοποίηση: Πρόληψη - Ασφάλεια - Δικαιώματα

idryma laskaridi paidiki kaokopoiisi 1Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 στις 18.οο στην Ιστορική Βιβλιοθήκη ΙΑΛ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης (19/11) και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11), ο Τομεας Ψυχικής Υγείας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση σε συνεργασία με το Online Safety 4 Schools της Μεγάλης Βρετανίας, με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Jonathan Taylor (MSc), ειδικό σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο εκπροσώπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini, ενώ η Δρ Γιούλη Μπαλίκου, Ψυχολόγος, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ΑΝ Αναγνωρίζω-Αντιδρώ-Αντιμετωπίζω, που υλοποιεί το Ίδρυμα από το 2021.

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής.
Στην εκδήλωση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
Για τους ενδιαφερόμενους εκτός Αθηνών, θα υπάρξει δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πραξιτέλους 169, Πειραιάς 185 35, τηλ 216 9003704 email: info@laskaridisfoundation.org

 1. Η Φάννυ Γεωμπρέ εκθέτει την Τετάρτη 2.11.2022
 2. Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2022
 3. NOTOS PLUS: November also? Καλό μήνα!
 4. Γητειές και ξόρκια από τα «Μικρασιατικά Χρονικά»
 5. Jolanda Terenzio: "413 Tage"
 6. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Νέα έκδοση & παραμύθια της Μ. Ασίας"
 7. Αθηνόραμα: "Τα νέα της Λένας Κιτσοπούλου είναι σαρωτικά"
 8. Zu verkaufen erstklassiger Familienwagen in hervorragendem Zustand
 9. Οικονομική Επιθεώρηση Νοέμβριος 2022
 10. Άνθή Φουντά: "ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ" του Αργύρη Χιόνη
 11. Philadelphia - Ausflug nach Mesolongi
 12. Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Πρόληψη της Παιδικής Κακοποίησης
 13. Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει Joseph Roth
 14. Η Λένα Κιτσοπούλου στο Θέατρο Σφενδόνη
 15. Άννα Φιλίνη: Έκθεση "Πορεία Ελευθερίας"
 16. Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε: 19 Οκτωβρίου - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 17. Έφη Ρευματά: "Ο καθένας πεθαίνει μόνος του" του Hans Fallada
 18. "Ο Θησαυρός της Βαγίας" στο θέατρο Αλάμπρα
 19. DAAD: "Stammtisch, το γερμανόφωνο στέκι"
 20. Ο Βασίλης Κουκαλάνι και η Συντεχνία του Γέλιου στο Σύγχρονο Θέατρο
 21. ΚΕΤ: "Χριστοδούλου | Θεοδωρίδης | Χυτήρης"
 22. Μαρία Σούμπερτ: "Το μυστικό του δέντρου"
 23. Το κάλεσμα των παιδιών για ειρήνη εισακούστηκε
 24. Η Κατερίνα Μαούτσου στο "Μαύρο Ρόδο"
 25. Οικονομική Επιθεώρηση Οκτώβριος 2022
 26. Science Moments: «Επισιτιστική κρίση: Το πρόβλημα των επόμενων δεκαετιών. Μπορούν η επιστήμη και η τεχνολογία να βοηθήσουν;»
 27. Γεράσιμος Γασπαρινάτος: "Ο Σπερχειός φλέγεται!"
 28. Ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος και το Μουσείο της ΑΕΚ
 29. Θάλεια Ματίκα & Τάσος Ιορδανίδης στο «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»
 30. Νάνα Παπαδάκη: “Νίκη, απόψε στο πάρτι“ για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος
 31. «Επισιτιστική κρίση: Μπορούν η επιστήμη και η τεχνολογία να βοηθήσουν;»
 32. Buchvorstellung am 18.10.22 im Philadelphia-Haus
 33. Philadelphia: Gemäldeausstellung Sabine Angelidis und Stammtisch am 13.10.2022
 34. Το video της εκδήλωσης απολογισμού επετειακών δράσεων Πρωτοβουλίας 21
 35. Εκδήλωση προς τιμήν Δρα Παναγιώτη Λασκαρίδη
 36. Ντόρα Μπακογιάννη: "Θα είμαι υποψήφια με σταυρό, ζητώ απ’ τους Χανιώτες να με προτιμήσουν"
 37. Εκδήλωση Απολογισμού Επετειακών Δράσεων Πρωτοβουλίας 21
 38. Συναυλία της Αλεξάνδρας Νομίδου στο Μέγαρο 13/10/202
 39. Philadelphia: "Iphigenie im Tauerland" am 08. Oktober 2022
 40. Χριστίνα Ρούτνερ: «Η προώθηση της διαπολιτισμικότητας είναι υψίστης σημασίας για την κατάρριψη προκαταλήψεων και στερεοτύπων»
 41. Wandertag #122: Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, Αμπολή Γιαννούλας
 42. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Ξεναγήσεις στην έκθεση "Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία"
 43. 3x3 Basketball Tournament ΣΑΕΚ - Humanity Greece
 44. Ανακοίνωση έναρξης 29ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού
 45. Ομιλία του Θανάση Απέργη στην Τήνο
 46. Εκδόθηκε νόμισμα με ανάγλυφη έγχρωμη τουλίπα σε σχέδιο της Νίκης Γουλανδρή
 47. Φαλή Βογιατζάκη: Η Νίκη Γουλανδρή επέλεξε ν’ αφιερώσει τη ζωή της στην φύση και το περιβάλλον
 48. online career day alert: language jobs in greece!
 49. MOG: Στον απόηχο της διαδικτυακής Ημερίδας της 28.05.2022
 50. Αυθεντικός Μαραθώνιος 12-13 Νοεμβρίου 2022
 51. Νίκος Αθηναίος: Επόμενη παραγωγή της Academica με 4 συναυλίες
 52. Σπέτσες: "Το επιβλητικό Αρχοντικό του Ανάργυρου θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού"
 53. Η Κωνσταντίνα Ψωμά στο Φεστιβάλ Baroque Όπερας του Bayreuth
 54. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2022
 55. Ελίζα Παναγιωτάτου: Χρυσός Οδηγός
 56. Άγγελος Συρίγος: "Μικρασιατική Καταστροφή"
 57. Γιώργος Πουλημένος: "ΣΜΥΡΝΗ. Η Νύμφη της Ιωνίας"
 58. Κ. Αραβώσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρωτόγνωρη ταχύτητα για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών
 59. Η Μαρία Ευστρατιάδη στο Φεστιβάλ Κύθνου
 60. Αγγελική Παπανδρέου: μουσική στην παραλία του Αιγίου στις 26/8
 61. "Έφυγε" ο Γεώργιος Γαλίτης, καθηγητής των Θρησκευτικών
 62. Δημήτρης Ηλιόπουλος: "Σημειώσεις στο μάθημα του Παναγιώτη Γκιόλμα"
 63. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: "Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα"
 64. Οικονομική Επιθεώρηση Αύγουστος 2022
 65. Reunion αποφοίτων ΓΣΑ τάξη '72. Πάρτυ 2 Σεπτεμβρίου 2022
 66. Οι Locomondo συνεχίζουν και τον Αύγουστο
 67. 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (6-13.8.2022)
 68. Επίσκεψη Μπέρμποκ: Τα μηνύματα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ προς Αθήνα και Άγκυρα
 69. Η Marita Schwarz συνταξιοδοτείται και μας αποχαιρετά
 70. Comedy Night στη Θεσσαλονίκη με τον Δημήτρη Δημόπουλο
 71. Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Αμφιβολίες και Όνειρα“
 72. Astrophysicists & Delos Concert at Megaron Athens Concert Hall 22/7/2022
 73. Ο Νίκος Χατζηαργυρίου προφητεύει
 74. Χρίστος Τζιφάκις / Από την Κρήτη ως την Κόρδοβα
 75. Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 76. Ronald Meinardus: "Die Karten werden neu gemischt"
 77. Locomondo: καλοκαιρινή περιοδεία
 78. Philadelphia Stammitisch στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου
 79. Δύο απόφοιτοί μας στην όπερα ΜΕΣΑ ΧΩΡΑ στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
 80. Δημόσια και Ιδιωτικά - Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
 81. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούλιος 2022
 82. Philadelphia - Παρουσίαση του βιβλίου "Wirbel"
 83. ΕΛΙΑΜΕΠ - Veranstaltung zu der Rolle Deutschlands in den griechisch-türkischen Beziehungen
 84. BFFEAE // εικαστική έκθεση // 5-10 Ιουλίου 2022
 85. Γιάννης Θεολογίτης: "East versus West - The first act …"
 86. “Τηλεαγάπη“ σε μετάφραση της Έμης Βαϊκούση
 87. Δημόσια και Ιδιωτικά: εκπομπή με Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και Χρήστο Μποκόρο
 88. «Η Κική και ο Κοκός» Μια αθηναϊκή μουσική παράσταση με τη συμμετοχή τριών αποφοίτων μας
 89. Κώστας Παπαηλιού: Διάλεξη στο Meinigen
 90. Reunion της τάξης του 1972 στις 2 Σεπτεμβρίου 2022
 91. H συζήτηση με την Maja Göpel στο Goethe
 92. Ο Θανάσης Γεράνιος για την ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 93. Η Μανταλίνα Ψωμά στην ΕΡΤ2: Μια εικόνα, χίλιες σκέψεις
 94. Δημήτρης Δημόπουλος: τελευταίες παραστάσεις της "Καφρόκρεμας" στην Κρήτη
 95. Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Το δικό μου βασίλειο»
 96. Σωτήρης Τσόγκας: συνεχίζονται 28 Ιουν - 1 Σεπ 2022 “ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ”
 97. Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα: Ομιλία για τον Σπυρίδωνα Τρικούπη
 98. "Η Θεολογία του Πλήθωνος" - Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022
 99. Alpha mission Δelos - Η συναυλία της 30ης Μαΐου 2022
 100. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "Πρόλογος στο βιβλίο της Maja Göpel"
 101. Maja Göpel: "Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς"
 102. Παιδικός Σταθμός: "ο Μικρός Αντώνης"
 103. 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους
 104. Reunion της τάξης 2002 - Είκοσι χρόνια μετά
 105. Ή Μανταλίνα Ψωμά στη Σχολή Καλών Τεχνών - και σε εκπομπή στην ΕΡΤ2
 106. Πάτρικ Ακρίβος: Ο Hilbrecht στους Ολυμπιακούς του 1936
 107. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Live from Delos - 30, May
 108. Γιάννης Παπαδημητρίου: "200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου"
 109. Ο Σπύρος Αρταβάνης Τσάκωνας μελετά την την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών στα κύτταρα
 110. Γιώργος Σταμάτης: "Ο Μεγάλος Μετασχηματισμός, Πορεία προς την Αβεβαιότητα"
 111. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "Από τη Δήλο στη Σελήνη για τη Γη"
 112. Philadelphia Verein: Διάλεξη και παρουσίαση του μυθιστορήματος "Οδυσσέας" του James Joyce
 113. "Ίσως γι'αυτό το μάθημα μας το'πανε γαρίδα"
 114. Σε ένα γάμο στην Τζιά
 115. Οικονομική Επιθεώρηση Ιούνιος 2022
 116. Werner Hermann: "Ο τρίτος που άργησε..."
 117. Stammtisch am 9.06.2022 im Philadelphia - Haus
 118. Νίκος Κυριαζής: "Το πρόσωπο του πολέμου στον 21ο αιώνα"
 119. Wandertag #121: (Ξανά..) Κυριακή 5 Ιουνίου 2022: Μπάνιο στον Ραμνούντα
 120. Στο θέατρο Πρόβα με τον Σωτήρη Τσόγκα: «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού»
 121. Philadelphia: Literaturfestival 3-5.6.2022
 122. Διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου Αλεξάνδρας
 123. "Άντε γεια": Ο Αθήνα 9.84 γιορτάζει!
 124. „Heinrich Schliemann und das DAI Athen“
 125. Ανθή Φουντά: “ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ” στο Θέατρο Χώρος
 126. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: "ALPHA MISSION ΔELOS"
 127. ΚΟΑ / Ολα στον υπερθετικό - Έτος Στραβίνσκυ
 128. 21st Athens Jazz 23 – 29.05.202
 129. «Το MOG ως αντικείμενο μελέτης: Ιστοριογραφία, Τραυματική Μνήμη, Δημόσια Ιστορία, Ιστορική Εκπαίδευση»
 130. Διεύρυνση ΝΑΤΟ: Γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία και όχι η Ουκρανία;
 131. Λένα Κιτσοπούλου: "Φράνκενσταϊν – Ο χαμένος παράδεισος"
 132. ΚΕΤ: οι επόμενες εκδηλώσεις του Μαΐου @ κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων
 133. Νίκος Αθηναίος: Δεύτερος κύκλος συναυλιών της ACADEMICA Αθηνών για το 2022
 134. «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα»
 135. Wandertag#121 Κυριακή 22 Μάη 2022: Μπάνιο στον Ραμνούντα
 136. Ο Δημήτρης Γιάκας στα “Ματωμένα Χώματα”
 137. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν
 138. Ρεσιτάλ Νίκου Κουτρουμπά στο Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος
 139. Neue Bücher 2022 - Νέες κυκλοφορίες γερμανικών βιβλίων
 140. Κλαίρη Θεοδώρου & Λένα Μαντά: “Γυναικεία Υπόθεση“
 141. Οικονομική Επιθεώρηση Μάιος 2022
 142. Νάνα Παπαδάκη: "Νίκη, απόψε στο πάρτι"
 143. Έκθεση της Άννας Φιλίνη στα Ιωάννινα
 144. Ο Justus Frantz διευθύνει την Underground Youth Orchestra
 145. Έλενα Χατζηιωάννου: "αφιέρωμα στον Νίκο Θέμελη"
 146. NOTOS PLUS - Μικρά δώρα
 147. Philadelphia: "Smyrna in Flammen"
 148. Ο Δημήτρης Γιάκας σε μουσική εκδήλωση για τη Μαντώ Μαυρογένους
 149. Κλαίρη Θεοδώρου: Ο Βασιλιάς Πεθαίνει Πάντα Τελευταίος
 150. Απονομή του Σταυρού επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας στον κ. Α. Σφουντούρη
 151. Ανθή Φουντά: Radio Plays - «Ο παράμεσος» της Yoko Ogawa
 152. "Εξάντας": Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος
 153. Αναγόρευση του Cornelius Prittwitz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ
 154. Κώστας Χατζιώτης "Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας"
 155. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο στην Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου
 156. Ελένη Γέμτου: "Ιστορία της τέχνης"
 157. Ατομική έκθεση της Κυριακής Γονή, Art Collection Deutsche Telekom
 158. Παύλος Μπακογιάννης: "Πάλι κερδίσατε Κωστάκη;"
 159. Prof. Dr. Fthenakis: „Familienentwicklung im Zeitalter der Beschleunigung“
 160. Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα: «Οι γυναίκες στην επανάσταση / Η επανάσταση των γυναικών»
 161. NOTOS PLUS - Σαββατιάτικη προσφορά 1 στα 5
 162. Nο Signal: Οπτικοακουστικό δοκίμιο της Νάνας Παπαδάκη
 163. Δύο απόφοιτοί μας σε μουσική performance στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ
 164. Το "OPEN HOUSE" στο Goethe
 165. Βίκυ Βολιώτη: τελευταίες παραστάσεις στο “Μια ιστορία αγάπης”
 166. Έναρξη της ACADEMICA Αθηνών για το 2022
 167. Θανάσης Γεράνιος: “AKKUYU… Η 11η Τουρκική πυρηνική απειλή"
 168. Θανάσης Γεράνιος: “Ένας πυρηνικός πόλεμος θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας”
 169. Οικονομική Επιθεώρηση Απρίλιος 2022
 170. Ο Νίκος Παπαντώνης στο Γυάλινο Up Stage
 171. Wandertag#120 : Βροκόλι Πάρνηθας. Κυριακή 10 Απριλίου
 172. Επιτυχής προβολή της ταινίας «ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ»
 173. Stammtisch am 14.04.2022 im Philadelphia - Haus
 174. Δυο απόφοιτοί μας στην όπερα “Ιδομενέας“ του Mozart
 175. Wandertag#119 Νότια Πεντέλη Κυριακή 3 Απριλίου 2022
 176. "Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο" στις 29.3
 177. Αναστασία Καλαντζή: δύο βιβλία για την ψυχοκοινωνική στήριξη παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους
 178. Ομιλία της Αριάδνης Μαλαμίτση με θέμα τη σύγκριση της covid-19 με τον λοιμό της Αρχαίας Αθήνας
 179. "The EU facing hybrid threats / Russia's hybrid war in Ukraine"
 180. Ο Werner Hermann εκθέτει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
 181. Γεράσιμος Γασπαρινάτος: "ΜΕΛΑΘΡΑ, ΔΟΛΑΡΙΑ, ΣΟΥΙΤΕΣ, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ"
 182. Ο Αντώνιος Ρεγκάκος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
 183. Χρήστος Μπαλόγλου: "Χρήστος Κ. Κηπουρός"
 184. Μεταπτυχιακή έρευνα - Αναζήτηση συμμετεχόντων/-ουσών
 185. Ο Στέλιος Βογιατζάκης για το μουσικό συγκρότημα της τάξης του
 186. Buchvorstellung am 17.03.22 im Philadelphia-Haus
 187. NO FINISH LINE ATHENS
 188. DSA Schüler Projekt in der Griechenland Zeitung
 189. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2022
 190. Reunion της τάξης του 2002
 191. Philadelphia Verein: Der Kerameikos in Athen
 192. Ο Στράτος Σωπύλης στο θέατρο 104
 193. Δημήτρης Δημόπουλος: 25 Φεβ - 15 Απρ 2022
 194. KAS Ελλάδας/Κύπρου Πρόσκληση: Συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, 03.03.2022
 195. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο για τον ρόλο του Heinrich Schliemann
 196. Horst Krüger: "Το διαλυμένο σπίτι"
 197. Διονύσιος Αναπολιτάνος: "Υπαρκτικές Τροπικότητες και Φιλοσοφικές Αποτιμήσεις"
 198. Σταύρος Αργυριάδης (79)
 199. Π.Αγιαννίδης: "Κάποτε με τις χρυσές φωνές στον Γαλαξία του Xίλτον"
 200. “Νίτσα Χαρβάτη-Fenton: Μία Ελληνίδα Πρωτοπόρος της Ψυχολογίας“
 201. Δημήτρης Γιάκας: “Τραγούδια της αγάπης” στο Μέγαρο
 202. Wandertag#118 Κυριακή 20 ΦΕΒ 2022 Νότια Πάρνηθα
 203. Ο Χρίστος Τζιφάκης στην "Ισπανική Φαντασία"
 204. Multilingual Webinar: Language Jobs in Greece 22/02/2022
 205. "Τα κακά παιδιά" Επεισόδια 3 και 4 σύντομα στους κινηματογράφους
 206. Νίκος Δελλόγλου, Σύρος: "H Αθήνα έχει γίνει πλέον το «χωριό» μου"
 207. Ο άνθρωπος που χρωματίζει το ασπρόμαυρο παρελθόν
 208. Γιάννης Θεολογίτης: "From the island of Tinos …"
 209. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2022
 210. ΜΕΘ στο "Σωτηρία" από την Χριστίνα Θεολογίτη
 211. Το χιούμορ μπορεί να φέρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα;
 212. NOTOS: Sesamstraße, Mittelalter und Super-Angebote
 213. Οι δικοί μας, Βαλκάνιοι Τζέφρι Επσταϊν
 214. "Έφυγε" η καθηγήτρια της Σχολής Ute Grimm
 215. Ο Γιώργος Ευγενίδης μιλά στο star.gr
 216. Νέα δωρεά Π. Λασκαρίδη στο ΠΝ: «Ο Πολεμικός μας στόλος είναι το καμάρι μας»
 217. Φωτεινή Μπάνου / Πολυχώρος ΚΕΤ
 218. Literarisches Quartett am 11.02.2022 um 19.30 Uhr
 219. Κυριακή Γονή: Group exhibition in Berlin
 220. Μέγαρο Μουσικής: Ακροάσεις / Γέφυρες - Ανοιχτές Πλατφόρμες
 221. «Τσοκολάτα Παυλίδου». Η πρώτη σοκολάτα στην Ελλάδα ...
 222. Νέες μειωμένες τιμές από το ΙΑΣΩ για τη διεξαγωγή rapid & PCR test
 223. Δημήτρης Ποτηρόπουλος: Cascading Terraces στο lifo
 224. Wandertag #117 Κυριακή 23 ΙΑΝ 2022 βόρειος Υμηττός
 225. Στέφανος Παλλαντζάς: Παθητικό κτίριο στο lifo
 226. Ψηφιακή ενημερωση για την Γερμανική Σχολή Αθηνών στις 22.1.22
 227. Εκπτωτικό κουπούνι εκδόσεων Παρισιάνου
 228. NOTOS Προσφορές
 229. Diplomatische Akademie Wien - Sommerkurs
 230. Γερμανία: Το βιβλίο στους κερδισμένους της πανδημίας
 231. Philadelphia Verein: Einladung zu einer Online-Konferenz
 232. Οικονομική Επιθεώρηση Ιανουάριος 2022
 233. Ο Κώστας Παπαηλιού επισημαίνει για την ΙΖΟΛΑ
 234. Κίτσος Λούης: Έκθεση Ζωγραφικής στη Βιολογία
 235. "Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973"
 236. Η Όλγα Ντάλλα στο GNTM
 237. Χριστουγεννιάτικη δράση της Γερμανικής Πρεσβείας και του περιοδικού «Σχεδία»
 238. Το τεύχος 33 του περιοδικου "Εξάντας"
 239. Wandertag#116: Κυριακή 2 ΙΑΝ 2022, Νότιος Υμηττός
 240. Ευχές από τον Κίτσο Λούη για το 2022
 241. Έκπτωση 20% σε όλα τα βιβλία των εκδόσεων Παρισιάνου
 242. Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Πρεσβείας
 243. Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα
 244. Wandertag#115 Κυριακή 26 ΔΕΚ 2021 Υμηττός
 245. Μάριος Ιορδάνου: Ένιωθα ότι πεθαίνω, έχω χάσει 27 κιλά
 246. Διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Πρεσβείας
 247. PETDEMONIUM // εικαστικό event @ The Creatures
 248. Μαρία Σούμπερτ: Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου.. ξανά!
 249. 5+1 Μαγικά Χριστούγεννα από τις εκδόσεις Παρισιάνου
 250. Sea versus Continental Powers - The Quest for World Dominance
 251. Ο "Εξάντας" συμπλήρωσε 33 τεύχη
 252. Πρόσκληση στη συναυλία μας «Restart: Συνεχίζουμε από την αρχή»
 253. Κυβέρνηση Σολτς: Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
 254. O Τάσος Γιαννίτσης γράφει για τη σοσιαλδημοκρατία
 255. Άννα Φιλίνη: Ζωγραφικό αφιέρωμα
 256. «Ντάνιελ ΄16» με δύο μαθητές της DSA δίπλα στον Βασίλη Κουκαλάνι
 257. Οικονομική Επιθεώρηση Δεκέμβριος 2021
 258. Katerina Vatsella: 12. Newsletter der Open Space Edition
 259. Συνεχίζεται η έκθεση της Άννας Φιλίνη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου
 260. Μαρίκα Μητσοτάκη: "Συνταγές με ...Ιστορία"
 261. Ο Αντώνης Ρεγκάκος στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 262. Λύντια Βελισσαρίου – Τρίχα: “Αφηγήσεις της Ιστορίας”
 263. Γιώργος Σταμάτης: “Μήπως είμαστε πιο ώριμοι απ’ όσο νομίζουμε;“
 264. Ομιλία Χρυσόστομου Μαντζαβίνου
 265. «Ας μιλήσουμε. Τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία»
 266. Κ. Αραβώσης: "Εναρκτήρια ομιλία σε Post Event της Βραδιάς Ερευνητή του ΕΜΠ"
 267. Νίκος Παπαντώνης: “Τις λεωφόρους θα ανοίξω”
 268. Μάριος Ιορδάνου - Σοφία Καζαντζιάν: "The Black Bachelor"
 269. Weihnachtsmarkt - Χριστουγεννιάτικη Αγορά
 270. 2ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις»
 271. KAS: Η νέα Eυρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική
 272. 1. Glimpses into the Future - 2. A new world reality in the making
 273. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει την όπερα Ανδρονίκη στο θέατρο Ολύμπια
 274. Ο Χρήστος Γκόρτσος στο 4ο EBI Academic Debate
 275. Βράβευση του Βασίλη Παπαθεοδώρου
 276. Υποκριτική μέσα από την αφήγηση με την Έφη Ρευματά
 277. Η Λιλιάνα Αρεταίου στην εικαστική έκθεση "Solus ipse"
 278. Η Μανταλίνα Ψωμά στην Art Athina
 279. Χριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Ζωγραφικής 2021
 280. Ρεσιτάλ πιάνου της Μαρίας Ευστρατιάδη
 281. Η Λητώ Ντάκου για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
 282. Λένα Κιτσοπούλου: σκηνοθετική επιμέλεια στη “Γυναίκα της Πάτρας“
 283. «Αλεξάνδρα Παυλίδου: Η ζωή με τον Νόα»
 284. Deutsche Welle - Volontariat
 285. Οικονομική Επιθεώρηση Νοέμβριος 2021
 286. Gedenkfeier zum Volkstrauertag am Sonntag, den 14.November 2021
 287. Γιώργος Πασσάς: Αφιέρωμα στην Καθημερινή για τη λίστα του μουσικού περιοδικού Rolling Stone
 288. Φοίβος Πιομπίνος: "Περί τέχνης τινά"
 289. Ο Στράτος Σωπύλης στον "Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου"
 290. Ο Μάρκος Κούμαρης στο "Μουσικό Κουτί", ολόκληρη η εκπομπή
 291. Ο Δημήτρης Γιάκας στην όπερα «Μάρκος Μπότσαρης»
 292. Επανέρχεται η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου
 293. NOTOS - Μπαζάρ τιμών
 294. Π. Πικραμμένος στο Διεθνές Φόρουμ του Malmö
 295. "Το κύκλωμα της ηλεκτρικής κιθάρας"
 296. Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Μορφές του ΄21“ στο Μουσείο Μπενάκη
 297. Η Άννα Φιλίνη εκθέτει στο Ίδρυμα Κακογιάννη
 298. Ο Μάρκος Κούμαρης στο "Μουσικό Κουτί"
 299. Ο Δημήτρης Δημόπουλος επανέρχεται με την Καφρόκρεμα
 300. Ο Στέφανος Παλλαντζάς στην ΕΡΤ2
 301. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΙ
 302. Deutsches Archäologisches Institut: Zwei digitale Vorträge über Phokis
 303. KinderDocs: “Δεξιότητες και συνδέσεις: το ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία”
 304. Στο θέατρο «Πρόβα» με τον Σωτήρη Τσόγκα
 305. Goethe - Institut Athen: Συζήτηση και προβολές
 306. Θάλεια Ματίκα και Τάσος Ιορδανίδης: “Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι“
 307. Η Έλενα Χατζηιωάννου για την έκθεση «1821 Πριν & Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη
 308. Deutsche Botschaft in Athen: Digitaler Tag der Deutschen Einheit 2021
 309. Πρόγραμμα Υποτροφιών Ιδρύματος Konrad-Adenauer
 310. PHILADELPHIA - Archäologische Exkursion
 311. Δυο απόφοιτοί μας στην όπερα «Η πολιορκία της Κορίνθου»
 312. Παρουσίαση Ταινίας MOG - update: 25.10.21 16:00
 313. Μικρά μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο
 314. Παρουσίαση σειράς απομνημονευμάτων Γερμανών Φιλελλήνων
 315. Ο Δημήτρης Δημόπουλος στις 10 Οκτωβρίου στο Faust
 316. Wandertag#114 Κυριακή 10 ΟΚΤ 2021: Πεντέλη σπήλαιο Νταβέλη
 317. Μαρία Σούμπερτ "Στη σφαίρα του μίσους"
 318. Η Ανθή Φουντά σκηνοθετεί «Το μήνυμα»
 319. Βασίλης Κουκαλάνι: “Μια γιορτή στου Νουριάν 21-22“
 320. Ο Paul Saroglou εκθέτει στο Μόναχο
 321. Memories of the Occupation in Greece: Der Film / Η ταινία
 322. Ο πρώτος ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας για τη δεκαετία του 1940
 323. Έλενα Χατζηιωάννου: εκπομπή για το βιβλίο «Σαλός Θεού - Ο μυστικός Μίκης»
 324. Ο Μάρκος Κούμαρης και οι Locomondo ανακοίνωσαν δυο νέες εμφανίσεις τους
 325. Θεατρική παράσταση με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 326. Διδάσκεις ή μαθαίνεις ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ?
 327. 225 χρόνια από τη γέννηση του Φιλέλληνα Daniel Elster
 328. Ευχαριστήριο Ζωής Βασιλείου
 329. Wandertag #113 Παρνασσός, δεύτερο μισό ΣΕΠ 2021
 330. Νέο πρόγραμμα, νέες δράσεις KinderDocs 2021/22
 331. Οικονομική Επιθεώρηση: Αφιέρωμα στην Μακεδονία
 332. Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
 333. Οικονομική Επιθεώρηση Σεπτέμβριος 2021
 334. Η Βίκυ Απέργη για τον χρυσό παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα
 335. Ulf-Dieter Klemm: "Εξάντας"
 336. DAI: Stellenangebot für die Stelle des Zweiten Direktors
 337. Ν. Αθηναίος/Τελευταίες εμφανίσεις του 5ου Κύκλου Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών
 338. Γιάννης Καλιφατίδης «Μεταφράζω σημαίνει για μένα γράφω μουσική»
 339. Ο Παύλος Αγιαννίδης για τη Μύκονο του 1955
 340. Τα αφιερώματα της Πρεσβείας στους 21 γερμανούς φιλέλληνες
 341. Η Βίκυ Βολιώτη στο ΒΗΜΑ
 342. Ο Νίκος Αθηναίος διευθύνει τον 5ο Κύκλο Συναυλιών της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών
 343. Εικαστική έκθεση: Iera Polis/I-eromeni
 344. Συνάντηση συμμαθητών στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς ΜουσικήςΑκαδημίας της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
 345. Η Λένα Κιτσοπούλου δίνει πάλι ζωή στο τέρας του Φράνκεστάιν
 346. Ο Νίκος Αθηναίος και η ACADEMICA στο 15ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
 347. Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι συναυλίες με τον Δημήτρη Γιάκα
 348. Ξένια Κουναλάκη: “Έτσι κάνουν τα νέα παιδιά“
 349. Κώστας Καλφόπουλος: Άρθρα στο the books’ journal
 350. Hanna von Feilitzsch: "Bittersüße Mandeln"
 351. Ο Δ. Γιάκας συνοδεύει γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όλο τον Αύγουστο
 352. Διαδικτυακά εργαστήρια μετάφρασης
 353. NOTOS - Ξεμείνατε από βιβλία;
 354. Arturo Perez-Reverte: Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς
 355. Το νέο επιστημονικό/τεχνικό βιβλίο του Κώστα Παπαηλιού
 356. Η Χριστίνα Σημαντήρα στην έκθεση "1821 - Οπτική μιας επανάστασης"
 357. Η Athensvoice γράφει για το νέο βιβλίο του Πάνου Παντελούκα
 358. Οικονομική επιθεώρηση Ιούλιος 2021
 359. Υπογραφή δήλωσης προθέσεως για την υλοποίηση του 3ου Ελληνογερμανικού Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας
 360. Τρεις απόφοιτοί μας στη βραχεία λίστα των βραβείων Public
 361. Αφιερώματα της Πρεσβείας σε γερμανούς φιλέλληνες: Wilhelm Dörpfeld, Ernst Ziller, Ludwig Ross
 362. Π. Αγιαννίδης: Ο Πικάσο, ο Μιλιέξ και η «άλλη ιστορία» του πίνακα
 363. Ν. Δοντάς: “Εικόνες για την Όπερα. Αφίσες για την Εθνική Λυρική Σκηνή“
 364. Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2020: Ο “Σπυρίδων Τρικούπης“ της Λύντιας Βελισσαρίου – Τρίχα στη βραχεία λίστα
 365. Συμμετοχή της Κυριακής Γονή στην έκθεση στο Πεδίον του Άρεως, Τεχνητή Νοημοσύνη
 366. “Ιδομενέας, ο βασιλιάς της Κρήτης” με Έφη Ρευματά και Βίκυ Βολιώτη
 367. Σε video η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Hagen Fleischer από το Philadelphia Verein
 368. Η Λητώ Ντάκου διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου 2021
 369. Ο Νίκος Μουσιόπουλος στο αφιέρωμα της Καθημερινής για τα επαγγέλματα του μέλλοντος
 370. Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Παντελούκα
 371. Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου: “Ταξιδιώτες της Ανατολής“
 372. Η Άντζη Σαλταμπάση μεταφράζει βιβλίο για τον Leonardo da Vinci
 373. Λένα Κιτσοπούλου: "The 1821 - η επιθεώρηση"
 374. Θέατρο στο Μιλάνο με τη συμμετοχή του Παύλου Λαουτάρη
 375. O Paul Saroglou στην έκθεση "Hellas in München"
 376. NOTOS - Der Sommer ist da!
 377. Απόφοιτοί μας συγγραφείς στα βραβεία βιβλίου Public
 378. Ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 379. Kafka und Griechenland
 380. HSS: «Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί»
 381. FES: "80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται η κοινή κουλτούρα μνήμης;"
 382. Ο Γιάννης Καλιφατίδης μεταφράζει Γιούντιτ Σαλάνσκυ
 383. Ο Βασίλης Κουκαλάνι γράφει για το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
 384. Philadelphia Verein: „Griechenland im Umbruch – nach der Revolution von 1821“
 385. Ο Πέτρος Πετρακόπουλος για τη Νέα Διεθνή Μουσική Ακαδημία στις Σπέτσες
 386. Η Άννυ Βιτσέντζου στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά» της Έλενας Χατζηιωάννου
 387. Βασίλης Παπαθεοδώρου: "Με ταχύτητα, με δύναμη, με πάθος"
 388. Πάνος Παντελούκας: "Ο Σπινέλλι στον κάμπο"
 389. NOTOS - Προσφορά Deutsche Schule - Σχολικά βιβλία σε τιμές Γερμανίας
 390. Wandertag #111 Κυριακή 6 ΙΟΥΝ 2021: Πόρτο Γερμενό
 391. Δ. Δημόπουλος σε 3 διαδικτυακές παραστάσεις της ΕΛΣ
 392. Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός: "70 Χρόνια Ελληνογερμανικής Φιλίας"
 393. Κλάους Ρέγκλινγκ: «Τώρα ή ποτέ» για την ελληνική οικονομία
 394. KAS: Ο ρόλος του Κοινοβουλίου στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης
 395. Digitale Buchvorstellung des Historikers Hagen Fleischer
 396. Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις
 397. FES: Greece and Portugal: Ready to grap the RRF opportunity?
 398. KAS: Διαγωνισμός "Σώστε το περιβάλλον"
 399. DSA-Ein online Jahrbuch
 400. Η Αγγελική Κανελακοπούλου για τη χρονιά που πέρασε
 401. Έκτωρ Κακναβάτος: Ποιήματα 1943-1987
 402. Μ. Σούμπερτ: Βιωματικό Διαδικτυακό Εργαστήριο Δραματοθεραπείας
 403. KAS: Το μέλλον της Ευρώπης - Συζητώντας με τη νέα γενιά
 404. Συνέντευξη του Καθ. ΕΜΠ Απόστολου Παπανικολάου
 405. Η Έμη Βαϊκούση μεταφράζει Βάλτερ Μπένγιαμιν
 406. Ι. Ρόκας, Δίκαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, 2021
 407. Μ. Σούμπερτ - εκδόσεις Διάπλαση
 408. MOG: Πρόσκληση-Παρουσίαση ταινίας
 409. Ο Παντελής Παντελούρης και “Οι Φιλέλληνες του Αμβούργου”
 410. Διεθνής Κοινοβουλευτική Υποτροφία του Γερμανικού Κοινοβουλίου για πτυχιούχους από την Ελλάδα
 411. Ν.Κυριαζής: Νομοθεσία και Δημόσια Διοίκηση
 412. ΔΤ: Πρόγραμμα εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία
 413. Ν. Ψαρρός: "Από πλάγια οπτική γωνία"
 414. Wandertag #110 Κυριακή 25 Απριλίου 2021
 415. FES Athen: Κερδοσκόποι του φόβου;
 416. Notos: Παιχνίδια, δώρα για το Πάσχα και άλλα non books
 417. Διαδικτυακή ενημερωτική συζήτηση Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη
 418. James Joyce: Δουβλινέζοι
 419. Α. Κωβαίος: Μπορούν οι Έλληνες να γίνουν ευτυχισμένοι;
 420. Η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα - Θέσεις και εξελίξεις"
 421. Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη: Σύνορα, κυριαρχία, γραμματόσημα
 422. Δ. Δημόπουλος - A virtual standup comedy show
 423. Science Moments Dr.rer. nat. Tobias Sommer-Blöchl
 424. Kinderdocs - Σάββατο 10 Απριλίου
 425. Philadelphia: Vortrag am 21.04.2021
 426. Α. Στριγγάρης: "Ευερεθιστότητα στα παιδιά και τους εφήβους"
 427. Wandertag #109 Κυριακή 18 Απριλίου 2021
 428. Μιρσέα Ελιάντ: "Η νύχτα της Βεγγάλης"
 429. Οικονομική επιθεώρηση Απρίλιος 2021
 430. Ο Κ. Αραβώσης μιλά στο WEN
 431. Λένα Μερίκα: "Μια ζωή στα ροζ"
 432. Για τον Θωμά Μπονέλη από τον Νάσο Ηλιάδη
 433. Μ. Βλασταράκης - Ενίσχυση νεανικής επιχειρηματικότητας
 434. Ο Δημήτριος Λούνδρας στους Ολυμπιακούς του 1896
 435. Verein Philadelphia:Griechenland im Umbruch - nach der Revolution von 1821
 436. Ιδρυτική συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
 437. Δήμητρα Κουζή: Το ντοκιμαντέρ στην τάξη
 438. Σύλλογος γονέων "Σπουδές στο Εξωτερικό"
 439. «Μπήκαμε» στη νέα Εθνική Πινακοθήκη
 440. Ο Δημήτρης Ψαρράς για τον σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή
 441. Σωτήρης Μητραλέξης: “Πέρα από την Επιστήμη και τη Θρησκεία”
 442. «Η επίδραση του COVID-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης: Ένας χρόνος μετά»
 443. Μαρία Σούμπερτ: Webinars απο την ΕΔΠΕ
 444. Ο Βάλτερ Πούχνερ στην εκπομπή “Στα Άκρα“
 445. Οι ξεχασμένες "πληγές" ενός σχολείου
 446. Διεθνής νίκη της Γερμανικής Σχολής Αθηνών στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Μνήμη για το παρόν»
 447. Δύο άρθρα του Αργύρη Στριγγάρη για τη βοήθεια στους ευάλωτους του εγκλεισμού
 448. Ξένια Κουναλάκη: Social Media & Δημοκρατία
 449. Kataster – Grundbuch – Κτηματολόγιο 17.3.2021
 450. Notos: Παραλαβές Μαρτίου
 451. Η Καλλιόπη Αθανασιάδη στην εκπομπή «Δημόσια και Ιδιωτικά»
 452. Δύο συλλογές διηγημάτων από την Κατερίνα Καζολέα
 453. KAS Ελλάδας/Κύπρου: Το Μέλλον μετά το Λιγνίτη
 454. KAS: "Beyond Covid19: The way forward for Greek and German Industries"
 455. Εκδόσεις Παρισιάνου - Έκπτωση 10% σε όλα τα βιβλία
 456. Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Προκήρυξη διδακτορικής υποτροφίας
 457. Berufskundlicher Tag im Mai
 458. Γερμανική Πρεσβεία: «….με την ψυχή αναζητώντας των Ελλήνων τη χώρα»
 459. Δήμητρα Κουζή και Kinderdocs: Διάφορες εκδηλώσεις
 460. Οικονομική Επιθεώρηση Μάρτιος 2021
 461. Ο Βασίλης Μαυρίδης στην DW το 2017
 462. Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;
 463. Δύο διηγήματα της Έμης Βαϊκούση
 464. Βάλτερ Πούχνερ: "Κωνσταντίνος Χρηστομάνος ως δραματουργός"
 465. "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα" FAQs
 466. Η Κατερίνα Μαούτσου στη διαδικτυακή παράσταση «Ρόζμαρι»
 467. Γιώργος Σταμάτης: "O μετασχηματισμός της οικονομίας: προκλήσεις και παγίδες"
 468. “Ο νέος ‘Αναγεννησιακός Άνθρωπος’ και ο Παρα-επιστημονικός Λαϊκισμός”
 469. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά
 470. Friedrich Ebert Stiftung Athen: "Σύνορα και κορονοϊός"
 471. KAS: "Κράτος Δικαίου στην ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές"
 472. “I.X. τραγούδια ιδιωτικής χρήσης” του Νίκου Παπαντώνη
 473. Γιώργος Σταμάτης: "Μέρκελ ή Θάτσερ;"
 474. KAS: "Η Ευρώπη μετά το Brexit" στις 11.2
 475. Η Έλενα Χατζηιωάννου με την Μαρία Ευθυμίου
 476. Μαρία Σούμπερτ: «Οι τρεις εαυτοί – αναζητώντας την ισορροπία στις σχέσεις»
 477. Οι ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
 478. Διεθνής αναγνώριση για την Ντόρα Μπακογιάννη
 479. Οικονομική Επιθεώρηση Φεβρουάριος 2021
 480. Αντώνης Μεταξάς: Η Ποιοτική Ιδιαιτερότητα της Ενωσιακής Έννομης Τάξης
 481. Ενημερωθείτε για την Προσχολική και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη DSA
 482. Interviews mit Alumni der Deutschen Schule Athen
 483. Αργύρης Στριγγάρης: Παιδική κακοποίηση, τι πρέπει να ξέρουμε
 484. Αντί για διερευνητικές, να κάνουμε τα ελληνοτουρκικά ευρωτουρκικά
 485. Hanns Seidel Stiftung: Πρόσκληση σε συζήτηση στις 27.1
 486. Ξένια Κουναλάκη: Επιχειρήματα κατά και υπέρ του ελληνικού #ΜeΤoo
 487. Επαγγελματικός Οδηγός 2020
 488. Παρατείνονται οι διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 489. Ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση για ενδιαφερόμενους γονείς
 490. Δημήτρης Χαραλάμπης: Εκφασισμός και ύβρις
 491. Κλεινόν άστυ: "Γυρίζοντας στην Αθήνα"
 492. Βιβλία οικονομικής θεωρίας από τον Γιώργο Σταμάτη
 493. NOTOS: Μία επιλογή από τις νέες παραλαβές μας σε λογοτεχνικά βιβλία
 494. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος στον ΣΚΑΪ 100,3 την παραμονή των Χριστουγέννων
 495. Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο Tραμπ ηττήθηκε αλλά ο «τραμπισμός» υπάρχει»
 496. ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ: Ο Παναγιώτης Πικραμμένος για τον Μπ. Ομπάμα
 497. Διαδικτυακές παραστάσεις του “Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του“ σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα
 498. Ιανουάριος στο KinderDocs Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους!
 499. Δημήτρης Γιάκας: online Μουσικό Αναλόγιο στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
 500. Άγιος Βασίλης – Η δημιουργία του μύθου

Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Δημήτρης Τζανακόπουλος (00)

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 2000. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακό  [ ... ]