|
Μαζί με τις ευχές μας για καλό μήνα, να ευχηθούμε και καλή επιτυχία στο σχολείο, το οποίο υποδέχεται από σήμερα και τις υπόλοιπες τάξεις (Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό). Επιστροφή στην κανονικότητα και για το “montags”, αφού από αυτό το τεύχος θα συνεχίσουμε να σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις της εβδομάδας. Wir wünschen Allen „Kalo Mina“ und der Schule viel Erfolg, die heute die restlichen Klassen (Kindergarten, Vorschule, Grundschule) begrüßt. Zurück zur Normalität kehrt auch das „montags“-Blatt, da wir ab heute weiterhin das Programm mit den Ereignissen der Woche präsentieren werden.
Η τάξη του '63 ολοκλήρωσε την διαδικασία της αναγνώρισης όλων των προσώπων της Quarta A του 1957, της Α' Γυμνασίου της δηλαδή, και τώρα ζητά μία φωτογραφία της Quarta D, του τέταρτου τμήματος εκείνης της χρονιάς. Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό άρθρο στο Klassenzimmer-Μία φωτογραφία από τον Κώστα Δάσιο η τάξη κράτησε τα 4 τμήματα τα τρία πρώτα χρόνια, τα οποία μετά έγιναν τρία. Όποιος θέλει να δει και τα άλλα τμήματα της τάξης του 1963 μπορεί να διαλέξει το 1963 Klassenzimmer... Die Klasse von „63“ ist mit dem Erkennen aller Gesichter der Quarta A von 1957, ihrer ersten Gymnasialklasse, fertig geworden und bittet nun um ein Foto der Quarta D, der vierten Klasse dieser Jahrgangsstufe. Wie Sie aus dem entsprechenden Artikel „Klassenzimmer-Eine Fotografie von Kostas Dasios“ sehen können, bestand diese Jahrgangsstufe, in den ersten drei Jahren aus 4 Klassen, aus denen dann 3 wurden. Jeder, der die anderen Klassen von 1963 betrachten möchte, kann das 1963 Klassenzimmer… wählen.
Ο Κώστας Παπαηλιού έστειλε μάλιστα φωτογραφίες του Ηλία Κροντήρη, τις οποίες έλαβε πρόσφατα, αλλά και ένα βιογραφικό του Χρύση Τριανταφύλλου, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και ζούσε στην Αγγλία. Το βιογραφικό του Χρύση Τριανταφύλλου βρίσκεται στην ενότητα "Απόφοιτοι / Πληροφορική". Costas Papailiou schickte sogar Fotos von Ilias Krontiris, die er kürzlich erhalten hatte, sowie einen Lebenslauf von Chrysis Triantafyllou, der vor kurzem von uns gegangen ist und in England lebte. Der Lebenslauf von Chrysis Triantafyllou befindet sich unter der Einheit „Alumni/ Informatik“.
Η κουβέντα για τα πρώτα χρόνια της Σχολής μας έφερε στην πρώτη εκείνη τάξη του 1897, στα 11 παιδιά, που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος μας. Είναι φυσικό να αναρωτηθούμε τι απέγιναν εκείνες οι οικογένειες που στείλαν τα παιδιά τους στην Σχολή, στην οδό Σκουφά αρχικά, στην οδό Ομήρου αμέσως μετά και στην οδό Αραχώβης το 1900 στα κτίρια του Dörpfeld, που μπορεί να δει κανείς μέχρι σήμερα. Η κουβέντα θα στραφεί προς την οικογένεια Fix, που έστειλε τον Anton και την Elise και φαίνονται στην φωτογραφία στο βιβλίο του Hansen. Gespräche über die ersten Jahre der Schule brachten uns zu dieser ersten Klasse von 1897, zu den 11 Kindern, die wir in unserer vorherigen Ausgabe vorgestellt haben. Natürlich fragen wir uns, was mit jenen Familien passiert ist, die ihre Kinder zur Schule geschickt haben, zunächst in der Skoufa-Straße, unmittelbar danach in der Omirou-Straße und 1900 in der Arachowisstraße in den Dörpfeld-Gebäuden, die bis heute zu sehen sind. Das Gespräch wechselt zu Familie Fix, die Anton und Elise zur Schule schickten und auf dem Foto in Hansens Buch zu sehen ist.
Παράλληλα θα συνεχίσουμε και με τα βιογραφικά εκείνης της εποχής. Σήμερα φιλοξενούμε το βιογραφικό της Ηλέκτρας Αποστόλου, που συνελήφθη τον Ιούλιο του 1944, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε. Επίσης δημοσιεύουμε ξανά το βιογραφικό του Νίκου Αποστολίδη, διότι έχουμε πλέον και την φωτογραφία του. Parallel werden wir mit den Lebensläufen jener Zeit fortfahren. Heute zeigen wir den Lebenslauf von Ilektra Apostolos, die im Juli 1944 verhaftet, gefoltert und getötet wurde. Wir veröffentlichen wieder die Biographie von Nikos Apostolidis, da wir jetzt ein Foto von ihm haben.
Ας αναφέρουμε και μία παράπλευρη απώλεια λόγω κορονοϊού: Η Ελληνική Λυρική Σκηνή προσέλαβε τον Νίκο Κουτρουμπά ύστερα από ακρόαση να τραγουδήσει με τη χορωδία της σε μια καινούργια ελληνική όπερα με τίτλο ‘’Μέσα Χώρα’’ και θέμα τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας με πρεμιέρα στις 10/4/20. Ύστερα από ατέλειωτες πρόβες ανακοινώθηκε το Μάρτιο ότι λόγω της επιδημίας ματαιώνεται το ανέβασμα της όπερας. Δηλαδή ο Νίκος έφτασε κοντά στην πηγή και δεν ήπιε νερό! Wir erwähnen auch einen Verlust aufgrund Koronavirus: Die griechische Lyrik-Bühne engagierte Nikos Koutroubas , zusammen mit dem Chor in einer neuen griechischen Oper mit Titel „Mesa Chora“ zu singen, mit Thema „die Einsamkeit des Alters“. Nach endlosen Proben wurde im März bekannt gegeben, dass die Oper wegen der Pandemie abgesagt wird. Die Premiere hätte am 20.04. stattgefunden.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την νέα ομάδα στο facebook, που τιτλοφορείται: "DSA - Ein online Jahrbuch", όπου απόφοιτοι μοιράζονται αναμνήσεις και φωτογραφίες. Πρόκειται για πρωτοβουλία νεότερων αποφοίτων, ανάμεσα στους οποίους βλέπουμε τον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου του 1985, αλλά και τον Δημήτρη Κεραμίδα του 2017, γιό της Άννας Παπαδημήτριου των Εκδόσεων Άγκυρα. Την ομάδα των διαχειριστών απαρτίζουν επίσης η Αγγελική Κανελλακοπούλου (1985), η Ελένη Καραντούνια (1993), ο Σπύρος Παπαποστόλου (1993) και ο Άρης Κατσάρας (2015). Wir folgen weiterhin dem neuen Facebook-Team mit dem Titel „DSA – Ein online Jahrbuch“, in dem Alumni Erinnerungen und Fotos austauschen. Dies ist eine Initiative jüngerer Absolventen, unter diesen der Autor Vassilis Papatheodorou (1985), Dimitris Keramidas (2017), Sohn von Anna Papadimitriou, Besitzerin des Verlags Angyra. Zum Management-Team gehören auch Angeliki Kanellakopoulou (1985), Eleni Karantounia (1993), Spyros Papapostolou (1993) und Aris Katsaras (2015).
Θυμίζουμε και το αναφέραμε και στα προηγούμενα τεύχη ο Κοσμάς Θέμελης, της τάξης του 1975, έχει νυμφευθεί την κόρη του παλαιού μας καθηγητή Werner Ricken, που ήταν στην Σχολή στα κτίρια της Μετσόβου από το 1958 έως το 1965. Σε λίγες ημέρεςμ στις 9 Ιουνίου, ο καθηγητής μας θα γιορτάσει τα 95α γενέθλιά του και σκεφτήκαμε ότι αν στείλουμε όλοι μας ευχές στο mail του συλλόγου info@ex-dsathen.gr θα τις εκτυπώσουμε και η κόρη του θα του της δώσει. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι έχουν φθάσει στον Σύλλογο πολλές ευχές. Wir erinnern Sie daran und haben es in den vorherigen Ausgaben erwähnt, Kosmas Themelis aus der Klasse 1975 hat die Tochter unseres alten Lehrers Werner Ricken geheiratet, der von 1958 bis 1965 an der Schule in der Metsovoustraße war. In wenigen Tagen wird unser Lehrer seinen 95. Geburtstag feiern und wir dachten, wir alle könnten Glückwünsche an die E-Mail-Adresse des Vereins info@ex-dsathen.gr schicken, diese werden wir dann ausdrucken und seine Tochter wird sie ihm überreichen. Zu Ihrer Information, es sind schon viele Glückwünsche eingetroffen.
Ας δούμε και το πρόγραμμα της εβδομάδας / Hier können Sie das Programm der Woche verfolgen:
Δευ / Μο 01.6 - Τρι / Di 02.6 - Αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων για την 7η τάξη της DSA/Ergebnisse der schriftlichen Einstiegsprüfung für die 7. Klasse der DSA Τετ / Mi 03.6 - Πεμ / Do 04.6 - Παρ / Fr 05.6 - Σαβ / Sa 06.6 - Προφορικές εξετάσεις για την 7η τάξη της DSA/Mündliche Einstiegsprüfung für die 7. Klasse der DSA Κυρ / So 07.6 -
|
Η οικογένεια ΦιξΜε αφορμή τον θάνατο του 92χρονου Κάρολου Ιωάννου Φιξ στις 9 Ιουλίου του 2019 εντοπίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο σε επιμέλεια Παναγιώτη Μήλα, που παρουσιάζει βήμα-βήμα την πορεία της οικογένειας Φιξ στην Ελλάδα.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιουλίου 2019 άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα ο Κάρολος Φιξ, απόγονος της γνωστής οικογενείας. Ο Κάρολος Ιωάννου Φιξ τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ελβετία, στο Γκστάαντ. Πριν από λίγο καιρό ήρθε για το καλοκαίρι στην Αθήνα στο σπίτι του, ένα ρετιρέ στην οδό Ηρώδου Αττικού, δίπλα από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως δύο ατυχήματα στα πόδια και στο ισχίο στάθηκαν μοιραία για τον 92χρονο επιχειρηματία.
Όταν ο δεκαεπτάχρονος Βαυαρός Όθωνας, ήρθε στην Ελλάδα το 1833 ως ο πρώτος βασιλιάς της χώρας, διορισμένος από τις Μεγάλες Δυνάμεις συνοδευόταν από τρεις αντιβασιλείς για να τον αντικαθιστούν όσο ήταν ανήλικος. Μαζί του ήρθαν στην Αθήνα 4.200 στρατιώτες και περίπου 100 Βαυαροί τεχνίτες και βιοτέχνες. Ανάμεσά τους ήταν και κάποιος Κάρολος Φιξ που πήρε άδεια από το παλάτι να πραγματοποιήσει την πρώτη παραγωγή μπίρας στη χώρα. Ο Κάρολος Φιξ και οι απόγονοί του έγραψαν μια πραγματική επιχειρηματική εποποιία στην Ελλάδα που τότε δεν γνώριζε την μπίρα. Οι Βαυαροί όμως, ως γνήσιοι Γερμανοί την έπιναν με μανία. Το παλάτι λοιπόν και οι Βαυαροί φαντάροι και σύμβουλοι επέβαλαν τη νέα μόδα που άρχισε να διαδίδεται στα καφενεία και τα εστιατόρια της εποχής. Στην αρχή οι Έλληνες την περιφρονούσαν προτιμώντας τη ρετσίνα. Σιγά σιγά ο μιμητισμός έκανε τα θαύμα του ειδικά στην καλοκαιρινή περίοδο όπου η παγωμένη μπίρα κέρδισε τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Ο Κάρολος Φιξ εγκαταστάθηκε στο Νέο Ηράκλειο όπου επί Όθωνα έμεναν όλοι οι Βαυαροί, εκεί άλλωστε υπάρχει ως σήμερα και η μεγάλη βίλα της οικογένειας, εγκαταλελειμμένη. Ο επιχειρηματίας είχε φτιάξει δύο βιοτεχνίες παραγωγής μπίρας, αλλά η μεγάλη επέκταση της ζυθοποιίας έγινε από τον γιο του Ιωάννη. Ο Γιάννης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1832 στο Mϋhldorf της Βαυαρίας, όπου και σπούδασε την επιστήμη της ζυθοποιίας. Σε ταξίδι του από το Μόναχο στην Ελλάδα για να δει τον πατέρα του, που ήταν μηχανικός μεταλλείων στα λιγνιτωρυχεία της Κύμης και του Λαυρίου, φτάνει στον Πειραιά, όπου και αντικρίζει μία εικόνα που τον θλίβει.
Η πρώτη εντύπωση από το επίνειο των Αθηνών ήταν πολύ φτωχή, σε σχέση με το Μόναχο: τις μεταφορές επιτελούσαν ζώα, καθώς την εποχή εκείνη τα αυτοκίνητα, ακόμα και τα ιππήλατα, ήταν άγνωστα. Ο 18χρονος Γιάννης, από τον Πειραιά ξεκίνησε για το πατρικό του σπίτι, που βρισκόταν στα περίχωρα της Αθήνας, στην περιοχή που σήμερα αποτελεί το Νέο Ηράκλειο και που τότε λεγόταν Μαγκουφάνα. Η μοίρα, όμως, έμελλε να τον στιγματίσει για όλη του τη ζωή. Έτσι, καθώς πλησίαζε προς τη Μαγκουφάνα, άκουσε πυροβολισμούς στο δρόμο. Στην περιοχή, κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι ληστές. Παρατήρησε τότε ότι στο δρόμο βρισκόταν πεσμένος νεκρός ένας άντρας. Πλησιάζοντας, αναγνώρισε αμέσως τον πατέρα του. Το σοκ ήταν τεράστιο. Μετά τον αδόκητο θάνατο του πατέρα του, παίρνει τη μεγάλη και καθοριστική απόφαση να μείνει στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθεί σε διάφορες επιχειρήσεις. Ο Γιάννης Φιξ, παρά την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα, καθώς και την κρισιμότητα της εποχής, αναλαμβάνει το ρίσκο να προχωρήσει με ένα άγνωστο προϊόν, σε μία χώρα που λίγα χρόνια μετά, το 1893, επί Χαριλάου Τρικούπη, έφτασε στη χρεοκοπία.
Δείτε όλο το άρθρο έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο catisart...
Δείτε επίσης μερικά άρθρα σχετικά με την ιστορία των Φιξ αλλά και των Βαυαρών. Ειδικά στο πρώτο θα δείτε πληροφορίες και για την οικογένεια Pittlinger που έστειλε και αυτή τα παιδιά της στην Σχολή σε εκείνη την πρώτη τάξη.
Η "μικρή Βαυαρία" της Αττικής...
Οικογένεια Φιξ - το Α' Νεκροταφείο...
FIX: Η άνοδος και η πτώση μιας βαυαρικής δυναστείας στην Ελλάδα...
Industrieerbe Griechenlands Fix Bier Brauerei...
|
Ο Κώστας Παπαηλιού για την οικογένεια ΦιξΟ Κώστας Παπαηλιού που παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα είδε την παρατήρησή μας στο κείμενο του Hansen δίπλα στο όνομα του "A.Fix" και μας έστειλε πληροφορίες Ο Α. Fix που αναφέρεται στην ενότητα του "Η πρώτη τάξη" είναι προφανώς ο Αντώνιος Φιξ (1899-1962), ιδέ: el.wikipedia.org/wikι/Αντώνιος_Φιξ γιος του Κάρολου και δισέγγονος του Ιωάννη Αδάμ Φιξ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα. Για το επώνυμο Φιξ κυκλοφορεί ευρέως η άποψη, ότι το όνομα Φιξ είναι μετάλλαξη στα Ελληνικά του γερμανικού Fuchs. Αυτό μάλλον δεν ισχύει. Επί τούτου επισυνάπτω ένα απόσπασμα από το επίσης πολύ ενδιαφέρον βιβλίο "Was Griechenland den Bayern verdankt" του Herbert Speckner από τις εκδόσεις του "König-Otto-von- Griechenland-Museum", Gemeinde Ottobrunn, 2015.
|
Ηλέκτρα Αποστόλου (30*) (1912-1944) (*) αν δεν είχε υποχρεωθεί να φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1930.
Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια και ήταν αδελφή του στελέχους του ΚΚΕ Λευτέρη Αποστόλου. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή και εμφανίζεται στο Μαθητολόγιο του 1926-27 στην Β' τάξη σε ηλικία 15 και του 1927-28 στη Γ' τάξη σε ηλικία 16 ετών. Στο ίδιο μαθητολόγιο εμφανίζονται αλλά σε μικρότερες τάξεις ο Γεώργιος Ράλλης, ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Βύρων Θεοδωρόπουλος, η Ελένη Παπαδάκη κ.α. Σε μικρή ηλικία έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό Συνέδριο Γυναικών το οποίο έγινε στο Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Επί δικτατορίας της 4ης Αυγούστου συνελήφθη και βασανίστηκε ενώ ανέλαβε γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας - Θράκης. Ήταν παντρεμένη με τον γιατρό Γιάννη Σιδερίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, που το 1943 πέθανε από πείνα στην Ακροναυπλία. Το 1939 γέννησε στην εξορία την κόρης της Αγνή. Το 1942 ενώ είχε παραδοθεί στις κατοχικές δυνάμεις από το προηγούμενο καθεστώς κατάφερε να δραπετεύσει από το Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών αφού πρώτα είχε μεταχθεί σε νοσοκομείο. Θα γίνει σταδιακά υπεύθυνη της εθνικοαπελευθερωτικής αλλά και φεμινιστικής οργάνωσης Λεύτερη Νέα, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ και επικεφαλής της προπαγάνδας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Στην Αντιστασιακή οργάνωση Λεύτερη Νέα, η Ηλέκτρα Αποστόλου προσπαθούσε να περάσει την νοοτροπία ότι η γυναίκα θα απελευθερωθεί με την ενεργή συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες. Προσπαθούσε να πείθει τις γυναίκες μέλη της οργάνωσης να παίρνουν το λόγο, γενικά να πράττουν. Οργανώθηκαν συνεργεία αποκλειστικά από γυναίκες που έγραφαν συνθήματα στους τοίχους. Τον Φλεβάρη του 1943 η Λεύτερη Νέα αυτοδιαλύεται και ενσωματώνεται στην ΕΠΟΝ. Τον Ιούλιο του 1944 συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια για την αντιστασιακή της δράση, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο ξενοδοχείο Κρυστάλ στην οδό Ελπίδας 3, που ήταν και η έδρα της Ειδικής Ασφάλειας. Η γνωστή στιχομυθία που πήρε μέρος κατά την ανάκριση της στην Ασφάλεια - Από πού είσαι;- Από την Ελλάδα!- Πού κατοικείς;- Στην Ελλάδα!- Πώς σε λένε;- Είμαι Ελληνίδα!- Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;- Όλοι οι Έλληνες! έχει καταγραφεί, και δεν είναι εξιδανικευμένη αφήγηση. Το πτώμα της βρέθηκε πλήρως βασανισμένο στις 26 Ιουλίου 1944 στους δρόμους της Αθήνας.
|
Νικόλαος Χρ. Αποστολίδης (44*) Ο Νίκος Αποστολίδης γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής το 1926. Από το 1938 μέχρι το 1942 φοίτησε στη Γερμανική Σχολή (γερμανικό τμήμα) και συνέχισε, όπου και τελείωσε το γυμνάσιο Κηφισιάς. Η αδελφή του Ίρις είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής. Από το 1945 φοίτησε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών), από την οποία πήρε το δίπλωμα το 1953, αφού ενδιάμεσα υπηρέτησε στο στρατό (1948-1951). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Colorado School of Mines, USA (1953 - 1955) και στη συνέχεια εργάσθηκε για ένα διάστημα ως μηχανικός μεταλλείων στις ΗΠΑ (1955-1956). Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνος παραγωγής και τεχνικός διευθυντής σε διάφορες μεταλλευτικές και βιομηχανικές εταιρίες (μεταλλεία Α. Αποστολίδη, μεταλλεία Σκαλιστήρη, ΜΥΚΟΜΠΑΡ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ Α.Ε. (1956 - 1977). Κατόπιν εργάσθηκε ως Γενικός Διευθυντής - Διευθύνων Σύμβουλος στη ΓΕΜΕΕ ΑΕ , θυγατρική της ΕΤΒΑ (1977-1979), και στη συνέχεια (1979 - 1982) εργάσθηκε ως Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Εργάσθηκε επίσης ως μελετητής στην Ελληνική Εταιρία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΕΛΕΒΜΕ) (1982 - 1984) Από το 1984 έως το 1994 δίδαξε ως καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος. Παράλληλα, υπήρξε μελετητής και τεχνικός σύμβουλος επιχειρήσεων (1985 - 2000).
Νίκος Αποστολίδης: "Ήταν ληστρικά τα δάνεια που λάβαμε από την Αγγλία;"...
|
Χρύσης Τριανταφύλλου (63) (1945-2020)Ο Χρύσης Τριανταφύλλου γενήθηκε στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής στις 7 Αυγούστου 1945 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1963. Ειχε την ατυχία να προσβληθεί απο τον ιό της πλυομυελίτιδος που τον ταλαιπώρησε αρκετά. Μετά την αποφοίτησή του απο την ΓΣΑ συνέχισε τις σπουδές του στο American University of Beirut (Business Administration). Μετά μια σχετικά σύντομη παραμονή του στην Ελλάδα και τον γάμο του με Ιρλανδέζα μετέβη στο Αμβούργο όπου εργάστηκε σαν πραγραμματιστής υπολογιστών. Μετά τον χωρισμό του, με την Γερμανίδα πλεον γυναίκα του, μετέβη στο Λονδίνο όπου και εργάστηκε σχεδόν μέχρι τον θάνατό του. Απέκτησε 3 παιδιά. Στην Ελλάδα ερχόταν αραιά και συναντιόταν με ελάχιστους φίλους και συγγενείς βασικά για να απολαύσει το αγαπημένο του σπορ την ιστιοπλοία. Σαν χαρακτήρας ηταν πρόσχαρος, τίμιος, οργανωτικός με πρωτότυπες ιδέες και κυρίως καλός φίλος. Έπασχε από την στεφανιαία νόσο. Απεβίωσε στα τέλη Μαρτίου 2020 στην Αγγλία. πηγή: Φώτης Χαροκόπος
|
Φωτογραφίες του Ηλία ΚροντήρηΟ Θανάσης Κροντήρης, γιός του Ηλία, απόφοιτου του 1963, έστειλε φωτογραφίες του πατέρα του στον Κώστα Παπαηλιού και ο Κώστας εξηγεί: Η φωτογραφία με το βεσπάκι γράφει πίσω "Spätsommer 1962", ίσως να είναι από την εκδρομή που κάναμε αυτό το καλοκαίρι στην Γερμανία, συγκεκριμένα στο Rastatt κοντά στο Baden-Baden, δέκα μαθητές και μαθήτριες από την τότε Untersekunda. Οι άλλες δύο πρέπει να είναι από τα πρώτα φοιτητικά χρόνια του Ηλία στο Ανόβερο, τότε κάναμε πολύ παρέα (εγώ σπούδαζα στο Braunschweig) γιατί είμαστε και οι δύο μηχανόβιοι.
|
Wandertag #102: Μαυρόρεμα Πάρνηθας, ανάντι: Από Βούντημα έως Γεφυράκι - 17 Μαΐου 2020 Αν δεν είχαμε την καταγραφή παλαιότερων Wandertage, θα νόμιζα ότι πρόσφατα περπατήσαμε στο Μαυρόρεμα. Και όμως πέρασαν κιόλας δυό χρόνια. Έχουμε κάνει 18 πεζοπορίες από τότε! (Wandertag #84: Mαυρόρεμα - Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018). Έτσι για να πρωτοτυπήσουμε αντιστρέψαμε την ροή της αρίθμησης και τούτη η εκδρομή προηγήθηκε του Wandertag #101... Προς αποφυγή παρεξηγήσεων προειδοποίησα ότι ίσως πάρει οκτώ ώρες και πράγματι χρειαστήκαμε εφτά ώρες με συνεχή προσπάθεια και αρκετή κούραση. Τώρα, τέλος Μάη, βάζουμε παλτά πάλι αλλά τότε είχε καύσωνα 38 βαθμών. Ήρθε ο Χρήστος, βετεράνος ψηλών κορυφών. Οδηγούμε ως το οροπέδιο Βούντημα πάνω απ'τον Αυλώνα. Σύντομα μπαίνουμε στο στεγνό ρέμα, στο σημείο που βγήκαμε στο τέλος της διαδρομής #84. Είναι σκιερά και δροσερά σχετικά με επάνω. Καλό αυτό. Στον χάρτη είναι μακρύ τμήμα άγνωστης δυσκολίας. Πλατάνια, βελανιδιές, και άλλα. Από τα φύλλα δέντρων, φωτογράφησα δύο να τα ψάξω σε βιβλίο αργότερα. Περάσαμε από την σκιά είδους Κράταιγου με παλαμόλοβα φύλλα και ενός Νερόφραξου με λεπτό, λείο κορμό, πτεροσχιδή φύλλα και τις ρίζες στην κοίτη της ρεματιάς. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε βράχια σμιλεμένα σε ομαλές καμπύλες / τομές από το νερό. Μια εγκοπή είκοσι εκατοστών πόσο χρόνο ροής νερού απαιτεί; Αιώνες; Χιλιετίες; Περισσότερο;
|
Καλημέρα Κύριε Φώτη σε σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα ΚουζήΑθήνα, σε μια παλιά αστική γειτονιά πλάι στην Ομόνοια, στην καρδιά της πόλης. Τη δεκαετία 1990, πολλοί Έλληνες την εγκαταλείπουν και εγκαθίστανται εδώ κύματα μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Από το 2009, στην κρίση, η περιοχή υποβαθμίζεται. Σήμερα, η γειτονιά φιλοξενεί ένα μωσαϊκό από μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τουρίστες και λίγους παλιούς κατοίκους.
Ξεπερνώντας την έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα στην τάξη του, που αποτελείται από 17 μαθητές από 7 χώρες, ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης αναπτύσσει τον δικό του τρόπο διδασκαλίας συγκερασμό πολλών παιδαγωγικών μεθόδων στο δημόσιο δημοτικό σχολείο όπου διδάσκει εδώ και 30 χρόνια, στην Πλατεία Βάθη. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα μιας σχολικής τάξης σε ένα δημόσιο σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, η ταινία παρακολουθεί τον «κύριο Φώτη» να εμπνέει δημιουργικά την ομάδα του και να ενδυναμώνει τους μαθητές του στη μετάβασή τους από την Έκτη Δημοτικού στο Γυμνάσιο.
Δείτε το τρέιλερ...
|
Διαδικτυακή έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων 9/10 Ιουνίου 2020Από την Μυρτώ Προβίδα, απόφοιτό μας, η οποία εργάζεται στο Goethe με αρμοδιότητα το DAAD, λάβαμε μία ανακοίνωση
Η DAAD προσφέρει εδώ και καιρό Online Information Sessions, οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές στους καιρούς που διανύουμε καθώς έχουν τη δυνατότητα να μας φέρουν - έστω και διαδικτυακά - πιο κοντά. Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στη διαδικτυακή έκθεση γερμανικών πανεπιστημίων που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα (9-10 Ιουνίου 2020) και στην οποία θα λάβουν μέρος γνωστά γερμανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Johannes Gutenberg-Universität Mainz, Universität Mannheim, Universtität Passau και Technische Universität Darmstadt. Στο επίκεντρο της έκθεσης θα βρίσκονται τα γερμανόφωνα προγραμματα σπουδών στα πανεπιστήμια αυτά και για τον λόγο αυτό οι συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν εξ' ολοκλήρου στα γερμανικά. Στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών που διαθέτουν ήδη γνώσεις γερμανικών και ενδιαφέρονται για γερμανόφωνα προγράμματα ή για μαθήματα γερμανικών πριν την έναρξη των σπουδών στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια. Σημειωτέον πως για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στην έκθεση και το FernUniversität Hagen, το πρώτο και μοναδικό πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως στη Γερμανία, το οποίο προσφέρει μία μεγάλη γκάμα μεταπτυχιακών σπουδών σε πολύ προσιτές τιμές. Θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα εάν μπορούσατε να πληροφορήσετε τους φοιτητές σας για την ερχόμενη διαδικτυακή έκθεση. Συνημμένο θα βρείτε ένα κείμενο με τις σημαντικότερες πληροφορίες καθώς και τον σύνδεσμο για την εγγραφή στην έκθεση, η οποία είναι δωρεάν. Σας στέλνουμε επίσης δύο εικόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις ιστοσελίδες σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή συνέχεια. Αποστολία Γουδουσάκη και Μυρτώ Προβίδα
|
Γνωρίστε το site μας, γνωρίστε τους αποφοίτους μαςLernt unsere Webseite kennen, lernt unsere Alumni kennen...
Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,
Τις ημέρες αυτές του αναγκαστικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διαπιστώσαμε όλοι την αξία της επικοινωνίας από μακρυά. Τελικά η επικοινωνία αυτή έφερε πολλούς από εμάς πολύ πιο κοντά από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Είδαμε την επισκεψιμότητα του site μας, του site των μαθητικών μας χρόνων να απογειώνεται. Διαπιστώσαμε όμως ότι υπήρχε και υπάρχει μία μεγάλη μερίδα, ακόμη και όσων λαμβάνουν το montags, που δεν γνωρίζει τον όγκο και τον πλούτο των σε φωτογραφίες και υλικό που κρύβονται μέσα σ΄αυτό.
- Ας πούμε εδώ ότι, το site μας που δημιουργήθηκε στην σημερινή του μορφή το 2012, φιλοξενεί περίπου 6000 άρθρα, 600 πλήρη βιογραφικά αποφοίτων και συνεχώς συμπληρώνουμε με την βοήθεια όλων σας, και φιλοδοξία μας είναι να αναρτηθούν όλα τα βιογραφικά και των 8000 κοριτσιών και αγοριών που περάσανε έστω και μία μέρα από το σχολειό μας. - Ας πούμε ότι το montags κυκλοφορεί ανελλιπώς τα τελευταία 5 χρόνια, έχει ξεπεράσει τα 250 τεύχη και αποστέλλεται δωρεάν σε 3000 απόφοιτους, των οποίων μόνο το mail ζητάμε, - Ας πούμε επίσης ότι πολλές και πολλοί προτιμούν το facebook, όμως πολλές και πολλοί δεν ξέρουν καν τι είναι facebook. Επιθυμία μας είναι και οι μεν και οι δε να ανταλλάξουν γνώσεις μεταξύ τους. Εσείς του site γνωρίστε το στους χρήστες του facebook και το αντίστροφο.
Φτιάξαμε λοιπόν έναν μικρό οδηγό που θα μας ξεναγήσει στα διάφορα καμαρίνια της σελίδας μας και θα αποτελέσει αφορμή ώστε να στείλετε υλικό, φωτογραφίες και ιστορίες, που θα συμπληρώσουν τα κενά και θα μας δώσουν την δυνατότητα να ετοιμάσουμε την επόμενη χρονιά, το 2021, που η Γερμανική Σχολή συμπλρώνει 125 χρόνια ζωής, μία μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και ιστοριών και όσοι επιθυμούν θα αναφέρονται ως πηγή κάτω από κάθε φωτογραφία και ιστορία. Ακολουθείστε βήμα-βήμα τον οδηγό μας:
|
Αγαπητοί φίλοι και φίλες επειδή οι αγγελίες είναι πλέον πολλές και δεν μπορούν να εμφανίζονται στο montags για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφασίσαμε ότι όταν μία αγγελία προβληθεί για δύο συνεχόμενες εβδομάδες θα "μετακομίζει" στην ενότητα "ΑΓΓΕΛΙΕΣ".
Liebe Freunde, die Anzeigen haben nun grossen Umfang angenommen. Aus diesem Grund beschlossen wir, die Anzeigen, die schon zweimal im montags- Blatt erschienen sind, in die Anzeigen- Rubrik («ΑΓΓΕΛΙΕΣ») zu verlegen.
|
|
|
  |
|