Γιολάντα Τερέντσιο (40) (1922-2006)

terencio jolandaΗ Γιολάντα Τερέντσιο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Ήταν κόρη του Τόνι Τερέντσιο και της Τζούλιας Αμπελά και είχε μία αδελφή κατά δύο χρόνια νεότερη, την Άλμπα. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής (1934-1940) και ενεγράφη στη Νομική Σχολή, από την οποία δεν αποφοίτησε. Το 1944 συνελήφθη από τα Ες-Ες λόγω της αντιστασιακής της δράσης και εστάλη για καταναγκαστική εργασία στην Αυστρία. Εκεί δραπέτευσε από το στρατόπεδο επιλογής, συνελήφθη όμως και κρατήθηκε στη φυλακή Λάντεσγκεριχτ της Βιέννης. Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον Ερυθρό Στρατό, επέστρεψε στην Αθήνα με πολλές κακουχίες, τον Αύγουστο του 1945, οπότε αποτύπωσε την εμπειρία της αιχμαλωσίας της στο έργο 413 Μέρες. Έλαβε το δίπλωμα του Γαλλικού Ινστιτούτου (1946-1948) και του Βρετανικού Συμβουλίου (1946-1949) στην Αθήνα, ενώ παράλληλα δημοσίευε στον Ταχυδρόμο της Αλεξάνδρειας συνεντεύξεις με τους σημαντικούς λογοτέχνες της εποχής. Στη συνέχεια πήρε το δίπλωμα προπαιδευτικής του τμήματος Συγχρόνων γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (1949-1950), όπου παρακολούθησε και μαθήματα του Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών. Την ίδια περίοδο δημοσίευε στη Νέα Εστία, τον Ταχυδρόμο (Αθηνών) και το Βήμα συνεντεύξεις με διαπρεπείς γάλλους στοχαστές και νομπελίστες. Τις σπουδές της συνέχισε στη Σορβόννη, ολοκληρώνοντας την Ανωτέρα Σχολή Δημοσιογραφίας στο Παρίσι (1950-1952).

Περισσότερα...

Κώστας Πετρογιάννης (60)

petrogiannis

Ο Κώστας Πετρογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1960, τη χρονιά δηλαδή που αποφοίτησαν οι πρώτοι Έλληνες, δέκα στο σύνολο, μετά το άνοιγμα της σχολής το 1956.

Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Παναεπιστήμιο του Μονάχου και ολοκλήρωσε τον κύκλο με μία διπλωματική εργασία στην ευρωπαϊκή ιστορία. Αργότερα αποφοίτησε από τη Σχολή Γερμανών Δημοσιογράφων και εργάστηκε αρχικά ως ρεπόρτερ στην ελληνόφωνη ραδιοφωνική εκπομπή του Μονάχου, στην οποία το 1978 ανέλαβε προϊστάμενος.

Το 2009 εξέδωσε το μυθιστόρημά του «Ενέδρα στην οδό Ομήρου» (Εκδόσεις Ηρόδοτος), μία μυθιστορία όπως ο ίδιος την περιγράφει, αφού πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε βιογραφία και μυθιστόρημα γύρω από πραγματικά πρόσωπα, τα οποία ο αναγνώστης εύκολα μαντεύει.

Παντελής Παντελούρης (63)

pantelourisΟ Παντελής Παντελούρης γεννήθηκε το 1945 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1963. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU) ως υπότροφος της γερμανικής κυβέρνησης.
Την περίοδο της δικτατορίας διέφυγε από την Ελλάδα στο τότε Δυτικό Βερολίνο, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο γερμανικό ραδιόφωνο (Sender Freies Berlin, SFB), υπήρξε ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle, της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και συνεργάτης πολλών ελληνικών ΜΜΕ.
Διετέλεσε μέχρι την είσοδο του στο ελληνικό δημόσιο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο διηρημένο Βερολίνο και μέλος της Διεθνούς Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας και της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων (DJV).

Περισσότερα...

Κωστής Βέρρος (65)

verroskΟ Κωστής Βέρρος, γεννημένος στην Αθήνα το 1948 αποφοίτησε το 1965 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics στην διαχείρηση ανθρώπινου δυναμικού.
Με αφετηρία το Υπουργείο Εξωτερικών μεταπήδησε στη Γ.Γ. Τύπου και Πληροφοριών υπηρετώντας διαδοχικά στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και το 1981 στο Στρασβούργο, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο τέλος του 1982 παραιτήθηκε από την Γ.Γ.Τ.Π. για να εργαστεί σαν ανταποκριτής της Βραδυνής και Ναυτεμπορικής στις Βρυξέλλες, ενώ απο τα τέλη της δεκαετίας του '80 βρέθηκε στο ραδιόφωνο και τηλεόραση του Antenna.
Συγχρόνως (1989-95) ασχολούμενος και με τα κοινά, διατέλεσε διαδοχικά Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Βέλγιο.
Το 1994 διέκοψε την ενεργό δημοσιογραφία και έως το 1999 έγινε μέλος της Υπηρεσίας Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλαμβάνοντας υπέυθυνος για την Ενέργεια, τις Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις, τον Τουρισμό και την Κοινωνική Οικονομία και συνυπεύθυνος για την Πολιτική του Περιβάλλοντος.
Παράλληλα με την συνεργασία του με τον Antenna το 2000 ανέλαβε τη Διεύθυνση Ειδήσεων του Μακεδονία TV θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο 2012.

Πάνος Λουκάκος (67)

loukakosΟ Πάνος Λουκάκος γεννήθηκε το 1949 και είναι απόφοιτος του 1967. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή της Βόννης στο Δημόσιο Δίκαιο με υποτροφία από την «Friedrich Ebert Stiftung» που είναι συνδεδεμένη με το SPD.
Το 1968 ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Βήμα» κάνοντας πολιτικό ρεπορτάζ και αρθρογραφία και μετά από μία διετή διακοπή λόγω μεταπτυχιακών θα εργαστεί ως το 1983, οπότε θα μεταπηδήσει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», όπου και θα παραμείνει μέχρι το 1990.
Από το 1990 έως το 1994 θα εργαστεί στην «Καθημερινή» ως αρθρογράφος αρχικά και ως διευθυντής στη συνέχεια και αμέσως μετά θα διατελέσει διευθυντής / εκδότης της εφημερίδας «Μεσημβρινή».
Όλο αυτο το διάστημα από το 1980 έως το 1996 εργάζεται παράλληλα και ως πολιτικός σχολιαστής της ελληνικής εκπομπής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.
Το 1996 έως το 2000 θα διατελέσει Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και το 2003-2004 Αντιδήμαρχος Αθηναίων στα Πολιτιστικά, ενώ από το 2005 έως το 2010 θα ορισθεί Εντεταλμένος Σύμβουλος στην ΕΡΤ.

Άρθρα του Πάνου Λουκάκου στην Athens Voice...

Ελίζα Παπαδάκη (67)

papadaki elizaΗ Ελίζα Παπαδάκη γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1967. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία (πτυχίο 1973). Εργάστηκε πρώτα στο ΕΛΚΕΠΑ, κατόπιν στον ΣΕΒ και από το 1982 ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, όπου παρέμεινε μέχρι το 2011. Παράλληλα συνεργάστηκε, πρώτα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και αργότερα με τα ΝΕΑ, όπου συνεχίζει να αρθρογραφεί. Επίσης ασχολείται με τη μετάφραση βιβλίων. Η τελευταία της μετάφραση είναι αυτή του συλλογικού έργου «Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη» από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ και το Ίδρυμα Friedrich Ebert, ενώ το προηγούμενο ήταν «Επιστροφή στο μάρκο; Η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ» του Peter Bofinger, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ τον Δεκέμβριο του 2012. Η κόρη της Άννα Παπαδάκη γεννήθηκε το 1990 και αποφοίτησε το 2008 από την Γερμανική Σχολή επίσης.

Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος (68)

papadimitropoulos damianosΟ Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1968. Σπούδασε Φυσική αρχικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Münster. Είναι ανταποκριτής της Σουηδικής Τηλεόρασης στην Ελλάδα και είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και συνεργάτης του περιοδικού "Ο Πολίτης" και της εφημερίδας "Η Εποχή". Το 1994 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ το βιβλίο του "Η Ελλάδα στη Βαλκανική Κρίση" και το 2007 συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Ο Ιανός του εθνικισμού και η ελληνική βαλκανική πολιτική" μαζί με τον Άγγελο Ελεφάντη, τον Αντώνη Λιάκο και τον Αντώνη Μανιτάκη από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα. Στις 27 Μαρτίου 2011 έγραψε ένα κείμενο με τίτλο: "Από τη χρεοκοπία στην αυτογνωσία" που προέκυψε από συζητήσεις μεταξύ ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων ανάμεσα στους οποίους και δύο απόφοιτοι της Σχολής: η Ελίζα Παπαδάκη και ο Γιώργος Καρράς.

Δείτε τα άρθρα στην ananeotiki.gr...

Δημήτρης Ψαρράς (71)

psarras dimitrisΟ Δημήτρης Ψαρράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1971. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ερευνητικής ομάδας "Ιός". Συμμετείχε στην δημιουργία του περιοδικού "Σχολιαστής" που πρωτοκυκλοφόρησε την Πρωταπριλιά του 1983 και εξέδωσε 87 τέυχη μέχρι το 1990. Εργάστηκε στην "Ελευθεροτυπία", από το 1990 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Έκτοτε εργάζεται στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες "Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη. Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς", εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2010, "Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής. Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας", εκδ. Πόλις, Αθήνα 2012, "Το μπεστ σέλερ του μίσους. Τα 'Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών' στην Ελλάδα, 1920-2013", εκδ. Πόλις, Αθήνα 2013.

Όσα δεν είπα...

Ο Αρχηγός...

Δημήτρης Κουμάνταρος (71*) (1954-2017)

koumantaros dimitris2Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, στη Κυψέλη και φοίτησε στη Σχολή. Τέλειωσε το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως πλασιέ βιβλίων, ερευνητής αγοράς πόρτα-πόρτα, παραγωγός διαφημίσεων για περιοδικό, οικοδόμος, ιδιοκτήτης του μπαρ ΤΡΑΜ, μπάρμαν, Disk Jokey και κυρίως σα δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην «Ελευθεροτυπία». Έγινε μέλος της Ενώσεως Συντακτών και παραιτήθηκε από τη δημοσιογραφία το 1996, "θεωρώντας τον τρόπο άσκησής της, λόγω του μονοπωλίου των εκδοτών-καναλαρχών, ως μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη αιτία για το σύγχρονο βάλτωμα της ελληνικής κοινωνίας". Πήρε ενεργά μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό και στο λαΐκό κίνημα τη περίοδο 1971-1980. Φυλακίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς και κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στις δίκες των βασανιστών και του Πολυτεχνείου μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Εκλέχτηκε στα πρώτα μεταδικτατορικά συμβούλεια της ΕΦΕΕ και των φοιτητών της Νομικής. Από το 1980 παραμένει πολιτικά ανένταχτος καταγράφοντας τις απόψεις του μέσω του μπλογκ του.
Ο Δημήτρης έφυγε ξαφνικά στις 19 Μαρτίου 2017.

Πέτρος Πιτσίνης (74)

pitsinis petros2Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Μηχανολογία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντάρμσταντ στη Γερμανία και είναι διαπιστευμένος μεταφραστής και ορκωτός διερμηνέας της γερμανικής γλώσσας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος Αυτοκινήτου από το 1985 έως τα τέλη του 1992 στη Γερμανία και στη συνέχεια έως σήμερα στην Ελλάδα. Διετέλεσε μεταξύ άλλων επί 21 χρόνια Διευθυντής του ενθέτου Auto NEA της εφημερίδας τα ΝΕΑ και Διευθυντής του τμήματος Αυτοκινήτου στον ψηφιακό όμιλο Liquid Media με τους ιστότοπους gazzetta.gr, insider.gr , reader.gr και το μηνιαίο ψηφιακό περιοδικό inMotion by gazzetta.gr, ενώ παρουσίαζε επί χρόνια την εκπομπή «Ζώνη Ασφαλείας» στη δημόσια τηλεόραση.

"Στο Δρόμο" στο lifo.gr...

Άλκηστις Κιούση (74)

kiousi alkistisΗ Άλκηστις Κιούση γεννήθηκε στις 14.12.1956 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1974. Σπούδασε Δημοσιολογία (Publizistik) στο Πανεπιστήμιο του Göttingen και το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1984 εργάστηκε στο περιοδικό ΕΝΑ και αμέσως μετά προσελήφθη στην ΕΡΤ, όπου έκανε ρεπορτάζ, σύνταξη ειδήσεων και παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών και ειδήσεων. Όταν ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση εργάστηκε για μερικούς μήνες στο MEGA, αλλά απεφάσισε να συνεργαστεί αποκλειστικά με την ΕΡΤ.
Το 1993 μετακόμισε στον Βόλο, όπου και εργάστηκε στο περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ΕΡΑ Βόλου και το 1998 προήχθη σε προϊσταμένη και διατήρησε τη θέση της μέχρι το κλείσιμό της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013. Εν τω μεταξύ παντρεύτηκε και απέκτησε τρια παιδιά, ο δε σύζυγός της, Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης, εξελέγη δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου για την περίοδο 2010-2014.

Μάνος Αντώναρος (74*) (1956-2018)

antonaros manosΟ Μάνος Αντώναρος γεννήθηκε το 1956 και φοίτησε στη Σχολή μέχρι το 1971. Είναι αδελφός του Βαγγέλη, απόφοιτου του '68 και υιός του σκιτσογράφου Αρχέλαου.

Απεβίωσε στις 13 Ιουλίου 2018...

Κώστας Κεγιάογλου (74)

kegiaoglou kostas

Ο Κώστας Κεγιάογλου αποφοίτησε απο τη ΓΣΑ το 1974. Σπούδασε Νομικά στα πανεπιστήμια Χαιδελβέργης,Αθήνας (πτυχίο) και Μονάχου (μεταπτυχιακά). Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στις εφημερίδες "24 ΩΡΕΣ" και "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ", ενώ στο ραδιόφωνο (HIT FM 104.5) δούλεψε σαν παραγωγός μουσικών εκπομπών.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.Δ. Απο το 2000 ζει και δραστηριοποιείται στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας. Πρόσφατα εκδόθηκε σε ηλεκτρονική μορφή το μυθιστόρημά του "Λεωφόρος Αυρτον Σέννα 1034, Rio de Janeiro" στα ελληνικά, (Kostas Keyaoglou-WATTPAD.com)  ή από τη σελίδα του στο FACEBOOK. Σχετική περίληψη της υπόθεσης προλογίζει την έκδοση.

Νίκος Βαφειάδης (74)

vafeiadis nikos

Ο Νίκος Βαφειάδης γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Ξεκίνησε επαγγελματικά τη δημοσιογραφία το 1982 στα «ΝΕΑ» στον τομέα του ελεύθερου ρεπορτάζ. Εστιάζοντας πάντα σε καυτά κοινωνικά και εθνικά θέματα συνεργάστηκε στη συνέχεια με τις εφημερίδες «ΒΗΜΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και τα περιοδικά «ΕΝΑ», «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και «ΜΕΤΡΟ». Στο διάστημα 2006 – 2015 οι έρευνες και τα άρθρα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Κ» της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και βρίσκονται αναρτημένα στο μπλογκ του:  https://nikosvafiadis.wordpress.com/

Η φωτογραφία είναι απο συνέντευξη το 1991 και ευρίσκεται ....

Corinna Jessen (75)

jessen corinnaΗ Κορίνα Γιέσεν γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1956 και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα. Το 1985 πήρε πτυχίο Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (TU Berlin). Το 1988 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το ZDF Studio στην Αθήνα σαν βοηθός σύνταξης και από το 1993 συνεργάζεται ως ανταποκρίτρια της Berliner Zeitung, της Sächsische Zeitung Dresden, αλλά και άλλων ελβετικών εφημερίδων καλύπτοντας την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία με έδρα πάντα την Αθήνα.
Από το 1996 επέκτεινε την δραστηριότητά της σε ανταποκρίσεις πέραν των μέσων ενημεέρωσης που προαναφέρονται και σε άλλα, όπως η Deutsche Welle και το Schweizer Radio DRS. Ίδρυσε ένα Γραφείο Παραγωγής, το οποίο διενεργεί έρευνες και γυρίσματα από την Ελλάδα για λογαριασμό της ZDF-Berichterstattung.

Σωτήρης Κωσταβάρας (77)

kostavaras sotiris3Από τον Ιούνιο του 1996 έως και σήμερα εργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Σπορ ΦΜ, αρχικά ως αρχισυντάκτης και στη συνέχεια ως ραδιοφωνικός παραγωγός με καθημερινή εκπομπή και περιγραφές ποδοσφαιρικών αγώνων. Για ένα έτος, 1996-1997, είχε συνεργασία με το εβδομαδιαίο αθλητικό περιοδικό «Οι Παγκόσμιοι».
Υπήρξε συντάκτης στην ιστοσελίδα του αθλητικού τηλεοπτικού καναλιού Supersport από το 2000 έως το 2002, με αντικείμενο το διεθνές ποδόσφαιρο. Από το 2003 έως το 2004 ήταν αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας Sportime και από το 2004 έως το 2009 διευθυντής της ιστοσελίδας του ραδιοφωνικού σταθμού Sport FM.
Για μία διετία, από το 2006 έως το 2008, δούλεψε, ως συντάκτης, στο μηνιαίο αθλητικό περιοδικό Active. Από το 2007 έως το 2009 είχε τακτική συνεργασία με την καθημερινή αθλητική εφημερίδα Sportday.
Εργάστηκε στην ΕΡΤ, από το καλοκαίρι του 2003 έως και το 2010, με αντικείμενο την παρουσίαση εκπομπών και την περιγραφή αγώνων για το Τσάμπιονς Λιγκ, το Ελληνικό Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και του 2010, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 και του 2008, το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005 και του 2009 τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και του 2008, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 και του 2010 και το τουρνουά τένις Roland Garros του 2009 και του 2010. Παράλληλα, υπήρξε υπεύθυνος του ψηφιακού αθλητικού καναλιού της κρατικής τηλεόρασης Sport+ από το 2008 έως το 2010.
Ανήκει στο δημοσιογραφικό δυναμικό της COSMOTE TV από το καλοκαίρι του 2011 έως και σήμερα.

Παύλος Αγιαννίδης (79)

agiannidis pavlosΟ Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1979. Ως δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με πολλες εφημερίδες και περιοδικά, με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ελληνικές και ξένες, καθώς και με πανεπιστημιακά ιδρύματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Κατά καιρούς έχει αναλάβει την επιμέλεια μουσικών παραστάσεων και την καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικών προγραμμάτων. Από το 1991 εργάζεται στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας Τα Νέα, ενώ από το 1995 είναι υπεύθυνος των πολιτιστικών ενθέτων "Πανόραμα" και "Ορίζοντες". Έχει συμμετάσχει στη συγκρότηση του Τομέα Βόρειας Ελλάδας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Τον Οκτώβριο 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία" από τις εκδόσεις Τόπος, ενώ το 2007 είχαν εκδοθεί τα "Αληθινά παραμύθια" από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Αρθρογραφία στο protagon.gr...

Peter Limbourg (79*)

limbourg peterΟ Πέτερ Λίμπουργκ γεννήθηκε στη Βόννη στις 7.7.1960 μεγάλωσε σε διάφορες πόλεις όπως Ρώμη, Παρίσι, Αθήνα και Βρυξέλλες και φοίτησε στη Γερμανική Σχολή κατά το διάστημα που ο πατέρας του (συνονόματος) υπηρετούσε ως πρέσβης στην Αθήνα. Ο πατέρας του, ο οποίος διαδέχθηκε τον Oskar Schlitter το 1969 στην Πρεσβεία στην Αθήνα ανακλήθηκε το 1972, διότι βοήθησε τον Γεώργιο Μαγκάκη να διαφύγει στη Γερμανία με πολεμικό αεροπλάνο. Η χούντα τότε ζήτησε την αντικατάσταση του πατέρα του και ο διάδοχός του ήταν ο διπλωμάτης Dirk Oncken, πατέρας μιάς άλλης αποφοίτου, της Emily Oncken, μετέπειτα Haber.
Μετά την αναχώρηση του πατέρα του ο νεαρός Λίμπουργκ βρέθηκε στις Βρυξέλλες και ακολούθως σπούδασε νομικά στη Βόννη, όπου τo 1987 πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αμέσως μετά τις σπουδές του εργάστηκε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Τηλεόρασης (Deutsche Fernsehnachrichten Agentur,DFA). Το 1990 εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανταποκριτής της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, ενώ τα επόμενα χρόνια στο Ιράκ, το Βόρειο Ισραήλ και την Αλγερία. Τον Μάιο του 1996 ανέλαβε επικεφαλής του ιδιωτικού καναλιού ProSieben στη Βόννη και τρία χρόνια μετά, το 1999, διευθυντής ειδήσεων του ειδησεογραφικού σταθμού N24. Το 2002 έγινε ευρύτερα γνωστός όταν από κοινού με τον Peter Kloeppel έκαναν την παραγωγή του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ εν όψει της εκλογής του καγκελάριου. Βραβεύθηκε με τον "χρυσό Προμηθέα" για την κάλυψη των Εκλογών του 2005 και το 2008 ανέλαβε την παραγωγή των ειδήσεων του σταθμού Sat.1. Τον Ιούνιο του 2010 έγινε Αντιπρόεδρος του σταθμού "ProSibenSat.1 Media AG" του τομέα Ειδήσεων και Πολιτικής Ενημέρωσης και την από την 1η Οκτωβρίου 2013 διαδέχεται το Erik Bettermann στην θέση του Γενικού Διευθυντή της Deutsche Welle.

Δείτε τις αναφορές στον Peter Limbourg...

Έλενα Χατζηιωάννου (82)

hatziioannou elenaΗ Έλενα Χατζηιωάννου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1964 και αποφοίτησε το 1982. Σπούδασε Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο ΕΑΠ. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1983. Εργάστηκε σε εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (1983-86,1988-89 και 1999-2001) ΒΡΑΔΥΝΗ (1986-87) και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (1989-91) , στην τηλεόραση, Mega Channel(1991-99), ΕΡΤ (2000-2002 και 2005-10) στο ραδιόφωνο, ΕΡΤ (1987) , ΑΝΤΕΝΝΑ ( 1988-89) , ΑΘΗΝΑ 9,84 (1987-88 και 1989- σήμερα) και σε περιοδικά. Τα τελευταία 25 χρόνια, στην εκπομπή της στο ραδιόφωνο του Δήμου της Αθήνας, τον Αθήνα 9,84, παρουσιάζει πολιτιστικά θέματα.
Επίσης είναι αναγνώστρια ελληνικής πεζογραφίας σε μεγάλο εκδοτικό οίκο. Στο blog της http://palirriatwnaisthisewn.blogspot.gr γράφει για βιβλία.

Γιάννης Παπαδημητρίου (87)

papadimitriou giannis

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην Deutsche Welle. Γεννήθηκε το 1969, αποφοίτησε από τη Σχολή το 1987 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ και παρουσιαστής στη γερμανική τηλεόραση (WDR, SWF, DW TV), ενώ στη διάρκεια της ευρω-κρίσης ήταν ανταποκριτής στην Αθήνα για την Deutsche Welle και την εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. Στην περίοδο 2000-2009 είχε συνεργαστεί με ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Από το 1999 καλύπτει τακτικά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το 2016 τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο της Südosteuropa-Gesellschaft στο Μόναχο και το 2010 με το «Βραβείο ’Ηθους και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού Κωνσταντίνος Καλλιγάς». Έχει γράψει το «Μικρό Ευρωλεξικό», ενώ συμμετέχει στο βιβλίο «So sieht uns die Welt- Ansichten über Deutschland» (WESTEND, Φρανκφούρτη 2013). Μέλος της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων (DJV).

Γιάννης Παπαδημητρίου: 200 χρόνια από την Σφαγή της Χίου...

Άγγελος Κωβαίος (88)

kovaios angelosΟ Άγγελος Κωβαίος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1970 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1988. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στη συνέχεια, με υποτροφία του DAAD, εντάχθηκε στο μεταπτυχιακό τμήμα της Επιστήμης και Πράξης των ΜΜΕ (Medienwissenschaft und –praxis) του Πανεπιστημίου Eberhard Karl του Tübingen, απ' όπου αποφοίτησε το 1996. Στο μεσοδιάστημα πρόλαβε να αποκτήσει και το Grosses Deutsches Sprachdiplom.
Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο των εφημερίδων από την «Βραδυνή», το 1997. Από το 1999 εργάζεται ως οικονομικός, αρχικά, και πολιτικός, εν συνεχεία, συντάκτης στην εφημερίδα «Το Βήμα», «Το Βήμα της Κυριακής» και στο www.tovima.gr. Αρθρογραφία του έχει φιλοξενηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel και του www.presseurop.eu.
Από τον Φεβρουάριο του 2010 και για έναν χρόνο παρουσίαζε καθημερινώς την εκπομπή «Αυτήκοος Μάρτυς» στην ΝΕΤ Fm (Α' Πρόγραμμα) και ήταν αρχισυντάκτης στην εκπομπή 3ΝΕΤ της κρατικής τηλεόρασης, ενώ για διάστημα τριών μηνών παρουσίαζε την πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή στον CITY 99,5 (μετέπειτα ΒΗΜΑ Fm).
Από το 2000 έως το 2004 ήταν αρχισυντάκτης στο μηνιαίο πολιτιστικό περιοδικό ΜΟΝΟΠΟΛΗ (ένα από τα πρώτα free press έντυπα στην Ελλάδα) και πριν από αυτό, το 1998-99 συμμετείχε στην δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», στην τηλεόραση της ΝΕΤ. Ηταν τακτικός συνεργάτης των μουσικών περιοδικών «ΖΟΟ» και «Ποπ & Ροκ» και περιστασιακός του περιοδικού «Ηχος». Είναι νυμφευμένος με την Δάφνη Κουλούσιου, με την οποία το 2011 απέκτησαν μία κόρη.

"Ανεμοδείκτης" στο reporter.gr...

Ο Άγγελος Κωβαίος στο protagon.gr...

Ο Άγγελος Κωβαίος στρο ΒΗΜΑ...

Silke Wettach (88*)

wettach silke2Η Silke Wettach γεννήθηκε το 1969 στην Καρλρούη 

Silke Wettach berichtet seit 2002 als EU-Korrespondentin für die WirtschaftsWoche aus Brüssel. Aufgewachsen in Deutschland, Griechenland und Irland hat die Halbösterreicherin schon früh erfahren, dass Europa laut, bunt und widersprüchlich ist. Nach dem Volkswirtschaftsstudium am Trinity College Dublin und an der Université Catholique de Louvain (Belgien) entschied sie sich für den genauen Blick auf Politik im Kleinen und volontierte in der Redaktion Fürstenfeldbruck des Münchner Merkur. Das Nachrichtengeschäft lernte sie im Anschluss als Redakteurin bei der Nachrichtenagentur vwd. Während ihrer Zeit in der Düsseldorfer Zentralredaktion der WirtschaftsWoche wurde sie mit dem Nachwuchspreis der Ludwig-Erhard-Stiftung ausgezeichnet. 2000 verbrachte sie zwei Monate als Stipendiatin des Internationalen Journalisten Programms bei der mexikanischen Tageszeitung El Financiero. Dass Wettach fünf Sprachen spricht, kommt ihr im EU-Betrieb tagtäglich zu Gute. Auch nach sieben Jahren hat Brüssel für Wettach nichts von seiner Faszination verloren. Sie schätzt die Vielfalt der Themen, die Nähe zu Entscheidern und natürlich das gute Essen. Seit sie die Schule des Sternekoches Yves Mattagne absolviert hat, kann sie am heimischen Herd nichts mehr schrecken.

metapedia...

WiWo...

Μάρκο Στρύκερ (88*)

struecker marco Ο Marco-Erich-Theo Struecker γεννήθηκε στο Αμβούργο στις 7 Δεκεμβρίου 1970. Σχολείο πήγε το 1980 στο Heilwig Gymnasium στο Αμβούργο, μετακόμισε στην Αθήνα το 1982 και φοίτησε στη Σχολή από το 1982 μέχρι το 1988, οπότε και συνέχισε στο American Community Schools of Athens μέχρι το 1991. Σπούδασε Marketing στο University of La Verne, Athens Campus (1991-94), από όπου πήρε και το Master of Business Administration (1994-95).
Εργάστηκε ως Special Projects Manager στην ΠΗΓΑΣΟΣ Εκδοτική μέχρι το 1988 και αμέσως μετά μέχρι το 2000 στην TREK Consulting ως Senior Project Manager.
Το 2000 μετακόμισε στην ANTENNA TV ως Internet Senior Project Manager. Το 2001 έγινε Operations Manager στην ANTENNA Internet, όπου το 2006 έγινε General Manager, θέση που διατήρησε μέχρι τον Δεκέμβριο 2013, ενώ παράλληλα κατείχε και την θέση του CEO στην brandsGalaxy του ιδίου ομίλου. Από τον Ιανουάριο 2014 είναι Senior Internet Andvisor του ANTENNA Group και Managing Director της VICE-South Eastern Europe.

Ξένια Κουναλάκη (88)

kounalaki xenia2Η Ξένια Κουναλάκη γεννήθηκε το 1971 στο Αμβούργο της τότε Δυτικής Γερμανίας. Αποφοίτησε από τη Γερμανικη Σχολή το 1988 και σπούδασε Επικοινωνια και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1994 εργάζεται στην "Καθημερινή" και το 2007 ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων. Διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στις "Απόψεις" της εφημερίδας. Από το 1995 εργάζεται επίσης στην ΕΡΤ, αρχικά στο δελτίο ειδήσεων, στη συνέχεια ως παραγωγός και παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής ART NET, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε τη ραδιοφωνική πολιτιστική "Ατζεντα της Εβδομαδας" στο Γ ´ Πρόγραμμα. Έχει μία κόρη, τη Μανουέλα Νικολοπούλου, που γεννήθηκε το 1998.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (88)

georgakopoulos stefanosO Στέφανος Γεωργακόπουλος γεννήθηκε τον Απρίλιο του '70 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1988. Ζει και εργάζεται στην Γερμανία. Είναι συντάκτης στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle από το 2000. Για περισσότερα από δέκα χρόνια είχε εβδομαδιαία μουσική εκπομπή στη συχνότητα της DW. Συνεργάζεται με γερμανικά μέσα ενημέρωσης όπως το Phoenix καιτο WDR. Για περίπου δύο χρόνια ήταν αρχισυντάκτης στην ελληνόφωνη ιστοσελίδα στο δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοφώνων EuRaNet.

Δήμητρα Κουζή (89)

kouzi dimitra 1Η Δήμητρα Κουζή είναι Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος M.A. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1971 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1989. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο του Πλάτωνα Ριβέλλη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ (2001-Ιούνιος 2013). Στην ΕΡΤ είχε την ευθύνη για την αγορά ξένων ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης (κανάλια σινέ+ και πρίσμα+), και εκπροσωπούσε την ΕΡΤ στη μηναία κεντρική σύσκεψη προγράμματος του ARTE στο Στρασβούργο (2007- 2008). Πριν την κατάργηση της ΕΡΤ εργαζόταν στο πολιτιστικό δελτίο Σημείο ΑΡΤ. Επίσης, επιμελείτο και παρουσίαζε στον ΚΟΣΜΟΣ τη ραδιοφωνική εκπομπή DocStories για το ντοκιμαντέρ. Το 2004 παράλληλα με την ΕΡΤ, συμπαρουσίασε απευθείας από το ΟΑΚΑ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για το γερμανικό κανάλι ZDF.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (2009-2016) και συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc. Τον Αύγουστο 2013 έγραψε και παρουσίασε στο γερμανικά το 24ωρο αφιέρωμα στην Ελλάδα του ARTE. Το ντοκιμαντέρ Little Land, διεθνής συμπαραγωγή ΑΝΕΜΟΝ, ΕΡΤ και ARTE, που επίσης προβλήθηκε στο 24ωρο αφιέρωμα βασίστηκε σε δική της ιδέα και έρευνα.
Από τον Νοέμβριο 2013 συνεργαζόταν ως free lance ανταποκρίτρια του γερμανικού προγράμματος της Deutsche Welle και Ν24 στην Ελλάδα, ενώ από τότε μέχρι σήμερα αρθρογραφεί στον ελληνικό και ξένο τύπο. Το 2015 παρακολούθησε το EURODOC (ένα exclusive πρόγραμμα και δίκτυο εκπαίδευσης για Ευρωπαίους παραγωγούς ντοκιμαντέρ). Έχει συνεργαστεί με φεστιβάλ όπως IDFA, Prix Europa, Vision du Reel, Institute of Documentary Film Prague, KineDok, και εκπαιδευστικά δίκτυα όπως το Balkan Documentary Centre, Rough Cut Boutique (στον τομέα της ανάπτυξης κοινού για ντοκιμαντέρ). Από το 2016 ίδρυσε το KinderDocs διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Μπενάκη και το MOMus Μακεδονικό Μουσείο Σύχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...

Έλενα Παπαβασιλείου

papavasileiou elenaΓεννήθηκε στο Άαχεν της Γερμανίας, ενώ σε ηλικία 12 χρονών μετακόμισε στην Αθήνα. Τελειώνοντας τη Γερμανική Σχολή, σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ξεκίνησε την καριέρα της στη δημοσιογραφία δουλεύοντας σε περιοδικά μόδας. Η πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην πρωινή εκπομπή του Mega «Όμορφος Κόσμος», όπου συμπαρουσίαζε με τον Νότη Χριστοδούλου τη στήλη της διακόσμησης. Αμέσως μετά,συμμετείχε στο τάλεντ σόου του Alpha «TV Stars Παρουσιάστε». Έπειτα, βρέθηκε για ένα χρόνο ανάμεσα στους παρουσιαστές της εκπομπής «Μες την καλή χαρά», με κεντρική παρουσιάστρια τη Ναταλία Γερμανού. Στη συνέχεια, συμπαρουσίασε με τον Σπύρο Λάμπρου το πρωινό μαγκαζίνο του Alpha «Πάνω στην Ώρα» και τη σεζόν 2011-2012 επέστρεψε στην ανανεωμένη ομάδα του «Μες την καλή χαρά».

Γιώργος Ευγενίδης (13)

evgenidis giorgosΟ Γιώργος Ευγενίδης γεννήθηκε το 1995 και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 2013. Επιλέγοντας ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα, ξεκίνησε σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Freie Universität του Βερολίνου. Παράλληλα με τις σπουδές του, ξεκίνησε να συνεργάζεται ως πολιτικός συντάκτης με διαδικτυακά μέσα, ραδιόφωνα και εφημερίδες, καλύπτοντας  τον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά και ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.
Εργάστηκει στην ενημερωτική ιστοσελίδα KoolNews.gr και στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Η Αξία", καλύπτοντας το ρεπορτάζ της Κεντροδεξιάς.
Στην συνέχεια εργάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και ακολούθως στον STAR, παράλληλα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα".


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Άννα Μόσχου (42) (1924-2017)

Η Άννα Μόσχου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Στα μαθητολόγια εμφανίζεται στην Α' Δημοτικού την χρονιά 1930-31. Άγνωστο πότε, πήγε στο  6ο Γυμνάσιο Θηλέων, από το οποίο και [ ... ]