Άννα Γουλανδρή (40) (1921-1988)

goulandri annaΗ Άννα Γουλανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921και  ήταν κόρη του εφοπλιστή Νικόλα Γουλανδρή (γιου του Ιωάννη Γουλανδρή, ιδιοκτήτη  ιστιοφόρων και γενάρχη του εφοπλιστικού κλάδου της οικογένειας). Φοίτησε στη Σχολή στα τέλη της δεκαετίας του '30. Ήταν συμμαθήτρια της Μαριέττας Ράδοβιτς και αποφοίτησε το 1940.
Παντρέυτηκε σε πρώτο γάμο τον πρέσβη Λεωνίδα Παπάγο, ο οποίος διετέλεσε αυλάρχης του βασιλέα Κωνσταντίνου του Β' και σε δεύτερο γάμο τον ηθοποιό Δημήτρη Χορν. Ο γάμος της με τον Χορν έγινε στο παρεκκλήσι του Αμαλιείου (στην οδό Στησιχόρου) το Σάββατο της 21ης Ιανουαρίου 1967 λίγο μετά την πρεμιέρα του "Ιβάνωφ", όπως αναφέρει ο Μιχάλης Αργυρόπουλος.
Μαζί με τον Χορν θα ζήσουν 20 χρόνια και θα ιδρύσουν το 1981 το "Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν", τότε στην Πλάκα και αργότερα στο Κολωνάκι στην οδό Καπλανών 4, ως κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την συμβολή στην ανάπτυξη του πολιτισμού με την έκδοση εντύπων και βιβλίων, τη βράβευση προσπαθειών, τη διοργάνωση σεμιναρίων επί πολιτιστικών και φιλοσοφικών θεμάτων, τη διάδοση διαχρονικών αξιών και λαϊκών παραδόσεων.
Η Άννα Γουλανδρή ήταν και αυτοδίδακτη ζωγράφος και άρχισε να ζωγραφίζει από το 1950, βρίσκοντας περισσότερο μια ψυχική διέξοδο στον κόσμο της τέχνης. Η ζωγραφική της κινείται στα πλαίσια του αφηρημένου εξπρεσιονισμού της «Σχολής της Νέας Υόρκης» (action painting), με εκρηκτικά, παλλόμενα χρώματα. Ποτέ δεν εξέθεσε έργα της όσο ζούσε. Το 1990 διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν έκθεση πινάκων της, οι οποίοι βρίσκονται εκεί εκτεθειμένοι.
Η Άννα Γουλανδρή θα πεθάνει από καρκίνο στις 12 Μαΐου 1988 στο Λονδίνο.

Αλίκη Κωνσταντοπούλου-Περρωτή (42)

konstantopoulou perroti alikiΗ Αλίκη Περρωτή Κωνσταντοπούλου αποφοίτησε από τη Σχολή το 1942. Κόρη του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, γνωστού μηχανικού που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. H υποδειγματική φιλανθρωπία της εκτείνεται διεθνώς με προσφορά στην εκπαίδευση στην ιατρική. Eίναι η ευεργέτιδα του "Kωνσταντοπούλειου Nοσοκομείου" στην Aθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ίδρυσε το Κολλέγιο Αγροτικής Ανάπτυξης "Δημήτριος Περρωτής" στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επίσης ίδρυσε την έδρα Αλίκη Περρωτή στο Κέντρο Καινοτόμου Ιατρικής στο John Hopkins της Bαλτιμόρης.

Το 2017 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος της απένειμε το Ανθρωπιστικό βραβείο Pro Bono Humanun, το οποίο έχει θεσπιστεί με στόχο να επιβραβεύσει μια σημαντική προσωπικότητα, μια επιστημονική ομάδα, ένα ακαδημαϊκό ινστιτούτο, ή μια μη κυβερνητική οργάνωση για τη σπουδαία επιστημονική και κοινωνική συνεισφορά της στο χώρο της υγείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε παράσημο στην Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου...

Μπεατρίς Δημητριάδου (42) (1923-2014)

Dimitriadou VetatrikiΗ Βεατρίκη Δημητριάδου γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1923 και πήγε στη Γερμανική Σχολή το 1936 από όπου αποφοίτησε το 1942. Συμμαθητές και συμμαθήτριές της ήταν η Έβη Στασινοπούλου (Τουλούπα), ο Αργύρης Φορτούνας, η Ροδούλα Κούμαρη (Σταθάκη), ο Αντώνης Κιτσίκης, η Λένα Γκλαβάνη, η Μόνικα Πέιν, η Νίκη Κεφαλά (Γουλανδρή), η Δήμητρα Καρβελά κ.α.
Κατά τα σχολικά της χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και την ορειβασία.
Μετά τη Σχολή σπούδασε Ψυχολογία στη Γενεύη και ακολούθως παντρεύτηκε τον Ελβετό παιδαγωγό τον F.J.Begert. Από το 1954 έως το 1988 εργάστηκε ως ψυχολόγος στο Διεθνές Παιδικό Χωριό Pestalozzi στο Trogen της Ελβετίας, που φιλοξενούσε αρχικά ορφανά παιδιά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: παιδιά από την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Αυστρία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Από το 1960 φιλοξένησε παιδιά από το Θιβέτ, την Κορέα, το Βιετνάμ, την Παλαιστίνη κ.α. Κάθε εθνικότητα είχε δικό της ξεχωριστό σπίτι όπου μεγάλωναν 16 έως 18 παιδιά μαζί με τους δασκάλους τους σε μία οικογενειακή ατμόσφαιρα και ανάμεσά τους ο Αργύρης Σφουντούρης, από το Δίστομο και ο Χρίστος, ο αδελφός του Γιώργου Νταλάρα. Ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος, φιλοξενήθηκε εκεί στην "Κυψέλη", το ένα από τα δύο ελληνικά σπίτια για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε, σε δεύτερο γάμο, τον Ανδρέα Γανιάρη, γνωστό στο ελληνικό κοινό από τις καλλιτεχνικές του βιβλιοδεσίες.
Μαζί με τη συμμαθήτριά της Ροδούλα Κούμαρη (Σταθάκη) ίδρυσαν, αρχικά στην Ελβετία και μετά στο Γαλαξείδι, το σωματείο "Δελφίνια" για παιδιά με νοητική υστέρηση.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2014, ανήμερα τα Χριστούγεννα, έφυγε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 91 ετών...

Ροδούλα και Βεατρίκη στην ΕΡΤ3...

Ο Αργύρης Σφουντούρης στη Σχολή...

Λένα Γκλαβάνη (42)

glavani lenaΗ Ελένη (Λένα) Γκλαβάνη Μίλλερ (Leyna Miller) γεννήθηκε στο Βόλο Μαγνησίας, στους πρόποδες του Πηλίου, στις 3 Μαρτίου του 1924, στους κόλπους μιας επιφανούς οικογένειας επιχειρηματιών και πολιτικών. Εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στην Αθήνα το 1935. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή (Deutsche Schule) και τη Γαλλική Ακαδημία (Academie Francais d'Athen). Από το 1946 έως το 1951 έμεινε στην Ελβετία (Γενεύη και Λωζάνη) και φοίτησε στο Bon Secours, με αντικείμενο σπουδών τα άρρωστα και καθυστερημένα παιδιά. Παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο και ειδικό οικονομικό αναλυτή σε θέματα πετρελαίου Kenneth W. Miller στο Παρίσι το 1956. Λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων έζησαν τα επόμενα χρόνια στη Βόννη, και μετά στη Βηρυττό του Λιβάνου και τη Λεόπολντβιλλ του Βελγικού Κονγκό. Ακολούθως έμειναν για επτά χρόνια στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου η Λένα συγκρότησε τη συλλογή από λαϊκά κοσμήματα διαφόρων κοινοτήτων της Βορείου Αφρικής που πρόσφατα δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη. Στη συνέχεια έζησαν για πολλά χρόνια στη Ρώμη, το Κουβέιτ και το Λονδίνο. Στο Λονδίνο μαθήτευσε στο ατελιέ της Margot Wissler (συντηρήτρια στο Victoria and Albert Museum), με αντικείμενο εργασίας την επισκευή και αποκατάσταση παλαιών κεραμικών και πορσελάνων.
Το 1981 επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη επί μονίμου βάσεως. Η Ελένη Γκλαβάνη Miller, μια πραγματική φίλη του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Μπενάκη, ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη και επισκέπτεται κάθε χρόνο την Αθήνα.

(*) η φωτογραφία είναι τμήμα της φωτογραφίας των "Επτά Νάνων" του 1989, που μας έδωσε η Ροδούλα Κούμαρη Σταθάκη

Κοσμήματα από τα ορεινά χωριά της Λιβύης...

Ίρις Χρ.Αποστολίδη (43) (1924-2016)

apostolidi irisΓεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής το 1924. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνων (γερμανικό τμήμα), στο συγκρότημα κτιρίων της οδού Αραχώβης και Ασκληπιού, από το 1937 μέχρι το 1943, οπότε και απεφοίτησε, παίρνοντας και το Abitur.
Αρχικά εργάσθηκε σε ιδιωτική επιχείρηση, στην Αθήνα, από το 1944 μέχρι το 1948. Από το 1948 μέχρι το 1950 εργάσθηκε στα γραφεία της Αμερικανικής Αποστολής στην Αθήνα.
Το 1950 μετέβη στις Η.Π.Α. για σπουδές. To 1953 πήρε το δίπλωμα Β.Α in Languages and Social Sciences από το Macalester College στο St. Paul, Minnesota.
Το 1955 πήρε το δίπλωμα M.S.W (Master of Social Work) από το University of Minnesota, Minneapolis ,Minessota. Εν συνεχεία εργάσθηκε ως κοινωνική λειτουργός στις Η.Π.Α. επί 18 μήνες.
Το Δεκέμβριο του 1956 επέστρεψε στην Ελλάδα. Από το 1957 μέχρι το 1963 εδίδαξε στο Pierce College, School of Social Work.
Το 1963 πήγε στη Γερμανία, όπου ανέλαβε να διδάξει ως Dozentin am Evangelischen Seminar fuer Sozialarbeit in Wuppertal μέχρι το 1964.
Το 1964 παντρεύθηκε το γιατρό Heinrich Schroeder και εγκαταστάθηκε στο Duesseldorf.
Τα επόμενα 52 χρόνια έμεινε στο Duesseldorf, όπου και απεβίωσε το 2016 .

Νίκος & Γιάννης Μπελλώνιας (64)

bellonias nikos Ο Νίκος και ο Γιάννης Μπελλώνιας, δίδυμοι γιοι του διακεκριμένου ιατρού Ευάγγελου Μπελλώνια, γεννήθηκαν στην Αθήνα και αποφοίτησαν από τη Σχολή το 1964. Κατόπιν σπούδασαν στη Ζυρίχη, ο Νίκος Μπελλώνιας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο Γιάννης Μπελλώνιας οικονομολόγος. Μετά τις σπουδές τους απασχολήθηκαν, ο καθένας στον τομέα του, στην Ελβετία και την Ελλάδα. Παράλληλα, μετά το θάνατο του πατέρα τους, έχουν αναλάβει τη διοίκηση του Ιδρύματος Μπελλώνια στη Σαντορίνη, με πλούσια δραστηριότητα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως κοντσέρτα μουσικής, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ. α. Τα παιδιά τους είναι επίσης απόφοιτοι της Γ.Σ.Α.
Το κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια (Ι.Λ.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 1994, με έδρα τη Θήρα. Ιδρυτές είναι τα αδέλφια Λουκάς Μπελλώνιας (1901-1996) και Ευάγγελος Μπελλώνιας (1919-2007) από το Ημεροβίγλι Σαντορίνης. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η κάλυψη των γνωστικών αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, αλλά και των ερευνητών, που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τη Σαντορίνη. Επιπλέον με τη δημιουργία του νέου θεσμού, της ετήσιας εικαστικής έκθεσης Ελλήνων δημιουργών, στοχεύει να φέρει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη.
bellonias giannis Το Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια μπορεί να φιλοξενήσει έως 160 άτομα και είναι εφοδιασμένο με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, συμβάλλοντας στην επιτυχία κάθε συνεδρίου, ημερίδας και διάλεξης. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικών και μουσικών παραστάσεων), αλλά και εικαστικών γεγονότων, συνεισφέροντας στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Ο χώρος διατίθεται μετά από αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια αριθμεί πάνω από 35.000 τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται. Η θεματολογία της Συλλογής καλύπτει όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης. Εκτός από την γενική βιβλιογραφία περιλαμβάνει και τρία ξεχωριστά ειδικά τμήματα: την Θηραϊκή Βιβλιοθήκη, την Κυκλαδική Βιβλιοθήκη και την Παιδική Βιβλιοθήκη. Επίσης περιλαμβάνει μια αξιόλογη Συλλογή Παλαιών και Σπάνιων Βιβλίων, η οποία αριθμεί πάνω από 600 τίτλους. Για την ηλεκτρονική επεξεργασία του υλικού χρησιμοποιείται το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ, το οποίο παρέχεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωση / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Παύλος Λαουτάρης (70)

laoutaris pavlos2Ο Παύλος Γ. Λαουτάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, μεγάλωσε στην Καλλιθέα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1971 ως 1975, ενώ από το 1976 ως το 1978 παρακολούθησε μαθήματα Οικονομικής των Επιχειρήσεων στο Technische Universität Berlin. Από το 2001 ως το έκανε ένα Master στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΟΠΑ ).
Το 1981 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Υπεύθυνος Marketing, Πωλήσεων, Εξαγωγών σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Μεταξύ 1984 και 1986 λειτούργησε στην Πλάκα την Αίθουσα Τέχνης "Forum" στην οποία παρουσίασαν, ανάμεσα σε άλλους, έργα τους σε ατομικές εκθέσεις και οι απόφοιτοι Λίζα Γεωμπρέ (73) και Ηλίας Δελλόγλου (74).
Το 1998 ξεκίνησε να εργάζεται ως Συντονιστής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου της ΜΟΔ αε, η οποία είναι εξειδικευμένη δημόσια εταιρεία αρμόδια για τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να διδάσκει Project Management σε μεταπτυχιακά τμήματα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Το 2000 ίδρυσε τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό "GODODO", που έχει ως αποστολή την αναπτυξιακή παρέμβαση μικρής κλίμακας στην Αφρική και δραστηριοποιείται στις χώρες Togo και Benin (Κεντρική – Δυτική Αφρική), όπου έχει ήδη χρηματοδοτήσει ένα Κέντρο Υγείας, μια μικρή τουριστική μονάδα, ένα Πολιτιστικό Κέντρο – Βιβλιοθήκη, καθώς και αρκετά τοπικά επιχειρηματικά σχέδια με τη μέθοδο της μικρο-πίστωσης.

Αλίκη Πάνου (72)

panou alikiΓεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1972. Σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου με έμφαση στην οικολογία και την θαλάσσια βιολογία κάνοντας την διπλωματική της εργασία στην Σαλαμίνα σχετικά με την επίδραση της ρύπανσης σε βενθικούς οργανισμούς (1972-1979). Στα πλαίσια των σπουδών της συμμετείχε σε οικολογικές εκδρομές για πρακτική εξάσκηση σε Κένυα (1978), Ταυλάνδη (1980) και Χιλή (1981) και εργάστηκε επανειλημμένως ως επιστημονική βοηθός (wissenschaftliche Assistentin) σε πρακτική εξάσκηση φοιτητών στην θαλάσσια βιολογία (1981-1983).
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και από το 1985 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, κατ'αρχήν σε προγράμματα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το WWF International μένοντας για πολλά χρόνια σε έναν φάρο με στενό της συνεργάτη τον αδελφό της Δημήτρη Πάνο, επίσης απόφοιτο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1976). Επέκτεινε όμως ταυτόχρονα τις δραστηριότητες και σε άλλους τομείς όπως αναλύσεις ρυπαντών στο θαλάσσιο τροφικό πλέγμα, καταγραφή τυχαίων συλλήψεων θαλάσσιων χελωνών σε ξιφοπαράγαδα, καταγραφή κητωδών στο Ιόνιο, προώθηση οικοτουρισμού με περιπατητικά μονοπάτια, κτλ., πάντα με την συνεργασία ντόπιων φορέων και ατόμων. Έχει συνεργαστεί πολύ στενά με τους ψαράδες και πρώτη κατέγραψε τις ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία από φώκιες - που αποτελεί παραδοσιακά και την αιτία της θανάτωσης φώκιας στην Ελλάδα και αλλού - μαζί με προτάσεις για την μείωση αυτού του κινδύνου για το είδος και καταγραφή των αλιευμάτων τους.

Περισσότερα...

Λιάνα Μπόμπου (72)

Η Αγαλιανή Μπόμπου αποφοίτησε από την Σχολή το 1972. Είναι πρόεδρος του SEEEL, (Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Ελβετίας, Association of Greek Academics in Switzerland, Verein Griechischer Akademiker in der Schweiz).

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (75d)

mitsotaki alexandra 2Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1956 και είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ήρθε στη Σχολή το 1968, αλλά λόγω της χούντας, αναγκάστηκε, πριν ολοκληρώσει την α' γυμνασίου να φύγει με την οικογένειά της από την Ελλάδα (μαζί βέβαια με τη Ντόρα την αδερφή της που πήγαινε τότε στην γ'). Το 1975, όταν η οικογένειά της επέστρεψε στην Αθήνα, επανήλθε και αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά στο Paris V (Université Paris Descartes) και πήρε Masters στο Αναπτυξιακό Δίκαιο. Εργάστηκε στον OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), όπου ειδικεύτηκε στην καταπολέμηση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Το 1998 ίδρυσε την ActionAid Hellas, της οποίας έγινε και πρόεδρος το 2007, αφού πρακτικά αφιέρωνε όλο της τον χρόνο εθελοντικά στην οργάνωση, ενώ το 2003 έγινε μέλος του ΔΣ της ActionAid International, της οποίας βοήθησε να προετοιμάσει την πενταετή στρατηγική. Στην Ελλάδα, παρά την κρίση κατάφερε να μην διακόψει κανένα από τα προγράμματά για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και το 2012 γιόρτασε τα 40 χρόνια της AAI στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με μία "βιωματική" έκθεση με τίτλο "Μπες στη θέση μου".
Το 2009 έγινε Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (CCHL) προβάλλοντας τον ελληνικό πολιτισμό στον γαλλόφωνο κόσμο.

Περισσότερα...

Όλγα Σαραντοπούλου (75*)

sarantopoulou olga Η Όλγα Σαραντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή για λίγα χρόνια, αφού μετοίκησε με την οικογένειά της στην Βιέννη.
Είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης, διπλωματούχος μεταφράστρια – διερμηνέας της Γερμανικής, Γαλλικής και Ισπανικής Γλώσσας (Πτυχίο Μάστερ), κάτοχος διπλώματος Proficiency της Αγγλικής γλώσσας, διαθέτει γνώσεις της Αραβικής και Ρωσικής Γλώσσας.
Επίσης, είναι Διδάκτωρ Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης (1991) με ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βιέννης και στην Καρδιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρισιού – HEGP.
Παρακολούθησε μεταπτυχιακά Σεμινάρια στο Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, συμμετείχε σε πολυάριθμα ιατρικά συνέδρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ν. Αμερική και Ασία. Διετέλεσε Λέκτορας της Ειδικής Παθολογίας Κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βιέννης, υπεύθυνη για την επιστημονική έρευνα και για την διδασκαλία των φοιτητών, Γνωματεύουσα Σύμβουλος Κρατικών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σύμβουλος Αραβικής Πρεσβείας κράτους του Κόλπου, στην Υπηρεσία Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη και υπεύθυνη του Γραφείου του Πρέσβη.
Εξελέγη στην θέση του Γραμματέα στο Παγκόσμιο Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για πρώτη φορά το 2003 και το 2006 επανεξελέγη στην μονομελή πλέον θέση της Παγκοσμίου Γραμματέως, ενώ είναι η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Προεδρείο του ΣΑΕ.Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας από το 2001, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας , Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας από το 2002, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστρίας «Ασκληπιός» από το 1996, υπεύθυνη για την Ευρώπη στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Πανελληνίου Βιοϊατρικού Συνδέσμου με έδρα το Λονδίνο από το 1998 και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Αυστρο-Αραβικού Συνδέσμου από το 1999. Είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ιατρών Ελληνικής Καταγωγής

Αρβανιτάκη Κατερίνα (75)

arvanitaki katerinaΗ Κατερίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από τη Σχολή το 1975. Είναι πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας. Έχει εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των δύο φύλων (ΚΕΘΙ). Στο χώρο των Τραπεζών υπήρξε για πολλά χρόνια συνδικαλίστρια με ιδιαίτερη δράση στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος της Επιτροπής Γυναικών ΟΤΟΕ και της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ. Φεμινίστρια, δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες γυναικείες πολιτικές ομάδες. Ερευνήτρια, έχει δουλέψει και δημοσιεύσει εργασίες στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων και ειδικότερα στα θέματα της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας και την επίδραση των νέων τεχνολογιών, της βίας κατά των γυναικών, της εξαναγκαστικής πορνείας μεταναστριών, της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ακτιβίστρια, από το 2005 ασχολείται στο Γαλάτσι με θέματα παιδείας, ελεύθερων χώρων, πολιτισμού και περιβάλλοντος. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Γαλατσίου, της Σχολικής Επιτροπής Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, διαχειρίστηκε το blog www.kinisigoneon.wordpress.com της Κίνησης Γονέων Γαλατσίου σ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Είναι μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Νέου Τέρματος για την υπεράσπιση του δημόσιου, ελεύθερου και πράσινου χαρακτήρα του πάρκου Ηνιόχου. Συμμετέχει στον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα». Είναι επίσης μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ) που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα «Επικοινωνία δίχως βία» που αφορά την ενδυνάμωση γυναικών κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Κωστής Παπαϊωάννου (79)

papaioannou kostisΟ Κωστής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1979, σπούδασε στη Γερμανία και είναι επιχειρηματίας.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Greenpeace στην Ελλάδα. Το 1999 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου και το 2012 πρόεδρος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και μέλος του συμβουλίου της διεθνούς Greenpeace. Η πρώτη του επαφή με την οργάνωση ήταν το 1985 όταν γράφτηκε υποστηρικτής στο γερμανικό γραφείο δίνοντας στη συνέχεια ένα συμβολικό ποσό για να αγοραστεί το δεύτερο πλοίο Rainbow Warrior μετά τη βύθιση του πρώτου.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ελληνικό γραφείο στην Αθήνα, το 1991, έγινε εθελοντής και ακτιβιστής. Ταξίδεψε και συμμετείχε σε δράσεις με τα πλοία της Greenpeace που κατά καιρούς έρχονταν στη Μεσόγειο, με το Moby Dick, το M/V Greenpeace, το Sirius, το Rainbow Warrior, την Esperanza και το Arctic Sunrise. Έλαβε μέρος σε δεκάδες δυναμικές δράσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία.
Έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στον περιοδικό τύπο. Ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του, τα δύο παιδιά τους και μερικά κατοικίδια.

Κώστας Δόμβρος (79) (1962-2007)

domvrosΟ Κώστας Δόμβρος γεννήθηκε στο Μόναχο στις 14.2.1962 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1979. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Αννοβέρου, όπου και πήρε πτυχίο ναυπηγού – μηχανολόγου μηχανικού. Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως υπαξιωματικός – σύνδεσμος των Π.Ν. Ελλάδος και Γερμανίας στο Koblenz.
Αμέσως μετά εισήλθε στην πατρική επιχείρηση TECHNOSHIP στον Πειραιά,μ ε απώτερο προορισμό να διαδεχθεί στη διεύθυνση τον πατέρα του. Μετά από συνεργασία 3 ετών στην πατρική επιχείρηση ναυπήγησης και εξοπλισμού πλοίων, αποσύρεται και ακολουθεί τον δικό του δρόμο, τον δρόμο του εθελοντισμού και της προσφοράς αφιερώνοντας από την στιγμή εκείνη όλη τη ζωή του στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βοήθεια προς τους αναξιοπαθούντες του πλανήτη.
Για 5 χρόνια προσφέρει στην GREENPEACE, γραφείο Αθηνών. Επισκέπτεται το Τσέρνομπιλ, αρθρογραφεί, γίνεται εκπρόσωπος τύπου και ακτιβιστής της. Αμέσως μετά μπαίνει εθελοντής στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ και μετέχει ενεργά στη Διεθνή Αμνηστία και το ActionAid (διευθυντής του ελληνικού γραφείου). Μετέχει σαν τεχνικός και αργότερα σαν επικεφαλής σε αποστολές στην ΥΕΜΕΝΗ στην ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, στην EPΥΘΡΑΙΑ, στην ΖΑΜΠΙΑ, στην ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ, στην ΣΟΥΜΑΤΡΑ, στο ΝΕΠΑΛκαι στην σεισμόπληκτη ΤΟΥΡΚΙΑ. Ανοίγει πηγάδια, χτίζει νοσοκομεία, διανέμει υγειονομικό υλικό μέσα σε εμπόλεμες περιοχές.
Πέθανε στις 19 Οκτωβρίου 2007 στο Βερολίνο, όπου δούλευε για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922-2011)

Ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου του 1922. Στο δημοτικό πήγε στη Γερμανική Σχολή στην Αραχώβης. Μετά το σχολείο σπούδασε νομικά στο  [ ... ]