Γιώργος Δεπάστας (63)

depastas giorgosΟ Γιώργος Δεπάστας γεννήθηκε στις 23/04/1945 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1963. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και από το 1974 έως το 1990 εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής. Το 1991 εγκατέλειψε την Ιατρική και επέστρεψε στην Αθήνα. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνική και θεατρική μετάφραση αγγλικών και γερμανικών κειμένων. Δίδαξε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας μέχρι το 2011, όταν αυτό έπαψε να λειτουργεί. Από το 2000 έως το 2006 εργάστηκε ως δραματουργός και καλλιτεχνικός συνεργάτης στο πρωτοποριακό «Θέατρο του Νότου», και κατόπιν στο Εθνικό Θέατρο.
Έχει μεταφράσει έργα των Goethe, Schiller, Kleist, Lessing, Schnitzler, Horvath, Mann, Musil, Rilke, Stifter, Kaiser, Sternheim, Shakespeare, Yeats, Durrel και πολλών σύγχρονων Γερμανών και Βρετανών θεατρικών συγγραφέων. Το 2004 τιμήθηκε με το Ελληνογερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για την ελληνική μετάφραση του θεατρικού έργου «Ο θάνατος του Δαντόν» του Georg Büchner (Εκδόσεις Νεφέλη 2003). To 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας για την μετάφραση του έργου «Απληστία» της Elfriede Jelinek και το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» για τη μετάφραση του έργου «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Marius von Mayenburg.

Λένα Σακαλή (65) (1947-2017)

Η Λένα Σακαλή αποφοίτησε από τη Γερμανική το 1965. Σπούδασε στη Χαϊδελβέργη μετάφραση και στο Άαχεν Γερμανική Φιλολογία - Γλωσσολογία, ενώ επι σειρά ετών διδαξε γερμανικά σε αλλοδαπούς φοιτητές στο τμήμα Deutsch als Fremdsprache του RWTH Aachen. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα (1986 ή 1987) ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία γερμανικών και τη μετάφραση με σειρά βιβλίων στο ενεργητικό της. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε επίσης με τη βιβλιοθηκονομία στο "Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη" έχοντας αναλάβει την επιμέλεια των συλλογών του Ιδρύματος. Έφυγε στις 6 Ιουνίου 2017.
Δείτε τίτλους βιβλίων που μετέφρασε η Λένα...

Βαγγέλης Τρικεριώτης (65*)

Ο Βαγξέλης Τρικεριώτης αποφοίτησε από την Σχολή 

www.protoporia.gr

Αλεξάνδρα Βοβολίνη (70)

vovolini alexandra2Η Αλεξάνδρα Βοβολίνη γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά (LLM) στο University College του Λονδίνου.
'Ασκησε την δικηγορία από το 1976 ως το 1992, συμβάλλοντας παράλληλα ως συντάκτης στο περιοδικό "Βιομηχανική Επιθεώρησις", το παλαιότερο του είδους του, δίπλα στον ιδρυτή του περιοδικού (1934), Σπύρο Βοβολίνη. Από το 1990 έχει την θέση της Εκδότριας και Διευθύντριας των Εκδόσεων Κέρκυρα – economia Publishing, που εκδίδει την "Οικονομική Επιθεώρηση", που αποτελεί ιστορική συνέχεια του περιοδικού "Βιομηχανική Επιθεώρησις", τη σειρά ειδικών αγγλικών εκδόσεων "Business File" και το αρχείο του Κωνσταντίνου Βοβολίνη.
Το 1994 θεσμοθέτησε τον ετήσιο Φοιτητικό Διαγωνισμό economia, που υποστηρίζεται από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα.
Το 2005 άνοιξε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο / portal "economia.gr" με αναλύσεις με θέματα για οικονομία, την πολιτική, τις τράπεζες, τη ναυτιλία και την επικαιρότητα.
Παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Θανάση Λασκαρίδη, επίσης απόφοιτο και απέκτησε μαζί του πέντε παιδιά. Είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστηρικτών του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών) από τον Οκτώβριο 2013 και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Business Press. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Unesco για την αναστήλωση του θεάτρου Bolshoi στη Μόσχα.

Το 1994 προχώρησε στην ίδρυση του Αρχείου Βοβολίνη το οποίο σήμερα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές πηγές της οικονομικής αλλά και συνολικά της Ελληνικής ιστορίας. Το περιεχόμενο του αρχείου καθρεπτίζει εποχή περίπου 150 χρόνων, παρακολουθώντας κι αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της συγκροτήσεως της Ελλάδος ως κράτους. Την 1η Φεβρουαρίου 2012 το αρχείο δωρήθηκε στα Αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και η σειρά Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν μεταφέρθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, με σκοπό την αξιοποίηση του υλικού σε διεθνές επίπεδο. Το Αρχείο του «Μ.Ε.Β.Λ.» θεωρείται από τις πιο σημαντικές πηγές βιογραφικών δεδομένων στον Ελλαδικό χώρο, ενώ το 2020, σημαντικό μέρος του αρχείου της οικογένειας Βοβολίνη και της "Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως" του Σπύρου Βοβολίνη, δωρήθηκε στο Αρχείο της Τράπεζας της Ελλαδος.

Παρουσίαση Ιστορικού Αρχείου Αδελφών Βοβολίνη...

Σοφίκα Ελευθερουδάκη (72)

Eleftheroudaki sofikaΗ Σοφία Ελευθερουδάκη γεννήθηκε το 1954 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1972. Κόρη του Γιώργου Ελευθερουδάκη, που ανέλαβε το βιβλιοπωλείο το 1962 από τον πατέρα του Κώστα, ο οποίος ξεκίνησε το 1898 όταν συνεταιρίστηκε με τους Βαυαρούς Beck και Barth στο διεθνές βιβλιοπωλείο που διατηρούσαν οι τελευταίοι στην περιοχή του Συντάγματος και λίγα χρόνια μετά η επιχείρηση περιήλθε εξ ολοκλήρου στον ίδιο οπότε και τη μετέφερε στην Πλατεία Συντάγματος με την επωνυμία «Διεθνές Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη».
Μετά τις σπουδές της εκπαιδεύθηκε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία του Αμβούργου και της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1975. Ήδη όμως ο ξαφνικός θάνατος του 49-χρονου πατέρα της το 1968 υποχρέωσε τη μητέρα της να κρατήσει την επιχείρηση ώς το 1989. Από εκείνη τη στιγμή μαζί με την αδελφή της Μαρίνα, η οποία φοίτησε επίσης στη Σχολή, ανέλαβαν τα ηνία πλήρως. Παντρεύτηκε τον καθηγητή Οικονομικών Νίκο Χαριτάκη και απέκτησε δύο κορίτσια.

Παναγιώτης Δρεπανιώτης (73)

drepaniotisΟ Παναγιώτης Δρεπανιώτης γεννήθηκε το 1956 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1973. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, αλλά τον κέρδισε το χόμπι του, το σκάκι. Στα φοιτητικά του χρόνια εξέδωσε το σκακιστικό περιοδικό «Ο Πύργος». Αγωνίστηκε για λογαριασμό του Σκακιστικού Ομίλου Καλλιθέας, όταν ο σύλλογος κυριαρχούσε στο ελληνικό σκάκι. Στη συνέχεια έγινε διεθνής διαιτητής και ακολούθως ασχολήθηκε με τα διοικητικά από διάφορες θέσεις έως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (2001-2004).
Έκανε σκακιστικό ρεπορτάζ για την Ελευθεροτυπία και το 1991 ξεκίνησε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο "Κλειδάριθμος", για τον οποίο έχει γράψει, μεταφράσει, ή επιμεληθεί, μόνος ή σε συνεργασία, περισσότερα από 120 βιβλία σε διάφορους τομείς κυρίως στον τομέα της Πληροφορικής.
Μεταφράζει και επιμελείται από τα αγγλικά και τα γερμανικά ως ελεύθερος επαγγελματίας και αρθρογραφεί σε ειδικά περιοδικά, ιστότοπους και ιστολόγια. Είναι μέλος της διαχειριστικής ομάδας του γλωσσικού φόρουμ Lexilogia και διδάσκει μετάφραση στη σχολή "meta|φραση"

Βίκυ Μαντά (73)

manta vickyΗ Βίκυ (Βασιλική) Μαντά – Παπαδάτου αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1973 και απέκτησε στη συνέχεια το Μεγάλο Γλωσσικό Δίπλωμα της Γερμανικής Γλώσσας από το Goethe Institut.
Το 1975 ίδρυσε, σε ηλικία 20 ετών, το ιδιωτικό σχολείο «Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Β. Μαντά», το οποίο διευθύνει ήδη 38 χρόνια. Ένα σχολείο σε ανθρώπινη κλίμακα, που προετοιμάζει με επιτυχία τους μαθητές του για την εισαγωγική εξέταση του ελληνικού τμήματος του Γυμνασίου – Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, αναγνωρισμένο από το 2004 ως επισήμως συνεργαζόμενο (Kooperationspartner der Deutschen Schule Athen) μετά από αξιολόγηση που έγινε από το μορφωτικό τμήμα της Γερμανικής Πρεσβείας, τον Διευθυντή του ιδρύματος και τον Διευθυντή των Προπαρασκευαστικών Τμημάτων της ΓΣΑ, καθώς και από τον επιθεωρητή των Γερμανικών Σχολών εξωτερικού..
Το σχολείο προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ξεχωριστές γνώσεις σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και γερμανική παιδεία σε θέματα οργάνωσης, μεθοδικότητας και προγραμματισμού.
Για τη σημαντική της προσφορά στην ελληνογερμανική εκπαιδευτική προσέγγιση τιμήθηκε τον Ιούνιο του 2005 με το «Σταυρό της Τιμής» από τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας.

Ανδρέας Μάτος (74)

matos papandrikopoulos andreasΟ Ανδρέας Μάτος αποφοίτησε από την Σχολή το 1974 και σπούδασε Elektrotechnik στο Braunschweig. Αμέσως (1978-1979) μετά σπούδασε γαλλικά στο Παρίσι στην "Alliance Française" και από το 1979 έως το 1983 στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (UNI Heidelberg) διερμηνεία και μετάφραση στο "Institut für Dolmetschen und Übersetzen" με γλώσσες επιλογής τα γαλλικά και τα αγγλικα.
Ματεξύ 1983-92 εργάστηκε στην Spedition DACHSER στο Mannheim ως υπεύθυνος τελωνειακών υποθέσεων και μεταφράσεων. Το 1991 και έως το 1993 σπούδασε Außenhandelskaufmann (Διεθνές Εξαγωγικό Εμπόριο) και το 1993 εργάστηκε στην SKF στο Walldorf για την γαλλική αγορά.
Από το 2008 εργάζεται στην εταιρεία επαγγελματικού προσανατολισμού IHK Rhein-Neckar στο Mannheim ως επίτιμος εξεεταστής για γαλλικά και ισπανικά.

Μαργώ Περδίκη (75)

perdiki margoΗ Μαργώ Περδίκη (Αρχοντάκη) είναι φιλόλογος-καθ.χορού-χορογράφος. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1975. Σπούδασε Βυζαντινή Φιλολογία στο Παν.Αθηνών και Κολωνίας Δ.Γερμανίας , καθώς και χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) και στη Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου (Royal Academy of Dance ).
Εργάστηκε ως φιλόλογος στη ΓΣΑ από το 1983 -2000. Ως καθηγήτρια χορού διδάσκει στη δική της Σχολή που ίδρυσε το 1987 και η οποία από το 2006 έχει αναγνωριστεί ως Επαγγελματικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Χορευτικών Σπουδών (Approved Dance Centre R.A.D & I.S.T.D).
Ως χορογράφος συνεργάστηκε με γνωστούς παρουσιαστές (Ρ. Κορομηλά, Α. Μικρούτσικο, Ελ. Μελέτη κ.α.) σε τηλεοπτικά shows , θέατρα και χορευτικές ομάδες.
Το 2003 επί Δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη ιδρύει το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ- ΓΚΑΖΙ), του οποίου διετέλεσε Καλλιτεχνική Δ/ρια έως το 2010 που σταματάει τη δράση του λόγω της οικονομικής κρίσης. Στα 8 χρόνια του Φεστιβάλ με τη συμβολή των πρεσβειών και τη σταθερή υποστήριξη του GOETHE INSTITUT προσκαλεί καταξιωμένες ομάδες από όλο τον κόσμο, διοργανώνει σεμινάρια, προβολές, ανταλλαγές νέων χορευτών και νεανικών σχημάτων και κατορθώνει να το οδηγήσει σε διεθνή αναγνωρισιμότητα στον καλλιτεχνικό χάρτη με εξαιρετικές κριτικές.
Σήμερα είναι Tutor και εξετάστρια επαγγελματικού επιπέδου των οργανισμών Royal Academy of Dance και Imperial Society of Dance.

Άννα Ραφτοπούλου (76)

raftopoulou annaΓεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1976. Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε το 1980. Στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στον κλάδο Παιδαγωγικών Επιστημών τις οποίες ολοκλήρωσε το 1988 με το πτυχίο M.A. Erziehungswissenschaften.
To 1990 ανέλαβε τη διεύθυνση του προσχολικού κέντρου «Νηπιακή Αγωγή» (www.nipiakiagogi.gr) στη Φιλοθέη το οποίο εξελίσσει διαρκώς με τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και έχει αρθρογραφήσει ως σύμβουλος σε παιδαγωγικά θέματα.
Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Καπετάνη (απόφοιτος 1974) και έχει δύο γιους επίσης απόφοιτους της γερμανικής σχολής (2009 και 2012).

Έμη Βαϊκούση (76)

vaikousi emiΗ Έμη Βαϊκούση είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Πτυχίο Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη Ιστορία (DEA, Paris I-Sorbonne). Μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (1978 – 83). Έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ, την ΕΛΣ και τον ΟΜΜΑ, στην επιμέλεια και συγγραφή κειμένων για μουσικά προγράμματα και με τις Επιστημονικές Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης ως επιμελήτρια κειμένων.
Από το 1997 έχει ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τη μετάφραση (από τη γερμανική) στους εξής τομείς: Ιστορία (Norbert Elias, R. Hampe), Ψυχανάλυση (S. Freud, I. Grubrich-Simitis), Ψυχιατρική (R. Tölle - K. Windgassen), Λογοτεχνία (G. Grass, K. Schmidt, H. Fallada, M. Sperber). Μεταφράσεις της περιλήφθηκαν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (Χανς Φάλλαντα, Ο πότης⋅2014, Μανές Σπέρμπερ, Δάκρυ στον Ωκεανό, τ. Α', "Η καμένη βάτος"⋅ 2015). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της (μ. ά. ΙΑΕΝ, Διεθνές Συνέδριο με θέμα την «Ιστορικότητα της Παιδικής Ηλικίας και της Νεότητας», 1984) και της μεταφραστικής της δραστηριότητας (πανελλήνια συνέδρια της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, 2005, '07, ΄08). Άρθρα, κυρίως σχετικά με το αντικείμενό της, έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο και σε ειδικά περιοδικά («Εκ των Υστέρων», «Σύναψις», «Ηans-Fallada-Gesellschaft – Salatgarten»).

Μαρία Θεοδώρα Σταύρακα (78)

Η Μαρία Θεοδώρα Σταύρακα αποφοίτησε από τη Σχολή το 1978.

Χρήστος Καραμπάτος (81) (1963-2021)

karabatos christosΟ Χρήστος Καραμπάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1981. Σπούδασε Φυσική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ιδρύοντας με συναδέλφους του φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στα βόρεια προάστια, ενώ παράλληλα, ως κάτοχος του Μεγάλου Γλωσσικού Διπλώματος από το Ινστιτούτο Goethe, παρέδιδε και μαθήματα Γερμανικών σε ξενόγλωσσα φροντιστήρια.
Από το 1986 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας υποδημάτων, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του από το 1955. Το 1991 ιδρύει την εταιρεία «ΧΡ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΣ - Γερμανικές Εκδόσεις», που μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 300 τίτλους. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύει σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Hueber, με έδρα το Μόναχο, και την εταιρεία HUEBER HELLAS δημιουργώντας το ισχυρότερο εκδοτικό γκρουπ στον τομέα «Γερμανικά ως ξένη γλώσσα» στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Είναι έως σήμερα (2021) μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εκδοτών Ξενόγλωσσου Βιβλίου με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.
Απεβίωσε ξαφνικά τον Ιούλιο του 2021.

"Έφυγε" ο Χρήστος Καραμπάτος...

Γιάννης Καλιφατίδης (82)

kalifatidisΟ Γιάννης Καλιφατίδης γεννήθηκε  το 1964 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1982. Σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός στη Γερμανία, στο Πολυτεχνείο του Darmstadt. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης τόσο του Εθνικού Μουσείου της Έσσης στους τομείς Μοντέρνας Τέχνης (Πτέρυγα Joseph Beuys), Παλαιοντολογίας και Ορυκτολογίας όσο και του Ιστορικού Μουσείου της πόλης του Darmstadt (Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασικισμός, Γιούγκεντστιλ). Παράλληλα, ασχολήθηκε ενεργά με την ανεξάρτητη ροκ μουσική και τον αγγλόφωνο στίχο.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, παρακολούθησε το γερμανικό τμήμα του ΕΚΕΜΕΛ, απ’ όπου αποφοίτησε το 2005. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων στις εκδόσεις Άγρα. Από το 2005 εργάζεται ως μεταφραστής γερμανόφωνης λογοτεχνίας, μεταξύ άλλων για τις εκδόσεις Άγρα, Σμίλη, Νεφέλη, Scripta, Πατάκη, κ.ά. Επίσης, συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Φεστιβάλ και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Είναι κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Λογοτεχνικής μετάφρασης 2007 για το βιβλίο του W.G. Sebald "Οι ξεριζωμένοι" (εκδ. Άγρα), και κάτοχος του Βραβείου Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ 2010 για το βιβλίο του Georg Heym "Ο κλέφτης: Επτά αφηγήματα" (εκδ. Νεφέλη). Κριτικά κείμενά του για τη γερμανική λογοτεχνία έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και στον Τύπο. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-12 δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση στο γερμανικό τμήμα του ΕΚΕΜΕΛ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 διευθύνει το Τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών, όπου και διδάσκει.

Αντώνης Βόσσος (83)

vossos antonisΟ Αντώνης Βόσσος γεννήθηκε το 1965 στην Αθηνα. Αποφοίτησε απο τη Γερμανική Σχολή το 1983. Αφού φοίτησε στο R.W.T.H Aachen, πήρε το πτυχίο του δασκάλου απο τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Απο το 1990 εργάζεται στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, στο σχολείο που ιδρύθηκε το 1960 απο τους γονεις του, Παναγιώτη και Ιωάννα. Σήμερα έχει τη γενική διεύθυνση της Σχολής, μαζί με την αδελφή του Κατερίνα και την Ιωάννα Βόσσου.

Σταύρος Σάββας (85)

savvas stavrosΟ Σταύρος Σάββας γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1985. Σπούδασε φυσική και απέκτησε διδακτορικό στη διδακτική των θετικών επιστημών. Το 1993 ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του Στέλιο, μαθηματικό, Ed.M., Columbia University τη διεύθυνση του Εκπαιδευτηρίου "Ελληνογερμανική Αγωγή", το οποίο είχε ιδρύσει το 1961, με τον αδελφό της Δημήτριο Παναγέα, η μητέρα τους Σάντη Σάββα, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και Ιταλία. Το μικρό ιδιωτικό αυτό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είχε έδρα στην Κυψέλη, εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα υπερσύγχρονο ελληνογερμανικό σχολείο, αφού στο μεταξύ, το 1969, αποφασίστηκε o προσανατολισμός προς τη γερμανική παιδεία, εισήχθη το μάθημα των γερμανικών σε όλες τις τάξεις και μετονομάστηκε σε «Ελληνογερμανική Αγωγή».

Ben Schmidt (87)

schmidt benΟ Μπεν Σμίτ γεννήθηκε το 1967 και φοίτησε στη Σχολή, αλλά ολοκλήρωσε το σχολείο στο Βερολίνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1980 η οικογένειά του ξεκίνησε το γερμανικό βιβλιοπωλείο "CoLibri", στην Κηφισιά, το οποίο ο ίδιος ανέλαβε στη συνέχεια.

Από την ημέρα που πρωτοδιοργανώθηκε το Oktoberfest στη Σχολή ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της προετοιμασίας, οργάνωσης και συντονισμού του με αποτέλεσμα η διοργάνωση να επιτύχει απόλυτα και να υποδέχεται κάθε χρόνο πολλούς απόφοιτους και μη, μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας γερμανικές λιχουδιές και μπύρα γεμίζοντας ασφυκτικά όλους τους υπαίθριους χώρους του σχολείου.

Φωτεινή Πίπη (88)

pipi foteiniΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1988 και στη συνέχεια σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο School of Foreign Service του πανεπιστημίου Georgetown University, Washington DC, ΗΠΑ (1988-1993) και, αρκετά χρόνια αργότερα (2003-2005), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive ΜΒΑ) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στη διοίκηση μορφωτικού και πολιτιστικού οργανισμού (1995-2000), στις δημόσιες σχέσεις (2000-2005) και στη συμβουλευτική επιχειρήσεων (2005-2007), και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην παροχή γλωσσικών υπηρεσιών, αντικείμενο που ασκούσε παράλληλα και σε όλη την προηγούμενη σταδιοδρομία της. Έτσι, από το 1993 ως και σήμερα επιμελείται κείμενα διαφόρων ειδών και ποικίλου περιεχομένου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και μεταφράζει από και προς τα Αγγλικά (ενίοτε και από τα Γερμανικά). Από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα έχει μεταφράσει, μεταξύ πολλών άλλων, περισσότερα από 25 βιβλία σύγχρονης αγγλόφωνης λογοτεχνίας (τα περισσότερα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα). Πέρα από τη λογοτεχνία, έχει επιμεληθεί ή/και μεταφράσει κείμενα και για περισσότερους από 10 ακόμη τόμους (πολλοί εκ των οποίων δίγλωσσοι) για πολλούς φορείς από διάφορους κλάδους (Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Μουσείο Μπενάκη, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Οικονομικό Φόρουμ Δελφών κ.ά.). Από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα έχει μεταφράσει, μεταξύ πολλών άλλων, βιβλία, θεατρικά έργα και άφθονο ακόμα ψηφιακό και έντυπο περιεχόμενο (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Πινακοθήκη / Παράρτημα Κέρκυρας, Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου / Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Από Μηχανής Θέατρο, κ.ά.).

Ηρώ Τσατσαρώνη (89)

tsatsaroni iroΗ Ηρώ Τσατσαρώνη γεννήθηκε το 1971 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1989. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδικότητα στη μετάφραση (Erasmus στο Αμβούργο και καλοκαιρινά τμήματα στο Humboldt-Universität Berlin). Παράλληλα φοίτησε στο μεταφραστικό τμήμα του Ινστιτούτου Goethe και ασχολήθηκε με τη διόρθωση μετάφρασης και την επιμέλεια εκδόσεων. Μπήκε από νωρίς στο χώρο του βιβλίου και συγκεκριμένα στις εκδόσεις NOTOS που ίδρυσαν το 1976 η αυστριακή μητέρα της Γκερλίντε και ο έλληνας πατέρας της, δημοσιογράφος, Κων/νος Τσατσαρώνης. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια marketing και εξειδικευμένα προγράμματα του Börsenverein des Deutschen Buchhandels για βιβλιοπώλες στη Γερμανία.Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το βιβλιοπωλείο ΝΟΤΟS (www.notosbooks.gr), που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας λίγο πιο πάνω από το Ινστιτούτο Goethe και αποτελεί σημείο συνάντησης και επαφής του ελληνογερμανικού χώρου. Το βιβλιοπωλείο εξειδικεύεται στα βιβλία εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, αλλά και στη γερμανόφωνη λογοτεχνία και φιλοσοφία.

Δημήτρης Γονέος (94)

Ο Δημήτρης Γονέος γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1976 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1994, Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Βανέσσα Μαυροειδή (97)

mavroeidi vanessaΑποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή το 1997. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α καθώς και κάτοχος MBA του Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών - ΑΣΟΕΕ -. Εχει εργασθεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών καθώς και στο Athener Schule. Σήμερα εργάζεται στο σχολείο "Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος". Ο σύνδεσμός της με το σχολείο είναι ουσιαστικός αφού εξειδικεύεται στην προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη ΓΣΑ. Επίσης για 3 συνεχόμενες θητείες διετίας έχει εκλεγεί στο Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής, έχοντας τις θέσεις της Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων και της Αντιπροέδρου, ενώ από το 2014 είναι μέλος της Εξελεγκτικής επιτροπής του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Αγλαΐα Ράχελ-Τσάκωνα (77*)

Η Λία Τσάκωνα γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά το πτυχίο συνέχισε τις σπουδές της στην [ ... ]