Αγνή Ρουσοπούλου (19) (1901-1977)

rousopoulou agni 1Η Αγνή Ρουσοπούλου γεννήθηκε το 1901 στην Αθήνα από εύπορη αστική οικογένεια: ο πατέρας της ίδρυσε την «Εμπορική και Βιομηχανική Ακαδημία», ενώ η μητέρα της, Ελένη Ρουσοπούλου, υπήρξε από τις στενότερες συνεργάτιδες της Καλλιρόης Παρρέν στο Λύκειο Ελληνίδων, αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο των Ελληνίδων και υπεύθυνη για την έκδοση του περιοδικού «Ελληνίς». Έχοντας ανατραφεί σε ένα προοδευτικό αστικό περιβάλλον με ισχυρές φεμινιστικές επιρροές, η Αγνή φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, μία εκ των πέντε φοιτητριών του ακαδημαϊκού έτους 1918. Στη συνέχεια, αφού πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λειψία και στο Ρότσεστερ πάνω στο εργατικό δίκαιο, επέστρεψε στην Αθήνα όπου και ανέπτυξε πολύμορφη δράση στο γυναικείο κίνημα. Ήταν προϊσταμένη του νομικού τμήματος του Συμβουλίου Ελληνίδων και ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών Δικηγόρων». Αρθρογραφούσε στα φεμινιστικά περιοδικά «Ελληνίς» και «Ο Αγώνας της Γυναίκας» για την κοινωνική πολιτική και την εργατική νομοθεσία, ασχολήθηκε με το μεταναστευτικό πρόβλημα, τα ποινικά δικαστήρια ανηλίκων, με ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με ποικίλα άλλα θέματα (όπως με το ζήτημα της νομικής θέσης της γυναίκας στον Αστικό Κώδικα, την προίκα, τις παράνομες υιοθεσίες κλπ.).

Η αδελφή της, Πολυξένη Ρουσοπούλου - Ματέϋ, αναφέρει ότι ενώ και οι δύο αδελφές ήταν σε διαφορετικές τέξεις λόγω της διαφοράς ηλικίας τους κατά ένα χρόνο, τελικά βρέθηκαν δίπλα-δίπλα στο θρανίο, δίότι η μικρή Πολυξένη φοβόταν τον δάσκαλο στην τάξη της και μετακόμισε στην τάξη της αδελφής της.

Περισσότερα...

Παναγιώτης Πικραμμένος (63)

PanagiotisPikrammenosΟ Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι γιος του Όθωνα Πικραμμένου, ιδιοκτήτη της «Εταιρίας Ελληνικού και Ξένου Τύπου» με καταγωγή από την Πάτρα. Αποφοίτησε το 1963 από τη Γ.Σ.Α. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ.
Ακολούθησε καριέρα δικαστικού, διοριζόμενος στις 5 Ιουνίου 1976 εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το 1978 προήχθη σε Πρωτοδίκη, το 1981 σε Πάρεδρο, το 1993 σε Σύμβουλο και το 2007 σε Αντιπρόεδρο, ενώ το 2010 επελέγη για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το Μάιο του 2012.
Ως δικαστικός έχει εκδόσει σημαντικές αποφάσεις. Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη, ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου (2003), στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και στην υπόθεση του γηπέδου της Α.Ε.Κ., απαγορεύοντας την κατασκευή του.
Στις 16 Μαΐου 2012 έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος. Ορκίστηκε Πρωθυπουργός την επομένη και παρέμεινε στην θέση αυτή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.

Περισσότερα...

Ιωάννης Ρόκας (63*)

rokas ioannis(*) αν δεν είχε φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1963.

Ο Γιάννης Ρόκας γεννήθηκε το 1945 και φοίτησε στη Σχολή. Έλαβε το Πτυχίο Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1968 και το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου βάσει της διατριβής "Summenversicherung und Schadensersatz" το 1975. Το 1985 εξελέξη Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1997 Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε νομικά θέματα για την Ιδιωτική Ασφάλιση στην ΕΕ, στην Ελλάδα και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε θέματα δικαίου infrastructure και project finance.
Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1971, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ένωσης Ασφαλιστικού Δικαίου (AIDA), Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας «Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων», μέλος της Eυρωπαϊκής Επιστημονικής Ομάδας που συντάσσει τις «Αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την Ασφαλιστική Σύμβαση», καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ασφαλιστικής Επιστήμης. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών Eνώσεων, όπως η Ελληνική Ένωση Ναυτικού Δικαίου (πρώην Γενικός Γραμματέας) και η Μεσογειακή Ένωση Ναυτικής Διαιτησίας (πρώην Πρόεδρος). Είναι συγγραφέας πολλών μονογραφιών, άρθρων (άνω των 160) και γνωμοδοτήσεων δημοσιευμένων σε νομικά περιοδικά στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα.

Κωνσταντίνος Πολυζωγόπουλος (68)

polizogopoulos konstΟ Κωνσταντίνος Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε το 1950 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1968. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν Γερμανίας.
Έκανε εξειδίκευση στην Πνευματική Ιδιοκτησία (Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ) και στο Αμερικανικό Δίκαιο (Salzburg Seminar) και παρακολούθησε σεμινάρια Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης (WIPO / OMPI). Έχει λάβει υποτροφίες ΙΚΥ, Κληροδότημα Παπαδάκη, DAAD (Γερμ. Ίδρυμα Ακαδ. Ανταλλαγών), Max- Planck-Gesellschaft. Από τον Μάιο του 2013 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Την περίοδο 1992-95 ήταν επίκουρο μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κατά τα έτη 2004-2006 ήταν Διευθυντής του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερα...

Γιάννης Δρόσος (69)

drosos ioannisΟ Ιωάννης Δρόσος γεννήθηκε το 1951 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το 1975 το πτυχίο του και το 1982 το διδακτορικό του στο Συνταγματικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιάμεσα το 1981 πήρε ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, ενώ μεταξύ 1992 και 1993 ήταν Visiting Scholar στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώ από το 1977 είναι δικηγόρος Αθηνών. Το 1983 έγινε λέκτορας και διαδοχικά επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και από το 1997 Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται: "Η νομική θέση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα" (1982), "Ελληνική συνταγματική τάξη και Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις διεθνείς σχέσεις" (1987), "Το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων. Η δυνατότητα μιας νομοθετικής ρύθμισης" (1990), "Δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια ως έννοιες του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου" (1991), "Δοκίμιο ελληνικής συνταγματικής θεωρίας" (1996), "Συνταγματικοί περιορισμοί της ιδιοκτησίας και αποζημίωση" (1997).

Περισσότερα...

Χρήστος Ράμμος (69)

rammos christos 1Ο Χρήστος Ράμμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951.Τελείωσε Γυμνάσιο και Λύκειο στην Γερμανική Σχολή Αθηνών (1969) και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την λήψη του πτυχίου του (1975), ύστερα από την στρατιωτική του θητεία και μετά από ένα σύντομο διάστημα δικηγορίας συμμετείχε στον εισαγωγικό διαγωνισμό για δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1979, στον οποίο και πέτυχε.
Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα Εισηγητού του Συμβουλίου Επικρατείας στις 21.3.1980. Προήχθη σε Πάρεδρο το 1985 και σε Σύμβουλο το 1997. Είναι αυτή τη στιγμή ο αρχαιότερος όλων των Συμβούλων Επικρατείας. Υπηρέτησε στα Γ , Δ και ήδη Ε Τμήμα (το Τμήμα προστασίας του Περιβάλλοντος). Έκανε μετεκπαίδευση την περίοδο 1985-1986 στο Γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας στο Παρίσι.
Υπήρξε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων οι υποθέσεις του "βασικού μετόχου", για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για την κατοχύρωση από το Σύνταγμα των σεξουαλικών μειοψηφιών επ' ευκαιρία τηλεοπτικής εκπομπής, για την δημοσιογραφική ελευθερία στην σύνταξη των δελτίων ειδήσεων, αντικειμενικότητα των ειδήσεων.
Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει μελέτες νομικού περιεχομένου (μεταξύ άλλων για την ελευθερία έκφρασης). Μιλάει γερμανικά (φυσικά), αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και αγαπάει τα ταξίδια.
Στις 22 Οκτωβρίου 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.

Ο Χρήστος Ράμμος νέος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ...

Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών: Χρήστος Ράμμος (Πρόεδρος της ΑΔΑΕ)...

Φίλιππος Σπυρόπουλος (70)

spyropoulos fil

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1952 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970. Το 1974 πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1978 το LL.M. από το L.S.E. του University of London και ένα χρόνο μετά Dr.iur. από το Universität Freiburg i. Br.
Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την περίοδο 1981-1983 υπηρέτησε στο Νομικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αργότερα Γενικός Γραμματέας του στο Υπουργείο Προεδρίας (1989) και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (1990 – 1992). Το 1993 ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος διαφόρων οργανισμών και φορέων. Ασκεί ενεργώς δικηγορία, κυρίως στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και έχει πλούσιο γνωμοδοτικό έργο.

Στις 26.5.2023 ορκίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Σαρμά.

Περισσότερα...

Prof. Dr. jur. Cornelius Prittwitz (73)

prittwitz corneliusΟ Cornelius Prittwitz Γεννήθηκε το 1953 στο Wertheim (Main) και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1973. Σούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Μόναχο, στη Γενεύη και στη Φρανκφούρτη (Μάιν). Πήρε το πτυχίο του το 1979, ακολούθησε η διδακτιρική διατριβή του με θέμα "ο συνκατηγορούμενος στην ποινική υπόθεση" (1983), μεταπτυχιακά (Master) στο Harvard με αντικείμενο τη Δημόσια Διοίκηση (1985) και η δεύτερη κρατική εξέταση το 1987.
Από το 1985 διδάσκει ως Λέκτορας και από το 1988 ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe στη Φρανκφούρτη (Μάιν). Το 1992 ολοκλήρωσε την υφηγεσία του με τίτλο "Ποινικό Δίκαιο και Κίνδυνοι". Το διάστημα 1991-1992 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Münster και μεταξύ 1992-1993 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ, το 1994-1996 διετέλεσε Αντιπρύτανης, και το 1994-1998 Δικαστής στο Εφετείο του Rostock.
Με άδεια από το Πανεπιστήμιο του Ρόστοκ εργάστηκε από τον Οκτώβριο 1998 έως τον Μάρτιο 2000 ως κυβερνητικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Χιλής (Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δικονομίας) και το καλοκαίρι του 2000 μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο Johann Wolfgang Goethe ως Καθηγητής Ποινικού Δικαίου.
Στις 11 Απριλίου 2022 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ.

Αναγόρευση του Cornelius Prittwitz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ...

Χαρούλα Αργυριάδου-Kervegan (76)

argyriadou karvegan caroulaΗ Χαρούλα Αργυριάδου-Κερβεγκαν, αποφοιτος της Γερμανικής το 1976, σπουδασε νομικά στην Αθήνα. Μετέβη για διδακτορική διατριβή στην Frankfurt M. όπου εργαστηκε ως επιστημονική συνεργατης στην Forschungsgruppe für Byzantinistik (DFG) και έπειτα για διάστημα οκτώ ετών ως επιστημονική συνεργάτης στο Max Planck Institut für europäische Rechtsgeschichte.
Ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης. Κατόπιν διετέλεσε βοηθός στην έδρα ρωμαϊκού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Freiburg i.Br. Διετέλεσε προσκεκλημένη επισκέπτρια ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Berkeley και προσκεκλημένη καθηγήτρια στο πανεπιστημιο του Αννοβέρου.
Εγκαταστάθηκε στην Γαλλία κατ ΄αρχήν με υποτροφία του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών. Στην συνέχεια εκλεχθηκε επικουρη καθηγήτρια στην ιστορία δικαίου στο πανεπιστήμιο της Rouen και αργότερα τακτική καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Le Havre. Υποστήριξε την υφηγεσία της στο πανεπιστήμιο Paris1-Sorbonne.
Από το 2010 ειναι τακτική καθηγήτρια ιστοριας του δικαίου στο πανεπιστήμιο Cergy Pontoise. 
Το επιστημονικό της αντικείμενο αφορά την συγκριτική ιστορία της νομικής σκέψης στην Ελλάδα, την Γαλλία και την Γερμανία. Εχει δημοσιεύσεις στα γερμανικά, γαλλικά, ελληνικά αγγλικά και ιταλικά.
Ειναι παντρεμένη με τον Jean François Kervegan, καθηγητή της φιλοσοφίας στην Σορβοννη και έχει δύο γιούς.

Γιάννης Μαρούδης (76)

maroudis giannis 1

Ο Γιάννης Μαρούδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23.10.1958. Είναι γιός του ποινικολόγου Κωνσταντίνου Μαρούδη, γεννηθέντος το 1918, που ήταν και αυτός απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών το 1937 και της Χρυσούλας, θυγατέρας του Νικολάου Αβραάμ, που διετέλεσε Υπουργός Διακιοσύνης και Ναυτιλίας.
Εισήλθε στο εξατάξιο τότε Γυμνάσιο της ΓΣΑ το έτος 1970 και αποφοίτησε το 1976. Λόγω των υψηλών σχολικών επιδόσεών του η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) του χορήγησε υποτροφία για σπουδές στην Γερμανία. Σπόυδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Ludwig-Maximilians-Universität München) από το 1976 έως το 1982.
Σε συνέχεια της εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας του (1983-1985) άσκησε δικηγορία στην Αθήνα επί τέσσερα χρόνια. Μετά από επιτυχή συμμετοχή στον σχετικό διαγωνισμό, το 1989 διορίστηκε πάρεδρος πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Προήχθη σε Πρωτοδίκη το έτος 1991, σε Πρόεδρο Πρωτοδικών το έτος 2004 και σε Εφέτη το έτος 2011.
Ομιλεί άπταιστα γερμανικά και αγγλικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και την αλλοδαπή. Από το 1991 είναι έγγαμος με την Αριστέα Σινανιώτη, απόφοιτη του Αρσακείου Ψυχικού, Διδάκτορα του Ludwig-Maximilians-Universität München, καθηγήτρια του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και δικηγόρο Αθηνών. Έχουν αποκτήσει δύο θυγατέρες, την Κωνσταντίνα - Αικατερίνη, πολιτικό μηχανικό, MSc TU Delft και τη Στεφανία - Χρυσούλα, αριστούχο της Νομικής Αθηνών.

Τόνια Τζαννετάκη (77)

tzannetaki toniaΗ Τόνια (Αντωνία-Ιόλη) Τζαννετάκη αποφοίτησε από την Σχολή το 1977. Σπούδασε Νομικά στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (LLM) και διδακτορική διατριβή (Ph.D) στην Εγκληματολογία (Ποινολογία) στο London School of Economics and Political Sciences το 1992.

Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ποινικών Επιστημών και διδάσκει Σωφρονιστική-Ποινική Καταστολή, Εγκληματολογία, Δίκαιο ανηλίκων, Θεωρία της Ποινής (ΠΜΣ), Από την κλασσική στη διαχειριστική ποινολογία (ΠΜΣ), Penology (Erasmus)

Κωστής Μπακόπουλος (80)

bakopoulos konstantinosΟ Κωνσταντίνος Μπακόπουλος αποφόιτησε από την Σχολή το 1980 (Eλληνικό Απολυτήριο Λυκείου, Deutsches Abitur). Το 1985 πήρε το πτυχίο του από την Νομική Σχολή Αθηνών και το 1990 Διδακτορικό Δίπλωμα στο Εργατικό Δίκαιο από την Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin).
Προσκεκλημένος ερευνητής και συνεργάτης του Ludwig-Maximilians-Universität München, Zentrum für Arbeitsbeziehungen und Arbeitsrecht (ZAAR), από Σεπτέμβριο 2019 έως Απρίλιο 2020. Τομείς έρευνας: α) Δίκαιο προστασίας της θέσης εργασίας β) Ενωσιακό εργατικό δίκαιο
Προσκεκλημένος εισηγητής από το Ομοσπονδιακό Εργατικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesarbeitsgericht) στο 9. Europarechtliches Symposion, Erfurt, Απρίλιος 2018
Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου (wissenschaftlicher Beirat) του γερμανικού νομικού περιοδικού Vierteljahresschrift für das Sozial- und Arbeitsrecht (VSSAR), Verlag Wolters Kluwer
Τακτικό μέλος του Deutscher Arbeitsgerichtsverband
Μέλος Διοικητικού́ Συμβουλίου της European Employment Lawyers Association (www.eela.org) (εκλογή 2010, επανεκλογή 2015)
Ανάληψη εισηγήσεων και προσωπικές προσκλήσεις για συμμετοχή σε Συνέδρια και επιστημονικές Ημερίδες στο εξωτερικό (αναφορά κατωτέρω)
Ειδικός Επιστήμων του Υπουργείου Εργασίας (1991 - 1995): (α) Συμμετοχή σε επιτροπές επεξεργασίας σχεδίων οδηγιών, Βρυξέλλες (β) Εκπρόσωπος της Ελλάδος στις 79η (Ιούνιος 1992), 80η (Ιούνιος 1993) και 81η (Ιούνιος 1994) Διεθνείς Συνδιασκέψεις Εργασίας, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Γενεύη.

Περισσότερα...

Βούλη Λαμπροπούλου (82)

lambropoulou vouliΗ Σταυρούλα Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1982. Σπούδασε για τρία εξάμηνα αρχαία ελληνικά και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Albert Ludwigs Universität στο Freiburg (έως 1984), εν συνεχεία δε μετεγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ruprecht Karls Universität
στη Χαϊδελβέργη, στην οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της.

Μετά την επιστροφή της στην Αθήνα (1989) άσκησε δικηγορία για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Εν συνεχεία, προετοιμάσθηκε για τον εισαγωγικό διαγωνισμό για δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, και, μετά την ματαίωση του εν λόγω συστήματος διαγωνιστικής διαδικασίας και, εν τω μεταξύ, ιδρύσεως της Εθνικής Σχολής Δικαστών στη Θεσσαλονίκη, συμμετέσχε στον εισαγωγικό διαγωνισμό για την Σχολή Δικαστών και, ειδικότερα, για τον κλάδο της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Κατόπιν επιτυχίας και διορισμού (1997) στη Σχολή, πέτυχε στις εξετάσεις αποφοίτησης από την Σχολή Δικαστών, κατατασσόμενη στους εισαχθέντες δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας (1998).

Υπηρέτησε στο βαθμό του Εισηγητού του Συμβουλίου της Επικρατείας έως το έτος 2007. Κατά το εν λόγω έτος προήχθη σε Πάρεδρο, βαθμό στον οποίο υπηρετεί έως και σήμερα.

Εύη Παπαρσενίου (82)

paparseniou eviΗ Παρασκευή Παπαρσενίου γεννήθηκε το 1965 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1982. Το 1988 πήρε Πτυχίο Νομικής Σχολής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το 1990 το Magister legume Europae (MLE) του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου και το 1994 το Διδακτορικό της Δίπλωμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ.

Κώστας Καραγιάννης (89)

karagiannis konstantinosΟ Κώστας Καραγιάννης γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1972. Το 1983 τέλειωσε το Δημοτικό στην Εράσμειο και αποφοίτησε από την Σχολή το 1989.2001 Διδακτορικό Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1993 απέκτησε το Πτυχίο  της Νομικής και το 1995 Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ποινικό δίκαιο και ένα χρόνο μετά το 1996 Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Αστικό δίκαιο. Από το 1995 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και από το 2006 είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ενασχόληση ιδίως με διαιτησίες, γνωμοδοτήσεις και αντιδικίες στον χώρο του αστικού και τραπεζικού δικαίου και του δικαίου της ενέργειας.
Το 2008 εξελέγη Λέκτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2017 Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το συγγραφικό έργο αποτελείται από 3 μονογραφίες, 1 συλλογικό έργο Τραπεζικού Δικαίου, 1 συλλογικό έργο πρακτικών θεμάτων για φοιτητές και 17 άρθρα στο αντικείμενο του αστικού και τραπεζικού δικαίου.
Είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων από το 2002, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τραπεζικού Δικαίου και Δικαίου της Κεφαλαιαγοράς από το 2005, Διαιτητής στον κατάλογο διαιτητών του Οργανισμού Διαιτησίας του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου από της συστάσεως της εν λόγω θεσμικής διαιτησίας και Διαιτητής στον κατάλογο διαιτητών της θεσμικής διαιτησίας της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) από το 2014.

Αντώνης Μεταξάς (90)

metajas mourtzinos antonis 1Ο Αντώνης Μεταξάς (Μουρτζίνοσ) γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1990. Έλαβε το πτυχίο του με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές του, επίσης με "άριστα μετ' επαίνου", στη Νομική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Είναι επίκουρος καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα διακεκριμένα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης HERI – www.energy-regulation.eu
Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος κυβερνήσεων, θεσμικών επενδυτών και μεγάλων βιομηχανιών. Παράλληλα, είναι ιδρυτής-εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Μεταξάς & Συνεργάτες», μιας εκ των πλέον διακεκριμένων δικηγορικών εταιρειών με κυρίαρχη παρουσία στην ελληνική δικηγορική αγορά και διεθνή αναγνώριση στους κύριους τομείς της βασικής της εξειδίκευσης, ήτοι στους τομείς της ενέργειας, του δικαίου επιχειρήσεων και του ευρωπαϊκού δικαίου. Είναι συγγραφέας βιβλίων και πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων σε σχέση με την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη σκοπιά της νομικής επιστήμης, στους τομείς του ευρωπαϊκού δικαίου, των κρατικών ενισχύσεων, και της ενέργειας και ενεργειακής ρύθμισης.
Δείτε την βλιογραφία του στην βιβλιονετ...

Ναταλία Παξινού (95)

paxinou nataliaΗ Ναταλία Παξινού-Νικολοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1995.

Περισσότερα...

Μάρκος Καραβίας (98)

karavias markosΟ Μάρκος Καραβίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1981 και αποφοίτησε από την Σχολή το 1998. Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και είναι ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό δίκαιο.
Σπούδασε Νομικά στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σπουδές από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Κατέχει τίτλους Magister Juris (Distinction) και Master of Philosophy in Law από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δίδαξε ως Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Ουτρέχτης και Άμστερνταμ.
Έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013-2014), καθώς και ως μέλος των Επιτροπών Προσφυγών του Π.Δ. 114/2010 (2011-2012).
Τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου και με τη λήξη της τριετούς θητείας του, ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ.

Το 2014 συμμετείχε στην ομάδα νομικής υποστήριξης της υπόθεσης της Μανωλάδας, η οποία απασχόλησε τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, υπόθεση όπου τελικά δικαιώθηκαν οι πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές

Αντώνης Τζανακόπουλος (98)

tzanakopoulos antonis1Ο Αντώνης Τζανακόπουλος γεννήθηκε το 1981 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1998. Ξεκίνησε να εργάζεται ως Λέκτορας δημόσιου διεθνούς δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Σεπτέμβριο του 2012. Σπούδασε νομικά σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και στην Οξφόρδη ενώ παράλληλα δούλευε ως ερευνητής στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και Νέα Υόρκη και στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ανέλαβε τη θέση Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου εξακολουθεί να υπάγεται ενώ αργότερα πήγε στο University College of London. Έχει επίσης διδάξει σαν επισκέπτης στο King's College London και στο University of Paris (Paris X – Nanterre). Είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις ενώπιον διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Δικαστηρίου, των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, ad hoc και ICSID διαιτητικών δικαστηρίων, καθώς και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλίας. Η έρευνά του δίνει έμφαση στο Δίκαιο Ευθύνης του Κράτους, των Διεθνών Οργανισμών, και στο Δίκαιο των Διεθνών Δικαστηρίων, και αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερα...

Η Ε.Ε.Δ.Δ.Δ.Σ. διοργάνωσε στις 19-21 Δεκεμβρίου 2014 το Ετήσιο Συνέδριό της στην Αθήνα. Όπως κάθε χρόνο, η θεματική του Συνεδρίου συνδέεται με τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Ενόψει της 70ης Επετείου από την ίδρυση των ΗΕ, το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν «Διεθνείς κρίσεις και σύγχρονες εξελίξεις: η θέση και ο ρόλος των ΗΕ». Περισσότερα...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Μάρω Κακριδή (73)

Η Μάρω Κακριδή γεννήθηκε στη Αθήνα το 1955 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1973. Σπούδασε φιλολογία και γλωσσολογία στην Αθήνα, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές γλωσσο [ ... ]