Απόψε αυτοσχεδιάζουμε με τον Στέλιο

Με αφορμή την Λυσιστράτη της Λένας Κιτσοπούλου στην Επίδαυρο και τον Αμύντα της Βίκυς Βολιώτη στο Ηρώδειο μετρήσαμε πόσους ηθοποιούς έβγαλε το σχολείο. Έβγαλε πολλούς, αλλά από που τους έβγαλε; Πως μας ξεφυγε και δεν ψαξαμε το καμαρίνι που γέννησε όλα αυτά τα παιδιά, που κρύβεται αυτό το γεννετικό υλικό, έτσι για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Βεάκη που περπατώντας στους διαδρόμους του Εθνικού μονολογούσε: «εδώ μυρίζει σπέρμα» προαναγγέλοντας την δημιουργία.
Πριν από ...πάρα πολλά χρόνια, το 1981, ένας απόφοιτος του 1966 και καθηγητής στη Σχολή από το 1980 αποφάσισε να ιδρύσει ένα θεατρικό όμιλο εντός των τειχών. Η Aula ήταν το δώρο της Γερμανικής από το 1968 στις νέες εγκαταστάσεις. Τα τελέντα ήταν παντού. Χίλια παιδιά υψηλού επιπέδου κάθε χρόνο διαθέσιμα. Ο Στέλιος Παπαπέτρου αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει!

Περισσότερα...

Ελένη Παπαδάκη (26) (1908-1944)

papadakiΗ Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια. Ήταν εγγονή του καθηγητή Πανεπιστημίου Στυλιανού Κωνσταντινίδη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε σπουδές Φιλολογίας, τις οποίες και συμπλήρωσε με σπουδές φωνητικής, μουσικής και πιάνου, στο "Ελληνικόν Ωδείον" Αθηνών.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 17 ετών στη σκηνή του "θεάτρου Τέχνης" του Σπύρου Μελά το 1925 στη παράσταση "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα" του Λουίτζι Πιραντέλλο. Η πρώτη αυτή παρουσία της χαρακτηρίστηκε από τους τότε κριτικούς ως αποκάλυψη. Τον ίδιο χρόνο εμφανίσθηκε ως Ηρωδιάς στη "Σαλώμη" του Όσκαρ Γουάιλντ και ως Ρίλκε Έϋντεν στο "Ο χρόνος είναι όνειρο" του Ανρί Ρενέ Λενορμάν.
Το 1926 η Ελένη Παπαδάκη έπαιξε στο "Θίασο των Νέων" ως πρωταγωνίστρια πλέον πολλών έργων όπως "Όταν οι γυναίκες αγαπούν" του Μπράκλαιϋ Μπουσόν, "Τζοκόντα" του Γκαμπριέλε Ντ' Αννούντσιο, "Τα ωραιότερα μάτια του κόσμου" του Ζαν Σερμάν, "Αιμέ" του Ζεραλντύ κ.α. και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με την Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Αιμίλιο Βεάκη, Ν. Δεδραμή, Γεώργιο Παππά, Π. Γαβριηλίδη, σε ποικίλα ρεπερτόρια, όπου και διακρίθηκε με πολλές επιτυχίες. Επικεφαλής του ίδιου θιάσου το 1931 έπαιξε στη Κωνσταντινούπολη με ενθουσιώδεις κριτικές.

Περισσότερα...

Δέσπω Διαμαντίδου (34) (1916-2004)

diamantidouH Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1916 σε ένα σπίτι στον Πειραιά με δωρικές κολώνες, αρχιτεκτόνημα του Tσίλλερ. H καταγωγή της ήταν απο την Pωσία, συγγενής των Κουντουριωτών. Δεν φοίτησε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και τελείωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στη Γερμανική Σχολή. Την πρωτοσυναντάμε στο Μαθητολόγιο του 1926 στην Γ' Τάξη αναφερόμενη ως 11χρονη.

«Eγώ δεν πήγα ποτέ σχολείο ελληνικό εννοώ. Ό,τι έμαθα, το έμαθα με ιδιαίτερα μαθήματα. Aλλά μιλώ και γράφω, πιστεύω, ωραία ελληνικά, έχω κάνει και μεταφράσεις. Όσον αφορά τη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση, πήγα κατευθείαν στο Γερμανικό Σχολείο. Ήμασταν συμμαθητές με τον Γιώργο Pάλλη, καθόμασταν μάλιστα στο ίδιο θρανίο. Όταν με βλέπει κάνει μεγάλες χαρές, κι εγώ του λέω. Γιατί χαίρεσαι; Γιατί δεν έχουμε πεθάνει ακόμα;.....»

Περισσότερα...

Ίων Νταϊφάς (42*) (1924-1994)

daifas ion1(*) αν εν είχε φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1942

Ο Ίων Νταϊφάς γεννήθηκε το 1924 στον Βόλο και πήγε στην Σχολή το 1926, όπου τον συναντάμε στο Μαθητολόγιο του Νηπιαγωγείου δίχως να αναφέρεται η ημερομηνία γέννησής του.
Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι (IDHEC) και φιλολογία στη Σορβόνη. Έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κριτικός του κινηματογράφου. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο, στο θέατρο και στην τηλεόραση, ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Ειδικότερα, στον κινηματογράφο ασχολήθηκε με την κωμωδία, στην οποία απέδειξε ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Στη φιλμογραφία του περιλαμβάνονται οι ταινίες Δολάρια και όνειρα (1956), Ο χρυσός και ο Τενεκές (1962), Ο τρίτος δρόμος (1963) και Μια βδομάδα στον Παράδεισο (1964).
Έγραψε στίχους σε τέσσερα τραγούδια που μελοποίησαν ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος, με πιό γνωστό το "Χόρεψαν τ΄ασπρα πουλιά", ερμηνευμένο από την Γιοβάννα. Δείτε τους μελοποιημένους στίχους του...
Νυμφεύθηκε την Λόλα Νταϊφά,η οποία είχε αναλάβει τις Δημόσιες Σχέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 και αργότερα του Star Channel.
Πεθανε στις 3 Ιανουαρίου 1994.

Νίκος Περάκης (62)

perakis psyriΟ Νίκος Περάκης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια, και ένα χρόνο μετά οι γονείς του επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου πήγε σχολείο. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1962 και το διάστημα μέχρι το 1966 σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, ενώ εργάσθηκε σαν σκηνογράφος σε μικρές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μετά την στρατιωτική του θητεία στην ΤΕΔ (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων) το 1966-69 επέστρεψε στην Γερμανία, όπου εργάσθηκε σαν σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σχεδιαστής παραγωγής (production designer) και παράλληλα σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός πρώτα στην Γερμανία και αργότερα στην Ελλάδα, όπου γύριζε τις ταινιες του και όπου αποφάσισε να εγκατασταθεί το 2000.
Στις αρχές της δεακετίας του ‘70 θα ξεκινήσει να κάνει τις πρώτες του ταινίες σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός και μέσα στην δεκαετία αυτή θα σκηνοθετήσει το «Bomber und Paganini» (1976), ενώ θα είναι production designer στην ταινία του Volker Schlöndorff «Die Blechtrommel» (The Tin Drum, 1979).

Στην Ελλάδα θα γίνει ευρύτερα γνωστός την επόμενη δεκαετία με το «Άρπα Colla» (1982), το «Λούφα και Παραλλαγή» (1984), που πραγματεύεται την κωμική πλευρά μιας δύσκολης περιόδου, υπό το καθεστώς δικτατορίας, και το γέλιο ως φυσική αντίδραση στην καταπίεση και τη στέρηση της ελευθερίας, και το BIOS και Πολιτεία (1987).

Στην δεκαετία του ’90 ανάμεσα στα άλλα θα σκηνοθετήσει το «Προστάτης Οικογένειας» (1997), αλλά θα εργαστεί και πάλι με τον Σλαίντορφ ως production designer στο «Homo Faber» (The Voyager,1990). Το 2005 θα σκηνοθετήσει το «Σειρήνες στο Αιγαίο» (2005) (η τρίτη του ταινία στην δεκαετία αυτή), αλλά θα άναλάβει και τηλεοπτικές σειρές για την Βαυαρική τηλεόραση και τη ΝΕΤ σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. www.nikosperakis.gr

Αλέξανδρος Μαμάτης (63)

mamatis alexander1Ο Αλεξάντερ Μαμάτης αποφοίτησε από τη Σχολή το 1963. Πρωταγωνίστησε καθ' ον χρόνο ήταν μαθητής στην ασπρόμαυρη, μεγάλου μήκους ταινία "Eroica" του Μιχάλη Κακογιάννη, που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη και εκτυλίσσεται στην Αίγινα. Η ταινία γυρίστηκε το 1960, εμφανίστηκε το 1961 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και πήρε βραβείο σκηνοθεσίας, διάκριση στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ διεθνώς κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Our Last Spring". Το video είναι διαθέσιμο από την προβολή της ταινίας στην ΕΡΤ. Δύο χρόνια μετά, το 1962 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Τα χέρια" του Ελληνοαμερικανού Τζων Κόντες που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 12th Berlin International Film Festival (22/6-3/7/1962) και τρεις μήνες αργότερα (17-23/9/1962) στην τρίτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως αποκαλείτο ακόμη τότε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

Το χαστούκι του Μιχάλη Κακογιάννη στον Αλέξανδρο Μαμάτη...

Περισσότερα...

Σωτήρης Τσόγκας (69)

tsongas sotΟ Σωτήρης Τσόγκας γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1951 στο Θησείο. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969 και από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1973. Παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρικά Σεμινάρια (σκηνοθεσίας - φωνητικής - λειτουργικής αναπνοής) στο Tübingen.
Ως ηθοποιός ερμήνευσε από το 1972 έως το 1982 βασικούς ρόλους σε δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στις Τραγωδίες : «Αντιγόνη» Σοφοκλέους (Φύλακας) και «Εκάβη» Ευριπίδου (Ταλθύβιος) στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία Θέατρα ανά την Ελλάδα και Κύπρο.
Το 1984 ξεκίνησε ως ιδρυτικό μέλος το Θεάτρο Οδού Ερμού-Πρόβα και την περίοδο 1991-98, στο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου σκηνοθέτησε τα έργα: "Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία" του Ρ. Βιτράκ, "Ό κ. Μπήντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρίς, "Η σπασμένη στάμνα" του Κλάϊστ, "Αντιγόνη" του Ανούϊγ κ.α. Πλήρης κατάλογος της δραστηριότητάς του είναι στην ιστοσελίδα του θεάτρου "Πρόβα". Μεταφράσεις, διηγήματα, ποιήματα και άρθρα του για το Θέατρο και την Ελληνική Γλώσσα έχουν δημοσιευθεί σε Λογοτεχνικά Περιοδικά και κυκλοφορούν σε βιβλία.

Περισσότερα...

Φαίδων Σοφιανός (70)

sofianos fedon2Ο Φαίδων Σοφιανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Φεβρουαρίου 1952 από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970. Αδερφή του είναι η Ήβη Σοφιανού (επίσης απόφοιτος) και γονείς του η Μπριγκίτε Σοφιανού και ο Δήμος Σοφιανός. Όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όλη η οικογένεια ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Είναι ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός και μαζί με την αδερφή του (σκηνοθέτη, παραγωγό και μουσικό) Ήβη Σοφιανού, απόφοιτο της Σχολής το 1973, θεωρούνται δύο από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες παγκοσμίως. Συμμετείχε στις εξής εκπομπές: Χιλιοποδαρούσα (Τιμολέων Αλαλέων), Στούντιο Φούσκοι (Τηλεπαιχνίδι για παιδιά το οποίο παρουσίαζε μαζί με τις αδερφές του Ήβη και Μπριγκίτε και τη Ρένα Καζάκου), Τα παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη (Παιδικό κουκλοθέατρο, στο οποίο έκανε τον Ευγένιο Χρυσοβελόνη), Φρουτοπία (Παιδική σειρά με κούκλες, της οποίας είχε τη διεύθυνση παραγωγής), Ψαροκωστούλα, αγάπη μου (Εκπομπή με κούκλες την οποίας είχε τη διεύθυνση παραγωγής).

Περισσότερα...

Ήβη Σοφιανού (73)

sofianou iviΗ Ήβη Σοφιανού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα και ήρθε στην Αθήνα το 1956. Αποφοίτησε από την Σχολή το 1973 και σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και τηλεόραση στο Λονδίνο. Είναι σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης και μαζί με τον αδερφό της (σκηνοθέτη, παραγωγό και μουσικό) Φαίδωνα Σοφιανό, απόφοιτο της Σχολής το 1970, θεωρούνται δύο από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες παγκοσμίως. Σε δικές της ιδέες βασίστηκαν οι σειρές Οι Μύθοι του Αισώπου, Του Κουτιού τα Παραμύθια, Ψαροκωστούλα, αγάπη μου και Κουκλομέγαλοι και Πολυσπόρια, ενώ το ελληνικό κοινό τούς γνώρισε μέσα από εκπομπές, όπως η Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά, το Μυστικό του Μπρουμ, το Στούντιο Φούσκοι, το Disney club και η Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα.

Περισσότερα...

Ελιάνα Αμπραβανέλ (74)

abravanel elianaΗ Ελιάνα Στεργίου-Αµπραβανέλ είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και µαραθωνοδρόµος. Γεννήθηκε στην Ελλάδα αποφοίτησε από τη Σχολή το 1974 και ζει µεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές στα Οικονοµικά και την Ιστορία στην Ελλάδα και την Αγγλία, επέστρεψε στα θρανία, αποφοιτώντας από το τµήµα κινηµατογραφικών σπουδών του New York College το 2009. Το “Roughcut”, το πρώτο µεγάλου µήκους ντοκιµαντέρ της, έκανε πρεµιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης το 2013, βγαίνοντας στους κινηµατογράφους λίγους µήνες αργότερα. “Ο Τερµατισµός” είναι η δεύτερη µεγάλου µήκους δουλειά της, ένα συναθλητικό ντοκιµαντέρ για δροµείς κάθε ηλικίας που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει µε κάθε επιπλέον χιλιόµετρο, όπως και η ίδια.
2016 Ο Τερµατισµός (ντοκιµαντέρ)
2013 Roughcut (ντοκιµαντέρ)
2010 Ο διακόπτης (µµ µυθοπλασία)
2008 Κέικ (µµ µυθοπλασία)

7.5.2016: «Τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ ως αφετηρία

Romuald Karmakar (82)

KarmakarΟ Romuald Karmakar γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1965 στο Wiesbaden από πατέρα Ινδό και μητέρα Γαλλίδα και φοίτησε από τη Σχολή το διάστημα 1977-1982, όταν ζούσε στην Αθήνα.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1984, αμέσως μετά το σχολείο, γυρίζοντας το ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας με τίτλο «Adelheid und Konrad», που γύρισε στο Μόναχο στο οποίο ήταν εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μια ιδιότητα που κράτησε σε όλα του τα έργα.
Ακολούθησε το 1985 το έργο «Eine Freundschaft in Deutschland» διάρκειας 70 λεπτών και επανήλθε στα ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.
Γνώρισε την διεθνή αναγνώριση με φιλμ του «Der Totmacher» (1995) που προτάθηκε για για το σενάριό του για τον «Χρυσό Λέοντα» του Φεστιβάλ της Βενετίας. Το έργο πραγματεύεται την «ανάκριση» από ένα καθηγητή ψυχολογίας του Fritz Haarmann, που δολοφόνησε 27 παιδιά, αναδεικνύοντας κατά την διάρκεια της ανάκρισης τα κίνητρα και τις μεθόδους του.
Ακολούθησαν το ντοκυμαντέρ «Das Himmler-Projekt» (2000) και η ταινία "Manila" (2000), ενώ κάθε χρόνο παράγει και ένα νεό έργο με πιό γνωστά το ντοκυμαντέρ Hamburger Lektionen (2006) διάρκειας 133 λεπτών. Το 2012 παρουσίασε το ντοκυμαντέρ «Angriff auf die Demokratie - Eine Intervention». www.romuald-karmakar.de