|
|
|
|
|
|
|
|
Με αφορμή την Λυσιστράτη της Λένας Κιτσοπούλου στην Επίδαυρο και τον Αμύντα της Βίκυς Βολιώτη στο Ηρώδειο μετρήσαμε πόσους ηθοποιούς έβγαλε το σχολείο. Έβγαλε πολλούς, αλλά από που τους έβγαλε; Πως μας ξεφυγε και δεν ψαξαμε το καμαρίνι που γέννησε όλα αυτά τα παιδιά, που κρύβεται αυτό το γεννετικό υλικό, έτσι για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Βεάκη που περπατώντας στους διαδρόμους του Εθνικού μονολογούσε: «εδώ μυρίζει σπέρμα» προαναγγέλοντας την δημιουργία. Πριν από ...πάρα πολλά χρόνια, το 1981, ένας απόφοιτος του 1966 και καθηγητής στη Σχολή από το 1980 αποφάσισε να ιδρύσει ένα θεατρικό όμιλο εντός των τειχών. Η Aula ήταν το δώρο της Γερμανικής από το 1968 στις νέες εγκαταστάσεις. Τα τελέντα ήταν παντού. Χίλια παιδιά υψηλού επιπέδου κάθε χρόνο διαθέσιμα. Ο Στέλιος Παπαπέτρου αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει!
Περισσότερα...
-
-
Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια. Ήταν εγγονή του καθηγητή Πανεπιστημίου Στυλιανού Κωνσταντινίδη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε σπουδές Φιλολογίας, τις οποίες και συμπλήρωσε με σπουδές φωνητικής, μουσικής και πιάνου, στο "Ελληνικόν Ωδείον" Αθηνών. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία 17 ετών στη σκηνή του "θεάτρου Τέχνης" του Σπύρου Μελά το 1925 στη παράσταση "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα" του Λουίτζι Πιραντέλλο. Η πρώτη αυτή παρουσία της χαρακτηρίστηκε από τους τότε κριτικούς ως αποκάλυψη. Τον ίδιο χρόνο εμφανίσθηκε ως Ηρωδιάς στη "Σαλώμη" του Όσκαρ Γουάιλντ και ως Ρίλκε Έϋντεν στο "Ο χρόνος είναι όνειρο" του Ανρί Ρενέ Λενορμάν. Το 1926 η Ελένη Παπαδάκη έπαιξε στο "Θίασο των Νέων" ως πρωταγωνίστρια πλέον πολλών έργων όπως "Όταν οι γυναίκες αγαπούν" του Μπράκλαιϋ Μπουσόν, "Τζοκόντα" του Γκαμπριέλε Ντ' Αννούντσιο, "Τα ωραιότερα μάτια του κόσμου" του Ζαν Σερμάν, "Αιμέ" του Ζεραλντύ κ.α. και τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με την Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Αιμίλιο Βεάκη, Ν. Δεδραμή, Γεώργιο Παππά, Π. Γαβριηλίδη, σε ποικίλα ρεπερτόρια, όπου και διακρίθηκε με πολλές επιτυχίες. Επικεφαλής του ίδιου θιάσου το 1931 έπαιξε στη Κωνσταντινούπολη με ενθουσιώδεις κριτικές.
Περισσότερα...
H Δέσπω Διαμαντίδου γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1916 σε ένα σπίτι στον Πειραιά με δωρικές κολώνες, αρχιτεκτόνημα του Tσίλλερ. H καταγωγή της ήταν απο την Pωσία, συγγενής των Κουντουριωτών. Δεν φοίτησε ποτέ σε ελληνικό σχολείο και τελείωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στη Γερμανική Σχολή. Την πρωτοσυναντάμε στο Μαθητολόγιο του 1926 στην Γ' Τάξη αναφερόμενη ως 11χρονη.
«Eγώ δεν πήγα ποτέ σχολείο ελληνικό εννοώ. Ό,τι έμαθα, το έμαθα με ιδιαίτερα μαθήματα. Aλλά μιλώ και γράφω, πιστεύω, ωραία ελληνικά, έχω κάνει και μεταφράσεις. Όσον αφορά τη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση, πήγα κατευθείαν στο Γερμανικό Σχολείο. Ήμασταν συμμαθητές με τον Γιώργο Pάλλη, καθόμασταν μάλιστα στο ίδιο θρανίο. Όταν με βλέπει κάνει μεγάλες χαρές, κι εγώ του λέω. Γιατί χαίρεσαι; Γιατί δεν έχουμε πεθάνει ακόμα;.....»
Περισσότερα...
(*) αν εν είχε φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1940
Ο Ίων Νταϊφάς γεννήθηκε το 1922 στον Βόλο και πήγε στην Σχολή το 1926, όπου τον συναντάμε στο Μαθητολόγιο του Νηπιαγωγείου δίχως να αναφέρεται η ημερομηνία γέννησής του. Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι (IDHEC) και φιλολογία στη Σορβόνη. Έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κριτικός του κινηματογράφου. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο, στο θέατρο και στην τηλεόραση, ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Ειδικότερα, στον κινηματογράφο ασχολήθηκε με την κωμωδία, στην οποία απέδειξε ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Στη φιλμογραφία του περιλαμβάνονται οι ταινίες Δολάρια και όνειρα (1956), Ο χρυσός και ο Τενεκές (1962), Ο τρίτος δρόμος (1963) και Μια βδομάδα στον Παράδεισο (1964). Έγραψε στίχους σε τέσσερα τραγούδια που μελοποίησαν ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Σταύρος Ξαρχάκος, με πιό γνωστό το "Χόρεψαν τ΄ασπρα πουλιά", ερμηνευμένο από την Γιοβάννα. Δείτε τους μελοποιημένους στίχους του... Νυμφεύθηκε την Λόλα Νταϊφά,η οποία είχε αναλάβει τις Δημόσιες Σχέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 και αργότερα του Star Channel. Πεθανε στις 3 Ιανουαρίου 1994.
Ο Νίκος Περάκης γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια, και ένα χρόνο μετά οι γονείς του επέστρεψαν στην Αθήνα, όπου πήγε σχολείο. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1962 και το διάστημα μέχρι το 1966 σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου, ενώ εργάσθηκε σαν σκηνογράφος σε μικρές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Μετά την στρατιωτική του θητεία στην ΤΕΔ (Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων) το 1966-69 επέστρεψε στην Γερμανία, όπου εργάσθηκε σαν σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σχεδιαστής παραγωγής (production designer) και παράλληλα σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός πρώτα στην Γερμανία και αργότερα στην Ελλάδα, όπου γύριζε τις ταινιες του και όπου αποφάσισε να εγκατασταθεί το 2000. Στις αρχές της δεακετίας του ‘70 θα ξεκινήσει να κάνει τις πρώτες του ταινίες σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός και μέσα στην δεκαετία αυτή θα σκηνοθετήσει το «Bomber und Paganini» (1976), ενώ θα είναι production designer στην ταινία του Volker Schlöndorff «Die Blechtrommel» (The Tin Drum, 1979).
Στην Ελλάδα θα γίνει ευρύτερα γνωστός την επόμενη δεκαετία με το «Άρπα Colla» (1982), το «Λούφα και Παραλλαγή» (1984), που πραγματεύεται την κωμική πλευρά μιας δύσκολης περιόδου, υπό το καθεστώς δικτατορίας, και το γέλιο ως φυσική αντίδραση στην καταπίεση και τη στέρηση της ελευθερίας, και το BIOS και Πολιτεία (1987).
Στην δεκαετία του ’90 ανάμεσα στα άλλα θα σκηνοθετήσει το «Προστάτης Οικογένειας» (1997), αλλά θα εργαστεί και πάλι με τον Σλαίντορφ ως production designer στο «Homo Faber» (The Voyager,1990). Το 2005 θα σκηνοθετήσει το «Σειρήνες στο Αιγαίο» (2005) (η τρίτη του ταινία στην δεκαετία αυτή), αλλά θα άναλάβει και τηλεοπτικές σειρές για την Βαυαρική τηλεόραση και τη ΝΕΤ σαν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. www.nikosperakis.gr
Ο Αλεξάντερ Μαμάτης αποφοίτησε από τη Σχολή το 1963. Πρωταγωνίστησε καθ' ον χρόνο ήταν μαθητής στην ασπρόμαυρη, μεγάλου μήκους ταινία "" του Μιχάλη Κακογιάννη, που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη και εκτυλίσσεται στην Αίγινα. Η ταινία γυρίστηκε το 1960, εμφανίστηκε το 1961 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και πήρε βραβείο σκηνοθεσίας, διάκριση στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ διεθνώς κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Our Last Spring". Το video είναι διαθέσιμο από την προβολή της ταινίας στην ΕΡΤ. Δύο χρόνια μετά, το 1962 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Τα χέρια" του Ελληνοαμερικανού Τζων Κόντες που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 12th Berlin International Film Festival (22/6-3/7/1962) και τρεις μήνες αργότερα (17-23/9/1962) στην τρίτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως αποκαλείτο ακόμη τότε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
Το χαστούκι του Μιχάλη Κακογιάννη στον Αλέξανδρο Μαμάτη...
Περισσότερα...
-
-
Ο Σωτήρης Τσόγκας γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1951 στο Θησείο. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969 και από την Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1973. Παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρικά Σεμινάρια (σκηνοθεσίας - φωνητικής - λειτουργικής αναπνοής) στο Tübingen. Ως ηθοποιός ερμήνευσε από το 1972 έως το 1982 βασικούς ρόλους σε δεκάδες έργα του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στις Τραγωδίες : «Αντιγόνη» Σοφοκλέους (Φύλακας) και «Εκάβη» Ευριπίδου (Ταλθύβιος) στο Ηρώδειο και σε άλλα αρχαία Θέατρα ανά την Ελλάδα και Κύπρο. Το 1984 ξεκίνησε ως ιδρυτικό μέλος το Θεάτρο Οδού Ερμού-Πρόβα και την περίοδο 1991-98, στο Δημοτικό Θέατρο Ζωγράφου σκηνοθέτησε τα έργα: "Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία" του Ρ. Βιτράκ, "Ό κ. Μπήντερμαν και οι εμπρηστές" του Μαξ Φρίς, "Η σπασμένη στάμνα" του Κλάϊστ, "Αντιγόνη" του Ανούϊγ κ.α. Πλήρης κατάλογος της δραστηριότητάς του είναι στην ιστοσελίδα του θεάτρου "Πρόβα". Μεταφράσεις, διηγήματα, ποιήματα και άρθρα του για το Θέατρο και την Ελληνική Γλώσσα έχουν δημοσιευθεί σε Λογοτεχνικά Περιοδικά και κυκλοφορούν σε βιβλία.
Περισσότερα...
-
-
Ο Φαίδων Σοφιανός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Φεβρουαρίου 1952 από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970. Αδερφή του είναι η Ήβη Σοφιανού (επίσης απόφοιτος) και γονείς του η Μπριγκίτε Σοφιανού και ο Δήμος Σοφιανός. Όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όλη η οικογένεια ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Είναι ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός και μαζί με την αδερφή του (σκηνοθέτη, παραγωγό και μουσικό) Ήβη Σοφιανού, απόφοιτο της Σχολής το 1973, θεωρούνται δύο από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες παγκοσμίως. Συμμετείχε στις εξής εκπομπές: Χιλιοποδαρούσα (Τιμολέων Αλαλέων), Στούντιο Φούσκοι (Τηλεπαιχνίδι για παιδιά το οποίο παρουσίαζε μαζί με τις αδερφές του Ήβη και Μπριγκίτε και τη Ρένα Καζάκου), Τα παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη (Παιδικό κουκλοθέατρο, στο οποίο έκανε τον Ευγένιο Χρυσοβελόνη), Φρουτοπία (Παιδική σειρά με κούκλες, της οποίας είχε τη διεύθυνση παραγωγής), Ψαροκωστούλα, αγάπη μου (Εκπομπή με κούκλες την οποίας είχε τη διεύθυνση παραγωγής).
Περισσότερα...
Η Ήβη Σοφιανού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα και ήρθε στην Αθήνα το 1956. Αποφοίτησε από την Σχολή το 1973 και σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και τηλεόραση στο Λονδίνο. Είναι σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης και μαζί με τον αδερφό της (σκηνοθέτη, παραγωγό και μουσικό) Φαίδωνα Σοφιανό, απόφοιτο της Σχολής το 1970, θεωρούνται δύο από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες παγκοσμίως. Σε δικές της ιδέες βασίστηκαν οι σειρές Οι Μύθοι του Αισώπου, Του Κουτιού τα Παραμύθια, Ψαροκωστούλα, αγάπη μου και Κουκλομέγαλοι και Πολυσπόρια, ενώ το ελληνικό κοινό τούς γνώρισε μέσα από εκπομπές, όπως η Φρουτοπία του Ευγένιου Τριβιζά, το Μυστικό του Μπρουμ, το Στούντιο Φούσκοι, το Disney club και η Φραπαιδιά με Μαρμελλάδα.
Περισσότερα...
Η Ελιάνα Στεργίου-Αµπραβανέλ είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και µαραθωνοδρόµος. Γεννήθηκε στην Ελλάδα αποφοίτησε από τη Σχολή το 1974 και ζει µεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές στα Οικονοµικά και την Ιστορία στην Ελλάδα και την Αγγλία, επέστρεψε στα θρανία, αποφοιτώντας από το τµήµα κινηµατογραφικών σπουδών του New York College το 2009. Το “Roughcut”, το πρώτο µεγάλου µήκους ντοκιµαντέρ της, έκανε πρεµιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης το 2013, βγαίνοντας στους κινηµατογράφους λίγους µήνες αργότερα. “Ο Τερµατισµός” είναι η δεύτερη µεγάλου µήκους δουλειά της, ένα συναθλητικό ντοκιµαντέρ για δροµείς κάθε ηλικίας που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει µε κάθε επιπλέον χιλιόµετρο, όπως και η ίδια. 2016 Ο Τερµατισµός (ντοκιµαντέρ) 2013 Roughcut (ντοκιµαντέρ) 2010 Ο διακόπτης (µµ µυθοπλασία) 2008 Κέικ (µµ µυθοπλασία)
7.5.2016: «Τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ ως αφετηρία
-
-
Ο Romuald Karmakar γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1965 στο Wiesbaden από πατέρα Ινδό και μητέρα Γαλλίδα και φοίτησε από τη Σχολή το διάστημα 1977-1982, όταν ζούσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1984, αμέσως μετά το σχολείο, γυρίζοντας το ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας με τίτλο «Adelheid und Konrad», που γύρισε στο Μόναχο στο οποίο ήταν εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μια ιδιότητα που κράτησε σε όλα του τα έργα. Ακολούθησε το 1985 το έργο «Eine Freundschaft in Deutschland» διάρκειας 70 λεπτών και επανήλθε στα ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Γνώρισε την διεθνή αναγνώριση με φιλμ του «Der Totmacher» (1995) που προτάθηκε για για το σενάριό του για τον «Χρυσό Λέοντα» του Φεστιβάλ της Βενετίας. Το έργο πραγματεύεται την «ανάκριση» από ένα καθηγητή ψυχολογίας του Fritz Haarmann, που δολοφόνησε 27 παιδιά, αναδεικνύοντας κατά την διάρκεια της ανάκρισης τα κίνητρα και τις μεθόδους του. Ακολούθησαν το ντοκυμαντέρ «Das Himmler-Projekt» (2000) και η ταινία "Manila" (2000), ενώ κάθε χρόνο παράγει και ένα νεό έργο με πιό γνωστά το ντοκυμαντέρ Hamburger Lektionen (2006) διάρκειας 133 λεπτών. Το 2012 παρουσίασε το ντοκυμαντέρ «Angriff auf die Demokratie - Eine Intervention». www.romuald-karmakar.de
Η Αγγελική Δημητρακοπούλου αποφοίτησε από τη Σχολή το 1984.
Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση στη σειρά του Αντέννα "Λάμψη" το 1991. Το 1998 είχε τον ρόλο της νοσοκόμας Φόστερ στην θεατρική παράσταση "Ό,τι πείτε υπουργέ μου" με τον Κώστα Βουτσά και τον Βασίλη Τσιβιλίκα, η οποία προβήθηκε από τον Αντέννα το 1999. Ακολούθησε το 2000 η σειρά "Μικρές Αμαρτίες" στο Star , το 2005 στο Mega "Στο παρά 5" και στο 2006 και 2008 στο Mega στις σειρές "S1ngles 2" και "S1ngles 3" αντίστοιχα.
-
-
Η Alex Gürth – Παυλίδου γεννήθηκε στην Βιέννη και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1984. Από το 1984 έως το 1990 έκανε θεατρικές σπουδές με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο στο «Rose Bruford College of Speech and Drama» και στο «Royal Holloway and Bedford New College». Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο κλόουν Francisco Britto, υποκριτική για τον κινηματογράφο με τον Ανέστη Χαραλάμπη (1 χρόνο), Ασιατικό Θέατρο με τον Tapa Sudan Φωνή με τον Michael McCallion Storytelling με τους Vayu Naidu, Ben Haggarty, Tim Bowley, Abbi Patrix, Απόστολο Δοξιάδη Σκηνοθεσία (3 μήνες) με τον Nikita Milivojevic (Διευθυντή Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας) υποκριτική και αυτοσχεδιασμό με την Ελένη Σκότη (3 χρόνια) Devising με τον David Glass (2 σεμινάρια) Athens Masterclass με τον Bernard Hiller (3 σεμινάρια) London-Rome-Athens Masterclass The Michael Chekhov Technique with the Michael Chekhov Assosiation (in Canada) και πολλά σεμινάρια κίνησης. Στην τηλεόραση έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές σειρές: "Μπελάδες για δυό","Τμήμα Ηθών", "Βαμμένα Κόκκινα Μαλιά", "Πρόβα Νυφικού", "Μάγισες τις Σμύρνης", "Είμαστε στον Αέρα", "Σύνορα Αγάπης", "Νταντά για όλες τις δουλειές" και πολλές άλλες.
Περισσότερα...
Ο Λουκάς Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1967 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1985. Το 1986-87 παρακολούθησε το Τμήμα Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο του Mainz, Γερμανίας, το 1987-88 το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ. και από το 1988 έως το 1995 το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., απ' όπου πήρε και το πτυχίο του και ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα ως ελεύθερος επαγγελματίας μέχρι σήμερα. Μεταξύ 1998 και 2000 παρακολούθησε το Τμήμα Σκηνοθετών, Σχολή Kinorama και αμέσως μετά μεταξύ 2000 και 2004 το Τμήμα Σκηνοθετών, Σχολή Χαντζίκου. Παράλληλα με τα μαθήματα σκηνοθεσίας το διάστημα 1998-200 διετέλεσε Artdirector στην εταιρεία multimedia BONFIRE PRODUCTIONS AEBE Παραγωγή και σενάριο 5 τρίλεπτων ταινιών Animation, ενώ αμέσως μετά, το 2000 συμμετείχε σε παραγωγή ταινίας Multimedia που κέρδισε το ελληνικό βραβείο Moebios και την επίσημη ελληνική συμμετοχή στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό.
Περισσότερα...
Η Κέλλυ ηθοποιός και η Καλλιόπη τραγουδίστρια
Η Καλλιόπη Σαρατσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1987. Ήδη από τα 6 της χρόνια άρχισε να τραγουδάει και να παίζει και αμέσως μετά το σχολείο γράφτηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Ταυτόχρονα σπούδαζε μουσική στο Εθνικό Ωδείο παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα χορού.
Η Κέλλυ ηθοποιός:
Κατά το δεύτερο έτος των σπουδών της επελέγη να παίξει την Τούλα στο "Φιντανάκι" του Παντελή Χορν έχοντας την τύχη να βρεθεί δίπλα σε προσωπικότητες όπως αυτές των Μάνου Χατζηδάκι, Δημήτρη Χορν, Γιάννη Τσαρούχη και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές κριτικές που πήρε της δόθηκε υποτροφία για το Arts Theatre Drama School του Λονδίνου. Εκεί παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων για τον Σαίξπηρ στην R.A.D.A και ένα μονοετές μάθημα στην Arts Educational Schools - The Acting Company. Αμέσως μετά έπαιξε την Νίνα στον "Γλάρο" του Τσέχωφ και την Ισμήνη στην "Αντιγόνη" του Ανούιγ στο Theatre Museum με διθυραμβικά σχόλια όπως: 'ardent, openhearted Nina' στο περιοδικό Time Out και 'the only actor of any flair or promise' στο What's On Magazine.
Περισσότερα...
-
-
Ο Στράτος Σωπύλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου 1970 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1987. Είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας (Γιώργου Κιμούλη) και από το διετές Εργαστήριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού και παρακολούθησε το Σεμινάριο υποκριτικής με τον Ανδρέα Μανωλικάκη (Actors Studio). Έχει φωνή τενόρου και σπούδασε στο Εργαστήριο Φωνητικής Τέχνης με τους Σπύρο Σακκά, Νατάσα Ζούκα, Ταξιάρχη Χάνο και παρακολούθησε το Κινησιολογικό σεμινάριο στη μέθοδο Laban με την Κική Σελιώνη, ενώ έκανε Tai-Chi με τον Γιώργο Παυλίδη. Στον κινηματογράφο έπαιξε το 2005 στην μεγάλου μήκους ταινία "Τσίου" σε σενάριο και σκηνοθεσία Μάριου Παπαδημητράτου, το 2007 στην ταινία "Κι αν φύγω ...θα ξανάρθω" σε σκηνοθεσία Δώρας Μασκλαβάνου, το 2008 στην μικρού μήκους ταινία «Bella» (35mm) της Ελένης Τριανταφυλλοπούλου, που απέσπασε Κρατικό Βραβείο Ποιότητας στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το 2001 στο "Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι" σε σκηνοθεσία Τζον Μάντεν.
Περισσότερα...
Η Βίκυ Βολιώτη γεννήθηκε στη Βόννη το 1970 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1988. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα το 1991 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε αμέσως μετά στο θέατρο και τον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση. Το 1991 συμμετείχε στην ταινία "Ισημερία" του Ν.Κορνήλιου και το 1995 πήρε το Κρατικό Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου από το Υπουργείου Πολιτισμού για την ερμηνεία της στην ταινία "Με μία Κραυγή" την Βασιλικής Ηλιοπούλου. Ακολούθησε το 1995 η επίσης μεγάλου μήκους ταινία "Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming" και έκτοτε πρώτοι ρόλοι σε πολλές ταινίες. Το 2007 έπαιξε το ρόλο της Hildegard στην ταινία του Θοδωρή Αθερίδη "Μιά Μέλισσα τον Αύγουστο". Με τον σύζυγό της Σίμο Σαρκετζή υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι από την Αιθιοπία, που βάφτισαν τον Ιούνιο 2016 με νονούς την Σμαράγδα Καρύδη και τον Θοδωρή Αθερίδη.
Περισσότερα...
-
-
Η Κωνσταντίνα Ψωμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1988. Είναι απόφοιτος του «Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το Θέατρο και την Όπερα» του ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟΥ του Σπύρου Ευαγγελάτου (1992). Δίπλωμα Μονωδίας (2000, τάξη Ρόζας Κοκκάλη-Athanasskovic / βαθμός: Άριστα παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως). Πτυχίο Αρμονίας (2006, βαθμός: Άριστα παμψηφεί). Αριστούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2016). Σπουδές χορού, θεατρολογίας. Σεμινάρια υποκριτικής με τους N. Karpov (1992), Z. Molik (1994), Μ. Βολανάκη (1995). Από το 1992 εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός-τραγουδίστρια και από το 2002 διδάσκει τραγούδι-ορθοφωνία σε ωδεία και δραματικές σχολές. Ως ηθοποιός-τραγουδίστρια έχει συνεργαστεί με πολλούς θεατρικούς οργανισμούς (Αμφιθέατρο, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θεατροκίνηση, Θέατρο Έρευνας, Θέατρο Διαδρομή, ΔηΠεΘε Πάτρας, Το Τρένο στο Ρουφ κ.ά) και σκηνοθέτες (Σ.Ευαγγελάτος, Κ.Τσιάνος, Ι.Σιδέρης, Δ.Ποταμίτης, Θ.Μουμουλίδης, Γ.Μιχαλακόπουλος, Κ.Δαμάτης κ.ά.), σε παραστάσεις, όπως: «Λυσιστράτη», «Τρωάδες», «Ο βιολιστής στη στέγη», «Οι Άθλιοι» του Β.Ουγκώ, «Εκκλησιάζουσες», «Νεφέλες», «Υπ' ατμόν», «Χάρισμα – Η Συμμετρία της Αρμονίας», «Ο Μαγικός Αυλός», «Οι Απάχηδες των Αθηνών» κ.ά. Οι μουσικές παραστάσεις «Υπ' ατμόν» και «Χάρισμα – Η Συμμετρία της Αρμονίας» του θεάτρου «Το τρένο στο Ρουφ» κυκλοφορούν σε cd από την MINOS-EMI.
Περισσότερα...
-
-
Η Ελευθερία Σαπουντζή γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1989. Αποφοίτησε από το Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του "Αμφι-Θεάτρου" του Σπύρου Ευαγγελάτου και από το τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε Υποκριτική στην Hochschule der Kunste του Βερολίνου με υποτροφία του Γερμανικού κράτους. Ως ηθοποιός συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις μεταξύ των οποίων: "Δυσδαιμόνα ή Έργο για ένα μαντήλι", σε σκηνοθεσία Κ. Φοντούκη και "Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο", σε σκηνοθεσία Δ. Καταλειφού, ενώ συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με την Νικαίτη Κοντούρη και τον Δημήτρη Καταλειφό. Το 1993 εξεδόθη η ποιητική της συλλογή "Κλινήρης Δευτέρα" από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Μετέφρασε και σκηνοθέτησε τα έργα "Φωτιά στο πρόσωπο", στο "Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας" και "Ο Θεός είναι D. J." στο "Θέατρο του Νότου". Το 2000 ανέλαβε τη συνδιεύθυνση του "Θεάτρου του Νότου" μαζί με τους Γ. Χουβαρδά και Θ. Μοσχόπουλο. Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αναπάντεχα, μας άφησε σε ηλικία μόλις 29 ετών. Συμμετείχε στην ταινία "My sweet home" (2001, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Τσίτου). Από ένα αφιέρωμα του περιοδικού lifo 13 χρόνια μετά τον θάνατό της αναδημοσιεύουμε δύο ποιήματά της:
Περισσότερα...
-
-
Η Λένα Κιτσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 αποφοίτησε από τη Σχολή το 1989. Στη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων ήταν ήδη εμφανείς οι καλλιτεχνικές της τάσεις, καθώς η Λένα υπήρξε δραστήριο μέλος της σχολικής θεατρικής ομάδας. Μετα την αποφοίτηση της ερμήνευσε διάφορους ρόλους για πάνω από μία δεκαπενταετία στο Θέατρο Τέχνης και στο «Αμόρε», και με αρκετούς κινηματογραφικούς ρόλους στο ενεργητικό της (μεταξύ των οποίων στις «Παρέες» του Γκορίτσα), ενώ το 2008 πρωταγωνίστησε στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στο έργο της «ΑΩ», εμπνευσμένο από το διήγημα του αργεντινού συγγραφέα J. L. Borges με τίτλο «Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ». Το 2006 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Οι νυχτερίδες» για την οποία βραβεύτηκε από το περιοδικό Διαβάζω με το Βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Το 2009 εξέδωσε τη νουβέλα Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α., η οποία παίχτηκε από το Εθνικό Θέατρο ως μονόλογος, σε σκηνοθεσία της ίδιας και το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Μεγάλοι Δρόμοι». Το 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σκηνοθέτησε το έργο «Αθανάσιος Διάκος – Η Επιστροφή» προκαλώντας πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, το 2014 ανέβασε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών «Κοκκινοσκουφίτσα - Το πρώτο αίμα» και το 2015 ανέβασε στο Θέατρο Τέχνης την παράσταση «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα...».
Περισσότερα...
Ο Πάνος Τσαλιγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1989. Σπούδασε οικονομικά, marketing και διοίκηση επιχειρήσεων (ΟΠΑ, University of Bradford) με τα οποία και ασχολήθηκε πριν τον κερδίσει -σε ανύποπτο χρόνο- η τέχνη της υποκριτικής. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Ίασμος. Πρώτη του εμφάνιση επαγγελματικά στο θέατρο το 2011, με το 'Desperados' του Γιώργου Ηλιόπουλου στο θέατρο Αμιράλ. Έκτοτε έχει παίξει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Μιλάει σαν μητρική τα Αγγλικά, και ξέρει Γερμανικά, Γαλλικά.
-
-
Η Ιωάννα Παπαδάκη αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή το 1990 και στη συνέχεια από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν. Πριν στραφεί οριστικά στο θέατρο σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Ε. Χατζίκου, όπου με την πτυχιακή της ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Σχολών στο Μόναχο. Στο πρώτο έτος των σπουδών της επιλέχθηκε από τον Γιώργο Λαζάνη για να συμμετάσχει στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στη συνέχεια συμμετείχε στον Μικρό Πρίγκηπα σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή κι ύστερα από την αποφοίτησή της παρέμεινε στο δυναμικό του Θεάτρου Τέχνης, όπου έπαιξε στον Βόιτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ και στο Μεγάλο και Μικρό του Μπότο Στράους. Συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου στη Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Σε σκηνοθεσία Πέπης Οικονομοπούλου ερμήνευσε έναν από τους τρεις μονολόγους στο γιαπωνέζικο έργο Το κυνηγετικό όπλο του Γιασούσι Ινόουε. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έλαβε μέρος σε κύκλο παρουσιάσεων με υπεύθυνη τη Νικαίτη Κοντούρη σε έργα των Μαριβώ, Σάρα Κέιν, Αλφρέ Ζαρρύ και Ρακίνα σε σκηνοθεσίες Γιάννη Παρασκευόπουλου, Έκτορα Λυγίζου και Νίκου Σακαλίδη. Σκηνοθέτησε τον πλατωνικό διάλογο Ίων για το Φεστιβάλ των Αισχυλείων, την Κασσάνδρα της Κρίστα Βολφ στην γερμανική γλώσσα και συμμετείχε με ταινία μικρού μήκους σε δική της σκηνοθεσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/κών Σχολών στο Μόναχο. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Ποιήματα συν 1 και Τα δώρα της αγρύπνιας που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Αστάρτη και το "Encore Γυναίκες της Οδύσσειας από τις Εκδόσεις Μελάνι.
Λαβύρινθος (από την ενότητα "Εκδόσεις / Ιστορίες")
Η Νάνα Παπαδάκη στην ΕΡΤ...
wikipedia...
-
-
Ο Παναγιώτης Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1990. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Βερολίνα με ειδικότητα στο ραδιόφωνο. Από το 1994 έως το 1998 σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετείχε σε ταινίες μικρού μήκους του Στέλιου Ναζίρη, Θωμά Κιάου και Γιώργου Σταμπουλόπουλου. Στο θέατρο έχει παίξει: "Ο Χρυσαϊτός Άττις και η Βασιλοπούλα Ροδογάλη" (Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος. Θέατρο Νέου Κόσμου - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι" (Σκηνοθεσία: Γιάννης Κοντραφούρης. Ομάδα Υψηλού Κινδύνου), "Ρεμπέτικο" (Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου), "Όνειρο Θερινής Νυκτός" (Σκηνοθεσία: Μαρία Κουκιάδη. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου), "Οδύσσεια" (Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη. Εθνικό Θέατρο), "Φαύστα" του Μποστ (Σκηνοθεσία: Ν. Χατζηπαππάς. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου), "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" (Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου), "Θεόφιλος" (Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος. Υπουργείο Αιγαίου - Στέγη "Θεοφιλου"), "Η πεντάμορφη και το τέρας" (Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας), "2 Θεοί" (Σκηνοθεσία: Ηλίας Φραγκάκης. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου), "Το σκλαβι" (Σκηνοθεσία: Μιχ. Παπαμιχάλης. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου), "Δον Κιχώτης" (Σκηνοθεσία: Δημ. Παπασταμάτης. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου). Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις Θεάτρου του Δρόμου και έχει κάνει μαθήματα στην Ερασιτεχνική Ομάδα σε 30 άτομα. Το 2007 σκηνοθέτησε και έγραψε ένα παιδικό λαϊκό παραμύθι των Δωδεκανήσων για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου.
Περισσότερα...
-
-
Ο Βασίλης Κουκαλάνι γεννήθηκε στην Κολωνία το 1969 από πατέρα Ιρανό και μητέρα Ελληνίδα. Το 1980 ήρθε στην Αθήνα από την Τεχεράνη, φοιτώντας στο Γερμανικό Τμήμα της Γ.Σ.Α., από την οποία αποφοίτησε το 1990. Υπήρξε ενεργό μέλος της μαθητικής θεατρικής ομάδας του Στέλιου Παπαπέτρου από το 1984. Σπούδασε Θέατρο στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη στο American Academy of Dramatic Arts, από όπου αποφοίτησε το 1995. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις στη Ν. Υόρκη και στη Γερμανία. Από το 2002 εργάζεται ως ηθοποιός στην Αθήνα. Ο Βασίλης Κουκαλάνι είναι επίσης μέλος της ομάδας της πρώην Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου του Στάθη Λιβαθινού, με την οποία ανεβάζει το έργο του Ιρλανδού John Millington Synge «Ένας ήρωας το καμάρι της Δύσης» στο θέατρο «Μεταξουργείο» της Άννας Βαγενά και αργότερα το αριστουργηματικά θεατροποιημένο το «Όταν έρχεται ο ξένος» του Γιάννη Ρίτσου σε άψογα περσικά και σε επίσης άψογα γερμανικά. Ακολούθησαν το 2011 το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή και το 2012 «Μια Γιορτή στου Νουριάν», που διασκεύασε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο Πορεία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κινηματογραφική συνάντηση που είχε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στην «Άλλη Θάλασσα». wikipedia
-
-
Η Ευσταθία Ρευματά αποφοίτησε από τη Σχολή το 1991 και είναι κόρη του ηθοποιού Μάκη Ρευματά. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστημιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο της το 1998. Το 1999 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 2012 αποφοίτησε από το Θεατρικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφράστρια. Έχει συμμετάσχει από το 2000 ως ηθοποιός σε πάνω από 20 θεατρικές παραγωγές (Εθνικό Θέατρο, Σύγχρονο θέατρο, Θέατρο Χώρα, Ελληνική Θεαμάτων, Θέατρο Καισαριανής, Θέατρο Κάππα, Θέατρο Μέλι, ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Β. Αιγαίου, Φεστιβάλ Αθηνών) μεταξύ άλλων σε έργα των (Μ. Τζόνσον, Ρ. Τομά, Φ. Ντοστογιεφσκι, Γ. Μπύχνερ, Π. Σάφφερ) αλλά και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων (Ευριπίδης, Μέντης, Μπακόλας, Σακελλάριος, Μάτεσις), έχει συμμετάσχει σε σήριαλ στην τηλεόραση MEGA: Για μια θέση στον ήλιο, Απαγορευμένη αγάπη, Η ζωή της άλλης, ANT1: Καλημέρα ζωή, ET1: Ανίσχυρα ψεύδη, ALPHA: Αν μ’ αγαπάς, Κόκκινος κύκλος και σε τρεις ταινίες στον κινηματογράφο (Φαφούτης, Κροντηράς).
Περισσότερα...
-
-
Η Φωτεινή Μπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Υπήρξε μαθήτρια της Μαρίας Κορομάντζου και της Βαρβάρας Γκαβάκου στο κλασικό τραγούδι, της Κατερίνας Κτώνα και της Κατερίνας Βουρνάζου στο πιάνο, του Σπύρου Καλφόπουλου στο μπουζούκι, της Μαίρης Τσούτη και του Νίκου Δραγώνα στο σύγχρονο χορό. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της μαθητικής θεατρικής ομάδας της Γ.Σ.Α υπό την καθοδήγηση του Στέλιου Παπαπέτρου, αρχικά ως μαθήτρια και στη συνέχεια ως συνεργάτις στη χορογραφία και τη σκηνοθεσία. Από το 2007 έως το 2011 ανέλαβε τη διδασκαλία στη θεατρική ομάδα ενηλίκων "Studio θεάτρου της Γ.Σ.Α.". Ως ηθοποιός, μουσικός ή χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Ελληνική Θεαμάτων, η Εταιρεία Θεάτρου Διπλούς Έρως κ.α., με σκηνοθέτες τους: Κώστα Τσιάνο, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Χρίστο Λύγκα, Μαίρη Τσούτη κ.α. Έχει πάρει επίσης μέρος σε πολλές ρεμπέτικες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2008 αρχίζει η συνεργασία της με το συγγραφέα και μεταφραστή Δημήτρη Αλεξάκη και οι πρώτες της σκηνοθεσίες. Το πρώτο τους έργο ("Το Κόκκινο Δάσος", σε κείμενο του Δ. Αλεξάκη και σκηνοθεσία της ίδιας) ανεβαίνει το 2009 στην Aula της Γ.Σ.Α.. Μια δεύτερη εκδοχή του ("Παραμύθι της κίτρινης χώρας") παρουσιάζεται την άνοιξη του 2010 στο θεσμό "Αναγνώσεις" του Εθνικού Θεάτρου. Το 2011 ανεβάζουν το θεατρικό μονόλογο "Το Δωμάτιο της Έλσας", στη γκαλερί του Six Dogs.
Περισσότερα...
-
-
Ο Μάριος Ιορδάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1993. Σπούδασε μουσική (πιάνο), καθώς και ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς στη Γερμανία, όπου έζησε και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι..." για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η παράσταση, της οποίας υπογράφει και τη διασκευή των κειμένων, έχει ανέβει σε Διεθνή Φεστιβάλ της Ελλάδας, ενώ παρουσιάστηκε και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Βερολίνο και η Ζυρίχη. Έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, το "Gone with the sea" (επίσημη συμμετοχή στο Hollywood International Cinerockom Film Festival, London Greek Film Festival) και "Το μυστικό του Θησέα", που προλογίζεται και επιλογίζεται με λόγια της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη και που κέρδισε το Α' Βραβείο Φωτογραφίας στο London Greek Film Festival. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στην παράσταση "Σαλόνικα" δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη (Εθνικό Θέατρο). Στην πορεία συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Μίνωας Βολανάκης, ο Θανάσης Βέγγος, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Γιώργος Φούντας, ο Χάρης Ρώμας κ.ά., ενώ συνέθεσε μουσική για την παράσταση "Νίτσε" (Μέγαρο Μουσικής). Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί σε γνωστές παραγωγές όπως "Μεγάλος Θυμός" (Κ. Κουτσομύτης), "Ο Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων" (Μισέλ Φαβάρ), "Για την Καρδιά ενός Αγγέλου", "Εξαφάνιση", "Χωρίς όρια" (Στράτος Μαρκίδης) κ.ά.
Μάριος Ιορδάνου: Ένιωθα ότι πεθαίνω, έχω χάσει 27 κιλά...
wikipedia
Ο Δημήτρης Δημόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή το 1994 και ξεκίνησε στην κωμωδία ως σταντ-απ κωμικός το 1996 ως μέλος της ομάδας «Νύχτες Κωμωδίας». Από το 2009 έγραψε και παρουσίασε δύο σόλο παραστάσεις («Αντί διδακτορικού» και «Υπερπαραγωγή») καθώς και συμμετείχε σε ομαδικές παραστάσεις σταντ-απ σε όλη την Ελλάδα. Ως ηθοποιός και τραγουδιστής έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, την εταιρεία μουσικού θεάτρου Οι Όπερες των Ζητιάνων, στο ελεύθερο θέατρο και τη μεταγλώττιση. Πέραν του σταντ-απ, έχει γράψει το λιμπρέτο για τις όπερες «ΑirRossini» και «Yasou Aida!» για το οποίο βραβεύτηκε με το Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2012 Δραματουργίας Ελληνικού Έργου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Έγραψε και σκηνοθέτησε το μιούζικαλ «Δε Λουκ» και τα μουσικοθεατρικά δρώμενα «Νυχτερινά Τραγούδια» και «Das Schubert Diploma».
Περισσότερα...
Ο Μάρτιν Αντρέ γεννήθηκε στο Βερολίνο, όπου τελέιωσε το γυμνάσιο το 1989 (Werner von Siemens Oberschule). Την ίδια χρονιά ήρθε στη Σχολή, όπου μέχρι το 1993 παρακολούθησε το γερμανικό τμήμα, ενώ τη χρονιά 1993-94 ολοκλήρωσε στη Σχολή ένα κύκλο εκπαίδευσης στους τομείς οικονομίας και διοίκησης (Abschluss Fachabitur). To 1994-95 έκανε πρακτική ως βοηθός σκηνοθέτη στο "Αμφ-Θέατρο" και στην εταιρεία Multi Icon Broadcast, ενώ την περίοδο 1995-99 σπούδασε διαδοχικά: παραγωγή στο Surrey Institute of Art & Design, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και επικοινωνία στο Campus Arts & Sciences College στην Αθήνα. Το 2000 παρακολούθησε το σεμινάριο ειδίκευσης σκηνοθεσίας του Freddy Francis (BSC) στο Surrey Institute of Art & Design. Το 2004-05 παρακαούθησε μαθήματα Ηλεκτονικής Μουσικής στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας".
Ο Κώστας Σόμμερ γεννήθηκε στις 17 Μαίου 1975 στην Γερμανία, όπου και πέρασε τα περισσότερα από τα παιδικά του χρόνια, ενώ αργότερα μετακόμισε στην Ελλάδα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1994. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να δουλεύει στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο χρησιμοποιώντας το πατρικό όνομα της μητέρας του που είναι γερμανίδα.
Του αρέσουν τα extreme sports, η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, το τζετ σκι, τα γρήγορα σκάφη, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Άλλα χόμπι του είναι το kickboxing, η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις, ο στίβος και τα πυροβόλα όπλα.
www.kostasommer.com
wikipedia
-
-
Η Θάλεια Ματίκα γεννήθηκε Αθήνα, στις 4 Ιουλίου 1978 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1996. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και αμέσως μετά φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. To 2000 έπαιξε σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές όπως «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» στην ΕΤ1, «Τι ψυχή θα παραδώσεις... μωρή;» και «Αέρινες Σιωπές» στο Mega, αλλά ευρύτερα γνωστή έγινε την περίοδο 2003-04 με τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Κλείσε τα Μάτια» (Mega) αλλά και στην επόμενη σεζόν στη σειρα του Μανούσου Μανουσάκη «Μη Μου Λες Αντίο» (ANT1). Ακολούθησαν «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» (Alpha) και «Επτά Θανάσιμες Πεθερές» (Mega), «Εντιμότατοι κερατάδες» (Alpha), «Big Bang» (Mega) κ.α. Στο θέατρο και στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 2002 και μάλιστα την χρονιά εκείνη με τη συμμετοχή της στην ταινία μικρού μήκους «Μικρός Ινδιάνος» του Σταύρου Στάγκου κέρδισε το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Δράμας.Από τότε εμφανίζεται κάθε χρόνο και στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως «Ηθικόν Ακμαιότατον» του Σταμάτη Τσαρούχα (2006), «Ο Ηλίας του 16ου» του Νίκου Ζαπατίνα (2008), αλλά και στο θέατρο σε παραστάσεις όπως τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (2005), «Πολύ Κακό για το Τίποτα» του Σαίξπηρ (2006-07), ενώ την περιοδο 2010-11 πρωταγωνίστησε στο εργο «Επικινδυνες Σχεσεις», βασισμενο στο μυθιστορημα του Λακλό.
Περισσότερα...
-
-
Ο Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 2000. Το 2005 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ και την επόμενη χρονιά ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ παράλληλα ξεκίνησε σπουδές στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Εμπρός Θεατροεργαστήριον" (2006-10). Από το 2008 έως το 2010 παρακολούθησε Μαθήματα Αγωγής του Λόγου και Αρχαίου Δράματος (πλήρη σκευή) με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Ζημιανίτη. Την περίοδο 2006-07 έπαιξε με την Θεατρική Ομάδα του ΕΜΠ στο έργο "Ο Ιάκωβος και ο Αφέντης του", ένας φόρος τιμής στον Ντενί Ντιντερό σε τρεις πράξεις, το 2008 "Στη Μοναξιά των Κάμπων με Βαμβάκι" του Bernard-Marie Koltès σε σκηνοθεσία Γιάννη Ζημιανίτη, το 2012 "Σινιόρε Μακιαβέλλι... Γελάστε!" σε σκηνοθεσία του ιδίου στο Θέατρο Αλκμήνη και το 2014 "Αυτός που Γύρευα Είμαι!" σε σκηνοθεσία πάλι δική του στο Θέατρο Βικτώρια. Το 2010 εμφανίστηκε στην μεγάλου μήκους ταινία "Τρίτη" του σκηνοθέτη Νίκου Κορνήλιου και το 2012 στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Καναδικής παραγωγής για την τηλεόραση: "Murder in Paradise: Charmed to Death". Την περίοδο 2013-14 έκανε την μετάφραση και το σχολιασμό των δραμάτων του Ίψεν: "Αγριόπαπια", "Ένας εχθρός του λαού", "Αρχιμάστορας Σόλνες", "Μικρός Έγιολφ", "Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν", "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί", "Πέερ Γκυντ" για τις Εκδόσεις Gutenberg, ενώ το 2005 την μετάφραση και τον σχολιασμό του θεατρικού έργου του Bertolt Brecht "Ο Βίος του Γαλιλαίου".
Εργογραφία...
Η Μαντώ Γιαννίκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (DSA), της Δραματικής Σχολής «Μοντέρνοι Καιροί» και του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2009 δραστηριοποιείται ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη και έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Νίκο Μπουσδούκο, τον Μάξιμο Μουμούρη, τον Δημήτρη Ξανθόπουλο, τη Λένα Φιλίπποβα, τον Άρη Ρέτσο, τον Άρη Μπινιάρη και τη MotusTerrae - Κέντρο για τις Τέχνες στο Δημόσιο Χώρο. Επίσης, από το 2012 συνεργάζεται ως χορεύτρια με τη Λίλα Ζαφειροπούλου.
Το 2015 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ομάδα GrasshopperYouth. Έκτοτε εργάζεται ως συντονίστρια και εμψυχώτρια θεατρικών εργαστηρίων για εφήβους και ως βοηθός σκηνοθέτη σε σχολεία, με παραστάσεις που παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Εφηβικού θεάτρου που διοργάνωσε η ghy στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Έχει μεταφράσει το φιλοσοφικό δοκίμιο του Μιχαήλ Λίφσιτς «Η Φιλοσοφία της Τέχνης του Καρλ Μαρξ», το οποίο είναι υπό έκδοση από τις εκδόσεις Τόπος.
Η Κατερίνα Μαούτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986, αποφοίτησε από τη Σχολή το 2004. Είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2010) και του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Aθηνών (2012). 'Εχει συνεργαστεί με τους : Γ. Μπέζο, Γ.Κιμουλη, Κ.Αρβανιτακη, Δ.Κονδυλακη, Β.Μαυρογεωργιου, Θ. Μοσχόπουλο, Ε.Πεγκα, Β. Καλαμπάκα, Κ. Ρήγο, Μ. Φριτζήλα, Π. Δεντάκη, Β. Θεωδορόπουλο, Μπ. Γαλιατσάτο, Θ. Γλυνάτση, Λ. Χριστοδούλου κ.α. Από το 2010 ως το 2016 υπήρξε μέλος της κινητής ομάδας Παιδικού Θεάτρου του Θεάτρου του Ν. Κόσμου. Παίζει ακορντεόν και τραγουδάει με πάθος.
Περισσότερα...
-
-
Η Ανθή (Ανθούσα) Φουντά γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 2008. Μέχρι το 2013 παρακολούθησε το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2016 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή "Δήλος"- Δήμητρα Χατούπη. Το 2009 παρακολούθησε το Επιμορφωτικό Προγραμμα ΓΣΑ (Το κόκκινο δάσος, Δ.Αλεξάκης, Φ. Μπάνου) και το 2010 έγραψε το θεατρικό έργο "Γάλα και Μανταλάκια" για την ΓΣΑ, ενώ ήδη από το 2004 συμμετείχε στην θεατρική ομάδα της Σχολής, όπου επί δύο χρόνια συσκηνοθετούσε τα έργα. Το 2010 συμμετείχε στο "Το παραμύθι της κίτρινης χώρας" (Δ. Αλεξάκης, Φ. Μπάνου) σε Αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου και την επόμενη χρονιά στο έργο "Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου" με την Θεατρική Ομάδα ΕΜΠ. Το 2012 έπαιξε στο έργο Guantanamo (Frank Smith, σκ. Φ. Μπάνου) στα πλαίσια του "L' Europe des Theatres" στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Το 2014 συνέγραψε μαζί με το Γιώργο Δασκαλάκη και τον Κωνσταντίνο Αναγνώστου το σενάριο της ταινίας μικρού μήκους "The end of the road" και δημοσίευσε μικρές ιστορίες στο διαδικτυακό περιοδικό Kaboomzine. Επίσης πήρε μέρος στην παράσταση Μαουτχάουζεν του Θ. Μουμουλίδη στο Θεατρο Badminton. Το 2015 συμμετείχε στην παράσταση "Λαβύρινθος" (Σ. Κόττας, Ζ. Κολλάτου) στο ΒΙΟS. Τα τελευταία 5 χρόνια οργανώνει το θεατρικό παιχνίδι στην παιδική κατασκήνωση "ΛΕΛΟΥΔΑ".
|
|
|
|
 |
|
|
|
Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα
Με την υποστήριξη:
|