Απόστολος Πίτσος (36)

PitsosΟ Απόστολος Πίτσος γεννήθηκε στις 29.6.1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή, που τότε ήταν στην γωνία των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού. Συμμαθητής του στην Γ' τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27. Ήδη από το 1865 ο θείος του είχε ιδρύσει μία μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα με ένα μαγαζί  στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους. Λίγο αργότερα ανέλαβε και ο πατέρας του και μαζί κατασκεύαζαν μικρές οικιακές συσκευές ανάμεσα σε άλλα μικρά μεταλλικά κλουβιά αλλά και μικρά ψυγειάκια νερού με ένα μικρό βρυσάκι που συνήθιζαν τότε οι νοικοκυρές να κρεμούν στον τοίχο. Τα μαθητικά εκείνα χρόνια κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η μικρή αυτή οικογενειακή βιοτεχνία, μετακόμισε στην οδό Έσλιν στους Αμπελοκήπους, που ήταν τότε στα όρια του κέντρου της πόλης, αλλά ένα ατύχημα του πατέρα του, που επηρέασε την όρασή του, υποχρέωσε το νεαρό Απόστολο που ήξερε γερμανικά να τον συνοδεύσει στη Γερμανία και κατόπιν να αναλάβει την ίδια την μικρή αυτή επιχείρηση. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Aue, όπου και σπούδασε μηχανολόγος. Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη, παίζοντας τέλεια πλέον το κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν (το μοναδικό που συνέθεσε για βιολί ο συνθέτης). Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 1959 όταν η επιχείρηση είχε πλέον μετακομίσει στου Ρέντη άρχισε να κατασκευάζει ψυγεία και θερμάστρες πετρελαίου, το 1968 ασπρόμαυρες τηλεοράσεις και το 1977 όταν κίνησε το ενδιαφέρον των διεθνών μεγάλων οίκων και δη των γερμανικών κυρίως λόγω του υψηλής ποιότητας κατασκευής τους εξαγοράστηκε από την BOSCH - SIEMENS HAUSGERȀTE GmbH.

Αλέξανδρος Μακρής (42) (1925-2020)

makris alexandrosΟ Αλέξανδρος Α. Μακρής είναι διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π. Τις γυμνασιακές του σπουδές τις περάτωσε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Τζελάτη και έχουν δύο παιδιά, τον Άρη και τον Δημήτρη.
Διετέλεσε τεχνικός διευθυντής, είναι μέλος του Δ.Σ και για ένα χρονικό διάστημα βοηθός γενικού διευθυντή μιας αξιόλογης και πρωτοπόρας ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, που παράγει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Σ' αυτήν είχε την καλή τύχη να αφιερώσει τα 42 χρόνια της επαγγελματικής του ζωής. Ξεκίνησε από το τμήμα Μελετών - Ερευνών - Ανάπτυξης που σύστησε ο ίδιος με την πρόσληψή του. Ασχολήθηκε κυρίως με μελέτες επεκτάσεων και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, εφάρμοσε καινοτόμες μεθόδους παραγωγής και συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μεταξύ άλλων και με επισκέψεις σε εξέχουσες ευρωπαϊκές βιομηχανικές μονάδες.
Μετά τη συνταξιοδότησή του αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο (επιστολές αναγνωστών) σε θέματα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Επίσης, κυκλοφορεί το βιβλίο του με τίτλο: "Ελληνική Οικονομία, η Κρίση, τα Αίτια, η Αποτροπή νέας Χρεοκοπίας", από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Στην σπάνια φωτογραφία της τάξης του, που μας εμπιστεύτηκε η συμμαθήτριά του Δήμητρα Μάτου, φαίνεται ο Αλέξανδρος όρθιος στην πίσω σειρά στην άκρη αριστερά.
Η οικογένειά του κατάγεται από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στον ισθμό που συνδέει την χερσόνησο της Κυζίκου με την υπόλοιπη Μικρά Ασία, σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη. Πρόσφατα μάλιστα, το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΥΖΙΚΟΣ ένας τόμος με τίτλο "Αρτάκη, Σύντομη ιστορία" βασισμένος στο έργο του Κωνσταντίνου Μακρή (1850-1920), παππού του Αλέξανδρου. Στην παρουσίαση του έργου αυτού μίλησε και ο Αλέξανδρος Μακρής. Δείτε το video, όπου η ομιλία του Αλέξανδρου Μακρή ξεκινά στο 59:30... 

Έφυγε από την ζωή στις 13 Αυγούστου 2020 σε ηλικία 95 ετών.
Δείτε το κείμενο της είδησης, όπως το έστειλε ο ανηψιός του Κωστής Παπαϊωάννου...

Κωνσταντίνος Παπαναστασίου (39*) (1921-2001)

papanastasiou kostasΟ Κωνσταντίνος Δ.Παπαναστασίου γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1921 στη Αθήνα. Το πατρικό του σπίτι το Κολωνάκι βρισκόταν εκείνα τα χρόνια κοντά στην Γερμανική Σχολή της οδού Αραχώβης, το Dörpfeld Gymnasium, όπου πήγε αρχικά στο Νηπιαγωγείο και αργότερα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Επειδή όμως ήθελε να σπουδάσει νομικά έπρεπε να αφήσει την Γερμανική Σχολή και να μετακομίσει στην Σχολή Μακρή, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και πήρε το απολυτήριό του.
Το 1941 ξεκίνησε Νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι το 1943, όταν η Αθήνα ήταν σε καθεστώς Κατοχής από τα γερμανικά στρατεύματα. Έχοντας πάρει μέρος στην Αντίσταση συνελήφθη από την Στρατιωτική Αστυνομία και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έμεινε ένα χρόνο στην απομόνωση στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως του Χαϊδαρίου, κατάφερε όμως να επιζήσει.
Με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων το 1944 πήγε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Στο μεταξύ είχε ξεσπάσει ο Εμφύλιος, όπου πολέμησε ως αξιωματικός. 
Κατά την διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ανέλαβε διοικητικές θέσεις σε γερμανικές και ελληνικές επιχειρήσεις όπως την Πειραϊκή Πατραϊκή και την Schenker.
Νυμφεύθηκε την Γερμανίδα Barbara von Rundstedt, με την οποία απέκτησε το 1969 τρίδυμα: τον Δήμο, τον Αλέξανδρο και την Μαρία Παπαναστασίου. Από τα τρίδυμα ο Αλέξανδρος και η Μαρία αποφοίτησαν από την Γερμανική Σχολή το 1987 (2η γενιά αποφοίτων), ενώ η Χριστιάνα και η Αλεξάνδρα Τριανταφύλλου, οι κόρες της Μαρίας και η Λυδία Παπαναστασίου, η κόρη του Δήμου είναι στην Γερμανική Σχολή (3η γενιά). 

Περισσότερα...

Αιμιλία Μαρσάν (44*) (1927-2015)

 marsan aimilia(*) αν δεν είχε φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1944

Η Αιμιλία Μαρσάν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1927 στην Αθήνα. Υπήρξε ένα ατίθασο κορίτσι, που της άρεσε το ποδήλατο, το τρέξιμο, τα μεκανώ και να κάνει παρέα με αγόρια.
Πήγε σχολείο στη Γερμανική Σχολή, από την οποία κράτησε ένα ταλέντο στην οργάνωση, μία πειθαρχία αλλά και την απόλαυση της γερμανικής λογοτεχνίας και μουσικής.
Ο πόλεμος την ανάγκασε να αφήσει το σχολείο αυτό και αποφοίτησε από τη Σχολή Μακρή.
Μετά τον πόλεμο πέρασε ένα χρόνο στην Ελβετία παρακολουθώντας μαθήματα παιδαγωγικής. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε για ένα διάστημα στην Εθνική Πινακοθήκη, ως βοηθός του διευθυντή της Μαρίνου Καλλιγά ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στην εταιρεία αντιπροσωπειών του πατέρα της Γεώργιου Μαρσάν (Marchand-Vorres).
Είχε πάθος με τη φύση, υπήρξε ορειβάτρια, ιστιοπλόος, και μία από τις πρώτες πέντε ναυτοδηγούς που ορκίστηκαν μετά την Κατοχή. Υπήρξε ελαιοπαραγωγός, μελισσοκόμος (παρακολούθησε μαθήματα με τη φίλη της Ροδούλα Σταθάκη, και ξεκίνησαν δικά τους μελίσσια στο Μάτι μαζί με την Ελένη Καμπά της οικογενείας των οινοπαραγωγών), και παθιασμένη κηπουρός.
Το 1962 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Γούστη με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Ελένη και την Ειρήνη.
Κράτησε ενεργό ρόλο στη διοίκηση της ΜΑΡΒΟ, μέχρι και τη συνταξιοδότηση του συζύγου της.
Λάτρευε να ταξιδεύει και ευτύχησε να γυρίσει την Ελλάδα και τον κόσμο.

Περισσότερα...

Κωνσταντίνος Δρακόπουλος (46*)

(*) αν δεν είχε υποχρεωθεί να φύγει από την Σχολή θα αποφοιτούσε το 1946.

Ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος ήταν μαθητής στην Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου. Ξεκίνησε την πολύχρονη σταδιοδρομία του στον τομέα της ναυτιλίας μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις με έδρα τη Νέα Υόρκη, προτού προσχωρήσει στη Niarchos London Ltd. το 1953, αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθυντή Ναυτιλίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος των «Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.» για τριάντα, περίπου, χρόνια. Ο κ. Δρακόπουλος υπήρξε, επίσης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Διεθνή Ναυτιλιακά Πρακτορεία Α.Ε.» για σχεδόν είκοσι χρόνια. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου πολλών, διεθνούς κύρους, οργανισμών, όπως ο ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το American Bureau of Shipping, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Τράπεζα της Ελλάδος, κ.ά. Ο κ. Δρακόπουλος κατείχε τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», από το 1996 έως το 2004. Έκτοτε, κατέχει τη θέση του Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Χριστίνα Μερκούρη (62)

H Χριστίνα Μερκούρη-Φράγκου γεννήθηκε το 1944 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1962. Σπούδασε Είναι δισεγγονή του Θεόδωρου Μερκούρη, ξεκινά με όραμα και επιμονή μια συστηματική προσπάθεια παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, βιολογικά, στο δικό της κομμάτι του κτήματος.

Άγης Αναργύρου (65)

anargyrou agisΟ Άγης Αναργύρου αποφοίτησε από τη Σχολή το 1965 και σπούδασε στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο Ζυρίχης (ΕΤΗ) στο Τμήμα Χημικών από όπου πήρε το πτυχίο του εκπονώντας την διπλωματική του εργασία: "Φωσφορισμός και φθορισμός στη Βιταμίνη Κ".
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέλαβε το 1975 της διεύθυνση της οικογενειακής εταιρείας ΒΙΑΝΑ ΑΒΕΤΕ, ειδικευμένης στην παραγωγή Προσωπίδων και Φίλτρων αερίων, θέση που κατέχει έως σήμερα. Παράλληλα παρακολούθησε σεμιναρίων σε θέματα Μέσων Προστασίας Αναπνοής, Εργαστηριακού Χημικού εξοπλισμού για έλεγχο προσωπίδων και φίλτρων, Επεξεργασίας ελαστικού, κλπ. σε Ινστιτούτα Πιστοποίησης στο εξωτερικό, αλλά και μέσω του ΓΕΣ, του διαβαθμισμένου Σεμιναρίου ΠΒΧ-Πολέμου στο ιταλικό στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο "CRESAM". Στο διάστημα 1985-1988 ανέπτυξε μία ελληνική σύγχρονη προσωπίδα και φίλτρο προηγμένης τεχνολογίας για τον Χημικό Πόλεμο. Η προσωπίδα αυτή (τύπος «COBRA») τυχαίνει παγκόσμιας αναγνώρισης από τον κλαδικό τύπο, που την χαρακτηρίζει ως «η ελληνική μάσκα χημικού πολέμου» και το 1991 πήρε την πιστοποίησή της από το ΓΕΣ.

Θανάσης Λαβίδας (65)

lavidas

Γεννημένος στην Αθήνα το 1948, αποφοίτησε από τη Γ.Σ.Α. το 1965. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) στην Φαρμακευτική Χημεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν επίσης κάτοχος Master και Bachelor of Science στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximillian του Μονάχου, καθώς     και MBA από το Institut Supérieur de Marketing et de Management στο Παρίσι. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Από το 1976 ανέλαβε Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της LAVIPHARM Α.Ε. Η μητρική εταιρία, Lavipharm Α.Ε., είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1995. Σήμερα, η Lavipharm κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της ανάπτυξης, παραγωγής, εμπορίας και διανομής φαρμάκων, καλλυντικών και προϊόντων υγείας στην Ελλάδα με έντονη διεθνή δραστηριότητα. Ο Θανάσης Λαβίδας ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) και Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας–Αμερικής, ενώ μεταξύ άλλων ήταν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), έχοντας αναλάβει την ευθύνη της διεθνούς δραστηριότητας (SEV International). Ήταν παντρεμένος με την Βάνα Λαβίδα και είχε 4 παιδιά. Απεβίωσε, μετά από μάχη με τη λευχαιμία, τον Μάιο του 2021.

Δημήτρης Δαμκαλίδης (69)

damkalidis dmitrisΟ Δημήτρης Δαμκαλίδης γεννήθηκε το 1951 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1969. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Το 1974 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ιδρύοντας μαζί με τον αδελφό του μία εταιρεία με αντικείμενο την εισαγωγή και εμπορία διαφόρων φωτογραφικών προιόντων επεκτείνοντας μία δραστηριότητα που είχε ξεκινήσει από τον πατέρα τους Θωμά το 1945.
Η μικρή ομόρρυθμη εταιρεία εξελίχθηκε στην «Δ. & Ι. ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ ΑΕ», που ξεκίνησε να αντιπροσωπεύει μεγάλους οίκους του εξωτερικού όπως τη NIKON (1979), τη VARTA (μπαταρίες 1981), την POLAROID (1983) και αργότερα την CASE LOGIC, τη SANDISK (κάρτες μνήμης), τη REMINGTON, Mitsubishi (εκτυπωτές) και άλλες, καταφέρνοντας από τη δεκαετία του '90 να απασχολεί πάνω από 60 άτομα.

Θανάσης Λασκαρίδης (70)

laskaridis thanasis1Ο Θανάσης Λασκαρίδης γεννήθηκε το 1953 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1970.

Σε νεαρή ηλικία μαζί με τον αδερφό του Πάνο κληρονόμησαν μία αλιευτική εταιρεία με 5 πλοία επικεφαλής των οποίων ήταν η «Ευριδίκη» που έγραψε ιστορία στις μεταφορές των «Κατεψυγμένων Ψαριών Ευριδίκης».

Τα αδέρφια δεν θα μείνουν στην αλιεία. Η αλιεία είναι μεν παράδοση, αλλά οι επιχειρήσεις δεν σταματούν στα ψάρια και μέσα σε 15 χρόνια η εταιρεία τους θα αποκτήσει 80 βαπόρια και οι αδελφοί Λασκαρίδη θα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου στον τομέα των πλοίων-ψυγείων.

Το 1990 οι αδελφοί εξαγοράζουν τη ρωσική Riga Transport Fleet και λίγο αργότερα αρχίζουν οι επενδύσεις στη στεριά. Αποκτάται το 40% της Hyatt που διαθέτει το ξενοδοχείο και το καζίνο στη Θεσσαλονίκη καθώς και το Mont Parnes και το 2000 η Hyatt εξαγοράζει τη «Λάμψα» και αποκτά το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», το οποίο αργότερα περνά στους αδελφούς Λασκαρίδη.

Στην ακτοπλοΐα αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές της Minoan Lines και της Hellenic Seaways (πρώην ΜFD), απεκόμισε σοβαρά κέρδη, ενώ στην στεριά με την είσοδο στην "Elmec Sport" εισήλθε και στον κλάδο του λιανεμπορίου.

 

Μιχάλης Χριστοφοράκος (70)

christoforakosΟ Μάκης Χριστοφοράκος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του 1970. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης στη Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο την κατάσταση μεικτών υγρών σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης με αποτέλεσμα την θερμοδυναμική εξίσωση Χριστοφοράκος-Φρανκ, (1986).
Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία και ξεκίνησε να εργάζεται το 1984 σε ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου Καρλσρούης, ενώ μέχρι το 1990 εργάστηκε στην ΙΒΜ και στη συνέχεια στη Nixdorf Computer AG στο Μόναχο.
Μετά τη συνένωση της τελευταίας με τη Siemens ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Siemens Nixdorf Α.Ε. στην Ελλάδα, από την οποία αποχώρησε τον 1996 για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Siemens Ελλάδος.
Το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Siemens.

Μιχάλης Κορτέσης (77)

kortesis michalisΟ Μιχάλης Κορτέσης γεννήθηκε στις 6.11.1959 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1977. Σπούδασε Οικονομικά (Volkswirtschaftslehre) στο Albert – Ludwig University στο Freiburg (προδίπλωμα) και συνέχισε μεταξύ 1978-82 με σπουδές σε Business Administration (Betriebswirtschaftslehre) στο Albertus Magnus University στην Κολωνία. Το 1982-84 έκανε μεταπτυχιακά σε Computer Science στο President Oswald Scholar Pennsylvania State University και διδακτορικό (PhD) στον ίδιο τομέα αλλά στο Albertus Magnus University στην Κολωνία. Το διάστημα 1981-82 εργάστηκε ως αναλυτής στην Infoplan GmbH Roesrath στην Κολωνία, το 1984-86 ως Γενικός Διευθυντής στη εταιρεία Computer Systems and Software GmbH στη Φρανκφούρτη και ακολούθως (1987-89) ως Γενικός Διευθυντής στη εταιρεία Infokraft στην Αθήνα. Το 1989 έγινε Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΟ Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης και Αντιπρόσωπος της FORD, και το 1991-94 Γενικός Διευθυντής της ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ και Αντιπρόσωπος της MAZDA για την Ελλάδα και το 1995 έγινε Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Κορτέσης (ΣΤΑΚΟΡ, ΚΡΙΚΟΣ, ΑΜΚΟ, ΕΛΜΑ ΕΛΒΑΤ, Cinepark κ.α.). Το 2006 έγινε Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, ενώ μεταξύ 2007 και 2009 ήταν μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ.

Γιάννης Παράσχης (78)

paraschisΟ Γιάννης Παράσχης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του 1978. Σπούδασε οικονομικά και απέκτησε M.Sc. σε Industrial Engineering και ακολούθως Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Έπειτα από έπειτα από επιτυχημένη πορεία στο χώρο του international management consulting προσελήφθη από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» και τον Απρίλιο του 2007 ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή, έπειτα από τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη της εταιρείας από τα πρώτα της βήματα διαμορφώνοντας την εταιρική της στρατηγική.
Από το 2007 έως το 2009 διετέλεσε για δύο συνεχόμενες θητείες πρόεδρος του Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) και το Νοέμβριο του 2009 εξελέγη αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World), ενώ την 1η Νοεμβρίου 2011, εξελέγη πρόεδρος κατά τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International ACI-World), στο Μαρακές του Μαρόκου για την επόμενη διετία διαδεχόμενος τον τον πρόεδρο του Αεροδρομίου του Σίδνεϊ, Max Moore-Wilton.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) είναι η επίσημη παγκόσμια ένωση αεροδρομίων και αριθμεί 580 μέλη, τα οποία εκπροσωπούν 1.650 αεροδρόμια σε 179 χώρες και τα αεροδρόμια-μέλη του εξυπηρετούν άνω του 96% της παγκόσμιας επιβατικής αεροπορικής κίνησης, ενώ το 2010 υποδέχθηκαν πάνω από 5 δισ. επιβάτες.
Ο Γιάννης Παράσχης είναι, επίσης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (Airports Council International Europe), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World Governing Board) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρεία Αγωγού Καυσίμου Αεροδρομίου Αθηνών Α.Ε. (ΕΑΚΑΑ).

Αλέξανδρος Σταματιάδης (83) (1965-2018)

stamatiadis alexandros

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης γεννήθηκε στην Βιέννη αλλά η καταγωγή του ήταν από την Άνδρο. Αποφοίτησε από τη Σχολή το 1983 και δραστηριοποιήθηκε στον επιχειρηματικά στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας και ήταν πρόεδρος της εταιρείας Light Partners, στο πελατολόγιο της οποίας ανήκουν μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν ένας άνθρωπος με ευρέα ενδιαφέροντα, ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα τη θάλασσα και την Άνδρο.

Λόγω της καταγωγής του από το κυκλαδίτικο νησί, είχε επί σειρά ετών ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου. «Η Άνδρος, η Καμάρα και τα τελευταία δρομάκια του νησιού μας ήταν το σημείο αναφοράς για όλα τα καλοκαίρια μου μέχρι σήμερα. Η Ανδρος και η θάλασσα, η Άνδρος και ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της. Μεγαλώσαμε μαζί» έγραφε στο Λεύκωμα για τα 50 χρόνια του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου. Όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, απλό παρά την οικονομική του επιφάνεια, που φεύγοντας άφησε απαρηγόρητους τη σύζυγό του Χαρά Ξυλά, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας από τη Χίο, και τα τρία του παιδιά.

Έφυγε ο Αλέξανδρος Σταματιάδης...

Έλενος Καραϊνδρος (89)

karaindros elenosΟ Έλενος αποφοίτησε από το Σχολείο μας το 1989 (Τμήμα C). Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο MSc in Shipping, Trade and Finance από το Cass Business School (Citi University of London). Μετά τις σπουδές του, δραστηριοποιήθηκε για έντεκα χρόνια στο χώρο του Investment Banking για την HSBC (Λονδίνο/Αθήνα), την Piraeus Prime Bank (JV με την Bank of Tokyo Mitsubishi) και την Arrow Finance με έμφαση συναλλαγές σε Corporate & Project Finance, Mergers & Acquisitions, ιδιωτικοποιήσεις και capital fund raising. Από το 2006 εργάζεται στην εταιρεία MYTILINEOS, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της Μεταλλουργίας, των Έργων EPC, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εμπορίας Φυσικού Αερίου, κατέχοντας την θέση του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής, Εξαγορών και Συγχωνεύσεων. Έχει δύο παιδιά, την Κατερίνα και την Αμαλία, και ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Κωνσταντίνος Αντωνετσής (91)

antonetsis kostis1Ο Κωστής Αντωνετσής αποφοίτησε από την Σχολή το 1991. Είναι Κάτοχος ΜΒΑ από το Stern School of Business του New York University και απόφοιτος του τμήματος Ηλεκ/γων Μηχ/κων και Μηχ/κών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Είναι Director Corporate Development στην ελληνική εταιρία πληροφορικής ENCODE, με δραστηριότητες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μεγάλη Βρετανία. Έως το 2015 διατέλεσε Director Business Development στην INTRALOT, έχοντας εκτενή εμπειρία στην στη σύναψη συμφωνιών με μεγάλους πελάτες και προμηθευτές και στη διαχείριση διατμηματικών ομάδων με σκοπό την δημιουργία επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων αξίας έως US $2,75 δις. Προηγουμένως το διάστημα 2004-2009, διατέλεσε Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων όπου επέβλεψε 10 έργα Πληροφορικής, συνολικού ύψους €35 εκατομμυρίων και μετείχε της κυβερνητικής ομάδας που σύναψε τη Στρατηγική Συμφωνία με τη Microsoft.

Χάρης Χρηστίδης (93)

christidis charisΟ Χάρης Χρηστίδης γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1993. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο RWTH Aachen της Γερμανίας.
Την περίοδο 2005-2007 εργάστηκε ως Υπεύθυνος του Τμήματος Ηλιακών Συστημάτων της εταιρείας Schueco Hellas, θυγατρικής της γερμανικής Schueco International KG.
Από το 2007 έως και το 2015 είχε αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση της SMA Hellas ΑΕ, θυγατρικής της γερμανικής SMA Solar Technology AG, με περιοχές ευθύνης την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 2015 μετακινήθηκε στην Robert Bosch AE και ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Θέρμανσης, που τοποθετείται στην ελληνική αγορά με τις μάρκες Bosch & Buderus, και με περιοχή ευθύνης Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Αλβανία.
Τον Μάιο του 2016 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης & Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), ενώ ήταν εκλεγμένο μέλος από το 2007 έως και το 2015 του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γιάννης Πίσσης (95)

Ο Γιάννης Πίσσης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη ΓΣΑ το 1995. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχ [ ... ]