«Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;»

Tην Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, ώρα 19.00΄ στο φουαγιέ της ΓΣΑ εγκαινιάζεται στο φουαγιέ της ΓΣΑ η ετήσια έκθεση με θέμα «Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;». Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 09 Μαΐου 2017.

«Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;»

Αυτό το θέμα επιλέξαμε για τη φετινή έκθεση των καλλιτεχνικών με το βλέμμα στραμμένο στην «documenta14», η οποία είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Μάλιστα τη φετινή χρονιά η έκθεση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο στην έδρα της -στο Κάσελ της Γερμανίας- αλλά και στην Αθήνα.

«Αυτό είναι Τέχνη ή είναι για πέταμα;». Αυτή και παρόμοιες απορίες έχουν όσοι αντικρίζουν έργα σύγχρονης τέχνης.

Την ίδια απορία είχε σίγουρα και ένας επιστάτης της Ακαδημία Καλών Τεχνών του Düsseldorf, όταν το 1973 καθάρισε μια παλιά μπανιέρα –μια εγκατάσταση που είχε τοποθετηθεί στο χώρο ως έργο τέχνης– καταστρέφοντας το έργο του τότε διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Joseph Beuys.

Παρά τη δυσκολία κατανόησης υπάρχουν όμως μερικά κριτήρια που διαφοροποιούν ένα έργο τέχνης από το κιτς ή τα σκουπίδια:

1. Η τέχνη είναι γνήσια και δεν μπορεί να επαναληφθεί!

2. Πίσω από κάθε έργο τέχνης κρύβεται τις περισσότερες φορές ένα μήνυμα ή μια ιδέα.

Ο Damien Hirst – ένας από τους πλέον επιτυχημένους καλλιτέχνες παγκοσμίως από εμπορική άποψη – αντέκρουσε κάποτε το σχόλιο «Αυτό θα μπορούσα να το είχα κάνει και εγώ…» λέγοντα «Σωστά, αλλά δεν το κάνατε όμως, έτσι δεν είναι;»

Η επιρροή της σύγχρονης τέχνης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύει κανείς. Σε σύγκριση με τα παραγεμισμένα σαλόνια που συνηθίζονταν πριν από 100 χρόνια, τα διαμερίσματά μας σήμερα φαίνονται σχεδόν γυμνά –μια εξέλιξη που οφείλεται στην μινιμαλιστική τέχνη του 20ου αιώνα.

Σήμερα η τέχνη είναι πολύπλευρη, όπως είναι παραδείγματος χάριν και το έργο του καλλιτέχνη David Knorr, ο οποίος στο πλαίσιο της «documenta14» προωθεί τη δική του εκδοχή της «αρχαιολογίας», περισυλλέγοντας από το έδαφος στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών διάφορα πεταμένα αντικείμενα και αρχειοθετώντας τα σε συμπιεσμένη μορφή σε βιβλία.

Εξίσου πολύπλευρα είναι και τα έργα των μαθητών μας. Απορρίμματα ή σαπούνι αλλάζουν χρήση και γίνονται έργα τέχνης, ενώ με μολύβια και χρώματα δημιουργούνται κλασικά, παραστατικά ή και αφηρημένα έργα.

Ας προσεγγίσουμε λοιπόν τα έργα αυτά όχι μόνο με τα μάτια μας ανοικτά αλλά και με ευρύτητα σκέψης και αντίληψης!

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας!

Ο τομέας Καλλιτεχνικών της ΓΣΑ

Birgit Boenigk

Charlotte Enzmann

Barbara Wittmann

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας