Βρες τη δική σου ιστορία / Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείας

Βρες τη δική σου ιστορία –Βιωματικό σεμινάριο δραματοθεραπείαςμε τη χρήση των παραμυθιών και αφηγηματικών μέσων

Στο πλαίσιο του κύκλου βιωματικών σεμιναρίων Δραματοθεραπείας που πραγματοποιείταιστην Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας.

Συντονίζει η Μαρία Σούμπερτ, Ψυχοθεραπεύτρια – Δραματοθεραπεύτρια –Ημερομηνία: Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι αφηγήσεις αποτελούν μια εξαιρετική αφορμή για να αρχίσει κάποιος να φτιάχνει δικές του εικόνες, να θυμάται, να συνδέει, να νιώθει. Και αν το ψάξει κανείς αρκετά, μπορεί να ανακαλύψει από μια αφήγηση για κάθε σχεδόν περίσταση, για κάθε περιστατικό. Άλλωστε αυτό που κάνει και ο ίδιος ο θεραπευτής όταν πηγαίνει ένα περιστατικό στην εποπτεία του, είναι να αφηγείται και να παίζει μια ιστορία της οποίας υπήρξε μάρτυρας –λίγο πολύ όπως οι περισσότεροι παραμυθάδες δήλωναν παρόντες στα παραμύθια που αφηγούνταν.

schubet maria 2020

Συνεχώς λέμε ιστορίες. Λέμε ιστορίες με πράξεις, με λόγια, με εικόνες, με αναμνήσεις. Λέμε ιστορίες στα όνειρα μας ή τα όνειρά μας μας λένε ιστορίες. Τι συμβαίνει όμως όταν η αφηγηματική αυτή ικανότητα μπλοκάρει; Όταν ένα βίωμα, μια συνθήκη δεν επιτρέπουν να ειπωθεί πια αυτή η ιστορία; Πόσο περίπλοκο μπορεί να γίνει το να γράψει και να αναπαραστήσει κανείς τη δική του ιστορία; Μπορούμε να ανακουφίσουμε αυτή την αγωνία και το άγχος προσφέροντας μια δομή που θα δημιουργεί την ασφάλεια του πειραματισμού εντός και εκτός των ορίων της;

Χρησιμοποιώντας το Ταξίδι του Ήρωα όπως το παρατήρησε ο Joseph Campbell (2001), θα πειραματιστούμε με τις αφηγηματικές δομές, όπως τις εφάρμοσαν μεγάλοι δραματοθεραπευτές, όπως ο Mooli Lahad και ο Robert Landy, η Sue Jennings και η Alida Gersie, αλλά θα γνωρίσουμε και μια νέα δομή που φάνηκε τον τελευταίο καιρό να διευκολύνει την ανάπτυξη της φαντασίας σε αρκετά δυσκολευμένες περιπτώσεις.

Ώρες: 16.00-20.00

Κόστος συμμετοχής: 40ευρω / άνεργοι, φοιτητές 30ευρω

Τόπος: Στα γραφεία της ΕΔΠΕ, Δανάης 5 Μετς, Αθήνα

Συμμετοχές τηλεφωνικά και με γραπτό μήνυμα: 6938255522 (Μ.Σούμπερτ)

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.

Το εργαστήριο είναι βιωματικό και προτείνεται οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.

Εκπαιδευτικό βιωματικό εργαστήριο Δραματοθεραπείας και Συνθετικής Ψυχοθεραπείας με τίτλο «Θεραπευτική Δουλειά με Γονείς »

Συντονίζουν:

Ελένη Μακρογιάννη, ψυχολόγος-δραματοθεραπεύτρια

Κάλλι Χανδρινού συνθετική ψυχοθεραπεύτρια

Ημερομηνία : Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Πώς βοηθάς έναν γονιό που έρχεται ζητώντας μία λύση για το αδιέξοδο που βιώνει στη σχέση του με το παιδί του ?

Στον ερχομό ενός παιδιού υπάρχει κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει παράξενες αντιδράσεις. Για τον γονέα, το παιδί μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ο λυτρωτής, αυτός που δίνει νέα πνοή στις φιλοδοξίες των γονιών, αυτός που υπόσχεται την τέλεια σχέση αγάπης.

Καθώς στη ζωή υπάρχουν οριακές στιγμές, όπου διαδραματίζονται αναγκαστικές αλλαγές, όπως η μετάλλαξη της εφηβείας, η δημιουργία ενός ζευγαριού, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η εμμηνόπαυση, τίθεται το ερώτημα : «Τί σημαίνει να είσαι γονιός ? Πώς όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν, να καθορίσουν τη σχέση γονιού- παιδιού στο πέρασμα των χρόνων?»

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα όπου καθρεφτίζει ο ένας στον άλλον, το «πεδίο προς βελτίωση”. Κάτι που μπορεί να προέρχεται μέσα από το ίδιο το σύστημα (γενεολογικό, πατρικό μοντέλο κτλ.) που τόσο ως γονείς αλλά και ως παιδιά συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε.

Σε αυτό το τρίωρο εκπαιδευτικό εργαστήριο, θα προσεγγίσουμε θεωρητικά και θα επεξεργαστούμε βιωματικά μέσω των προσεγγίσεων της Δραματοθεραπείας & της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας, τρόπους να εργαστούμε ψυχοθεραπευτικά με τον γονέα.

Ώρες: 11.00-14.00

Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων : 6909276253 & 6946064259

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ

Κόστος συμμετοχής: 40ευρω / άνεργοι, φοιτητές 30ευρω

Τόπος: Στα γραφεία της ΕΔΠΕ, Δανάης 5 Μετς, Αθήνα

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πάρουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας