Αλίκη Πάνου (72)

panou alikiΓεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1972. Σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου με έμφαση στην οικολογία και την θαλάσσια βιολογία κάνοντας την διπλωματική της εργασία στην Σαλαμίνα σχετικά με την επίδραση της ρύπανσης σε βενθικούς οργανισμούς (1972-1979). Στα πλαίσια των σπουδών της συμμετείχε σε οικολογικές εκδρομές για πρακτική εξάσκηση σε Κένυα (1978), Ταυλάνδη (1980) και Χιλή (1981) και εργάστηκε επανειλημμένως ως επιστημονική βοηθός (wissenschaftliche Assistentin) σε πρακτική εξάσκηση φοιτητών στην θαλάσσια βιολογία (1981-1983).

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1983 και από το 1985 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, κατ’αρχήν σε προγράμματα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο και με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το WWF International μένοντας για πολλά χρόνια σε έναν φάρο με στενό της συνεργάτη τον αδελφό της Δημήτρη Πάνο, επίσης απόφοιτο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1976). Επέκτεινε όμως ταυτόχρονα τις δραστηριότητες και σε άλλους τομείς όπως αναλύσεις ρυπαντών στο θαλάσσιο τροφικό πλέγμα, καταγραφή τυχαίων συλλήψεων θαλάσσιων χελωνών σε ξιφοπαράγαδα, καταγραφή κητωδών στο Ιόνιο, προώθηση οικοτουρισμού με περιπατητικά μονοπάτια, κτλ., πάντα με την συνεργασία ντόπιων φορέων και ατόμων. Έχει συνεργαστεί πολύ στενά με τους ψαράδες και πρώτη κατέγραψε τις ζημιές σε αλιευτικά εργαλεία από φώκιες – που αποτελεί παραδοσιακά και την αιτία της θανάτωσης φώκιας στην Ελλάδα και αλλού – μαζί με προτάσεις για την μείωση αυτού του κινδύνου για το είδος και καταγραφή των αλιευμάτων τους.

Το 1991 ίδρυσε παράλληλα και μαζί με επιστήμονες και άλλους, κυρίως ντόπιους κατοίκους, την αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία “Αρχιπελάγος – περιβάλλον και ανάπτυξη” με έδρα στην Κεφαλονιά και έκτοτε δραστηριοποιείται κυρίως μέσα από το Αρχιπέλαγος σε πολλούς τομείς της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος: ΕΙδική Περιβαλλοντική Μελέτη ΒΔ ακτών Ζακύνθου, περιβαλλοντική εκπαίδευση, καταγραφή ορνιθοπανίδας στην περιοχή, έκδοση πληροφοριακών φυλλαδίων, καταγραφή υπερβόσκησης στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, πληροφόρηση του κοινού με ομιλίες κ.α. αλλά και επιστημονική έρευνα, τελευταία σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, με συνεργάτες του οποίου έχει δημοσιεύσει μιε σειρά επιστημονικών εργασιών. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα ήταν η καταγραφή των θαλάσσιων σπηλαίων της ακτής του Μαυροβουνίου σε συνεργασία με το κρατικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας στο Κότορ, Μαυροβούνιο.

Τον περασμένο μήνα ίδρυσε μαζί με συνεργάτες της και την μη κερδοσκοπική εταιρία Αρχιπέλαγος Ιταλίας.Παράλληλα, εργάζεται και στην διαμόρφωση κήπων αλλά και σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων με πρόσφατη την μελέτη για την επέκταση των εγκαταστάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων της εταιρείας ENERGEAN (πρώην Πρίνος).

Αλίκη Πάνου: Από τους Μπενιζέλους και τους Lindermayer έως σήμερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας