Ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στην Aula

dsa syrigos angelos 1

Εξαιρετικός και απολαυστικός ο Άγγελος Συρίγος ήρθε στην Σχολή την Πέμπτη 15.9.2022 και μίλησε στην Aula για την Μικρασιατική Καταστροφή στις μαθήτριες και στους μαθητές της 11ης  και 12ης τάξης.

Έβγαλε το σακκάκι και την γραβάτα, σήκωσε τα μανίκια και απευθύνθηκε στα παιδιά ως πανεπιστημιακός και συγγραφέας, και σε καμία περίπτωση ως Υφυπουργός Παιδείας. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα είχε εκδώσει μαζί με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ένα βιβλίο  με τίτλο "Μικρασιατική Καταστροφή - 50 Ερωτήματα και Απαντήσεις".

Τον υπουργό καλωσόρισε η Διευθύντρια της Σχολής κ. Annedore Dierker, ενώ τον συντονισμό από την πλευρά των καθηγητών είχαν οι φιλόλογοι Αγγελική Κανελλακοπούλου, υπεύθυνη και της Alumni Arbeit και Δέσποινα Παπουτσίδου

Ο κ. Συρίγος ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα, πριν από 100 χρόνια, την 15η Σεπτεμβρίου, καιγόταν η Σμύρνη. Η πυργαγιά είχε ξεκινήσει ήδη από την 13η Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, ενώ επειδή στην Ελλάδα ίσχυε ακόμη το παλαιό, οι ημερομηνία έναρξης αναφέρεται ως η 31η Αυγούστου. 

Σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, και με αφορμή την παρουσία του στην Γερμανική Σχολή έκανε πολλές φορές παραλληλισμούς με τους Γερμανούς και την στάση τους μετά τον Πόλεμο σε σχέση με την σημερινή στάση της Τουρκίας, η οποία όπως τόνισε, δεν ζήτησε ούτε μία φορά συγγνώμη για τα εγκλήματα εκείνης της εποχής. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόσφατα στην τουρκική τηλεόραση προβάλλεται μία σειρά κατασκοπείας, όπου μία κρυφή ομάδα αναλαμβάνει ειδικές αποστολές εντός και εκτός Τουρκίας για να «υπερασπίσουν τη χώρα». Ο τίτλος της σειράς είναι "Teskilat". Στη σημερινή γλώσσα της Τουρκίας δεν σημαίνει τίποτα. Στα οθωμανικά-τουρκικά σημαίνει οργάνωση. Ο τίτλος παραπέμπει ευθέως στην περιώνυμη “Ειδική Οργάνωση” γνωστή ως “Τεσκιλάτ-ι Μαχσουσά” (Teşkilat-IMahsusa) των Νεοτούρκων, που έδρασε μετά το 1911 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και καταδίωκε τους Χριστιανούς. "Φανταστείτε τι εντύπωση θα δημιουργούσε αν οι Γερμανοί έφτιαχναν σήμερα μία σειρά με ήρωες που προστατεύουν την Γερμανία και την ονόμαζαν Γκεστάπο".

dsa syrigos angelos 8

Ιστορική αναδρομή
Τα γεγονότα που προηγήθηκαν με την επιλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου να ταχθεί με την πλευρά της Αντάντ (Entente), την σύμπραξη δηλαδή Αγγλίας και Γαλλίας έθεσαν την Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά των Χριστιανών απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλαδή τον μουσουλμανικό κόσμο, εξηγούν γιατί οι Τούρκοι εστράφησαν εναντίον των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Εβραίων.

Περισσότερα...

Τα κόμματα στην Aula την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

aula kommata 22032023 0

Μία σπουδαία πρωτοβουλία δύο καθηγητριών - αποφοίτων: της Αγγελικής Κανελλακοπούλου, Υπεύθυνης των Αποφοίτων της Σχολής, και της Ιωάννας Πλιάτσικα, Διευθύντριας της Δεύτερης Βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σχολής, έφερε στην Aula εκπροσώπους των κομμάτων, στo πλαίσιo του προγράμματος "Η γνώμη μου γίνεται ψήφος/ Meine Stimme zählt", οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήματα μαθητών και μαθητριών της 11ης και 12ης τάξης, που πρόκειται να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές.. Ανάμεσά τους και δύο επίσης απόφοιτοι: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σωτήρης Μητραλέξης, που εκπροσώπησε τον ΜεΡΑ25.
Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα, την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Εκπρόσωπος Τύπου, Τάσος Γαϊτάνης, το ΠΑΣΟΚ το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτης Βλάχος, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η Αφροδίτη Μπόμπολη και την Ελληνική Λύση η Τίνα Στεργιώτη. 
Την συζήτηση προλόγισαν η κ. Annedore Dierker, Διευθύντρια της Σχολής και ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γερμανικής Σχολής Αθηνών κ. Konstantin Zois, ενώ τρεις μαθήτριες της 11ης τάξης συντόνισαν το πάνελ.

Περισσότερα...

«Η μικρή μας πόλη» του Τhornton Wilder στην DSA

O θεατρικός όμιλος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών παρουσιάζει το έργο «Η μικρή μας πόλη» του Τhornton Wilder

Στο Θέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών: 5/5, 6/5 και 8/5, ώρα 20.30 μ.μ.

Μετά την πανδημία. Μέσα στην δίνη των πολλών γεγονότων που αλλάζουν μοιραία τον κόσμο μας, όπως τον γνωρίζαμε. Σε μια εποχή που οι τέχνες μοιάζουν πολυτέλεια, μια μικρή ανάταση και αντίσταση στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας. Σε αυτή ακριβώς τη χρονική στιγμή η θεατρική ομάδα της DSA- μια νέα ομάδα που αναδύθηκε τα χρόνια του εγκλεισμού- συστήνεται με ένα αγαπημένο έργο που εστιάζει σε αυτό ακριβώς το ερώτημα: Τι είναι η ζωή μας; Τι είναι τελικά σημαντικό;

«Η μικρή μας πόλη» είναι λοιπόν- πριν και πάνω απ’ όλα- ένας ύμνος στη ζωή. Μιλάει για τη ζωή του καθενός ξεχωριστά και για τη ζωή των πολλών πολιτών μιας μικρής πόλης. Δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα και τα σημαντικά γεγονότα, αλλά επικεντρώνεται στα μικρά θαύματα που συμβαίνουν καθημερινά. Ο αφαιρετικός του χαρακτήρας επιτρέπει στο έργο να λειτουργήσει συμβολικά, πέρα από τον τόπο και τον χρόνο. Οι πολίτες μιας μικρής πόλης ξυπνούν, παίρνουν το πρωινό τους, πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους, ονειρεύονται, θυμώνουν, ερωτεύονται, με λίγα λόγια ζουν. Και η ζωή τους απλή, καθημερινή με τις μικρές χαρές και τις λύπες της, είναι το θέμα του έργου.

Όταν o Wilder έγραψε το 1938 τη «Μικρή μας πόλη», τόλμησε μια μικρή επανάσταση. Σε μια εποχή που ο Ρεαλισμός κυριαρχούσε στο θέατρο, το έργο αυτό χωρίς αυλαία, χωρίς σκηνικά, χωρίς αντικείμενα ζητούσε από τους ηθοποιούς να διαβάζουν αόρατες εφημερίδες και να χρησιμοποιούν φανταστικά αντικείμενα. Καλούσε δηλαδή τον θεατή να συμπληρώσει τα κενά και να φανταστεί τα πιάτα, τα ποτήρια, τους δρόμους, τις εκκλησίες και τα σπίτια. Να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του.

Στη δική μας διασκευή το στίγμα δίνει ένας χορός πολιτών που αφηγείται την ιστορία και μας ξεναγεί στα μυστικά της πόλης. Με τα σχόλιά του κλείνει το μάτι στο κοινό υπενθυμίζοντας του την αξία των μικρών πραγμάτων, τη σημασία που έχει κι η πιο ασήμαντη στιγμή του μυστηρίου που ονομάζουμε ζωή. Η αφήγηση για μια ακόμη φορά γίνεται ομαδική υπόθεση.

Εορτασμός των 125 χρόνων της DSA

Την Δευτέρα 30 Μαΐου εόρτασε η Γερμανική Σχολή Αθηνών τα 125 χρόνια της με μια λαμπρή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της στο Μαρούσι. Η γιορτή έγινε λόγω της πανδημίας με καθυστέρηση ενός έτους, όμως όλα ξεχάστηκαν μόλις όλοι μας πατήσαμε το πόδι μας στην αυλή.

dsa 125 2005 2022 a

Συγκινηθήκαμε με την ομιλία του "δικού μας" Τάκη Πικραμμένου, που μίλησε ως απόφοιτος, ή καλύτερα, ως μαθητής, και όχι ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Συγκινηθήκαμε με το καταπληκτκό video αφιέρωμα στην ιστορία της Σχολής με υλικό κυρίως από τις εκδηλώσεις των αποφοίτων που ετοίμασε η Χαρούλα Αντωνοπούλου.

Συγκινηθήκαμε με την δήλωση της Ντόρας, που το 2014 είχε ανέβει στην σκηνή της Aula και μπροστά στον τότε διευθυντή της Joachim Zeidler δήλωνε "την Di Lernia την φοβόμουνα πιό πολύ από την χούντα".

Συγκινηθήκαμε με την εικόνα του Μανώλη Γλέζου, που και αυτός ως προσκεκλημένος μας, είχε παραμερίσει την ιστορία της σημαίας και είχε δηλώσει ότι ο Ευρωπαϊκος πολιτισμός στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον ελληνικό και τον γερμανικό.

Συγκινηθήκαμε με τα βιντεάκια που μας είχε στείλει ο Τάσος Κυπριανίδης από την τάξη του 1969 με τον Zeidler και τους άλλους καθηγητές, Έλληνες και Γερμανούς, νέους, σαν παιδάκια, πολύ νεώτερους από ότι είμαστε οι περισσότεροι από εμάς στο ακροατήριο σήμερα.

Συγκινηθήκαμε με τα πιτσικρίκια μας, που "έρχονται" από πίσω να μας αντικαταστήσουν και παίξαν άψογα και με πολύ κέφι Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και ροκ.

Συγκινηθήκαμε και με τους καθηγητές μουσικής που μας θύμισαν τους παλιούς που πάσχιζαν να μας μάθουν τις νότες και τους πειράζαμε.

Είχαμε και επισκέψεις έκπληξη, όπως αυτήν της Vicky Pryce από το Λονδίνο, του Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα από την Βοστώνη, του Dieter Klemm και του Νίκου Αποστολόπουλου από το Βερολίνο και άλλων.

Ήταν μία εξαιρετική, μία μοναδική βραδυά, καταπληκτικά οργανωμένη, που την επιτυχία της την οφείλει στην προσπάθεια της Χαρούλας Αντωνοπούλου, που φορτώθηκε την ευθύνη, το υλικό, την κούραση και εκτέλεσε το έργο άψογα.

Δείτε το video αφιέρωμα στα 125 χρόνια της DSA...

Σχετικά άρθρα:

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών έσβησε 125 κεράκια μαζί με τους απoφοίτους της...

Σχετικά με την εκδήλωση των 125 χρόνων...

Ενημέρωση για την εκδήλωση των 125 χρόνων ΓΣΑ...

«Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων».

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) και η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι δυο συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

dsa mordo 2021

Στην έκθεση παρουσιάζονται σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο, με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– κατέφυγε το 1939 στην Ελλάδα. Στην Αθήνα υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο.

Περισσότερα...

Η έκθεση του Ρενάτο Μόρντο

Με το φουαγιέ της Σχολής διαμορφωμένο ειδικά για την έκθεση και με ένα timeline με όλους τους σταθμούς της ιστορίας από το 1895 όταν ο Doerpfeld συνέλαβε την ιδέα και ένα χρόνο μετά, το 1896, την υλοποίησε μέχρι σήμερα. Η Σχολή αγκαλιάζει και τιμά την ιστορία της μέσα από τα πρόσωπα, κυρίως τους αποφοίτους της. Η έκθεση είναι εντυπωσιακή όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, αλλά ακόμη πιό εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου.

dsa timeline1

Περισσότερα...

Ημερίδα για τον Ρενάτο Μόρντο

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου διοργανώθηκε στην Aula μία ημερίδα με θέμα τον Ρενάτο Μόρντο. Ξεκίνησε με μια szenische Lesung του έργου „Chaidari“ του Ρ. Μόρντο (από μαθητές της Σχολής υπό την σκηνοθεσία και καθοδήγηση του αυστριακού σκηνοθέτη Martin Scharnhorst, περίπου 25 λεπτά διάρκεια), και ακολούθησαν διάφορες παρουσιάσεις. Δείτε το πρόγραμμα...

Η απίστευτη ζωή του Ρενάτο Μόρντο

Τη Δευτέρα του Πάσχα του 1939, ο εβραϊκής καταγωγής σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο φτάνει στην Αθήνα και διορίζεται πρώτος σκηνοθέτης τής υπό ίδρυση τότε Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στην εναρκτήρια πρεμιέρα της ανεβάζει τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους. Eτσι συστήνεται καλλιτεχνικά στην Ελλάδα ο Ρενάτο Μόρντο, η μυθιστορηματική ζωή του οποίου παρουσιάζεται σε έκθεση στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Ο Ρενάτο Μόρντο γεννιέται στη Βιέννη το 1894 από γονείς εβραϊκής καταγωγής – ο πατέρας του Ροντόλφο ήταν Eλληνας έμπορος με καταγωγή από την Κέρκυρα και η μητέρα του Ρεγκίνα Γκρόσμαν ήταν από την Αυστρία. Σπουδάζει υποκριτική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Μετά τις σπουδές του, εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Απόστολου Λακασά στην εφημερίδα Καθημερινή της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου...

Οι Ρεμπέτες επέστρεψαν και μάγεψαν

rebetiki vradia 2019b

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ρεμπέτικη βραδιά την προηγούμενη Πέμπτη 28.11 στην Aula του σχολείου μας.
Μέλη της "πρώτης" ρεμπέτικης ομάδας όπως ο Νίκος Ηλιόπουλος: κιθάρα (1995), Ο Βασίλης Αντωνιάδης: τεχνικός οπτικοακουστικά (1994), αλλά και οι χορεύτριες: Μαρία Σαρίδου, Δήμητρα Ριζά (1996), Κατερίνα Σπυριδάκη (1994), Φένια Τσιγαρίδα (1994), αλλά κυρίως της δεύτερης κομπανίας:
Νίκος Τριήρης (1996): μπουζούκι, Γιάννης Κυριακόπουλος; κιθάρα (1997), Ηλίας Κυριακόπουλος: ακορντεόν (1996), Νίκος Κοτταρόπουλος (1997): πιάνο, Αλέξανδρος Παπαλάμπρος (1997): μπαγλαμά, Νώντας Ηλιάδης (1997): μπουζούκι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ψυχή της παρέας ήταν η Μυρτώ Αρεταίου (1997) με την καταπληκτική φωνή της, αλλά και ο πολυαγαπημένος μας καθηγητής Νίκος Βασιλείου που τραγούδησε αλλά και αφηγήθηκε με μεγάλη συγκίνηση την πορεία της ομάδας, που ο ίδιος μαζί με την Αλίκη Μειντάνη στήριξαν και ανέδειξαν. Η φράση της Αλίκης Μειντάνη μετά την πρώτη παράσταση "αυτό δεν θα μείνει εδώ", ήταν καθοριστική, και οι ρεμπέτες ταξίδεψαν και παρουσίασαν το ταλέντο τους σε άλλα σχολεία όπως για παράδειγμα τη Γερμανική Σχολή στη Ρώμη (1994), στο Παρίσι (1995), στη Βουδαπέστη (1996), και στο Μιλάνο (1997),
Να θυμίσουμε και κάποια άλλα ονόματα από την πρώτη ομάδα: Όλγα Καίσαρη (1994), Δημήτρης Γκιόκας (1994), Γιάννης Γιαννάτος (1994), Θανάσης Βέργαδος (1995), κ.ά.
Τους ρεμπέτες καλωσόρισε από το ΔΣ του Συλλόγου ο Πέτρος Πετρακόπουλος, και την εισαγωγή στη βραδιά έκανε η Βανέσα Μαυροειδή, διοργανώτρια της βραδιάς, που την ευχαριστούμε όλοι πολύ!
Θα το επαναλάβουμε και του χρόνου!
Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήρθατε!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάσο Κυπριανίδη (Απόφοιτο και μέλος του Δ.Σ. της VIVARTIA) για την ευγενική χορηγία της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, η οποία προσέφερε φυσικούς χυμούς για την εκδήλωση.

Δείτε και τα video, που έστειλε ο Βασίλης Αντωνιάδης:

Ρεμπέτικη βραδυά 2019...

Ρεμπέτικη βραδυά 2019 μέρος 1ο...

Ρεμπέτικη βραδυά 2019 μέρος 2ο...

Ρεμπέτικη βραδυά 2019 μέρος 3ο...

Ρεμπέτικη βραδυά 2019 μέρος 4ο...

Περισσότερα...

Οι Ρεμπέτες επιστρέφουν στην Aula

Με μία αφίσα αγκαζέ, σχεδιασμένη από την Ντολουνάι Νίκου, μαθήτρια της 12ης τάξης επιστρέφουν οι Ρεμπέτες μετά από 25 χρόνια.

rebetes poster 2019

Εμείς καταφέραμε και μπήκαμε στα αποδυτήρια την ώρα που γίνονταν οι πρόβες και μείναμε "άφωνοι". 

rebetes proves 2019

Οι Ρεμπέτες στην Aula την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

rebetes aula 2019

Οι "ρεμπέτες" επιστρέφουν στην Γερμανική σχολή την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Λέμε επιστρέφουν, διότι είχαν ξανάρθει το 1993 έπειτα από μία πρωτοβουλία της Αλίκης Μεϊντάνη, τότε Λυκειάρχη της Σχολής.
Αυτήν τη φορά η πρωτοβουλία ανήκει στην Βανέσσα Μαυροειδή, η οποία μαζί με τον Νίκο Ηλιόπουλο, απόφοιτο του 1995, που ήταν τότε μαθητής, συγκέντρωσαν τα παλαιά ονόματα: τον Γιάννη Κυριακόπουλο (1997), τον Ηλία Κυριακόπουλο (1996), τον Νικόλα Τριήρη (1996), τον Αλέξανδρο Παπαλάμπρο (1997), την Μυρτώ Αρεταίου (1998) και ποιός ξέρει ποιούς άλλους.

Η Δήμητρα Ριζά, που μετείχε τότε στην χορευτική ομάδα του Ρεμπέτικου, μας θύμισε ότι η παρέα είχε ξεκινήσει στις αρχές τις δεκαετίας του 90 με τους Δημήτρη Γκιόκα (1994), Γιάννη Γιαννάτο (1994), Όλγα Καίσαρη (1994), Φάνη Ρήγα (1994), Νίκο Ηλιόπουλο (1995), Θανάση Βεργάδο και με την βοήθεια του Αργύρη Στριγγάρη, τους οποίους μόλις είδε η Αλίκη Μεϊντάνη να παίζουν στην Aula αποφάσισε να τους οργανώσει ένα τουρ στις διάφορες Γερμανικές Σχολές ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη και την Γερμανία και παίζοντας το 1994 στη Ρώμη. Και ο συμμαθητής τους Κωστής Γιαννόπουλος, που μας διόρθωσε κάποια λάθη στα ονόματα, συμπλήρωσε ότι ο Νίκος Βασιλείου, πατέρας της Ζωής, συμπλήρωνε την παρέα στα φωνητικά.

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η ετυμολογία των λέξεων "ρεμπέτης" και "ρεμπέτικο" παραμένει μέχρι σήμερα ασαφής. Ψάχνοντας εντοπίσαμε ένα άρθρο που αναφέρει ότι:
«Η λέξη “ρεμπέτικος” είναι παραφθορά της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης λογίας “ρεμβαστικός” και προέρχεται από το ρήμα “ρέμβω” ή “ρεμβάζω” απ’ όπου και ο ρέμπελος = ο σπαταλών τον χρόνον αναιτίως, άρα αραχτός και αντικοινωνικός…».
Δείτε το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2013 στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου με τίτλο: "Η ρεμπέτα, οι ρεμπέτες και το ρεμπέτικο"...Η ρεμπέτα, οι ρεμπέτες και το ρεμπέτικο"...

Ο Κώστας Παπαηλιού, απόφοιτος του 1963, μας έστειλε ένα μήνυμα αναφέροντας ότι είναι εγγονός ενός γνωστού ρεμπέτη, του μεγάλου μπουζουξή Θανάση Μανέτα, στον οποίο αποδίδεται η πρώτη ηχογράφηση μπουζουκιού στην Ελλάδα το 1931 με τα "Δίστιχα του Μάγκα" και το "Καλέ μάνα, δεν μπορώ". Δείτε το άρθρο...

Ο Βασίλης Αντωνιάδης έστειλε σπάνια video από εκείνες τις συναυλίες του 1993. Δείτε το άρθρο... 

Δείτε το άρθρο "Ρεμπέτικη ομάδα στην Ρώμη 1994"...

Δείτε το άρθρο "Ρεμπέτικη ομάδα στην Βουδαπέστη 1996"... 

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος για τον όρο "ρεμπέτης"...

Ο Κώστας Παπαηλιού για το "μπουζούκι"...

Ο Ηλίας Κυριακόπουλος για την "Ρέμπετική Κομπανία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών"...

Απόστολος Καλδάρας - Αλέκος Σακελλάριος για την ετυμολογία του όρου "ρεμπέτικο"...
 (το άρθρο προστέθηκε ένα μηνα μετά από την εκδήλωση, όταν προβλήθηκε η εκπομπή στην ΕΡΤ)

Η Καγκελάριος Angela Merkel συζητά με τους μαθητές

Θυμόμαστε όλοι την επίσκεψη της Καγκελαρίου Angela Merkel στην Γερμανική Σχολή. Ήταν 11 Ιανουαρίου 2019 όταν η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε το σχολείο επιφυλάσσοντάς μας και μία έκπληξη. Δεν ήταν μία απλή επίσκεψη, ήταν μία ζεστή συζήτηση με τους αποφοίτους μας που ανέδειξε τόσο το άλλο πρόσωπο της ισχυράς κυρίας της Ευρώπης, όσο και το υψηλό επίπεδο των αποφοίτων μας που "έπαιξαν" την καγκελάριο στα ίσια με ερωτήσεις, που ίσως δεν είχε μέχρι τώρα η ίδια αντιμετωπίσει κατα την διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας.
Ο Στέφανος Μίτμαν, απόφοιτος του 1983 και μέλος του Schulvorstand, εισηγήθηκε τον υποτιτλισμό του video ώστε να ξεπεραστεί το φράγμα των γερμανικών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους να διαπιστώσουν αυτά που μόλις πριν αναφέραμε. Η Δανάη Ζολώτα, που συντόνιζε, ο Νικόλας Παπαδημητρίου, που αυτοσυστήθηκε με ένα αστείο, ο Άγγελος Πέτροβας, η Θεοδώρα Σφακιανάκη και οι άλλοι του πάνελ είναι μοναδικοί.
Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιατέρως και τον Τάσο Τέλλογλου, που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να επιμεληθεί και να συντονίσει το εγχείρημα του υποτιτλισμού και να προσθέσουμε ότι ο Τάσος είναι ως γονιός δίπλα στο σχολείο εδώ και πολύ καιρό και βοηθάει με διάφορους τρόπους όλες μας τις προσπάθειες.

Με τις πρώτες της κουβέντες στην Aula η καγκελάριος κατέστησε σαφές:

Δεν ονειρεύομαι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σαν μία χώρα,
διότι πιστεύω ότι η ποικιλία αποτελεί πλούτο για την Ευρώπη

merkel aula1

Δείτε το υποτιτλισμένο video και απολαύστε τα μικρά μας...


Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Aula

Η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, ήρθε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στη Γερμανική Σχολή, και συμμετείχε σε συζήτηση με τις μαθήτριες και τους μαθητές για το κοινό μέλλον της Ευρώπης.
Θα θυμίσουμε ότι ο Σύλλογός μας είχε προσκαλέσει το 2016 την καγκελάριο, της οποίας το γραφείο είχε άμεσα απαντήσει, αναφέροντας ότι σε επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα θα λάμβανε υπ' όψιν της την πρότασή μας.

merkel aula 11012019 low

Η Δανάη Ζολώτα, μαθήτρια της Γ' Λυκείου του ελληνικού τμήματος (12a), κόρη του απόφοιτου Γιώργου Ζολώτα, συντόνισε με μοναδική μαεστρία την συζήτηση εντυπωσιάζοντας όχι μόνον όλους εμάς, αλλά και την επίσημη προσκεκλημένη. Μαζί της στο πάνελ ο Νικόλας Παπαδημητρίου (12c), ο Άγγελος Πέτροβας (12a), η Θεοδώρα Σφακιανάκη (12a), η Ναταλία Τσάσελ (γερμανικό τμήμα 12d), ο Γιώργος Καγιούλης (γερμανικό τμήμα 12d), η Νεφέλη-Άννα Τάτση (γερμανικό τμήμα 12d), ο Θεόδωρος Φαμέλης  (γερμανικό τμήμα 12e) και ο Δημήτρης Ανδρίτσος από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

Από τον Σύλλογο ήσαν εκεί ο Πρόεδρος 'Αγγελος Κωβαίος, ο Γενικός Γραμματέας Πέτρος Πετρακόπουλος, ο Ταμίας Δημήτρης Καραδήμας και ο Υπεύθυνος των Ε/Γ Σχέσεων Κώστας Γαλάνης, ενώ στην κερκίδα του Τύπου ήταν και η Έλενα Χατζηιωάννου, που εργάζεται στον Αθήνα 984 και σχολίασε στο facebook:

«Η Δανάη ήταν η συντονίστρια της 45λεπτης συζήτησης των μαθητών της Γερμανικής Σχολής Αθηνών με την Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης. Ως δημοσιογράφος τη ζήλεψα. Ένα κορίτσι με απίστευτη συγκρότηση, ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένη, γνώριζε πολύ καλά τα θέματα, ελάχιστα κοίταξε τις σημειώσεις της και ήξερε πότε και πώς θα δώσει το λόγο στους συμμαθητές της. Οι ερωτήσεις των μαθητών ήταν εύστοχες και αμφιβάλλω αν κάποιες από αυτές θα τις έθεταν δημοσιογράφοι σε αντίστοιχη περίπτωση.
Τη θαύμασα τη Δανάη και μετά την αποχώρηση της κ. Μέρκελ την αναζήτησα για να μου μιλήσει γι αυτή την εμπειρία της. Τη ρώτησα για τα σχέδια της μετά το σχολείο. Μιλήσαμε αρκετά. καθώς την αποχαιρετούσα ρώτησα ποιό είναι το επώνυμό της. Ζολώτα, μου απάντησε. Αιφνιδιάστηκα! Αυτό το γλυκύτατο και τόσο συγκροτημένο κορίτσι, που μόλις γνώρισα, είναι η κόρη του αγαπημένου μας συμμαθητή, Γιώργου Ζολώτα. Ένιωσα απίστευτη συγκίνηση και περηφάνια για την κόρη του φίλου μου και σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα έχει μέλλον με τέτοια παιδιά!»

Τα δημοσιεύματα πολλά και οι φωτογραφίες ακόμη περισσότερες αξίζει να τα δείτε:  

Αθήνα 9.84...

liberal.gr...

iefimerida.gr...

capital.gr...

Δείτε και το video της livemedia...

Η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος στη Γερμανική Σχολή

Η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επικείμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, θα βρεθεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στη Γερμανική Σχολή, για να συμμετάσχει σε συζήτηση με τις μαθήτριες και τους μαθητές για το κοινό μέλλον της Ευρώπης.

Ο Άγγελος Κωβαίος σχολιάζει την επίσκεψη επιλέγοντας μια φωτογραφία της Καγκελαρίου μπροστά σε σχολικό πράσινο πίνακα για να συνοδεύσει το άρθρο του στο reporter.gr...

Δείτε και την ανακοίνωση της Γερμανικής Πρεσβείας... 

 

2η βραδιά με τους Καθηγητές μας

Όπως είχαμε υποσχεθεί, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με καθηγητές που δεν μπόρεσαν να έρθουν στη μεγάλη μας γιορτή στις 30 Ιουνίου.
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30΄ θα συναντηθούμε στο αίθριο της Σχολής με τους: Aigner, Bloch, Birkenmaier, Dörner, Hühn, Huber, Kattler, Kießling, Reuther, Seidelmann, Spitzner, Dr. Sack, Salapatas, Sassenrath-Bravos, Wellnitz που θα έρθουν από τη Γερμανία και φυσικά με πολλούς καθηγητές που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα για όσους ήταν μαθητές από το 1974 έως το 1986, θα είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να συναντήσουν αγαπημένους καθηγητές αλλά και τους συμμαθητές τους. 
Σας περιμένουμε!

2. Treffen mit unseren Lehrern

Wie versprochen, haben wir noch einen Abend an der DSA mit den ehemaligen Lehrern, die an der Veranstaltung am 30. Juni nicht dabei waren, geplant.
Am Freitag, dem 21. September um 19.30 Uhr kommen aus Deutschland: Aigner, Bloch, Birkenmaier, Dörner, Hühn, Huber, Kattler, Kießling, Reuther, Seidelmann, Spitzner, Dr. Sack, Salapatas, Sassenrath-Bravos, Wellnitz. Selbstverständlich kommen auch viele ehemalige Lehrer, die in Griechenland wohnen.
Besonders für die Schüler der Jahrgänge 1974 – 1986 ist es ein schöner Anlass, sich sowohl mit den Lehrern als auch mit ihren Mitschülern zu treffen.
Bis dann! 

RSVP  info@ex-dsathen.gr

Ήρθαν, είδαν και καθιέρωσαν την εκδήλωση

Μα τι γίνεται; Μέλι έχουν αυτοί οι παλαιοί καθηγητές; Η συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής (21/9/2018) κόντεψε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία από αυτήν του Ιουνίου. Μαζεύτηκαν πάνω από 200 άτομα, ως επί το πλείστον από τάξεις της δεκαετίας του '80. Ήρθαν απόφοιτοι που είχαν χρόνια νάρθουν στο σχολείο.
Καλησπέρισαν η Διεθύντρια κ. Annette Brunke-Kullik, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άγγελος Κωβαίος και ο Willy Reuther, που παρουσίασε όλους τους Γερμανούς, που ήρθαν μαζί του στην Ελλάδα. Συγκίνησε η φράση του Άγγελου, που απευθυνόμενος στους καθηγητές επεσήμανε "... σήμερα συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο, εμείς βεβαίως σας αναγνωρίζουμε όλους, εσείς όμως, εμάς όχι".
Το Philadelphia, κάτω από τις οδηγίες του Χρήστου Νηρού, μας περιποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με εξαιρετικό μπουφέ, κρασί και μπύρα.
Η τάξη του 1982 ξέκλεψε μία στιγμή και φωτογραφήθηκε με τον Reuther, τον άνθρωπο, που όπως λέει Γιάννης Παπαδαντωνάκης σχεδόν 40 χρόνια μετά: "...ήταν ο καθηγητής, που έφερε το 1979 τα πάνω - κάτω στην Γερμανική Σχολή με το πολύ προχωρημένο (ιδίως για τότε) μυαλό του και την τελείως παιδοκεντρική θεώρησή του για την εκπαίδευση. Όλοι κερδίσαμε κάτι από εκείνον. Χτες τον ξανασυναντήσαμε στη Σχολή και είχαμε πολλά να πούμε".

1982 2018 reunion

Ούριος άνεμος έφερε τους καθηγητές στο σχολείο

Με ούριο άνεμο υποδεχθήκαμε τους καθηγητές και τις καθηγήτριες. Με καταπληκτικό καιρό, με ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή γέμισε όλος ο χώρος της αυλής, που είχε ειδικά διαμορφωθεί για την γιορτή. Αποδείχθηκε εξαιρετικά καλή ιδέα να γίνει η εκδήλωση σε υπαίθριο χώρο, έξω από την Aula. Άλλωστε τα 400 (!) και πλέον άτομα που ήρθαν δεν χωρούσαν μέσα σε κανένα κλειστό χώρο.

Ταξιδέψαμε διαγράφοντας μία διαδρομή για άλλους πενήντα χρόνων για άλλους μικρότερη. Η αυλή αυτή πρωτολειτούργησε το 1968 και εφέτος συμπληρώνει 50 χρόνια "ζωής". Υπήρξαν απόφοιτοι που την ζήσανε από την πρώτη ημέρα της. Υπήρξαν καθηγητές και καθηγήτριες που θυμήθηκαν πως μετακομίσανε από τα σπίτια της Μετσόβου στη χλιδή του Μαρουσιού.

Οι Γερμανοί που μας έκαναν την τιμή να έρθουν από την πατρίδα τους εδώ για την εκδήλωση ήσαν πολλοί. Η έκπληξη ήταν ότι ήρθαν καθηγητές και απόφοιτοι που είχαν να εμφανιστούν πάρα πολλά χρόνια. Μεγάλη χαρά έδωσε η παρουσία της Ελένης Τερζάκη, της γυμνάστριας, που ήταν στη Σχολή από το 1962, από τα χρόνια της Μετσόβου, έζησε τις νέες εγκαταστάσεις από την πρώτη τους ημέρα έως και το 2000 που συνταξιοδοτήθηκε. Πολλές μαθήτριές της, που την είδανε με έκπληξη μετά από τόσα χρόνια, κάνανε σαν μωρά και η αλήθεια είναι ότι η ίδια δεν έχει αλλάξει καθόλου.

kathigites xanarxontai 2018e

Πριν όμως μπούμε στις λεπτομέρειες οφείλουμε να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους και κυρίως σε όσες και όσους συμμετείχαν ενεργά και συνέβαλαν στην επιτυχημένη εκδήλωση του Σαββάτου: η Αγγελική Κανελλακοπούλου επαγγελματίας και αυτήν τη φορά, η Ελένη Καραμηνά και η Ζωή Βασιλείου, που κουβάλησαν όλο το φορτίο και την ευθύνη της προετοιμασίας για μήνες, ο Πέτρος Πετρακόπουλος, που ανέλαβε το στήσιμο του σκηνικού και τον συντονισμό της ροής, η Βανέσσα Μαυροειδή που προετοίμασε και εκτέλεσε την παρουσίαση των ερωτήσεων στους καθηγητές, η Μαρία Θεοχαροπούλου που συντόνισε τις μαθήτριες του Λυκείου: την Κωνσταντίνα Σμυρίλιου και την Αθανασία Παπαγεωργίου, οι οποίες επιμελήθηκαν το video με την ιστορία του σχολείου, η Χαρούλα Αντωνοπούλου, η Πέννυ Αγγελή, η Λίζα Σούμπερτ, που φορτωθήκανε τη επικοινωνία και την οργάνωση, η Marianne Danner που είχε την ευθύνη της μουσικής επί σκηνής, ο Ludger Lorenz, που συντόνισε τα ηχητικά μαζί με τον φωτισμό, ο Ζήσης Γκέρτσος και o Βασίλης Καραγεωργίου, το Philadelphia, που οργάνωσε το μαναδικό catering, το Vorstand και η Διευθύντρια Annette Brunke-Kullik που αγκάλιασαν όλα και όλους.

Περισσότερα...

Τα παπούτσια του Άρη Μπίρταχα

birtahas aris 1987 xoros lowΗ με την εκδήλωση των καθηγητών πλησιάζει με βήματα γοργά, θα λέγαμε φορώντας παπούτσια σαν αυτά του Άρη Μπίρταχα, που θυμηθήκαμε μετά από 30 χρόνια. Ο Άρης, καθηγητής Θρησκευτικών, φορούσε στους χορούς παπούτσια λουστρίνια του Ναυτικού και παντελόνι με ρεβέρ. Η εικόνα ενέπνευσε τον Άκη Παπαδόπουλο, απόφοιτο του 1988, ο οποίος ένα χρόνο πριν αποφοιτήσει, φιλοτέχνησε την αφίσα, και το Σάββατο, η χρονιά του μαζί με τον Άρη Μπίρταχα θα κάνουν reunion μέσα στην εκδήλωση των καθηγητών. Βεβαίως reunions και άλλων χρονιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα και ήδη ετοιμάζονται το 1972, το 1974 και άλλοι.

Φωτογραφίες από την Αλεξάνδρα Τσόκα

Η Αλεξάνδρα Τσόκα έστειλε φωτογραφίες από την εκδήλωση των καθηγητών όπου διακρίνονται Τένια Παπαδάκη, Αλεξάνδρα Τσόκα, Τζούλια Μαλαμίτση και Κατερίνα Μητραλέξη, ενώ κάτω ο καταπληκτικός μπουφές που επιμελήθηκε το Philadelphia.

Περισσότερα...

Η ομιλία του Άγγελου Κωβαίου

Ο Άγγελος Κωβαίος χαιρέτησε τους καθηγητές και τους παρισταμένους με μία ομιλία για το σχολείο, τους απόφοιτους και πολλά άλλα:

Was ist denn an dieser Schule so besonders? Man könnte behaupten, es sei die Zweisprachigkeit, diese Begegnung der zwei Kulturen und alles was daraus entsteht.
Ist es das einzige? Reicht es als Erklärung für den dauernden Wunsch zurückzukehren und den Kontakt mit der Schule und einander zu pflegen?
Es ist viel mehr, das die Schule besonders macht und die Jahre die man hier erlebt hat, die wichtigsten unseres Lebens.
Hier hatte man immer ein seltenes Gefühl der Zugehörigkeit. Nicht nur wegen der Sprache, die vermutlich der wichtigste Faktor dafür war, sondern auch wegen dieser ständig anwesenden Prinzipien von Rationalismus, Realismus und pragmatischer Sozialisation - wenn man es so formulieren darf.
In dieser Schule hat man immer alles anders erlebt.

Περισσότερα...

Φωτογραφίες από την Έλενα Χατζηιωάννου

Η Έλενα Χατζηιωάννου ανάρτησε στη σελίδα της στο fb φωτογραφίες από την εκδήλωση σχολιάζοντας ότι είναι από την τάξη του 1982 με την κ. Πατσιοπούλου προσθέτοντας: "Ηταν η αγαπημένη μας μαθηματικός στο γυμνάσιο η Γκαμπριέλε Πατσιοπούλου - Σίναμπεκ. Φωτογραφηθήκαμε μαζί της όσοι συμμαθητές βρεθήκαμε απόψε στη Γερμανική Σχολή. Θα μπορούσε να είναι συμμαθήτριά μας..."
Στην πρώτη φωτογραφία είναι οι: Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μπέττυ Αλεβιζοπούλου, Σμαράγδα Δάφνη- με Τίνα Μικέλη και Ασπασία Τριανταφυλλίδου.
Στην σελίδα της Έλενας υπάρχει και το καταπληκτικό video με τον Νίκο Βασιλείου να τραγουδά...

Περισσότερα...

Ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στον απόηχο της εκδήλωσης «Οι καθηγητές ξανάρχονται», ο ΣΑΓΣΑ αποχαιρέτησε τους καθηγητές με μία ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης. Τη βασική ξενάγηση έκανε με εξαιρετικό τρόπο η ξεναγός Λίλυ Άντζακα (73), αποσπώντας τα συγχαρητήρια όλων, ενώ την αρχιτεκτονική ξενάγηση του κτιρίου, η οποία προηγήθηκε, έκανε ο εκ των αρχιτεκτόνων του Πέτρος Πετρακόπουλος (72). Αμφότεροι, στο τέλος έδωσαν ραντεβού για λογαριασμό του Συλλόγου στους καθηγητές το 2021 για τα 125ο Ιωβηλαίο της Σχολής.

Περισσότερα...

Θανάσης Βαλτινός: "Abstieg, Flussaufwärts"

Ο απόφοιτος Dr. Ulf-Dieter Klemm και η Andrea Schellinger, παρουσίασαν τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό και το βιβλίο του «Abstieg, Flussaufwärts», το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχουν μεταφράσει στα γερμανικά, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Καλφόπουλος, απόφοιτος του 1974.

valtinos 2018a

Την εκδήλωση χαιρέτησαν από την πλευρά της Σχολής η Διευθύντρια κα Annette Brunke-Kullik, που αναφέρθηκε στο έργο του Θανάση Βαλτινού και από την πλευρά του Συλλόγου Αποφοίτων ο Πρόεδρος Κώστας Γαλάνης και δεδομένου ότι η εκδήλωση ήταν τελικά δίγλωσση την διερμηνεία διεκπεραίωσε εξαιρετικά η απόφοιτος Αλίκη Ζουρνατζή.
Αρχικά ο Ulf-Dieter Klemm έκανε μία παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα, που περιέχει κείμενα του συγγραφέα στα γερμανικά και είναι προϊόν του εκδοτικού προγράμματος "Edition Romiosini" του F.U. Berlin, ενώ διάβασε ένα κομμάτι από τη νουβέλα "Εθισμός στη νικοτίνη".
Ο Κώστας Καλφόπουλος εστίασε στη δυσκολία της μετάφρασης ενός λογοτεχνικού κειμένου ζητώντας και την άποψη του συγγραφέα για τον λόγο για τον οποίο άργησε τόσο πολύ να μεταφραστεί το έργο του στα γερμανικά. Ο Θανάσης Βαλτινός απάντησε ότι τα ελληνικά είναι πλέον μια "μικρή" γλώσσα σε αντίθεση με το παρελθόν και δεν αποτελούν πρώτη επιλογή των εκδοτών.
Η Andrea Scellinger παρουσίασε το ιστορικό υπόβαθρο στα έργα του συγγραφέα και με αυτήν την αφορμή επιχείρησε μία αναδρομή στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Αναγνώστηκαν τμήματα από τις νουβέλες "Επείγουσα ανάγκη ελέου", "Κάθοδος των 9" και "Ανάπλους", που έχει δανείσει και μέρος του τίτλου στην γερμανική έκδοση.
Μετά την εκδήλωση ο Σύλλογος Philadelphia προσέφερε εξαιρετικά προετοιμασμένο fingerfood με κρασί και αναψυκτικά, ενώ το βιβλιοπωλείο Colibri είχε αναλάβει την διάθεση των βιβλίων του Θανάση Βαλτινού και όπως είχαμε ανακοινώσει με την ευκαιρία της συγκέντρωσης κόψαμε και την Πίτα για την Καλή Χρονιά. Φωτογραφίες και ρεπορτάζ από το κόψιμο της πίτας θα βρείτε στην ενότητα:

 "Εκδηλώσεις / Κοπή Πίτας"... 

Την επόμενη ημέρα ο Γερμανός πρέσβης Jens Plötner παρέθεσε γεύμα στο σπίτι του προς τιμήν των συντελεστών της εκδήλωσης, ενώ αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προσκεκλημένων στο γεύμα αυτό ήταν απόφοιτοι και ανάμεσά τους η Κατερίνα Μητραλέξη, η Ήρα Τσατσαρώνη του βιβλιοπωλείου Νότος. Παρόντες επίσης ήσαν και ο Ekkehard Haring από το DAAD, όπως επίσης και ο Hubert Eichheim, Αντιπρόεδρος του "Philadelphia"

Περισσότερα...

Ο Θανάσης Βαλτινός στις 15 Φεβρουαρίου

valtinos thanassis 15022018 gr

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) και ο Σύλλογος Αποφοίτων της DSA προσκαλούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στην παρουσίαση της γερμανικής μετάφρασης επιλεγμένων διηγημάτων του Θανάση Βαλτινού με τίτλο «Abstieg, Flussaufwärts».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της DSA.

Ο απόφοιτος Dr. U.-D. Klemm και η κ. Andrea Schellinger παρουσιάζουν μαζί με τον συγγραφέα κ. Θανάση Βαλτινό το έργο «Abstieg, Flussaufwärts» και συζητούν για τις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο απόφοιτος της DSA κ. Κώστας Καλφόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα.

"Φαύστα": Μοναδική παράσταση

Ότι και να πούμε, ότι και να γράψουμε θα είναι λίγο.
Ο Στέλιος Παπαπέτρου επιμελήθηκε, συντόνισε, παρουσίασε μία μοναδική παράσταση. Τα πάντα λειτούργησαν άψογα.
Οι ηθοποιοί πιό καλοί από επαγγελματίες,
η παρεμβολή της μουσικής καταπληκτική ιδέα,
οι τραγουδιστές έτοιμοι για καριέρα,
το σκηνικό πανέμορφο.

38 χρόνια αγγίζει ο Στέλιος την τελειότητα. 38 χρόνια είναι πολλά, αλλά για εμάς είναι λίγα. Θα θέλαμε άλλα τόσα.

Fausta11 Fausta12

Βέβαια και τα πρόσωπα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη Φαύστα από αυτήν της Αγγελικής. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη φιγούρα συντονιστή από αυτήν του Στέλιου, ίσως δεν υπάρχει καλύτερη Μαριάνθη από αυτήν της Ιωάννας, ίσως δεν υπάρχει καλύτερη φωνή από αυτήν της Λήνας, ίσως δεν υπάρχει καλύτερος πιτσιρικάς από τον Φαίδωνα, ίσως δεν υπάρχουν καλύτερες μαντάμ από αυτές της Ζωής και της Λίζας.

Θα πείτε ότι είμαστε υπερβολικοί. Είμαστε υπερβολικά υπερήφανοι, διότι όλοι αυτοί που αναφέραμε συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Στέλιου, είναι απόφοιτοι. Για αυτό τους αναφέρουμε πρώτους. Όλοι ήσαν υπέροχοι, και οι Μαγγίδηδες και ο Τόλιας και ο Rolland.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Κιτσοπούλου, η Ματίκα, η Βολιώτη, ο Karmakar, η Ψωμά, η Ρευματά, η Μπάνου, ο Κουκαλάνι, ο Δημόπουλος, ο Andree - για να αναφέρουμε γρήγορα μερικούς - δεν είναι μία τυχαία ιστορία. Υπάρχει σπορά από τον Στέλιο και ο σπόρος που έχει σπείρει κάθε χρόνο ανθεί. Ο Φαίδωνας Κορακιανίτης δεν διδάσκει, ούτε είναι καν σήμερα στη Σχολή. Είναι όμως απόφοιτος. Είναι ο σπόρος. Ο Αιμίλιος Βεάκης έμπαινε στα καμαρίνια του Εθνικού και έλεγε "εδώ μυρίζει σπέρμα". Η Aula στην παράσταση του Στέλιου μύριζε δημιουργία.

Νομίζουμε ότι η παράσταση πρέπει να επαναληφθεί, διότι είναι τόσο καλή και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, που πρέπει και άτομα εκτός σχολείου να την παρακολουθήσουν.

 

Περισσότερα...

Στέλιος Παπαπέτρου: Η Φαύστα του Μποστ

papapetrou favsta

 

 

Μία παρέα συναδέλφων απο την DSA υπό την καθοδήγηση του Στέλιου Παπαπέτρου ανεβάζει για τρεις μόνον παραστάσεις την "Φαύστα" του Μποστ στις 12, 13 και 15 Ιανουαρίου 2018. Αφορμή η επικείμενη συνταξιοδότηση. Πάρτε αεροπλάνα, τραίνα και βαπόρια και ελάτε να το γιορτάσουμε παρέα. Όμως στις 4 Ιανουαρίου θα γίνει πρόβα της παράστασης οπότε οι "Γερμανοί" θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση πριν επιστρέψουν στα "ξένα".

Περισσότερα...

120+1 Χρόνια: το βιβλίο του Jens Godber Hansen

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η επανέκδοση (με προσθήκη της ελληνικής μετάφρασης) του έργου "Das Dörpfeld-Gymnasium in Athen: Geschichte und Gestalt einer deutschen Auslandsschule" του Jens Godber Hansen. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συλλόγου και το βιβλίο θα διατίθεται από τον Σύλλογο των Αποφοίτων αντί 10€.

hansen diafimisi

Το βιβλίο καλύπτει την ιστορία της παρουσίας των Γερμανών στην Ελλάδα από το 1832, όταν ο βασιλιάς Όθων ήρθε στην χώρα μας, μέχρι το 1970, όταν το σχολείο μετακόμισε στο Μαρούσι εγκαταλείποντας τα νοικιασμένα σπίτια της Μετσόβου. Το υλικό και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται έχουν τεράστιο ενδιαφέρον μιάς και καλύπτουν μία περίοδο άγνωστη στο ευρύτερο κοινό και βεβαίως, ακολουθείται η πορεία του σχολείου από την πρώτη ημέρα στην οδό Σκουφά το 1896 μέχρι στις σημερινές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι. Να θυμίσουμε ότι το βιβλίο αυτό πρωτοκυκλοφόρησε στο γερμανικά το 1970 και εξαντλήθηκε. Ο Σύλλογος Αποφοίτων αποφάσισε να το επανεκδώσει σε δύο γλώσσες (ελληνικά και γερμανικά) προσφέροντας το μοναδικό αυτό έργο σε γερμανόφωνους και μη γονείς, μαθητές απόφοιτους και φίλους.
Το βιβλίο τυπώθηκε με την ουσιαστική βοήθεια της ευγενικής χορηγίας του Γιώργου Μανωλόπουλου, ιδιοκτήτητη της κατασκευαστικής εταιρείας CANTREVA, που κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης.

120+1 Χρόνια με επιτυχία

Με επιτυχία και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, γονέων, μαθητών και καθηγητών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου η εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων για τα 120+1 χρόνια λειτουργίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στην Aula βρέθηκαν, συζήτησαν και διηγήθηκαν τις δικές τους λιγότερο ή περισσότερο προσωπικές ιστορίες απόφοιτοι από τις δεκαετίες του 1930 έως και του 2010, παρουσιάζοντας την συνέχεια και κυρίως την συνέπεια στο πνεύμα που καθόρισε τον χαρακτήρα του Σχολείου.
Ειδικά για την εκδήλωση ήλθε από την Γερμανία ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Peter Limbourg ο οποίος φοίτησε στο Σχολείο τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970, όσο ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρέσβης Dr. Peter Schoof και η διευθύντρια της DSA Annette Brunke-Kullik, ενώ ένα συγκινητικό ηχογραφημένο μήνυμα έστειλε ο Απόστολος Πίτσος, απόφοιτος του '36. Παρούσα ήταν Έβη Τουλούπα, διάσημη αρχαιολόγος και εκπρόσωπος της λεγόμενης γενιάς των «αποφοίτων του Πολέμου» μαζί με τον Βασίλη Μαυρίδη, που εκτός των άλλων διετέλεσε και πρόεδρος του Συλλόγου Philadelphia. Παρών και ο Βαγγέλης Αντώναρος, από την τελευταία τάξη, που αποφοίτησε από την Μετσόβου αλλά και η οικονομολόγος Vicky Pryce, απόφοιτος του 1969, η οποία μας εξέπληξε ευχάριστα, αφού ήρθε από το Λονδίνο ειδικά για την εκδήλωση.
Ο Χρήστος Γκόρτσος, ο Θανάσης Απέργης, ο Κωστής Αντωνετσής και ο Γιώργος Μανωλόπουλος μίλησαν και απάντησαν στις ερωτήσεις του Άγγελου Κωβαίου και της Ήρας Καλιαμπέτσου.
Ο Κώστας Παπαηλιού μίλησε δύο φορές: μία για τα χρόνια στη Μετσόβου και μία για το βιβλίο του Hansen, για το οποίο, τόσον αυτός όσον και η σύζυγός του, ιδιοκτήτρια των Εκδόσεων Παιρισιάνου, αφιέρωσαν πολύ χρόνο στη φροντίδα της έκδοσης.
Ο Πέτρος Πετρακόπουλος παρουσιάσε το video της εκδήλωσης ων 100 χρόνων της Σχολής (από το 1997), όπου φαίνονται και μιλούν: ο Jens Godber Hansen, συγγραφέας του βιβλίου και καθηγητής των χρόνων στη Μετσόβου, ο Werner Hoyer και άλλοι.

Δείτε το video της εκδήλωσης...

Δείτε φωτογραφίες από την Άφιξη...

Δείτε φωτογραφίες από την Έκθεση...

Δείτε φωτογραφίες από την Aula...

Δείτε φωτογραφίες με ένα Ποτό...

Ακούστε το μήνυμα του Απόστολου Πίτσου...

 

120+1 Χρόνια στις 31 Μαρτίου 2017 στις 19:30

Στις 31 Μαρτίου από τις 19:30 το απόγευμα θα γιορτάσουμε μαζί στην Aula της DSA τα 120+1 Χρόνια της Σχολής, η οποία ξεκίνησε το 1896, την ίδια χρονιά που έγιναν οι Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα,

γνώρισε τρεις αιώνες, τον 19ο, τον 20ο, τον 21ο,
άλλαξε τέσσερεις γειτονιές: Κολωνάκι, Νεάπολη, Μουσείο, Μαρούσι,
έκλεισε δύο φορές, μία στον Πρώτο και μία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,
έδωσε διακεκριμένους Καλλιτέχνες, Πολιτικούς, Επιστήμονες, Μηχανικούς, Γιατρούς, Επιχειρηματίες
και παραμένει το καλύτερο σχολείο της χώρας.

Με μεγάλη έκθεση φωτογραφίας όλων των τάξεων στο φουαγιέ, με κρασί και σνακς,

με 10λεπτη ιστορική αναδρομή από τα πρώτα χρόνια της Σκουφά και της Ομήρου, στο τετράγωνο Αραχώβης, Ασκληπιού, Βαλτετσίου, Πρασσά, στην Μετσόβου και την Ρεθύμνου και τέλος στον Παράδεισο Αμαρουσίου,

με σύντομες παρουσιάσεις από αποφοίτους των μεγάλων περιόδων: Πόλεμος, Μετσόβου, Δικτατορία, Μεταπολίτευση, Ευρωπαϊκή Ένωση, 21ος αιώνας

και με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία,

με Ελεύθερη Είσοδο

και με μία έκπληξη από τον Σύλλογο.

 

Frank-Walter Steinmeier και Νίκος Κοτζιάς στη ΓΣΑ

steinmeier kotzias


Hallo, hallo, schön, dass du da bist!

Ένα δροσερό σχολικό τραγούδι, με το οποίο υποδέχθηκαν την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στην Γερμανική Σχολή τα παιδιά του προνηπιακού τμήματος τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Frank-Walter Steinmeier.
Ο κ. Στάινμαγερ συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά και τον Γερμανό Πρέσβη Dr. Peter Schoof επισκέφθηκε την Σχολή, ξεναγήθηκε από την νέα διευθύντρια κα Annette Brunke-Kullik και τα παιδιά της 10ης, 11ης και 12ης τάξης και μίλησε στην Aula απαντώντας σε ερωτήσεις που μεγάλοι θα απέφευγαν να θέσουν.

Περισσότερα...

Εθελοντισμός: "Γιατί και πως"

Εξαιρετικά υψηλού επιπέδου η εκδήλωση στην Aula για τον Εθελοντισμό, άλλωστε αυτό προμήνυε και η μεγάλη κινητικότητα στο facebook. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, κυριολεκτικά σαν να μην πέρασε μιά μέρα από τότε που αποφοίτησε από το γερμανικό τμήμα, ανέβηκε στην σκηνή και παρουσίασε τους προσκεκλημένους της. Είχαν προηγηθει οι χαιρετισμοί της νέας Διευθύντριας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών κας Annette Brunke-Kullik, του Προέδρου των Αποφοίτων Κώστα Γαλάνη και του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Dr. Peter Schoof.

ethel mistotaki alexandra all low1

Η κ. Brunke-Kullik, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες και τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Σχολή, αφού αποκτώντας καλύτερη γνώση γύρω από τις εθελοντικές οργανώσεις και τις πτυχές του εθελοντισμού, η Σχολή θα μπορεί να ενισχύσει την εθελοντική δράση μαθητών και να πείσει και άλλους μαθητές να στηρίξουν εθελοντικά δράσεις ή οργανισμούς.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε στα γερμανικά και μετά κάλεσε έναν-έναν τους προσκεκλημένους να παρουσιάσουν το έργο των φορέων που εκπροσωπούν.

Περισσότερα...

Εθελοντισμός: "Γιατί και πως" στις 21 Νοεμβρίου

ehrenamt

       

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη παρουσιάζει στην Aula φορείς και οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εθελοντισμού.

Ίδρυσε το 1998 την Actionaid Hellas, στην οποία είναι πρόεδρος από το 2007, αφιερώνει πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου της σε εθελοντικές δράσεις και γνωρίζει πολύ καλά όλες τις πτυχές του εθελοντισμού.

Πρόσφατα δε το 2014 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Action Finance Initiative (AFI), μία πρωτοβουλία που έχει σκοπό την οικονομική στήριξη μικρών επιχειρήσεων με την ανάπτυξη του θεσμού των μικροπιστώσεων σε συνεργασία αρχικά με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και ακολούθως με τη Eurobank.

Η Αλεξάνδρα είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού στο Παρίσι.

Περισσότερα...

"Die Krise in Griechenland στην Aula"

DieKriseinGriechenlandΠολύς κόσμος ήλθε στην εκδήλωση. Από τους ομιλητές ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος δεν κατάφερε να έλθει λόγω των συναντήσεων του ΔΝΤ με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στο ξενοδοχείο Hilton. Από την Γερμανική Πρεσβεία παρόντες ήσαν ο Πρέσβης Dr. Peter Schoof, ο Αναπληρωτής Πρέσβης κ. Klemens Semtner, ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Wolfgang Rechenhofer και πολλοί άλλοι. Παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ από το διπλωματικό σώμα είδαμε την Ξένια Στεφανίδου, πρώην πρεσβευτή στο Μεξικό, την Έλσα Ζορμπαλά, πρώην πρεσβευτή στη Ντόχα, τον Κωνσταντίνο Αιλιανό. Από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ήλθαν ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαίλλης, ο Διευθυντής Σάκης Κελέμης. Παρόντες οι Θάνος Βερέμης και Νικήτας Πατηνιώτης, ενώ από τον επιχειρηματικό χώρο είδαμε τον Δημήτρη  Δαμκαλίδη, τον Θανάση Συριανό, και άλλους πολλούς.

Δείτε το video της εκδήλωσης...

"Die Krise in Griechenland στις 11.04"

Στις 11 Απριλίου θα γίνει τελικά η παρουσίαση του βιβλίου "Die Krise in Griechenland" των Dr. Ulf-Dieter Klemm, απόφοιτου του 1964, πρέσβη μέχρι το 2011 στο Μαρόκο, και του Wolfgang Schultheiß (Hg.), πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα μέχρι το 2010, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές του χρόνου και αναβλήθηκε λόγω αλλαγής του προγράμματος του κ. Schultheiß. Μαζί με τους δύο εκδότες/συγγραφείς θα μιλήσουν και ο Τάσος Γιαννίτσης, απόφοιτος του 1962, η Δανάη Διακουλάκη (1968) και ο Γιάννης Βαληνάκης (1973), που συμμετέχουν με κείμενά τους στο έργο.

Περισσότερα...

Η πρόσκληση της εκδήλωσης

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών και ο Σύλλογος Αποφοίτων προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

         Η κρίση στην Ελλάδα
    Αφετηρία, πορεία, συνέπειες

που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 στις 19.30´ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

schultheiss w Οι συντονιστές της έκδοσης Dr. Wolfgang Schultheiß, πρώην Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, και
Klemm Dieter ο Dr. Ulf-Dieter Klemm, απόφοιτος και πρώην Πρέσβης της Γερμανίας θα παρουσιάσουν το βιβλίο από κοινού με τους απόφοιτους συγγραφείς:
diakoulaki danai1 Δανάη Διακουλάκη, απόφοιτο 1968
καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ στον Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων
giannitsis tassos0 Τάσο Γιαννίτση, απόφοιτο 1962
καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2000), Εξωτερικών (2004), Εσωτερικών (2011)
valinakis  Γιάννη Βαληνάκη, απόφοιτο 1973
Καθηγητή Πανεπιστημίου, πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών & Βουλευτή Δωδεκανήσου
psalidopoulos michalis0 Μαζί τους ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, απόφοιτος 1968, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχολιάζει το βιβλίο από τη δική του οπτική γωνία και συμμετέχει στη συζήτηση.
telloglou tassos Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, επίσης συγγραφέας του βιβλίου, θα συντονίσει τη συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική γλώσσα.

 

""Τα χρόνια στη Μετσόβου" - 5 Δεκεμβρίου 2015"

metsovouΜία ξεχωριστή βραδιά με αποφοίτους της Μετσόβου από όλες τις χρονιές, με μία μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες από τις τάξεις, από τις εκδρομές, με ένα τραπέζι όπου συζητήθηκαν ιστορικά θέματα της εποχής και του σχολείου και ένα τραπέζι, που θυμηθήκαμε ιστορίες. Στην εισαγωγή είχαμε την ευκαιρία να δούμε μία συνέντευξη του Helmut Beckmann, του Διευθυντή της εποχής, ο οποίος μίλησε στον σημερινό Διευθυντή κ. Thomas Fischer και στον Αντιπρόεδρο της Σχολής Dr. Thomas Greve.

Δείτε το video της εκδήλωσης...

Δείτε το video της συνέντευξης του Helmut Beckmann...

Δείτε τις φωτογραφίες της Χριστίνας Βάζου...

Περισσότερα...

Ξαναβρέθηκαν όλοι στην ίδια αυλή με τον φοίνικα

Ξαναβρέθηκαν όλοι στην ίδια αυλή με τον φοίνικα, όπως τότε που κατεβαίναν από τις τάξεις και σκαρώναν την επόμενη σκανταλιά ή προετοιμάζονταν για την επόμενη ώρα. Όλοι είχαν κάποια στιγμή διασταυρωθεί με τους περισσότερους, αφού τα χρόνια στη Μετσόβου ήταν λίγα. Δεν πρόφταινες να αποφοιτήσεις και έπεφτες πάνω στους πιτσιρικάδες που μόλις είχαν μπει, που ψηλαφούσαν τους τοίχους και εντόπιζαν τις γωνιές και τις κρυψώνες.

Όλοι μεταξύ τους γνωστοί, όλοι μεταξύ τους φίλοι, ξαναθυμήθηκαν μαζί ιστορίες και ιστορία. Ακούγοντάς τους καταλάβαινες γιατί το σχολείο δεν χρειάζεται διαφήμιση. Αισθανθήκαμε το ίδιο με αυτό που εξέπεμψαν οι Απόφοιτοι του Πολέμου. Άνθρωποι ξεχωριστοί, διαφορετικοί μεταξύ τους και όμοιοι συνάμα.

Η βραδυά ήταν μοναδική, αν και μας ξέφυγε χρονικά και δεν τα προλάβαμε όλα. Δεν προλάβαμε να ευχαριστήσουμε τον Τίμο Δημόπουλο για τις εκδρομές του, δεν προλάβαμε να ευχαριστήσουμε την Αλίκη Μεϊντάνη, που έμεινε μέχρι τέλους κοντά στο σχολείο, αλλά και άλλους. Δεν πειράζει, θα επανορθώσουμε σε λίγο καιρό που η σχολή συμπληρώνει 120 χρόνια ζωής.

Είμασταν μάρτυρες μιάς de profundis εξομολόγησης με αλήθειες από την Ρέα Αργυριάδου-Μυλωνά, τον Γιώργο Κορφιάτη, τον Τάσο Γιαννίτση, την Άννα Φιλίνη, τον Κωστή Βέρρο, τον Πάνο Λουκάκο, τον Κώστα Παπαηλιού, τον Γιάννη Δρόσο, τον Στέλιο Παπαπέτρου, την Τένια Παπαδάκη, τον Παύλο Λαουτάρη, τον Werner Hermann, τη Νατάσα Ρεμούνδου, τον Νίκο Αθηναίο.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Thomas Fischer και ο Πρέσβης Dr. Peter Schoof έμειναν μέχρι αργά και, αν και δεν ήταν εύκολο να καταλάβουν απόλυτα αυτά που λέγαμε, εισέπρατταν τη συγκίνηση και τη σημασία. Τους ευχαριστούμε για την παρουσία και την βοήθειά τους.

Οφείλουμε επίσης ευχαριστίες σε πολλούς. Πέραν αυτών που ήρθαν, είτε ανέβηκαν στη σκηνή, είτε μίλησαν, είτε άκουσαν οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον Χρήστο Κωνσταντινίδη που επί τρεις μέρες ασχολήθηκε με το στήσιμο και την υποστήριξη, στον Thomas Greve, που κάθε φορά βάζει το χεράκι του και μας ξελασπώνει, στον Ludgar Lorenz, που φρόντισε τον ήχο και τα φώτα, τον Βασίλη Καραγεωργίου και τον Ζήση Γκέρτσο που ήταν επί ποδός, στην Ήρα Καλλιαμπέτσου για την διερμηνεία, στην Χριστίνα Βάζου για την φωτογράφηση, στην Ελένη Καραμηνά που ήταν παντού συνεχώς.

Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στον Τάσο Κυπριανίδη για τα video, στην Τένια Παπαδάκη για την κινητοποίηση και τις φωτογραφίες, στις φουρνιές του '61 και του '63 διότι είναι δεμένοι και οργανωμένοι, διότι έχουν υλικό και το διαθέτουν με κέφι, στον Τάκη Πικραμμένο, την Φρόσω Δημάκου και τον Andreas Nitsche, που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν να είναι μαζί μας.

"«…στην ΓΣΑ τα χρόνια της Δικτατορίας»"

Diktatur 2014Με μεγάλη συμμετοχή που ξεπερνούσε τα 400 άτομα έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2014 η εκδήλωση στη Σχολή και είχε τέτοια επιτυχία που κράτησε τον κόσμο μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα στο φουαγιέ. Ξεχείλησε η Aula από μαθητές, Έλληνες και Γερμανούς καθηγητές της περιόδου 1967-1974 και όλοι μαζί θυμηθήκαμε ιστορίες και μας αποκαλύφθηκαν άγνωστα στοιχεία από την εποχή της Χούντας, τότε που το Σχολείο, όχι μόνο διαφύλαξε την αυτονομία του, αλλά υπερασπίστηκε την ελεύθερη σκέψη και την έκφρασή της σε ζωντανή γλώσσα.
Ο Dr. Joachim Zeidler, διευθυντής της περιόδου 1967-1979, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδυάς, που ήρθε από το Βερολίνο ειδικά για να μας δει, μας μίλησε για πολλά, που άλλα γνωρίζαμε και άλλα αγνοούσαμε. O Dieter Klemm, που και αυτός ήρθε από τη Γερμανία, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Κυριαζής, ο Ηλίας Δελλόγλου, ο Νίκος Μόσχος, η Σοφία Μιγάδη και άλλοι ανέβηκαν στη σκηνή και μας ταξίδεψαν σαράντα και... χρόνια πίσω. Η Αγγελική Κανελλακοπούλου, ο Άγγελος Κωβαίος, ο Κώστας Καλφόπουλος και ο Πέτρος Πετρακόπουλος συντόνισαν ομιλητές, μαθητές και καθηγητές, ενώ η Μαρία Φαραντούρη έκλεισε την εκδήλωση με τραγούδια από αυτά που τότε δεν μπορούσαμε να ακούσουμε.

Δείτε όλο το video της εκδήλωσης ...

Δείτε τις ομιλίες της εκδήλωσης ...

Δείτε όλες τις φωτογραφίες της Χριστίνας Βάζου και του Θάνου Ιωαννίδη ...

Περισσότερα...

""Κώστας Αξελός, η ζωή και το έργο του""

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση αφιέρωμα στον Κώστα Αξελό, στις 26 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19.00, στην Aula.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών από την γέννηση του φιλοσόφου (απεβίωσε το 2010), ο οποίος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα φοίτησε στην Γερμανική Σχολή της προπολεμικής περιόδου.

axelos 2014Θα προλογίσει η κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Πρέσβης της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO
Για την προσωπικότητα και το έργο του φιλοσόφου θα μιλήσουν ο κ. Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Γιώργος Δουατζής, δημοσιογράφος.

Περισσότερα...

" Ο Μανώλης Γλέζος στη Γερμανική Σχολή"

glezos DSA1Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε στις 2 Απριλίου 2014 στην Γερμανική Σχολή Αθηνών. Απευθύνθηκε σε ένα πολυπληθές κοινό, κατά κύριο λόγο μαθητές και αποφοίτους - μεταξύ αυτών οι κυρίες Έβη Τουλούπα - Στασινοπούλου και Ναταλία Μελά (από την γενιά του πολέμου) και οι κυρίες Άννα Φιλίνη και Φρόσω Δημάκου-Κιάου.
Αναφέρθηκε σε παραμέτρους που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις. «Ελλάδα και Γερμανία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού», υπογράμμισε ο Μανώλης Γλέζος κλείνοντας την ομιλία του και επενέλαβε πολλές φορές ότι οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.
Μιλώντας όρθιος επί δύο και πλέον ώρες, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Μίλησε όμως έπειτα από πολλά χρόνια και κατόπιν παρότρυνσης των μαθητών, για την νύχτα που κατέβασε την σβάστικα από την Ακρόπολη και για τον συναγωνιστή του, τον Απόστολο Σάντα.

Δείτε το video ...

Περισσότερα...

Από την ομιλία του Μανώλη Γλέζου στην Aula

Ο Μανώλης Γλέζος μίλησε στις 2 Απριλίου 2014 στην Γερμανική Σχολή Αθηνών. Απευθύνθηκε σε ένα πολυπληθές κοινό, κατά κύριο λόγο μαθητές και αποφοίτους - μεταξύ αυτών οι κυρίες Έβη Τουλούπα - Στασινοπούλου και Ναταλία Μελά (από την γενιά του πολέμου) και οι κυρίες Άννα Φιλίνη και Φρόσω Δημάκου-Κιάου. To video της εκδήλωσης είναι στην ενότητα Εκδηλώσεις / Aula, και ο Στέφανος Μίτμαν επέλεξε και κατέγραψε τα κυριότερα σημεία της ομιλίας, τα οποία ξεκινούν με το timecode toz video:

Περισσότερα...

Ο Peter Limbourg στις 3 Απριλίου στην Aula

Στις 3 Απριλίου 2014 ο Πέτερ Λίμπουργκ γενικός διευθυντής σήμερα της Deutsche Welle, επέστρεψε έπειτα από 42 χρόνια στην Γερμανική Σχολή. Ο Λίμπουργκ, ήταν 12 ετών όταν η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα το 1972, επειδή ο πατέρας του, πρέσβης τότε της Δυτικής Γερμανίας στην Αθήνα, είχε βοηθήσει τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη (μαθητή της Γερμανικής Σχολής της περιόδου του Μεσοπολέμου), να διαφύγει στην Γερμανία.

limbourg peter dw

Εκπλήρωσε μάλιστα έτσι και ένα παιδικό του όνειρο: να εμφανιστεί στην σκηνή της Aula, κάτι που δεν είχε καταφέρει κατά την τριετή παρουσία του στην Σχολή, επειδή οι επιδόσεις του στην μουσική ήταν πολύ φτωχές και δεν του είχε επιτραπεί η συμμετοχή στην μαθητική ορχήστρα. Αυτό το περιστατικό και πολλά άλλα θυμήθηκε ο Λίμπουργκ κατά την συζήτηση που είχε με τους: Ντόρα Μπακογιάννη, Φρόσω Δημάκου - Κιάου και Ρόναλντ Μαϊνάρντους, σε μία συζήτηση που συντόνισε η Κορίνα Γιέσεν και παρουσίασε ο Άγγελος Κωβαίος - όλοι τους απόφοιτοι της Γερμανικής Σχολής.

Δείτε όλο το video της εκδήλωσης ...

Περισσότερα...

Ο πρέσβης κ. Wolfgang Dold υποδέχεται τους Απόφοιτους του Πολέμου

apofoitoi polemou dold gevma 2013aΣτις 20 Νοεμβρίου 2013 ο πρέσβης κ. Wolfgang Dold παρέθεσε γεύμα στην οικία του στο Χαλάνδρι στους Αποφοίτους του Πολέμου, που λίγους μήνες πριν τον είχαν υποδεχθεί στη Σχολή στην εκδήλωση της 17ης Ιουνίου. Παρόντες όλοι πλην Απόστολου Πίτσου και Αλίκης Περρωτή Κωνσταντοπούλου που έλειπαν στο εξωτερικό. Όλοι μίλησαν για τον εαυτό τους, για το σχολείο της Αραχώβης, θυμήθηκαν ιστορίες και ο Wolfgang Dold, που τόσο είχε εντυπωσιαστεί από την εκδήλωση προς τιμή τους, άκουγε και ρωτούσε συνεχώς.

Τιμητική Βραδιά για τους Απόφοιτους του Πολέμου

apof vr01Σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, η Γερμανική Σχολή Αθηνών και ο Σύλλογος των Αποφοίτων βράβευσαν την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, δώδεκα Απόφοιτους του Πολέμου, μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν τη Σχολή την περίοδο κήρυξης του πολέμου και τα χρόνια της κατοχής.

Δείτε το Video της Εκδήλωσης...

Περισσότερα...


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Άννα Γουλανδρή (39) (1921-1988)

Η Άννα Γουλανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921και  ήταν κόρη του εφοπλιστή Νικόλα Γουλανδρή (γιου του Ιωάννη Γουλανδρή, ιδιοκτήτη  ιστιοφόρων και γενάρχη του εφο [ ... ]