Οι οικογένειες Κουρουνιώτη

Στα μαθητολόγια της Σχολής συναντάμε το επώνυμο “Κουρουνιώτη” πέντε φορές. Πρόκειται για τον Βύρωνα και τον Αντώνιο Κουρουνιώτη, του Ιωάννη και τον Μιχάλη, την Αργυρώ και την Λουίζα του Χρίστου.

Όπως καταγράφεται στο βιογραφικό του Βύρωνα, ο Αντώνης, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 και φοίτησε στην Σχολή έως την Γ’ Γυμνασίου (1941), πέθανε από φυματίωση λίγους μήνες πριν βρεθεί το εμβόλιο για τη φυματίωση και ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Μικές, εκτελέστηκε απο τους Γερμανούς στις 21 Μαρτίου 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκτός αυτών υπήρχε και ο Διονύσης, ο μόνος που είχε επιβιώσει από τα άλλα αδέλφια του.

Για τον Μικέ, αναφέρει ο Πέτρος Μακρής Στάικος στο βιβλίο του “Κίτσος Μαλτέζος, ο αγαπημένος των θεών”, ότι ήταν φοιτητής της Ιατρικής και είχε πάθος να συλλέγει πεταλούδες, ενώ ο Διονύσης αναφέρεται και ως Νόνος. Ο Μικές και ο Νόνος αναφέρονται στο ίδιο βιβλίο ως οι εκτελεστές του 23χρονου Κίτσου Μαλτέζου την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 1944. Μάλιστα, στην σελίδα 381 του ίδιου βιβλίου διευκρινίζει ο συγγραφέας ότι “εξ αιτίας μίας παραδρομής του Τύπου της εποχής αναφέρουν τον Μικέ ως Νίκο Κουρουνιώτη,…, σφάλμα που ακολούθησαν έκτοτε ο Φραγκόπουλος στην Τειχομαχία…”.

Ο Πέτρος Μακρής Στάικος αναφέρει μάλιστα στην σελίδα 253 ότι Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης, θείος του Μικέ, διαπρεπής αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός εκλιπαρεί την βοήθεια, μεταξύ άλλων, του Walter Wrede, διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου αλλά και καθηγητή της Γερμανικής Σχολής. Ο Wrede, αν και επικεφαλής από το 1934, του γερμανικού ναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα, αδυνατεί να προσφέρει το παραμικρό.

Σε ότι αφορά τα παιδιά του Χρίστου, δηλαδή τους Μιχάλη, Αργυρώ και Λουίζα που φοίτησαν στην Σχολή, γνωρίζουμε ότι ο Μιχάλης γεννήθηκε το 1922 και φοίτησε στην Σχολή στην Α’ Δημοτικού την χρονιά 1929-30, η Αργυρώ γεννήθηκε το 1918 και φοίτησε στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο έως την Δ’ Γυμνασίου την χρονιά 1935-36 και η Λουίζα γεννήθηκε το 1923, φοίτησε στο Δημοτικό και αποφοίτησε από την ΣΤ’ Γυμνασίου 1ο 1940-41.

Τέλος, σε ότι αφορά τον Μικέ Κουρουνιώτη αναφέρεται στο βιβλίο του Πέτρου Μακρή-Στάικου (σελ.374-375), ότι ο Μικές γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, γόνος εύπορης οικογένειας από την Χίο. Ο πατέρας του εκμεταλλευόταν τον τότε κινηματογράφο “Απόλλωνα” στην οδό Σταδίου. Φοίτησε για αρκετά χρόνια στο “Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών” , συμμαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά τέλειωσε τη “Γερμανική Σχολή”  (σημ. στα μαθητολόγια της Αραχώβης δεν αναφέρεται, αλλά αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις δεδομένου ότι τα μαθητολόγια είναι ελλιπή.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας