Απολυτήριο (Abitur) του πολέμου – Καθηγητής Μιλτιάδης Καρύδης

Σίγουρα η πιο σύντομη προετοιμασία απολυτηρίου (Abitur) στην ιστορία της Γερμανικής Σχολής Αθηνών έλαβε χώρα στο σχολικό έτος 1940/41.

Τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα της ιταλικής επίθεσης κατά της Ελλάδας από την Αλβανία, στάλθηκαν όλοι οι μαθητές πάλι στο σπίτι και έμειναν εκεί για πολλούς μήνες, μια και τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο τότε Διευθυντής Dr. Romain, κάλεσε μερικούς μαθητές της τάξης, που στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους θα έπρεπε να δώσουν εξετάσεις για το γερμανικό απολυτήριο (Abitur), και τους έκανε την εξής πρόταση: να προσπαθήσουν με ιδιαίτερα μαθήματα να καλύψουν, όσο ήταν δυνατόν, την ύλη της τελευταίας τάξης, ώστε να παρουσιαστούν μετά από περίπου δύο μήνες για τις τελικές εξετάσεις. Η αιτία: είχε πληροφορίες ότι σύντομα ο γερμανικός στρατός θα ερχόταν σε βοήθεια του ιταλικού, ο οποίος ήδη πολύ γρήγορα είχε αποκρουστεί προς την Αλβανία από τους Έλληνες.

Όποιος έζησε την εποχή εκείνη, μπορεί να κρίνει πόσο επικίνδυνο ήταν κάτι τέτοιο και ο Διευθυντής θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρεθεί στο δικαστήριο για προδοσία στρατιωτικών μυστικών. Του αποδίδουμε ευχαριστία μετά θάνατον, διότι έτσι εκτός από εμάς τους δύο και ο Kurt Goldberg, Alekos Kyriakos, Peter Mordo, Themis Panos και Edda Saramandi, μπόρεσαν να αρχίσουν το μάθημα. Αυτό λάμβανε χώρα αφενός στην κατοικία της οικογένειας Μοrdo – δάσκαλος εδώ ήταν ο λίγο μεγαλύτερος Βύρων Θεοδωρόπουλος, τότε “υπόδειγμα μαθητού” και αργότερα Έλληνας διπλωμάτης σε υψηλή θέση – και αφετέρου στο σπίτι με τη βοηθό σπουδών Moseke και με τον κύριο Lichtenberg, έναν όχι “καθαρόαιμο” τότε καθηγητή της Γερμανικής Σχολής, τον οποίο ο Dr. Romain (και αυτό ήταν επίσης πολύ θαρραλέο) κατ· αυτό τον τρόπο βοήθησε να αποκτήσει ένα βοηθητικό εισόδημα.

Στις 12 και 13 Μαρτίου 1941 – δηλαδή λίγο πριν από τη γερμανική επίθεση της 6ης Απριλίου – έγιναν οι εξετάσεις απολυτηρίου με επιτυχία από όλους – μετά από συνολικά περίπου τρεισήμισι μηνών μάθημα!!

Dr. med. Sonja Karidis, το γένος Dengel

Καθηγητής Μιλτιάδης Καρύδης (Μαέστρος)

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας