Εκκένωση των κτιρίων της Αραχώβης

Το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2019 είδαμε στις ειδήσεις ότι τα μέχρι το 1945 κτίρια της Γερμανικής Σχολής στην οδό Αραχώβης (σήμερα Οκταβίου Μερλιέ) και Ασκληπιού, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψιν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκκενώθηκαν μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Πρόκειται για τα  δύο κτίρια του Doerpfeld και το κτίριο των Eglau και Διαμαντόπουλου, που είναι από την πλευρά του Αγίου Νικολάου των Πευκακίων στη Νεάπολη, όπου όσοι περνούσαν από την περιοχή και κοιτούσαν μέσα από την πόρτα αναγνώριζαν το παλαιό Treppenhaus, που φιλοξενούσε η αφίσα της εκδήλωσης των “Αποφοίτων του Πολέμου” του 2013.

Το in.gr δημοσίευσε μία ιστορική αναδρομή στη ιστορία των κτιρίων αυτών. Δείτε το άρθρο…

Αμέσως μετά την εκκένωση ακολούθησε “σφράγισμα” των εισόδων του κτιριακού συγκροτήματος. Για όσους δεν θυμούνται, στο τεράγωνο αυτό Αραχώβης- Ασκληπιού – Βαλτετσίου – Πρασσά βρίσκονται δύο κτίρια που σχεδίασε ο Doerpfeld και ένα των Eglau και Διαμαντόπουλου, του οποίου σφραγίστηκε με τούβλα η κεντρική είσοδος.

arachovis 2019a

arachovis 2019a

Η είσοδος της τότε οδού Αραχώβης, νυν Οκταβίου Μερλιέ, που σφραγίστηκε με τούβλα, πίσω από τα οποία φαινόταν το κλιμακοστάσιο. Οριακά αριστερά της φαίνεται το ένα κτίριο του Doerpfeld που ενώθηκε και αυτό με το κλιμακοστάσιο.

arachovis 2019d

Από μία χαραμάδα της σιδερόπορτας της οδού Πρασσά βλέπουμε την αυλή της Αραχώβης. Στο βάθος το ένα από τα δύο κτίρια του Doerpfeld με σφραγιασμένη και αυτού την είσοδο.

arachovis 2019e arachovis 2019c

Επάνω και αριστερά φωτογραφίες από την οδό Πρασσά, που χωρίζει το παλαιό συγκρότημα της Γερμανικής Σχολής από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Αριστερά φαίνεται η πίσω πλευρά του κλιμακοστασίου (Treppenhaus), το οποίο πριν από το σφράγγισμα της εισόδου της Αραχώβης ήταν ορατό.

Να αναφέρουμε ότι στα χρόνια της Κατοχής η οδός Πρασσά είχε δοθει στη Γερμανική Σχολή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Φωκίωνα Φωτιάδη – Νεγρεπόντη.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας