Γιάννης Καλιφατίδης (82)

kalifatidisΟ Γιάννης Καλιφατίδης γεννήθηκε  το 1964 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1982. Σπούδασε Μεταλλειολόγος Μηχανικός στη Γερμανία, στο Πολυτεχνείο του Darmstadt. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης τόσο του Εθνικού Μουσείου της Έσσης στους τομείς Μοντέρνας Τέχνης (Πτέρυγα Joseph Beuys), Παλαιοντολογίας και Ορυκτολογίας όσο και του Ιστορικού Μουσείου της πόλης του Darmstadt (Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασικισμός, Γιούγκεντστιλ). Παράλληλα, ασχολήθηκε ενεργά με την ανεξάρτητη ροκ μουσική και τον αγγλόφωνο στίχο.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, παρακολούθησε το γερμανικό τμήμα του ΕΚΕΜΕΛ, απ’ όπου αποφοίτησε το 2005. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων στις εκδόσεις Άγρα. Από το 2005 εργάζεται ως μεταφραστής γερμανόφωνης λογοτεχνίας, μεταξύ άλλων για τις εκδόσεις Άγρα, Σμίλη, Νεφέλη, Scripta, Πατάκη, κ.ά. Επίσης, συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Φεστιβάλ και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Είναι κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Λογοτεχνικής μετάφρασης 2007 για το βιβλίο του W.G. Sebald "Οι ξεριζωμένοι" (εκδ. Άγρα), και κάτοχος του Βραβείου Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ 2010 για το βιβλίο του Georg Heym "Ο κλέφτης: Επτά αφηγήματα" (εκδ. Νεφέλη). Κριτικά κείμενά του για τη γερμανική λογοτεχνία έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και στον Τύπο. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-12 δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση στο γερμανικό τμήμα του ΕΚΕΜΕΛ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 διευθύνει το Τμήμα Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών, όπου και διδάσκει.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Γεώργιος Ράλλης (35*) (1918-2006)

Ο Γεώργιος Ράλλης γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1918 και καταγόταν από οικογένειες με πλούσια παράδοση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, τόσο από την πλευρά του πατέρα το [ ... ]