«Έφυγε» ο Θανάσης Καλπαξής (’62)

kalpaxis thanasΈφυγε πρόσφατα από κοντά μας, μετά από μακρά μάχη με την επάρατο νόσο, ο Θανάσης Καλπαξής, διακεκριμένος αρχαιολόγος και Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και αποφοίτησε από τη Σχολή μας το 1962. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1971 και στο οποίο κατόπιν εργάστηκε ως Λέκτορας και το 1982 αναγορεύθηκε Υφηγητής. Το 1984 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου το 1990 έλαβε τη θέση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας. Το επιστημονικό του έργο διακρίνεται από τη διεπιστημονικότητα, χάρη στον συνδυασμό της ιστορίας και της αρχαιολογίας με την αρχιτεκτονική και την ανθρωπολογία.

Το πένθος που προκαλεί η απώλεια του Θανάση Καλπαξή δεν πλήττει μόνον τους οικείους του αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Συνέδεσε το όνομα του με την ανασκαφή στην Αρχαία Ελεύθερνα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο. Περισσότερα για τη λαμπρή του καριέρα και το επιστημονικό του έργο στο https://www.goodnet.gr/news-item/efuge-apo-ti-zoi-o-thanasis-kalpaxis-sunedese-to-onoma-tou-me-tin-archaia-eleutherna-kai-to-institouto-mesogeiakon-spoudon-sto-r.html?fbclid=IwAR1YRlqstTlYT3cv68qujqDndqtCt7sRo_-kmSDBd3IOY2FbIzwt1p8ig4M

Η κηδεία του θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Ο Σύλλογος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του και τον για του Φίλιππο (επίσης απόφοιτό μας), καθώς και στην τάξη του.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας