Αγλαΐα Παπουτσάνη (62) (1944-2024)

Η Αγλαΐα Παπουτσάνη-Καραμάνου αποφοίτησε από την Σχολή το 1962 και έλαβε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας και Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιαπωνία με υποτροφία του Japan Foundation στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Hongo του Τόκιο και παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων ανά τον κόσμο με αντικείμενο την τέχνη της Ινδίας και της Άπω Ανατολής.

Υπηρέτησε ως Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια στην Εφορεία της Κέρκυρας (Η΄ ΕΠΚΑ) και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, με τις ενέργειες της οποίας το Μουσείο αναδείχθηκε σε ειδική περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΠΟ, από το οποίο και αφυπηρέτησε ως Διευθύντρια. Εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση για την ανάδειξη της πλούσιας συλλογής του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, αλλά και του ίδιου του κτιρίου του Μουσείου (ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου), εντάσσοντας τις εργασίες σε πλείστα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πεδίο της έρευνάς της ήταν επικεντρωμένο στην Ασιατική τέχνη, με έμφαση στην ελληνοβουδιστική τέχνη της Gandhara, και συμμετείχε με σχετικά θέματα σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, επιμελήθηκε την παρουσίαση των εκθεμάτων στο Μουσείο Σολωμού Κερκύρας.

πηγή: ΤΕΝΙΑ ΡΗΓΑΚΟΥ, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κερκύρας

“Έφυγε“ η Αγλαΐα Παπουτσάνη…

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά την Αγλαΐα Παπουτσάνη-Καραμάνου…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας