Αναμνήσεις - Γιάννης Βαληνάκης

Θυμάμαι που σε παιδική ηλικία ο πατέρας μου προσπαθούσε να με πείσει να αρχίσω τα γερμανικά, για να πάω στη συνέχεια στη Γερμανική Σχολή. "Θα μάθεις τι θα πει πειθαρχία", μου έλεγε. Εγώ απορούσα πώς το έλεγε αυτό ένας άνθρωπος που η μόνη σχεδόν γερμανική λέξη που ήξερε, ήταν το ... "Raus", που συνοδευόταν με μια κλωτσιά από ένα ναζί κατά την Κατοχή. "Η Γερμανία, άλλωστε", συνέχιζε, "θα γίνει ξανά στις μέρες σου ενωμένη, και ταυτόχρονα η μεγάλη δύναμη της Ευρώπης. Κοίτα λοιπόν να μάθεις τη γλώσσα της που θα κυριαρχήσει στην οικονομία, το εμπόριο, αλλά και τη διπλωματία".

Θυμάμαι πάντα αυτά τα λόγια του πατέρα μου και την προφητεία που βγήκε αληθινή. Πεπεισμένος οπαδός της ευρωπαϊκής ιδέας, μπόρεσε να ξεπεράσει τα μεγάλα τραύματα της Κατοχής και να δει μπροστά, την ενωμένη Γερμανία μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, και δίπλα της την Ελλάδα, ισότιμο εταίρο στην πορεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιάννης Βαληνάκης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παν/μίου Αθηνών
Γεν.Δ/ντής Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

H Θεοδώρα (Ντόρη) Μηνιάτη γεννήθηκε το 1953 και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1971. Πρωτοεμφανίστηκε στον πανελλήνιο αθλητισμό το 1967, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 4x [ ... ]