ex-dsathen
Τεύχος 467 (24/2024) - Δευτέρα / Montag 24.6.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας ήταν αναμφισβήτητα η Τελετή Αποφοίτησης, η Absolventen Feier, που εορτάστηκε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών με μεγάλη λαμπρότητα και είχε τεράστια επιτυχία, θα λέγαμε, την μεγαλύτερη όλων όσων έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.
Με 100 στα 100 παιδιά να έχουν στις αποσκευές τους το Abitur, με γονείς και συγγενείς υπερήφανους και πανευτυχείς, με μία δεξίωση σχεδιασμένη στην εντέλεια από την Σχολή και τον Σύλλογο Γονέων, με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, και με μία βραδιά, που καλύτερη δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί, δώρο σε όλες και όλους.

Η Τελετή της Αποφοίτησης "έπεσε" ανάμεσα σε δύο σημαντικές ημερομηνίες: την ημέρα του "Θερινού Ηλιοστασίου", που εφέτος ήταν η 20η Ιουνίου, και την εορτή του "Κλήδονα", που εορτάζεται την 24η Ιουνίου και με την αφορμή αυτή δημοσιεύουμε και κάποια άρθρα που έχουν ένα ιστορικό ενδιαφέρον.

Τελετή Αποφοίτησης – Absolventen Feier – 22.6.2024

H Τελετή Αποφοίτησης, η Absolventen Feier, που εορτάστηκε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών με μεγάλη λαμπρότητα και είχε τεράστια επιτυχία, θα λέγαμε, την μεγαλύτερη όλων όσων έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, ήταν το κορυφαίο γεγονός της σχολικής χρονιάς.

Με 100 στα 100 παιδιά να έχουν στις αποσκευές τους το Abitur, με γονείς και συγγενείς υπερήφανους και πανευτυχείς, με μία δεξίωση σχεδιασμένη στην εντέλεια από την Σχολή και τον Σύλλογο Γονέων, με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, και με μία βραδιά, που καλύτερη δεν θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί, δώρο σε όλες και όλους, που βρέθηκαν στην πρώτη αυλή του σχολείου, κάτω από την Πανσέληνο της φράουλας, που όμως δεν ήταν ορατή από την αυλή.

Χαιρετισμοί ακούστηκαν από την Πρεσβεία, τα μέλη του ΔΣ της DSA, την διεύθυνση της Σχολής, του Συλλόγου Γονέων και του Συλλόγου Αποφοίτων, των εκπροσώπων του Μαθητικού Συμβουλίου της DSA.

Ακολούθησε η απονομή των υποτροφιών του Συλλόγου της DSA και του DAAD και η τελετή έκλεισε με την επίδοση των απολυτηρίων και τις βραβεύσεις για ιδιαίτερες επιδόσεις των τελειοφοίτων.

Ενδιάμεσα έπαιξαν τα μουσικά σύνολα των μαθητών και η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο.

Εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων μίλησε ο πρόεδρος Κώστας Γαλάνης: (περισσότερα…)

“Χάρτινο το φεγγαράκι” στην Τελετή Αποφοίτησης

Η Marianne Danner διηύθηνε στην έναρξη της Τελετής Αποφοίτησης τα παιδιά της ορχήστρας της DSA σε μία καταπληκτική εκτέλεση του τραγουδιού του Μάνου Χατζηδάκι σε μία πολύ όμορφη βραδιά της 22ας Ιουνίου 2024, κάτω από την Πανσέληνο της φράουλας, η οποία δεν ήταν ορατή από την αυλή της Σχολής. Μπράβο Marianne!

Το τραγούδι ξεκινά με ένα νανούρισμα, με ευχές και υποσχέσεις, σαν αυτό που σιγοψιθυρίζουν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες για να κοιμίσουν τα μωρά.

Το Χάρτινο το Φεγγαράκι είναι τραγούδι σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους του Νίκου Γκάτσου, που γράφτηκε για τις ανάγκες του έργου “Λεωφορείον ο Πόθος” του Τεννεσί Ουίλιαμς, που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης το 1949. Στην παράσταση το τραγουδούσε η Μελίνα Μερκούρη. Στην δισκογραφία πέρασε για πρώτη φορά το 1958 με τη Νάνα Μούσχουρη με διαφοροποιημένους στίχους.  Θεωρείται το πρώτο τραγούδι που δημιουργήθηκε από πρωτότυπους στίχους του Γκάτσου. (περισσότερα…)

Άης Γιάννης Κλήδονας από τον Ελευθέριο Σκιαδά

Τις ημέρες αυτές εορτάζεται ένα έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Ο Ελευθέριος Σκιαδάς δημοσίευσε ένα άρθρο με αφορμή το έθιμο αυτό στα “Αθηναϊκά”.

Ο τρόπος με τον οποίο εορταζόταν στις γειτονιές ο Αϊ-Γιάννης ο Λαμπαδάρης τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα είχε τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όλα τα παλιοβάρελα και τα άχρηστα κοφίνια ρίχνονταν στην πυρά. Οι φλόγες που αναδύονταν φώτιζαν τους δρόμους των συνοικιών και τα πρόσωπα των αγιόπαιδων συναγωνίζονταν ποιο θα υπερπηδήσει πρώτο τις φλόγες. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του Κλήδονα δεν ήταν οι φωτιές. Ήταν το «αμίλητο νερό» και τα «ροιζικάρια». Αυτά συγκέντρωναν τους πόθους και τις ελπίδες των κοριτσιών που εξακολουθούσαν να μένουν πιστά στα ήθη και στα έθιμα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, όλοι οι δρόμοι φωτίζονταν από τις φωτιές του Αϊ Γιαννιού. Αντηχούσαν οι παιδικές φωνές που γιόρταζαν την παραμονή (23 Ιουνίου) της γιορτής του λαϊκού Αγίου. Στις πόρτες των σπιτιών, γριούλες και κορίτσια, συζητούσαν για τις λεπτομέρειες του Κλήδονα, ο οποίος θα τους φανέρωνε τον ποθητό σύζυγο και την τύχη τους, το μέλλον! Το νερό των πηγαδιών, απαραίτητο στοιχείο του Κλήδονα, είχε μεγάλη ζήτηση, καθώς και η ρίγανη, το «μαγικό φυτό» του Αϊ Γιάννη.

Δείτε το άρθρο του Ελευθέριου Σκιαδά από “Τα Αθηναϊκά”…

Κλήδονας στην wikipedia…

Ο Αργύρης Στριγγάρης για την Αλεξάνδρα Ρούσσου

Ο Αργύρης Στριγγάρης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων στο ΕΚΠΑ και στο University College London (UCL), δημοσίευσε στην Καθημερινή της 16/6/2024 άρθρο για την επιφανή παιδοψυχίατρο Αλεξάνδρα Ρούσσου, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο. Ήταν η πρώτη επιστήμων στην Ελλάδα που  μίλησε για τη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αλλά και για τον αυτισμό.

https://www.kathimerini.gr/society/563080195/koinonia-kai-epistimi-ofeiloyn-polla-stin-alexandra-royssoy/

(περισσότερα…)

Το έθιμο του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ Γιάννη

Γιατί η εκκλησία αφόριζε τους πολίτες και καθαιρούσε τους ιερείς που ακολουθούσαν το πανάρχαιο έθιμο

Στις 24 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα. Αποτελεί το δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού και διατηρεί τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Ανήμερα της γιορτής, οι κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ανάβουν φωτιές καταμεσής του δρόμου ενώ ο “Κλήδονας” αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες τον μελλοντικό τους σύζυγο.

Το “αμίλητο νερό”

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες επιλέγουν σε ποιο από τα σπίτια του χωριού θα “ανοιχτεί ο Κλήδονας”. Το απόγευμα της παραμονής, ένα μικρό κορίτσι, του οποίου ζουν και οι δύο γονείς, πηγαίνει σε μια πηγή και παίρνει το “αμίλητο” νερό με ένα πήλινο δοχείο, με το “δοχείο του Κλήδονα”, όπως ονομάζεται.

Έπειτα το μεταφέρει στο σπίτι χωρίς να μιλήσει σε κανέναν, ακόμα κι αν επιχειρήσουν να της αποσπάσουν την προσοχή οι περαστικοί ή της μιλήσουν. Γι’ αυτό και το νερό ονομάζεται “αμίλητο” ή “βουβό”.

Δείτε το αφιέρωμα της εκπομπής “Μηχανή του Χρόνου”…

Χρήστος Μπαλόγλου: “πεντηκοστή και άλλα τινά”

Ευρισκόμενοι ενώπιον της μεγάλης εορτής των χρυσών κολλύβων και της ημέρας της Πεντηκοστής, που αποτελεί την ημέρα γενέσεως της Εκκλησίας, το γεγονός καθεαυτό της Εκκλησίας, εύχομαι να έχουν οι ψυχές των αγαπημένων μας τον καλό παράδεισο, να ευρίσκωνται σε τόπο χλοερό και κυρίως να ενθυμούμεθα εν παντί τους ανθρώπους μας. Καίρια το λέει ο Παύλος να ενθυμούμεθα τους ηγουμένους ημών εν τη πίστει (Εβρ. ιγ΄7).

Κατά την ημέρα της Πεντηκοστής [Πραξ. β΄1-13], εμφανίζεται το πνεύμα το άγιον, μία και μόνον φορά ενεφανίσθη, όπως έλεγε ο αοίδιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης Μάρκος Σιώτης [Τριπόταμος Τήνου 1912-Αθήνα 2003], όταν εξέταζε τους απορούντας φοιτητές του. Εύχομαι να έχωμε όλη την φώτισή του, κυρίως να συμβάλη ο καθένας μας να διατηρήται άσβεστη η φλόγα της Πεντηκοστής, η μόνη ελπίδα του κόσμου.

Την Δευτέρα, 24 Ιουνίου, το Γενέσιον του Ιωάννου του Προδρόμου, εξαδέλφου του Χριστού, ανάβομεν κατά το έθιμο φωτιές στις γειτονιές. Εξ ού και το γνωστόν άσμα. Προσπαθώ να διατηρώ το έθιμον αυτό, το έχω μεταδώσει στην θυγατέρα μου και έτσι πρέπει. Ενθυμείται ο αγαπητός μας ΜΕΛΕΤΗΣ, τι έγινε το 2011, ανάψαμε έμπροσθεν της οικίας του και μαζεύθηκε όλη η γειτονιά.

Εύχομαι πολλά πηδήματα της φωτιάς, καλή ανθρακιά και προσοχή στα κάρβουνα.

χρόνια πολλά σε όλους και όλες και καλή ανάγνωσι!

Υ. Γ. Όταν κατά το παρελθόν με κατηγόρησαν ότι προωθώ και προπαγανδίζω έθιμα παγανιστικά, όπως αυτό του κλήδωνα, απήντησα, ότι ουδαμού οι Πατέρες κατηγορούν τις φωτιές, αλλά και ουδέποτε κατηγορούν όσους πηδούν για λόγους ευφροσύνης και καθαρότητος, όπως αυτή την ημέρα! Όσοι το άκουσαν έμειναν άφωνοι, όπως την Πεντηκοστή! (περισσότερα…)

Ο Γιώργος Πασσάς σχολιάζει στην Ελληνική Σύνταξη της Deutsche Welle

Ο Γιώργος Πασσάς (απόφ. 2019) είναι δημοσιογράφος στην ελληνική σύνταξη της DW και φοιτητής νομικής. Στην τελευταία του ανάρτηση (19/6/2024) ασχολείται με τους θανάτους τουριστών στην Ελλάδα όπως παρουσιάζονται στον γερμανικό Τύπο, στην επιλογή του Νίκου Παναγιωτόπουλου για να αναλάβει τα ηνία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και στην πρόσφατη απόφαση – σταθμό του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τους πρόσφυγες, όπως αυτή σχολιάζεται από το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (Redaktions Netzwerk Deutschland – RND).

Περισσότερα…

Mάρκος Κούμαρης: συνέντευξη στον Μελωδία 99.2

Με αφορμή τη μεγάλη συναυλία των LOCOMONDO στο Θέατρο Πέτρας την Τετάρτη 3 Ιουλίου (στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας), ο Μάρκος Κούμαρης (’92) μιλά με τον Ξενοφώντα Ραράκο για τη μουσική, τα τραγούδια και πολλά πολλά άλλα!

Η συνέντευξη δόθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου και μπορείτε να την ακούσετε…

Οι Locomondo σε καλοκαιρινή περιοδεία

Με επικεφαλής τον Μάρκο Κούμαρη (αποφ. ’92) ξεκινάει από την Κρήτη η καλοκαιρινή περιοδεία του 2024 των Locomondo.

Αναλυτικά:

Παρασκευή 28 Ιουνίου, Ηράκλειο

Σάββατο 29 Ιουνίου, Ρέθυμνο

Τετάρτη 3 Ιουλίου, Πετρούπολη

Σάββατο 6 Ιουλίου, Βαμβακού

Δευτέρα 8 Ιουλίου, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη

Κυριακή 14 Ιουλίου, Αρτέμιδα

Σάββατο 27 Ιουλίου, Λευκωσία, Κύπρος

Κυριακή 28 Ιουλίου, Λάρνακα, Κύπρος

Παρασκευή, 2 Αυγούστου, Ελάτεια

Κυριακή, 4 Αυγούστου, Καλαμάτα

https://locomondo.gr/el/

ΙΑΛ: “Culture and Civilization in China and Europe – 26.6.2024

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών συνδιοργανώνουν Συνέδριο με θέμα Culture and Civilization in China and Europe: From a Parallel Past to a Common Future

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ομότιμος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Προκόπιος Παυλόπουλος.

Θα ακολουθήσουν 4 πάνελ με θεματικές, κάθε ένα με έγκριτους ομιλητές.

Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς, 26 Ιούν. 2024, 09:00, Είσοδος Ελεύθερη

https://www.laskaridisfoundation.org/event/synedrio-culture-and-civilization-in-china-and-europe-from-a-parallel-past-to-a-common-future/

Η παραδοσιακή ναυπηγική στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η παραδοσιακή ναυπηγική αποτελεί μείζον κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Παρά τη σπουδαιότητά της, η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών σκαφών βρίσκονται ακόμα στα σκαριά.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραδοσιακής ναυπηγικής και τιμώντας τις παραδοσιακές του αξίες, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην παραγωγή σύντομης κινηματογραφικής ταινίας καθώς και στη δημιουργία πρωτότυπης εφαρμογής με άξονα το παραδοσιακό σκάφος Ευαγγελίστρια, που ανήκει στη συλλογή του.

Η εφαρμογή Με ένα καΐκι που το λένε Ευαγγελίστρια προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να θαυμάσουν το παραδοσιακό σκάφος τρισδιάστατα, να το περιστρέψουν και να περιηγηθούν στο εσωτερικό του, ανακαλύπτοντας με λεπτομέρεια τα μέλη του. Πέρα του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα, στόχος της εφαρμογής, όσο και της σύντομης κινηματογραφικής παραγωγής, είναι να αφυπνίσει το κοινό για μία ακόμα πτυχή της θαλασσινής ιστορίας της Ελλάδας που αξίζει τον σεβασμό όλων μας. (περισσότερα…)

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr