ex-dsathen
Τεύχος 493 (50/2024) - Δευτέρα / Montag 16.12.2024 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Οι ιστορίες από τα χρόνια της Αραχώβης είναι ατελείωτες και ένας από τους ιδιαίτερους αφηγητές είναι ο Νίκος Αποστολίδης, σήμερα 98 ετών.
Σήμερα φιλοξενούμε:
- την οικογένεια Στάγγεσερ, που μας παρουσιάσε ο τρισέγγονος Μάνος Στάγγεσερ Διαμαντής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό,
- μία συζήτηση του Άγγελου Κωβαίου με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και
- συνεντεύξεις του Νίκου Κωστόπουλου και του Αλέξανδρου Κουδουνά.
Τέλος, οφείλουμε μία διόρθωση σχετικά με μία ανακρίβεια για το περιοδικό "εξάντας".

Yποστηρίξτε το έργο του Συλλόγου Αποφοίτων με την ετήσια συνδρομή σας για το 2025, που μπορείτε εύκολα να καταθέσετε στον λογαριασμό μας στην Τράπεζα Πειραιώς με IBAN:

GR1001720550005055061030210 (Σύλλογος Αποφοίτων ΓΣΑ)

και μην ξεχνάτε το όνομα και το mail σας.

Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 20€, υπάρχει όμως και η δυνατότητα προπληρωμής τριετούς συνδρομής με 50€ για τα έτη 2025-2026-2027, ενώ σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ παραγράφονται οι εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλές γιορτές με υγεία !

“montags” auf Deutsch

Unsere Website sowie „montags“  können nun auch auf Deutsch angezeigt werden, indem Sie einfach die Sprache auswählen.

Für die Übersetzung wird Google Translate verwendet und daher sind einige der deutschen Texte vielleicht nicht ganz korrekt, aber zugegebenermaßen ist das Ergebnis beeindruckend und vor allem direkt.  Übersetzt  werden im Wesentlichen alle 8000 Artikel und etwa 500 Ausgaben.

Um „montags“ auf Deutsch zu lesen, wählen Sie bitte eine Ausgabe unter www.ex-dsathen.gr/archive-montags/

Ο Νίκος Αποστολίδης “έκλεισε” τα 98 και τα γιόρτασε με ιστορίες

Ο Νίκος Αποστολίδης κάθισε στα θρανία της Αραχώβης στα χρόνια του Πολέμου. Γεννήθηκε στις 11.12.1926, συμπλήρωσε 98 συναρπαστικά χρόνια ζωής, κέρασε συγγενείς και φίλους, ανήμερα των γενεθλίων του, έσβησε κεράκια και αφηγήθηκε ιστορίες.

Πρωτοεμφανίστηκε στα Μαθητολόγια το έτος 1938-39 στην Α’ Γυμνασίου  και το 1945 φοίτησε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών), από την οποία πήρε το δίπλωμα το 1953, αφού ενδιάμεσα υπηρέτησε στο στρατό (1948-1951). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Colorado School of Mines, USA (1953 – 1955) και στη συνέχεια εργάσθηκε για ένα διάστημα ως μηχανικός μεταλλείων στις ΗΠΑ (1955-1956). Από το 1984 έως το 1994 δίδαξε ως καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Ανάμεσα στα πιάτα του γεύματος, που διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες, η διήγηση επικεντρώθηκε στα χρόνια αμέσως μετά τον Πόλεμο:

Το 1945 μπήκα στο Πολυτεχνείο και πριν ολοκληρώσω τις σπουδές μου, το 1947 εξεδόθη διαταγή, που απαιτούσε όλοι η φοιτητές να καταταγούν στον στρατό. Βλέπετε, ο Εμφύλιος ήταν σε πλήρη εξέλιξη και η τότε κυβέρνσηση θεώρησε ότι στην “μάχη” αυτήν έπρεπε να πάρουν μέρος όλοι. Οι νεοσύλλεκτοι τότε ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν αγγλικά. Δήλωσαν κάμποσοι, και οι 50 πρώτοι θα επιλέγονταν ως μεταφραστές. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα παιδια ήταν και ο μετέπειτα σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, Μίνως Βολανάκης, ο μετέπειτα σκηνογράφος και ενδυματολόγος, Νίκος Γεωργιάδης και πολλοί άλλοι. Ο λόγος της επιλογής αγγλομαθών ήταν βεβαίως η αναγκαία μετάφραση και συνεννόηση με Άγγλους. που στελέχωναν τις διάφορες μονάδες του στρατού στην μάχη με τις αντάρτικες δυνάμεις.

(περισσότερα…)

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η Ελλάδα διεκδικεί το μέγιστο που της αναλογεί»

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2024 – Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τη σχέση της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα έκανε λόγο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας (2015-2020), μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Δεκεμβρίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Άγγελος Κωβαίος, Πολιτικός Συντάκτης στο «ΒΗΜΑ».

Σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να συζητάμε, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας για να αποδεικνύουμε στη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πραγματική Τουρκία, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στη συνεννόηση με τη γειτονική χώρα, αφού δεν θεωρεί το διεθνές δίκαιο δεσμευτικό.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε τους τρεις στόχους της Άγκυρας: ένα είδος επικυριαρχίας στο σύνολο της Κύπρου, συγκυριαρχία στο Αιγαίο (ένα είδος διχοτόμησης με βάση τον 25ο μεσημβρινό) και δημιουργία συνθηκών αυτονόμησης στην ελληνική Θράκη (εκεί αποβλέπει η έννοια της «τουρκικής μειονότητας»). (περισσότερα…)

Έλενα Καρακούλη: “Δέκα τρόποι να εκτεθείς” στην Aula

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Γερμανική Σχολή Αθηνών προσκαλούν σε μία ξεχωριστή εκδήλωση με αφορμή την κυκλοφορία της του βιβλίου ‘Ελενας Καρακούλη “Δέκα τρόποι να εκτεθείς”

την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 18.00 στην Aula

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου>

Με την συγγραφέα θα συζητήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Φιλοσοφίας, οι φιλόλογοι Δρ. Χρήστος Βασδάρης και Έλενα Κουμεντάκου.

(περισσότερα…)

Οικογένεια Στάγγεσερ (Μαρτίνος, Βαλεντίνος, Αντώνης)

Τρεις γενιές Βασιλικών επιπλοποιών των Ανακτόρων

Όλα ξεκινάνε το 1833 από τον Μαρτίνο Στάγγεσερ (1806-1890). Ήταν Βαυαρός υπήκοος από το Mainz, που ακολούθησε το Βασιλιά Όθωνα στο τότε νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Στην Αθήνα θα αγοράσει και θα εγκατασταθεί σε ένα διώροφο Οθωνικής περιόδου αρχιτεκτονικής σπίτι κοντά στη Χρυσοσπηλιώτισσα στην οδό Μιλτιάδου αριθμός 9.

Στον επάνω όροφο θα μείνει με την γυναίκα του, Τερέζα Στάγγεσερ, και τα 6 παιδιά τους.

Στον κάτω όροφο στο ισόγειο θα λειτουργεί το εργοστάσιο επιπλοποιίας της Βασιλικής Αυλής με αριθμό τηλεφώνου 399.

Μετά τον θάνατο του Μαρτίνου σε ηλικία 84 ετών, το 1890 το εργοστάσιο θα περάσει στον γιό του, Βαλεντίνο Στάγγεσερ (1842-1917), ο οποίος δημιούργησε μια αξιόλογη επιχείρηση, όπου απασχολούσε 20 εργάτες σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα Βασιλικά έπιπλα, άλλα και αυτά των  μεγαλοαστικών οικογενειών.

Η επιχείρηση γνώρισε μεγάλη άνθιση στα χέρια του καθώς ανέλαβε την επίπλωση μεγάλων αστικών μεγάρων των οικογενειών της εποχής όπως της Λαίδης Λω, της Ιουλίας Καρόλου, της οικογενείας Ράλλη, της οικογενείας Σερπιέρη, του Νομισματικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού και πιθανόν την συναρμολόγηση των επίπλων της Αθηναϊκής Τριλογίας (Ακαδημία-Πανεπιστήμιο-Βιβλιοθήκη). Από τους καλύτερους συνεργάτες του ήταν ο Ερνέστος Τσίλερ, όπου σχέδια επίπλων του υλοποιήθηκαν στο εργοστάσιο Στάγγεσερ (Ερμάρια συλλογής Ιωάννου Δημήτριου, Νομισματικό Μουσείο).

Επίσης διετέλεσε διοικητής και πρόεδρος το 1893 στο Σωματείο Ξυλουργών και Ξυλεμπόρων επί της οδού Σταδίου 16, όπου στην συνέχεια θα γίνει μέλος και ο γιός του Αντώνης. Τέλος διετέλεσε διαχειριστής της περιουσίας του Γερμανικού Συλλόγου Φιλαδέλφεια, όπου ο πατέρας του ήταν ιδρυτικό μέλος.

Θα παντρευτεί το 1870 την Ρόζα φον Μπρεντάνο Τσιμαρόλλι κόρη του Γερμανού Βαρόνου Αντωνίου Φον Βάρον Μπρεντάνο, αυλικό του Λουδοβίκου του Α’ της Βαυαρίας και της Αλοϋσίας φον Τσιμαρόλι Μπρεντάνο. Σημαντικό μέλος της οικογενείας Μπρεντάνο ήταν o Αυστριακός Στρατηγός Αντώνιος Ιωσήφ φον Μπρεντάνο.

Ο Βαλεντίνος και η Ρόζα Στάγγεσερ θα αποκτήσουν τέσσερα παιδιά την Βιλελμίνη Μουρίκη, τον Αντώνη Στάγγεσερ, την Καρολίνα Μαλμέν και την Λουΐζα Παπαμανώλη. (περισσότερα…)

Μαρίκα Βιλελμίνη Στάγγεσερ (32) (1914-2002)

Η Μαρίκα (Μαρία-Βιλμελίνη) Στάγγεσερ αναφέρεται στα μαθητολόγια ως Steingesser Maria του Αντωνίου και ήταν κόρη του Βασιλικού επιπλοποιού Αντωνίου Στάγγεσερ και της Σοφίας Στάγγεσερ το γένος Δαπόλα. Γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1914. Πρωτοεμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης το έτος 1926-1928 στην Τάξη Β’ του Ελληνικού Σχολείου και το επόμενο έτος 1928-29 στην Τάξη Γ’ (δηλαδή κατά αντιστοιχία στην Β’ και Γ’ Γυμνασίου, αφού το Ελληνικό Σχολείο ήταν τριετές Α’, Β’ και Γ’, ενώ τις ακολουθούσε μία τετραετής φοίτηση που συνολικά συμπλήρωνε 7 τάξεις στο Γερμανικό Γυμνάσιο) και σύμφωνα με την μαρτυρία του δισέγγονού της, Μάνου Στάγγεσερ-Διαμαντή, αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1932.

στην φωτογραφία το 1935 σε ηλικία 21 ετών, πηγή: Μάνος Στάγγεσερ-Διαμαντής

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου εργάστηκε ως διερμηνέας σε εργοστάσιο κατασκευής ρούχων στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, βοηθώντας πολλές υφάντριες να συγκεντρώσουν υφάσματα για τις οικογένειες τους και τον ελληνικό στρατό.

Παντρεύτηκε το 1935 τον Νικόλαο Ναθαναήλ, εργοστασιάρχη της μεταξοβιομηχανίας Ναθαναήλ. Απέκτησε δύο παιδιά την, Αντωνία Ναθαναήλ μετέπειτα Κανελλοπούλου και τον Ανδρέα Ναθαναήλ.

Πέθανε στην Αθήνα το 2002 σε ηλικία 88 ετών.

(περισσότερα…)

Ρόζα Λουίζα Στάγγεσερ (23) (1905-1993)

Ήταν η πρωτότοκη κόρη του Αντώνιου και της Σοφίας Στάγγεσερ. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου του 1905.  Ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γερμανική σχολή Αθηνών έτσι όπως βεβαιώνει ο Μάνος Στάγγεσερ-Διαμαντής, δισέγγονος της αδελφής της.

Λόγω όμως δυσκολιών που αντιμετώπισε η Γερμανική κατά την διάρκεια  του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου διακόπτοντας την λειτουργία της το 1917, ολοκλήρωσε την φοίτησή της στην Σχολή Χίλλ. ενώ ήταν και  αριστούχος απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών στην φωνητική και το πιάνο.

Παντρεύτηκε τον Βικέντιο Ράνιο, ιδιοκτήτη των Οπτικών Ράνιου στην οδό Σταδίου έναντι της Παλαιάς Βουλής. Και απέκτησαν δύο κόρες, την Μπέρτα Ράνιου μετέπειτα Ρόκκου και την Σοφία Θηρεσία Ράνιου μετέπειτα Ρόκκου.

Πέθανε στην Αθήνα το 1993 σε ηλικία 88 ετών.

(πηγή: Μάνος Στάγγεσερ-Διαμαντής)

(περισσότερα…)

Αντωνία Ναθαναήλ το γένος Στάγγεσερ (53*) (1935- 2024)

Γεννήθηκε το 1935 στην Αθήνα. Ήταν κόρη της Μαρίκας Στάγγεσερ και του Νίκου Ναθαναήλ εργοστασιάρχη της μεταξοβιομηχανίας Ναθαναήλ στα Πατήσια (Άγιος Ελευθέριος).

Ξεκίνησε το σχολείο αρχικά στην Γερμανική Σχολή αλλά λόγω των δύσκολων συνθήκων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές τις και να τις ολοκληρώσει στο 8ο Γυμνασίου Αθηνών (Μιχαήλ Νομικού), από όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα.

Σε σχολική εκδρομή της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου στην δισκογραφική εταιρεία Columbia, γνώρισε τον νεαρό ηχολήπτη και μετέπειτα διευθυντή Νίκο Κανελλόπουλο. Λίγα χρόνια μετά το 1955 παντρεύτηκαν στον Άγιο Διονύσιο τον Αεροπαγίτη. Απέκτησαν δύο παιδιά την Μαρία και τον Βασίλη.

Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 89 ετών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

(πηγή: Μάνος Στάγγεσερ-Διαμαντής) (περισσότερα…)

Η Έμη Βαϊκούση στον ΕΤ για το βιβλίο της Angela Merkel

Η Έμη Βαϊκούση, μεταφράστρια του βιβλίου της Angel Merkel στα ελληνικά, έδωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Ένα βιβλίο που παρά το ομολογουμένως αξιόπρόσεκτο μέγεθος και το βάρος του, κατάφερε να κάνει πολλές πτήσεις στον μιντιακό ουρανό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τα δικά μας, η πρώην καγεκλάριος, κόρη πάστορα με τη μισή της ζωή σε καθεστώς δικτατορίας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και την άλλη μισή στην ελεύθερη δημοκρατική Ευρώπη, κατάφερε να ταράξει για λίγο τα νερά της ειδησεογραφίας με τις αναφορές στους τρεις Έλληνες πρωταγωνιστές, με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Η πρώην ισχυρά -για κάποιους- σιδηρά κυρία της Ευρώπης, όσο και αν στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα διαφαινόταν μια κάποια ελαφρά συμπάθεια, μάλλον δεν είχε καλό λόγο για κανένα. Ιδίως για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η μεταφράστρια που δούλεψε το βιβλίο από το πρωτότυπο κείμενο, δηλαδή από την καλή και από την ανάποδη, είναι σαφέστατη και κατηγορηματική: «Η Μέρκελ εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Τσίπρα». Οσο για την ατάκα σχετικά με τα «καλά αγγλικά του Τσίπρα», παραμένει ένα μυστήριο…

https://eleftherostypos.gr/politiki/ekthetei-anepanorthota-ton-tsipra-i-merkel-ti-leei-ston-et-i-metafrastria-tou-vivliou-me-ta-apomnimonevmata-tis-kagkelariou

Αλέξανδρος Κουδουνάς (IWG): Ετοιμάζουμε τρία νέα «ξενοδοχεία – γραφεία» στην Αττική

Ο Αλέξανδρος Κουδουνάς έδωσε μία συνέντευξη στο newmoney.gr.

Σε επέκταση του αποτυπώματος της στην ελληνική αγορά προχωρά η International Workspace Group (IWG), ο μεγαλύτερος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο (coworking spaces), με τα σήματα Regus, Spaces, HQ και Signature. Όπως έλεγε χθες (10/12) σε ενημερωτική εκδήλωση ο Γενικός Διευθυντής της IWG για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Αλέξανδρος Κουδουνάς, το 2025 αναμένεται να προστεθούν τρεις νέες δομές στην Αττική, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό σε 16. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διερεύνηση ευκαιριών και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας καθώς στρατηγική απόφαση του Ομίλου IWG είναι αφενός η ενίσχυση της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα λειτουργεί μία δομή, αλλά και η επέκταση και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας, όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και ο Βόλος.

Προς το παρόν οι τρεις νέες δομές ή κέντρα, όπως τα χαρακτηρίζει η εταιρεία, προετοιμάζονται στην Αττική. Η πρώτη δομή, που θα είναι και η μεγαλύτερη απ’ όλες όσες διαχειρίζεται σήμερα στη χώρα μας η IWG (άνω των 3.000 τμ) και θα βρίσκεται στην Καλλιθέα, επί της Θησέως υπό το brand Spaces. Η δεύτερη δομή κατασκευάζεται εντός του εμπορικού κέντρου River West Open υπό το μπραντ Regus και η τρίτη επί της Λ. Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη επίσης με το μπραντ Spaces. (περισσότερα…)

Κώστας Μαντζάκος: “Μαθήματα γεω-πονίας”

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περισπωμένη η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Μαντζάκου “Μαθήματα γεω-πονίας”, η οποία συνοδεύεται από δεκατέσσερα σχέδια της Αγλαΐας Περράκη.

Ένας περι-ποιητής φυτών κρατώντας το ημερολόγιο (απόπειρας) επαναπατρισμού του. H χλωρίδα ως πρόσχημα, ανεξαρτήτως γεωγραφίας. Μια απέριττη φωτο-σύνθεση που μετασχηματίζει ανεπαίσθητα το φυτικό σε ανθρώπινο. Ερωτικές ταξιανθίες που ανασαίνουν, διψούν, (γεω)πονούν, φυλλορροούν και αναμετρώνται με τις ρίζες τους.

Ένα απόσπασμα

Κάπαρη

Μια τυχαία δουλειά μ᾿ έφερε πρωί στη γειτονιά σου.

Τις πιο πολλές φορές παραμονεύω το σούρουπο —

άλλες πάλι, μεσάνυχτα για το “καληνύχτα”.

Σήμερα όμως γυρνάω στη λιακάδα.

Εκεί στον τοίχο που χωρίζει τα εγκαταλειμμένα απ᾿ το δρόμο

πρόσεξα, για πρώτη φορά, μια μεγάλη κάπαρη

να κρέμεται από ψηλά.

Τουλάχιστον αυτή ανθίζει

και καρποφορεί.

Νίκος Κωστόπουλος: “Νέες προοπτικές για την ελληνική αμυντική βιομηχανία”

Ο Νίκος Κωστόπουλος έδωσε στις 8.11.2024 μία συνέντευξη στο capital.gr:

Στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) – ο βιομηχανικός όμιλος που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ, που παρήγαγε πυρομαχικά, και της ΕΒΟ, που παρήγαγε οπλικά συστήματα, οι οποίες βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο εδώ και δεκαετίες.

Σε μια περίοδο που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα ΕΑΣ κορυφώνεται, καθώς ολοκληρώνονται οι υπογραφές για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον όμιλο της Τσεχικής Αμυντικής Βιομηχανίας CSG, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νίκος Κωστόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, εξηγεί τη δύσκολη πορεία ανασυγκρότησης που έχει αναλάβει, καθώς και τις στρατηγικές που δρομολογούνται για την επόμενη μέρα των ΕΑΣ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, η κοινοπραξία θα φέρει εισροή επενδύσεων άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΑΣ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την CSG, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τους ετήσιους τζίρους της εταιρείας ως και 200 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη πενταετία.

Στόχος είναι η επιστροφή των ΕΑΣ στον διεθνή αμυντικό χάρτη, αλλά και η τόνωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν ενισχυμένες αμυντικές υποδομές.

Η συνέντευξη φωτίζει τις προκλήσεις και τις λεπτομέρειες της προσπάθειας αναβίωσης μιας ιστορικής βιομηχανίας που, μετά από χρόνια αβεβαιότητας, στοχεύει στην αναζωογόνηση και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μέσω στρατηγικών συνεργασιών και εξωστρεφούς προσέγγισης. (περισσότερα…)

Ρεσιτάλ πιάνου την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ), με δεκαετή πλέον παρουσία στο χώρο της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, έρχεται στην Αθήνα, θέλοντας να διευρύνει τον κύκλο των φίλων και υποστηρικτών του.

Οι διακεκριμένες πιανίστες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του ΔιΦεΜΜ Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν δίνουν στο Μέγαρο ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ, όπου οι διακεκριμένες πιανίστες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του ΔιΦεΜΜ θα ερμηνεύσουν έργα Βrahms, Dvor˘ák και Ravel για δύο και τέσσερα χέρια.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. (περισσότερα…)

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας»

Διάρκεια: 20 Νοεμβρίου 2024-19 Ιανουαρίου 2025, Είσοδος δωρεάν

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-16.00, Κλειστά επίσημες αργίες και: 24/12/24, 31/12/24, 2-3/1/25

Σάββατο-Κυριακή: 11.00-14.00 (δεν θα λειτουργήσει 4-5/1/2025)

Για πληροφορίες: Τ. 216 9003728 (Μαρία Παγώνη) pagoni@laskaridisfoundation.org

Περιοδική έκθεση: «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας»

Από το τυπογραφείο στη βιβλιοθήκη. Άνθρωποι και ιστορίες πίσω από την παραγωγή του βιβλίου

26 Νοε 2024 (18:30), 10 Δεκ 2024 (18:30), 14 Ιαν 2025 (18:30), 28 Ιαν 2025 (18:30), 11 Φεβ 2025 (18:00), 25 Φεβ 2025 (18:30)

Από το τυπογραφείο στη βιβλιοθήκη.

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής – μικρή φόρμα

Ένας κύκλος 12 συναντήσεων με τον συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και αντικείμενο τη μικρή φόρμα στην πεζογραφία

Από τις 9 Ιανουαρίου έως και τις 27 Μαρτίου 2025, για 12 Πέμπτες, συζητάμε, μοιραζόμαστε ιδέες, γράφουμε και ανακαλύπτουμε σημαντικά δημιουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας!

Για τη συμμετοχή σας στο εργαστήρι είναι απαραίτητο να μας αποστείλετε ένα δείγμα γραφής και ένα βιογραφικό σημείωμα, σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ. Αποστολή δείγματος έως 30 Νοεμβρίου 2024. (ανώτατο όριο συμμετοχών: 12 άτομα)

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Οι νέες δράσεις για παιδιά και ενήλικες στη Δανειστική μας Βιβλιοθήκη περιόδου 2024-2025

Μία διόρθωση

Στο τεύχος μας του “montags” της 9.12.2024 αναφέραμε ότι ο συμμαθητής μας Ulf-Dieter Klemm εκδίδει το περιοδικό”εξάντας”. Στην πραγματικότητα ο Dieter είναι μέλος της ομάδας σύνταξης και στην έκδοση: “O εκτοπισμός και η καταστροφή της ρωμανιώτικης κοινότητας των Ιωαννίνων”, που παρουσιάσαμε, δεν συμμετείχε.

Τέλος, σε ότι αφορά την απόδοση στα γερμανικά ορισμένων όρων θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι έχουμε διευκρινίσει, πως χρησιμοποιούμε την υπηρεσία “google translate“, που δίνει την δυνατότητα άμεσης μετάφρασης μεν, αλλά ενδέχεται κάποιες αποδόσεις της στα γερμανικά να μην είναι απόλυτα ορθές, όπως έγινε και αυτόματα η απόδοση του “εξάντας” σε “exandas” αλλά και στον όρο “ρωμανιώτικης”.

Σε κάθε περίπτωση εμείς είχαμε ενσωματώσει στο άρθρο και το link του περιοδικού που έχει το δημοσίευμα και στις δύο γλώσσες.

Μαζί με την συγγνώμη μας ευχόμαστε στην ομάδα του “εξάντα” καλές γιορτές.

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr