ex-dsathen
Τεύχος 508 (13/2025) - Δευτέρα / Montag 31.3.2025 - Ημερομηνία 1ης έκδοσης 13.7.2015

Ο Gerd Hermjacob, καθηγητής των χρόνων της Μετσόβου και του Μαρουσιού, μας έστειλε μέσω του Άρι Μασουρίδη, την αναμνηστική αποχαιρετιστήρια φωτογραφία, όπου έχει συμπληρώσει τα ονόματα των καθηγητών, που δίδασκαν στην δεκαετία του '60.

Ο Πέτρος Πετρακόπουλος μας έφερε σε επαφή με τον Αλέξανδρο Κακαβά, του οποίου ο πατέρας ήταν μαθητής στα χρόνια της Αραχώβης. Ανάμεσα στο σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που ήρθε στα χέρια μας είδαμε μεγάλη έκπληξη και μια φωτογραφία του κουλουρά, που μνημονεύεται από τον Γένιο Σαντορίνη.

Ο Κώστας Παπαηλιού έστειλε μία σημείωση με αφορμή την αναφορά στον Σόλωνα Βούλγαρη επισημαίνοντας ότι, εκτός των πολλαπλών ταλέντων του ήταν και μεγάλος μπαλλαδόρος, το καλύτερο χαφ της ομάδας της Γερμανικής για χρόνια!

Την Κυριακή πάμε Ναύπλιο. Είμαστε πλήρεις, αλλά περισσεύουν δύο-τρεις θέσεις, για όποιον επιθυμεί έστω και την τελευταία στιγμή, στις καθυστερήσεις δηλαδή, να δηλώσει συμμετοχή στο mail του Συλλόγου: info@ex-dsathen.gr

Ο κυρ Τάσος, ο κουλουράς της Αραχώβης, το 1930

Από το αρχείο του Ιωάννη Κακαβά, μαθητή των χρόνων του Πολέμου έχουμε την φωτογραφία του κουλουρά με τον δίσκο του στην αυλή της Αραχώβης από το 1930,  μπροστά από την είσοδο του κτιρίου του Dörpfeld, όπου δίπλα είναι ανοικτή η πίσω πόρτα του κτιρίου του Eglau με το γνωστό Treppenhaus.

(πηγή: Αλέξανδρος Κακαβάς, υιός του Ιωάννη Κακαβά)

Στο άρθρο του Ευγένιου Σαντορίνη: “Αναμνήσεις από την προπολεμική Γ.Σ.Α.” έχουμε αναφορά στον κουλουρά

Δεν πρέπει να ξεχασθεί εδώ και ο καμμιά φορά αξύριστος κυρ Τάσος που εμάζευε γύρω του στα διαλείμματα πολλά παιδιά που είχαν μεν χορτάσει πνευματικά, αλλά είχαν άδειο το στομάχι. Στο φορητό του τραπεζάκι πουλούσε κουλούρια, τυρί κασέρι και απλά γλυκά του φούρνου με σταφίδες. Στους απένταρους έδινε και «με πίστωση» μέχρι την επόμενη!

Αποκαλυπτήρια για την «Κιβωτό Εθνικής Μνήμης» στο Πεντάγωνο

Μία σπουδαία εκδήλωση έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μία εντυπωσιακή τελετή, με ένα τεράστιο έργο του γλύπτη Κωνσταντίνου Βαρώτσου, το οποίο είναι αφιερωμένο στους 121.692 πεσόντες των Εθνικών Αγώνων της Ελλάδας και πλαισιώνεται από 2 αλσύλλια με 25 και 28 ελαιόδεντρα, συμβολίζοντας την 25η Μαρτίου 1821 και την 28η Οκτωβρίου 1940 αντίστοιχα.

Ο κορυφαίος γλύπτης επεσήμανε πως «δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνον μόνο η σημαία», ενθυμούμενος τη φράση του Σταύρου Ξαρχάκου.

Εμείς θα συμπληρώναμε με την φράση του Ευγένιου Σαντορίνη: “Πολλούς από μας τους Έλληνες η Γερμανική Σχολή μας έβγαλε καλομορφωμένους μεν, αλλά κατά το ήμισυ Γερμανούς. Ελληνικό φρόνημα απέκτησα στις 28 Οκτωβρίου 1940″.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρθηκαν διαβάσαμε και αυτά των “δικών μας”: Παναγιώτη Πικραμμένου, πρώην πρωθυπουργού, του Θανάση Λασκαρίδη, χορηγού του υπό ανέγερσιν κτιρίου Κυβερνοασφάλειας και του Πάνου Λασκαρίδη, πολλάκις χορηγού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα” 

Την Κυριακή 6 Απριλίου πάμε Ναύπλιο

Την Κυριακή 6 Απριλίου πάμε βόλτα στο Ναύπλιο και θα χαρούμε πολύ να είμαστε μεγάλη παρέα. Ο Βασίλης Χαρισόπουλος θα αναλάβει τον συντονισμό και η Μαρία Πασσά την ξενάγηση στην πόλη και τα μουσεία. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ, που περιλαμβάνει το κόστος του πούλμαν και επίσκεψη στο Μουσείο Κομπολογιού και στο Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 9 το πρωί από την Πλατεία Καραϊσκάκη και η επιστροφή στις 7 το απόγευμα. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί, αφού συμπληρωθούν 25 συμμετοχές.

Παρακαλούμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέσω mail στο info@ex-dsathen.gr έως την Παρασκευή 28 Μαρτίου και εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός θα ενημερωθείτε σχετικά, ώστε να κάνετε την κατάθεση των 20 ευρώ στον λογαριασμό GR1001720550005055061030210

http://www.pli.gr/

https://www.komboloi.gr/

Οι καθηγητές της Μετσόβου δια χειρός Gerd Hermjacob από το 1967

Μία φωτογραφία του Ιουνίου 1967 με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες των χρόνων της Μετσόβου από το αρχείο του Gerd Hermjacob, καθηγητή της Βιολογίας, που σημείωσε ένα προς ένα όλα τα ονόματα. Ο Άρις Μασουρίδης, απόφοιτος του 1973, εξασφάλισε την έγκριση του καθηγητή, που επισκέπεται ανά τακτά διαστήματα την Ελλάδα αλλά και το σχολείο, για την δημοσίευση της φωτογραφίας. Θα προσθέσουμε ότι η φωτογράφιση έγινε με αφορμή την μετακόμιση από τα “σπίτια τους” της Μετσόβου και της Ρεθύμνου, ενώ όλοι οι Έλληνες, που φαίνονται, αλλά και πολλοί Γερμανοί συνέχισαν στο Μαρούσι από την νέα σχολική περίοδο 1968-69. Για να μην παρεξηγηθούμε, θυμηθήκαμε το σχόλιο του Dr. Joachim Zeidler, όταν ήρθε στην Ελλάδα το 2015 για την εκδήλωση των Αποφοίτων “Τα χρόνια στη Μετσόβου”: “σπίτια είχαν επιλεγεί για εκείνα τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής Γερμανικής, ώστε τα ελληνόπουλα να αισθάνονται ότι κάνουν μάθημα μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον“.

(περισσότερα…)

Ιωάννης Κακαβάς (40*) (1923-2010)

Ο Ιωάννης Αλεξάνδρου Κακαβάς γεννήθηκε στην Αθήνα την 25.01.1923 και εμφανίζεται στα Μαθητολόγια της Αραχώβης από το έτος 1927-28 στο Νηπιαγωγείο. Με μία διακοπή την περίοδο 1931-1934, πιθανόν λόγω του Νόμου, που απαγόρευε στα ελληνόπουλα του Δημοτικού να φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, επέστρεψε στην Σχολή, παρέμεινε έως το έτος 1936-37 στην Γ΄Γυμνασίου και φοίτησε το επόμενο έτος στην Δ’ Γυμνασίου στο Πειραματικό Αθηνών. Να σημειώσουμε, ότι όσοι ακολουθούσαν στρατιωτική καρίερα δεν φοιτούσαν έως την ΣΤ’ Γυμνασίου, αλλά συμπλήρωναν τις σπουδές του στην στρατιωτική σχολή της επιλογής τους. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος Κακαβάς, ήταν στρατιωτικός ιατρός.

Εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων την 20.09.1939, διέφυγε δε στις 4.4.1942 στη Μέση Ανατολή.

Αποφοίτησε την 1.7.1943 και υπηρέτησε στα υποβρύχια Πιπίνος, Ματρώζος και Νηρεύς. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φοίτησε στη Σχολή Υποβρυχίων, τη Βρετανική Σχολή Υποβρυχίων, τη Σχολή Συνδυασμένων Επιχειρήσεων Ναυτικού-Αεροπορίας και τη Ναυτική Σχολή Πολέμου. Διετέλεσε κυβερνήτης των υποβρυχίων Δελφίν και Αργοναύτης, Διευθυντής ΓΕΝ/Β3 και υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ (Namsa) 1960-1964.

Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων για την περίοδο 1947-1950.

Αποστρατεύθηκε με αίτημά του στις 31.12.1961 ως Αντιπλοίαρχος. Απέκτησε Πτυχίο Εξειδίκευσης Κυβερνήτη Υποβρυχίων και Ανωτάτης

Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και Master Degree in Management από το University of Cardiff.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΑΣΤΗΡ Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε., της Α. ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ Α.Ε., της ΤΕΧΝΙΚΑ Σ. ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ Α.Ε., της SOFTEX Α.Ε. κ.ά.

Διαζευγμένος από τη Βέλλη Κονταργύρη με τέκνα τους Αλέξανδρο Κακαβά, σεναριογράφο/παραγωγό ιστορικών ντοκιμαντέρ και Αντώνιο-Αθανάσιο Κακαβά. συνταξιούχο της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 09.05.2010.

(πηγή φωτογραφιών και πληροφοριών: Αλέξανδρος Κακαβάς) (περισσότερα…)

Ιωάννης Κακαβάς – Urkunde – 1938 – Jugendkämpfe

Ένα δίπλωμα από αθλητικούς αγώνες του Ιωάννη Κακαβά, μαθητή των χρόνων του Πολέμου που ακολούθησε στην συνέχεια στρατιωτική καριέρα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ως σήμα της Σχολής φιγουράρει η Αθηνά, η θεά της σοφίας, που είχε σχεδιάσει ο ζωγράφος G.A. Mathey (1884-1968), του οποίου η σύζυγος Πολυξένη Ρουσοπούλου-Ματέι ήταν μαθήτρια της Σχολής στο διάστημα 1908-1914, ενώ δεν εμφανίζεται ακόμη η σβάστικα, η οποία θα ενσωματωθεί λίγο αργότερα στα διπλώματα και τα πτυχία της Σχολής. Το δίπλωμα υπογράφει ο Prof. Dr. Alfred Romain, Διευθυντής της Γερμανικής Σχολής από το 1933 έως το 1944.

πηγη: Αλέξανδρος Κακαβάς, υιός του Ιωάννη Κακαβά

(περισσότερα…)

Δανάη Σημαντήρη (15)

Η Danai Simantiri γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα γερμανικά και τα ελληνικά στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, απέκτησε σκηνική εμπειρία στην πρώτη επαγγελματική σχολή μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα, το P.M.T.P. της Σίας Κοσκινά.

Το 2017 μετακόμισε στο Βερολίνο και παρακολούθησε εντατικά μαθήματα τραγουδιού, χορού και υποκριτικής.

Τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε προπαρασκευαστικά μαθήματα (SVA) για το μουσικό θέατρο στο Μουσικό Σχολείο Paul Hindemith στο Βερολίνο Neukölln. Από τον Μάρτιο του 2019 σπουδάζει μουσικό θέατρο στην Ακαδημία Θεάτρου August Everding. Το καλοκαίρι του 2021 την είδαμε στο Staatstheater Augsburg ως Jane στο μιούζικαλ «Chicago»,το 2021 στο Nuremberg State Theater στο Hairspray του Marc Shaiman, το 2024 στο Volksoper Wien στο “West side story” του Bernstein , το 2024-25 στο Musiktheater im Revier στο “Innocence” της Kaija Saariaho και στην παράσταση “Herzweg” στην μικρή σκηνή του Pasinger Fabrik.

https://www.staatstheater-nuernberg.de/kuenstler/danai-simantiri

https://www.operabase.com/danai-maria-simantiri-a2120093/el

Ο Άγγελος Κωβαίος στον Κύκλο Ιδεών την Τρίτη 18.03.2025

Ο Κύκλος Ιδεών οργάνωσε το ετήσιο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά» σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, για όγδοη χρονιά. Το φετινό συνέδριο είχε το γενικό τίτλο «Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς», 16-18 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» (πλατεία Συντάγματος), Είσοδος ελεύθερη

Την Τρίτη 18.3.2025, την τρίτη ημέρα του συνεδρίου έλαβε χώρα μία συζήτηση με τον Γιώργο Ζαννιά και τον Γκίκα Χαρδούβελη, που συντόνισε ο Άγγελος Κωβαίος. Δείτε το video:

Βιβλιοπαρουσίαση: ΠΕΖΟΠΟΙΗΜΑΤΑ από τον Βάλτερ Πούχνερ την 31.3.2025

Ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ μας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του “ΠΕΖΟΠΟΙΗΜΑΤΑ” (εκδόσεις Νίκας).

Θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς και ο συγγραφέας. Θα μιλήσει ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.

Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 20.00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Περισσότερα στη συνημμένη πρόσκληση. (περισσότερα…)

Ruth Klüger: “weiter leben – Eine Jugend” / “Άρνηση μαρτυρίας” στο βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS το Σάββατο 5 Απριλίου

Το βιβλιοπωλείο NOTOS PLUS σε συνεργασία με το Σωματείο Μεταπτυχιακών Σπουδών, με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, σας προσκαλεί το Σάββατο 5 Απριλίου στις 14:30 στην παρουσίαση του βιβλίου “weiter leben – Eine Jugend” της Ruth Klüger (1931-2020), Αυστριακής επιζήσασας του Ολοκαυτώματος. Μέσα από την προσωπική της αφήγηση η Klüger καταθέτει μια συγκλονιστική μαρτυρία. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο διάσωσης της μνήμης.

Παρουσίαση: Μαρία Ρούσσου, μεταφράστρια, Δίγλωσση ανάγνωση στα γερμανικά και τα ελληνικά: Υπ. Διδ. Κατερίνα Φωτιάδου, Δρ. Κωνσταντίνα Τσονάκα

Ελληνική έκδοση: Ruth Klüger: ΑΡΝΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ (Βιέννη – Άουσβιτς – Νέα Υόρκη). Μετάφραση: Σοφία Γεωργοπούλου Επιμέλεια: Μαρία Ρούσσου, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2008

Γερμανική έκδοση: Ruth Klüger: weiter leben – Eine Jugend (dtv 1994) (περισσότερα…)

Δημήτρης Δημόπουλος: “καμένος στη μετάφραση” 3-6 Απριλίου

Ο Δημήτρης Δημόπουλος περιοδεύει και μονολογεί «Καμένος στη μετάφραση»…

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βλέπετε τόσα λάθη στους υποτίτλους; Γιατί ακούτε διάφορες κοτσάνες στις μεταγλωττίσεις; Και τέλος πάντων, ποιος αποφασίζει για τις αποδόσεις τίτλων στα ελληνικά που καμία σχέση δεν έχουν με το πρωτότυπο; Ο Δημήτρης Δημόπουλος αποφασίζει να ξεσπαθώσει και να αποκαλύψει τα πάντα από τη μακρά εμπειρία του στον υπότιτλο, τη μεταγλώττιση και τη μετάφραση στο μουσικό θέατρο. Ένας πρωτότυπος σταντ-απ μονόλογος που το γκουκγλ-τρανσλέιτ απέδωσε ως «όρθιο μονόλογο»…

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σκέπης Πολιτισμού Ιδρύματος Δημήτρη Δημόπουλου (ΣΚΠΙΔΔ).

https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/kamenos-sti-metafrasi-dimopoulos-tourne/

Deutsches Archäologisches Institut: Hauskolloquium Lutz Käppel (Kiel)

Hauskolloquium Lutz Käppel (Kiel) την Τετάρτη 2. April 2025, στις 18:00

Pindar und Olympia

Art der Veranstaltung: Hybrid

Veranstaltungsort, Vortragssaal 2. Stock

Prof. Dr. Lutz Käppel Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (Research)

https://www.dainst.org/veranstaltungen/noslug/252

Οδός Γερμανικής Σχολής Αθηνών & Δημοκρίτου 6, 15123 Μαρούσι Germanikis Scholis Athinon & 6 Dimokritou str, 15123 Amaroussion Tel./ Fax: +30 210 6106589 email: info@ex-dsathen.gr