O μεγάλος, διπλός, φονικώτατος σεισμός στις αρχαίες ακμάζουσες πόλεις, την Θεοδοσούπολι (Ντιαρμπακίρ), μία πόλι στην οποίαν ζούν και διαβιούν μόνον Κούρδοι, περί τα τέσσερα εκατομμ., στην Μελιτηνή (Μαλάτεια), από όπου κατήγετο ο Οζάλ, στα Άδανα, από όπου κατήγετο ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κων/νος Τρυπάνης, μας φέρνει πίσω, στα 1956, στον φονικό σεισμό της Αμοργού, 7,5 Ρίχτερ, όπου κατεστράφη, ισοπεδώθη σχεδόν η Σαντορίνη. Ένα φοβερό τσουνάμι επλημμύρισε την Αμοργό και την Ανάφη.
Ο διπλός αυτός σεισμός μας θυμίζει τα λόγια της θεάς Αθηνάς στον Αίαντα, τον Σαλαμίνιο, στην ομώνυμο τραγωδία του Σοφοκλέους, όταν η Αθηνά του αναφέρει πόσο άστατα είναι τα ανθρώπινα (στίχοι 129-133):
Τέτοια σαν βλέπης, να μην πής κανένα λόγο
περήφανο ενάντια στους θεούς, μήτε και να καυχιέσαι
άν είσαι ανώτερος από έναν άλλο είτε στη δύναμη των
χεριών είτε άν είσαι και βαθύπλουτος [ή μακρού πλούτου βάθει]. Αφού μία μόνον
μέρα χαμηλώνει όλα τα ανθρώπινα και όλα τα υψώνει.
Τους φρονίμους αγαπούν οι θεοί, και τους κακούς μισούν [θεοί φιλούσι και στυγούσι τους κακούς]
Ας φρονιμαντισθούν οι ανά την γήν ηγέτες με τα σοφά λόγια της Αθηνάς και να μην διέπωνται από έπαρσι και αλαζονεία.
Ο αοίδιμος Ιωάννης Ξανθάκης (Γύθειο 1904-Αθήνα 1995), Καθηγητής της Αστρονομίας, τακτικόν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1955) , είχε αποδείξει σε διερευνητικήν του ανακοίνωσι στην Ακαδημία Αθηνών , βάσει μοντέλων, ότι οι σεισμοί πλανητικώς θα αυξάνωνται σε συχνότητα. Μήπως, τώρα, με τους σεισμούς στην χώρα μας και στην Ανατολία, ο Ποσειδών θα μας επισκέπτεται συχνότερα?
Ο Θεός να βάλη το χέρι Του!
Σας υπενθυμίζω, ότι την προσεχή Κυριακή του Ασώτου εορτάζομε όλοι. Το πέμπτο ευαγγέλιο, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, το πλέον κοινωνικό ευαγγέλιο του Λουκά, μας αναγκάζει να ακολουθήσωμε τον άσωτο και να εορτάσωμε. Κατά συνέπειαν, χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες, καλά ψησίματα.