Καλημέρα Κύριε Φώτη σε σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή

Αθήνα, σε μια παλιά αστική γειτονιά πλάι στην Ομόνοια, στην καρδιά της πόλης. Τη δεκαετία 1990, πολλοί Έλληνες την εγκαταλείπουν και εγκαθίστανται εδώ κύματα μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη. Από το 2009, στην κρίση, η περιοχή υποβαθμίζεται. Σήμερα, η γειτονιά φιλοξενεί ένα μωσαϊκό από μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τουρίστες και λίγους παλιούς κατοίκους.

Ξεπερνώντας την έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα στην τάξη του, που αποτελείται από 17 μαθητές από 7 χώρες, ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης αναπτύσσει τον δικό του τρόπο διδασκαλίας συγκερασμό πολλών παιδαγωγικών μεθόδων στο δημόσιο δημοτικό σχολείο όπου διδάσκει εδώ και 30 χρόνια, στην Πλατεία Βάθη. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα μιας σχολικής τάξης σε ένα δημόσιο σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, η ταινία παρακολουθεί τον «κύριο Φώτη» να εμπνέει δημιουργικά την ομάδα του και να ενδυναμώνει τους μαθητές του στη μετάβασή τους από την Έκτη Δημοτικού στο Γυμνάσιο.

Δείτε το τρέιλερ...

Βραβεία: Βραβείο Docs in Progress, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου/ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019

"Στην μετά κορονοϊο εποχή και την εξ αποστάσεως διδασκαλία ίσως είναι μια κατάλληλη στιγμή να αναλογιστούμε πάνω σε αξίες όπως είναι σχέση των παιδιών μεταξύ τους στην τάξη, η σχέση με την μάθηση, την τέχνη, τον δάσκαλο και το σχολείο." Δήμητρα Κουζή, Καλημέρα Κύριε Φώτη

Tο Καλημέρα Κύριε Φώτη είναι μια από τις 3 ταινίες που το φεστιβάλ επέλεξε να στείλει στο Sunny side of the doc στην online version of the Market με “Best of” από άλλα φεστιβάλ.

www.sunnysideofthedoc.com

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΊΑ
Το ντοκιμαντέρ Καλημέρα κύριε Φώτη μπαίνει μέσα στην τάξη, στην καθημερινότητα μιας έκτης δημοτικού ενός δημόσιου σχολείου στην καρδιά της Αθήνας. Απηχώντας τη πληθυσμιακή σύνθεση της γειτονιάς στην οποία βρίσκεται το σχολείο, στην Πλατεία Βάθη, δίπλα στην Ομόνοια, η τάξη αποτελείται από 17 μαθητές από 7 διαφορετικές χώρες, καθένας από τους οποίους έχει διαφορετική ευχέρεια στην ελληνική γλώσσα και επαφή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το ζητούμενο του δασκάλου είναι η δημιουργία μιας ομάδας όπου ο ένας βοηθάει, συμπληρώνει και εμπλουτίζει τον άλλον. Όλοι μαζί ετοιμάζουν τη γιορτή για την αποφοίτηση, μια μεγάλη στιγμή για τα παιδιά στη μετάβασή τους από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Η δημιουργία ομάδας προάγει την ένταξη, όχι μόνο την ενσωμάτωση. Μέσα από μια δημιουργικότητα που δεν βασίζεται αποκλειστικά στον γλωσσικό κώδικα, ο κύριος Φώτης αναπτύσσει επί 30 χρόνια μια δική του, καινοτόμα διδακτική προσέγγιση που προσφέρει μαθησιακή και παιδαγωγική εμπειρία συνδυάζοντας διαφορετικές τέχνες και τεχνικές.
Διδάσκει στα παιδιά, ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης, έναν τρόπο σκέψης και δράσης, προάγει μια βιωματική διδασκαλία στην οποία συμμετέχει το σώμα και όλες οι αισθήσεις.
Έτσι, τα παιδιά έχουν χώρο να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν, ξετυλίγοντας καθένα τη μοναδικότητά του, σε μια ταινία που με χιούμορ μας θυμίζει την αξία του δασκάλου που προτείνει και δίνει λύσεις.


Από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα

Με την υποστήριξη:

 

Γερμανική Σχολή Αθηνών Galanis Sports Data

 

Eκδηλώσεις του μήνα

Εδώ φιλοξενούμε τις απόψεις σας

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
Silke Wettach (88*)

Η Silke Wettach γεννήθηκε το 1969 στην Καρλρούη  Silke Wettach berichtet seit 2002 als EU-Korrespondentin für die WirtschaftsWoche aus Brüssel. Aufgewachsen in Deutschland, Griechenland und Irland hat die Halbösterreicherin schon früh erfahren, dass Europa laut, bun [ ... ]