Διοικητικός Απολογισμός 2018-19

Καταστατικό

Η αφορμή για να αλλάξουμε το καταστατικό ήταν η ανάγκη εκσυγχρονισμού του. Βεβαίως οι δραχμές δεν είχαν θέση στο περιεχόμενο, βεβαίως ο ορισμός της έννοιας αποφοίτου ήταν προβληματικός. Έπρεπε να ξεκαθαριστεί ότι κάποιος, έστω και μία ημέρα να έχει περάσει από το σχολείο, αρκούσε για να θεωρείται δικός μας. Βεβαίως έπρεπε να περάσουμε στην επόμενη ημέρα επιτρέποντας ψηφοφορία εκ του μακρόθεν, με όρους και προϋποθέσεις.

Γονείς και συγγενείς

Διαπιστώσαμε ότι οι γονείς, ακόμη και εάν τα παιδιά τους είχαν αποφοιτήσει, όλο και επικοινωνούσαν με το σχολείο για βοήθεια ψάχνοντας σπίτι στη Γερμανία, ψάχνοντας επαφές σε πόλεις κλπ. Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήσαν κοντά στους δικούς μας, αλλά πλέον, μη έχοντας τον σύλλογο γονέων για να απευθυνθούν, έψαχναν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, που έφταναν σε εμάς μέσω της γραμματείας μας.

Διακρίναμε την ανάγκη να είμαστε κοντά τους και ήταν αμοιβαία η επιθυμία. Τους θεωρήσαμε δικούς μας, και κάναμε μία απόπειρα διεύρυνσης του καταστατικού. Στην πορεία είδαμε ότι υπήρξαν δυσκολίες στην εφαρμογή της διεύρυνσης, όμως με τις κατάλληλες ενέργειες θα ευθυγραμμίσουμε κάποιες διατάξεις ώστε να ενισχυθεί η επαφή.

Δικτύωση

Στο site μας και κατ’ επέκτασιν στο montags ξεκινήσαμε μια προσπάθεια δικτύωσης με την ενότητα “Γνωρίστε τους Αποφοίτους της τάξης του…”, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Δεν μείναμε όμως μονον εκεί. Ψάξαμε την ευρύτερη συγγένεια και συμπληρώσαμε την προσπάθεια με μία ενότητα “Οι απόφοιτοι που έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο”. Προχωρήσαμε στις “οικογένειες των αποφοίτων” κυρίως αυτές του Μεσοπολέμου και αμέσως μετά, διότι ήσαν οικογένειες, που παρόλο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, υπήρξαν γονείς, όχι κατ’ ανάγκην απόφοιτοι, οι οποίοι στείλαν τα παιδιά τους εδώ για να αποκτήσουν γερμανική παιδεία και βεβαίως ελληνική. Το σχολείο μας πάντα φημιζόταν και για τα δύο. Το σχολείο πάντα καμάρωνε για τους ‘Ελληνες φιλολόγους και την γερμανική πειθαρχία. Για εμάς όλοι αυτοί ήσαν κομμάτι της ευρύτερης οκογένειάς μας. Σαν να ακούγαμε στο εξωτερικό κάποιον να μιλάει στον δρόμο ελληνικά.

Εντοπίσαμε οικογένειες όπως: Alter, Αθανασιάδη, Παπαναστασίου, Μακρή κ.α και αναρτήσαμε στο site μας τις ιστορίες που τις συνόδευαν.

Καταγραφή της Ιστορίας

Συνεχίσαμε την ιστορική έρευνα κυρίως για την προπολεμική περίοδο αλλά και των δύσκολων χρόνων του Πολέμου. Όλα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας συμπεριελήφθησαν στο site μας στην ενότητα “Ιστορικά Θέματα”.

Το ίδιο το σχολείο μας δικαίωσε αφού οργάνωσε μια AG για την Κατοχή και ζήτησε την συνεργασία μας. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και η έκδοση της ιστορίας του Hansen που όπως αποδείχθηκε ήταν από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν ακόμη όλοι όσοι ασχολούνται με τους Γερμανούς από τον Όθωνα μέχρι σήμερα.

Εκδηλώσεις

“Οι Καθηγητές Ξανάρχονται”, που είχαν μεγάλη επιτυχία και στις δύο εκδόσεις τους: την καλοκαιρινή αλλά και την φθινοπωρινή.

“Οι Ρεμπέτες επιστρέφουν στην Aula” με κέφι και μεγάλη προσέλευση

Δράσεις

Οι ομιλίες στην “Βιβλιοθήκη” για την Τέχνη, την Ιστορία, την Αρχιτεκτονική και τους Σεισμούς, που συντόνισε η Λίζα Γεωμπρέ

Επισκέψεις σε εκθέσεις (Ψυχοπαίδης, Μουσείο Χατζηκυριάκου-Γκίκα), θέατρα (top girls) και ομιλίες (Μουσείο Ακρόπολης)

“Wandertage”, που έφτασαν αισίως τα 99 και διοργανώνονται από τον Τάσο Καβαδέλλα

Το Logo και η ηλεκτρονική διεύθυνση της Σχολής

Κρατήσαμε μία επιθετική στάση στις προτάσεις του Σχολείου για νέο λογότυπο και την αλλαγή ψηφιακής ταυτότητας/ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Το κάναμε προστατεύοντας το brand ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ, την ανεκτίμητη εμπιστοσύνη γενεών αποφοίτων αλλά και της κοινωνίας σε αυτό, το κύρος του ίδιου του Σχολείου και της ιστορίας του, και δεν μετανιώσαμε καθόλου. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή ήσαν πολλοί. Και απόφοιτοι και γονείς αλλά και άνθρωποι μέσα από το σχολείο και αισθανόμαστε υπερήφανοι που εμποδίσαμε το ανοσιούργημα.

ex-dsathen.gr – το site μας

Με περισσότερες από 40.000 προβολές ετησίως, με 13.000 της ενότητας Βιογραφικά, με διασπορά χρηστών σε 100 σχεδόν κράτη δεν νομίζουμε ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο. Μάλλον καταγράψαμε ρεκόρ για ψηφιακή πλατφόρμα αποφοίτων.

Με 600 σχεδόν βιογραφικά, με 5500 άρθρα, με πάρα πολύ σπάνιο φωτογραφικό υλικό έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ψηφιακό περιβάλλον που προσελκύει το ενδιαφέρον και χρηστών που δεν ανήκουν στην στενή οικογένειά μας. Και αυτό αποδεικνύεται από τον χρόνο που οι ψηφιακοί επισκέπτες αφιερώνουν στην ανάγνωση του montags: κατά μέσο όρο 2 λεπτά!

montags

Συμπλήρωσε σχεδόν 250 τεύχη και τον Ιούλιο συμπληρώνει 5 χρόνια κυκλοφορίας χωρίς να χάσει ούτε μία εβδομάδα.

Σε κάθε τεύχος περιέχονται 10-15 θέματα που αφορούν κυρίως αποφοίτους αλλά και εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Ελληνογερμανική κοινότητα και αποστέλλεται σε 3000 αποδέκτες και θα θυμίσουμε ότι επιλέξαμε να επικοινωνούμε μόνον μια φορά την εβδομάδα για να μην φορτώνουμε τους φίλους μας με απανωτά mail. Πολλοί συνδράμουν με υλικό και ειδήσεις με επικεφαλής την Τένια Παπαδάκη.

Τέλος, ας αναφέρουμε την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνάντησης όλων των Γερμανικών Σχολών του εξωτερικού για υιοθέτηση του montags από όλα τα σχολεία.

Επαγγελματικός Οδηγός

Έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από 150 αποφοίτους και ο Επαγγελματικός Οδηγός θα δημοσιοποιηθεί σε μια πρώτη μορφή μέσα στον επόμενο μήνα. Υπηρξε μια προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικής πλατφόρμας προβολής των επαγγελματικών στοιχείων, αλλά τελικά θα προβληθούν σε μια μορφή αντίστοιχη με τα βιογραφικά στην ενότητα «Απόφοιτοι» στο site μας.

Πόροι του Συλλόγου

Οι πόροι είναι η ετήσια συνδρομή όλων μας. Όλα όμως αυτά τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος “έκτισε” μια περιουσία. Κατάφερε να αποκτήσει ένα ψηφιακό θησαυρό ο οποίος “τοκίζεται” συνέχεια με την βοήθεια των αποφοίτων κυρίως αυτών που ζουν στο εξωτερικό. Φωτογραφίες και ιστορίες καταφθάνουν από τα πιο απίθανα μέρη, προφανώς από αναγνώστες του montags.

Θα προσθέσουμε ότι η Σχολή μας βοηθά, όχι μόνον με την στήριξη της γραμματείας μας, αλλά και με την οικονομική της συνδρομή, οταν την ζητάμε.

Επόμενη μέρα

Ο Εορτασμός της Επετείου των 125 χρόνων που συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας μας με νέες δυνατότητες ώστε να αναβαθμιστεί η επικοινωνία με περισσότερους αποφοίτους κυρίως νεότερους, π.χ. με forum επικοινωνίας μεταξύ μας. Άλλωστε αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες της Ομάδας: όπως τότε, έτσι και τώρα οραματιζόμαστε και επιθυμούμε να πάμε τον Σύλλογο μπορστά με ενέργειες και πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Και βεβαίως προς τούτο θα ζητήσουμε και την βοήθεια των φίλων μας αλλά και του σχολείου.

Δεδομένων των αλλαγών στο Σχολείο, θεωρούμε ότι η ιστορική επέτειος είναι η ευκαιρία για την καλύτερη δυνατή ενίσχυση του προφίλ του.

Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε τον ρόλο του Συλλόγου ως του πλέον ισχυρού πρεσβευτή της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας