Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 22.12.2018 έφυγε σε ηλικία 92 χρονών ένας σημαντικός ‘Ελληνας, ένας διάσημος Κρητικός. Ο Μίνως Ζομπανάκης δεν ήταν της Γερμανικής Σχολής, δεν ήταν καν της γερμανικής παιδείας. Έφυγε έφηβος, στα 17 του, από την γερμανοκρατούμενη Κρήτη και ανέβηκε στη Αθήνα, σπούδασε και έκανε μεγάλη διεθνή καριέρα σαν τραπεζικός.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα “μετράει” μεγάλα ονόματα σε όλους σχεδόν τους τομείς. Έχει αναδείξει μεγάλους ποιητές βαβευμένους με Νόμπελ και Λένιν, μεγάλους ζωγράφους, μεγάλους γλύπτες, μεγάλους μουσικούς, μεγάλους επιστήμονες, μεγάλους επιχειρηματίες. Στον χώρο της οικονομίας θα λέγαμε ότι αν κάναμε ένα γκάλοπ δεν θα είχαν όλοι μία γρήγορη απάντηση.
Και όμως ο Μίνως Ζομπανάκης θεωρήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους στον κόσμο, με κορυφαία στιγμή του την επινόηση, του επιτοκίου «Libor», του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων, που έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού, γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970.Ο Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, (1995-2005) έγραψε στο βιβλίο «Μίνως Ζομπανάκης Τραπεζίτης χωρίς σύνορα»: “…είναι ένας θρύλος, όχι μόνο λόγω των εμπνευσμένων πρωτοβουλιών του στον τομέα της Οικονομίας, αλλά επίσης γιατί, μολονότι Έλληνας, αποτελεί μια από αυτές τις ελάχιστες οικουμενικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη διεθνή αγορά”.
Στο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ, όπου σπούδασε, υπάρχει έδρα «Μίνως Ζομπανάκης» με αντικείμενο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Σύστημα, κάτι που μας τιμά ως χώρα, αλλά και κάτι που μας υποχρεώνει να αποχαιρετήσουμε, μαζί με το 2018, και τον άνδρα, παρουσιάζοντάς τον στον δικό μας γερμανόφωνο χώρο επιλέγοντας κάποια άρθρα από τον ελληνικό τύπο:
Ο μυστηριώδης αριθμός του Μίνωα Ζομπανάκη…
Μίνως Ζομπανάκης, η μεγάλη πορεία του…
Στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων κηδεύτηκε ο Μίνως Ζομπανάκης…