Ο Φεβρουάριος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου. Έχει συνήθως 28 ημέρες εκτός της περίπτωσης των δίσεκτων ετών, δηλαδή αυτών που διαιρούνται με το 4, αλλά όχι μόνον αυτών: εξαιρούνται από τον κανόνα και οι αιώνες, που διαιρούνται με το 400 (!). Όταν λέμε “αιώνες” εννοούμε τις χρονιές που διαιρούνται με το 100, πχ το 1800, το 1900 το 2000.
Κανονικά το 1900, που διαιρείται με το 100 (άρα και με το 4), θα έπρεπε να είναι δίσεκτο. Ε λοιπόν, δεν είναι, διότι για τους αιώνες υπάρχει η πρόσθετη προϋπόθεση για να έχει ο Φεβρουάριος 29 ημέρες είναι να διαιρούνται και με το 400.
Έτσι στο γνωστό ερώτημα: “ποιοί Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν σε μη δίσεκτο έτος;”, η απάντηση είναι:“οι αγώνες του 1900”, διότι όπως προαναφέραμε το 1900 δεν είναι δίσεκτο. Προφανώς αναφέρομαστε στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς που ξεκίνησαν το 1896 στην Αθήνα, συμπτωματικά την χρονιά της ίδρυσης της Γερμανικής Σχολής.
Τώρα, λόγω κορωνοϊού θα έχουμε να λέμε ότι και οι εφετινοί Ολυμπιακοί (αν γίνουν) θα είναι και αυτοί αγώνες, που έγιναν σε μη δίσεκτο έτος, οπότε το ερώτημα στα γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Όμως ο εφετινός Φεβρουάριος έχει και ένα στοιχείο που εμφανίζεται μία φορά στα 823 (;) χρόνια,έχει όλες τις ημέρες από 4 φορές, όπως βλέπετε δίπλα στην εικόνα, που το παρουσιάζει κάτι ως πολύ σπάνιο. Ισχύει άραγες αυτό;Όχι βέβαια. Όταν ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες, τότε εμπεριέχει ακριβώς 4 εβδομάδες, άρα κάθε ημέρα (Δ,Τ,Τ,Π,Π,Σ και Κ) θα εμφανίζεται υποχρεωτικά 4 φορές. Όταν έχει 29 ημέρες τότε αλλάζουν τα πράγματα. Τώρα, το ότι η 1η Φεβρουαρίουεφέτος συμπίπτει με την Δευτέρα δεν λέει και πολλά. Πέρυσι ούτως ή άλλως είχαμε δίσεκτο έτος, άρα 29 ημέρες για τον Φεβρουάριο. Το 2019 ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με Παρασκευή, το 2018 με Πέμπτη, το 2017 με Τετάρτη. Το 2016 ξαναξεκίνησε με Δευτέρα, αλλά είχε 29 ημέρες, αφού η χρονιά ήταν δίσεκτη, ενώ το 2015 ξεκίνησε με Κυριακή. Η τελευταία φορά που ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με Δευτέρα όπως λέει παραπλανητικό “ημερολογιάκι”, ήταν το 2010, άρα το φαινόμενο δεν είναι και τόσο σπάνιο.
Γιατί όμως κυκλοφορεί κάτι τέτοιο στο διαδίκτυο; Προφανώς από κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι με αφορμή την επικαλούμενη (αλλά ψεύτικη) συγκυρία πείθουν αφελείς και κερδίζουν χρήματα. Διαβάζουμε στα διάφορα sites πχ. “κατά που λέει η Κινέζικη φιλοσοφία του Feng Shui, όσοι κοιτάξουν το ημερολόγιο για επαλήθευση ή γράψουν σ’ ένα χαρτί αυτή την πληροφορία ή την αναρτήσουν στη σελίδα τους, θα κερδίσουν σύντομα πολλά χρήματα“. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Τέλος, για να κλείσουμε το άρθρο θα θυμίσουμε ότι στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Φεβρουάριος ήταν ο τελευταίος μήνας του έτους, ότι δηλαδή για εμάς σήμερα είναι ο Δεκέμβριος. Για τον λόγω αυτό από τότε οι μήνες που δεν πρόλαβαν να “βαφτιστούν” με ονόματα αυτοκρατόρων (Ιούλιος, Αύγουστος) έμειναν με την αρχική τους αρίθμηση, οπότε έχουμε Σεπτέμβριος (από το 7), Οκτώβριος (από το 8), Νοέμβριος (από το 9) και Δεκέμβριος (από το 10), ενώ με βαση την σημερινή αρίθμηση θα έπρεπε οι ονομασίες να είναι αντιστοιχα: 9, 10, 11 και 12.