Ο Χρήστος Μπαλόγλου μας έστειλε, με αφορμή την εκτέλσεση Μπελογιάννη, ένα μοναδικό κείμενο, που όμως σχετίζεται και με μία δική μας απόφοιτο. Ο Δημήτριος Μπάτσης, που αναφέρεται στο κείμενο και εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη, ήταν σύζυγος της αποφοίτου της Αραχώβης Λίνας (Χριστίνας) Αιλιανού.
Από τα 2500 και πλέον τηλεγραφήματα που έλαβε από όλη την υφήλιο η Κυβέρνηση του στρατηγού Πλαστήρα για την ματαίωση της εκτελέσεως του Νίκου ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ [Αμαλιάδα 22 Δεκεμβρίου 1915- στρατόπεδο στο Γουδή 30 Μαρτίου 1952] και των άλλων τριών συντρόφων του , οι οποίοι κατεδικάσθησαν εις θάνατον από το τακτικό Στρατοδικείο ένεκα κατασκοπείας, ενδιαφέρουσα και σχετικώς άγνωστη είναι η παρέμβαση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστοφόρου Δανιηλίδη [Μάδυτος Θράκης 17 Ιανουαρίου 1876- Κηφισιά 27 Ιουλίου 1967, πατριαρχ. 24 Ιουνίου 1939-16 Αυγούστου 1966]. Ο Βαρσοβίας Διονύσιος απέστειλε στον Χριστοφόρο επιστολή-παράκληση να επηρεάση την ελληνική κυβέρνηση για την ματαίωση της εκτελέσεως. Είναι εντυπωσιακά ενδιαφέρον, ότι σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο της Τεχνης, της Επιστήμης και της Εκκλησίας, όπως ο Πάπας Πίος ΙΒ΄Πατσέλλι [Pacelli] και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας Σπύρου απέστειλαν εκκλήσεις πρός την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η απόφανση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος Βλάχου [Χηλή Βιθυνίας 1876-Αθήναι 21 Μαρτίου 1956], όταν ο ίδιος έγραψε: << Έχω συγκλονισθή από το ηθικό μεγαλείο του Μπελογιάννη. Το θεωρώ ανώτερο και από αυτό των πρώτων χριστιανών, διότι ο Μπελογιάννης δεν πιστεύει ότι υπάρχει μέλλουσα ζωή>>.
Ο Χριστοφόρος διετύπωσε μία ενδιαφέρουσα και κατά την άποψή μου ρηξικέλευθη πρόταση. Ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του καλώς πιστεύουν στον κομμουνισμό. Για τον λόγο αυτό να ζήσουν σε χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Η Ελληνική κυβέρνηση να τους ανταλλάξη με Έλληνες που ζούν στο παραπέτασμα και θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα. Την πρόταση αυτή του Χριστοφόρου έχω αναδείξει σε παλαιότερο δημοσίευμά μου και τώρα αναδημοσιεύεται στο νέον μου βιβλίον, Εκκλησιαστική Ιστορία και εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Μελετήματα, Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Σταμούλη, 2025. Πράγματι, ο φιλόπτωχος, φιλάνθρωπος και ελεήμων αυτός πατριάρχης, δεινός κανονολόγος , προσωπικός φίλος του Στάλιν, στον οποίο κατέφευγε, επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις του δημιουργούσαν προβλήματα, προέβη σε αυτήν την ρηξικέλευθη πρόταση που δυστυχώς δεν είχε συνέχεια.
Ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοι κατεδικάσθησαν ως κομμουνιστές , ως εχθροί του έθνους, ένεκα του Α. Ν. 509/47 και του Ψηφίσματος Θ΄ του ιδίου έτους. Ο Πλαστήρας , ασθενής ών, δεν επιθυμούσε την εκτέλεσή των, σε αντίθεση με τους δύο άλλους κεντρώους Σοφοκλή Βενιζέλο και Γεώργιο Παπανδρέου, που συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα.
Η εκτέλεση των τεσσάρων ανέδειξε και μία άλλη πλευρά του ζητήματος. Ο Δημήτριος Μπάτσης, είς εκ των εκτελεσθέντων, γόνος μεγαλοαστικής οικογενείας, γυιός ναυάρχου, είχε τεκμηριώσει από του 1947 ήδη στο εντυπωσιακό – όχι μόνον για τον όγκο του- βιβλίο, με τον τίτλο, Βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, εκδόσεις Δίφρος, την άποψη ότι η δημιουργία μέσων παραγωγής είναι εφικτή, αρκεί βεβαίως η άρχουσα τάξη να παύση να είναι οικονομικά και πολιτικά υπόδουλη στις ξένες δυνάμεις, αυτοπεριοριζόμενη σε εκείνα τα πεδία των οικονομικών δραστηριοτήτων, όπου οι τελευταιες την αφήνουν να αναπτυχθή. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν επιθυμούσαν οι ξένες δυνάμεις . Επί των θεμάτων αυτών έχει ασχοληθή λεπτομερώς ο φίλος Καθηγητής Θεόδωρος Μαριόλης με μία σειρά περισπούδαστων δημοσιευμάτων του.
Ο αοίδιμος μεταλλειολόγος Σταύρος Κατράκης [1901-20.5.1988], καθηγητής από του 1960 στο Ε.Μ.Π., θα αναδείξη στο εμπεριστατωμένο βιβλίο του, Ορυκτός πλούτος και η οικονομική ανάπτυξις της χώρας μας, Αθήναι 1965, την αυτάρκεια της χώρας σε πετρέλαιο και σε υδρογονάνθρακες. Εμείς τώρα, το 2025, προσπαθούμε να τους εντοπίσωμε ανοικτά της Κρήτης!