Γερμανικός Φιλελληνισμός: Πρόσκληση για την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Γκαίτε

peta 200 xronia goethe deddheΟ Σύλλογος Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό προσκαλούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στοΓκαίτε (Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα) στην Επετειακή Εκδήλωση για τον Γερμανικό Φιλελληνισμό και τα 200 Χρόνια της Μάχης του Πέτα.Είσοδος ελεύθερη

Στις αρχές Ιουλίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ολέθρια Μάχη του Πέτα (κωμόπολη κοντά στην Άρτα), στην οποία αποδεκατίστηκε το Τάγμα των Φιλελλήνων. Περίπου 200 φιλέλληνες απ’ όλη την Ευρώπη αντιστάθηκαν λυσσαλέα σε μια κατά πολύ υπεράριθμη τουρκική στρατιά, προκαλώντας της τεράστιες απώλειες, και έπεσαν ηρωικά σχεδόν όλοι –επέζησαν μόλις 18– στο πεδίο της μάχης για την ελευθερία μας.

Ένας από τους ελάχιστους επιζώντες ήταν ο γιατρός του Τάγματος Ντάνιελ Έλστερ από τη Θουριγγία, ο οποίος έγραψε εν είδει μνημοσύνου ένα βιβλίο για το αδικοχαμένο Τάγμα των Φιλελλήνων με συγκλονιστικές περιγραφές και λεπτομέρειες από τη Μάχη του Πέτα.

Ο Έλστερ όμως ήταν και ταλαντούχος μουσικός και εξελίχθηκε σε διάσημο συνθέτη και καθηγητή μουσικής. Γι’ αυτό τον λόγο και προκειμένου να συμβάλουν καλλιτεχνικά στον εορτασμό της επετείου, θα έρθουν στην Ελλάδα 25 παλαίμαχοι της περίφημης χορωδίας Kreuzchor της Δρέσδης, η οποία ιδρύθηκε το 1216 και τη διηύθυναν φημισμένοι μουσουργοί, όπως ο Ρόμπερτ Σούμαν και ο Ρίχαρντ Βάγκνερ (www.kreuzchor.de).

Ο διευθυντής αυτής της «Φιλελληνικής Χορωδίας» Ματίας Μπρέτσναϊντερ, με μεγάλη εμπειρία στη χορωδιακή μουσική και βαθύς γνώστης του Ντάνιελ Έλστερ, ετοίμασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, με χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής,

μεταξύ άλλων του Μπετόβεν και του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή Βίλχελμ Μύλλερ, γνωστού ως «Griechen-Müller».

parisianou elliniki epanastasi germanikos philellinismosΤο κείμενο της εκδήλωσης, που βασίζεται στις προσωπικές αναμνήσεις του Ντάνιελ Έλστερ, υπογράφει ο Κώστας Παπαηλιού, επιμελητής της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» των Εκδόσεων Παρισιάνου.

Ερμηνεύει ο ηθοποιός Ιορδάνης Καλέσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ρεγγίνας Μανουσάκη

Ελληνική Επανάσταση και γερμανικός φιλελληνισμός“.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο Μεγάλος Χορηγός της Εκδήλωσης

logo deddhe logo eefshp 80h EL 300x67 logo parisianou

Η Εταιρείαγια τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό έχει ως σκοπό την μελέτη, ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού και του Φιλελληνικού ρεύματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καιδίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διεργασίες που έλαβαν χώρα κατά τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για την σύσταση του Ελληνικού κράτους. Παράλληλα υπογραμμίζει την σημασία του Ελληνικού πολιτισμού ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του δυτικού πολιτισμού, και προωθεί την συνέχιση της μελέτης και διάδοσης του διεθνώς, στηρίζοντας τα σύγχρονα φιλελληνικά ρεύματα.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας