Απεβίωσε ο Βάλτερ Σέελ

scheel walterΑπεβίωσε ο πρώην Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Βάλτερ Σέελ

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εξέδωσε το κάτωθι Δελτίο Τύπου:

Την Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016, απεβίωσε ο πρώην Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Βάλτερ Σέελ σε ηλικία 97 ετών.

Ο κ. Σέελ διετέλεσε Ομοσπονδιακός Πρόεδρος από το 1974 έως το 1979.

Χάνουμε μια από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος Μέρκελ, ενώ ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών κ. Στάινμαϊερ δήλωσε, πως ο Σέελ άφησε το στίγμα του στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας σε δύσκολες εποχές.

Δήλωση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, για το θάνατο του Βάλτερ Σέελ.

Συγκεκριμένα, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, προέβη σήμερα (24.08.) στην εξής δήλωση σχετικά με το θάνατο του Βάλτερ Σέελ:

«Θλίβομαι βαθιά για το θάνατο του Βάλτερ Σέελ.

Μαζί μου θρηνούν και οι συνεργάτες του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για την απώλεια ενός παλαιού γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.

Μία μακρά, αλλά και γεμάτη ζωή έφτασε σήμερα στο τέλος της.

Ο Βάλτερ Σέελ αποτέλεσε μεγάλη μορφή της πολιτικής κατά τις πρώτες δεκαετίες της πρώιμης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών και Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο Βάλτερ Σέελ άφησε έντονο το στίγμα του στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας σε δύσκολες εποχές, όταν το Σιδηρούν Παραπέτασμα διέτρεχε τη διαιρεμένη Γερμανία.

Στην συμμαχία σοσιαλδημοκρατών-φιλελευθέρων υπό τον Βίλλυ Μπραντ, ο Βάλτερ Σέελ ήταν ένας από τους εμπνευστές της γερμανικής Όστπολιτικ. Οι συμφωνίες με τη Σοβιετική Ένωση, την Πολωνία και τις λοιπές χώρες του Ανατολικού Μπλοκ που πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή του Βάλτερ Σέελ, αποτελούν ιστορικά ορόσημα της γερμανικής πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης, του στόχου της γερμανικής επανένωσης, αλλά και της αποκατάστασης της διαιρεμένης Ευρώπης.

Ο Βάλτερ Σέελ προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στη χώρα μας.

Τον ευχαριστούμε για τις επί δεκαετίες άοκνες προσπάθειες του υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας και θα τιμούμε πάντοτε τη μνήμη του.»

Στην Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εκτίθεται βιβλίο συλλυπητηρίων, όπου το κοινό μπορεί να υπογράψει. Το βιβλίο θα εκτίθεται την Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016, από ώρα 2μ.μ. έως 4 μ.μ. και την Παρασκευή, 26 Αυγούστου, από ώρα 10 π.μ. έως 1 μ.μ.

Zum Tode von Walter Scheel

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας