Η Χορωδία της Deutsche Welle

Η Χορωδία της Deutsche Welle (Ντόιτσε Βέλλε) σε μουσική αποστολή στην Ελλάδα την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου στη Μήλο και την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

47 χορωδοί από 20 χώρες θα περιοδεύσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου με την Χορωδία της Deutsche Welle (DW) για μια εβδομάδα ανά την Ελλάδα. Η περιοδεία χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών και των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Το διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί στα Καλάβρυτα, τη Μήλο και την Αθήνα συναυλίες και συναντήσεις με δημοσιογράφους, πολιτικούς – μεταξύ αυτών και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο – και πολίτες. Τη χορωδία θα συνοδεύει η διευθύντρια του προγράμματος της Deutsche Welle κ. Γκέρντα Μόιερ (Gerda Meuer). Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια όπως το «L’hymne à l’amour» της Edith Piaf, «Agua de beber» του Antonio Carlos Jobim, «Im Grünen» του Felix Mendelssohn, καθώς και την γερμανική σύνθεση «Die Gedanken sind frei».

Στα Καλάβρυτα, η ιστορία της Ελλάδας διασταυρώνεται με αυτήν της Γερμανίας με τον τραγικότερο τρόπο: στρατιώτες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν τον Δεκέμβριο του 1943 σχεδόν όλους τους 1.400 άνδρες της μικρής αυτής πόλης στην Πελοπόννησο. Η χορωδία της Deutsche Welle θα επισκεφτεί το Μνημείο των Εκτελεσθέντων και θα δώσει στη συνέχεια μια συναυλία παρουσία των επιζησάντων και των απογόνων των θυμάτων. Επιπλέον, οι συνεργάτες της Deutsche Welle έχουν προσκαλέσει έλληνες συναδέλφους τους σε μια συζήτηση για τις επιδράσεις αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της ελληνογερμανικής ιστορίας. Ένα άλλο ερώτημα που θα συζητηθεί είναι η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης, ως τέταρτης εξουσίας: πώς επηρεάζουν τα μέσα την επεξεργασία ιστορικών γεγονότων και τις πολιτικές αποφάσεις; Λόγω της τρέχουσας δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, ενδιαφέρει εδώ ιδιαίτερα το ερώτημα, εάν οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα βιώνουν μια παρόμοια εχθρική στάση.

Στη Μήλο, η Χορωδία της Deutsche Welle θα εμφανιστεί στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο και θα αναζητήσει τα ίχνη του Χανς Λαίμπερ (Hans Löber). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο γερμανός γιατρός διηύθυνε στο νησί ένα νοσοκομείο για τους γερμανούς στρατιώτες, στο οποίο όμως περιέθαλπε, παραβαίνοντας τις εντολές του, και τους έλληνες κατοίκους του νησιού.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την τριήμερη παραμονή της χορωδίας στην Αθήνα.

Την 4η Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Το ίδιο βράδυ η Χορωδία της Deutsche Welle θα εμφανιστεί μαζί με την Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έναν από τους πλέον διάσημους χώρους συναυλιών της Ευρώπης.

Η Χορωδία της Deutsche Welle θα εμφανιστεί την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου στη Μήλο και την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας