Σύλλογος Wilhelm Dörpfeld στην Λευκάδα

Η Τένια Παπαδάκη μας προώθησε ένα μήνυμα που της εστάλη σχετικά με ένα νεοσυσταθέντα σύλλογο με τον τίτλο: Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Νυδρίου Wilhelm Dörpfeld.

Αγαπητή κυρία Παπαδάκη,

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2015 σαν ένας σύλλογος εθελοντών αρχικά, για την ευπρέπεια και την καθαριότητα των δημοσίων χώρων και με την βαθύτερη επιθυμία να δώσουμε ένα νόημα ιδιαίτερο σ’ αυτές τις σχετικές δράσεις. Και έχουμε καταφέρει μέσα σε ένα σύντομο διάστημα, να δημιουργήσουμε μία σταθερή καινούργια εικόνα τόσο στην δική μας περιοχή όσο και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του νησιού μας.

Το όνομα του Γερμανού αρχαιολόγου αποφασίστηκε να δοθεί στον Σύλλογό μας μετά από ένα χρόνο από την ίδρυσή του, τότε υπήρχαν διάφορες ιδέες. Τόσο είναι και το διάστημα που τον εκπροσωπώ. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο όνομα, αν και το νησί με τον Σικελιανό και ιδιαίτερα το Νυδρί με τον Βαλαωρίτη,, έχει τεράστια ονόματα για να δώσουν στο πενιχρό πλαίσιο ενός τοπικού συλλόγου την λάμψη τους.

Μετά από αυτή την απόφαση ο στόχος και οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας, βρήκαν ένα σπουδαίο Κέντρο και έναν αποφασιστικό προσανατολισμό. Το όνομα Dörpfeld, μας κινεί σε έναν δρόμο αυτονόητα σημαντικό και συγχρόνως εξαιρετικά δύσκολο για την επαναφορά της τοπικής κοινωνίας στο μεγάλο πνευματικό και ηθικό πλεονέκτημα, που έχoυν κληροδοτήσει σ’ αυτήν το επιστημονικό του έργο και η προσωπικότητά του.

Πολύ γρήγορα οδηγηθήκαμε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν χώρο, που θα συγκεντρώσει το υλικό Νταίρπφελντ, τόσο τα δικά του βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα κλπ , αλλά και κάθε μελέτη ή εργασία που αφορά στον ίδιο και την εποχή του.

Έτσι καταφέραμε, με τις αντίστοιχες αποφάσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων της Λευκάδας, να δοθεί για τον σκοπό αυτό, το κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου στο σύλλογό μας και με την εποπτεία του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Λευκάδας, θα γίνει σύντομα η συλλογή του διασκορπισμένου αρχειακού και άλλου σχετικού υλικού στο δημαρχείο Ελλομένου στο Νυδρί.

Παράλληλα έχουν αρχίσει από την πλευρά της δημοτικής αρχής οι απαραίτητες ενέργειες για την αναπαλαίωση του κτηρίου, ήδη κινούνται οι διαδικασίες για έναν αρχικό προϋπολογισμό. Και τα αδέρφια Παπαλεξόπουλοι, Ιωάννα και Αρτέμης μας προσφέρουν, με την μεγαλοσύνη που τους χαρακτηρίζει, την αρχιτεκτονική μελέτη της αναπαλαίωσης του κτηρίου.

Έχουμε ανάγκη την βοήθεια θεσμικών φορέων, όπως η Γερμανική Σχολή – Γυμνάσιο Νταίρπφελντ, για τον σχεδιασμό των δράσεων, κάποιες δηλαδή ιδέες και κατευθύνσεις, που θα βοηθήσουν να γίνει μία σωστή εκκίνηση, γιατί δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το εγχείρημα αυτό με προχειρότητες και με την δική μας μόνο καλή, αλλά ερασιτεχνική βούληση και δράση.

Με εκτίμηση

Ελένη Βερυκίου

(*) εμείς θα θυμίσουμε εδώ ένα παλαιότερο σχετικό άρθρο που μπορείτε να δείτε στο site μας με τίτλο “Η Λευκάδα μέσα από τον φακό του WilhelmDörpfeld”

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας