Μία συζήτηση με την Λητώ Ντάκου

Η Λητώ Ντάκου, απόφοιτος του 1980, διοργανώνει στην Λέσβο κάθε χρόνο από το 2015 το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Διαβάστε την συζήτηση μαζί της για όλη αυτήν την προσπάθεια που όπως λέει η ίδια: Η γερμανική οργάνωση και συστηματικότητα σε συνδυασμό με την ελληνική εφευρετικότητα και ενθουσιασμό μπορούν να κάνουν θαυματα!

1) Πως ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου;

Ζώντας στην Γερμανία από το 1985, η επιθυμία μου να βοηθήσω την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής μου, τον Μόλυβο, που τόσο μου έλειπε και αγαπώ γινόταν όλο και πιο έντονη.

Στην αρχή δεν είχα μία συγκεκριμένη ιδέα. Η ιδέα του Φεστιβάλ ωρίμασε με τον χρόνο και ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων και παρατηρήσεων στο τι λείπει από τον τόπο αυτό. Η μουσική είναι μία παγκόσμια γλώσσα, η μουσική δεν έχει σύνορα, εθνικότητες ή θρησκείες. Έτσι το 2015 μαζί με μία οραματική ομάδα ανθρώπων στήθηκε από το τίποτα το Δι.Φε.Μ.Μ. ξεπερνώντας σημαντικές δυσκολίες, όπως τα πρωτοεισαχθέντα τότε capital controls και την προσφυγική κρίση. Το Φεστιβάλ συνδυάζει την απαράμιλλη ομορφιά του τοπίου με την υψηλή ποιότητα της κλασικής μουσικής, προσφέροντας στους ακροατές μία μοναδική εμπειρία.

2) Ποια είναι η πορεία του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα;

Μέσα σε δύο μόνο χρόνια το Φεστιβάλ απέσπασε διεθνείς διακρίσεις στον χώρο της κλασικής μουσικής. Τα μάτια του κόσμου αρχίζουν να στρέφονται στον Μόλυβο και στο Φεστιβάλ που μέρα με την μέρα κατακτά όλο και πιο σημαντική θέση στον μουσικό χάρτη της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά:

1) Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απένειμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου το “ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης”.

2) Το Φεστιβάλ Μολύβου ανήκει στους νικητές του Βραβείου Καινοτομίας για το 2017 που απένειμε το Classical:Next στο Ρόττερνταμ! Tο Classical:NEXT είναι τo σημαντικότερo φόρουμ για την κλασική μουσική διεθνώς. Πρόκειται για μία σπουδαία διάκριση για όλη την Ελλάδα.

3) Ποιοί είναι οι στόχοι του Φεστιβάλ;

Μία ακόμη απόδειξη ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους είναι η δημιουργία του Συλλόγου των Φίλων του Φεστιβάλ με έδρα το Ντύσελντορφ και μέλη, λάτρεις της μουσικής από όλο τον κόσμο που συμμερίζονται και υποστηρίζουν τους στόχους του Φεστιβάλ. Οι στόχοι του είναι:

– Nα εμπλουτίσει πολιτιστικά την τοπική και ευρύτερη κοινότητα φέρνοντας διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, ενθαρρύνοντας την κατανόηση και την εκτίμηση της κλασικής μουσικής στους κατοίκους και επισκέπτες του.

– Nα δράσει ως διεθνής πρεσβευτής για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου και την Ελλάδα, δημιουργώντας γέφυρες πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων

– Nα δώσει μια νέα διάσταση και καλλιτεχνικό χρώμα στον τουρισμό του νησιού, καθυστώντας τον Μόλυβο διεθνή μουσικό προορισμό.

– Με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα να φέρει την μουσική πιο κοντά στα παιδιά με έναν ποιοτικό και ταυτόχρονα άμεσο και ζωντανό τρόπο

– Nα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η γερμανική οργάνωση και συστηματικότητα σε συνδυασμό με την ελληνική εφευρετικότητα και ενθουσιασμό μπορούν να κάνουν θαυματα!

Περισσότερα…

Κάντε Εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter

* indicates required
Συμπληρώστε το e-mail σας